Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Stonehenge kesäpäivänseisauksen aikaan: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Kesäpäivänseisaus on Stonehengen suuri päivä. Tuhannet ihmiset kerääntyvät megaliittiselle muistomerkille katsomaan auringonlaskua 20. kesäkuuta ja auringonnousua seuraavana päivänä tapahtumassa, jossa juhlallisuus ja hengellisyys sekoittuvat.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

Stonehenge kesäpäivänseisauksen aikaan: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Stonehenge pilvien alla | ©Pixabay

Jos olet onnekas ja vierailet Lontoossa kesällä, tarkalleen ottaen kesäkuun kolmannella viikolla, sinun ei kannata jättää väliin kesäpäivänseisauksen juhlaa läheisellä Stonehengen megaliittimuistomerkillä. Kyseisen kuukauden 20. ja 21. päivänä, jolloin päivän pituus on vuoden pisin, suuri joukko brittejä ja ulkomailta tulevia vierailijoita kokoontuu viettämään päivää, jota voi kuvailla vain maagiseksi.

Tänä päivänä Stonehenge saa toisenlaisen ulottuvuuden, ja siinä yhdistyvät juhlallisuudet ja yritys palauttaa mieleen muinaiset pakanalliset seremoniat. Kävijät pääsevät alueelle ilmaiseksi ja voivat kävellä kivien keskellä, mikä ei ole sallittua muina vuodenaikoina.

1. Auringonnousun katselu 21. kesäkuuta

Stonehengen auringonnousu| ©Pete Stanton
Stonehengen auringonnousu| ©Pete Stanton

Sana auringonseisaus tulee latinankielisestä sanasta solstitium, joka voidaan kääntää sanalla "paikoillaan oleva aurinko". Kesäpäivänseisaus (20.-21. kesäkuuta) on päivän huipulla, ja se on ehkä paras aika vierailla Stonehengessä. Toinen, talvi (21.-22. joulukuuta), merkitsee juuri päinvastaista tapahtumaa.

Näillä päivillä on aina ollut erityinen merkitys, sillä ne merkitsevät vuodenaikojen vaihtumista, joka oli niin tärkeää muinaisille maatalouskulttuureille. Tästä syystä seremonioita ja festivaaleja järjestettiin eri puolilla maailmaa.

Yksi monista Stonehengen alkuperää koskevista teorioista liittää sen juuri näihin juhliin. Vaikka sen rakennustarkoitusta ei ole vielä selvitetty, tiedetään varmasti, että kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko nousee kantapääkiven vasemmalta puolelta ja kulkee kalliokompleksin keskiakselin läpi.

Sen alkuperän mysteeri ja tapa, jolla auringonnousu sopii rakennelmiin, ovat tehneet Stonehengestä joka vuosi pyhiinvaelluspaikan, jossa tätä hetkeä mietitään. Tuhannet ihmiset, joista monet ovat new age -filosofian tai druidismin kannattajia, tulevat muistomerkille ja viettävät siellä yön luoden ainutlaatuisen tunnelman.

Niiden, joilla on mahdollisuus matkustaa Lontoosta katsomaan auringonnousua joko omin päin tai jollakin järjestetyistä matkoista Stonehengeen Lontoosta, on pyrittävä saapumaan paikalle hyvin aikaisin. Kompleksi aukeaa aamunkoitteessa, eikä pysäköintialue pysty vastaamaan saapuvien ajoneuvojen määrään.

Varaa matkasi Stonehengeen

2. Nauti ilmapiiristä

Kesäpäivänseisauksen aikana| ©Lukas Large
Kesäpäivänseisauksen aikana| ©Lukas Large

Juhannuspäivänä Lontoosta Stonehengeen saapuvien ensimmäinen reaktio on todennäköisesti kunnioituksen tunne. Mikään ei voi kilpailla Lontoon kaupunginosien kanssa, mutta tunnelman suhteen megaliittisella monumentilla ei ole mitään kadehdittavaa.

Kompleksi ja sen ympäristö täyttyvät ilmapiiristä, jossa yhdistyvät täydellisesti juhlavuus ja mystiikka. Illan aikana kävijät voivat nauttia läsnäolijoiden esittämästä musiikista ja kaikenlaisista tansseista.

Yksi Stonehengen kesäpäivänseisauksen nähtävyyksistä ovat ihmiset, jotka osallistuvat siihen. Edes pääkaupungin parhaissa musikaaleissa ei ole näin paljon pukuja. Näistä puvuista nymfipuvun lisäksi erityisen huomionarvoisia ovat druidipuvut.

Itse asiassa monet pitävät druidismia todellisena uskontona. Heidät tunnistaa helposti vaatetuksestaan: kelttiläistyylisistä kaavuista, viittoista, sauvoista ja koruista. Naiset käyttävät usein kukista ja lehdistä tehtyjä kruunuja, kun taas miehet pitävät partaansa ja hiuksiaan pitkinä.

Värikäs tunnelma lisääntyy, mitä lähemmäs kivikehän sisäpuolta pääset. Tämä Stonehengen tunnetuin nähtävyys on täynnä ihmisiä, jotka meditoivat ja jopa menevät eräänlaiseen transsiin.

Joaquínin matkavinkki

Päivän aktiviteettien päivämäärät ja kellonajat sekä auringonnousun tarkka aika (yleensä noin kello 5 aamulla) kannattaa tarkistaa English Heritage -järjestön viralliselta Stonehenge-sivustolta.

3. Katso rituaalit

Joitakin auringonseisausrituaaleihin kuuluvia pukuja| ©Ann Wuyts
Joitakin auringonseisausrituaaleihin kuuluvia pukuja| ©Ann Wuyts

Yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä, kun valitaan parasta aikaa käydä Stonehengessä kyseisenä päivänä, ovat siellä suoritettavat rituaalit. Niiden ymmärtämiseksi on tarpeen tuntea yksi monista teorioista, jotka ovat enemmän esoteerisia kuin tieteellisiä ja jotka koskevat muistomerkin alkuperää.

Niinpä William Stukeley -niminen lääkäri väitti 1700-luvulla, että druidit olivat rakentaneet Stonehengen temppeliksi.

Sillä ei ollut juurikaan merkitystä, että päivämäärät eivät täsmää, ja muistomerkistä tuli magneetti niille, jotka väittivät noudattavansa druidien uskomuksia, jotka ovat läheisessä yhteydessä pakanuuteen.

Kesäpäivänseisaus on yksi näiden uskomusten maagisista hetkistä, ja Stonehenge on ihanteellinen paikka juhlia sitä. Niinpä monet pystyttävät aitoja alttareita kynttilöillä ja luonnonelementeillä. Usein nämä druidien seuraajat laulavat laulujaan ja suorittavat pakanallisen seremonian itse piirissä. Jos olet käynyt jollakin Harry Potterin Lontoon kierroksella, tiedät, että osa hahmoista on yhdistetty näihin muinaisiin druideihin.

Uskomuksistasi riippumatta näiden riittien seuraaminen Stonehengen kaltaisessa upeassa ympäristössä on kokemisen arvoinen kokemus. Tämä spektaakkeli kilpailee toisinaan joidenkin Lontoon tyypillisempien öisten nähtävyyksien kanssa.

Varaa Stonehengen retki

4. Nauti auringonlaskusta

Auringonlasku Stonehengessä| ©Stonehenge Stone Circle
Auringonlasku Stonehengessä| ©Stonehenge Stone Circle

Vaikka auringonnousun katsominen 21. päivä Stonehengessä on tunnetuin osa, jos pääset Lontoosta Stonehengeen edellisenä päivänä, huomaat, että siellä on jo paljon ihmisiä odottamassa auringonlaskua 20. päivä.

Läsnäolijat jättävät jäähyväiset tähdellemme rumpujen tahdissa, jotka eivät lopeta soittoaan suurimpaan osaan iltaa. Aurinko piiloutuu muistomerkin täydellisesti linjassa olevien kivien väliin, aivan kuin se seuraisi yli 4500 vuotta sitten viitoitettua polkua.

Varaa Stonehengen retki

5. Liity juhliin

Kesäpäivänseisauksen tunnelmasta nauttiminen Stonehengessä| ©Ann Wuyts
Kesäpäivänseisauksen tunnelmasta nauttiminen Stonehengessä| ©Ann Wuyts

Jos olet jo nauttinut Lontoon yöllisistä aktiviteeteista, yöpyminen Stonehengessä tuntuu täysin erilaiselta.

Auringonseisauksen aikana vallitsee paitsi hengellisyyden ilmapiiri myös enemmän tai vähemmän hillitön juhlatunnelma. Osallistujat juovat alkoholia ja tanssivat 20. päivän iltahämärän ja 21. päivän aamun välisenä aikana.

Yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä, jos aiot liittyä juhliin, on se, että et voi tuoda sisään reppuja tai suuria laukkuja. Samoin käytössä olevilla tarkastuksilla varmistetaan, että sisään ei saa tuoda lasisia esineitä tai alkoholijuomia. Tulipaloja ei tietenkään saa myöskään sytyttää.

Joaquínin matkavinkki

Vaikka ilmapiiri on yleensä hyvä, alkoholi voi joskus aiheuttaa välikohtauksia. Valitse alue, jossa tunnet olosi mukavaksi ja jossa voit nauttia olostasi ilman ongelmia.

6. Pääset lähelle kivikehää

Auringonseisauksesta nauttiminen| ©Stonehenge Stone Circle
Auringonseisauksesta nauttiminen| ©Stonehenge Stone Circle

Kesäpäivänseisauksen päivä ei luultavasti ole paras aika nauttia monumentin nähtävyyksistä. Kyse on todella hengellisestä ilmapiiristä ja osallistujien tekemistä aktiviteeteista.

Yksi seikka, joka sinun tulisi ottaa huomioon, on se, missä seisot, jotta voisit nauttia päivästä parhaalla mahdollisella tavalla. Jos voit, etsi sellainen, josta voit nähdä auringonlaskun tai -nousun kallioiden välistä.

Erittäin mielenkiintoista tässä päivässä on se, että pääset kivikehän sisälle, mikä on mahdollista vain harvoin ja jos varaat Stonehengeä valvovan yhdistyksen järjestämän erityistoiminnan tai jonkin Lontoosta järjestettävistä retkistä, joihin se sisältyy.

Kesäpäivänseisaus on yksi harvoista ajankohdista, jolloin kiviä voi koskettaa (vaikka en suosittele sitä luonnonsuojelullisista syistä). On tavallista, että ihmiset halailevat niitä tai istuvat niiden päällä meditoidakseen, aivan kuin he olisivat itse Pyhän Paavalin katedraalissa.

Varaa Stonehengen retki Lontoosta

7. Syöminen ja juominen

Picnickers| ©Stonehenge Stone Circle
Picnickers| ©Stonehenge Stone Circle

Myönnettäköön, että ruokailumahdollisuudet Stonehengessä kesäpäivänseisauksen aikaan eivät ole mitenkään samanlaiset kuin esimerkiksi The Shard -ravintolassa, mutta se ei estä nälkäistä menoa.

Stonehenge ei täyty ainoastaan new age - tai druidien seuraajista, vaan myös kaikenikäisistä lapsiperheistä. Jos olet järjestäytynyt etukäteen, voit matkia heitä ja käydä syömässä jotain muistomerkin lähellä.

Tämän vaihtoehdon lisäksi voit myös ostaa jotakin muistomerkiltä löytyvistä ruokarekoista. Kuten olet varmasti huomannut, jos olet käynyt ruokakierroksella Lontoossa, yksi maan ruoan vetovoimatekijöistä on laaja valikoima reseptejä eri puolilta maailmaa.

Varaa matkasi Stonehengeen

8. Mansikka kuu

Auringonseisaus Mansikka kuu| ©Ken Gibson
Auringonseisaus Mansikka kuu| ©Ken Gibson

Kesäpäivänseisauksen katsomisen taikaa Stonehengessä lisää joinakin vuosina se, että se osuu samaan aikaan täysikuun kanssa. Tämä yhdistelmä on ristitty mansikkakuuksi, ja valitettavasti sitä esiintyy vain harvoin. Joillakin verkkosivustoilla kerrotaan , millainen kuu on kunakin yönä.

Tällöin on mahdollista nähdä muutamaksi lyhyeksi minuutiksi, kuinka aurinko katoaa Stonehengen toisesta päästä, kun taas täysikuu näyttää olevan kiilautuneena vastakkaisen pään kivien väliin.

Jos sinulla on onni olla Lontoossa tähän aikaan, suosittelen ehdottomasti käymään Stonehengessä, joko yksin tai varaamalla retken, jolla voit nähdä auringonlaskun.

Varaa matkasi Stonehengeen

9. Tutustu festivaalin alkuperään

Ilmakuva Stonehengestä| ©Hector Fuentes
Ilmakuva Stonehengestä| ©Hector Fuentes

Kokemukseni mukaan se, että tietää jotain vierailukohteesta, olipa kyseessä sitten Lontoon parhaita museoita tai Stonehengen kaltainen megaliittinen monumentti, tekee kokemuksesta nautinnollisemman ja tyydyttävämmän.

Lukuun ottamatta joitakin yltiöpäisiä teorioita, kuten maan ulkopuolisten olentojen hypoteesia tai edellä mainittua druideja koskevaa teoriaa, totuus on, että ei tiedetä varmasti, miksi Stonehenge pystytettiin.

Yksi suosituimmista teorioista on, että se oli tähtitieteellinen observatorio, jota silloiset papit käyttivät tähtien tutkimiseen ja kalenterin laatimiseen. Tämän tarkoituksena oli auttaa heitä saamaan enemmän irti maataloudesta ja karjankasvatuksesta.

Auringonseisaukset olivat ratkaisevassa asemassa, kun määritettiin parhaat sadonkorjuun (kesällä) ja kylvön (talvella) ajankohdat, minkä vuoksi molemmat ajankohdat saivat erityisen, lähes maagisen luonteen. Tästä syystä oletetaan, että maanviljelijät juhlivat molempina aikoina Stonehengen rakenteiden ympärillä, jotka oli pystytetty aurinkokuntien akselien suuntaisesti.

10. Naapurina olevat aurinkomonumentit

Vierailu Maeshowessa| ©Shadowgate
Vierailu Maeshowessa| ©Shadowgate

Stonehengen ympäristöön on pystytetty myös muita tähtemme kulkuun liittyviä komplekseja, jotka ovat linjassa sen liikkeiden kanssa.

Jotkut niistä, kuten puinen muistomerkki Durrington Wallsin lähellä tai Maeshowen neoliittinen hautakumpu, ovat todella mielenkiintoisia. Jos sinulla on aikaa ja mahdollisuuksia (etkä ole uupunut nautittuasi kesäpäivänseisauksesta Stonehengessä), voit hyvinkin tehdä muutaman ylimääräisen vierailun.

Kesäpäivänseisauksen hinnat Stonehengessä

Laskun maksaminen| ©cottonbro
Laskun maksaminen| ©cottonbro

Muistomerkille on ilmainen sisäänpääsy, joten sinun on maksettava vain muistomerkille pääsemiseen käytettävästä kuljetuksesta. Artikkelissani How to get to Stonehenge from London selitän eri mahdollisuuksia.

Stonehengen juhannusaaton aikataulu

Stonehengessä| ©Mario Sánchez Prada
Stonehengessä| ©Mario Sánchez Prada

Niiden, jotka haluavat aloittaa juhlat 20. kesäkuuta illalla auringonlaskua katsellakseen ja jotka haluavat saapua paikalle autolla, on syytä huomata, että pysäköintialue aukeaa noin klo 19.00 (suosittelen kuitenkin varmistamaan asian etukäteen Stonehengeä hallinnoivan yhtiön verkkosivuilta), samoin kuin itse muistomerkki.

Pysäköintialue täyttyy yleensä aikaisin, joten kannattaa saapua ajoissa paikalle ongelmien välttämiseksi. Autojen sisäänkäynti (jos se ei ole täyttynyt aiemmin) katkaistaan 21. päivänä klo 6.00 ja sisäänkäynti muistomerkille klo 8.00, mikä lopettaa juhlinnan.

Miten pukeutua kesäpäivänseisausta varten Stonehengessä?

Ihmiset kääriytyivät auringonseisaukseen| ©Stonehenge Stone Circle
Ihmiset kääriytyivät auringonseisaukseen| ©Stonehenge Stone Circle

Ellet halua pukeutua druidiksi tai vastaavaksi hahmoksi, on parasta pukeutua johonkin lämpimään. Vaikka on kesä, alueella on melko kosteaa, ja yöllä voi olla viileää. Lämpöinen T-paita voi olla hyvä lisä. Älä unohda tarkistaa sääennustetta ja ota varmuuden vuoksi mukaasi **mackintosh **.

Jalkineiden on myös oltava mukavat, sillä maasto on epätasaista. Hyvä taskulamppu on lähes välttämätön, jotta pääset vierailijakeskuksesta muistomerkille.

Miten päästä Salisburystä Stonehengeen katsomaan auringonseisausta?

Matkustaminen autolla| ©Peter Fazekas
Matkustaminen autolla| ©Peter Fazekas

Lontoosta pääsee julkisilla liikennevälineillä vain Salisburyyn asti, joka on muutaman kilometrin päässä muistomerkistä.

Ne, jotka valitsevat tämän vaihtoehdon yksityisauton tai järjestetyn kiertoajelun sijaan, eivät joudu ongelmiin matkapäivänä. Salisbury Redsin erikoisbussit kulkevat Salisburyn juna-asemalta, ja ne vievät sinut vierailijakeskukseen. Aikataulut löytyvät niiden verkkosivuilta.

Kun olet vierailijakeskuksessa, voit valita, haluatko kävellä muistomerkille vai mennä bussilla vierailijakeskukseen. Jos olet epävarma, kysy joltakulta monista vapaaehtoisista, jotka ovat tuona päivänä levittäytyneet ympäri aluetta.

Varaa matkasi Stonehengeen

Haluan nähdä kesäpäivänseisauksen Stonehengessä, mutta en voi matkustaa kyseisinä päivinä

Auringonnousu kesäpäivänseisauksen aikaan Stonehengessä| ©Mike Norton
Auringonnousu kesäpäivänseisauksen aikaan Stonehengessä| ©Mike Norton

Jos kaikki kertomani on saanut sinut haluamaan nähdä auringonnousun hetken Stonehengessä kesäpäivänseisauksen aikaan, mutta et voi matkustaa katsomaan sitä paikan päälle, on olemassa mahdollisuus, joka voi (hieman) lievittää tätä halua.

Viime vuosina English Heritage on lähettänyt tapahtuman sosiaalisen median kanavissaan. Vaikka et pysty nauttimaan syntyvästä uskomattomasta ilmapiiristä, voit ainakin katsella tätä kaunista hetkeä livenä.