Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 aktiviteettia Stonehengen lähellä

Stonehengeä voidaan pitää keskipisteenä useille kohteille, jotka ovat todella vierailun arvoisia, jos sinulla on muutama tunti aikaa tai, mikä vielä parempi, koko päivä aikaa.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

10 aktiviteettia Stonehengen lähellä

Stonehengen kuva | © Kyle Stehling

Stonehengen pitäisi epäilemättä olla kaikkien Lontoon-matkalaisten nähtävyyslistalla. Lähistöllä on kuitenkin paljon muitakin vierailun arvoisia nähtävyyksiä, kuten muita esihistoriallisia jäännöksiä ja mielenkiintoisia kaupunkeja.

Jos teillä on aikaa, suosittelen hankkimaan kartan alueesta, jossa Stonehenge sijaitsee ja joka on julistettu maailmanperintökohteeksi. Näiden tietojen avulla voit yrittää päästä muun muassa Salisburyyn, Aveburyn neoliittisiin jäännöksiin , Lacockiin tai Old Sarumiin.

1. Älä jätä väliin Salisburyä ja sen vaikuttavaa katedraalia

Vierailu Salisburyn katedraalissa| ©Antony McCallum
Vierailu Salisburyn katedraalissa| ©Antony McCallum

Kuten olet nähnyt artikkelissani How to get to Stonehenge from London, lähes kaikki julkiset liikennevälineet edellyttävät vaihtoa Salisburyssa, ja se sisältyy myös joihinkin pääkaupungista lähteviin järjestettyihin retkiin.

Miten tahansa sinne pääsetkin, Salisbury on loistava paikka viettää muutama tunti kaduilla kiertelemällä ja tutustumalla joihinkin kaupungin ikonisimmista nähtävyyksistä.

Vaikka kävely tämän keskiaikaisen kaupungin kaduilla on vierailun arvoinen, Salisburyn tärkein nähtävyys on sen upea Neitsyt Marian katedraali. Tätä rakennusta alettiin rakentaa 1200-luvun alussa, ja sen sisällä on säilytetty englantilainen Magna Carta.

Katedraalin lisäksi kannattaa poiketa myös Salisburyn museossa. Osa sen näyttelystä liittyy Stonehengeen, joten se on täydellinen paikka tutustua muistomerkin historiaan.

Jos pidät maalaispubeista, sinun ei kannata lähteä Salisburystä piipahtamatta Haunch of Venisonissa. Tässä vuonna 1320 avatussa pubissa ei ole mitään kadehdittavaa Lontoon yöelämässä, ja arvostettu National Inventory of Historic Pub Interiors suosittelee vierailua siellä.

Joaquinin matkavinkki

Salisburystä on melko helppo päästä Stonehengen megaliittiseen monumenttiin. Etsi vain Stonehenge Tour Bus.

Pääsy Salisburyyn

Salisburyn rautatieasemalta on hyvät yhteydet Lontooseen. Junia kulkee hyvin usein pääkaupungin Waterloon asemalta, ja matkan taittaminen kestää noin puolitoista tuntia.

Toinen vaihtoehto päästä Lontoosta Salisburyyn on bussilla, ja itse Heathrow'n lentokentältä lähtee suora bussi. Jos olet valinnut auton, matka kestää noin 2 tuntia.

Kätevin vaihtoehto on varata järjestetty kiertomatka Lontoosta Stonehengeen, esimerkiksi sellainen, jolla voit vierailla Stonehengessä, Bathissa ja Salisburyssa samana päivänä.

Varaa matka Stonehengeen Lontoosta käsin

2. Uppoudu menneisyyteen Old Sarumissa

Old Sarumin katedraalin perustukset| ©tpholland
Old Sarumin katedraalin perustukset| ©tpholland

Vain 14 kilometrin päässä Stonehengestä historian ystävät voivat vierailla Old Sarumin kukkulalla, jota pidetään naapurikaupungin Salisburyn syntypaikkana.

Old Sarumissa asui ensin metsästysseurueet ja myöhemmin ensimmäiset maanviljelijät. Tälle paikalle rakennettiin rautakaudella linnoitus, ja aikojen saatossa tänne saapuivat roomalaiset, normannit ja saksit. Kaiken kaikkiaan 5000 vuotta ihmiskunnan historiaa.

Itse kukkulalla sijaitseva alue on nykyään osa English Heritage -yhtiötä, ja se on avoinna yleisölle vierailua varten. Sisäänpääsymaksu vaaditaan.

Old Sarumiin pääseminen

Koska se on vain noin 2 mailin päässä Salisburystä, sinne pääsee kävellen kaupungista. Suuntaa vain pohjoiseen ja käytä tilaisuutta hyväksesi nähdäksesi Avon-joen rannat sekä osan Victoria Parkista ja Hudson's Fieldistä.

Varaa Stonehengen retki Lontoosta

3. Amesbury

Amesburyssä| ©Trish Steel
Amesburyssä| ©Trish Steel

Maantieteellisesti Stonehengeä lähin kaupunki on Amesbury, joka on monien mielestä yksi nähtävyyksistä monumenttia lähestyttäessä. Tämä pieni kylä perustettiin vuonna 976, vaikka on todisteita siitä, että alueella on asuttu jo noin 10 000 vuotta.

Stonehengen läheisyyden lisäksi Amesbury tunnetaan myös sen yhteydestä kuningas Arthurin myyttiin. Täällä, nunnaluostarissa, kuningatar Guinevere pakeni kuninkaan kuoltua Camlannissa. Jos pidät Arthurin legendasta, voit tarkistaa, esitetäänkö Lontoossa tästä aiheesta musikaaleja, joita esitetään melko usein.

Yksi ylellisimmistä pronssikautisista hautapaikoista löydettiin Camlannin läheltä. Erityisesti löydettiin kahden miehen (mahdollisesti tuon ajan aatelisia) jäännökset, joiden ympäriltä löytyi yli 100 esinettä, kuten kultakorvakoruja ja kupariveitsiä. Yksi heistä tunnetaan lempinimellä "Stonehengen kuningas".

Kaupungin läheisyydessä kävellessäsi voit nauttia ainutlaatuisesta näkymästä Avon-joelle, kunnes saavut Amesburyn kruununjalokivelle: sen muinaiselle luostarille, joka on nykyisin muunnettu Pyhän Marian ja Pyhän Melorin kirkoksi. Rakennus on peräisin 10. vuosisadalta, ja se oli Henrik III:n vaimon, Provencen Eleanorin, hautapaikka.

Amesburyyn pääseminen

Vaikka on kätevintä liittyä johonkin Lontoosta Stonehengeen lähtevistä matkoista, voit myös matkustaa National Expressin linja-autoilla.

Pääset sinne helposti myös Salisburystä ottamalla yhden Salisburystä Stonehengeen kulkevista busseista.

Varaa matka Stonehengeen Lontoosta käsin

4. Durrington ja Woodhenge

Vierailu Woodhengessa| ©GothamNurse
Vierailu Woodhengessa| ©GothamNurse

Vain 3 kilometrin päässä Stonehengestä sijaitsee Woodhenge, puinen neoliittinen muistomerkki, joka on peräisin noin vuodelta 2500 eaa. eli lähes samanaikainen kuin muistomerkki.

Woodhenge koostuikuudesta pystysuorasta pylväskaaresta, joita ympäröivät oja ja penkereet. Rakennelma rakennettiin siten, että se oli samassa linjassa auringonnousun kanssa kesäpäivänseisauksen aikaan Stonehengessä, joka on yksi parhaista ajankohdista vierailla muistomerkillä.

Tämä puinen muistomerkki on nykyään osa Stonehengen ja Aveburyn maailmanperintökohteita, kuten myös läheinen Durrington Wallsin eteläinen ympyrä.

Jälkimmäinen on linjassa auringonnousun kanssa talvipäivänseisauksen aikaan (toinen parhaista ajankohdista vierailla Stonehengessä), joten sen uskotaan täydentäneen Woodhengea. Tiedetään, että monet ihmiset kävivät Durringtonissa viettämässä talven juhlia jo ennen puurakennuksen pystyttämistä.

Pääsy Durringtoniin ja Woodhengeen

Molempiin muistomerkkeihin voi tutustua hyvin helposti joko Amesburystä tai Stonehengestä käsin ilman kuljetusta.

5. Tutustu maailman suurimpaan kivikehään Aveburyssa

Aveburyn kivet| ©Mark Kent
Aveburyn kivet| ©Mark Kent

Stonehenge on vain puolen tunnin matkan päässä toisesta maailmanperintökylästä. Aveburyn kaunis kaupunki tunnetaan maailman suurimmasta kivikehästä, muinaisista haudoista ja muista neoliittisen ja pronssikauden jäännöksistä.

Muinaisjäännökset sijaitsevat kylän sisällä, ja niihin voi tutustua vuoden jokaisena päivänä. Kivikehän, Britannian suurimman neoliittisen haudan, lisäksi läheinen avenue ja Silbury Hill, Euroopan suurin ihmisen tekemä kukkula, ovat myös erittäin kiinnostavia. Kaiken tämän ansiosta sitä voi verrata joihinkin Lontoon parhaisiin retkiin.

Jos olet saanut tarpeeksesi arkeologisista jäännöksistä, Avebury on silti vierailun arvoinen paikka. Siellä voit vierailla vuonna 1000 jKr. rakennetussa Pyhän Jaakobin kirkossa, johon on vapaa pääsy.

Muita nähtävyyksiä ovat sen tyypilliset talot, kuten Avebury Manor, jonka puutarhat ovat ehdoton nähtävyys niille, jotka ovat jo nauttineet Lontoon puistoista.

Aveburyyn pääseminen

Aveburyyn pääsee autolla (noin 2 tunnin ajomatka), ja sinne on hyvät junayhteydet Lontoosta. Ota siis juna Paddingtonin asemalta (siellä on samanniminen metroaseman pysäkki, ja täältä näet, miten pääset liikkumaan Lontoon metrossa ) Swindoniin ja etsi sieltä bussi numero 49.

Varaa kiertue Lontoosta

6. Kävele Aveburyssa

Silbury Hill| ©Greg O'Beirne
Silbury Hill| ©Greg O'Beirne

Jos olet saanut hyvän idean käydä Aveburyssa, sinun kannattaa yrittää ottaa kaikki irti sen viehätyksestä. Lyhyesti sanottuna tämä on sama asia, jonka teet Lontoossa, kun voit vierailla sen salaisissa paikoissa tunnetuimpien nähtävyyksien ulkopuolella.

Näin voit arvioida, että vierailu kiviympyrään ja museoon voi kestää noin puolitoista tuntia. Loppuaika voidaan käyttää aiemmin mainitsemieni kartanoiden näkemisen lisäksi tutustumiseen vähemmän tunnettuihin mutta yhtä mielenkiintoisiin paikkoihin.

Yksi tällainen paikka on Windmill Hill, joka on yksi alueen vanhimmista paikoista. Sen uskotaan rakennetun noin vuonna 3675 eaa., ja se oli festivaalien ja kaupankäynnin kokoontumispaikka. Ajan myötä samalle korkealle paikalle rakennettiin useita hautakumpuja, jotka ovat vierailun arvoisia.

Edellä mainittu Silbury Hill on epäilemättä toinen paikka, jota ei kannata jättää väliin. Tätä ihmisen tekemää kukkulaa pidetään yhtenä maan salaperäisimmistä esihistoriallisista jäänteistä, ja 30 metrin korkeutensa ansiosta se on suurin Euroopassa koskaan tehty röykkiö.

Aveburyyn tutustuminen

Itse asiassa paras tapa tutustua Aveburyn ympäristöön on kävellä. Vaikka Silbury Hillin vieressä on parkkipaikka, suosittelen, että yrität päästä sinne kävellen, kuten muihinkin kaupungin nähtävyyksiin.

7. Lacock

Kävely Lacockin ympäristössä| ©Ettlz
Kävely Lacockin ympäristössä| ©Ettlz

Lacock on yksi alueen viehättävimmistä kylistä, ja se on itse asiassa National Trustin suojeluksessa. National Trust on instituutio, jonka tehtävänä on varmistaa, että Englannin historiallisesti ja luonnollisesti kiinnostavia paikkoja ei vahingoiteta.

Vaikka kylän nimi ei todennäköisesti ole sinulle tuttu, on myös hyvin mahdollista, että olet jo nähnyt siitä kuvia. Tämä johtuu siitä, että se oli yksi Harry Potter -elokuvien kuvauspaikoista. Siksi se on hyvä lisä vierailulle Harry Potteriin liittyviin kohteisiin Lontoossa.

Kylä sijaitsee Wiltshiren pohjoisosassa, suhteellisen lähellä Bathia. Se on peräisin 1100-luvulta, mutta sen merkitys kasvoi kaksi vuosisataa myöhemmin, kun läheinen luostari perustettiin.

Kävely sen kaduilla on paras tapa uppoutua maan eteläosalle tyypilliseen maaseutuarkkitehtuuriin, jossa kivijulkisivut sekoittuvat kalkittuihin ja vuorattuihin julkisivuihin.

Vaikka nämä kävelyretket yksinään riittävätkin kylään tutustumisen arvoiseksi, voit aina täydentää matkasi käymällä jossakin kirkossa, kuten Pyhän Kyrillin kirkossa.

Lacockiin pääseminen

Jos olet Bathissa tai tulet Lontoosta, Lacock on vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Siinä tapauksessa suosittelen, että jätätte autonne kylän sisäänkäynnin parkkipaikalle ja tutustutte sen nähtävyyksiin kävellen.

Jos haluat päästä sinne julkisilla liikennevälineillä, sinulla on useita vaihtoehtoja:

  • Juna Lontoo-Chippenham ja bussi Lacockiin
  • Juna Bathiin ja bussi Lacockiin.

8. Castle Combe, Englannin kaunein kylä

Castle Combe| ©Saffron Blaze
Castle Combe| ©Saffron Blaze

Monet pitävätCastle Combea Englannin kauneimpana kylänä. Se on hyvin pieni kaupunki, jossa asuu vain noin 350 ihmistä, ja sen rauhallisuutta rikkovat vain vierailijat, jotka tulevat katsomaan sitä.

Kylässä on vain yksi pääkatu, mutta sen rakennusten kauneus saa sinut haluamaan kuvata ne yksi kerrallaan. Myös sen sijainti metsäisten kukkuloiden keskellä vaikuttaa suuresti sen maagiseen ilmapiiriin.

Vierailun aikana kannattaa käydä muun muassa pienessä Pyhän Andreaksen kirkossa, jonka historia ulottuu ainakin 1200-luvulle. Suosittelen myös käymään The White Hart-pubissa, joka on ollut avoinna yli viisisataa vuotta.

Yksi kaupungin tärkeimmistä symboleista on torilla sijaitseva markkinaristi. Kaupungissa on myös viiden tähden hotelli(Manor House Hotel), jossa on Michelin-tähden ravintola. Hotelli sijaitsee 1300-luvun rakennuksessa, ja sen puutarhat ovat yli 140 hehtaarin kokoisia.

Pääsy Castle Combeen

Yksi kylän vetovoimatekijöistä on, että se sijaitsee kaukana tärkeimmistä liikenneyhteyksistä. Tämä on mahdollistanut sen, että kadut ovat pysyneet suurelta osin muuttumattomina, mikä tarkoittaa, että sinne ei ole helppo päästä vierailulle.

Jos sinulla ei ole autoa, pääset sinne parhaiten junalla Lontoosta Chippenhamiin, joka on noin 5 kilometrin päässä, tai Bathiin, joka on noin 10 kilometrin päässä. Molemmista kaupungeista voit ottaa taksin tai, jos olet Chippenhamissa, bussin.

9. Esihistoriallinen, keskiaikainen ja teollinen Devizes

Vierailu Devizesissä| ©Mike Faherty
Vierailu Devizesissä| ©Mike Faherty

On vaikea uskoa, että näin pienessä kaupungissa on yli 500 historiallisesti tai taiteellisesti kiinnostavaa rakennusta, jotka on merkitty luetteloon. Tässä kaupungissa, Devizesissä, on kaikkea neoliittisista jäänteistä teollisuuskauden rakennuksiin ja keskiaikaiseen viittaan, joka näkyy kaikkialla kaduilla.

Ensinnäkin Devizes on yksi tärkeimmistä keskuksista, jossa voi tutustua Stonehengen ja alueen muiden kohteiden historiaan, sillä siellä sijaitsee Wiltshiren museo. Tämä museo on tällä alalla yhtä tärkeä kuin Lontoon parhaat museot, ja se on jo yksinään vierailun arvoinen.

Museossa on esillä kaikenlaista esineistöä Stonehengen ja Aveburyn kaivauksilta. Myös Bush Barrow'sta on löydetty esineitä.

Museon ulkopuolella on tärkeää kävellä torin läpi, joka on puolikuun muotoinen tila, jossa järjestetään suuret ulkoilmamarkkinat joka torstai.

Samalta aukiolta näet kylän panimon, jonka kruunaa viktoriaaninen torni. Neoklassinen kaupungintalo on myös vierailun arvoinen, samoin kuin erilaiset georgialaiset talot.

Lähistöllä on myös yksi varhaisen teollisen aikakauden vaikuttavimmista teoksista: Kennet and Avon Canal.

Pääsy Devizesiin

Lontoosta Devizesiin kulkee runsaasti busseja. Aikataulut löydät täältä. Kylässä ei tällä hetkellä ole junapysäkkiä.

10. Nauti Bathin kauneudesta

Touring Bath| ©Pedro Szekely
Touring Bath| ©Pedro Szekely

Muiden mainitsemieni kaupunkien tavoin myös Bath on Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki tunnetaan parhaiten roomalaisista kylpylöistään, jotka rakennettiin yli 2000 vuotta sitten. Tätä varten he hyödynsivät alueella olevia lämpövesiä.

Vaikka kylpylöitä alkoivat käyttää roomalaiset, 1700-luvulla kaupungista tuli Lontoon eliitin kohtauspaikka, joka pyrki hyödyntämään lämpövesien ominaisuuksia.

Kaupungin muihin nähtävyyksiin kuuluvat Pulteney Bridge, Prior Park, Bath Abbey ja useita mielenkiintoisia museoita. Näistä syistä Lontoosta järjestetään Stonehengeen ja Bathiin retkiä, jotka yhdistävät nämä kaksi kaupunkia.

Bathiin pääseminen

Lontoon Paddingtonin asemalta pääsee pikajunalla, joka kestää vain 1 tunti ja 30 minuuttia. Vaihtoehtoisesti Waterloosta lähtee säännöllinen juna, joka vie tunnin pidemmän matkan Bathiin.

National Express -bussiyhtiö liikennöi säännöllisesti Lontoon Victoria-asemalta Bathiin, mutta matka kestää 3 tuntia. Hinta on kuitenkin huomattavasti alhaisempi.

Bath on osa monia Lontoosta järjestettyjä kiertomatkoja. Tämä on paras vaihtoehto, jos haluat yhdistää vierailun Stonehengeen.