10 aktiviteettia Stonehengen lähellä

Stonehengeä voidaan pitää keskipisteenä useissa kohteissa, jotka ovat todella vierailun arvoisia, jos sinulla on siihen koko päivä aikaa.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

10 aktiviteettia Stonehengen lähellä

Stonehengen kuva | © Kyle Stehling

Stonehengen pitäisi epäilemättä olla kaikkien Lontoon-matkalaisten nähtävyyslistalla. Lähistöllä on kuitenkin monia muitakin näkemisen arvoisia nähtävyyksiä, muista esihistoriallisista jäänteistä mielenkiintoisiin kaupunkeihin.

Jos sinulla on aikaa, suosittelen hankkimaan kartan Stonehengen alueesta, joka on julistettu maailmanperintökohteeksi. Näiden tietojen avulla voit yrittää päästä muun muassa Salisburyyn, Aveburyn neoliittisiin jäännöksiin , Lacockiin tai Old Sarumiin.

1. Tutustu maailman suurimpaan kivikehään Aveburyssa.

Aveburyn kivet| ©Mark Kent
Aveburyn kivet| ©Mark Kent

Stonehenge on vain puolen tunnin matkan päässä tästä maailmanperintökylästä. Kaunis Aveburyn kaupunki tunnetaan maailman suurimmasta kivikehästä, muinaisista haudoista ja muista neoliittisen ajan ja pronssikauden jäännöksistä.

Jäännökset sijaitsevat kaupungin alueella, ja niihin voi tutustua vuoden jokaisena päivänä. Kivikehän, Britannian suurimman neoliittisen haudan, lisäksi läheinen Avenue ja Silbury Hill, Euroopan suurin ihmisen tekemä kukkula, ovat myös erittäin kiinnostavia. Kaikki tämä tekee siitä varteenotettavan vertailukohteen joihinkin Lontoon parhaista retkistä, joita voit tehdä.

Jos olet saanut tarpeeksesi arkeologisista jäännöksistä, Avebury on silti vierailun arvoinen. Siellä voit vierailla:

 • Pyhän Jaakobin kirkkoon, joka on rakennettu vuonna 1000 jKr. ja johon pääset sisään ilmaiseksi.
 • Avebury Manor, jonka puutarhat ovat ehdoton vierailukohde niille, jotka ovat jo nauttineet Lontoon puistoista.

Miten pääset Aveburyyn

Kätevintä on varata matka Aveburyyn etukäteen, sillä voit kiertää myös muita lähialueen upeita kyliä paikallisen asiantuntijaoppaan saattelemana, joka auttaa sinua tutustumaan paikkaan ja säästää sinua järjestelyissä.

Aveburyyn pääsee kuitenkin autolla (noin 2 tunnin ajomatka), ja lisäksi sinne on hyvät junayhteydet Lontoosta. Ota siis juna Paddingtonin asemalta (siellä on samanniminen metroaseman pysäkki, ja katso täältä, miten pääset liikkumaan Lontoon metrossa ) Swindoniin ja nouse sitten bussiin numero 49.

Varaa matka Bathiin, Aveburyyn ja Lacock Villageen

2. Kävele Aveburyssa

Silbury Hill| ©Greg O'Beirne
Silbury Hill| ©Greg O'Beirne

Jos olet saanut hyvän idean käydä Aveburyssa, kannattaa yrittää ottaa kaikki irti sen viehätyksestä. Tämä on lyhyesti sanottuna sama asia, jonka teet Britannian pääkaupungissa, kun voit vierailla Lontoon salaisissa paikoissa tunnetumpien nähtävyyksien ulkopuolella. Näin voit arvioida, että vierailu kivikehässä ja museossa voi kestää noin puolitoista tuntia. Lopun aikaa voit:

 • Käydä katsomassa aiemmin mainitsemiani kartanoita.
 • Tutustua vähemmän tunnettuihin mutta yhtä mielenkiintoisiin paikkoihin, kuten Windmill Hilliin, joka on yksi alueen vanhimmista kohteista. Sen uskotaan rakennetun noin vuonna 3675 eaa. ja se oli kokoontumispaikka festivaaleja ja vaihtoja varten. Ajan myötä samalle korkealle paikalle rakennettiin useita vierailun arvoisia hautakumpuja.
 • Edellä mainittu Silbury Hill on keinotekoinen kukkula, jota pidetään yhtenä maan salaperäisimmistä esihistoriallisista jäänteistä ja joka on 30 metrin korkeudellaan suurin Euroopassa tehty hautakumpu.

Liikkuminen Aveburyssa

Todellisuudessa paras tapa tutustua Aveburyn ympäristöön on kävellä. Vaikka Silbury Hillin vieressä on parkkipaikka, suosittelen, että yrität päästä sinne kävellen, kuten muihinkin kaupungin nähtävyyksiin.

Varaa matka Bathiin, Aveburyyn ja Lacockin kylään

3. Kävele Lacockissa

Kävelyretki Lacockissa| ©Ettlz
Kävelyretki Lacockissa| ©Ettlz

Lacock on yksi alueen viehättävimmistä kylistä, ja se on itse asiassa National Trustin suojeluksessa, joka on instituutio, jonka tehtävänä on varmistaa, että Englannin historialliset ja luonnolliset kohteet eivät vahingoitu. Olet ehkä jo nähnyt joitakin kuvia siitä, sillä se oli yksi Harry Potter -elokuvien kuvauspaikoista. Siksi se on hyvä lisä vierailulle Harry Potteriin liittyviin kohteisiin Lontoossa.

Kylä sijaitsee Wiltshiren pohjoisosassa, suhteellisen lähellä Bathia. Sen juuret juontavat juurensa 1100-luvulle, vaikka sen merkitys kasvoi kaksi vuosisataa myöhemmin, kun läheinen luostari perustettiin.

Kävely sen kaduilla on paras tapa uppoutua maan eteläosalle tyypilliseen maaseutuarkkitehtuuriin, jossa kivijulkisivut sekoittuvat kalkittuihin ja vuorattuihin julkisivuihin. Vaikka nämä kävelykierrokset yksinäänkin riittävät kylässä käynnin korvaamiseksi, voit aina täydentää matkan käymällä jossakin sen kirkoista, kuten Pyhän Kyrillin kirkossa.

Lacockiin pääseminen

Jos olet Bathissa tai matkustat Lontoosta, Lacock on vain puolen tunnin ajomatkan päässä, joten sinne on helppo päästä. Siinä tapauksessa suosittelen, että jätät autosi kylän sisäänkäynnin yhteydessä olevalle parkkipaikalle ja tutustut sen nähtävyyksiin kävellen.

Jos haluat saapua julkisilla liikennevälineillä, löydät useita mahdollisuuksia:

 • Juna Lontoo-Chippenham ja bussi Lacockiin.
 • Juna Bathiin ja bussi Lacockiin.

Varaa matka Bathiin, Aveburyyn ja Lacockin kylään

4. Nauti Bathin kauneudesta

Kiertoajelu Bathissa| ©Pedro Szekely
Kiertoajelu Bathissa| ©Pedro Szekely

Kuten muutkin mainitsemani kaupungit, myös Bath on Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki tunnetaan parhaiten roomalaisista kylpylöistään, jotka rakennettiin yli 2000 vuotta sitten. Tätä varten he hyödynsivät alueella olevia lämpövesiä.

Vaikka roomalaiset alkoivat käyttää näitä kylpyjä, 1700-luvulla kaupungista tuli Lontoon eliitin kohtaamispaikka, joka pyrki hyödyntämään lämpövesien ominaisuuksia.

Muita nähtävyyksiä, joissa voit vierailla kaupungissa ja joihin Lontoosta järjestetään retkiä Stonehengeen ja Bathiin, jotka yhdistävät molemmat kaupungit, ovat seuraavat:

 • Pulteney Bridge.
 • Prior Park.
 • Bathin luostari.
 • Useita mielenkiintoisia museoita.

Miten pääset Bathiin

Lontoon Paddingtonin asemalta pääsee pikajunalla, joka kestää vain 1 tunti 30 minuuttia. Vaihtoehtoisesti Waterloon asemalta lähtee säännöllinen juna, joka vie tunnin pidemmän matkan Bathiin.

National Express -bussiyhtiö liikennöi säännöllisesti Lontoon Victoria-asemalta Bathiin, mutta matka kestää 3 tuntia. Hinta on kuitenkin huomattavasti alhaisempi.

Lopuksi Bath on osa monia Lontoosta lähteviä = järjestettyjä matkoja, jotka voit varata etukäteen täältä. Tämä on paras vaihtoehto, jos haluat yhdistää vierailun Stonehengen kanssa.

Varaa matka Stonehengeen, Windsoriin ja Bathiin

5. Älä jätä väliin Salisburyä ja sen vaikuttavaa katedraalia

Vierailu Salisburyn katedraalissa| ©Antony McCallum
Vierailu Salisburyn katedraalissa| ©Antony McCallum

Kuten olet nähnyt artikkelissani siitä, miten pääset Stonehengeen Lontoosta, useimmat julkiset liikennevälineet edellyttävät vaihtoa Salisburyssa, ja se sisältyy myös joihinkin pääkaupungista lähteviin järjestettyihin matkoihin. Miten tahansa sinne pääsetkin, Salisbury on loistava paikka viettää muutama tunti kiertelemällä katuja ja tutustumalla joihinkin kaupungin ikonisimmista nähtävyyksistä.

Vaikka kävely tämän keskiaikaisen kaupungin kaduilla on vierailun arvoista, kannattaa tietää, että:

 • Salisburyn suuri nähtävyys on sen upea Neitsyt Marian katedraali. Tätä rakennusta alettiin rakentaa 1200-luvun alussa, ja sen sisällä on säilytetty englantilainen Magna Carta.
 • Pysähdyksen arvoinen on myös Salisburyn museo, jonka näyttelystä osa liittyy Stonehengeen, joten se on täydellinen paikka syventyä muistomerkin historiaan.
 • Jos pidät maalaispubeista, sinun ei kannata lähteä Salisburystä piipahtamatta Haunch of Venisonissa. Tämä vuonna 1320 avattu pubi ei ole missään suhteessa kateellinen Lontoon yöelämästä löytyville pubeille, ja arvostettu National Inventory of Historic Pub Interiors-järjestö suosittelee vierailua siellä.

Joaquin's Traveller's Tip

Salisburysta on melko helppo päästä Stonehengen megaliittiseen monumenttiin. Etsi vain The Stonehenge Tour Bus.

Näin pääset Salisburyyn

 • Salisburyn juna-asemalta on hyvät yhteydet Lontooseen, ja Salisburyyn on helppo päästä. Junat kulkevat hyvin usein pääkaupungin Waterloon asemalta, ja matka kestää noin puolitoista tuntia.
 • Toinen vaihtoehto päästä Lontoosta Salisburyyn on bussi, ja itse Heathrow'n lentokentältä lähtee suora bussi. Jos olet valinnut auton, matka kestää noin 2 tuntia.
 • Lopuksi mukavin vaihtoehto on varata järjestetty matka Lontoosta Stonehengeen, esimerkiksi sellainen, jolla voit käydä Stonehengessä, Bathissa ja Salisburyssa samana päivänä.

Varaa Stonehengen retki Lontoosta

6. Uppoudu menneisyyteen Old Sarumissa

Old Sarumin katedraalin perustukset| ©tpholland
Old Sarumin katedraalin perustukset| ©tpholland

Vain 14 kilometrin päässä Stonehengestä historian ystävät voivat vierailla Old Sarumin kukkulalla, jota pidetään naapurikaupunki Salisburyn syntypaikkana.

Old Sarumissa asui aluksi metsästysseurueet, ja myöhemmin siellä asui ensimmäisiä maanviljelijöitä. Tälle paikalle rakennettiin rautakaudella linnoitus, ja aikojen saatossa se on nähnyt roomalaisten, normannien ja saksilaisten kulkua. Kaikkiaan 5000 vuotta ihmiskunnan historiaa.

Kukkulalla sijaitseva alue on nykyään osa English Heritage -järjestöä, ja se on avoinna yleisölle vierailua varten. Sinne tarvitaan lippu.

Miten Old Sarumiin pääsee

Koska se sijaitsee vain noin 2 mailin päässä Salisburystä, sinne pääsee kävellen kaupungista. Suuntaa vain pohjoiseen ja käytä tilaisuutta hyväksesi Avon-joen rannoilla sekä osissa Victoria Parkia ja Hudson's Fieldiä.

Varaa Stonehengen retki Lontoosta

7. Tutustu Amesburyyn

Amesbury| ©Trish Steel
Amesbury| ©Trish Steel

Maantieteellisesti Stonehengeä lähin kaupunki on Amesbury, niin että monet sisällyttävät sen nähtävyyksien joukkoon, kun lähestyvät monumenttia. Tämä pikkukaupunki perustettiin vuonna 976, vaikka on todisteita siitä, että alueella on ollut asutusta jo noin 10 000 vuotta.

Amesbury tunnetaan myös sen yhteydestä kuningas Arthurin myyttiin. Kuningatar Guinevere hakeutui tänne nunnaluostariin kuninkaan kuoltua Camlannissa. Lähistöltä löytyi yksi pronssikauden ylellisimmistä hautausmaista, josta löytyi kahden miehen (mahdollisesti tuon ajan aatelisia) jäännökset, joiden ympäriltä löytyi yli 100 esinettä, kuten kultaisia korvakoruja ja kupariveitsiä. Toinen heistä tunnetaan lempinimellä "Stonehengen kuningas".

Kävellessäsi kaupungin läheisyydessä voit nauttia ainutlaatuisesta näkymästä Avon-joelle, kunnes saavut Amesburyn kruununjalokivelle: sen muinaiselle luostarille, joka on nykyään muunnettu Pyhän Marian ja Pyhän Melorin kirkoksi. Rakennus on peräisin 10. vuosisadalta, ja se oli Henrik III:n vaimon Eleanor of Provencen hautapaikka.

Miten päästä Amesburyyn

Vaikka mukavin tapa on liittyä johonkin Lontoosta Stonehengeen suuntautuvaan kiertoajeluun, voit myös ottaa jonkin National Expressin linja-auton.

Pääset sinne helposti myös Salisburystä ottamalla yhden Salisburystä Stonehengeen kulkevista busseista.

Varaa matka Stonehengeen Lontoosta käsin

8. Tutustu historiaan Durringtonissa ja Woodhengessa.

Vierailu Woodhengessä| ©GothamNurse
Vierailu Woodhengessä| ©GothamNurse

Vain 3 kilometrin päässä Stonehengestä sijaitsee Woodhenge, noin 2500 eaa. ajoittuva neoliittinen puumonumentti, joka on lähes nykyaikainen muistomerkin kanssa.

Woodhenge koostui kuudesta pystysuorasta pylväsmuistomerkistä, joita ympäröivät oja ja penkki. Rakennelma rakennettiin siten, että se oli linjassa auringonnousun kanssa kesäpäivänseisauksen aikaan Stonehengessä. Tämä puumonumentti on nykyään osa Stonehengen ja Aveburyn maailmanperintökohdetta, samoin kuin läheinen Durrington Wallsin eteläinen ympyrä.

Se on linjassa auringonnousun kanssa talvipäivänseisauksen aikaan (toinen parhaista ajankohdista vierailla Stonehengessä), joten sen uskotaan täydentäneen Woodhengen auringonnousua. Tiedetään, että monet ihmiset kävivät Durringtonissa viettämässä talven juhlia jo ennen kuin puurakennelma pystytettiin.

Miten Durringtoniin ja Woodhengeen pääsee?

Molempiin muistomerkkeihin voi tutustua hyvin helposti joko Amesburystä tai Stonehengestä käsin ilman kuljetusta.

Varaa matka Stonehengeen Lontoosta käsin

9. Tutustu Castle Combeen, Englannin kauneimpaan kylään

Castle Combe| ©Saffron Blaze
Castle Combe| ©Saffron Blaze

Castle Combe on monien mielestä Englannin kaunein kylä. Se on hyvin pieni, vain 350 asukkaan kylä, ja sen rauhallisuutta rikkovat vain vierailijat.

Kylässä on vain yksi pääkatu, mutta sen rakennusten kauneus saa sinut haluamaan kuvata ne yksi kerrallaan. Myös sen sijainti metsäisten kukkuloiden keskellä vaikuttaa suuresti sen taianomaiseen tunnelmaan.

Mitä tulee paikkoihin, joissa sinun kannattaa vierailla vierailusi aikana, joitakin kohokohtia ovat:

 • Andreaksen kirkko, jonka historia ulottuu ainakin 1200-luvulle.
 • The White Hart, pubi, joka on ollut avoinna yli viiden vuosisadan ajan.
 • Markkinaristi, joka sijaitsee torilla.
 • Kylässä on myös viiden tähden hotelli(Manor House Hotel), jossa on Michelin-tähden ravintola. Hotelli sijaitsee 1300-luvun rakennuksessa, ja sen puutarhat ovat yli 140 hehtaarin kokoisia.

Pääsy Castle Combeen

Yksi kylän vetovoimatekijöistä on, että se sijaitsee kaukana tärkeimmistä liikenneyhteyksistä. Tämä on mahdollistanut sen, että kadut ovat säilyneet pitkälti muuttumattomina, mikä tarkoittaa, että sinne ei ole helppo päästä vierailemaan.

Jos sinulla ei ole autoa, pääset sinne parhaiten junalla Lontoosta Chippenhamiin, joka on noin 3 mailin päässä, tai Bathiin, joka on noin 6 mailin päässä. Molemmista kaupungeista voit ottaa taksin tai, jos olet Chippenhamissa, bussin.

Varaa matka Stonehengeen

10. Esihistoriallinen, keskiaikainen ja teollinen aika Devizesissä

Vierailu Devizesissä| ©Mike Faherty
Vierailu Devizesissä| ©Mike Faherty

On vaikea uskoa, että näin pienessä kaupungissa on yli 500 historiallisesti tai taiteellisesti kiinnostavaa rakennusta. Devizesissä on kaikkea neoliittisista jäänteistä teollisuusaikaisiin rakennuksiin ja keskiaikaiseen kerrostumaan, joka näkyy kaikkialla kaduilla.

Ensinnäkin Devizes on yksi tärkeimmistä keskuksista, jossa voi tutustua Stonehengen ja alueen muiden kohteiden historiaan, sillä siellä sijaitsee Wiltshire Museum, jossa on esillä kaikenlaista esineistöä Stonehengen ja Aveburyn eri kaivauksilta. Siellä on myös esineitä Bush Barrow'sta.

Museon ulkopuolella kannattaa ehdottomasti vierailla torilla:

 • Kävele Market Placen läpi, joka on puolikuun muotoinen tila, jossa järjestetään suuret ulkoilmamarkkinat joka torstai. Samalta aukiolta näet kylän panimon, jonka kruunaa viktoriaaninen torni.
 • Tutustu uusklassiseen kaupungintaloon sekä erilaisiin georgiaanisiin taloihin.
 • Lähistöllä on yksi varhaisen teollisuuskauden vaikuttavimmista teoksista: Kennet and Avon Canal.

Matka Devizesiin

Lontoosta Devizesiin kulkee runsaasti busseja. Löydät aikataulut täältä. Kaupungissa ei tällä hetkellä ole junapysäkkiä.

Varaa matka Stonehengeen