Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Lontoo lasten kanssa, vinkkejä ja tekemistä

Oletko miettinyt, mitä tehdä Lontoossa lasten kanssa lomalla? Älä jätä väliin näitä ideoita ja vinkkejä, joilla matka sujuu helposti!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minuuttia luettu

Lontoo lasten kanssa, vinkkejä ja tekemistä

Lapset pitävät hauskaa Lontoossa | ©Robert Tudor

Jos aiot matkustaa Lontooseen perheen kanssa lähiaikoina, haluat varmasti suunnitella joitakin aktiviteetteja loman aikana, jotta myös lapset voivat pitää hauskaa ja ottaa kaiken irti tästä kokemuksesta.

Britannian pääkaupungissa on laaja valikoima vapaa-ajan aktiviteetteja, ja siellä on paljon nähtävää ja koettavaa. Valinnan helpottamiseksi löydät tästä postauksesta useita ehdotuksia ja vinkkejä, joiden avulla voit nauttia Lontoosta lasten kanssa täysillä. Olemme varmoja, että kun palaatte kotiin, teillä on paljon upeita anekdootteja ja muistoja kerrottavananne!

1. Hyppää lasten kanssa kiertoajelubussin kyytiin ja tutustu Lontooseen

Lontoon kiertoajelubussi| ©Hellotickets
Lontoon kiertoajelubussi| ©Hellotickets

Lontoo on yksi Euroopan suurimmista kaupungeista, ja eri nähtävyyksien välillä on usein pitkä matka.

Kaupungin nähtävyyksien kierteleminen ylös ja alas, jotta pääset jokaiseen niistä, voi olla erittäin houkutteleva suunnitelma aikuisille, joilla on tutkimusmatkailijan sielu, mutta lapsille se voi olla erittäin väsyttävää, etenkin pienille. Varsinkin pienille.

Jotta he voivat myös nauttia Lontoon turistisimmasta puolesta väsymättä nopeasti ja säästää energiaa vierailuihin kaupungin eri museoissa ja muistomerkeissä, suosittelen hankkimaan liput Lontoon kiertoajelubussiin.

Sen avulla voit tutustua Britannian pääkaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin matkustaessasi mukavasti istuen reitin aikana ja pystyt nousemaan kyytiin ja jäämään pois sillä pysäkillä, jolla haluat vierailla jollakin tietyllä alueella.

Sitä paitsi pienimmät rakastavat ajelua valtavassa punaisessa kaksikerroksisessa bussissa! Se on heille kuin pieni seikkailu. Jos haluat käyttää tätä liikennevälinettä Lontoon-matkallasi, suosittelen sinua lukemaan postauksen Parhaat turistibussit, josta löydät kaikki yksityiskohdat tästä aktiviteetista.

Varaa paikkasi Lontoon kiertoajelubussista

2. Varaa liput West Endin musikaaleihin etukäteen

Osa Leijonakuningas-musikaalista Lontoossa| ©tuveuxmaphoto
Osa Leijonakuningas-musikaalista Lontoossa| ©tuveuxmaphoto

Yhden West End -musikaalin katsominen on lasten kanssa Lontoossa pakollinen ohjelma yhtenä iltapäivänä kaupunkiloman aikana. Kun olet viettänyt koko päivän museoiden, monumenttien ja kauppojen parissa, pienimmät tarvitsevat myös hieman aikaa pitää hauskaa matkan aikana.

Paras tapa päättää nähtävyyksien kiertelypäivä vanhempien kanssa on uppoutua muutamaksi tunniksi fantasiamaailmoihin, joihin musikaalit vievät heidät upeilla tarinoillaan, lavastuksillaan ja musiikkinumeroillaan, jotka ovat täynnä valoja, taikaa ja värejä.

West Endin musikaalit ovat maailman parhaita (Broadwayn luvalla!), joten monet haluavat käydä esityksessä Lontoossa ollessaan. Jos aiot tehdä saman yllätyksen lapsille, neuvon sinua hankkimaan liput etukäteen, jotta varmistat paikkasi tiettyyn esitykseen haluamana päivänä.

Ja miten se onnistuu? Paras tapa on ostaa liput netistä, sillä sen avulla voit varata ne kotoa käsin ennen matkaa. Näin vältät lasten kanssa ikuisen jonottamisen teatterin lippukassalla ja voit käyttää aikaa muiden suunnitelmien tekemiseen lasten kanssa Lontoossa.

Älä ujostele, jos et puhu englantia. Monista musikaaleista on tehty elokuvaversio (Mary Poppins, Leijonakuningas, Tuhkimo, Egyptin prinssi jne.), joten vaikka et osaisikaan kieltä , pystyt seuraamaan juonta helposti. Se on kokemus, jota lapset eivät unohda!

Osta lippuja Lontoon musikaaleihin

3. Koe Harry Potterin taika Warner Bros. Studiosissa

Kävele lasten kanssa Driagonin kujaa pitkin| ©Bill Bartlett
Kävele lasten kanssa Driagonin kujaa pitkin| ©Bill Bartlett

Lomalla Lontoossa lapset ovat innoissaan, kun he vierailevat Harry Potter Studios Parkissa, jossa kaikki Harry Potter -elokuvat on kuvattu - se on maaginen paikka!

Heillä on hauskaa kierrellä elokuvien alkuperäisissä lavasteissa (Rohkelikon yhteinen huone, Suuri sali, Tylypahkan käytävät jne.), oppia, miten elokuvat on tehty, ja tutustua erikoisefekteihin, joita käytettiin tämän fantasiamaailman luomisessa. Tunnet hetkeksi olevasi osa tarinaa, aivan kuin olisit itse kuuluisan velhokoulun oppilas.

Itse asiassa sinun ei tarvitse vierailla Harry Potter Studios Parkissa muugiksi pukeutuneena, vaan voit pukeutua noidiksi ja velhoiksi uppoutuaksesi vielä enemmän tähän erityiseen tunnelmaan. Olen varma, että lapset pitävät sitä hauskana ideana, ja saatte myös upeita valokuvia.

Mutta kannattaa varautua etukäteen, sillä tämä on yksi Lontoon suosituimmista nähtävyyksistä, ja liput menevät nopeasti. Jos haluat tietää, miten ja mistä voit ostaa niitä, älä missaa postausta Harry Potter Studios London Park Tickets.

Varaa liput Harry Potter Parkiin

4. Vie heidät katsomaan Buckinghamin vahdinvaihtoa, jotta he oppivat paikallisesta kulttuurista

Osallistuminen vartijan vaihtumiseen| ©Chin Hsu
Osallistuminen vartijan vaihtumiseen| ©Chin Hsu

Lapset ovat varmasti nähneet kirjassa tai esitteessä kuvan jalkaväen kaartista ja kysyneet sinulta, keitä nuo punatakkiset ja mustat karvahatut ovat.

Jos nämä sotilaat pistävät heidät silmään, vie heidät tapaamaan heitä Buckinghamin palatsiin kuuluisan kaartin vaihdon aikana - he tulevat hämmästymään!

Millainen kokemus se on?

Kyseessä on hyvin värikäs, noin 45 minuuttia kestävä sotilastyylinen paraati, joka järjestetään Buckinghamin palatsin pääsisäänkäynnin luona kuningattaren vartijoiden vapauttamiseksi, jotka vastaavat kuningatar Elisabet II:n asuinpaikan turvallisuudesta.

Seremonian aikana näet ratsastavia ja jalkaisin kulkevia vartijarykmenttejä, joita säestää sotilasorkesteri, joka soittaa mitä epätavallisinta musiikkia näytöksen elävöittämiseksi (Leijonakuningas, Beatles, Star Wars jne.) Se on erittäin hauskaa! Ja se on ilmaista, sillä vartiovuoron vaihtoon ei tarvita lippua.

Lapsille tämä on hyvin omaperäinen ja viihdyttävä tapa tutustua brittikulttuuriin. He varmasti rakastavat tätä kokemusta.

Varaa vierailusi Buckinghamiin ja vartijavuoron vaihtumiseen

5. Vieraile Hamleysissa, Lontoon vanhimmassa lelukaupassa

Hamleys, Lontoon kuuluisin lelukauppa| ©Sheep purple
Hamleys, Lontoon kuuluisin lelukauppa| ©Sheep purple

Lapset ovat varmasti innoissaan, jos ostat heille matkamuiston Lontoon-matkastasi, mutta mistä löydät ihanteellisen matkamuiston lapsille? Jos haluat saada lahjan oikein, suosittelen sinua menemään Hamleysiin, yhteen Lontoon vanhimmista lelukaupoista, joka on yli 250 vuotta vanha. Se ei ole mitään!

Jos olet joskus käynyt New Yorkissa, Hamleys muistuttaa todennäköisesti kuuluisaa FAO Schwarzia, mutta brittiläisellä tavalla. Kyseessä on kauppa, jossa on useita kerroksia, jotka on jaettu alueittain: ulkoleluja, nalleja, videopelejä, lautapelejä, makeisia ja paljon muuta.

Hamleysin erikoisuus on se, että sen lisäksi, että hyllyillä voi ihailla tuhansia leluja, kaupan henkilökunta pitää myös eläviä esittelyjä ja järjestää jopa leikkejä lasten kanssa. Tällaista ei näe kovin usein, ja lapset rakastavat varmasti ajatusta siitä, että he voivat pitää hauskaa niin monien lelujen kanssa - he eivät halua lähteä pois!

Jos haluat tehdä kierroksen lelukaupassa, löydät sen osoitteesta 188-196 Regent Street, joka on yksi Lontoon keskustan suosituimmista ostoskaduista.

Ja jos pidät interaktiivisista peleistä, suosittelen sinulle ja lapsillesi tätä toista virtuaalista tutkimusmatkailupelikokemusta, jonka avulla voitte tutkia Mayfairin kaupunginosaa ja tutustua sen mysteereihin ja legendoihin. Sinun tarvitsee vain ladata sovellus, ja voit löytää Lontoon piilotetuimmat paikat seuraamalla piilotettuja vihjeitä.

Osta peli Haunting Stories & Legends

6. Vältä yöristeilyjä lasten kanssa

Thamesin risteily| ©Gina Hall
Thamesin risteily| ©Gina Hall

Yöristeilyt Thamesilla sopivat erinomaisesti Lontoon valaistuista maamerkeistä nauttimiseen ja kaupungin näkemiseen eri näkökulmasta. Tarjolla on jopa illallisristeilyjä, joilla on elävää musiikkia, mutta ne on suunniteltu pikemminkin romanttiseen ja intiimiin iltaan (vuosipäivään, ystävänpäivään tai syntymäpäivään) kuin perheaktiviteettiin.

Itse asiassa ne järjestetään yleensä myöhään päivällä, jolloin lapset ovat väsyneempiä uuvuttavan nähtävyyksien kiertelypäivän jälkeen, ja joihinkin näistä iltaristeilyistä ei oteta mukaan alle 12-vuotiaita lapsia, joten ne eivät ole paras vaihtoehto, kun lähdet lasten kanssa.

Mitkä risteilyt sopivat parhaiten lapsille?

On olemassa päiväsaikaan tehtäviä Thamesin risteilyjä, joilla on erityishintoja tai -hintoja lastenlipuille ja risteilyn kesto on lyhyempi kuin iltaristeilyillä.

Näin lapset voivat tuntea veneen kyydissä ja joella liikkumisen jännityksen ja samalla pitää hauskaa katsellessaan rannoille pystytettyjä muistomerkkejä ja kuvitellessaan olevansa pelottomia tutkimusmatkailijoita.

Jos olet kiinnostunut tekemään risteilyn Lontoossa lasten kanssa, suosittelen tutustumaan postaukseen The best cruises on the Thames, josta löydät muutamia erittäin hienoja ehdotuksia perheen kanssa tehtäväksi.

Varaa Thamesin risteily

7. Lähde leikkimään Lontoon leikkipuistoihin

Lapsi leikkii puistossa| ©Maria Lindsey
Lapsi leikkii puistossa| ©Maria Lindsey

Lontoo on nopeatempoinen kaupunki, jossa on aina tuhat tekemistä, vaikka päättäisitkin vierailla Britannian pääkaupungissa perheen kesken. Mutta niin monen kiireen keskellä on aina mukava pitää taukoa ja löytää hetki, jolloin voi irrottautua matkailun kiireestä.

Yksi paikka, jossa rakastan nauttia rauhallisesta tunnelmasta, ovat Lontoon puistot. Jos on aurinkoinen päivä ja lämpötila on tarpeeksi lämmin, hauska perhepäivä on piknik jossakin kaupungin monista puutarhoista ja puistoista.

Sen lisäksi, että voit napostella ruohikolla tai nauttia auringosta, voit nauttia maisemista ja vehreydestä samalla kun kuuntelet lintujen viserrystä. Ja tietysti voit pitää hauskaa leikkien lasten kanssa. He rakastavat sitä, että heillä on kaikkien nähtävyyksien välissä vapaata aikaa hyppiä, juosta ja leikkiä sydämensä kyllyydestä.

Tässä muutamia siisteimpiä leikkipuistoja, joihin voit viedä lapset:

8. Ihaile vahahahmoja Madame Tussaudsissa

Popin kuningas Michael Jackson.| ©Abi Skipp
Popin kuningas Michael Jackson.| ©Abi Skipp

Jos Lontoon kulttuurivierailujen jälkeen haluat viettää erilaista aikaa museossa, älä jätä väliin Madame Tussauds -vahakabinettia, joka on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä sen avaamisesta lähtien 1800-luvulla.

Tämä on kokemus, jossa lapsilla on hauskaa ja jonka he muistavat aina, sillä toisin kuin muissa museoissa, Madame Tussaudsissa kaikki kävijät voivat olla vuorovaikutuksessa näyttelyesineisiin kuuluvien vahanukkejen kanssa. Sieltä he löytävät suosikkiartistejaan ja fiktiivisiä hahmojaan, kuten Taylor Swiftin, Little Mixin, One Directionin, Hämähäkkimiehen, Kapteeni Amerikan tai Hulkin, monien muiden muassa, joiden kanssa he voivat ottaa kaikki haluamansa valokuvat museon lavasteissa.

Eikä siinä vielä kaikki! Madame Tussaudin sisällä on myös useita "interaktiivisia kokemuksia", jotka tekevät vierailustasi paljon hauskempaa. Alien Escape -elokuvassa voit kiivetä Covenant-aluksen kyytiin ja kohdata pelottavan Alienin, ja Kong: The Skull Island -elokuvassa kohtaat jättimäisen King Kongin.

Jos taas lapset pitävät supersankareista, he innostuvat Marvel 4-D Cinema Experience-elokuvasta, jossa on uskomattomia erikoistehosteita ja joka saa sinut tuntemaan, että taistelet taisteluissa näiden hahmojen rinnalla.

Varaa liput Madame Tussaudsiin

9. Kävele haiden keskellä Sea Life Aquariumissa.

Lapset vierailevat Sea Life -akvaariossa| ©Gary Bembridge
Lapset vierailevat Sea Life -akvaariossa| ©Gary Bembridge

Kaikki lapset rakastavat eläimiä, ja niiden kanssa vietetty aika on varmasti hieno tapa viettää aikaa. Siksi yksi nähtävyys, jota et voi jättää väliin Lontoon-matkallasi, on Sea Life Aquarium, Englannin suurin akvaario.

Se sijaitsee kaupungin sydämessä ja on täydellinen paikka viettää iltapäivä perheen kanssa nauttien vedenalaisesta luonnosta. Se on koti yli 500 eri eläinlajille, joihin kuuluu muun muassa haita, merihevosia, mustekaloja, pingviinejä ja mantarauskuja.

Ne on jaettu teema-alueisiin, joissa voit oppia paljon mielenkiintoista tietoa niiden elinympäristöstä ja elämäntavasta, vaikka mielestäni vierailun vaikuttavin osa on Sea Life Aquariumin lasitunneli, vedessä upotettu käytävä, jonka läpi voit kävellä hurjien haiden ja muiden vesieläinten seurassa. Se on uskomaton kokemus!

Varaa liput Sea Life Aquariumiin

10. Astu sisään HMS Belfastiin

HMS Belfast| ©Alvesgaspar
HMS Belfast| ©Alvesgaspar

Jos päätät tehdä risteilyn Thamesilla lasten kanssa, näet osan matkasta joen varrella ankkuroituneena HMS Belfastin, valtavan hävittäjäaluksen, joka osallistui moniin laivasto-operaatioihin toisen maailmansodan ja Korean sodan aikana. Jos lapset pitävät veneistä, he nauttivat tästä vierailusta varmasti, joten älä epäröi lisätä sitä ohjelmaasi

. Alus on ulkoapäin vaikuttava ja sisältä todella hieno! Matka Lontooseen on loistava tilaisuus nähdä näin erilainen nähtävyys.

HMS Belfast on tällä hetkellä Britannian kuninkaallisen laivaston laivamuseo, joka avaa ovensa ja näyttää, millaista elämä avomerellä oli aikoinaan tällaisella laivalla.

Kierros on viihdyttävämpi kuin miltä aluksi näyttää, sillä sen lisäksi, että opit laivan historiasta, pääset myös huoneisiin, joissa sotilaat ja merimiehet viettivät suuren osan ajastaan tehtävien aikana, kuten muun muassa valvomoon, hytteihin, sairastupaan, keittiöön ja kellariin. Et ole nähnyt mitään vastaavaa!

Muita hauskoja aktiviteetteja lasten kanssa

Perhonen puussa| © Christoph Schmid
Perhonen puussa| © Christoph Schmid

Mutta tähän ei lopu Lontoon loputtomat hauskanpitomahdollisuudet lapsille. Tässä valikoima muita suunnitelmia, joista koko perhe voi nauttia:

 • Lontoon eläintarhassa on yli 750 eläinlajia, ja voit kävellä maailman vanhimpana pidetyn eläinpuiston puutarhoissa. Tulet ihastumaan hopeaselkäisten gorillojen perheen tapaamiseen!
 • Lapsesi eivät voi jättää väliin uskomatonta kokemusta Lontoossa sijaitsevasta interaktiivisesta Kidzania-kaupungista, jossa on loputtomasti aktiviteetteja, joiden avulla he voivat nauttia kuvitellessaan, mitä heistä tulee isona: he voivat pukeutua suosikkiammateikseen.
 • Shrek's Adventure on upea teemapuisto, jossa voit tavata suosituimpia hahmoja Dreamworksin taianomaisesta maailmasta.
 • Kulttuuri ja hauskanpito eivät myöskään ole yhteensopimattomia. Siksi National Galleryssa on yksinoikeudella lapsille suunnattu opastettu kierros, jossa esitellään kokoelman vaikuttavia teoksia opettavaisella mutta viihdyttävällä tavalla.

Hyödynnä lasten alennetut hinnat kierroksilla ja lipuissa

Lapset Lontoon silmällä| ©Martin Sillaots
Lapset Lontoon silmällä| ©Martin Sillaots

Lontoo ei ole aivan halpa kaupunki. Jos siis matkustat sinne perheenä, haluat varmasti tietää, miten voit säästää hieman rahaa lomallasi.

Yksi hyvä keino on hyödyntää lasten lippujen alennettuja hintoja eri nähtävyyksiin. Vauvat 3-vuotiaisiin asti pääsevät yleensä ilmaiseksi, mutta se riippuu aktiviteetista ja ikäryhmästä. Joka tapauksessa voit löytää erittäin mielenkiintoisia lapsihintoja. Tässä muutamia esimerkkejä:

 • London Eye: Alkaen 35 € lasten alennetut liput (3-15-vuotiaat).
 • Sea Life Aquarium: Alkaen 28 € lasten alennettuun hintaan (3-15-vuotiaat).
 • Madame Tussauds -museo: Alkaen 32 € lasten alennusliput (3-15-vuotiaat).
 • Harry Potter Studios Park: Alkaen 46 € lasten alennusliput (5-15-vuotiaat).
 • HMSBelfast: Alkaen 14 € lasten alennusliput (5-15-vuotiaat).

Kun varaat liput etukäteen verkossa esimerkiksi Helloticketsin kaltaisilla verkkosivustoilla, voit valita lasten ikäryhmän, jolloin kustakin lapsesta maksettava alennettu hinta lasketaan heti.

Vaikka vauvat pääsevät moniin aktiviteetteihin ilmaiseksi, on suositeltavaa valita myös heidän ilmainen sisäänpääsynsä, sillä näin vältytään sekaannuksilta, kun on kyse pääsystä muistomerkkeihin, museoihin ja muihin kiinnostaviin kohteisiin.

Hanki London Sightseeing Passit, jotta saat matkastasi kaiken irti

Lontoo Pass| ©ba7raini
Lontoo Pass| ©ba7raini

Jos aiot vierailla monissa paikoissa Britannian pääkaupunkiin suuntautuvalla lomallasi, Lontoon turistipassit voivat auttaa sinua toteuttamaan suunnitelmasi ilman, että joudut vararikkoon yrittämällä.

antaa sinulle pääsyn moniin nähtävyyksiin ja säästää samalla rahaa, sillä sinun ei tarvitse maksaa jokaisesta lipusta erikseen ja lasten passit ovat alennettuun hintaan.

 • London Pass: Lapsipassi alkaen 48 €.
 • London Explorer Pass: Lapsipassi alkaen 22 €.
 • Merlin's Magical London Pass: Lapsipassi alkaen 47 €.

Se on myös loistava vaihtoehto harkittavaksi, kun matkustat lasten kanssa, sillä monissa teattereissa, ravintoloissa, kaupoissa ja muissa viihde- ja huvittelupaikoissa on erikoistarjouksia, mikä on aina kätevää. Lisäksi näiden turistikorttien avulla voit välttää jonot sisäänkäynneillä. Kuten huomaat, ne ovat kaikki etuja!

Jos matkustat Lontooseen lasten kanssa, suosittelen valitsemaan London Explorer Passin, Merlin's Magical London Passin tai Magic London Passin, mutta jos haluat tietää yksityiskohtaisesti näistä turistikorteista, älä jätä väliin postausta Paras Lontoon turistikortti, jossa niitä kaikkia analysoidaan perusteellisesti.

Varaa Lontoon kiertoajelupassi

Aikatauluta vierailut paremmin aamulla ja anna niille aikaa

Valmistautuminen nähtävyyksien katseluun| ©Katie E
Valmistautuminen nähtävyyksien katseluun| ©Katie E

Kun on kyse nähtävyyksien katselusta perheen kanssa, paras aika suunnitella retki on aikaisin aamulla, sillä lapset ovat yleensä varhaisnarkkareita ja heräävät täynnä energiaa. Näin he ovat hereillä ja aktiivisempia retkiä ja kulttuurivierailuja varten.

Aikaisin aamulla Lontoon nähtävyyksillä ei myöskään yleensä ole niin paljon kävijöitä tai suuria ryhmiä, joten vältyt ruuhka-aikoina muodostuvilta ihmisjoukoilta, jotka voivat koetella pienten lasten kärsivällisyyttä jonottaessa.

Lopuksi ehdotan, että iltapäivisin, kun lapset ovat väsyneempiä, suunnittelette aktiviteetteja, joissa lapset voivat pitää hauskaa, ennen kuin he palaavat hotelliin lepäämään ja keräämään voimiaan seuraavaa päivää varten. Tehkää esimerkiksi retki Lontoon lelukauppoihin, Madame Tussauds -museoon tai Sea Life -akvaarioon.

Suunnittele ateriat ajoissa

Jälkiruoan syöminen| ©Patrick Fore
Jälkiruoan syöminen| ©Patrick Fore

Jos aiot viettää Lontoon-lomallasi koko päivän nähtävyyksiä katsellen, lasten ateriat kannattaa suunnitella etukäteen.

Tämä ei ole mitenkään vähäpätöinen asia, sillä vaikka kaupungilla on loistava gastronominen tarjonta, se on myös hyvin turistinen paikka, ja keskellä päivää (etenkin juhlapyhinä tai sesonkiaikoina) ei ole helppoa löytää vapaata pöytää tietyissä paikoissa, jos sinulla ei ole pöytävarausta.

Tämä voi olla ongelma, jos et tunne Lontoota kovin hyvin ja joudut aktiviteetin päätteeksi kävelemään ympäri keskustaa etsien vapaata paikkaa, koska kaikki on täynnä. Lapset saattavat menettää kärsivällisyytensä ja saada raivokohtauksen, jos he ovat hyvin nälkäisiä!

Siksi on aina hyvä idea pitää laukussaan mukana eväitä ja tietysti tietää etukäteen hyviä ravintoloita, joissa syödä lähellä joitain nähtävyyksiä, kuten Lontoon silmää, The Shardia tai Lontoon tornia. Siitä on paljon apua, kun aika koittaa!