Vierailu Circus Maximuksessa Roomassa

Nykyinen julkinen puisto oli muinoin stadion, jossa järjestettiin suuria kilpailuja. Circus Maximus Roomassa oli antiikin aikana yksi kaupungin suosituimmista tapahtumapaikoista, ja sinulla on mahdollisuus vierailla siellä nykyään. Kerron, mitä siellä voi tehdä ja nähdä.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

6 minuuttia luettu

Vierailu Circus Maximuksessa Roomassa

Näkymä Circus Maximukseen Roomassa | ©MatiGhera

Ikuisen kaupungin kävijöiden olisi hyvä tietää Rooman historiallisista muistomerkeistä, jotta he eivät jättäisi väliin tilaisuutta nähdä niitä. Yksi suosituksistani, jos aiot matkustaa Italian pääkaupunkiin, on Circus Maximus Roomassa, paikka, jonka rauniot vievät sinut menneisyyteen.

Circus sijaitsee Murcian laaksossa, Palatinus- ja Aventinusvuorten välissä, ja sen rakentaminen ajoittuu Lucius Tarquinius Priscuksen valtakaudelle. Alue on yli 600 metriä pitkä ja noin 118 metriä leveä. Aivan kuten antiikin aikana sen sisällä oli paljon tekemistä ja nähtävää, niin myös nykyään. Tässä on joitakin näistä aktiviteeteista.

Vieraile sirkuksessa asiantuntevan oppaan johdolla

Vierailu Circus Maximuksessa| ©Carole Raddato
Vierailu Circus Maximuksessa| ©Carole Raddato

Vaikka Rooman Circus Maximusiin ei ole monia erikoiskierroksia, kaupungissa järjestetään monia kierroksia, joihin se sisältyy, ja monet Rooman matkaoppaat tarjoutuvat viemään sinut niille.

Jos Rooman-vierailusi tavoitteena on oppia lisää kunkin monumentin historiasta, suosittelen, että varaat opastetun kierroksen Circus Maximukseen.

Kierrokset järjestetään yleensä pienissä, noin 10 hengen ryhmissä, joten sinulla on tilaisuus kävellä rauhassa ympäriinsä, kuunnella opasta, kysellä ja tietenkin ottaa paljon kuvia.

Tämän opastetun aktiviteetin avulla voit matkustaa ajassa taaksepäin antiikin Roomaan. Voit vierailla aikoinaan tärkeällä hippodromilla, kiivetä Aventinuksen kukkulalle ja nähdä kaupungin, kävellä appelsiinipuutarhan läpi ja kulkea Caracallan kylpylän ohi.

Älä huolehdi vierailun järjestämisestä ja nauti täydellisemmästä kokemuksesta tällä opastetulla kierroksella.

Varaa opastettu kierros Circus Maximukseen

Näe Circus Maximuksen jäännökset läheltä

Circus Maximuksen lähempi tarkastelu| ©Philip Mallis
Circus Maximuksen lähempi tarkastelu| ©Philip Mallis

Muiden antiikin Rooman tärkeiden muistomerkkien tapaan nykyään on jäljellä vain jäänteet siitä, mikä oli aikoinaan kaupungin suurin stadion. Jotkin elementit osoittavat, että kyseessä oli majesteettinen paikka, jossa kävi tuhansia ihmisiä.

Esplanadilla on mahdollista hahmottaa, millainen aitauksen muoto oli parhaimpina päivinään. Raunioiden joukossa on entisiä käsityöläisliikkeitä ja tavernoita. Sen jälkeen, kun sitä ei enää käytetty esiintymispaikkana, Circus Maximus Roomassa oli heprealainen hautausmaa.

Varaa yksityinen kiertoajelu Roomassa

Pääset lähelle Circus Maximuksen sisällä olevaa ainoaa pystyssä olevaa tornia

Molettan torni| ©Fred Romero
Molettan torni| ©Fred Romero

Täällä ei ole pelkkiä raunioita, vaan keskiaikainen torni on yhä pystyssä. Se rakennettiin kauan Circuksen synnyn jälkeen, ja sen tarkoituksena oli hyödyntää alueella virtaavaa Aqua lulia-virtaa.

Rakennuksen nimi on "Torre della Moletta", ja tämän lisäksi Circuksessa oli muitakin keskiaikaisia rakennuksia. Ne tuhoutuivat 1940-luvun alussa, ja joitakin purettuja osia olivat mm. seuraavat:

 • Mylly.
 • Frangipane-suvun talot.

Syy näiden rakennusten tuhoamiseen oli se, että alueelle suunniteltiin kaivauksia, mutta niitä ei saatu päätökseen toisen maailmansodan vuoksi. Tämä historiallinen tapahtuma aiheutti muun muassa sen, että Roomassa ei tehty kaivauksia, joissa olisi löydetty lisää Circus Maximuksen raunioita.

Varaa opastettu kierros Circus Maximuksen alueella

Pääset lähelle hevosten uloskäyntejä ja voit kuvitella kilpailuja

Circus Maximuksen jäännökset| ©Eric Parker
Circus Maximuksen jäännökset| ©Eric Parker

Circus Maximuksen jäännösten joukosta löydät portit, joissa hevosia säilytettiin kilpailujen alkamiseen asti. Kisat olivat yksi tämän upean paikan suosituimmista kilpailuista. Kokonsa ansiosta niihin osallistui 12 vaunua, joita veti jopa 4 hevosta.

Tässä roomalaisessa sirkuksessa järjestetyt hevoskilpailut olivat vaarallisia sekä ihmisille että eläimille. Joissakin tapauksissa hevoset ja/tai jockeyt saivat surmansa.

Kun pääset lähelle kilpailuissa käytettyjen eläinten portteja, laita mielikuvituksesi liikkeelle. Ajattele, millaista oli kilpailla Circus Maximuksessa, aina laukkaamisen melusta ihmisten huutamiseen.

Varaa opastettu kierros Circus Maximuksessa

Rentoudu Circuksen viheralueilla

Viheralueesta nauttiminen| ©Jolyon Russ
Viheralueesta nauttiminen| ©Jolyon Russ

Koska rakennuksia on vähän ja katsomot poistettiin satoja vuosia sitten muiden monumenttien rakentamiseksi, Circus Maximuksessa on paljon viheralueita. Koska alueelle on vapaa pääsy, sinulla on mahdollisuus mennä nauttimaan luonnosta.

Suosittelen, että otat mukaan viltin ja istut maassa samalla, kun katselet muita ihmisiä, arvostat raunioita ja ihailet Italian taivasta. Tämä aktiviteetti sopii tietysti täydellisesti Rooman kesään, jos vierailet kaupungissa talvella, kehotan sinua lukemaan oppaani siitä , mitä tehdä Roomassa talvella.

Jos sinulle jää kaipaamaan lisää viheralueita, toinen suositus: artikkeli Rooman parhaista puistoista.

Varaa opastettu kierros Circus Maximukseen

Vie lapsesi Circus Maximukseen Roomassa

Kierros ja hauskanpito Circus Maximuksessa| ©Andy Montgomery
Kierros ja hauskanpito Circus Maximuksessa| ©Andy Montgomery

Lapset rakastavat eniten sitä, että heillä on suuri paikka, jossa he voivat juosta ja pitää hauskaa. Jos lapsesi ajattelevat näin, tämä roomalainen sirkus on täydellinen heille! Kuten aiemmin mainitsin, se on ihanteellinen alue ulkoiluun niinä päivinä, kun sää sallii sen.

Jos menet lasten kanssa, siellä on monia aktiviteetteja, joita voitte tehdä niin, että kaikilla on hauskaa, suositukseni ovat leikkiä heidän kanssaan ja selittää heille, mitä siellä oli ennen, missä rauniot ovat nyt.

Lisävinkki, jonka annan sinulle, on se, että jos otat mukaan jotain syötävää, älä jätä roskia maahan. Jos annat lastesi kävellä Sirkuksen alueella yksin, muistuta heitä olemaan varovaisia, etteivät he mene liian lähelle raunioita. Toisessa artikkelissa kerron 10 muusta aktiviteetista, joita voi tehdä Roomassa lasten kanssa.

Varaa opastettu kierros Circus Maximukseen

Tutustu Circuksen kaikkiin historiallisiin vaiheisiin virtuaalitodellisuuden avulla

Circus Maximus -virtuaalitodellisuuskokemus| ©Circus Maximus Experience
Circus Maximus -virtuaalitodellisuuskokemus| ©Circus Maximus Experience

Teknologia on hyödyllistä monilla elämämme osa-alueilla, myös silloin, kun olemme turisteina kaupungissa. Ja II ONE Zeiss VR ONE -projektin ansiosta sinulla on mahdollisuus tutustua tähän tärkeään paikkaan ainutlaatuisella tavalla virtuaalitodellisuuden avulla.

On ensimmäinen kerta, kun tällaista teknologiaa käytetään näin laajalla ulkoalueella. Silmälasien avulla voit nähdä eri paikkoja Sirkuksen sisällä ja miten ne ovat olleet ajan saatossa. Saat tietoa sirkuksen synnystä keskiajalle.

Virtuaalitodellisuuskokemuksen avulla menneisyyden kuvat asetetaan nykypäivän ympäristön päälle takaumien avulla, jotka vievät sinut satoja vuosia taaksepäin menneisyyteen.

Kävele Palatinuksen kukkulalla

Palatinuksen kukkula| ©Fred Romero
Palatinuksen kukkula| ©Fred Romero

Alle kilometrin päässä Rooman Circus Maximuksesta on Palatinuksen kukkula, joka on yksi niistä seitsemästä kukkulasta, joille kaupunki on rakennettu. Historiallisen merkityksensä vuoksi siellä on monia nähtävyyksiä, kuten Augustuksen ja hänen vaimonsa Livian talo.

Tällä kukkulalla sijaitsevat myös Farnesen puutarhat, nämä upeat kasvitieteelliset puutarhat perustettiin Tiberiuksen palatsin paikalle. Kun olet Palatine-kukkulalla, suosittelen sinua menemään kaksoismaljakoille, sieltä avautuu upea näkymä Roomaan. Muita vierailukohteita ovat mm:

 • Arcate Severiane.
 • Palatiinalainen museo.
 • Domus Flavia.
 • Domitianuksen hippodromi.

Ihaile Aventinuksen kukkulan näkymiä

Näkymä Aventinuksen kukkulalta| ©Avinash Kunnath
Näkymä Aventinuksen kukkulalta| ©Avinash Kunnath

Hieman yli kilometrin päässä Circus Maxim uksesta on Aventinuksen kukkula, ja kävelymatka niiden välillä on noin 10 minuuttia. Koska se on yksi Rooman tärkeimmistä kukkuloista sekä antiikin että nykyajan aikana, siellä on paljon nähtävää ja koettavaa, mukaan lukien Rooman parhaat näkymät.

Aventiinikukkulalta näet joitakin Italian pääkaupungin tunnetuimpia maamerkkejä, esimerkiksi Appelsiinipuutarhasta voit nähdä Tiber-joen. Sieltä näet myös Pietarinkirkon kupolin ja Trasteveren kaupunginosan. Nämä upeat panoraamanäkymät ovat yksi syy siihen, miksi tämä kukkula on niin kuuluisa.

Aventinuksen kukkulalla on historiallisia rakennuksia, jotka ovat hyvin säilyneet, joista osa on seuraavia:

 • Piazza dei Cavalieri di Maltan aukio, josta avautuu erinomainen näköala Roomaan.
 • Santa Sabinan basilika on peräisin 5. vuosisadalta, ja se on erinomaisesti säilynyt. Yksi tämän basilikan ihmeellisimmistä asioista on sen ovi, joka muodostuu 28 puupaneelista, joista 18 on niitä, jotka on sijoitettu rakentamisen yhteydessä.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Kävele Tituksen kaaren läpi

Tituksen kaaren ylittäminen| ©José Manuel García
Tituksen kaaren ylittäminen| ©José Manuel García

Tämä kaari sijaitsee Circuksen itäpäässä, alle kilometrin päässä. Se rakennettiin keisari Tituksen kunniaksi hänen Juudeassa saavuttamastaan voitosta. Kun menet kaaren luo, huomaat, että se on hyvin säilynyt.

Muistomerkissä on kaari, jonka läpi voit kävellä ja päästä tarpeeksi lähelle seiniä nähdäksesi sen kuvat läheltä. Tituksen kaari on rakennettu marmorista, ja siinä on monia reliefejä, jotka muistuttavat keisarin voitosta.

Eniten erottuvat reliefit, jotka kuvaavat Rooman sotilaita kantamassa Jerusalemin temppelistä peräisin olevia esineitä, kuten nämä:

 • Hopeiset torvet.
 • Liitonarkin pöytä.
 • Seitsemänhaarainen kynttelikkö.

Mitkä ovat lippujen hinnat Rooman Circus Maximukseen?

Auringonlasku Circus Maximuksessa| ©Ruben Holthuijsen
Auringonlasku Circus Maximuksessa| ©Ruben Holthuijsen

Circus Maximus on yleisölle avoin alue, joten sen lisäksi, että se on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, sinun ei tarvitse maksaa lipusta. Nimeämistäni aktiviteeteista vain virtuaalitodellisuuskokemus on maksullinen, mutta mistään seuraavista aktiviteeteista ei tarvitse antaa rahaa:

 • Vieraile sirkuksen raunioilla.
 • Vieraile Torre della Molettan tornissa.
 • Astu sisään lasten kanssa.

Samoin kävely Palatinus- ja Aventinusvuorilla on ilmaista, mutta joihinkin rakennuksiin pääsemiseksi sinun on maksettava sisäänpääsymaksu.

Varaa opastettu kierros Circus Maximukseen

Miten pääset Circus Maximukseen?

Rooman metro| ©Juan Enrique Gilardi
Rooman metro| ©Juan Enrique Gilardi

Tähän roomalaiseen sirkukseen pääsee seuraavilla liikennevälineillä: metro, taksi, raitiovaunu ja bussi. Seuraavassa kerrotaan, miten voit käyttää kutakin niistä päästäksesi määränpäähäsi ilman komplikaatioita:

 • Rooman metro: Ota linja B, joka vie sinut asemalle nimeltä "Circo Massimo".
 • Taksi: se on nopein tapa päästä perille, ja se vie sinut suoraan Circukseen, sinun tarvitsee vain kertoa taksinkuljettajalle, minne haluat mennä.
 • Raitiovaunu: linja 3 tai 8 pysäkille Aventino/Circo Massimo.
 • Bussi: linjat 75, 80, 81, 85, 118, 122, 175, 271 ja 673.

Jos haluat saada käsityksen siitä, kuinka kaukana Circus Maximus Roomassa on majoituspaikastasi, tässä on idea. Tämä paikka sijaitsee vain reilun 600 metrin päässä Colosseumilta.

Varaa opastettu kierros Circus Maximukseen

Käytetäänkö Circusta nykyään tapahtumiin?

Erilainen ilta Circus Maximuksessa| ©HarshLight
Erilainen ilta Circus Maximuksessa| ©HarshLight

Vaikka Circus ei ole enää yhtä loistokas kuin muutama vuosisata sitten, se on edelleen tärkeä paikka Roomassa, eikä vain turisteille vaan myös kaupunkilaisille. Nykyaikana Circus on isännöinyt useita tapahtumia, joista haluan mainita muutamia:

 • Italian voiton juhlistaminen vuoden 2006 maailmanmestaruuskilpailuissa.
 • Laura Pausinin konsertti vuonna 2018.
 • Rolling Stonesin esiintyminen vuonna 2014.

Ehkäpä kun vierailet Roomassa, Circus Maximuksessa on suunnitteilla jokin musiikki- (tai muu) tapahtuma. Silloin sinulla on jotain muutakin tekemistä tässä historiallisessa paikassa - toivotan sinulle hyvää matkaa!

Varaa opastettu kierros Circus Maximukseen