Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Rooman riemukaari: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Italian muinaisessa pääkaupungissa keisareiden riemuvoittoja juhlittiin hyvin erityisellä tavalla, ja Rooman riemukaari on yksi tällainen esimerkki. Se rakennettiin Konstantinus I:n voiton muistoksi, ja se on säilynyt hyvin, joten voit vierailla siinä Rooman-matkallasi.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

5 minuuttia luettu

Rooman riemukaari: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Näkymä Riemukaarelle Roomassa | ©Dennis Jarvis

Riemukaaria rakennettiin monissa Euroopan maissa sotilasvoittojen muistoksi. Italian pääkaupungissa niitä on useita, kuten Septimius Severuksen kaari, Tituksen kaari ja Rooman riemukaari. Jälkimmäiseen haluan keskittyä, se sijaitsee Rooman Colosseumin vieressä.

Tunnetaan myös nimellä "Konstantinuksen kaari " ja se on yksi nykyaikaisimmista roomalaisista monumenteista, se on rakennettu vuonna 315 jKr. Sen sijainti ja rakenne tekevät siitä Rooman suosituimman kaaren.

Opastetut kierrokset Rooman riemukaarelle

Kierros Riemukaarella| ©Natemedwards
Kierros Riemukaarella| ©Natemedwards

Lokakuussa 312 keisari Konstantinus voitti Milvian sillan taistelun, ja kuten Rooman alueella oli tapana, sille rakennettiin muistomerkki. Rooman voittokaaren tarkoituksena on muistaa tuon voiton muistoa. Tähän kaareen liittyy monia mielenkiintoisia faktoja, ja monet niistä kerrotaan sinulle Colosseumin ja Forum Romanumin opastetuilla kierroksilla, joista joitakin ovat seuraavat:

 • Monet sen rakentamisessa käytetyistä materiaaleista ovat peräisin muista kaupungista löytyneistä rakennuksista ja patsaista.
 • Kaikilla rakennuksen kuvilla on sama konteksti, nimittäin Konstantinuksen poliittinen suunnitelma imperiumin palauttamiseksi.
 • Keskiajalla se siirrettiin linnoitukseen, joka kuului roomalaiselle aristokraattisuvulle.
 • Vuonna 1804 se restauroitiin huolellisesti ja palautettiin alkuperäiselle paikalleen.

Ennen kuin vierailet tässä roomalaisessa kaaressa, sinun on tiedettävä siitä hieman enemmän. Silloin voit sen edessä seistessäsi nähdä yksityiskohtia, jotka tietämättömät turistit jättävät huomiotta.

Varaa yksityinen kiertoajelu Roomassa

Kuinka paljon liput Rooman Riemukaarelle maksavat?

Colosseumin arkeologiseen puistoon kuuluva riemukaari| ©Jim Naureckas
Colosseumin arkeologiseen puistoon kuuluva riemukaari| ©Jim Naureckas

Roomalainen riemukaari sijaitsee Colosseumin arkeologisessa puistossa, joka on alue, jossa on antiikin aikaisia kohteita. Koska se sijaitsee yleisen tien varrella, kaaren katsomiseen ei tarvitse ostaa lippuja.

On syytä huomata, että toisin kuin muissa Italian ja muiden Euroopan maiden kaarissa, Konstantinuksen kaaren alla ei voi kävellä, koska sitä ympäröi suoja. Muistomerkin suojaus ei tietenkään estä sinua pääsemästä tarpeeksi lähelle, jotta voit nähdä sen suunnittelun yksityiskohdat.

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Miten pääset Konstantinuksen riemukaarelle?

Rooman metro| ©Juan Enrique Gilardi
Rooman metro| ©Juan Enrique Gilardi

Riemukaari sijaitsee Colosseumin vieressä. Useilla liikennevälineillä on pysäkkejä Konstantinuksen kaaren lähellä, ja tarkka alue, jossa se sijaitsee, on Piazza del Colosseo. Jos haluat mennä tälle muistomerkille riippumatta siitä, missä päin Italian pääkaupunkia olet, kulkutavat sinne ovat seuraavat:

 • Bussi: ota linja 51, 75, 81, 85, 87 tai 118, jotka kaikki voivat viedä sinut Piazza del Colosseolle.
 • Metro: ota B-linja, joka vie sinut Colosseon pysäkille.

Jos päätät käyttää viimeksi mainittua liikennevälinettä, on suositeltavaa lukea Rooman metroa koskeva oppaani.

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Miksi käydä Rooman Riemukaarella?

Riemukaaren läpi kulkeminen| ©Jim Naureckas
Riemukaaren läpi kulkeminen| ©Jim Naureckas

Konstantinuksen kaari on yksi Rooman suosituimmista monumenteista, ja ihmiset kaikkialta maailmasta ovat rohkaistuneet vierailemaan siellä. Tärkein syy, miksi kannustan sinua tekemään samoin, on kuuluisan kaaren arkkitehtuuri. Se on vaikuttavan 21 metriä korkea ja 25 metriä leveä.

Muistomerkissä on kaaria, joiden läpi ihmiset saattoivat kulkea monta vuosisataa sitten. Keskimmäinen kaari on suurin, ja kaikkialla rakenteessa on reliefejä keisareista ja sotureista.

Konstantinuksen kaari ei tietenkään näytä enää samalta kuin 3. vuosisadalla, mutta se on silti näkemisen arvoinen. Toinen syy, miksi siellä kannattaa vierailla, on se, että se sijaitsee strategisesti tärkeässä kohdassa kaupunkia, mitä tarkoitan? Kun olet käynyt siellä, voit mennä muihin kiinnostaviin kohteisiin, kuten Forum Romanumille, Palatinuksen kukkulalle tai Tituksen kaareen.

Varaa kierros audio-oppaan kanssa mobiilisovelluksella

Kannattaako Rooman Riemukaarelle mennä lasten kanssa?

Lapset nauttivat Roomasta| ©Domina Viaggi Evento
Lapset nauttivat Roomasta| ©Domina Viaggi Evento

Kyllä, se on monumentti, jonka näkemisestä lapset varmasti nauttivat, varsinkin jos he ovat kiinnostuneita tällaisista rakennelmista. Lisäksi he voivat kävellä turvallisesti kaaren ympäristössä.

Jos haluatte tehdä lomallanne pääkaupungissa jotakin, joka sopii lasten ikäisille, mitä suosittelen? Lue toinen artikkelini, jossa kerron 10 asiaa, joita Roomassa voi tehdä lapsille.

Mitä kannattaa nähdä Riemukaarella Roomassa

Riemukaaren yläosan yksityiskohdat| ©Dennis Jarvis
Riemukaaren yläosan yksityiskohdat| ©Dennis Jarvis

Konstantinuksen kaaren rakenne on tehty eri materiaaleista. Alaosat ovat pelkkää marmoria, ja yläosissa on tiiliä ja marmoriharkoista tehtyjä yksityiskohtia. Miksi uudelleenkäytettyjä elementtejä etsittiin? Kaaren rakentamisen aikaan Roomassa vallitsi rappio, ja imperiumin loppu oli lähellä.

Vaikka Konstantinuksen kaari luotiin 3. vuosisadalla, se on hyvin säilynyt siihen tehtyjen restaurointien ansiosta. Mielenkiintoista on myös se, että materiaaleja ei ole käytetty uudelleen muissa myöhemmin rakennetuissa monumenteissa.

Kaaren näkeminen on nykyäänkin hieno kokemus, sillä se sulautuu täydellisesti ympäristöönsä, sillä lähistöllä on muitakin vastaavia kohteita. Älkää siis käykää Archissa nopeasti, vaan rohkaisen teitä käyttämään muutaman minuutin yksityiskohtien tarkasteluun.

Lue kaaren kaiverrus

Colosseumiin päin olevan Rooman riemukaaren etupuolella on kaiverrus, joka kertoo paljon keisarikunnasta ja keisari Konstantinuksesta. Siinä käytetään esimerkiksi termiä "jumalallisesti inspiroitunut", mikä muistuttaa siitä, että Konstantinus, toisin kuin muut keisarit, kannatti kristinuskoa.

Toisaalta, kun viitataan hänen kukistamiinsa ihmisiin, hänelle ei anneta nimeä, vaan häntä kutsutaan "tyranniksi". Näin kansalle välitettiin ajatus siitä, että sota, joka käytiin, oli ollut oikeudenmukainen.

Tämä kirjoitus tekee myös selväksi, että senaatti oli se, joka vihki kaaren juhlallisesti Konstantinukselle. Vierailijat eivät saa kävellä muistomerkin alla, joten haluan kertoa teille kahdesta suuremmassa kaaressa olevasta kaiverruksesta:

 • Kaupungin vapauttaja.
 • Rauhan perustaja.

Hämmästy reliefien tarkkuudesta ja katsele patsaita

Muistomerkin ulkoseinien reliefit on tehty marmoripalikoista. Niiden tarkoituksena on kertoa Hadrianuksen, Marcus Aureliuksen, Trajanuksen ja Konstantinuksen aikojen sodista ja voitoista. Päähenkilö on luonnollisesti jälkimmäinen keisari.

Merkittävimpiä reliefejä ovat muun muassa seuraavat:

 • Keisarien kasvot, jotka on muokattu näyttämään Konstantinuksen kaltaisilta.
 • Marcus Aurelius antamassa leipää köyhille.
 • Roomalaisia sotilaita taistelussa.
 • Voittoisia marsseja.

Yläosassa olevat patsaat esittävät Trajanusta Dacianuksen kukistamisen jälkeen.

Katsokaa kaaren pylväitä

Kaaren alempi näkymä| ©KatieThebeau
Kaaren alempi näkymä| ©KatieThebeau

Kaaressa on neljä korinttilaista pylvästä. Ennen kuin ne asennettiin tähän muistomerkkiin, ne olivat toisessa 1. vuosisadalla tehdyssä muistomerkissä, joka katosi ajan myötä. Kaikkien pylväiden jalustoina on siivekkäitä voittoja esittäviä veistoksia, joissa voi nähdä Rooman vankeja, roomalaisia legioonalaisia ja palmunlehtiä.

Kaikkia tässä suuressa kaaressa olevia elementtejä ei ole käytetty uudelleen, vaan osa niistä on tehty erityisesti tätä Konstantinukselle omistettua monumenttia varten. Ne edustavat keisarin sotilaallisia tekoja, ja ne ovat nähtävissä kaaren seuraavilla alueilla:

 • Eteläisen julkisivun vasemmalla puolella: Veronan piiritys.
 • Eteläisen julkisivun oikealla puolella: taistelu Maxentiuksen kanssa.
 • Pohjoisjulkisivun vasemmalla puolella: kohtaus Forum Romanumilla.
 • Pohjoisen julkisivun oikealla puolella: lahjojen antaminen.

Tutustu Meta Sudans -elokuvaan

Aivan Rooman riemukaaren edustalla on jäänteitä monumentaalisesta suihkulähteestä, joka oli käytössä 5. vuosisadalle asti. Rakennelma oli vaikuttavan korkea, 18 metriä korkea, sylinterinmuotoinen ja marmorilla päällystetty. Sanotaan, että gladiaattorit tulivat Colosseumilta virkistäytymään suihkulähteeseen ja puhdistamaan haavojaan.

Sen halkaisija oli noin 16 metriä ja syvyys noin puolitoista metriä. Viimeiset valokuvat Meta Sudansista ovat peräisin 1800- ja 1900-luvuilta, tuolloin se oli vain 9 metriä korkea eikä siinä ollut enää marmoripeitettä.

Se, mitä monumentaalisesta suihkulähteestä oli jäljellä, poistettiin vuonna 1936, ja nykyään siitä on jäljellä vain jäänteet, ja sen entinen paikka on selvästi nähtävissä. Jos haluat nähdä Meta Sudansin jäänteet, sinun tarvitsee vain ottaa muutama askel kaaren etupuolelle. Toisessa artikkelissa kerron, mitkä ovat Rooman 5 parasta suihkulähdettä.

.

Vinkkejä Konstantinuksen riemukaarella vierailuun

Konstantinuksen riemukaaren yönäkymä| ©Dennis Jarvis
Konstantinuksen riemukaaren yönäkymä| ©Dennis Jarvis

Roomassa sijaitseva Riemukaari on yksi kaupungin suosituimmista alueista, vuoden sesonkiaikana sinne saattaa saapua yli 3 tuhatta kävijää. Jos siis kuulut niihin ihmisiin, jotka haluavat ihailla monumenttia läheltä ja nähdä sen yksityiskohdat, suosittelen menemään sinne aamulla tai myöhään illalla.

Monet turistit ja jopa Roomassa asuvat ihmiset käyvät Riemukaarella, kun on jo pimeää. Todellisuudessa Roomassa on useita asioita, joita voit tehdä yöllä.

Näinä tunteina voit viettää niin paljon aikaa kuin haluat nähdä Kaaria ja kävellä sen ympärillä ilman, että ympärillä on liikaa ihmisiä. Viimeinen neuvo on tutustua muihin Rooman monumentteihin. Toivottavasti saatte kaiken irti matkastanne Italian pääkaupunkiin.