Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Parhaat päivämatkat Roomasta Toscanaan

Ota kaikki irti lomastasi transalpiinisessa pääkaupungissa ja tutustu lähialueisiin. Roomasta pääsee helposti Sienaan, Firenzeen, Pisaan ja Toscanan tunnelmallisimpiin kaupunkeihin.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

Parhaat päivämatkat Roomasta Toscanaan

Casa en La Toscana | ©FotoInToscana by Moira e Raffaella

Oletko viettämässä viikkoa tai enemmän ikuisessa kaupungissa? Roomassa on tietenkin paljon nähtävää ja koettavaa, mutta pidempi oleskelu voi olla hyvä tekosyy paeta Toscanaan. Muutaman tunnin bussimatka riittää, jotta pääset historiallisiin kaupunkeihin tai ympäröivän alueen upeaan maaseutuun.

Jos et halua ajaa autolla tai etsit vaihtoehtoa omatoimisesti, voit hyödyntää Roomasta päivittäin lähteviä järjestettyjä retkiä. Olipa matkakohteesi mikä tahansa, tämä kaunis Italian alue ei jätä sinua välinpitämättömäksi.

.

1.Toscanan retki, johon sisältyy viininmaistelua ja lounas

ihmisiä kokoontuu viiniä juoden| ©Tuscany Cooking Class
ihmisiä kokoontuu viiniä juoden| ©Tuscany Cooking Class

Val d'Orcia on tyypillinen Toscanan postikortti. Se sijaitsee Sienan eteläpuolella ja on kuuluisa kauniista kukkuloistaan, joilla vuorottelevat oliivilehdot, keskiaikaiset kylät ja viinitarhat. Vuodesta 2004 lähtien se on ollut Unescon maailmanperintökohde, ja siksi se on ehdoton osa alueen matkaa.

 • Montepulciano, kaupunki tunnetaan samannimisestä viinistä. Sen sydän on Piazza Grande, jossa on historiallisia palatseja ja katedraali keskeneräisine julkisivuineen. Jos haluat palata kotiin hyvän pullon kanssa, suosittelen käymään La Dolce Vita -viinikaupassa (Via di Voltaia nel Corso 80).
 • Pienza, ihanteellinen kaupunki. Paavi Pius II:n tahdosta se purettiin maan tasalle ja rakennettiin kokonaan uudelleen. Siksi voimme nykyään ihailla renessanssirakennuksia, kuten Palazzo Vescovilea, katedraalia, Palazzo Piccolominia ja muita rakennuksia. Pienza on kuuluisa myös pecorino-juustostaan. Jos haluat ostaa kiilan, voit ostaa sellaisen Caseificio di Mariosta (Corso Rossellino 16) tai Taverna del Pecorino - ravintolasta (Via Condotti 1).
 • Montalcino, viehättävä linnoitettu kaupunki. Se oli tärkeä puolustuslinnoitus Firenzen ja Sienan hallintoalueiden rajalla. Rocca, 1300-luvun linna, on hiljainen todistaja Montalcinon sotilaallisesta menneisyydestä. Ympäröivä maaseutu tuottaa Brunelloa, rubiininpunaista viiniä, jossa on vaniljan, aromaattisen puun ja aluskasvillisuuden vivahteita.

Kierroksiin sisältyy yleensä lounas viininmaistelun kera, asiantunteva opas ja kuulokkeet, jotta et jää paitsi selityksistä.

 • Hinta: noin 120 €.
 • Kesto: noin 12 tuntia

Varaa Toscanan kiertomatka Roomasta.

2. Päiväretki Pisaan ja Firenzeen

ihmisiä kaltevan tornin ympärillä| ©Pablo Cueva
ihmisiä kaltevan tornin ympärillä| ©Pablo Cueva

Nämä kaksi kaupunkia eivät ole kovin kaukana Roomasta. Pääkaupunkiseutu rajoittuu pohjoisessa Toscanaan ja on vain neljän tunnin ajomatkan päässä.

Pisan olennaiset asiat

Reitin ensimmäinen välipala on Pisa, Galileon kaupunki. Bussi jättää matkustajat yleensä pois Piazza dei Miracolin läheltä, joka on suuri tila, jossa sijaitsee kuuluisa kalteva torni, katedraali ja hautausmaa.

Opas kertoo tämän paikan historiasta, joka ei sijaitse vanhassa kaupungissa vaan keskiaikaisten muurien ulkopuolella olevalla esplanadilla. Pysähdys Pisassa kestää yleensä tunnin tai hieman enemmän.

Firenzen pikakierros

Lyhyen bussimatkan jälkeen saavut renessanssin synnyinpaikkaan: Firenzeen. Yleensä näihin kierroksiin sisältyy sisäänpääsy Galleria dell'Accademiaan. Se ei ole yhtä kuuluisa kuin Uffizi, mutta se ei tarkoita, etteikö se olisi sen arvoinen.

Sen ikonisin teos on Michelangelon valkoisesta Carraran marmorista veistämä Daavid (jos ihmettelet, kyllä, Piazza Signoriassa oleva patsas on kopio). Muita taideteoksia, joita ei kannata jättää näkemättä, ovat Botticellin "Madonna ja Bambino" ja Paolo Uccellon "Tebaide". Näet tietenkin Piazza della Signorian, Santa Crocen basilikan, Bobolin puutarhan ja Duomon.

Lounaaksi voit kokeilla lampredottoa, joka on maukas välipala, joka valmistetaan nyytistä ja vihreästä persiljakastikkeesta. Itse suosittelen Il Cernacchinoa (Via della Condotta 38), "L Trippaio di San Frediano (Piazza dei Nerli) tai L'Antico Trippaio (Piazza De' Cimator).

 • Hinta: noin 200 €.
 • Kesto: noin 12 tuntia

Varaa retkesi Firenzeen ja Pisaan.

3. Viini- ja ruokakierros Sienassa ja San Gimignanossa

Lounas pöydän ääressä| ©Voyagewriter
Lounas pöydän ääressä| ©Voyagewriter

Tämä retki lähtee aikaisin aamulla ja suuntaa kohti Toscanan kuuluisinta keskiaikaista kaupunkia: Sienaa.

Ensimmäinen pysähdyspaikka on yleensä Piazza del Campo, tyypillinen simpukanmuotoinen, punaruskea aukio. Näillä retkillä pysähdytään yleensä seuraavissa paikoissa:

 • Palazzo Pubblico, monumentaalinen rakennus Piazza del Campon keskellä. Se rakennettiin 1300- ja 1300-luvuilla, ja se on säilynyt muuttumattomana vuosisatojen ajan. Sitä reunustaa hoikka Torre del Mangia, joka on 87 metriä korkea.
 • Basilica di San Domenico, joka on rakennettu sistertsiläisgotiikan tyyliin ja on ulkonäöltään ankaran näköinen. Sisällä säilytetään Sienan pyhän Katariinan pääelintarha.
 • Duomo, katedraali, joka on omistettu Neitsyt Marian taivaaseenastumiselle. Sillä on kaksi erityispiirrettä: keskeneräinen julkisivu ja upea Libreria Piccolomini, joka on koristeltu Pinturicchion ja Rafael Sanzion freskoilla.

Kaupunkiin tutustumisen jälkeen minibussi vie sinut San Gimignanoon, keskiajan New Yorkiin. Varakkaat suvut osoittivat 1300- ja 1300-luvuilla taloudellista valtaansa pystyttämällä korkeita torneja. Kylä on kauniisti säilynyt.

Ennen kuin palaat pääkaupunkiin, ajoneuvo vie sinut viinitilalle Chiantin alueelle. Täällä sinulla on mahdollisuus maistella viiniä ja eräitä ekstra-neitsytoliiviöljylajikkeita.

 • Hinta: 250 € tai hieman enemmän
 • Kesto: noin 12 tuntia

Varaa retkesi Sienaan ja San Gimignanoon.

Kannattaako nämä retket tehdä lasten kanssa?

näkymä Toscanaan| ©airbusa3402000
näkymä Toscanaan| ©airbusa3402000

Riippuu lastesi iästä ja kiinnostuksen kohteista. Henkilökohtaisesti en usko, että se on paras vaihtoehto. Vaikka Toscana ei olekaan kovin kaukana Italian pääkaupungista, bussimatkat ovat pitkiä, samoin kuin kävelymatkat jokaisessa kohteessa.

Lisäksi osa näistä Roomasta lähtevistä Toscanan retkistä keskittyy viiniin, joten ne eivät ole kaikkein sopivimpia lapsille.

Jos matkustat perheen kanssa, tarjolla on muitakin mielenkiintoisia aktiviteetteja. Voit valita pyöräretken Roomassa, tutkia Villa Borghesen puutarhoja tai ostaa liput Rooman katakombeihin. Jos haluat tietää lisää tästä aiheesta, suosittelen lukemaan postauksen 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Roomassa lasten kanssa.

Joka tapauksessa kaikilla edellä mainituilla reiteillä voi ottaa lastenvaunut mukaan, ja busseissa on lastenistuimet. Jos tarvitset sellaisen, muista ilmoittaa siitä varauksen yhteydessä.

.

Varaa matka Toscanaan Roomasta.

Mitä näen tämäntyyppisellä matkalla?

ihmisiä kadulla kävelemässä| ©airbusa3402000
ihmisiä kadulla kävelemässä| ©airbusa3402000

Nämä retket voidaan jakaa kahteen tyyppiin: taidekaupunkeihin keskittyviin retkiin ja luonnonkauneuteen ja gastronomiseen tarjontaan keskittyviin retkiin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö jälkimmäiset sisältäisi pysähdyksiä historiallisissa kaupungeissa, kuten Pienzassa ja Montepulcianossa.

Milloin on paras aika vierailla Toscanassa?

näkymä Toscanan järvelle| ©airbusa3402000
näkymä Toscanan järvelle| ©airbusa3402000

Jos harkitset matkaa Firenzeen, Sienaan tai muihin kaupunkeihin, kannattaa käydä alueella keväällä. Jos siis etsit tekemistä esimerkiksi Roomassa toukokuussa, kannattaa harkita varausta.

Talvet ovat melko kylmiä ja kesät kuumia, joten kannattaa valita välikausi. Maaliskuussa sää ei ole kovin vakaa - sateet vaanivat - mutta huhti- ja toukokuussa on aurinkoisia päiviä ja pidempiä päiviä.

Viiniharrastajat puolestaan hyödyntävät mieluummin syksyn Rooman-vierailun Toscanaan. Kuuluisalla Chiantin viininviljelyalueella sadonkorjuuaika on syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Lehdet värjäytyvät punaisiksi, oransseiksi ja keltaisiksi, mikä tuo maisemaan maagisen säväyksen.

Jos matkustat pääkaupunkiin kesällä, suosittelen toista vaihtoehtoa: retkeä Roomasta Amalfin rannikolle. Sorrento, Positano, Amalfi ja Salernonlahden siniset vedet eivät ole kovin kaukana ikuisesta kaupungista.

Varaa matka Toscanaan Roomasta.

Kannattaako Toscanassa vierailla jouluna?

katu, jossa on valaistuja rakennuksia| ©Matteo Bimonte
katu, jossa on valaistuja rakennuksia| ©Matteo Bimonte

Jos aiot vierailla Firenzessä, vastaus on kyllä. Joulukuun 8. päivänä Palazzo Vecchion ja Duomon edessä olevat suuret puut ja kaupungin muu juhlavalaistus syttyvät.

Tunnetuimmat joulumarkkinat ovat Piazza Santa Crocella, ja ne tarjoavat ruokaa, koristeita, käsitöitä ja paljon muuta.

Piazza Santa Maria Novellalla järjestetään skotlantilaiset markkinat, jotka ovat kunnianosoitus Toscanan pääkaupungin ja Edinburghin väliselle ystävyyskaupungille. Yleisesti ottaen koko kuukauden aikana on kymmeniä aktiviteetteja ja tapahtumia. Lisätietoja saat lukemalla kirjoituksen Firenzestä jouluna.

Myös Pisa, Siena, San Gimignano ja muut viehättävät kylät ovat täynnä jouluvalojen taikaa. Ja kun kylmät ilmat alkavat, on taas yksi tekosyy ladata akkuja paikallisella lohturuoalla ja viinillä.

Varaa matka Toscanaan Roomasta.

Mitä matkamuistoja voin ostaa?

matkamuistomyymälä| ©DuderinoHamburg
matkamuistomyymälä| ©DuderinoHamburg

Toscana on alue, jonka sisällä on paljon eroja. Se tuottaa vähän kaikkea, erinomaisesta gastronomiasta vaatteisiin tai design-tuotteisiin. Alla on lyhyt luettelo parhaista matkamuistoista:

 • Cantucci, rapea, rakeinen keksi, jota syödään yleensä Vin Santoon kastettuna. Löydät niitä monista turistikaupoista, ja jos et ole vakuuttunut, voit ostaa niitä myös isommista supermarketeista.
 • Nahkatuotteet (vyöt, lompakot, kengät jne.). Firenzessä voit tehdä ostoksia Benheartissa, Manninnassa tai Missourissa.
 • Puna- taivalkoviini. Parhaita ovat Chianti, Brunello di Montalcino, Vernaccia di San Gimignano ja Sassicaia.
 • Pecorino, lampaanmaidosta valmistettu herkullinen juusto. Voit valita myös muita tyypillisiä maitotuotteita: Grande Vecchio di Montefollonico (pitkään kypsytetty ja kova), Abbucciato (jossa on erityinen heinän jälkimaku), Caciotta ja muita.
 • Valkoiset tai mustattryffelit. Firenzessä voit pelata varman päälle ostamalla niitä Le Delizie di Toscanasta (Via del Sole 27).
 • Panforte, Sienan tyypillinen makeinen. Se valmistetaan kuivatuista ja sokeroiduista hedelmistä, mausteista ja hunajasta. Palion kaupungissa sitä voi ostaa Nocinosta (Via Aretina 13), Antica Drogheria Manganellista (Via di Città 71) tai La Fabbrica del Panfortesta (Via Po 20).
 • Finocchiona, makkara, jolla on pitkä historia. Ne valmistetaan fenkolinsiemenistä, jotka antavat niille hyvin omaperäisen aromin.

Varaa retki Toscanaan Roomasta.

Mitkä ovat Toscanan pakolliset kylät?

näkymä Pitiglianon kaupunkiin| ©Giovanni Piras
näkymä Pitiglianon kaupunkiin| ©Giovanni Piras

Toscana on kaunis alue, ja jos matkustat omin päin, sinulla on valinnanvaraa. Alla olevaan luetteloon on koottu muutamia kyliä, joihin rakastut varmasti:

 • Pitigliano, tuffin kaupunki. Se kohoaa hyvin viehättävällä kallionkielekkeellä, ja kävely sen vanhassa kaupungissa on kuin matka ajassa taaksepäin. Lähistöllä sijaitsevat Saturnian kuuluisat lämpökylpylät.
 • Capalbio, viehättävä kylä Lazion ja Toscanan rajalla. Sen keskiaikainen keskusta, maaseutu ja hiekkarannat ovat tehneet siitä italialaisen jet setin suosikkikohteen. Yksi sen kuuluisimmista nähtävyyksistä on Giardino dei Tarocchi, puutarha, joka muistuttaa Barcelonan Park Güelliä.
 • Volterra, hyvin vanha keskus, jonka juuret ulottuvat etruskien aikaan. Jos haluat tietää enemmän tästä sivilisaatiosta, voit vierailla Museo Etrusco Guarnacci -museossa (Via Don Giovanni Minzoni). Lippu maksaa noin 8 euroa.
 • Porto Ercole, kaunis merenrantakaupunki Argentarion niemellä. Jos menet keväällä tai kesällä, voit ottaa aurinkoa kolmella rannalla: Le Viste, Spiaggia Lunga ja Acqua Dolce.
 • Loro Ciuffenna, joka tunnetaan alueen vanhimmasta vesimyllystä. Se on hyvin vaikuttava, ja jos haluat jäädä lounaalle, suosittelen varaamaan pöydän Il Cipressosta (Via Alcide De Gasperi 28).

Varaa retki Toscanaan Roomasta.