Rooma syksyllä: käytännön opas, jolla saat kaupungista kaiken irti

Oranssit värit, kastanjoiden tuoksu ja postikorttimaiset maisemat saavat sinut rakastumaan syksyiseen Roomaan. Tässä on luettelo parhaista asioista, joita kannattaa tehdä tänä romanttisena vuodenaikana.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

7 minuuttia luettu

Rooma syksyllä: käytännön opas, jolla saat kaupungista kaiken irti

Nauti syyskaudesta Roomassa | © Michal Goszczynski

Syksy on loistavaa aikaa matkustaa Roomaan, sen puistot ovat värjäytyneet okraan, oranssin ja punertaviin väreihin, hinnat ovat yleensä melko edullisia, eikä talven kylmyys ole vielä saapunut. Ota huomioon, mitä ei kannata jättää väliin Italian pääkaupungissa näinä kuukausina.

1. Tutustu viininviljelymaisemiin ja Italian parhaaseen viiniin

Vierailu Umbriassa| ©Rick Ligthelm
Vierailu Umbriassa| ©Rick Ligthelm

Oletko hyvä viininmaistaja? Hyvä tekosyy matkustaa syksyllä on se, että tämän vuodenajan alkaessa alkaa myös viinirypäleiden sadonkorjuukausi. Pääset nauttimaan viininviljelymaisemista ja maistelemaan tätä juomaa kunnolla. Saat kaikki aistisi koetukselle!

Vastustamaton matkasuunnitelma tähän vuodenaikaan voisi olla matkustaa pariksi päiväksi Toscanan pääkaupunkiin Firenzeen ja käyttää tilaisuutta hyväkseen tutustumalla viininviljelyalueeseen. Ota selvää , miten Roomasta pääsee Firenzeen, tai vielä parempi, ota huolet pois varaamalla Toscanan viininmaistelumatka.

Pakene Umbriassa, Italian vihreässä sydänmaassa

Voit myös tehdä matkan Umbrian alueelle, noin kahden tunnin matkan päähän Roomasta, joka tunnetaan maan vihreänä sydämenä metsistään. Nautit myös sen keskiaikaisista kukkulakaupungeista ja viinitarhoista ja voit nauttia hyvän viinin seuraksi muita gastronomisia herkkuja, kuten suosittuja tryffeleitä.

Tässä artikkelissa vertailen parhaita retkiä, joita voit varata Roomasta, jotta voit valita budjettiisi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Varaa viininmaisteluretki Toscanaan

2. Juhli perinteistä halloween-iltaa Roomassa

Halloween-ravintola-asetukset| ©Alfa
Halloween-ravintola-asetukset| ©Alfa

Jos luulit, että Halloween on juhla, josta vain amerikkalaiset ovat innoissaan, olet väärässä. Tiesitkö itse asiassa, että muinaisessa Roomassa oli hyvin samankaltainen festivaali nimeltä "Mundus Patet", jossa kuolleet tuotiin kolmen päivän ajaksi takaisin maan päälle?

Jos matkasi ikuiseen kaupunkiin osuu Halloweenin aikaan, pakkaa mukaan naamiaisasu, sillä haluat päästä nauttimaan tämän juhlan todellisesta hengestä. Lokakuun 31. päivän yönä on tarjolla runsaasti aktiviteetteja. Joitakin hauskimpia niistä ovat mm:

Koe kauhun päivä Cinecittà World -huvipuistossa

Koko lokakuun ajan Rooman elokuva- ja tv-aiheinen huvipuisto Cinecittà World sijaitsee entisessä elokuvastudiossa, joka kukoistuskaudellaan oli Euroopan suurin. Varaa lippusi Cinecittàan ja nauti koko perheen aktiviteeteista, esityksistä ja Halloween-aiheisista kierroksista.

Lähde aavekierrokselle Roomaan

Säikähdä kuoliaaksi asiantuntijaoppaan kertomilla karmeimmilla tarinoilla tällä kolmen tunnin yökierroksella Rooman kaduilla. Hyödynnä päivämäärä ja tutustu roomalaisilla aukioilla tapahtuneiden muistomerkkien ja tapahtumien mysteereihin ja legendoihin.

Varaa lippusi Cinecittà

3. Ota selfie suosikkinäyttelijäsi kanssa Roma Film Fest -tapahtumassa

Näyttelijät punaisella matolla Roma Film Fest -tapahtumassa| ©Stefano Pietruccio
Näyttelijät punaisella matolla Roma Film Fest -tapahtumassa| ©Stefano Pietruccio

Haluatko nähdä suosikkinäyttelijäsi läheltä yhdellä maailman suurimmista punaisista matoista? Jos matkustat Italian pääkaupunkiin lokakuussa, olet onnekas. Roomassa järjestetään joka vuosi Rome Film Fest, joka on yksi tärkeimmistä kansainvälisistä elokuvatapahtumista.

Rooma, jolle mestari Fellini teki elokuvissaan kunniaa, sai vuonna 2015 Unescon tunnustuksen elokuvan luovasta kaupungista, mikä tekee siitä yhden seitsemännen taiteen pääkaupungeista. Vuodesta 2006 lähtien se on järjestänyt tätä elokuvafestivaalia, jonka matolla ovat kävelleet Quentin Tarantinon kaltaiset ohjaajat ja Tim Burtonin, Al Pacinon ja Angelina Jolien kaltaiset näyttelijät... Valmistaudu sydäntäsärkevään päivään!

Ja jos et saa kaikkia haluamiasi kuvia, muista, että voit huijata ja varata lipun Rooman vahakabinettiin.

.

Varaa lippusi vahakabinettiin

4. Nauti kauden tuotteista kirpputorilla

Tuotemarkkinat Campo dei Fiorilla| ©joanne clifford
Tuotemarkkinat Campo dei Fiorilla| ©joanne clifford

Jos pidät viehättävistä kirpputoreista, suosittelen viettämään aamupäivän markkinoilla, jotka sijaitsevat samannimisellä Campo dei Fiori -aukiolla, vain muutaman metrin päässä Tiber-joesta ja Sant'Andrea della Valle -basilikasta. Kyseessä on yksi pääkaupungin vanhimmista ja aidoimmista markkinoista, joka on tuoksujen, värien ja makujen juhlaa.

Kukapa ei muistaisi paistettujen kastanjoiden herkullista tuoksua? Tiedämme jo, että Italiassa kulttuuri pyörii Rooman ja muiden kaupunkien gastronomian ympärillä, erityisesti syksyllä, joka on yksi parhaista ajoista nauttia kauden tuotteista. Näiltä suosituilta markkinoilta löydät tyypillisiä kastanjoita, herkkusieniä, tryffeleitä, viinirypäleitä, oliiveja...

Täältä löydät ikuisen kaupungin parhaat latva-artisokat ja kurpitsat, joilla on tärkeä asema perinteisessä roomalaisessa keittiössä. Lisäksi voit ostosten tekemisen ohessa nauttia elävästä musiikista milloin tahansa alueen katutaiteilijoiden ansiosta, jotka elävöittävät aluetta. Ja muista, että Campo dei Fiori on yksi Rooman gastronomisten kierrosten paikoista.

.

Varaa Rooman ruokakierros

5. Kultturellistu ulkoilmaesityksissä

Esitykset Romeeuropa| ©UK in Italy
Esitykset Romeeuropa| ©UK in Italy

Kulttuuritoiminta jatkuu syksyllä pääkaupungissa kesätauon jälkeen. Nappaa kynä ja paperi käteen ja jos olet epävarma siitä, mikä on paras aika matkustaa Roomaan, vertaile kesän tekemistä Roomassa, jotta voit tehdä päätöksen - tutustu tähän kätevään kaupunki-oppaaseen!

Mahdollisuuksia on monia, mutta henkilökohtainen suosikkini on ehdottomasti lipun varaaminen ulkoilmakonserttiin. Se järjestetään Piazza Navonalla sijaitsevalla Borrominin terassilla. Tähän suunnitelmaan sisältyy myös opastettu kierros kattoterassilla "La Grande Bellezza" ja aperitiivi.

.

Tanssin, teatterin, musiikin ja elokuvan festivaali "Romaeuropa".

Toinen ikuisen kaupungin syksyn suurista taidetapahtumista on Romaeuropa, joka on tunnustettu Italian tärkeimmäksi kulttuurifestivaaliksi ja jonka tavoitteena on kolmen viime vuosikymmenen ajan ollut esitellä yleisölle eri alojen nykytaidetta.

Festivaali järjestetään vuosittain syys-, loka- ja marraskuun aikana, ja sen ohjelmaan kuuluu elokuvanäytöksiä, tanssiesityksiä, musiikki- ja teatteriesityksiä. Mitään ei puutu!

Parasta? Esitykset järjestetään eri puolilla kaupunkia, monet niistä ulkona, joten voit nauttia esityksistä Rooman vertaansa vailla oleva maisema taustalla.

Varaa lippusi ulkoilmakonserttiin

6. Tutustu Rooman kasvitieteelliseen puutarhaan syksyn valossa

Fontana dei Tritoni Rooman kasvitieteellisessä puutarhassa| ©Paolo Margari
Fontana dei Tritoni Rooman kasvitieteellisessä puutarhassa| ©Paolo Margari

Kaupungin sydämessä Via della Lungaran ja Gianicolo-kukkulan välissä sijaitsee Rooman kasvitieteellinen puutarha, joka on paikka kaukana kaaoksesta ja josta voi katsella syksyistä puiden lehtien vaihtumisen spektaakkelia. Puistossa, joka on yksi Italian suurimmista, säilytetään myös taideteoksia, kuten yhdentoista suihkulähteen portaat ja Tritonien suihkulähde, joka kannattaa lisätä Rooman parhaiden suihkulähteiden luetteloon ja jonka tunnet varmasti, jos varaat retken Rooman suihkulähteille ja aukioille. Siinä yhdistyvät luonto ja taide täydellisesti!

Sen tärkeimmistä kokoelmista merkittävimpiä ovat satavuotiaat monumentaaliset puut, kuten itämaiset tasangot, korkkitammet ja Himalajan setripuut, sekä sen bambukokoelma, joka on yksi Euroopan suurimmista. Jättimäiset bambut tekevät vaikutuksen! Jotkut kasvavat jopa 30 senttimetriä päivässä. Kyllä, luit oikein, 30 senttimetriä!

Pidin eniten siitä, että ympäristöjen maisemallisen rekonstruktion ansiosta voit tehdä mielikuvitusmatkan eri maanosiin ja niiden luontoon. Jos tämän puutarhan jälkeen kaipaat vielä lisää, ota huomioon Rooman parhaat puistot, joissa voit katsella vuodenaikojen vaihtumista.

.

 • Missä: Largo Cristina di Svezia, 24.
 • Aukioloajat: huhtikuusta lokakuuhun klo 9-18.30. Marraskuusta maaliskuuhun klo 9-17.30.
 • Pääsymaksu: 13 € aikuisilta ja 10 € 4-18-vuotiailta lapsilta. Alle 4-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.

Varaa retki Rooman suihkulähteille ja aukioille

7. Tee pitkä kävelyretki Rooman puistoissa

Asklepioksen temppeli Villa Borghesen puutarhassa Roomassa.| ©Matt Kieffer
Asklepioksen temppeli Villa Borghesen puutarhassa Roomassa.| ©Matt Kieffer

Miellyttävä kävely Rooman parhaissa puistoissa ja nähtävyyksien katseleminen on yksi suosikki syksyisistä aktiviteeteistani, ja mikä parasta... Se on ilmaista!

Tästä pakomatkasta kaupungin vihreisiin keuhkoihin tulee pieni rauhan tyyssija uuvuttavan nähtävyyksien katselupäivän jälkeen. Haluatko tietää joitakin kauneimmista puistoista?

 • Villa Borghesen puutarhat: Italian pääkaupungin vihreä sydän ja yksi Euroopan suurimmista puistoista yhdistää taiteen ja luonnon taidokkaasti! Pääset myös Borghesen galleriaan ja näet sen parhaat veistokset.
 • Appelsiinipuutarha on yksi Rooman romanttisimmista puutarhoista, ihanteellinen auringonlaskun katseluun appelsiinipuiden erottamattomalla tuoksulla! Siellä sijaitsee myös yksi Rooman parhaiten varjelluista salaisuuksista.
 • Akveduktien puisto: hämmästyt sen roomalaisista akvedukteista. Saat vaikuttavia syysvalokuvia.
 • Villa Torlonia. Tämä pieni puisto pitää (avointa) salaisuutta: se oli diktaattori Benito Mussolinin asuinpaikka.

Varaa opastettu kierros Borghesen gallerian puutarhoihin

8. Nauti jazzkonsertista roomalaisessa auditoriossa

Parco della Musica -auditorion ulkoilmakuva.| ©Matteo Rho
Parco della Musica -auditorion ulkoilmakuva.| ©Matteo Rho

Saattaa käydä niin, että syksyisen lomamatkasi aikana Roomassa päivä koittaa melko huonosti ja kehosi pyytää sinua nauttimaan hyvästä suunnitelmasta suojassa. Jos matkustat marraskuussa, minulla on sinulle täydellinen aktiviteetti: jazzkonsertti Auditorium Parco della Musicassa, joka kohottaa kokemustasi ikuisessa kaupungissa.

Italian pääkaupungissa järjestetään joka vuosi Roma Jazz Festival, joka on yksi tärkeimmistä kansainvälisistä tapahtumista, jotka on omistettu tämäntyyppiselle musiikille. Jos haluat viettää erityisen illan kaupungissa, suosittelen varaamaan liput tähän konserttiin etukäteen, sillä tapahtumalla on pitkät perinteet ja se myydään nopeasti loppuun.

9. Lämmittele hyvällä cappuccinolla

Sant'Eustachio Il Caffè -kahvila| ©Michiel Jelijs
Sant'Eustachio Il Caffè -kahvila| ©Michiel Jelijs

Kahvi on yksi Italian symboleista, ja se kuuluu Italian-lomallasi ehdottomasti asiaan, varsinkin jos matkustat syksyllä - tarvitset sitä lämmittämään kylmempinä kuukausina! Yksi Dolce Vitan nautinnoista on nauttia hyvästä cappuccinosta ja katsella ikkunasta kaupungin arkkitehtonisia helmiä. Kuulostaa hyvältä, eikö vain?

Tässä on luettelo Rooman parhaista kahviloista:

 • Sant'Eustachio Il Caffè (Piazza di S. Eustachio, 82). Pieni paikka, jossa käytetään vanhaa, yli 70 vuotta vanhaa papujen paahtokonetta ja salaista kaavaa kahvien valmistukseen. Älä kokeile sitä, koska et saa heitä kertomaan sitä!
 • La Casa Del Caffè Tazza d'Oro (Via degli Orfani, 84). Täällä käytetään kahvipapuja, jotka ovat peräisin maailman eniten kahvia tuottavista paikoista, kuten Etelä- ja Keski-Amerikasta.
 • Caffè Greco (Via del Condotti, 86). Tämä on suosikkipaikkani ja yksi maailman vanhimmista toimivista kahviloista. Suuret vaikuttajat, kuten Goethe, Byron ja Keats, joivat täällä tätä mehevää juomaa, ja nauti hyvästä cappuccinosta historiallisessa baarissa!

10. Lähde ostoksille Roomaan mustan perjantain aikana!

Mustan perjantain ostokset| ©Sam Lion
Mustan perjantain ostokset| ©Sam Lion

Marraskuussa on yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista, musta perjantai, jolloin voit päästää shopaholicin sinussa valloilleen, sillä kaupoissa on huikeita alennusmyyntejä. Se on vuoden parasta aikaa shoppailuun!

Vaikka Milano on Euroopan muotipääkaupunki, Roomalla ei ole mitään kadehdittavaa, joten suosittelen lähtemään shoppailemaan ja ottamaan mukaan matkalaukun täynnä italialaisia vaatteita ja matkamuistoja.

Millainen on syksyn lämpötila Roomassa?

Vierailu Roomassa syksyllä| ©Gabriella Clare Marino
Vierailu Roomassa syksyllä| ©Gabriella Clare Marino
 • Syyskuu: Alin lämpötila on 16 astetta ja korkein 27 astetta.
 • Lokakuu: Lämpötilamittari rekisteröi lämpötiloja 22 °C:n ja 12 °C:n välillä. Sateisia päiviä on yleensä noin 7!
 • Marraskuu: Lämpömittari rekisteröi noin 8º C:n pakkaslukemat ja 17º C:n korkeimmat lämpötilat. Älä unohda sateenvarjoasi, sillä yleensä sataa noin 9 päivää!

Varaa Rooman kiertoajelubussi

Miten pakata syksyiselle Rooman-matkalle?

Matkalaukun pakkaaminen| ©Craig Adderley
Matkalaukun pakkaaminen| ©Craig Adderley

Syksyllä lämpötilat ovat melko viileät, joten suosittelen pakkaamaan matkalaukkuun lämpimiä vaatteita. Ole varovainen! Keskellä päivää, varsinkin syyskuussa, voi tulla melko kuuma, joten kannattaa pakata mukaan lyhythihainen T-paita ja takki, joka on hyödyllisin vaatekappale. Ota mukaan sateenvarjo ja mokkapala, sillä sataa melko usein!

Mitä matkalaukustasi ei saa puuttua?

Takki -Mukavat kengät -Huivi ja käsineet (erityisesti marras- ja joulukuussa) - Sateenvarjo ja mackintosh -Jakki

Tässä artikkelissa olet lukenut syksyn suunnitelmia, mutta jos aiot matkustaa Roomaan jonakin muuna vuodenaikana, tässä on oppaita parhaista asioista, joita Roomassa kannattaa tehdä kesällä, mitä nähdä ja tehdä Roomassa keväällä ja mitä tehdä Roomassa talvella. Jokaisella vuodenaikana on viehätyksensä!

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaisghetoon

Yhteenvetona vertaile eri vuodenaikoja Roomassa vierailemiseen

 • Talvi
 • Joulukuu - maaliskuu
 • Sää: Pakkanen
 • Enimmillään 16º C
 • Vähintään 2º C

Ihanteellinen museovierailuille

 • Kevät
 • Maaliskuu - kesäkuu
 • Ilmasto: lauhkea
 • Korkein 27º C
 • Alhainen 4º C

Ihanteellinen ulkoiluun

 • Kesä
 • Kesäkuu - syyskuu
 • Ilmasto: Kuuma ja kostea
 • Enimmillään 31º C
 • Vähintään 14º C

Ihanteellinen ulkoiluun

 • Syksy
 • Syyskuu - joulukuu
 • Ilmasto: lauhkea
 • Enimmillään 27º C
 • Alin 6º C

Ihanteellinen ulkoiluun