17 Parasta palatsia Roomassa

Suuri osa Rooman historiallisesta perinnöstä koostuu sen palatseista. Kutsun sinut tutustumaan näiden Rooman kaupungin arkkitehtonisten jalokivien yksityiskohtiin.

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

8 minuuttia luettu

17 Parasta palatsia Roomassa

Vierailu palatsissa Roomassa | ©Beatrice Tafano

Seuraavan kerran kun olet kaupungissa, sinun kannattaa ehdottomasti sisällyttää joitakin näistä palatseista matkasuunnitelmaasi. Takaan, että siitä tulee erittäin palkitseva kokemus, etkä tule katumaan sitä lainkaan, sillä palatseissa vierailu on epäilemättä yksi parhaista asioista, joita Roomassa voi nähdä ja tehdä.

Roomassa on monia uskomattomia palatseja, joista monissa on kuuluisia taidegallerioita. On kuitenkin myös muita palatseja, jotka saattavat olla kaupungin parhaiten varjeltu salaisuus, mutta ovat ehdottomasti vierailun arvoisia. Pidemmittä puheitta esittelen sinulle Rooman 17 parasta palatsia ja kerron vinkkejä, joiden avulla voit suunnitella vierailusi.

1. Vieraile upeassa Villa Borghese -tilassa

Villa Borghese| ©davide fantasia
Villa Borghese| ©davide fantasia

Villa Borghese, joka sijaitsee osoitteessa Piazzale Scipione Borghese 5, on yksi Rooman ikonisimmista palatseista ja tunnettu laajoista julkisista puutarhoistaan. Tämän paikan rakennutti kardinaali Scipione Borghese, paavi Paavali V:n veljenpoika. Scipione, joka luonnosteli ideat, työskenteli arkkitehti Flaminio Ponzion kanssa suunnitellessaan palatsia, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1633 aivan kaupungin muurien ulkopuolelle.

Huvilassa on myös upea taidekokoelma, johon kuuluu muun muassa Caravaggion, Rafaelin, Tizianin ja Berninin kaltaisten kuuluisien taiteilijoiden teoksia. Villa Borghesessa on paljon tekemistä, esimerkiksi paikalla on myös vaikuttava galleria, joka käsittää roomalaisen koulukunnan maalauksia ja laajan kokoelman egyptiläistä taidetta. Täällä on myös epäilemättä tilaisuus nähdä Villa Borghesen 10 parasta veistosta.

.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

2. Ihaile Palazzo Altempsia

Palazzo Altempsin sisällä| ©Pia M. - Vittoria S. /
Palazzo Altempsin sisällä| ©Pia M. - Vittoria S. /

Rooman kansallismuseo sijaitsee 1400-luvulla rakennetussa Palazzo Altempsissa, joka sijaitsee Piazza di Sant'Apollinare 46:ssa, hyvin lähellä Piazza Navonaa. Palazzo Altempsissa on vaikuttava veistoskokoelma, jonka on koonnut Ludovico Ludovisi, paavi Gregorius XV:n veljenpoika, joka elämänsä aikana keräsi suuren määrän näitä taideteoksia.

Palazzo Altempsissa on vaikuttavia veistoksia, kuten Apollon Lyriikan hahmo, Ludovisin Athene, joka on erittäin kaunis ja vahva, ja Aresin valtaistuin, jonka muotoilu on majesteettinen.

Jos olet arkkitehtuurin ja eurooppalaisen kuva- ja veistotaiteen ystävä, et voi jättää väliin lippua Kapitolina-museoihin, jotka ovat yksi ikuisen kaupungin uskomattomimmista taidetiloista. Tutustu sen 10 parhaaseen taideteokseen, joista joitakin pidetään todellisina mestariteoksina.

Osta liput Capitoliinisiin museoihin

3. Varaa vierailu Palazzo Dória Pamphiljiin

Doria Pamphiljin palatsi| ©Raphaël CloudWhisperer67
Doria Pamphiljin palatsi| ©Raphaël CloudWhisperer67

Palazzo Doria Pamphilj, joka sijaitsee Via del Corso 305:ssä, lähellä Via della Gatta -katua, on yksi Rooman merkittävimmistä palatseista, joka on yhä aristokraattisen perheen hallussa. Suku on 1500-luvulta lähtien kerännyt vaikuttavan veistos-, maalaus- ja huonekalukokoelman, joka on sijoitettu palatsiin ja johon voit tutustua, jos vierailet siellä.

Tämä poikkeuksellinen kokoelma perustuu paavi Innocentus X:n perintöön, joka jätti sen veljenpojalleen Camillo Pamphiljille. Vuosien varrella kokoelma on kasvanut, ja sitä pidetään nyt Rooman suurimpana yksityisenä taidekokoelmana.

Voit nauttia vaikuttavasta antiikkikokoelmasta, johon kuuluu myös perheen suojeluspyhimyksen muumioitunut ruumis. Lisäksi siellä on keskiaikaista ja bysanttilaista taidetta sekä muotokuvia kuuluisilta renessanssitaiteilijoilta, kuten Berniniltä, Rafaelilta ja Caravaggiolta. Palatsissa on yli 1000 huonetta, enemmän kuin Buckinghamin palatsissa.

.

Osta liput Doria Pamphiljin palatsiin

4. Tutustu Villa Giuliaan

Villa Giulia| ©Yuri Rapoport
Villa Giulia| ©Yuri Rapoport

Jos olet kiinnostunut etruskien sivilisaation historiasta ja arkeologiasta, vierailu Villa Giuliassa on ehdoton käyntikohde. Siellä sijaitsee Museo Nazionale Etrusco, ja se sijaitsee osoitteessa Via di Villa Giulia 9, hyvin lähellä Borghesen galleriaa.

Tämä palatsi oli aikoinaan paavi Julius III:n kesäasunto, ja sen suunnittelivat 1500-luvulla useat taiteilijat ja arkkitehdit, kuten Michelangelo. Kun olet sisällä, älä jätä väliin puolisoiden sarkofagia, jota pidetään gallerian parhaana teoksena.

Jos haluat jatkaa etruskien taiteen ihailua, suosittelen yhdistämään Villa Giulian vierailun Tarquinian kansallismuseon ja Tarquinian nekropolin kanssa. Et tule katumaan sitä, että opit lisää tästä kiehtovasta sivilisaatiosta.

Osta liput Villa Giulian etruskimuseoon

5. Uppoudu italialaiseen ekspressionismiin Palazzo Merulanassa

Palazzo Merulana|©Bruno Brunelli
Palazzo Merulana|©Bruno Brunelli

Via Merulanan varrella sijaitsevassa Palazzo Merulanassa on yli 90 maalausta ja veistosta, jotka kuuluvat 1900-luvun moderniin roomalaiseen taiteeseen ja jotka ovat peräisin Antonietta Raphaëlin, Donguin, Lucio Fontanan ja De Chiricon kaltaisilta taiteilijoilta.

Palazzon jokaisessa kerroksessa on erilaisia näyttelyitä sekä paikkoja lepoon ja rentoutumiseen. Lisäksi siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja erilaista kulttuuritoimintaa, kuten keskusteluja, kirjallisuustapahtumia, elokuvanäytöksiä ja jopa konsertteja.

Palazzo Merulanan pohjakerroksessa on kaunis kaupunkipuutarha, jossa voit kävellä ja rentoutua Rooman vilskeestä ja hälinästä.

Osta lippuja Palazzo Merulana -tapahtumaan

6. Ymmärrä kristinuskon historiaa Lateraanipalatsissa

Lateraanin palatsi|©Joaquín Camacho
Lateraanin palatsi|©Joaquín Camacho

Lateraanipalatsi eli Lateraanin pal atsi sijaitsee Rooman historiallisessa keskustassa ja oli aikoinaan paavien virallinen asuinpaikka.

Vuonna 1586 käyttöönotettu rakennus on yhä nykyään kristinuskon historiaan ja taiteeseen liittyvä rakennus. Yksityisessä kappelissa, paavin kerroksen muodostavissa kymmenessä huoneessa ja muualla palatsissa voi ihailla lukemattomia taideteoksia.

Tämä rakennus ei sisällä ainoastaan vuosisatojen taakse ulottuvia historiallisia seikkoja. Vuonna 1929 täällä allekirjoitettiin Lateraanisopimukset, joiden ansiosta Vatikaani tunnusti Italian valtion laillisuuden.

7. Vieraile Palazzo Corsinissa

Palazzo Corsini| ©Kent Wang
Palazzo Corsini| ©Kent Wang

Palazzo Corsini on ehdoton vierailukohde, jos olet taiteen ja arkkitehtuurin ystävä, joka kulkee Roomassa. Tämä Via della Lungara 10:n varrella, aivan Villa Farnesinan edessä sijaitseva myöhäisbarokkipalatsi oli Corsinin perheen omistuksessa, ja siinä on asunut maineikkaita henkilöitä, kuten muotisuunnittelija Elsa Schiaparelli.

Palatsin taidegalleriassa voit ihailla Caravaggion, Van Dyken, Rubensin ja Fra Angelicon kaltaisten taiteilijoiden mestariteoksia, mutta kohokohtana on epäilemättä Caravaggion vaikuttava maalaus Johannes Kastajasta vuodelta 1604. Lisäksi palatsin kirjasto on ihme sinänsä, ja sitä koristavat kattofreskot, pylväät ja patsaat.

8. Kierrä kaunis Palazzo Farnese

Palazzo Farnese| ©Andrea Guagni 3 Million
Palazzo Farnese| ©Andrea Guagni 3 Million

Palazzo Farnese on yksi Rooman vaikuttavimmista arkkitehtonisista helmistä. Sen tarkka sijainti on Piazza Farnese 67, kaupungin historiallisen keskustan sydämessä, lähellä Campo de Fioria.

Palatsin sisätilat ovat täysin vaikuttavia. Kohokohta on epäilemättä Jumalten rakkaudet, taiteilija Annibale Caraccin hiljattain restauroima kattofresko. Lisäksi Herkules-salia, jossa oli aikoinaan alkuperäinen Herkules-patsas (nykyään Napolissa), ja Giacomo della Portan patsaita, jotka koristavat kaunista takkaa, ei kannata jättää väliin.

Vaikka Palazzo Farnese on nykyisin Ranskan suurlähetystön toimipaikka, se on avoinna yleisölle, ja siellä voi vierailla maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Englannin-, ranskan- ja italiankieliset kierrokset kestävät 45 minuuttia, ja varaus vähintään viikkoa etukäteen on suositeltavaa.

9. Vieraile Palazzo Spadassa

Palazzo Spada| ©Luciano Rotellini
Palazzo Spada| ©Luciano Rotellini

Palazzo Spada sijaitsee keskeisellä Piazza Capo di Ferro 13:lla, ja se on arkkitehtoninen teos, joka rakennettiin alun perin 1500-luvulla kardinaali Girolamo Recanati Capodiferrolle, josta tuli myöhemmin paavi Paavali III vuonna 1534.

Palatsin erityispiirre on, että vuonna 1635 kardinaali Bernardino Spada palkkasi tunnetun arkkitehdin Francesco Borrominin parantamaan puutarhan muotoilua ja saamaan Palazzo Spadan näyttämään suuremmalta. Borromini saavutti tämän vaikutuksen luomalla vaikuttavan pylvään, joka huijaa silmää ja saa sisäpihan näyttämään 37 metriä pitkältä, vaikka se itse asiassa on vain 8 metriä pitkä.

Palazzo Spada sijaitsee lähellä Palazzo Farnesea ja Campo de' Fioria, ja se on piilotettu aarre, jota ei kannata jättää väliin Rooman-vierailun aikana. Siellä on myös laaja taidekokoelma, johon kuuluu Artemisia Gentileschin, Tizianin ja Tornioliin kaltaisten taiteilijoiden teoksia.

.

10. Kierrä Palazzo Colonna

Palazzo Colonna| ©Slices of Light
Palazzo Colonna| ©Slices of Light

Palazzo Colonna sijaitsee Piazza dei Santi Apostoli, 66, lyhyen kävelymatkan päässä Piazza Venezialta. Tämä majesteettinen rakennus kuului aikoinaan varakkaalle Colonna-suvulle, ja siinä on sekoitus arkkitehtonisia tyylejä, kuten renessanssin, barokin ja roomalaisen rokokoon elementtejä.

Palatsi on erinomaisessa kunnossa, ja sen antiikkihuonekalut, seinävaatteet ja marmorilattiat on pidetty moitteettomina. Vaikuttavinta on kuitenkin sen upea taidekokoelma, johon kuuluu muun muassa Pinturicchion, Carraccin, Guido Renin, Tintoretton, Bronzinon, Guercinon, Veronesen ja Vanvitellin kaltaisten mestareiden teoksia. Mutta epäilemättä palatsin kaunein huone on Suuri sali, jota reunustavat kauniit peilit, veistokset ja maalaukset sekä Lepanton taistelua kuvaava freskokatto.

.

11. Merkitse muistiin vierailu Palazzo Pallavicini Rospigliosiin

Palazzo Pallavicini Rospigliosi Palazzo Pallavicini Rospigliosi| ©Camilla Nappa
Palazzo Pallavicini Rospigliosi Palazzo Pallavicini Rospigliosi| ©Camilla Nappa

Et luultavasti ole kuullut Palazzo Pallavicini Rospigliosista ja sen Casino dell'Aurorasta, mutta jos haluat vierailla syrjäisillä paikoilla, joissa on vähän turistirysää, sinun kannattaa merkitä tämä paikka Rooman matkasuunnitelmaasi. Rooman korkeimmalla kohdalla, osoitteessa Via XXIV Maggio, 43, sijaitseva kasino, joka on osa Palazzo Pallavicini-Rospigliosi -rakennusta, on täydellinen paikka nauttia upeista näkymistä koko ikuiseen kaupunkiin. Ja jos tämä kuulostaa kiinnostavalta, suosittelen kiertoajelua Rooman parhaista näköaloista.

Kun astut sisään tähän vertauskuvalliseen rakennukseen, voit nauttia suurten taiteilijoiden freskoista. Yksi merkittävimmistä on Guido Renin (1575-1642) fresko, joka tunnetaan nimellä "L'Aurora" ja joka antaa nimensä kasinolle. Roomalaisen taiteilijan Antonio Tempestan (1555-1630) vaikuttavia freskoja "Maineen voitto" ja "Rakkauden voitto" on myös pakko nähdä.

Tässä palatsissa ei kuitenkaan ole kyse vain taiteesta, joka herättää huomiota. Sen saleissa on erilaisia marmori- ja travertiinilistoja, joita korostavat antiikin Rooman veistokset, mikä tekee vierailusta vieläkin vaikuttavamman.

.

12. Vieraile Palazzo Silvestri Rivaldissa

Palazzo Silvestri Rivaldi -kokoelma| ©Martin Conde
Palazzo Silvestri Rivaldi -kokoelma| ©Martin Conde

Palazzo Silvestri Rivaldi on todellinen piilotettu aarre, joka sijaitsee aivan Colosseumin lähellä. Tämä palatsi oli 1500-luvulla useita vuosia hylättynä, mutta sen jälkeen se koki vuodesta 2004 lähtien suuren kunnostuksen, jonka ansiosta se on vihdoin avannut ovensa yleisölle.

Palazzo Silvestri Rivaldin sisätiloissa on ainutlaatuisia kulttuuriaarteita, kuten Rafaelin koulun freskoja ja vaikuttava yksityiskokoelma, jossa on yli 600 kreikkalaista ja roomalaista marmoriveistosta. Torlonian marmoriveistokset ovat peräisin 5. vuosisadalta eKr. ja 4. vuosisadalta jKr. väliseltä ajalta, ja ne kuuluivat prinssi Alessandro Torlonialle.

.

13. Kierros Palazzo Barberinissa

Palazzo Barberini| ©Gerrit van Straalen
Palazzo Barberini| ©Gerrit van Straalen

Palazzo Barberini on yksi Rooman suurimmista palatseista, jossa on 12 000 neliömetriä ja 187 huonetta. Se sijaitsee Via delle Quattro Fontane 13:ssa, ja siellä sijaitsee Galleria Nazionale d'Arte Antica.

Palatsi on kauniisti koristeltu renessanssi- ja barokkimaalauksilla ja freskokatoilla. Täällä voit nähdä Rafaelin kuuluisan teoksen La Fornarina, muotokuvan leipurin tyttärestä, johon taiteilija rakastui työskennellessään Villa Farnesinan freskojen parissa.

Palazzo Barberinissa on lisäksi Caravaggion maalauksia, Judith Beheading Holofernes, ja Artemisia Gentileschin omakuva.

14. Toinen Rooman jalokivistä: Palazzo Della Cancelleria

Palazzo Della Cancelleria| ©K B
Palazzo Della Cancelleria| ©K B

Piazza della Cancelleria 1:ssä sijaitsevan Palazzo della Cancellerian rakennutti vuonna 1483 kardinaali Raffaele Riario, paavi Sixtus IV:n veljenpoika.

Paavi lahjoitti palatsin serkulleen, kardinaali Giulio de Medicille, joka oli kirkon varakansleri, mistä nimi Palazzo della Cancelleria. Täällä voit nauttia vaikuttavasta arkkitehtuurista ja tyylikkäästä sisäpihasta, jonka tunnelma kutsuu sinua rentoutumaan ja viettämään hetken rauhassa Rooman sydämessä. Lisäksi voit ihailla antiikin Rooman veistosten kokoelmaa, kuten Tritonien suihkulähdettä.

Sanotaan, että palatsin rakentamiseksi purettiin useita paikkoja Roomassa, muun muassa Pompeijin teatteri, josta otettiin 44 graniittipylvästä, ja käytettiin Colosseumin marmoria. Sadan päivän sali on ehdoton nähtävyys, sillä siellä on vaikuttava taideteos: Giorgio Vasarin kardinaali Farnesen tilauksesta vain sadassa päivässä maalaama fresko. On myös mielenkiintoista huomata, että palatsin pihalta löydettiin 1980-luvulla 4. vuosisadan basilikan jäänteet.

.

15. Kierros Villa Albani-Torloniassa

Villa Albani-Torlonia| ©Luca Di Ciaccio
Villa Albani-Torlonia| ©Luca Di Ciaccio

Villa Albani-Torlonia sijaitsee osoitteessa Via Salaria 92. Sen rakennutti vuosina 1747-1767 arkkitehti Carlo Marchionni kardinaali Alessandro Albanin toimeksiannosta.

Huvila koostuu useista portaista, freskoista, patsaista ja suihkulähteistä, jotka kuvastavat 1700-luvun puolivälin barokkimaista makua. Antiikkiesineiden kokoelmansa vuoksi huvilasta tuli melkoinen spektaakkeli, ja monet englantilaiset aristokraatit kävivät katsomassa sen häikäiseviä saleja.

Huvila siirtyi Torlonian perheelle vuonna 1866, joka omistaa sen edelleen. Onneksi Torlonia-suku on onnistunut säilyttämään huvilan alkuperäisessä muodossaan, joka on edelleen pystyssä kaikkine alkuperäisine osineen, jotta vierailijat voivat ihailla sen loistoa. Täällä esillä oleva roomalaisen taiteen ja esineistön kokoelma on kooltaan Vatikaanin jälkeen toiseksi suurin.

.

16. Vieraile Palazzo Patrizi Montorossa

Tutustuminen palatseihin Roomassa| ©Danila Giancipoli
Tutustuminen palatseihin Roomassa| ©Danila Giancipoli

Palazzo Patrizi Montoro sijaitsee keskeisellä Piazza di S. Luigi de Francesi 37:llä, lähes piilossa Pantheonin ja Piazza Navonan välissä, ja se on ollut Patrizi-suvun omistuksessa vuodesta 1642 lähtien.

Palatsin sisätiloissa on yhä alkuperäiset kalusteet. Erityisesti ensimmäinen kerros on antiikkihuonekalujen ja taideteosten aarreaitta. Arkkitehtoniset ja sisustukselliset piirteet veistetyistä kivikaarista kaakelilattioihin ovat todella vaikuttavia.

On tärkeää huomata, että kierroksia tähän yksityiseen kiinteistöön järjestetään vain ajanvarauksella. Sisällä palatsin virallinen opas kertoo palatsin historiasta ja esittelee vaikuttavan kokoelman alkuperäisiä maalauksia, veistoksia ja huonekaluja.

17. Ihaile Villa Farnesinaa

Villa Farnesina| ©Jean-Pierre Dalbéra
Villa Farnesina| ©Jean-Pierre Dalbéra

Tässä on palatsi, joka erottuu muista. Se on Villa Farnesina, joka sijaitsee osoitteessa Via della Lungara 230, Trasteveren kaupunginosassa, jossa on paljon tekemistä.

Arkkitehti Baldasarre Peruzzi suunnitteli sen, ja se rakennettiin vuosina 1506-1511 Agostino Chigille, joka alun perin kutsui sitä Villa Chigiksi. Tämä paikka luotiin tekemään vaikutuksen varakkaisiin roomalaisiin, ja ylellisen sisustuksensa ja kauniin puutarhansa ansiosta se varmasti teki sen.

Villa Farnesina on renessanssipalatsi, jossa on kauniita Rafaelin maalauksia. Vaikuttavin huone on Amorin ja Psyken loggia, jossa Rafael yhdessä oppilaidensa kanssa loi mestariteoksen. Muita hämmästyttäviä huoneita ovat Galatean salonki, jossa on Rafaelin Galatean riemuvoitto, ja Perspektiivien sali.