Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 parasta Musei Capitolinin taideteosta

Jos olet intohimoinen taiteen ja historian ystävä, et voi jättää väliin Roomassa sijaitsevia Capitoliumin museoita. Maailman vanhimman museon kokoelmat saavat sinut hämmästymään. Oletko valmis?

Isabel Catalán

Isabel Catalán

4 minuuttia luettu

10 parasta Musei Capitolinin taideteosta

Näkymä museoon | ©Faun070

Siitä lähtien, kun paavi Sixtus IV lahjoitti 1400-luvulla joukon pronsseja Rooman Capitolium-museoille, sen kokoelma on jatkuvasti kasvanut, minkä ansiosta se on kaupungin tärkein kunnallinen museo ja olennainen vierailukohde Italian pääkaupunkiin suuntautuvalla matkalla.

Sen seinien sisällä on paljon nähtävää. Autenttisia taideaarteita eri aikakausilta, joista annan sinulle pienen esimakua tässä postauksessa auttaakseni sinua hahmottamaan, mitä tulet löytämään, kun olet siellä. Äläkä unohda vilkaista Capitoliinisten museoiden lippujen hintoja ja aukioloaikoja, jotta voit valmistautua vierailuusi yksityiskohtaisesti.

1. Capitoliumin naarassusi

Capitoliumin sudenpatsas| ©Daniel Kelly
Capitoliumin sudenpatsas| ©Daniel Kelly

Capitoliumin museoiden Suden suden salin keskellä on Rooman symbolin, Capitoliumin suden, patsas.

Legendan mukaan tämä susi löysi kaksoset Romuluksen ja Remuksen Tiberin vesistä, lähellä Palatinuksen kukkulaa, ja hoiti heitä kuin omia lapsiaan. Heistä kahdesta tuli myöhemmin kaupungin perustajia, vaikka monet teoriat väittävätkin, että tämä myytti on vain roomalaisten keksimä, jotta keisarillisen kaupungin synty olisi voitu kietoa eeppiseen loistoon.

Capitoliumin sudenpatsas on peräisin 1100- tai 1200-luvulta, ja se on valmistettu pronssista. Sen uskotaan olevan kopio etruskipatsaasta, jolla oli pyhä rooli antiikin Roomassa. Lupercaa säestävät kaksi pientä Romuluksen ja Remuksen hahmoa on sen sijaan lisätty kokonaisuuteen myöhemmin 1400-luvun loppupuolella.

Kuriositeettina mainittakoon, että Piazza del Campidogliolla (jonka näköalapaikalta avautuu yksi Rooman parhaista näköaloista) on Kapitolinaukion suden jäljennös, joka myös vetää puoleensa monia katseita. Älä unohda ottaa siitä kuvaa!

Varaa liput Capitoliumin museoihin

2. Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas

Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas| ©Tyler Bell
Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas| ©Tyler Bell

Rooman valtakunnan aikana ratsastajapatsaita oli kaupungissa hyvin paljon, mutta Marcus Aureliuksen patsaasta tekee erityisen se, että se on ainoa antiikin ratsastajapatsas, joka on säilynyt keskiajalla. Tänä aikana useimmat näistä taideteoksista sulatettiin, jotta niiden pronssista voitiin lyödä kolikoita.

Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas on säilynyt nykypäivään asti, koska häntä luultiin keisari Konstantinus I:ksi, joka Milanon ediktillä lopetti kristittyjen vainon ja antoi valtakunnassa uskonnonvapauden.

Patsas on nykyisin Capitoliinisen museon Palazzo dei Conservatori -rakennuksessa, ja sen alkuperäisestä sijainnista käydään keskustelua. Todennäköisin paikka näyttää olevan Forum Romanum tai Piazza Colonna (jossa Antoninen pylväs sijaitsi) eikä lähellä Lateraanin Johanneksen basilikaa, josta keskiaikaiset lähteet todistavat 10. vuosisadalta.

Tämän 2. vuosisadan jKr. pronssisen patsaan jäljennös on nähtävissä Piazza del Campidogliolla, jonne Michelangelo sijoitti alkuperäisen patsaan 1500-luvulla.

Varaa opastettu kierros Capitoliumin museoihin

3. Kuoleva Galata

Kuoleva Galata| ©Javier Valero Iglesias
Kuoleva Galata| ©Javier Valero Iglesias

Kuolevan gallialaisen patsas on edellisten ohella yksi Capitoliumin museoiden suosituimmista, sillä se esittää hyvin realistisesti Pergamon kuningas Attalos I:n taistelussa kukistaman gallialaisen tuskaa, joka taistelee kuolemaa vastaan ja kieltäytyy alistumasta kohtaloonsa.

Tämän teoksen uskotaan olevan roomalainen marmorikopio aiemmasta hellenistisestä pronssiteoksesta, joka kuuluu Pergamon koulukunnalle, joka oli tottunut syvällisempään paatoksen ilmaisuun. Sen taiteellinen laatu teki siitä yhden niistä antiikin teoksista, joita eurooppalaiset Grand Tour -matkustajat eniten ihailivat.

Näyttää siltä, että kuolevan galatialaisen patsas löydettiin 1600-luvun alussa Villa Ludovisin kaivausten yhteydessä yhdessä itsemurhan tehneen gallialaisen patsaan kanssa (joka on esillä Rooman kansallismuseon Altempsin palatsissa), sillä molemmat olivat osa neljän hahmon veistosryhmää.

Varaa liput Capitoliumin museoihin

4. Kapitolinen Venus

Kapitolisen Venuksen patsas| ©Ana Rey
Kapitolisen Venuksen patsas| ©Ana Rey

Capitoliumin Venus on toinen Capitoliumin museoiden suosituimmista patsaista. Löydät sen niin sanotusta "Venuksen kabinetista" Palazzo Nuovo del Campidoglion pohjakerroksesta.

Tämä veistos on kopio Praxitelesin 4. vuosisadalla eKr. tekemästä hellenistisestä veistoksesta. Se löydettiin San Vitalen basilikan läheltä 1700-luvulla, ja paavi Benedictus XIV osti sen Stazin perheeltä lahjoittaakseen sen Capitoliumin museoihin.

Se kuvaa jumalatar Venusta, joka nousee alastomana kylpyammeesta muistelevassa asennossa, ja siitä on tehty lukuisia jäljennöksiä, jotka tunnetaan nimellä "Capitolinuksen Venukset".

5. Konstantinuksen kolossaalisen patsaan pää

Jättimäisten patsaiden jäännökset| ©Sakena
Jättimäisten patsaiden jäännökset| ©Sakena

Samassa Palazzo dei Conservatorin huoneessa, jossa Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas sijaitsee, on myös Konstantinuksen kolossaalisen patsaan pää, joka oli osa 3. vuosisadalta jKr. peräisin olevaa istuvaa keisaripatsasta, jonka muut osat ovat edelleen säilyneet ja jonka voit nähdä myös vieraillessasi Capitoliumin museoissa.

Konstantinuksen kolossaalisen patsaan jäännökset löydettiin Maxentiuksen basilikasta Forum Romanumilta 1400-luvulla.

6. Spinario

Spinario-patsas| ©Javier Valero Iglesias
Spinario-patsas| ©Javier Valero Iglesias

Tämä 1. vuosisadalta eaa. peräisin oleva pronssiveistos on toinen Capitoliumin museoiden suosituimmista teoksista sen ainutlaatuisen asennon ja epätavallisen aiheen vuoksi. Itse asiassa renessanssin aikana siitä tuli erittäin arvostettu, ja siitä on tehty useita jäljennöksiä, kuten Pariisin Louvren museossa ja Moskovan Pushkin-museossa olevat jäljennökset.

Spinario kuvaa istuvaa poikaa, joka katsoo vasemman jalkansa pohjaa poistaakseen siihen tarttuneen piikin.

7. Meduusan rintakuva

Meduusan rintakuva| ©Ana Rey
Meduusan rintakuva| ©Ana Rey

Kreikkalaisessa mytologiassa Medusa oli käärmetukkainen nainen, jolla oli voima kivittää jokainen, joka uskalsi katsoa häntä silmiin.

Tämä rintakuva on Gian Lorenzo Berninin 1600-luvulla tekemä teos, joka kuvaa tarkasti muodonmuutoksen hetkeä. Taiteilijan tarkoituksena oli tällä veistoksella osoittaa kuvanveistäjän lahjakkuus ja samalla leikkiä katsojalla, joka voi olla Meduusan tavoin "ällistynyt" ihaillessaan hänen talttaustaitojaan.

Tämä taideteos on esillä Capitoliinisten museoiden Palazzo dei Conservatori -salissa.

8. Marforio

Marforio Capitoliumin museoissa| ©Ana Rey
Marforio Capitoliumin museoissa| ©Ana Rey

Toinen Capitoliumin museoiden kuuluisimmista taideteoksista on Marforio, 1. vuosisadalta jKr. peräisin oleva kolossaalinen marmoriveistos, joka alun perin koristi roomalaista suihkulähdettä Flavian kaudelta.

Se esittää valtameren tai joen personifiointia, ja se löydettiin 1500-luvulla Augustuksen foorumilta Mars Ultorin temppelin vierestä. Se on nyt nähtävissä Palazzo Nuovon pihalla.

9. Kyyhkyjen mosaiikki

Maalaus Kyyhkyjen mosaiikki| ©Andrés Campillo Castejón
Maalaus Kyyhkyjen mosaiikki| ©Andrés Campillo Castejón

Tämän upean 2. vuosisadan mosaiikin, joka löydettiin Villa Adrianasta Tivolista 1700-luvulla, uskotaan olevan hellenistinen kopio Soso Pergamonilaisen teoksesta, joka oli tehty koristamaan Pergamon kuninkaan Eumenes II:n palatsia.

Kyyhkyjen mosaiikki on erinomainen esimerkki siitä, kuinka taitavaksi mosaiikkitekniikka kehittyi Roomassa, ja se luo hyvin realistisia efektejä vain muutamalla lasi- ja marmorikivellä.

Voit nähdä tämän teoksen Kyyhkyjen salissa. Siellä sinulla on myös mahdollisuus nähdä muita mielenkiintoisia löytöjä, kuten muita mosaiikkeja, basreliefejä ja joitakin pronssitauluja, joihin on kaiverrettu lakeja.

10. Caravaggion Bonaventura

Caravaggion Bonaventura-maalaus| ©Caravaggio
Caravaggion Bonaventura-maalaus| ©Caravaggio

Santa Petronilla -huoneessa voit lopuksi nähdä La Buenaventura-teoksen, joka on yksi taidemaalari Caravaggion ensimmäisistä teoksista ja joka oli varsin vallankumouksellinen 1500-luvun loppupuolella, sillä se irrottautui tuolloin vallitsevasta historiallisesta viitekehyksestä (jossa raamatullisia ja mytologisia aiheita oli runsaasti) ja keskittyi tuon ajan ihmisten arkielämään.

La Buenaventura kuvaa mustalaistyttöä, joka ennustaa tulevaisuutta naiiville nuorelle miehelle, jonka sormuksen hän varastaa tämän kädestä, ja käyttää hyväkseen sitä, että mies on hämmentynyt tytön hymystä.

Epätavallisen aiheensa lisäksi teos herätti kohua aikansa estetiikassa. Syynä? Katso tytön käsiä, sillä Caravaggio kuvasi ne likaisiksi, mikä kuvastaa tuon ajan työväenluokan hygienian puutetta.

Kuten sanoin, tämä ei miellyttänyt esteetikkoja, jotka eivät tehneet maalauksissaan myönnytyksiä arkielämän suhteen, vaan vaativat pikemminkin, että kauneus olisi asetettava taiteessa etusijalle ja nostettava yhteiskunnallisten aiheiden yläpuolelle.

Varaa liput Capitoliumin museoihin