Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 parasta monumenttia Roomassa

Rooma on aarre! Jos suunnittelet matkaa Italian pääkaupunkiin, ota huomioon tärkeimmät monumentit, jotka sinun on nähtävä vierailusi aikana.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuuttia luettu

10 parasta monumenttia Roomassa

Vierailu Espanjalaisilla portailla Roomassa | ©Natasa Dav

Rooma on monumentaalinen ja täynnä historiaa oleva kaupunki, jonka kaduilla kävellessäsi tunnet olevasi kuin ulkoilmamuseossa. Joka paikassa on jotain ihmeellistä nähtävää ja ihmeteltävää.

Jos matkustat "ikuiseen kaupunkiin" ensimmäistä kertaa, tässä postauksessa käymme läpi Rooman 10 parasta monumenttia, jotta tiedät olennaisimmat niistä, joita et voi jättää väliin reitilläsi, jolla valitset, mitä Roomassa kannattaa nähdä ja tehdä. Aloitetaan!

1. Roomalainen Colosseum

Rooman Colosseumin sivukuva| ©Den Harrson
Rooman Colosseumin sivukuva| ©Den Harrson

Colosseum on Rooman tärkein monumentti ja kaupungin symboli. Noin kaksi vuosituhatta vanha (eli ei kovinkaan kauan sitten) se on suurin Rooman valtakunnan aikana rakennettu amfiteatteri. Sen kapasiteetti oli 50 000 katsojaa, eikä mikään muu rakennus ylittänyt tätä määrää ennen 1900-lukua.

Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 72 jKr. Rooman keisarin aikana, jolloin Colosseum rakennettiin.Yli viiden vuosisadan ajan siellä järjestettiin mitä erilaisimpia spektaakkeleita, joista silloiset ihmiset nauttivat: muun muassa meritaisteluja, gladiaattoritaisteluita, villieläinten taisteluita ja vankien julkisia teloituksia.

Viimeiset Colosseumilla pidetyt kisat pidettiin 6. vuosisadalla jKr., ja vaikka se kärsi useista tulipaloista, maanjäristyksistä ja keskiajan ryöstöistä, tämä ikoninen monumentti hallitsee edelleen Rooman vaikuttavaa maisemaa.

Jos sen arkkitehtuuri on vaikuttavaa ulkopuolelta, Colosseum ei jätä sinua välinpitämättömäksi sisältä. Se on epäilemättä yksi Rooman parhaista monumenteista, ja jos haluat vierailla siellä ilman ikuista jonottamista sisäänkäynnillä, suosittelen lukemaan postauksen liput Colosseumiin Roomassa.

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

2. Pietarinkirkko

Vatikaanin Pietarinkirkko| ©Carlos Graterol
Vatikaanin Pietarinkirkko| ©Carlos Graterol

Pyhän Pietarin basilika on maailman suurin kristillinen kirkko ja tärkeä hengellinen symboli katolilaisille, sillä se on pystytetty Roomassa marttyyrikuoleman kärsineen apostoli Pietarin (historian ensimmäisen paavin) haudan päälle, jonka jäännökset lepäävät nyt sen sisällä.

Paavi Julius II määräsi 1500-luvulla, että temppeli rakennetaan sen aikaisemman temppelin päälle, jonka keisari Konstantinus määräsi pystytettäväksi 400-luvulla jKr. ja joka pysyi pystyssä yli tuhat vuotta. Sen lisäksi, että Pyhän Pietarin basilika on uskonnollinen ikoni, se on myös taiteen mestariteos.

Suuret taiteilijat, kuten Gian Lorenzo Bernini, Michelangelo, Giacomo Della Porta, Donato d'Angelo Bramante tai Carlo Maderno, osallistuivat hankkeeseen, ja työt kestivät lähes kaksi vuosisataa.

Sisällä on paljon nähtävää! Jotta voisit tutustua siihen perusteellisesti ja ottaa kaiken irti kokemuksesta, löydät postauksesta Vieraile Pietarinkirkossa kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä monumentista.

Niin, ja älä unohda kiivetä Pietarinkirkon kupoliin, sillä sieltä ylhäältä avautuu yksi Rooman parhaista näköaloista.

 • Osoite: Piazza San Pietro, 00120. Vatikaani.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A, Ottavianon asema.

Varaa liput Pietarinkirkkoon ja kupoliin

3. Sikstuksen kappeli

Sikstuksen kappeli| ©Dennis Jarvis
Sikstuksen kappeli| ©Dennis Jarvis

Sikstuksen kappeli on yksi Rooman suurimmista renessanssin jalokivistä ja Michelangelon mestariteos huolimatta hänen kokemattomuudestaan maalaamisessa, sillä hän väitti olevansa kuvanveistäjä eikä maalari.

Julius II:n toimeksianto oli todellinen haaste taiteilijalle, joka omisti kymmenen vuotta elämästään holvin ja korkeimman alttarin yläpuolella olevan takaseinän koristeluun, ja lopputulos on ihmeellinen. Muita taiteilijoita, jotka myös työskentelivät tässä tilassa, olivat kuitenkin Botticelli, Perugino tai Luca.

On kiistatonta, että tämä on yksi olennaisista paikoista, jotka on nähtävä Roomassa matkan aikana! Löydät Sikstuksen kappelin Pietarinkirkon läheltä, Vatikaanin museoiden kierroksen yhteydessä.

Se on yksi Vatikaanissa sijaitsevan Apostolisen palatsin kappeleista, jossa sijaitsee Pyhän Isän virallinen asuinpaikka, ja se tunnetaan paitsi upeasta koristuksestaan myös siitä, että se on paikka, jossa paavit valitaan.

 • Osoite: Viale Vaticano, 51.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A, asema Cipro-Musei Vaticani.

Varaa liput Sikstuksen kappeliin

4. Trevin suihkulähde

Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto
Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto

Trevin suihkulähde on yksi Rooman parhaista monumenteista ja siksi yksi kaupungin suosituimmista paikoista. Syy on yksinkertainen: se on maailman kaunein suihkulähde.

Sen historia juontaa juurensa keisari Augustuksen aikaan, jolloin suihkulähde oli 1. vuosisadalla eaa. rakennetun Aqua Virgo -vesijohdon viimeinen osa. Nykyinen suihkulähde on kuitenkin peräisin 1600-luvulta, ja paavi Clement XII tilasi sen arkkitehti Nicola Salvilta, joka yllätti kaikki tällä vertauskuvalla merestä, jota Neptunus-jumala hallitsee.

Ja se on jotain, joka tapahtuu sukupolvien ajan, sillä kun näet Trevin suihkulähteen edestäpäin, olet vaikuttunut siitä, miten suuri kontrasti on sen aukion, jolla se seisoo, pienen koon ja itse suihkulähteen monumentaalisuuden välillä.

Jos haluat nähdä sen kaikessa loistossaan ja välttää väkijoukkoja, suosittelen menemään muuna ajankohtana kuin keskipäivällä tai päivän lopulla, sillä silloin törmäät todennäköisimmin turistien ihmisjoukkoon.

Älä unohda noudattaa perinnettä, jonka mukaan kolikon heittäminen veteen tuo onnen takaisin Roomaan.

 • Osoite: Piazza di Trevi. 00187, Rooma.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A, Barberinin asema.

Varaa kiertoajelu Rooman suihkulähteille ja aukioille

5. Agrippan Pantheon

Rooman kuuluisa Pantheon| ©Ana Rey
Rooman kuuluisa Pantheon| ©Ana Rey

Agrippan Pantheon on yksi Rooman parhaista monumenteista, joissa kannattaa vierailla, sillä se on parhaiten säilynyt antiikin Rooman rakennus. Tämä oli mahdollista, koska paavi Bonifatius IV muutti sen 7. vuosisadan alussa kirkoksi, joka oli omistettu vainoissa marttyyrikuoleman kärsineille kristityille.

Rakennus on peräisin 2. vuosisadalta jKr. ja se on yksi Rooman arkkitehtuurin suurimmista teoksista. Agrippan Pantheonin merkittävimmät piirteet ovat sen rakentamisen tarkkuus ja harmonia sekä kupolin keskeinen oculus, jonka läpi auringonvalo tunkeutuu ja antaa temppelille ainutlaatuisen tunnelman.

Tämä monumentti on vierailun arvoinen kaikkina vuodenaikoina, mutta suosittelen käymään siellä erityisesti 21. kesäkuuta (kesäpäivänseisauksen aikaan), jolloin voit nähdä auringonvalon kulkevan oculuksen läpi kohtisuoraan, tai helluntaisunnuntaina, jolloin klo 10.30 pidettävän messun jälkeen oculuksen läpi heitetään punaisia terälehtiä Pyhän Hengen laskeutumisen muistoksi apostolien päälle. Se on kaunis näky!

Agrippan panteon on kirkon lisäksi myös kuninkaallinen panteon, sillä siellä sijaitsevat Vittorio Emanuele II:n, Umberto I:n ja Margherita Savoijin haudat ja jopa renessanssimaalari Rafaelin hauta.

 • Osoite: Piazza della Rotonda.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A, Barberinin asema.

Varaa opastettu kierros Pantheoniin

6. Lateraanin Johanneksen basilika

Pyhän Johanneksen basilika Roomassa yöllä| ©Mark CjC
Pyhän Johanneksen basilika Roomassa yöllä| ©Mark CjC

Pyhän Johanneksen Lateraanin basilika on toinen Rooman parhaista monumenteista, sillä se on hyvin erityinen temppeli. Tiesitkö, että se oli ensimmäinen kaupunkiin rakennettu kirkko jo 4. vuosisadalla jKr.?

"Ikuisessa kaupungissa" olevista neljästä suuresta basilikasta Pyhä Johannes Lateraani on niistä kaikista tärkein. Ei ainoastaan sen historiallisen merkityksen vuoksi, sillä se on Rooman katedraali ja paikka, jossa kaikki paavit julistettiin vasta vähän aikaa sitten, vaan myös basilikan sisätilojen kauneuden vuoksi: kaikki siinä on koristeltu ylenpalttisesti katosta lattiaan!

Suosittelen, että vierailet siellä kaupunkimatkasi aikana, jos olet kiinnostunut historiasta, arkkitehtuurista ja uskonnollisesta taiteesta. Sen koko hämmästyttää sinua, samoin kuin sen kappelien, kosmatiittisen luostarin ja goottilaisen kaljuuntuvan alttarin alla olevan alttarin tyylikkyys. Lisäksi näet yllättäviä kohteita, kuten Pyhän portaikon pyhäkön, Sancta Sanctorumin kappelin** tai Lateraanipalatsin, joilla on hyvin mielenkiintoinen historia kristinuskon sisällä.

 • Osoite: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A, asema San Giovanni.

Varaa kierros kristillisiin basilikoihin

7. Forum Romanum

Näkymä Colosseumille ja Forumille Campidogliosta.| ©Unsplash
Näkymä Colosseumille ja Forumille Campidogliosta.| ©Unsplash

Colosseumin vieressä on Forum Romanum, toinen Rooman hienoimmista monumenteista, joka täydentää näkemystäsi muinaisesta Roomasta yhdessä muiden aikakauden nähtävyyksien, kuten Agrippan Pantheonin, Caracallan kylpylöiden tai itse Flavian amfiteatterin kanssa.

Forum Romanum oli julkisen elämän keskus tasavallan ja keisarikunnan aikana. Se on yksi kaupungin mielenkiintoisimmista paikoista, sillä se on täynnä temppeleitä, palatseja, kaaria ja muita rakennelmia, jotka ovat yleensä hyvin säilyneet. Via Sacraa pitkin kävellessäsi voit itse asiassa kuvitella, millainen Rooma oli kukoistuskaudellaan yli 2 000 vuotta sitten - se on uskomatonta! Täällä on niin paljon tutkittavaa, että täällä voisi viettää useita tunteja kyllästymättä.

Tämä on yksi Rooman pakollisista vierailukohteista, ja koska se on niin suosittu paikka, suosittelen hankkimaan liput etukäteen, jotta vältät sisäänkäynneille muodostuvat pitkät jonot. Roman Forumin lippuja käsittelevässä postauksessa näet, miten hankit liput, jotta et missaa mitään.

 • Osoite: Via della Salara Vecchia, 5/6, 00186 Rooma.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja B, Colosseon asema.

Varaa vierailu Colosseumiin, Forumiin ja Palatinuksen kukkulalle

8. Sant'Angelon linna

Sant'Angelon linna| ©David Edkins
Sant'Angelon linna| ©David Edkins

Tiber-joen oikealla rannalla, lyhyen matkan päässä Vatikaanista, sijaitsee Castel Sant'Angelo. Se on 2. vuosisadalla jKr. rakennettu linnoitus, jonka keisari Hadrianus suunnitteli perheensä mausoleumiksi, mutta josta tuli lopulta sotilasrakennus ja paavin asunto, jota käytettiin levottomina aikoina. Sanottiin, että ennen kuin Castel Sant'Angelo luovutettiin, kukaan ei voinut väittää olevansa Rooman valloittaja.

Nykyään muistomerkissä sijaitsee Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo, jossa on erittäin mielenkiintoinen kokoelma maalauksia, veistoksia, keramiikkaa ja aikakauden aseita.

Suosittelen ostamaan liput Castel Sant Angeloreen paitsi sen historiallisen merkityksen ja museon esineiden arvon vuoksi myös siksi, että linnoituksen terassilta avautuu yksi kaupungin kauneimmista näköaloista, ja horisontissa näkyvät Tiber-joki, Pietarinkirkko ja Sant'Angelon silta (yksi Rooman kauneimmista silloista).

 • Osoite: Lungotevere Castello, 50.
 • Miten sinne pääsee: Bussilla, linjat 23, 34, 49, 49, 64, 87, 280, 492, 926 ja 990.

Osta liput Castel Sant Angelo

9. Rooman katakombit

Pyhän Callixtuksen katakombien käytävä| ©Steve Collis
Pyhän Callixtuksen katakombien käytävä| ©Steve Collis

Roomassa on yli kuusikymmentä katakombia, jotka koostuvat satojen kilometrien pituisista maanalaisista käytävistä, joissa on tuhansia hautoja. Kansan mielikuvituksessa katakombit olivat piilopaikka, jonne ensimmäiset kristityt pakenivat keisarillista vainoa, mutta todellisuudessa ne olivat hautausmaita, joihin kristityt hautasivat vainajansa, ja vain hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa ne toimivat satunnaisena turvapaikkana eukaristian viettoa varten.

Kaikista Rooman katakombeista vain muutamassa voi vierailla, erityisesti historiallisesti kiinnostavimmissa, kuten Pyhän Kallixtuksen, Pyhän Sebastianuksen tai Domitillan katakombeissa (Appian tiellä) tai Pyhän Agnekselle tai Pyhälle Priscillalle (kaupungin pohjoisosassa).

Rooman katakombeihin voi tutustua vain järjestetyllä opastetulla kierroksella, sillä matkalla kuljetaan maan syvyyksiin, ja tunnelit ovat hieman kapeita ja pimeitä. Jos et ole klaustrofobinen, tämä on yksi Rooman parhaista monumenteista, joissa kannattaa vierailla.

Jos "ikuisen kaupungin" katakombeihin tutustuminen on yksi niistä aktiviteeteista, jotka haluat ehdottomasti tehdä matkasi aikana, suosittelen lukemaan postauksen Rooman katakombeihin pääsyliput, jotta saat tietää, miten saat ne, äläkä unohda Vatikaanin katakombeja1.

 • Osoite: Eri paikoissa
 • Miten sinne pääsee: Pääset Via Appialla sijaitseville Pyhän Callixtuksen katakombeille Colosseon metroasemalta (linja B) bussilla 118.

Varaa opastettu kierros Rooman katakombeihin

10. Vittorio Emanuele II:n muistomerkki

Piazza Venezia ja Vittorianon muistomerkki| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia ja Vittorianon muistomerkki| ©Renata Rodrigues

Kuningas Vittorio Emanuele II:n muistomerkki, joka tunnetaan kansanomaisesti nimellä "Vittoriale", on kolossaalinen valkoinen marmorirakennus, joka on pystytetty kunnioittamaan kansaa ja monarkkia Italian yhdistymisen jälkeen.

Kummallista kyllä, roomalaiset eivät alun perin pitäneet monumentista, koska heidän mielestään sen koko ja tyyli eivät sopineet Piazza Venezian ympäristöön. Nykyään se on kuitenkin yksi Rooman suosituimmista monumenteista vierailijoiden keskuudessa.

Siellä sijaitsevat Risorgimenton keskusmuseo, Italian Risorgimenton historian instituutti ja Tuntemattoman sotilaan hauta, jossa ikuinen liekki loistaa kunnioittaen isänmaan puolesta kaatuneita.

Yksi tämän muistomerkin tärkeimmistä vetonauloista matkailijoille ovat kuitenkin sen majesteettisen estetiikan lisäksi panoraamanäkymät, jotka avautuvat ylemmältä terassilta (quadrigojen korkeudelta) Colosseumille, keisarillisille foorumeille, Forum Romanumille, Via del Corsolle tai Trajanuksen pylväälle. Et voi lopettaa kuvien ottamista!

 • Osoite: Piazza Venezia
 • Miten sinne pääsee: Bussilla, linjat 30, 51, 83, 87, 160 ja 170.