Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Tutustu Trasteveren kaupunginosaan yöllä

Trasteveren kaupunginosassa huomaa, että se on yksi Rooman kaupunginosista, jolla on oma viehätyksensä, ja sen voi tuntea sen kaduilla. Sinulla on mahdollisuus vierailla aukioilla, suihkulähteillä, kirjakaupoissa, ravintoloissa ja monissa muissa erilaisissa paikoissa, joita rakastat heti, kun näet ne, etkä unohda niitä koskaan!

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

7 minuuttia luettu

Tutustu Trasteveren kaupunginosaan yöllä

Trastevere | ©Daryl Mitchell

Trasteveren kaupunginosassa vallitsee boheemi tunnelma, terassit, mukulakivikadut ja puiset ikkunaluukut, kun aurinko laskee. Kaikki nämä yksityiskohdat luovat aidosti italialaisen tunnelman, jonka ansiosta vierailu tässä kaupunginosassa yöllä on yksi Rooman pakollisista aktiviteeteista.

Trasteveren alueella on siltoja, joilla on muusikoita, kukkuloita, joille voi kiivetä ja joista avautuvat upeat näköalat, ja joitakin Rooman parhaita gelato-kahviloita, joissa on ihana käydä maistelemassa niiden makuja. On mahdollista, että kun aloitat kierroksen, haluat jäädä sinne koko yöksi. Käytä vierailusi aika siihen, että uskaltaudut ulos ja tutustut tämän suuren Tiber-joen länsipuolella sijaitsevan alueen ihmeisiin. Tässä suosittelen niistä parhaita.

1. Tutustu paikan sydämeen Piazza Santa Mariassa.

Trasteveren aukio ja Santa Maria Trasteveressä| ©Unsplash
Trasteveren aukio ja Santa Maria Trasteveressä| ©Unsplash

Kuuluisaa Piazza Santa Mariaa pidetään tämän kaupunginosan sydämenä, jossa tapaat niin paikallisia kuin turistejakin. Näet basilikan, jota monet käyttävät tilaisuutta hyväkseen vierailemalla yöllä, sillä se sulkeutuu kello 21.00. Se on nimetty aukion mukaan, ja siinä on hämmästyttävä julkisivu, kultaisia mosaiikkeja ja kellotorni, joka kiehtoo silmää monilla hehkuvilla valoillaan.

Sen uskotaan olevan yksi Rooman parhaista suihkulähteistä ja kaupungin vanhin kaikista yhä toiminnassa olevista suihkulähteistä. On selvää, ettei pelkkä aukion läpi käveleminen riitä, vaan ajatuksena on viipyä ja hengailla siellä. Ero päivän ja yön välillä on kiistaton, ja nautit luultavasti enemmän yöelämästä, vaikka Trasteveressä on paljon muutakin tekemistä päivisin.

Aamupäivällä ohi kulkee yleensä vain paikallisia, eksyneitä turisteja tai lintsaavia teinejä. Mutta illalla alkaa paras osa. Silloin ihmisiä on enemmän, ja mahdollisuudet viettää hauskaa paikassa kasvavat huomattavasti.

Varaa kiertoajelu Trastevereen

2. Näe kaupunki pieneltä Gianicolon kukkulalta

Gianicolon näköalapaikka| ©Wikimedia
Gianicolon näköalapaikka| ©Wikimedia

Yksi parhaista vaihtoehdoista nähdä kaupunki Trasteverestä yöllä on Gianicolon kukkula tai vuori. Sen korkeus on 88 metriä, mikä nostaa sen toiseksi korkeimmaksi kaupungin kukkuloista. Tältä näköalapaikalta, jos nouset sen pääterassille, avautuvat Rooman parhaat näkymät, jotka ovat todella upeat.

Näet Italian pääkaupungin upean keskustan upeassa yövalaistuksessa. Monien rakennelmien joukosta erottuu Vittorio Emanuele II:lle tehty muistomerkki, joka näyttää yöllä valojensa ansiosta vieläkin mahtavammalta. Kun lähdet kiipeämään kukkulalle auringonlaskun aikaan, huomaat, että useista kohdista on erinomaiset näkymät. Haluat varmasti vangita nämä kuvat kauniisiin valokuviin.

Näkymät eivät tietenkään ole paikan ainoa nähtävyys, vaan siellä on muutakin tekemistä Trasteveressä yöllä. Käy esimerkiksi tutustumassa joihinkin Rooman hienoimpiin monumentteihin, jotka lisäävät kukkulan arvoa ja historiallista mielenkiintoa.

Varaa kiertoajelu Roomaan rajoittamaton

3. Tutustu vaikuttavaan Acqua Paolan suihkulähteeseen.

Acqua Paolan suihkulähde| ©Wikimedia
Acqua Paolan suihkulähde| ©Wikimedia

Valtava Acqua Paolan suihkulähde on yksi Rooman viidestä parhaasta suihkulähteestä. Kun tulee pimeä, suihkulähde valaistaan, ja sen edessä on näköalatasanne, jolta voi nähdä osan kaupungista. Tunnelma suihkulähteen ympärillä on yöllä hyvin vilkas ja hienovaraisen valaistuksen ansiosta romanttinen.

Sen muotoilu saattaa muistuttaa Fontana dell'Acqua Felice -suihkulähdettä, joka tunnetaan myös nimellä Iloisen veden suihkulähde. Syynä on se, että se ilmeisesti inspiroi Acqua Paolaa. Se vihittiin käyttöön 1600-luvun alussa muinaisen akveduktin kunnostamisen kunniaksi.

Tämä kuuluisan kukkulan symboli on tehty marmorista, joka on osittain peräisin suurelta roomalaiselta Forumilta. Se sisältää myös kuusi pylvästä, jotka kuuluivat aikoinaan Vatikaanin muinaiseen julkisivuun, ja sen historia tekee siitä paikallisesti rakastetun. Onneksi sinne pääsee kävellen vain noin 20 minuutissa.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaisgettoon

4. Kävele kauniin ja ainutlaatuisen Ponte Siston ohi

Ponte Sisto, Trastevere| ©daryl_mitchell
Ponte Sisto, Trastevere| ©daryl_mitchell

Ponte Sisto on yksi kauneimmista paikoista, jotka ylittävät Tiberin ja yhdistävät Trasteveren Roomaan ja sen keskustaan. Sen vieraileminen on siksi loistava vastaus kysymykseen, mitä tehdä Trasteveressä yöllä. Tämän sillan yli löydät erilaisia muusikoita, jotka ilahduttavat ja viihdyttävät sinua.

Sitä ylittäessä kannattaa ottaa rauhallisesti, jos haluat saada jotain katukauppiaiden tarjonnasta. Näin osa heidän katutaiteilijoidensa palasista jää sinuun ja viet ne mukanasi kotiin miellyttävänä matkamuistona. Älä tietenkään unohda ottaa kameraa mukaan ja säilyttää näitä kuvia pitkään.

Tämä kävelysilta rakennettiin 1400-luvulla paavi Sisto IV:n määräyksestä. Siihen käytettiin osia vanhasta roomalaisesta sillasta. Huhutaan jopa, että osa siitä olisi tehty myös Colosseumin kivestä. Sitä paitsi näkymät Vatikaanin Pietarinkirkon kupoliin ovat upeat.

Varaa yökierros vespalla

5. Vieraile Piazza Trilussalla ja nauti musiikillisesta tunnelmasta

Trilussa-aukio| ©Jim Naureckas
Trilussa-aukio| ©Jim Naureckas

Piazza Trilussa toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi Rooman Trasteveren kaupunginosaan, sillä se on kuin aperitiivi. Trasteveressä kannattaa yöllä muun muassa vierailla aukiolla, jonne kokoontuu katutaiteilijoita.

Sen kaunis rakenne ja portaat ovat täydellinen paikka, jossa voit rentoutua ja kuunnella artisteja. Lisäksi koko aukiota hallitsee kaunis ja huomiota herättävä suihkulähde, josta avautuu hyvä näköala. Kun keräännyt sinne ystävien tai perheenjäsenten kanssa, nautit iloisesta ja juhlavasta ilmapiiristä.

Tämän aukion nimi on kunnianosoitus Rooman runoilijalle Carlo Marianolle, joka tunnetaan nimellä Trilussa. Voit kävellä hänen pronssisen patsaansa luo. Hän oli kuuluisa siitä, että hän kirjoitti Rooman roomalaisella murteella ja satiireistaan politiikasta ja yhteiskunnallisista kysymyksistä.

6. Vieraile samoissa yökerhoissa kuin Rooman kansalaiset

Nauti diskoteekista| ©Edoardo Tommasini
Nauti diskoteekista| ©Edoardo Tommasini

Jos pidät juhlimisesta ystävien tai perheen kanssa, se on mahdollista myös lomallasi. Trasteverelle on ominaista, että se on moderni ja boheemi alue, ja siellä on monia yökerhoja, joissa voit käydä. Tunnelmat ovat erilaisia, joten löydät varmasti jotain, joka sopii mieltymyksiisi.

Trasteveren suosituimpia yökerhoja ovat muun muassa seuraavat:

  • Piper: yksi koko Rooman kuuluisimmista juhlapaikoista, jos pidät 1960-luvun tunnelmasta, Piper on täydellinen paikka sinulle.
  • Art Cafe: tämä on yksi Italian pääkaupungin trendikkäimmistä yökerhoista, tunnelma on moderni.
  • Circolo degli Illuminati: täällä on kolme huonetta, joista jokainen on omistettu jollekin musiikkilajille: Techno, Hip Hip ja Chill.
  • Anima Club: Jos olet nuori tai matkustat nuorten kanssa, suosittelen tätä vaihtoehtoa, sillä siellä käy paljon Rooman nuorimpia ihmisiä.
  • Spazio 900: 1000 neliömetriä valmiina ottamaan vastaan tanssia rakastavat. Diskossa on myös kaksi terassia. Jos aiot osallistua, en suosittele liian rentoa pukeutumista.

7. Maistele ja nauti paikallisesta gastronomiasta parhaissa ravintoloissa

Pizzasta nauttiminen| ©Engin Akyurt
Pizzasta nauttiminen| ©Engin Akyurt

Yksi asia, jota et voi jättää väliin Trasteveressä illalla, on syöminen, sillä siellä on monia upeita ravintoloita, jotka edustavat italialaista gastronomiaa. Täällä voit tilata tyypillisiä roomalaisia ruokia, kuten pasta carbonaraa, cacio e peppeä ja all'amatriciana.

Et tietenkään saa jättää väliin maistelematta Rooman parhaita alkuperäisiä italialaisia pizzoja ja herkullista tiramisua jälkiruoaksi. Valikoima ja laatu vaihtelevat jokaisessa ravintolassa, joten valinnan tekeminen ei ole helppoa.

Jos todella haluat syödä Trasteveren parhaissa paikoissa, tässä on luettelo niistä, jotka ansaitsevat tulla sellaisiksi:

  • Pizzarius: Jo nimi kertoo, että se tarjoaa ehdokasta maailman parhaaksi pizzaksi, vaikka se ei olekaan kovin halpa. Jos olet Piazza Santa Marialla, voit ostaa sen viipaleen kerrallaan ja syödä suihkulähteen lähellä. Ne ovat avoinna kello 10:00-12:00.
  • Grazia & Graziella: Suosikki sekä ruoan että palvelun vuoksi, joka saa sinut taatusti nauramaan paljon. Carbonara, gnocchit, tiramisu ja carciofi alla giudia ovat ylistettyjä ruokia. Jono menee nopeasti, ja jos istut ulkona, nautit hyvästä tunnelmasta. Avoinna klo 10:00-2:00.
  • Carlo Menta: Paikka, jossa on klassinen ja rento tyyli, joka sopii, jos budjetti on pieni. Se johtuu siitä, että ruokalista on monipuolinen ja lupaa erinomaisen hinta-laatusuhteen. Voit mennä klo 12:00 ja 23:30 välisenä aikana, sillä se on avoinna.

Varaa gastronominen kiertoajelu Trasteveressä

8. Pidä hauskaa Campo de' Fiorilla

Nauti torista| ©Mike Kire
Nauti torista| ©Mike Kire

Kyllä, sen nimi tarkoittaa "kukkakenttää", mutta älä anna hämätä, se ei tarkoita, että se olisi puutarha tai jokin vastaava tila. Campo de' Fiori on aukio, jolla käy paljon turisteja ja roomalaisia, erityisesti iltaisin, ja se on yksi Rooman tunnetuimmista aukioista.

Kuten Italian pääkaupungin aukioilla on tapana, siellä on suihkulähde ja Giordano Brunon (hieman synkän näköinen) patsas. Aamuisin aukiolla on ruokakojuja, ja kun ne alkavat poistua, syntyy yöllinen tunnelma. Tämä on kaupungin nuorten suosiossa.

Mitä voit tehdä, jos menet Campo de' Fiorille yöllä? Aukion ympärillä on terasseja, joilla ihmiset istuvat ja nauttivat ruokaa ja juomaa. Samalla voit katsella, miten paikalliset viihtyvät, ja huomata, miksi tämä on niin suosittu paikka öisin.

.

Varaa Campo dei Forin ruokakierros

9. Lisää rakkauttasi kirjoihin Open Bookissa

Hyvästä kirjasta nauttiminen| ©Monstera
Hyvästä kirjasta nauttiminen| ©Monstera

Pidätkö lukemisesta ja vierailet mielelläsi kirjakaupoissa tai vanhoissa kirjastoissa? Silloin Open Book on kuin pieni paratiisi Roomassa. Tähän Italian pääkaupungin kuuluisaan kirjakauppaan menemisen pitäisi olla listallasi asioista, joita voit tehdä Trasteveressä. Vaikka kauppa on pieni, löydät sieltä koreja ja hyllyjä täynnä kirjoja.

Kirjat ovat käytettyjä, italiankielisiä ja enimmäkseen englanninkielisiä, mutta niiden hinnat ovat hieman tiukat. Tästä syystä, jos et halua lähteä tyhjin käsin, kannattaa säästää hieman rahaa. Tämä 1970-luvulta asti avoinna ollut paikka sijaitsee Via della Lungarrettan varrella.

Sinne voi kuitenkin mennä vain viikonloppuisin, jolloin se on avoinna tauotta kello 12:00-20:00. Vaihtoehtoja tälle kirjakaupalle ovat Ottomassimo, Minium Fox ja Almost Corner Bookshop. Ensimmäinen sijaitsee Luciano Manarassa, toinen della Lungarettassa ja kolmas del Morossa.

10. Katso, miten Manfredin majakka valaisee kaupunkia

Manfredin majakka| ©evilmoz
Manfredin majakka| ©evilmoz

Gianicolo-vuorella on vuonna 1911 rakennettu majakka, jonka lähellä ei ole merta eikä laivoja, jotka etsivät valoa opastukseksi. Sen sijaan on kaunis panoraamanäkymä, josta voit nähdä Italian kaupungin, kun aurinko on jo laskenut.

Sekä paikalliset että turistit tulevat Manfredin majakalle ihailemaan yötaivasta ja valaistua Roomaa. Tämän pisteen lähellä on pieniä polkuja, joita pitkin voit kävellä Gianicolo-vuoren muihin osiin.

Monista tämän kukkulan osista avautuvat upeat näkymät Italian pääkaupunkiin, eikä Manfredin majakka ole poikkeus. Erikoinen seikka tästä rakennuksesta on, että se oli Argentiinaan muuttaneiden italialaisten lahja kaupungille.

Varaa kiertoajelu Trasteveressä

11. Osallistu Noantri-festivaaleille

Festa de' Noantri| ©Daniele Giovannoni
Festa de' Noantri| ©Daniele Giovannoni

Jos olet Roomassa heinäkuussa, merkitse muistiin. Festa de' Noantri alkaa heinäkuun puolivälissä, tämä on monille kaupunkilaisille niin erityinen tilaisuus, että sitä juhlitaan jopa iltaisin. Kahden viikon ajan kadut ovat valaistuja, täynnä markkinoita ja ihmisiä, jotka tulevat Rooman eri kaupunginosista.

Karmel-vuoren neitsyt Marian kuva asetetaan kahden viikon ajaksi Pyhän Agatan kirkkoon. Kaikki halukkaat voivat mennä tähän uskonnolliseen keskukseen kunnioittamaan häntä ennen kuin hänet viedään takaisin kirkkoonsa.

Festivaalin aikana järjestettävien aktiviteettien ansiosta Trasteveren yöelämä on hyvin vilkasta. Siksi myös uskonnottomat ihmiset osallistuvat juhlaan.