Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Rooman Pantheon: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää ennen vierailuasi

Rooman kaupungin rakennusten joukossa on yksi, joka on rakennettu vuosisatoja sitten, mutta joka on edelleen yksi parhaiten säilyneistä. Rooman Pantheonissa käynti on kokemus, joka vie sinut noin 1900 vuotta ajassa taaksepäin.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

5 minuuttia luettu

Rooman Pantheon: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää ennen vierailuasi

Rooman Pantheon | ©Griffin Wooldridge

Kun matkustat Roomaan, muista, että siellä on monia muinaisia rakennuksia, jotka ovat yhä hyvässä kunnossa ja joissa voit vierailla. Tällainen on esimerkiksi Pantheon.

Pantheon vaurioitui tulipalossa vuonna 80 jKr. Keisari Hadrianus vastasi sen jälleenrakentamisesta 2. vuosisadalla. Vuonna 608 Bonifatius IV pyysi muuttamaan sen Santa Marian basilikaksi. Lue lisää selvittääksesi parhaat vaihtoehdot vierailla tässä upeassa teoksessa.

Paras vaihtoehto

Rooman Pantheonin ääniopastettu kierros

Älä missaa Pantheonin yksityiskohtia tällä itseopastetulla kierroksella.

Suosittelen aina valitsemaan tämän ääniopastetun kierroksen, jotta voit ymmärtää ja oppia kaikki yksityiskohdat Rooman parhaiten säilyneestä temppelistä ja löytää kaikki sen kiinnostavat kohteet.

Tämä temppeli on ehdoton vierailukohde Rooman-matkallasi, vaikka suosittelen, että jos haluat ottaa vierailustasi kaiken irti, valitset Rooman Pantheonin audio-opastetun kiertoajelun, sillä audio-oppaan ja 15 kiinnostavaa kohdetta sisältävän kartan ansiosta et missaa yhtään yksityiskohtaa, kuten Italian renessanssin taidemaalarin ja arkkitehdin Rafael Sanzion hauta tai sen kupolin matemaattisesti täydellinen oculus.

Opi kaikki tästä ainutlaatuisesta 2. vuosisadalta peräisin olevasta monumentista, joka alkoi pakanallisena, eri jumalille omistettuna temppelinä ja josta tuli myöhemmin, 7. vuosisadalla, kristillinen kirkko.

Suositellaan, jos... et halua jättää väliin mitään yksityiskohtia Rooman parhaiten säilyneestä temppelistä, edulliseen hintaan ja joustavalla vierailulla.


Miten saat liput Pantheoniin Roomassa?

Agrippan Pantheonin sisätilat| ©Evan Qu
Agrippan Pantheonin sisätilat| ©Evan Qu

Koska kyseessä on uskonnollinen jumalanpalveluspaikka, sisäänpääsy Pantheoniin (nykyisin basilika) oli aiemmin ilmainen. Italian kulttuuriministeriö on kuitenkin päättänyt ottaa käyttöön yleisen 5 euron pääsymaksun, jotta kaikki, jotka haluavat vierailla muistomerkillä, pääsevät sisään.

Tätä varten se on ostettava etukäteen lippukassasta tai verkkosivustolta, mutta se on vahvistettava Pantheoniin saavuttaessa. Mutta jos olet kiinnostunut Rooman historiasta ja haluat syventyä tämän uskomattoman monumentin yksityiskohtiin, sinulla on myös mahdollisuus varata tämä audio-opastettu kierros, jolla voit tutustua Rooman Pantheonin kohokohtiin ja oppia sen historiasta.

Varaa audio-opastettu kierros Pantheoniin

Onko Pantheonissa opastettuja kierroksia ja kannattaako se?

Pantheonin kupoli| ©Pedro Layant
Pantheonin kupoli| ©Pedro Layant

Kuten kaikkiin suuriin monumentteihin, myös Pantheoniin voi varata opastetun kierroksen, joka takaa upean kokemuksen kaikille matkailijoille. Tähän sisältyy opas, joka ilmeisesti tuntee antiikin rakennuksen erittäin hyvin, joten saat luotettavaa tietoa sen rakentamisesta, arkkitehtuurista ja historiasta.

Lisäksi jos haluat ottaa kaiken irti Rooman-matkastasi, voit myös ostaa noin kolme tuntia kestävän opastetun kierroksen Pantheoniin ja Santa Maria Sopra Minervaan Roomassa, joka on yksi kaupungin kauneimmista kirkoista ja paikka, jossa tiedemies Galileo Galilei yritettiin saada kiinni. Lisäksi vierailu tapahtuu pienessä, noin 10 hengen ryhmässä, mutta jos haluat vielä henkilökohtaisemman vaihtoehdon, voit valita yksityisen opastetun kierroksen.

Varaa vierailu Pantheoniin ja Santa Maria Sopra Minervaan

Mitä nähtävää Pantheonissa on?

Yksityiskohta Rooman Pantheonin ulkoseinästä| ©Kristof Verslype
Yksityiskohta Rooman Pantheonin ulkoseinästä| ©Kristof Verslype

Pantheon, joka tunnetaan myös kardinaalinimellä Santa Maria dei Martiri, on täydellinen esimerkki roomalaisesta arkkitehtuurista. Sen suunnittelulle on ominaista harmonia ja tasapaino. Rakennuksen rakentaminen on moitteetonta. Vaikka se on nykyisin uskonnollinen keskus, sen sisällä on useita hautakammioita, kuten renessanssimaalari Rafael Sanzion hauta.

 • Tutustutarkkaan kupoliin: Se on valmistettu raudoittamattomasta betonista, ja sen halkaisija on 43,44 metriä. Oculus on 9 metriä korkea. Lisäksi auringonvalo pääsee oculuksen läpi, joten päivän mittaan Pantheonin sisätilat ovat kuin jättimäinen aurinkokello. Aivan kuin seinä kertoisi aikaa. Merkittävintä on, että rakennukset oli aikanaan tarkoitettu katsottaviksi ulkopuolelta. Pantheon on kuitenkin paikka, joka ansaitsee tulla ihailtua sisältäpäin.
 • Helluntai: Tapa, jolla tätä päivää vietetään Pantheonissa, tunnetaan hyvin Italiassa ja muissa maissa. Silloin suihkutetaan terälehtiä. Terälehdet pudotetaan oculuksen läpi palokunnan avulla. Tämä tapahtuma järjestetään messun jälkeen noin klo 10.30 noin 50 päivää roomalaisen pyhän viikon jälkeen.
 • Ihaile ulkoasua: Muiden antiikin Roomassa rakennettujen paikkojen tapaan Pantheon on rakenteeltaan vaikuttava. Kannustan sinua käyttämään muutaman minuutin tutustuaksesi sen ulkorakenteeseen ja siihen, miten tämä paikka onnistuu täydentämään sitä ympäröiviä moderneja rakennuksia. Kun Rooman ylle laskeutuu yö, Pantheon valaistaan, mikä tekee siitä vielä vaikuttavamman. Lisäksi Piazza della Rotondalla, yhdellä Rooman parhaista aukioista, on aina jotain viihdyttävää.
 • Vieraile Rooman ainoassa goottilaisessa kirkossa: Suosittelen, että Pantheonissa käynnin jälkeen menet Santa Maria sopra Minervaan, Rooman ainoaan goottilaiseen ja uskonnolliseen rakennukseen. Se sijaitsee Piazza della Minervalla, noin 230 metrin päässä Piazza della Rotondalta. Jos kävelet aukiolta toiselle, sinun on käveltävä alle 10 minuuttia. Rakennuksen rakentamisajankohtana rakennus oli pakanatemppeli, joka oli omistettu Minervalle, jota pidettiin käsityöläisten suojeluspyhimyksenä ja Rooman suojelijana. Joitakin esiin nousevia veistoksia ovat "Kristus ristiä syleilemässä" ja "Norsu egyptiläisen obeliskin kanssa".

Varaa vierailu Pantheoniin ja Santa Maria Sopra Minervaan

Miten pääset Pantheoniin Roomassa?

Taksilla| ©Patrik Tschudin
Taksilla| ©Patrik Tschudin

Pantheon sijaitsee Piazza della Rotondan eteläpuolella, ja sinne pääsee usealla eri tavalla riippumatta siitä, missä kaupunginosassa olet. Käytettävissä olevat liikennevälineet ovat: taksi, bussi, raitiovaunu ja metro. Tässä kerrotaan, mitä tehdä kullakin:

 • Taksi: Jos haluat päästä rakennukseen nopeasti, sinun kannattaa valita tämä vaihtoehto. Pyydä taksinkuljettajaa vain viemään sinut Piazza della Rotondalle, josta kävelet Pantheonille. Hinta alkaa 9 eurosta.
 • Bussi: linjat 30, 40, 62, 64, 81, 87 ja 492. Jää pois Largo di Torre Argentina -pysäkillä, joka sijaitsee noin 400 metrin päässä Rooman Pantheonista.
 • Raitiovaunu: tämä on halvin tapa päästä Pantheoniin, se maksaa noin 3 euroa, ja otat linjan 40 Roma Terminin asemalta. Matka kestää noin 15 minuuttia.
 • Rooman metro: mene linjalla A Barberini-pysäkille, joka on noin 700 metrin päässä kuuluisasta roomalaisesta rakennuksesta.

Varaa audio-opastettu kierros Pantheoniin

Kannattaako Marcus Agrippan Pantheoniin mennä lasten kanssa?

Lapset nauttivat Pantheonista| ©Domina Viaggi Evento
Lapset nauttivat Pantheonista| ©Domina Viaggi Evento

Kyllä, olen varma, että monien lasten mielestä on hauskaa mennä paikkaan, joka on ollut olemassa vuosisatoja ja joka on hyvin säilynyt. Kehotan teitä tietenkin mainitsemaan heille, että Pantheonissa ei saa juosta, puhua liian kovaa eikä varsinkaan huutaa.

Lisäksi suosittelen, että järjestätte lapsille erityisiä aktiviteetteja, jotta hekin saavat hauskoja kokemuksia lomallaan. Toisessa artikkelissa kerron , mitä voit tehdä Roomassa lasten kanssa.

Varaa ääniopastettu kierros Pantheoniin

Kuinka paljon aikaa tarvitset Pantheonissa vierailuun Roomassa?

Näkymä Pantheoniin yöllä| ©Diana Biris
Näkymä Pantheoniin yöllä| ©Diana Biris

Määrittääksesi, kuinka paljon aikaa sinun on vietettävä Pantheonissa Roomassa, sinun on otettava huomioon seuraavat seikat:

 • Sijaintisi: tämä riippuu siitä, kuinka kauan sinulta kestää päästä kuuluisaan Rooman Pantheoniin.
 • Kuinka monta ihmistä odottaa sisäänpääsyä: muista, että viikolla sisäänpääsy on ilmainen, joten on normaalia, että siellä on useita ihmisryhmiä odottamassa vuoroaan kierrokselle. Jos teet varauksen viikonlopuksi tai juhlapäiväksi, tämä ei ole ongelma, sillä varauksessa näkyy, mihin aikaan voit mennä.
 • Kierroksen kesto: 30-40 minuuttia. Viimeinen sisäänpääsy on klo 18:45.

Onko sinulla varaus tähän Pantheoniin? Siinä tapauksessa on parasta olla ajoissa, jos mahdollista, saavu paikalle 30 minuutista 1 tuntiin ennen kierroksen alkua. Näin sinulla on mahdollisuus tutustua Piazza della Rotondaan ja sen ympäristöön.

Varaa opastettu äänikierros Pantheoniin

Pantheonin aukioloajat

Pantheonin sivukuva| ©motfemme
Pantheonin sivukuva| ©motfemme

Santa Marian basilika on avoinna päivittäin klo 9-19. Jos suunnitelmissa on uskonnollinen tapahtuma, aukioloajat voivat muuttua, ja jos näin on, sinulle ilmoitetaan siitä saapuessasi tai kun teet varauksen verkossa.

Ainoat päivät vuodessa, jolloin basilika on suljettu, ovat: tammikuun 1. päivä ja joulukuun 25. päivä. Roomassa joulun aikaan vierailevien ei tarvitse olla huolissaan, sillä kaupungissa on edelleen paljon nähtävää.

Varaa audio-opastettu kierros Pantheoniin

Vinkkejä Pantheoniin tutustumiseen

Vierailu Pantheonissa Roomassa| ©Carlo Raso
Vierailu Pantheonissa Roomassa| ©Carlo Raso

Koska kyseessä on uskonnollinen rakennus, on normaalia, että vierailijat ovat varovaisia käyttäytymisensä suhteen sen sisällä. Siksi neuvoisin sinua välttämään seuraavia asioita, kun vierailet Pantheonissa:

 • Puhuminen kovalla äänellä.
 • Istuminen lattialla.
 • Seiniin nojaaminen.
 • Hattujen, lippiksien tai basilikaan sopimattomien vaatteiden (hihaton pusero, liivit ja shortsit) käyttäminen.
 • Sisäänkäynti eläinten kanssa.

Pantheonia kutsutaan myös "Marcus Agrippan Pantheoniksi", ja se on Rooman parhaiden monumenttien ja Rooman parhaiden tekemisten listalla. Se on yksi kaupungin kuuluisimmista paikoista, ja sen arkkitehtuurin ihaileminen ulkopuolelta on uskomatonta, mutta sen näkeminen sisältä on upeaa. Tässä artikkelissa olen selittänyt kaiken tästä rakennuksesta, toivottavasti nautit matkastasi täysillä, buon viaggio!

Varaa opastettu kierros Pantheoniin