Pyhä viikko Roomassa

Riippumatta siitä, oletko uskonnollinen vai et, pyhä viikko Roomassa on erinomainen tilaisuus tutustua sen hengelliseen puoleen. Ota selvää, miten saat tästä kokemuksesta kaiken irti.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

4 minuuttia luettu

Pyhä viikko Roomassa

Vatikaani, Rooma | ©Juan Carlos Benito

Matkustaminen Roomaan pyhäinviikolla on yksi parhaista ajankohdista vierailla Italian pääkaupungissa. Kevään sää on miellyttävämpi ulkoiluun, lomat ovat pidempiä ja kaupunki muuttuu tuodakseen esiin henkisemmän puolensa.

Rooman pyhä viikko on epäilemättä yksi niistä kokemuksista, jotka sinun on ehdottomasti koettava Rooman-matkasi aikana. Pidätkö ajatuksesta? Tässä postauksessa kerron, millaisia nämä juhlat ovat Italian pääkaupungissa ja miten voit nauttia tästä erityisestä tapahtumasta kaupungissa. Aloitetaan!

Miten saada lippuja nauttimaan Pyhän viikon Roomassa?

Osallistuminen pyhään viikkoon Roomassa| ©Hogar de la Madre
Osallistuminen pyhään viikkoon Roomassa| ©Hogar de la Madre

Rooman pyhän viikon uskonnollisiin tapahtumiinvoi osallistua ilmaiseksi, mutta lippu on hankittava hyvissä ajoin etukäteen, sillä kysyntä on suurta ja paikkoja on rajoitetusti.

Saadaksesi lipun sinun on otettava yhteyttä paavillisen kotitalouden prefektuuriin faksilla ja ilmoitettava kiinnostuksestasi osallistua johonkin pyhän viikon uskonnollisista tapahtumista Roomassa ja ilmoitettava seuraavat tiedot:

  • Yleisaudienssin tai liturgisen juhlan päivämäärä
  • Pyydettyjen lippujen lukumäärä
  • Nimi / ryhmä
  • Sähköpostiosoite
  • Postiosoite
  • Puhelin ja faksi

Kun Vatikaani on vastaanottanut pyyntösi, se ilmoittaa siitä postitse kotiosoitteeseesi ja lähettää sinulle ilmoituksen, jossa on tietoa siitä, mihin voit mennä Roomaan saapuessasi, jotta saat tietää, onko sinulle lopulta myönnetty liput vai onko niitä valitettavasti ei ole saatavilla, koska uskonnollisiin juhliin on tullut paljon pyyntöjä.

Neuvoni on, että yritä tehdä tämä pyyntö mahdollisimman hyvissä ajoin (6-3 kuukautta ennen Rooman matkaa) ja pyydä vähän lippuja, sillä näiden kahden tekijän yhdistelmä lisää mahdollisuuksiasi päästä tavoitteeseesi.

.

Varaa aikainen aamuvierailu Vatikaaniin

Mitä voin tehdä, jos en saa lippuja Rooman pyhälle viikolle?

Pietarinkirkon julkisivu| ©Mike McBey
Pietarinkirkon julkisivu| ©Mike McBey

Älä huoli! Jos et saa lippuja Vatikaanin uskonnollisiin tapahtumiin, voit aina kokea Rooman pyhän viikon hengellisyyden tekemällä muita mielenkiintoisia uskonnollisiin teemoihin liittyviä suunnitelmia kaupungissa. Katso nämä ideat!

  • Puoliyksityinen Pyhän viikon kiertoajelu Roomassa: Tämä on opastettu historiallis-uskonnollinen kiertoajelu, jossa keskitytään Kristuksen kärsimykseen ja jossa näet myös joitakin Rooman kauneimmista kirkoista, basilikoista ja katedraaleista sekä joitakin Pyhään viikkoon liittyviä pyhäinjäännöksiä.
  • Rooman kirkot-kiertoajelu: Tämä on lyhyt kävelykierros joihinkin Rooman kauneimmista kirkoista. Erinomainen tilaisuus tutustua ikuisen kaupungin pyhään taiteeseen, mukaan lukien kahvittelupysähdys tyypillisessä Rooman paikassa.
  • Yksityinen kierros katolisessa Roomassa: Tämä on yksityinen autonkuljettajan järjestämä kierros Rooman kirkkoihin ja basilikoihin, jonka voit räätälöidä makusi ja mieltymystesi mukaan.

Varaa kierros kristillisiin basilikoihin

Miten voin nähdä paavin läheltä Pyhän viikon aikana?

Paavi Franciscus paavin audiensseissa| ©RDMBP
Paavi Franciscus paavin audiensseissa| ©RDMBP

Paras tapa on hankkia vapaalippuja pyhän viikon uskonnollisiin juhliin, mutta jos tämä ei ole mahdollista, koska paikkoja ei ole enää saatavilla, älä huoli, sillä sinulla on muitakin mahdollisuuksia.

Vatikaanissa vierailevilla turisteilla ja pyhiinvaeltajilla on yleensä kaksi vaihtoehtoa nähdä paavi henkilökohtaisesti: keskiviikon paavisaudienssit (joihin tarvitaan myös liput) ja sunnuntain Angelus (johon ei tarvita lippua, kunhan vain menet Pietarinaukiolle keskipäivällä).

Postauksessa Paavin audienssi Roomassa kerron sinulle kaiken tästä kokemuksesta, jota et voi jättää väliin Rooman-vierailullasi, olitpa sitten uskonnollinen tai et.

Varaa liput paavin audienssille

Millainen on pyhä viikko Roomassa?

Palmusunnuntain viettäminen| ©Davide Meloni
Palmusunnuntain viettäminen| ©Davide Meloni

Katolisen kulttuurin maissa pääsiäistä vietetään suurella hartaudella, mutta kukin maa tekee sen eri tavalla ja noudattaa omia tapojaan ja perinteitään. Mutta miten pääsiäistä vietetään Roomassa? Tarkastelemme sitä yksityiskohtaisesti jäljempänä.

Aloita palmusunnuntaista

Roomassa pyhän viikon juhlallisuudet alkavat paastonajan viimeisenä sunnuntaina palmusunnuntailla, joka on pyhän viikon alku.

Tänä päivänä paavi viettää Vatikaanin Pietarinaukiolla messun Kristuksen riemuvoittoisen Jerusalemiin tulon muistoksi, ja hänen muistokseen siunataan oliivinoksat, joita uskovaiset kantavat.

Palmusunnuntaina uskonnollinen seremonia päättyy Angelukseen klo 12, jonka paavi pitää työhuoneensa ikkunasta Vatikaanin apostolisessa palatsissa.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy, mutta siihen on tehtävä ennakkovaraus. Tapahtuma on täpötäysi, joten messua voi kuunnella vain seisomapaikoilla.

Suurtorstai, viimeinen ehtoollinen

Suurtorstaista alkaen alkavat pyhän viikon tärkeimmät uskonnolliset tapahtumat.

Tänä päivänä paavi viettää jälleen uuden messun muistoksi Kristuksen "viimeisestä ehtoollisesta" ennen hänen kärsimystään, jossa hän perusti "eukaristian" sakramentin, muistuttaen näin hänen ristinuhraustaan sielujen pelastamiseksi vuosisatojen ajan.

Messu päättyy jalkojen pesuun, jonka paavi suorittaa yhdessä pappien kanssa muistuttaen hetkeä, jolloin Kristus pesi apostoliensa jalat nöyryyden symbolina ja esimerkkinä muiden palvelemisesta.

Tämä uskonnollinen teko tapahtuu tavallisesti Pyhän Johanneksen Lateraanin kirkossa, joka on Rooman ensimmäinen keisari Konstantinus Suuren 4. vuosisadalla jKr. rakennuttama kirkko ja yksi kaupungin kauneimmista.

Pyhän Johannes Lateranin pääjulkisivun portaikosta paavi antaa siunauksensa joka torstai ja jättää jäähyväiset sinne kokoontuneille uskoville.

Osallistu pitkäperjantaina kauniiseen ristin pysähtymiseen.

Via Crusis -reitin juhla| ©HEBE COSTA
Via Crusis -reitin juhla| ©HEBE COSTA

Pitkäperjantaina vietetään Kristuksen kärsimystä, joten katolisissa temppeleissä ei vietetä messuja, mutta perjantai-iltana (jolloin Kristus kuoli ristillä) pidetään Herran kärsimyksen liturgia, ja iltahämärän laskeutuessa Roomassa järjestetään pyhän viikon liikuttavin uskonnollinen teko: Via Crucis, joka kulkee Colosseumin sisältä Palatine-kukkulalla sijaitsevalle Venuksen temppelille.

Paavi johtaa tätä juhlallista kulkuetta muiden pappien ja satojen uskovien saattelemana, jotka kulkevat Rooman kaduilla Herran Golgatan muistoksi Golgatan vuorelle, jossa hänet ristiinnaulittiin. Jokaisella ristiaseman muodostavalla asemalla luetaan evankeliumin eri kohtia, jotka kutsuvat pohtimaan ja muistelemaan.

Pitkäperjantain ristiinnaulitseminen on yksi Rooman pyhäinviikon liikuttavimmista hetkistä sen syvän uskonnollisen merkityksen vuoksi, mutta myös siksi, että muinaismuistojen ja raunioiden kaunis maisema on valaistu uskovien kulkiessa kulkevien soihtujen valossa.

Pyhä lauantai: hiljaisuuden, mietiskelyn ja muistelemisen päivä

Pyhä lauantaina päivällä Rooman kirkoissa ei vietetä messuja, koska ne ovat suruaikana. Se on aika, jolloin muistellaan, mietiskellään ja muistellaan Neitsyt Marian, Kristuksen äidin, yksinäisyyttä.

Kaikki muuttuu keskiyöllä, kun Pyhän Pietarin aukiolla vietetään vigilia-messua. Tässä uskonnollisessa toimituksessa eteisessä sytytetään tuli, jonka siunaamisen jälkeen sytytetään suuri pääsiäiskynttilä, joka esittää ylösnousseen Kristuksen. Sen liekki sytyttää puolestaan kaikki kynttilät, jotka valaisevat kirkon toivon ja ilon symbolina.

Suuret juhlat pääsiäissunnuntaina Roomassa!

Pääsiäissunnuntai on kristinuskon keskeinen juhla, jolla muistetaan Kristuksen ylösnousemusta.

Pääsiäissunnuntaina kaupunki pursuaa iloa! Tänä päivänä, varhain aamulla, paavi toimittaa pyhän messun Pyhän Pietarin aukiolla, jossa vietetään pääsiäisen eukaristiaa. Lisäksi sytytetään pääsiäiskynttilä, joka edustaa ylösnousseen Kristuksen valoa ja jota pidetään palamassa koko päivän.

Tapahtuman päätteeksi paavi antaa Roomalle ja koko maailmalle paavin siunauksen, joka tunnetaan nimellä Urbi et Orbi, Pietarinkirkon parvekkeelta. Sama siunaus, jonka paavi antaa joulupäivänä.

Tutustu Vatikaaniin, Rooman pyhäinviikon keskukseen

Pietarinkirkko Vatikaanissa| ©Paul Macdonald
Pietarinkirkko Vatikaanissa| ©Paul Macdonald

Sen lisäksi, ettäVatikaani on uskonnollisesti tärkeä katolisen kirkon kotipaikka, sillä on paljon tarjottavaa historiallisesta ja taiteellisesta näkökulmasta, mikä tekee siitä yhden Rooman tärkeimmistä ja kiinnostavimmista nähtävyyksistä.

Mitä Vatikaanissa voi nähdä?

Ja paljon muuta!

Jotta tiedät kaiken, mitä voit tehdä ja nähdä Vatikaanissa, ennen kuin matkustat Roomaan, suosittelen sinua lukemaan tämän postauksen, jossa kerrotaan kaikki, mitä Vatikaanilla on tarjottavaa vierailullasi "ikuiseen kaupunkiin". Sitten voit päättää, haluatko tutustua siihen omaan tahtiisi vai osallistua opastetulle kierrokselle.

Täällä on niin paljon kiehtovaa nähtävää, että jäät sanattomaksi - haluat varmasti tulla takaisin!

Varaa liput Vatikaaniin jonon ohittamiseen