Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Lissabonissa maaliskuussa

Olet tehnyt erittäin hyvän päätöksen: matka Lissaboniin maaliskuussa on paras tapa juhlia kevään alkua. Portugalin kaupunki kukoistaa vierailusi aikana monilla kulttuuri- ja luontotapahtumilla. Aiotko jättää ne väliin?

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Lissabonissa maaliskuussa

Lissabon, Portugali | ©João Reguengos

Jos olet päättänyt matkustaa Lissaboniin maaliskuussa, tiedät luultavasti jo, että se on loistava kuukausi toivottaa kevät tervetulleeksi, joka Portugalin pääkaupungissa tulee jopa hieman etuajassa, ja voit nauttia nousevista lämpötiloista jo kuun alusta lähtien. Hyvän sään lisäksi maaliskuu on kuukausi, jolloin Lissabonissa kukoistaa myös kulttuuri.

Vaikka sää kutsuu sinua ulkoilemaan ja nauttimaan Lissabonin kaduista, mihin kannustankin sinua, Lissabonissa on maaliskuussa paljon muitakin aktiviteetteja, jotka odottavat sinua. Olen koonnut yhteen ne, jotka kiinnittävät eniten huomioni, jotta voit yhdistää kaupungin keväisen luonnon sen kulttuurisempaan ja modernimpaan puoleen.

1. Hyödynnä ylimääräinen tunti iltapäivällä kävelyllä Tajo-joen varrella

Tagus-joki kulkee Lissabonin halki| ©Daniel Lobo
Tagus-joki kulkee Lissabonin halki| ©Daniel Lobo

Joka aamu 28. maaliskuuta, kuten muuallakin Euroopassa, Lissabonissa ja Portugalissa muutetaan kellonaikaa kesäaikaan sopeutumiseksi. Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa, että 28. päivä on ylimääräinen tunti päivänvaloa, jota voit hyödyntää pidentääksesi veneretkeäsi Tagus-joella. Usko minua, ei ole parempaa suunnitelmaa kuin nauttia ylimääräisestä tunnista katsellen auringonlaskua Lissabonin yllä.

Sen lisäksi, että voit katsella auringonlaskua purjehtiessasi pitkin jokea, voit nähdä kaupungin tunnusomaisimmat nähtävyydet. Risteilyllä tai purjeveneellä voit nähdä Belémin tornin, 25. huhtikuuta sillan ja Cristo Rein. Lisäksi näillä kierroksilla on yleensä vain vähän tilaa, mikä sopii erinomaisesti oppaan selitysten kuuntelemiseen ja rauhallisempaan oleskeluun.

Muina vuodenaikoina, kun yö laskee aikaisemmin, nämä risteilyt eivät ole yhtä miellyttäviä, sillä pimeä tulee nopeasti, ja kun poistut laivasta, on liian pimeää tehdä mitään muuta. Toisaalta, jos lähdet aikojen vaihtumisen jälkeen, voit hyödyntää viimeiset päivänvalon tunnit Lissabonissa ja uppoutua sitten tälle risteilylle auringonlaskun aikaan.

Varaa auringonlaskun purjehdusretki

2. Ihaile Alfaman kaakeleita parhaassa valossa

Alfaman kaupunginosa| ©Cycling Man
Alfaman kaupunginosa| ©Cycling Man

Yksi Lissabonin suurimmista nähtävyyksistä on sen kaakelitaide. Etkö ole koskaan nähnyt niitä? Kun laskeudut kaupunkiin, sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin arvostaa niitä, sillä ne koristavat jokaista nurkkaa. Väreillään, muodoillaan ja kuvioillaan ne kertovat tarinoita, minkä vuoksi Lissabon on tunnustettu maailman kaakelikaupungiksi. Maaliskuussa saapuva kevätaurinko antaa ainutlaatuisen valon, jonka avulla voit tarkastella sen värejä hyvin kauniilla ja romanttisella tavalla.

Kaakelit ovat aina läsnä, se on varmaa, mutta maaliskuussa valo on erilaista ja saa kaupungin täyttymään erilaisesta kirkkaudesta ja energiasta, ja siksi rakastan tehdä silloin reitin Alfaman kaupunginosan läpi. Tämä alue on yksi perinteisimmistä ja mielestäni se, jossa on kauneimmat kaakelitalot. Koko kaupunki on kuitenkin täynnä värejä julkisivuissaan, joten tee kierros.

Varaa kierros Alfamassa

3. Ota kauden ensimmäinen uinti Sintran rannoilla

Guinchon ranta| ©endless autumn
Guinchon ranta| ©endless autumn

Eihän sinun tarvitse odottaa kesään asti ottaaksesi vuoden ensimmäisen uinnin, vai mitä? Jos menet Lissaboniin maaliskuussa, voit tehdä niin myös Sintrassa, joka on julistettu maailmanperintökohteeksi. Sen tärkeimmän nähtävyyden, Penan palatsin, lisäksi Sintra on paikka, jossa tämän kuun lopulla saapuva hyvä sää kannustaa pulahtamaan sen luonnonrannoille.

Neuvoni on, että jos vietät Lissabonissa useamman päivän, varaa järjestetty retki Sintraan ja pakene Sintraan tutustumaan, sillä se on vain puolen tunnin matkan päässä. Ette tule katumaan, lupaan sen; sen luonnon ja arkkitehtuurin kauneus on tehnyt siitä ainutlaatuisen lomakohteen, josta voi nauttia siitä hetkestä lähtien, kun lämpötila alkaa nousta.

Sen rannat

Praia Grande on villi ja siellä on suuria, voimakkaita aaltoja, joten sinua ei ehkä huvita uida, mutta haluat varmasti vuokrata surffausvarusteet ja harrastaa surffausta. Siellä on kuitenkin suojaisampi ja suojaisampi uimapaikka. Et ehkä tajua, että hiekassa on yli 110 miljoonaa vuotta vanhoja dinosaurusten jäänteitä.

Paljon parempi uimapaikka on Praia da Adraga, joka yllättää kristallinkirkkailla vesillään ja hienolla hiekkapromenadillaan, joka sopii erinomaisesti kävelyyn tai makoiluun kevätauringon ensimmäisten säteiden nauttimiseen. Hyvä puoli on se, että koska nyt ei ole sesonkiaika, saat lähes koko rannan itsellesi.

Pena Palace

Tiesitkö, että Penan palatsi on Portugalin suosituin vierailukohde? Se on, eikä ihme, sillä sen historia ja arkkitehtuuri ovat vierailun arvoisia. Parasta on, että se sijaitsee korkealla, joten sieltä näet rannikon ja Sintran kaupungin jalkojesi juuressa.

Vaikuttavinta on rakennuksen muotoilu, jossa yhdistyvät romaaniset, barokkityyliset ja jopa mudejar-elementit muihin paljon perinteisempiin portugalilaisiin elementteihin, kuten kaakeleihin. Todellinen kauneus on kuitenkin mielestäni ulkotiloissa, joissa on maaliskuussa kukoistava kasvitieteellinen puutarha.

Varaa matkasi Sintraan Lissabonista

4. Nauti Arrábidan tarjoamista luontoaktiviteeteista

Cascais| ©Luiz Pantoja
Cascais| ©Luiz Pantoja

Tammikuussa Lissabonissa ja helmikuussa Lissabonissa sataa paljon, joten vaellusreitit jäävät hieman taka-alalle Lissabonin suunnitelmissa. Maaliskuussa on kuitenkin aika lähteä taas liikkeelle ja tutustua Lissabonin luonnollisempaan ympäristöön, kuten Arrábidaan ja länsirannikolle.

En aio huijata sinua, mutta vaikka se on yksi parhaista reiteistä, kävely Lissabonin länsirannikkoa pitkin ei ole lyhyt, varsinkaan jos haluat tutustua siihen perusteellisesti. Suosittelen, että varaat siihen vähintään puoli päivää, mutta lupaan, että se on sen arvoista. Reitti on melko helppo, sillä se on enimmäkseen tasainen ja kulkee Lissabonin rannikkoa pitkin.

Sen lisäksi, että se ei ole vaikea, parasta tässä vaelluksessa on maisemien kauneus. Pääset lähelle Lissabonin villejä rantoja ja voit myös tarkkailla alueella aikoinaan asuneiden elävien olentojen fossiilisia jäännöksiä. Jos pidät kävelystä etkä koskaan jätä väliin tilaisuutta patikoida, Lissabon on oikea paikka sinulle.

Voit myös tehdä Lissabonista retken Arrábidaan ja Sesimbraan kajakkimatkalla tai jopa tällä yksityisellä viini- ja ruokaretkellä Lissabonista Arrábidaan.

Varaa matkasi Arrábidaan

5. Nauti kauniista kevätsäästä terasseilla

Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira
Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira

Hyvän sään myötä alkaa Lissabonin terassien sesonki, sillä maaliskuuhun asti ne ovat yleensä suljettuina, koska Lissabonin jatkuvat talvisateet eivät rohkaise sen asukkaita nauttimaan juomaa tai tapaa ulkoilmassa. Paremman sään saapuessa voit kuitenkin liittyä Lissabonin elämään ja viettää iltapäivän jollakin niistä lukuisista terasseista, jotka täyttävät kaupungin ja antavat sinulle mahdollisuuden nähdä sen ylhäältä päin.

Älä luule, että kaikki Lissabonin terassit ovat katutasossa. Itse asiassa saatat yllättyä huomatessasi, että maaliskuussa ne ovat vielä hieman tyhjiä. Se on normaalia, useimmat ihmiset menevät mieluummin baareihin, joiden terassit ovat rakennusten katoilla. Kuten varmasti voitte kuvitella, näkymät ovat paljon paremmat ja tunnelma myös.

Vaikka perinteisten kaupunginosien terasseissa ja katoilla on jotain erityistä, löydät myös modernimpia ja vaihtoehtoisempia. Neuvoni on lähteä gastronomiselle kierrokselle Lissabonissa tutustuaksesi historiallisempiin paikkoihin.

Varaa viinin ja juuston maistelukierros Lissabonissa

6. Päästä mielikuvituksesi valloilleen Lissabonin animaatioelokuvafestivaaleilla.

Sisäänpääsy Monstraan| ©MONSTRA Festival
Sisäänpääsy Monstraan| ©MONSTRA Festival

On yksi tapahtuma, jota et voi jättää väliin, jos menet Lissaboniin maaliskuussa: Monstra eli sen animaatioelokuvafestivaali. Vuodesta 2000 lähtien tämä elokuvafestivaali on korostanut animaatiota ensi-iltojen, työpajojen ja luentojen avulla, ja se on kansallinen vertailukohta!

Monstra-festivaali, jolla on jo yli 20 painosta, on taiteen ja erityisesti animaation juhlaa. Elokuvien, mestarikurssien, konferenssien... Vuosi toisensa jälkeen järjestäjät ovat onnistuneet korostamaan elokuvan voimaa välittää tunteita.

Jos matkustat Lissaboniin lasten kanssa, sinun on hyvä tietää, että he nauttivat tästä festivaalista. Kaikki elokuvat eivät sovi heille, mutta yleisesti ottaen heille on aina hyvin mielenkiintoista nähdä digitaalisen animaation edistysaskeleet, osallistua näyttelyihin tai yrittää selvittää, mitkä elokuvat voittavat järjestettävän kilpailun eri kategorioissa.

.

7. Avoimet rajat LGTBI-elokuvasarjassa

LGTBI| ©Monstera
LGTBI| ©Monstera

Kun saavut Lissaboniin, huomaat, että siitä on tullut moderni, osallistava ja nuori kaupunki. Maaliskuussa siellä järjestetäänkin LGTBI-elokuvafestivaali. Suosittelen lämpimästi osallistumista, sillä sen avulla voit avata silmiäsi ja mieltäsi entistä enemmän. Ensimmäisestä, vuonna 2004 järjestetystä festivaalista lähtien tämä festivaali on pyrkinyt tekemään LGBTI-ihmisten todellisuutta näkyväksi. Jos olet kiinnostunut tutustumaan heihin paremmin, suosittelen lämpimästi osallistumista.

Festivaali syntyi tarkoituksena avata keskusteluja, ja tämä on jotain, mitä he tekevät jokaisen elokuvan esittämisen jälkeen. Totuus on se, että se on loistava tilaisuus palata Lissabonin matkalta paljon ajatuksia mukanaan ja tavattuaan muita näkökulmia.

Lisäksi elokuvat ovat usein melko nuorten portugalilaisten taiteilijoiden ohjaamia, joten sinulla ei ole mitään tekosyytä tutustua paremmin Lissabonin ajankohtaisimpaan kulttuuriin samalla kun avaat horisonttiasi ja autat antamaan äänen heidän todellisuudelleen.

8. Tutustu uusiin festivaaleihin Lissabonin kansainvälisessä musiikkifestivaalifoorumissa.

Festival de Musica| ©Hanny Naibaho
Festival de Musica| ©Hanny Naibaho

Pidätkö festivaaleista? Haluaisit varmasti mennä yhdelle, mutta ehdotan jotain paljon mielenkiintoisempaa ja ainutlaatuisempaa: mene festivaaleille, jotka kertovat festivaaleista. Kyllä, juuri siitä on kyse Lissabonin kansainvälisessä musiikkifestivaalifoorumissa. Joka maaliskuu se kokoaa yhteen alan asiantuntijoita, järjestää elokuvaistuntoja ja tuo musiikin ystävät yhteen. Jäätkö siitä paitsi?

Lissabon on kaupunki, jossa musiikki on tärkeää, ja kun kesä saapuu Lissaboniin, ympäri kaupunkia järjestetään useita festivaaleja. Ehkäpä juuri tästä syystä ei ole parempaa paikkaa järjestää Talkfest, jossa voi oppia niistä paljon, aina tieteellisestä puolesta (vaikka se kuulostaakin oudolta) luovempaan puoleen.

Rehellisesti sanottuna on ylellisyyttä tutustua paremmin festivaalien toimintaan sisältä päin kuuntelemalla alan ammattilaisia, osallistumalla näyttelyihin ja jopa katsomalla dokumenttielokuvaa. Konsertteja on tietysti enemmän kuin yksi, ja sinulla on myös tilaisuus tutustua parhaisiin festivaaleihin, sillä foorumin aikana palkitaan eri kategorioissa merkittävimmät festivaalit.

9. Toivota kevät tervetulleeksi Lissabonin puistoihin

Parque Eduardo VII keväällä| ©Svetlana Cekic
Parque Eduardo VII keväällä| ©Svetlana Cekic

Mitä tapahtuu 20. maaliskuuta? Jos et minun laillani pidä kylmyydestä, tiedät luultavasti vastauksen: kevät alkaa! Ja sen myötä Lissabonin puutarhoihin ja puistoihin tulee kukkia ja rehevyyttä. Miten voit jättää ne väliin? Jos matkustat Portugalin pääkaupunkiin maaliskuun lopussa, valmistaudu näkemään sen viheralueet täydessä loistossaan.

Keväinen piknik on yksi suosikkisuunnitelmistani missä tahansa olenkin, mutta jos puisto on Lissabonin puisto, olen vielä vakuuttuneempi. Kuten sinäkin, monet perheet ja kaveriporukat ovat päättäneet järjestää piknikin tai vain vierailla jossakin puutarhassa. Kerron sinulle, mitkä ovat suosikkejani!

Edward VII -puisto

Ei tule olemaan ketään, joka ei suosittelisi sinulle käyntiä **Parque Eduardo VII:**ssä. Pidän siitä erityisesti sen valtavuuden vuoksi; tuntuu kuin vihreä ruoho ei loppuisi koskaan. Sieltä löytyy myös Estufa Fría, yli hehtaarin kokoinen kasvihuone, jossa ei käytetä mitään nykyaikaisia ilmastointijärjestelmiä, vaan ainoastaan puisia puitteita. Sisällä voit katsella läheltä trooppisia kasveja, kuten mangoja ja kamelioita.

Puistossa on myös yksi parhaista näköalapaikoista Lissabonin yli. Täältä voit nähdä Arrábida-vuoriston kaukaisuudessa, jos päivä on selkeä. Joka tapauksessa saat uskomattomat panoraamanäkymät kaupungin kukkuloille ja puutarhoihin.

Lähellä Graçaa

Kun kevät saapuu tälle esplanadille, vihreys tulvii kaikkialle. Lisäksi tänne on istutettu viime vuosina 180 puuta, joten jos etsit varjoa maaliskuun aurinkoisena päivänä, löydät sen täältä.

Lissabonin historiallisen keskustan sydämessä sijaitsevassa puistossa on suuri piknikalue. Kannustan sinua tarttumaan eväisiin ja tule tänne yhtenä iltapäivänä lepäämään Lissabonissa vietetyn päivän jälkeen.

Monsanton metsäpuisto

Kaupungin suurin ja niin vaikuttava, että se on suojeltu metsä. Tämä tarkoittaa, että se on ihanteellinen paikka ymmärtää ekologian ja meitä ympäröivän ympäristön merkitystä. Suosittelen, että vietät ainakin iltapäivän tutustumalla sen ekosysteemeihin ja, vaikkakaan et kaikkiin, osaan sen 900 hehtaarin alueesta.

Älä ylläty, jos näet oravia tai kaneja hyppimässä ympärilläsi, sillä puistossa on monia eläviä lajeja, ja sinun laillasi ne tulevat ulos juhlimaan heti kevään saapuessa.

10. Juhli Pyhän Patrickin päivää Lissabonissa

Pyhän Patrickin päivä Lissabonissa| ©Rui Aperta
Pyhän Patrickin päivä Lissabonissa| ©Rui Aperta

Tiedän, että Pyhän Patrickin päivä on irlantilainen juhlapäivä, mutta tiesitkö, että myös portugalilaisilla on kelttiläiset juuret? Nämä ja Atlantin valtameren jakaminen (ja hyvät diplomaattisuhteet) ovat johtaneet siihen, että Lissabon on täynnä vihreää ja olutta 17. maaliskuuta, joka on Pyhän Patrickin päivä. Jos aiot olla siellä, varaudu tietysti pitämään hauskaa ja kohottamaan maljoja.

Pyhän Patrickin päivä on erityinen päivä irlantilaisille kaikkialla maailmassa, joten myös Lissabonin kaltaiset kaupungit ovat vihreitä. Itse asiassa viime vuosina kaupungin tärkeimmät monumentit ovat kirjaimellisesti tehneet niin, sillä instituutiot ovat halunneet tukea tätä juhlaa heijastamalla vihreää valoa esimerkiksi Cristo Reille.

Valojen lisäksi Lissabonin aina vilkas yöelämä juhlistaa Pyhän Patrickin päivää parhailla oluttuopeilla. Jos et halua odottaa pimeän tuloa, voit tutustua päivällä järjestettäviin aktiviteetteihin, kuten irlantilaisiin runonlausuntoihin tai konsertteihin.

.

Millainen sää Lissabonissa on maaliskuussa?

Pedro IV:n aukio Lissabonissa| ©Thomas
Pedro IV:n aukio Lissabonissa| ©Thomas

Kevät voi saapua 20. maaliskuuta, mutta Lissabonissa lämpötilat alkavat nousta jo kuun alussa. Lämpömittarin keskiarvo on 18ºC, ja sade-ennuste on melko hyvä (vain 10 sadepäivää kuukaudessa), joten yhä useammat lissabonilaiset nauttivat kaupungin ulkoilma-alueista.

Minulle maaliskuu on yksi parhaista kuukausista matkustaa Lissaboniin, koska sää on hyvä ja koska päiväsajat alkavat pikkuhiljaa pidentyä, joten päivistä voi ottaa kaiken irti.

Onko Lissabonissa paljon matkailua maaliskuussa?

Lissabonin kauppatori| ©Claudio Schwarz
Lissabonin kauppatori| ©Claudio Schwarz

Koska sesonkiaika ei ole vielä alkanut, maaliskuu on melko hiljainen. Kuukauden leutojen lämpötilojen ja kevään saapumisen myötä kaduilla on kuitenkin paljon enemmän ihmisiä.

Matkailijoiden vähäisempi määrä tarkoittaa, että lentojen ja majoituksen hinnat eivät ole vielä saavuttaneet huippua, joka saavutetaan huhtikuusta alkaen, jolloin pääsiäis- ja sitten kesälomat tuovat Lissaboniin paljon matkailijoita. Jos siis haluat säästää rahaa matkallasi mutta et luopua hyvästä säästä, maaliskuu on hyvä kuukausi matkustaa Lissaboniin.

Mitä sinä suunnittelet matkallesi Lissaboniin maaliskuussa? Toivottavasti annoin sinulle ideoita, kerro minulle, kun palaat!