Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Krakova vai Varsova: kumpi on parempi?

Suunnitteletko pian matkaa Puolaan, mutta et tiedä, kumpaan näistä kahdesta tärkeästä kaupungista kannattaa tutustua? Tässä artikkelissa esittelen tärkeimmät ominaisuudet ja erot, jotta voit valita niiden välillä.

Katherine Betances

Katherine Betances

6 minuuttia luettu

Krakova vai Varsova: kumpi on parempi?

Wawelin katedraali, Krakova | ©Robert Stokoe

Ei ole mikään salaisuus, että nämä ovat Puolan kaksi tärkeintä kaupunkia, joten uutta seikkailua suunnitellessaan monet matkailijat miettivät, olisiko parempi käydä Krakovassa vai pitäisikö heidän keskittyä matkallaan vain Varsovaan.

Jos minulta kysytään, vastaus olisi: käy molemmissa kaupungeissa, varsinkin kun otetaan huomioon, miten helppoa Krakovasta on päästä Varsovaan. Ymmärrän kuitenkin, että monesti aika ja budjetti eivät anna meille mahdollisuutta tehdä unelmiemme matkaa. Siksi ja toivoen, että päätöksesi helpottuu, esittelen sinulle vertailun tärkeimmistä seikoista: nähtävyyksistä, arkkitehtuurista, gastronomisesta tarjonnasta ja budjetista. Aloitetaan!

...

Nähtävyydet: Mitä nähdä Krakovassa vs. Mitä nähdä Varsovassa?

Krakovan tori| ©Francisco Anzola
Krakovan tori| ©Francisco Anzola

Kahta suurkaupunkia vertailtaessa on tärkeää tietää, mitä tekemistä kummassakin on. Molemmat kohteet tarjoavat laajan valikoiman nähtävyyksiä ja nähtävyyksiä, mutta hyvin erilaisin lähestymistavoin, esimerkiksi...

 • Krakova on paljon pienempi kaupunki, jossa on ystävällisempi ilmapiiri ja jossa lähes kaikki tiet johtavat kauniille Krakovan tor ille ja sieltä löytyville mielenkiintoisille nähtävyyksille. Varsova on suurempi kaupunki, jossa on historiallinen keskusta, mutta myös monia moderneja rakennuksia.
 • Koska Krakova ei kärsinyt pommituksista, rakennukset ovat aitoja historiallisia rakennuksia, kun taas Varsovassa on remontteja, jotka on tehty vaikuttavan tarkasti alkuperäisen mallin mukaisesti.
 • Museoiden ja taidegallerioiden osalta mikään ei voita Varsovaa ja sen runsaita vaihtoehtoja. Krakovan tarjonta on kuitenkin monipuolisempi, kun on kyse nähtävyyksistä ja pakomatkoista kaupungin ulkopuolelle, kuten historiallisista museoista, luonnonsuojelualueista ja keskiaikaisista palatseista.

Krakovan nähtävyydet

Krakovassa ja sen ympäristössä on paljon nähtävää ja koettavaa, ja pakollisia nähtävyyksiä ovat muun muassa seuraavat:

Varaa retki Auschwitziin

Varsovan nähtävyydet

Jos vierailet tässä kaupungissa, muista tutustua seuraaviin kohteisiin.

Hinta: Krakova vs. Varsova Kumpi on halvempi?

Varsovan nouseva museo| ©Halibutt
Varsovan nouseva museo| ©Halibutt

Jos olet pienellä budjetilla, on hyvä tietää, että molemmat kaupungit ovat majoituksen, nähtävyyksien ja ravintoloiden osalta samassa hintaluokassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Varsova on maan rahoitus- ja talouskeskus, joten lievä hinnannousu useimmissa palveluissa, kuten liikenteessä ja elintarvikkeissa, on täysin loogista ja odotettavissa.

Vaikka Krakova on yleisesti ottaen halvempi kaupunki, tärkeimpien palveluiden hinnat nousevat hieman Krakovan kaltaisina matkailun huippusesonkeina. Pidä tämä mielessä, jos haluat säästää rahaa seuraavalla matkallasi. Varsovassa hinnat ovat enemmän tai vähemmän vakaat ympäri vuoden.

.

Varaa retket Krakovasta

Krakovan arkkitehtuuri vs. Varsovan arkkitehtuuri

Krakovan juutalaiskortteli| ©Francisco Javier Toledo
Krakovan juutalaiskortteli| ©Francisco Javier Toledo

Molemmissa kaupungeissa on kauniit mutta selvästi erilaiset historialliset keskustat.

Arkkitehtuuri ja muotoilu Varsovassa

Tärkein asia, joka Varsovassa on syytä pitää mielessä, on se, että kaupunki tuhoutui täysin toisessa maailmansodassa, ja vain harvat paikat säilyivät ehjinä, joten konfliktin päätyttyä alkoi täydellinen jälleenrakennusprosessi. Jos olet kiinnostunut neuvostorealismin arkkitehtuurista, sinun on ehdottomasti käytävä Varsovassa ja ihailtava upeaa työtä, jonka modernismin arkkitehdit ja suunnittelijat tekivät täällä.

Varsova on paljon suurempi kaupunki, se on täysimittainen eurooppalainen suurkaupunki, ja siksi sen yleisilme on paljon modernimpi. Löydät vaikuttavia pilvenpiirtäjiä, leveitä bulevardeja, luksusputiikkeja ja vaihtoehtoisia ravintoloita. Sen modernit rakennukset ovat tehneet siitä maan rahoitus- ja liiketoimintakeskuksen.

Arkkitehtuuri ja muotoilu Varsovassa

Krakova ei kärsinyt sodan tuhoista samassa määrin kuin sen sisarkaupunki Varsova, joten sen rakennukset ovat lopulta näyttäneet paljolti samalta. Jos kauniit historialliset rakennukset, keskiaikaiset aukiot, goottilaiset rakennukset ja mukulakivikadut motivoivat sinua, Krakova on oikea paikka sinulle.

Krakova on siihen verrattuna paljon pienempi, ja suurin osa sen arkkitehtonisesta viehätyksestä keskittyy sen historialliseen keskustaan; sen kuuluisa Kauppatori on Euroopan suurin keskiaikainen aukio. Sen muistomerkit ovat peräisin vuosisatoja ennen toista maailmansotaa, joten krakovalaiset ovat ylpeitä aidosta historiallisesta vetovoimastaan ja satumaisesta viehätyksestään.

.

Varaa retket Krakovasta

Gastronominen tarjous: Krakova vs. Varsova

Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero
Bigos, perinteinen puolalainen ruoka| ©Caterine Romero

Molemmissa kohteissa on mielenkiintoinen gastronominen tarjonta, jossa on huomattavia eroja.

 • Krakova: Koska Krakova on kaupunki, joka pyrkii säilyttämään kansansa perinteet, se tarjoaa yleisesti ottaen suuremman valikoiman perinteistä puolalaista ruokaa; parhaat Krakovan ravintolat ovat onnistuneet siirtämään puolalaisen gastronomian tärkeimmät piirteet ruokiinsa. Kauppatorin ympäriltä ja koko vanhastakaupungista löydät suuren määrän ravintoloita, kahviloita ja baareja kaikissa hintaluokissa.
 • Varsova: Varsova on kosmopoliittinen kaupunki, jonka gastronominen tarjonta perustuu vaihtoehtojen monipuolisuuteen. Sieltä löytyy monia erittäin hienostuneita ruokavaihtoehtoja, jotka pystyvät tyydyttämään vaativia makuhermoja. Löydät runsaasti perinteisiä puolalaisia ruokavaihtoehtoja, mutta myös monia kansainvälisiä ravintoloita, jos kaipaat vaikka sushia tai yksinkertaista pizzaa.

Yöelämä: Krakova vs. Varsova

La Playa Music Bar, Varsova| ©Piotr Wysocki
La Playa Music Bar, Varsova| ©Piotr Wysocki

Sekä Krakovassa että Varsovassa on kaupunkeja, joissa on viettelevä yöelämä; molemmat kohteet ovat täynnä perinteisiä puolalaisia baareja, mutta niissä on myös muutama omituisuus.

Krakovan yöelämä

Vanhan puolalaisen myytin mukaan "...Krakovan vanhassakaupungissa on enemmän baareja neliömetriä kohden kuin missään muussa Euroopan kaupungissa", eikä tämä ole ehkä kaukana totuudesta. Suosittuja puolalaisia kapakoita vanhoissa savusavun täyttämissä kellareissa on kaikkialla, juutalaiskorttelin viehättävistä yökerhoista puhumattakaan. Voisi sanoa, että Krakovan yöelämässä on perinteinen ote. Joitakin vaihtoehtoisia baareja ja klubeja Krakovassa ovat mm:

Varsovan yöelämä

Varsova on paljon suurempi kaupunki kuin Krakova, minkä vuoksi sen yöelämä on paljon monipuolisempi. Varsovassa, kuten Krakovassakin, on kuitenkin perinteisiä puolalaisia baareja, joissa juomia saa noin 1 eurolla. Joitakin vaihtoehtoisia baareja ja klubeja Varsovassa ovat mm:

Turistiliikenne: Krakova vs. Varsova

Turisteja Wieliczkan suolakaivoksilla| ©Aleksandr Zykov
Turisteja Wieliczkan suolakaivoksilla| ©Aleksandr Zykov

Matkailijavirtojen osalta Puola on yleisesti ottaen kohde, joka on kokenut huomattavaa kasvua matkailijavirrassa paitsi Euroopan mantereelta myös kaukaisista kohteista, kuten Aasiasta, Lähi-idästä ja Yhdysvalloista. Tämä johtuu pääasiassa Puolan kaupunkeja yhdistävän infrastruktuurin laadun parantumisesta sekä majoituspaikkojen ja matkailualaan keskittyvien toimintojen lisääntymisestä.

Viimeisimmät tilastot osoittavat, että Varsova on saanut vuodessa jopa 23 miljoonaa kävijää, kun taas sen sisarkaupunki Krakova on saanut jopa 14 miljoonaa kävijää. Molempien kohteiden odotetaan kasvavan merkittävästi tulevaisuudessa.

Varaa retket Krakovasta

Liikenne ja liikkuvuus Krakovassa vs. Liikenne ja liikkuvuus Varsovassa

Varsovan bussi| ©Chido-Fajny
Varsovan bussi| ©Chido-Fajny

Molemmissa kohteissa liikkuminen ei ole ongelma. Molemmissa paikoissa on erinomainen julkinen liikennejärjestelmä, mukaan lukien raitiovaunut ja bussit. Molempien kaupunkien laitamilta löydät kansainväliset lentokentät, joille lennot laskeutuvat ja lähtevät kaikkialta Euroopan mantereelta.

Tosin tasapuolisuuden nimissä on tärkeää huomata, että rautatiejärjestelmän osalta Varsova on paljon toimivampi. Varsovasta on paljon paremmat yhteydet sekä muihin suuriin kaupunkeihin Puolassa että muihin suuriin kaupunkeihin muualla Euroopassa. Tämä tarkoittaa sitä, että riippuen siitä, mistä kohteesta matkustat Puolaan, Varsovaan voi olla paljon helpompi päästä kuin Krakovaan, ainakin tällä liikennevälineellä.

Historiallinen tausta: Krakovan ja Varsovan välinen kilpailu.

Auschwitzin keskitysleirin sisäänkäynti Krakovassa.| ©Rafael Wagner
Auschwitzin keskitysleirin sisäänkäynti Krakovassa.| ©Rafael Wagner

Eri puolilla maailmaa sijaitsevissa kansakunnissa on yleistä, että on kilpailevia kaupunkeja, jotka yleensä vastaavat poliittisesti ja taloudellisesti vaikutusvaltaisia kaupunkeja. Puolassa tilanne ei ole erilainen, ja tämä historiallinen kilpailu on Krakovan ja Varsovan välinen.

Legendojen mukaan maan virallinen pääkaupunki sijaitsi vuosisatojen ajan Krakovassa, mutta kuningas Sigismund III päätti siirtää pääkaupungin Varsovaan poltettuaan vahingossa Wawelin linnan. Paljon myöhemmin natsien hyökkäys Puolaan vahvisti kilpailua; kun Varsova tuhoutui lähes täysin, Krakova säilytti kaikki historialliset rakennuksensa ja keskiaikaisen viehätyksensä.

Vaikka Varsovan asukkaat myöntävätkin, että sen kilpailija Krakova on erityisen kaunis ja viehättävä, Varsova säilyttää kunnian olla maan pääkaupunki, kun taas Krakova on edelleen toiseksi tärkein kaupunki.

Varaa retket Krakovasta

Käy Krakovassa ja käy Varsovassa, valitse matkasuunnitelmasi mukaan.

Varsovan kuninkaallisen linnan aukio| ©Vinicius Pinheiro
Varsovan kuninkaallisen linnan aukio| ©Vinicius Pinheiro

Kuten olet ehkä huomannut, molemmissa kaupungeissa on mielenkiintoista nähtävää. Teen yhteenvedon silmiinpistävimmistä seikoista, jotta voit valita sopivimman matkakohteen prioriteettiesi mukaan.

 • Jos haluat ottaa hyviä kuvia: Krakova on hieman kauniimpi kuin Varsova.
 • Jos haluat tutustua mieluummin vanhaan historialliseen keskustaan: Krakova.
 • Jos haluat tutustua ainoaan kunnostettuun historialliseen keskustaan: Varsova.
 • Jos haluat nauttia perinteisestä yöelämästä: Krakova.
 • Jos olet kiinnostunut yliopistoelämästä ja nuoresta ilmapiiristä: Krakova.
 • Jos haluat nauttia kosmopoliittisesta yöelämästä: Varsova.
 • Jos haluat oppia juutalaisten vaikeuksista toisessa maailmansodassa: Krakova.
 • Jos olet kiinnostuneempi Puolan kansan näkökulmasta toisen maailmansodan aikana: Varsova.
 • Jos sinulla on vähän aikaa: Krakova. Suosittelen lukemaan oppaan Krakovan näkemiseen kahdessa päivässä tai Krakovaan kolmessa päivässä.
 • Jos sinulla on pieni budjetti: Krakova on hieman edullisempi, varsinkin jos vierailet kaupungissa hiljaisina kuukausina, kuten helmikuussa Krakovassa, lokakuussa Krakovassa ja marraskuussa Krakovassa.