Tekemistä Krakovassa 2 päivässä
Etelä-Puolassa sijaitsevasta Krakovasta on tullut yksi Euroopan suosituimmista matkakohteista ilmeisestä syystä: vaikka kaupunki ei ole kovin suuri, siellä on paljon nähtävyyksiä kaikille.
Maailmanperintöluetteloon merkitty historiallinen keskusta, vuosisatoja vanha juutalaiskortteli ja yhä vilkkaampi ilmapiiri ovat vain joitakin monista syistä vierailla Krakovassa. Kaksi päivää on vähimmäisaika, joka kaupungissa kannattaa viettää, jotta voit tutustua suurimpaan osaan sen nähtävyyksistä.
1. päivä: Tutustu Stare Miastoon, Krakovan keskiaikaiseen historialliseen keskustaan
Krakovan keskiaikaisen historiallisen keskustan alue on epäilemättä matkailijoiden eniten vierailtu alue. Vanhan muurien ympäröimän kaupungin sisältä löydät monia muistomerkkejä, kirkkoja ja rakennuksia, joita ei kannata jättää väliin, sekä suuren määrän kauppoja ja ravintoloita.
Sen mukulakivikadut, joita reunustavat kauniit pastelliväriset talot, sopivat erinomaisesti kävelyyn, ja yllätyt joka käänteessä.
Paras vaihtoehto tälle kierrokselle on varata opastettu kierros, mutta voit tehdä sen myös omin päin.
Astu historialliseen keskustaan Florianin portin kautta ja tutustu Barbicaniin ja kaupungin muureihin
Stare Miastoon pääset Matejko-aukion edestä, jossa seisoo Puolan kuninkaisiin kuuluneen Wladyslaw II:n ratsastajapatsas. Kokonaisuus tunnetaan nimellä Grunwaldin muistomerkki.
Vanhaa kaupunkia ympäröivät vuosisatojen ajan muurit, joista on jäljellä vain muutama sata metriä. Kaupungin sisäänkäynti oli 1300-luvulla rakennettu Florianin portti. Nykyään se on ainoa jäljellä oleva portti, ja se on täydellinen paikka aloittaa vierailu historiallisessa keskustassa.
Alueella, ennen kuin pääset syvemmälle keskiaikaiseen keskustaan, voit nähdä myös puuseppien tornin, puuseppien tornin ja osan vanhasta kaupunginmuurista.
Kävele Florianska-katua pitkin
Kierroksen seuraava pysähdyspaikka on Florianska-katu, joka johtaa Barbakanilta (1400-luvun lopun linnoitus, jossa nykyään järjestetään näyttelyitä) keskiaikaisen kaupungin sydämeen.
Tämä katu ei ole vain Krakovan tunnetuin, vaan se on kuuluisa koko Puolassa, sillä jokainen metri kadulla on täynnä charmia. Vaikka sitä reunustavat nykyään kaupat, kahvilat ja ravintolat, ne sijaitsevat vanhoissa rakennuksissa ihastuttavan kauniisti:
- Matejko-talo, joka on kadun numero 41. Tässä talossa asui kuuluisa samanniminen taidemaalari, ja nykyään siellä on museo, jossa on hänen teoksiaan sekä joitakin sotilaallisia esineitä ja historiallisia pukuja, joita hän itse keräsi.
- Jama Michalika -kahvila, joka oli 1800-luvulla kaupungin taiteilijoiden ja toimittajien kohtauspaikka. Sisustus on sisustettu jugendtyyliin, ja se on näkemisen arvoinen.
- Pod Hotel Roza, jossa on 1500-luvun renessanssiportaali, ja muut kadun varrella olevat historialliset talot ovat muita paikkoja, joita kannattaa katsella kävelyllä.
Kauppatori, vanhankaupungin sydän
Florianska-kadun päässä sijaitsee Krakovan Kauppatori, joka on epäilemättä koko Krakovan kuuluisin paikka. Aukiolla olevat rakennukset, sekä ne, joissa voi vierailla, että ne, joissa ei voi vierailla, ovat tutustumisen arvoisia.
Tällä aukiolla, jolla jouluna järjestetään upeat Krakovan joulumarkkinat ja pääsiäisenä kojuja, joissa myydään käsitöitä eri naapurimaista, on muutamia nähtävyyksiä, joihin kannattaa tutustua lähemmin:
- Pyhän Marian basilika: yksi Krakovan tärkeimmistä kirkoista. Voit kiivetä sen torneihin ja nauttia näköaloista.
- Kangaspörssi: Tällä entisellä kauppatorilla on kaksi eri museota ja matkamuistomyymälöitä.
- Vanhan raatihuoneen torni: 1500-luvulla rakennettu torni, jonka näköalatasanteelle voit kiivetä, mutta varaudu kapeisiin, yli 100 askeleen portaisiin.
Joaquínin matkavinkki:
Joka tunti yhdessä Santa María -basilikan tornista aukeaa pieni ovi, josta trumpetisti tulee ulos ja soittaa lyhyen melodian. Jos olet alueella, se on hauska hetki viettää aukiolla.
Napatkaa jotain syötävää alueella
Tämä voi olla hyvä hetki ladata akkuja. Jotta sinun ei tarvitse poiketa liian kauas reitiltäsi, suosittelen syömään jossakin näistä torin lähellä sijaitsevista ravintoloista:
- Milkbar Tomasza: Tämä paikka on eräänlainen modernimpi versio perinteisistä puolalaisista maitobaareista. Hinnat ovat hyvin alhaiset ja palvelu on erittäin nopeaa. Toinen etu on, että ruokalista on englanniksi. Se sijaitsee Świętego Tomasza -kadulla.
- Chlopskie Jadlo: Vaikka hinta on puolalaisittain korkea (noin 15 euroa per henkilö), tämä perinteinen ravintola on hintansa arvoinen, varsinkin kun se sijaitsee kaupungin keskustassa. Voit tilata mitä tahansa tyypillisistä pierogeista zurek-keittoon. Se sijaitsee osoitteessa Grodzka-katu 9.
Joaquínin matkavinkki:
Puolassa lounasaika on aikaisemmin kuin Espanjassa. Lounasaika on yleensä noin kello 13:00, vaikka useimmissa paikoissa ei ole ongelmia, jos saavut paikalle tuntia myöhemmin.
Seuraa Kopernikuksen jalanjälkiä Collegium Maiusissa
Collegium Maius sijaitsee edelleen historiallisessa keskustassa. Useita kertoja kunnostettu rakennus rakennettiin 1400-luvulla, ja sen saleissa on vieraillut niinkin merkittäviä henkilöitä kuin Nicolaus Copernicus.
Sisällä vierailu, joka on mahdollista tehdä vain opastetusti, on todella mielenkiintoinen. Sen huoneissa on suuri määrä esineitä, jotka liittyvät lähes kaikkiin tiedonaloihin: fysiikkaan, kemiaan, meteorologiaan, kartografiaan ja tietysti tähtitieteeseen.
Rakennuksen sisäpiha suihkulähteineen on toinen ehdoton nähtävyys. Toisella puolella on vanha kello, joka aukeaa kahden tunnin välein ja paljastaa useita puisia hahmoja, jotka kulkevat ympäriinsä musiikin soidessa.
Unohda aika Wawelin linnassa
Kierroksen seuraava pysähdyspaikka on pienen kukkulan huipulla. Se on Wawelin linna, 1000 vuotta vanha linnoitus, jossa sijaitsi Puolan kuninkaallisten entinen kotipaikka 1600-luvulle asti.
Suosittelen varaamaan opastetun kierroksen Wawelin linnaan, jotta pääset tutustumaan syvällisesti huoneisiin, joissa voi vierailla:
- Lost Wawel: linnan kellarissa sijaitseva näyttely kukkulan historiasta.
- Valtionhuoneet- useita huoneita, joissa on huonekaluja, maalauksia, seinävaatteita ja muita alkuperäisiä esineitä palatsista.
- Kuninkaalliset huoneistot: huoneet, joissa kuninkaallinen perhe asui.
- Aarrekammio ja asevarasto: kuten nimestä voi päätellä, täällä on esillä koruja, aseita ja haarniskoja.
Näiden sisätilavierailujen lisäksi linnassa on myös ulkopuutarha, joka on rauhallisen kävelyn arvoinen.
Älä jätä väliin Wawelin katedraalia
Vielä linnakompleksin sisällä on vaikuttava Pyhälle Stanislaukselle omistettu katedraali, johon pääset ilmaiseksi. Jos kuitenkin haluat tutustua katedraaliin syvällisemmin ja oppia sen historiasta, voit tehdä sen valitsemalla vaihtoehdon, joka sisältää opastetun kierroksen Wawelin linnassa, jolloin pääset myös katedraaliin.
Sisällä näet Sigismundin kappelin, johon on pääsymaksu ja joka on rakennettu kauniiseen renessanssityyliin ja jossa on kaunis kupoli. Kannattaa myös vilkaista Pyhän Stanislauksen mausoleumia ja kryptaa, johon on haudattu useita maan kuninkaita.
Halutessasi on myös mielenkiintoista kiivetä Sigismundin torniin ja nähdä vaikuttava 1500-luvun kello, joka on asennettu kompleksin puolustustorneihin.
Kävele Grodzka-katua pitkin takaisin torille.
Kun laskeudut alas kukkulalta, etsi Grodzka-kadun alkua, joka on yksi keskustan vilkkaimmista kaduista. Kauppojen ja kauniiden rakennusten lisäksi tällä kadulla sijaitsee Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko, joka on yksi koko maan kauneimmista, erityisesti ulkokoristeensa vuoksi. Suosittelen kävelemään tätä katua pitkin omaan tahtiin ja poikkeamaan joskus sen rinnakkaiselle, Kanonicza-kadulle, jossa voi ihailla renessanssitaloja ja muita kirkkoja.
Päivän kierroksen päätteeksi palaat takaisin Kauppatorille. Jää sinne katsomaan yövalaistusta ja etsimään illallispaikkaa.
Jos kehossasi on vielä rytmiä jäljellä ja haluat nauttia kaupungin parhaasta tunnelmasta, älä jätä väliin Krakovan pubikierrosta. 5 tuntia taukoamatonta juhlimista!
2. päivä: Krakovan juutalainen perintö synagogista ghettoon.
Monet matkailijat valitsevat toisen päivänsä aamupäiväksi matkan Auschwitziin tai Wieliczkan suolakaivoksille. Krakovassa on kuitenkin vielä paljon nähtävää, varsinkin jos haluat tutustua kaupunkiin perusteellisesti, joten valinta on sinun.
Jos päätät nähdä kaupungin loppuun, olen varannut tälle toiselle päivälle juutalaiskorttelin ja kaupungin pahamaineisen gheton jäänteet.
Tutustu Kazimierziin, kukoistavaan juutalaiskortteliin
Vapaamuotoisen aamiaisen jälkeen kierros alkaa tästä kauniista kaupunginosasta Wawelin linnan eteläpuolella. Alueelta on helppo kävellä keskustaan, mutta jos hotellisi on liian kaukana tai et yksinkertaisesti halua kävellä, voit aina ottaa raitiovaunun Kazimierzin, Krakovan juutalaiskorttelin, sisäänkäynnille.
Kazimierz perustettiin itsenäiseksi kaupungiksi 1300-luvulla, mutta se liitettiin osaksi Krakovaa jo 1800-luvulla. Perustamisestaan toiseen maailmansotaan saakka se oli juutalaisyhteisön asuinpaikka. Nykyään alueella on maanosan toiseksi suurin kokoelma juutalaisia muistomerkkejä Prahan jälkeen.
Jos haluat tutustua alueeseen hyvin, voit tehdä kierroksen juutalaiskorttelissa tai vaeltaa kaduilla ja tutustua sen kauniisiin nurkkiin. Jos menet sunnuntaina, älä jätä väliin Nowy-aukiolla järjestettäviä antiikkimarkkinoita.
Astu sisään vanhaan synagogaan ja tutustu Krakovan juutalaiseen kulttuuriin
Vierailu Szeroka-kadulla sijaitsevassa Vanhassa synagogassa, maan vanhimmassa heprealaisessa temppelissä, on ehdoton osa juutalaiskorttelin kierrosta.
Ulkoasun lisäksi kannattaa mennä sisälle tutustumaan juutalaisen kulttuurin museoon. Kun olet maksanut sisäänpääsymaksun, pääset todistamaan Krakovan juutalaisyhteisön historiaa esillä olevien esineiden avulla. Opit heidän kulttuuristaan, pukeutumistavastaan, juhlistaan ja, mikä ehkä kaikkein järkyttävintä, vainosta, jonka natsit kokivat.
Museon esineiden ja valokuvien lisäksi temppelin sisätilojen kohokohta on rukoushuone, jossa on alttari, jossa Tooraa luettiin, ja syvennys, jossa pyhiä tekstejä säilytettiin.
Tutustu Remuhin synagogan hautausmaahan
Toinen Kazimierzissä sijaitseva synagoga, joka sinun on ehdottomasti käytävä katsomassa, on 1500-luvulla rakennettu Remuh-synagoga (myös maksullinen). Vaikka se on kaupunginosan pienin, se on ainoa, joka on yhä säilyttänyt uskonnollisen toimintansa.
Päärakennuksen takana on erittäin mielenkiintoinen hautausmaa. Valitettavasti saksalaiset tuhosivat osan vanhimmista haudoista, ja niiden jäänteitä käytettiin katujen päällystekivinä.
Kävele korttelin läpi ja tutustu Iisakin synagogaan ja Tempelin synagogaan
Korttelin kaduilla kävellessäsi et voi olla huomaamatta kahta muuta synagogaa. Vaikka molempiin voi mennä sisään, saattaa riittää, että näet ne ulkopuolelta.
Ensimmäinen on Isaakin synagoga, joka sijaitsee osoitteessa Kupa-katu 18. Arkkitehtuuriltaan melko yksinkertainen rakennus rakennettiin 1600-luvulla juutalaisen pankkiirin ja kauppiaan lukuun.
Toinen synagoga, jossa kannattaa vierailla, on Tempel-synagoga, joka on Kazimierzin viimeinen 1800-luvun lopulla rakennettu synagoga. Temppelin kohokohta on sen lasimaalaukset.
Syö juutalaiskorttelissa
Kävellessäsi korttelin läpi olet epäilemättä huomannut katujen varsilla olevien ravintoloiden suuren määrän. Vanhan synagogan vieressä olevat ravintolat ovat hieman kalliimpia, mutta niissä on hyvä valikoima kosher-ruokia, joihin pääset tutustumaan, jos varaat Krakovan gastronomisen kierroksen.
Jos haluat jotain vähemmän turistista, naapurustosta ei puutu vaihtoehtoja, kuten yksinkertainen Polakowski Restauracja (Miodowa-kadulla) tai Kuchnia Domowa Sąsiedzi (samalla kadulla).
Vierailu Oscar Schindlerin tehtaalla
Pääset reitin seuraavaan kohtaan, kun poistut juutalaiskorttelista ja ylität Veiksel-joen Powstańców Śląskichin sillan yli. Etsi sitten Lipowa-katu, jossa on niin sanottu Schindlerin tehdas.
Schindler oli saksalainen liikemies, joka onnistui pelastamaan yli 1000 juutalaisen hengen keittiötarviketehtaansa avulla. Nykyään tehtaassa on pysyvä näyttely "Krakova natsimiehityksen aikana".
Kierroksella Schindlerin tehtaassa pääset tutustumaan kaupungin historiaan toisen maailmansodan aikana sekä joihinkin esineisiin, joita käytettiin sen elokuvan tekemisessä, joka teki tehtaasta maailmankuulun.
Kauhun jäänteitä Podgórzen juutalaisghetossa
Schindlerin tehtaan ympärillä on jäänteitä yhdestä Krakovan toisen maailmansodan kauheimmista paikoista: juutalaisghetosta. Natsit lähettivät sinne yli 15 000 ihmistä "puhdistaakseen kaupungin juutalaisista". Heidän eristämisekseen he rakensivat muurin 30 kadun ympärille, joilla karkotetut asuivat ahtaissa oloissa.
Podgórze, joka oli getton sijainnut kaupunginosa, jonka keskus on Bohaterówin aukiolla. Sinne on pystytetty 60 tuolin muistomerkki alueelle siirrettyjen juutalaisten muistoksi.
Lwowska-kadulla ja Limanowskiego-kadulla voi nähdä muutamia jäänteitä muurista, joka aikoinaan ympäröi juutalaisgettoa.
Astu sisään sankarikauppaan: Kotkan apteekki
Bohaterówin aukion kulmassa sijaitsee Kotkan apteekki (Apteka pod Orlem), joka tunnetaan siitä, että sen omistaja vastusti lähtöä, kun getto rakennettiin.
Toisin kuin muut alueen liikkeenomistajat, apteekkari halusi jäädä sinne, ja hänen uskotaan auttaneen pelastamaan useita sinne siirrettyjä juutalaisia. Nykyään gheton sisällä on nähtävillä näyttely natsien hirmutöistä.
Älä missaa Pyhän Joosefin katolisen kirkon julkisivua
Jatkamalla itse jokirantaa pitkin suosittelen kävelemään entisestä ghetosta johtavia katuja pitkin, kunnes löydät Pyhän Joosefin katolisen kirkon. Vaikka sen sisätilat ovat melko yksinkertaiset, sinun ei pidä jättää väliin tilaisuutta ihailla sen upeaa julkisivua.
Tästä sinun on jatkettava kävelyä kohti jokea, kunnes ylität sen jälleen, tällä kertaa marsalkka Józef Piłsudskin sillan yli.
Toinen erittäin suositeltava vaihtoehto on nousta Krakovan turistibussiin, jotta voit päättää nähtävyyksien katselupäivän vierailemalla kaupungin mielenkiintoisimmissa kulmissa ja ehkä löytää uusia kulmia, jotka saavat sinut haluamaan palata.
.
Illallinen Plac Nowyllä
Matkareitin päätteeksi sinun on käveltävä takaisin Kazimierziin, kunnes saavut uudelle aukiolle, puolaksi Plac Nowy. Siellä näet keskellä pyöreän rakennuksen, joka rakennettiin teurastamoa varten. Nykyään se on täynnä pieniä kioskeja, joissa myydään ruokaa, erityisesti zapiekankaa, eräänlaista patonkia, jossa on sieniä ja muita ainesosia.
Aukion ympärillä on myös muita kojuja, joissa on tarjolla kaikkea grillatusta lihasta kotitekoisiin makkaroihin. Parempaa paikkaa ruokailulle ei olekaan kuin tämä, joko yhdellä alueen harvoista tuoleista tai yhdellä torin penkeistä.