Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Tekemistä Krakovassa 2 päivässä

Etelä-Puolassa sijaitsevasta Krakovasta on tullut yksi Euroopan suosituimmista matkakohteista ilmeisestä syystä: vaikka kaupunki ei ole kovin suuri, siellä on paljon nähtävyyksiä kaikille.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minuuttia luettu

Tekemistä Krakovassa 2 päivässä

Hotel Royal, Krakova | ©Ben Gyde

Maailmanperintökohteeksi merkitty historiallinen keskusta, vuosisatoja vanhaa historiaa tallentava juutalaiskortteli ja yhä vilkkaampi ilmapiiri ovat vain joitakin monista syistä vierailla Krakovassa. Kaksi päivää on vähimmäisaika, joka kaupungissa kannattaa viettää, jotta voit tutustua suurimpaan osaan sen nähtävyyksistä.

Laatimani kiertoajelu sisältää kaupungin pakolliset nähtävyydet keskiaikaisesta historiallisesta keskustasta pahamaineiseen juutalaisghettoon Kazimierzin (entinen juutalaiskortteli) ja Wawel-kukkulan kautta.

Päivä 1: Tutustu Stare Miastoon, Krakovan keskiaikaiseen historialliseen keskustaan

Stare Miasto, Krakova| ©Billy Wirawan
Stare Miasto, Krakova| ©Billy Wirawan

Krakovan keskiaikaisen historiallisen keskustan alue on epäilemättä matkailijoiden eniten vierailtu alue. Vanhan muurien ympäröimän kaupungin sisältä löydät monia muistomerkkejä, kirkkoja ja rakennuksia, joita ei kannata jättää väliin, sekä suuren määrän kauppoja ja ravintoloita.

Sen mukulakivikadut, joita reunustavat kauniit pastelliväriset talot, sopivat erinomaisesti kävelyyn, ja tulet hämmästymään joka käänteessä.

Voit varata opastetun kierroksen tai tehdä sen omin päin. Molemmilla tyyleillä voit tutustua täydellisesti jokaiseen mielenkiintoiseen paikkaan, joita tältä kaupunginosalta löytyy.

Astu historialliseen keskustaan Florianin portin kautta ja tutustu Barbicaniin ja kaupungin muureihin

Stare Miastoon astuaksesi kannattaa mennä Matejko-aukion eteen, jossa seisoo Puolan kuninkaisiin kuuluneen Wladyslaw II:n ratsastajapatsas. Kokonaisuus tunnetaan nimellä Grunwaldin muistomerkki.

Vanhaa kaupunkia ympäröivät vuosisatojen ajan muurit, joista on jäljellä vain muutama sata metriä. Kaupungin sisäänkäynti oli 1300-luvulla rakennettu Florianin portti. Nykyään se on ainoa jäljellä oleva portti, ja se on täydellinen paikka aloittaa vierailu historialliseen keskustaan.

Portti on eräänlainen noin 35 metriä korkea torni. Se merkitsi aikoinaan kuninkaallisen tien alkua, jota pitkin kuninkaat kulkivat kruunattavaksi Wawelin linnaan.

Heti Florianin portin takana on Barbakan, 1400-luvun lopulla rakennettu pyöreä linnoitus. Barbikaanin sisällä on usein eri teemoja käsitteleviä näyttelyitä, joihin voit tutustua, jos olet kiinnostunut niistä.

Alueella, ennen kuin menet syvemmälle keskiaikaiseen keskustaan, voit nähdä myös puusepäntornin, puusepäntornin ja osan vanhasta kaupunginmuurista.

Varaa opastettu kierros vanhaan kaupunkiin

Kävele Florianska-katua pitkin

Matejko-talo| ©Aleksandr Zykov
Matejko-talo| ©Aleksandr Zykov

Kierroksen jatkaminen edellyttää, että astut Florianska-kadulle, joka johtaa Barbicanilta keskiaikaisen kaupungin sydämeen.

Tämä katu ei ole ainoastaan Krakovan tunnetuin, vaan se on kuuluisa myös koko Puolassa. Itse asiassa tilastojen mukaan se on maan kolmanneksi kallein katu, vain Varsovan kahden kalleimman kadun jälkeen.

Voidaan varmasti sanoa, että kadun jokainen metri on täynnä charmia. Vaikka sitä reunustavat nykyään kaupat, kahvilat ja ravintolat, ne sijaitsevat vanhoissa rakennuksissa, joita on ihana katsella.

Tällä kierroksella kannattaa kiinnittää erityistä huomiota Matejko-taloon, joka on kadun numero 41. Tässä talossa asui samanniminen kuuluisa taidemaalari, ja nykyään siellä on museo, jossa on hänen teoksiaan sekä joitakin hänen itse keräämiään sotilasesineitä ja historiallisia pukuja.

Toinen mielenkiintoinen rakennus on nykyinen Jama Michalika -kahvila, joka oli 1800-luvulla kaupungin taiteilijoiden ja toimittajien kohtauspaikka. Sen sisustus on sisustettu jugendtyyliin, ja se on näkemisen arvoinen.

Pod Hotel Roza, jonka renessanssiportaali on peräisin 1500-luvulta, ja muut kadun varrella olevat historialliset talot ovat muita kohteita, joita kannattaa katsella kävelyllä.

Varaa opastettu kierros vanhassakaupungissa

Kauppatori, vanhankaupungin sydän

Krakovan tori| ©Francisco Anzola
Krakovan tori| ©Francisco Anzola

Florianska-kadun päässä on Krakovan kauppatori, joka on epäilemättä koko Krakovan kuuluisin paikka. Aukiolla olevat rakennukset, sekä ne, joissa voi vierailla, että ne, joissa ei voi vierailla, ovat näkemisen arvoisia.

Tällä aukiolla, jolla jouluna järjestetään upeat Krakovan joulumarkkinat ja pääsiäisenä kojuja, joissa myydään käsitöitä eri naapurimaista, on muutamia nähtävyyksiä, joihin kannattaa tutustua lähemmin:

  • Pyhän Marian basilika: Tämä temppeli on epäilemättä yksi Krakovan tärkeimmistä kirkoista. Siinä on kaksi epäsäännöllistä tornia, jotka ovat eri korkuisia ja eri tavoin viimeisteltyjä. Halutessasi voit kiivetä toiseen niistä ihailemaan näkymiä.
  • Kangaspörssi: Nämä vanhat 1200-luvun markkinat ovat nyt täynnä kojuja, jotka myyvät matkamuistoja turisteille. Lisäksi sekä ensimmäisessä kerroksessa että maanalaisessa kerroksessa on kaksi eri museota.
  • Vanhan kaupungintalon torni: Tämä torni on viimeinen jäänne rakennuksesta, jossa sijaitsi kaupungin kaupungintalo. Se on rakennettu 1500-luvulla, ja voit kiivetä sen sisältämälle näköalapaikalle, mutta sinun on varauduttava kapeisiin, yli 100 askeleen portaisiin.

Joaquínin matkavinkki:

Joka tunti yhdessä Santa María -basilikan tornista aukeaa pieni ovi, josta tulee ulos trumpetisti ja soittaa lyhyen melodian. Jos olet alueella, se on hauska hetki viettää aukiolla.

Napatkaa jotain syötävää alueella

Tämä voi olla hyvä hetki ladata akkuja. Jotta sinun ei tarvitse poiketa liian kauas reitiltäsi, suosittelen syömään jossakin näistä torin lähellä sijaitsevista ravintoloista:

  • Milkbar Tomasza: Tämä paikka on eräänlainen modernimpi versio perinteisistä puolalaisista maitobaareista. Hinnat ovat hyvin alhaiset ja palvelu on erittäin nopeaa. Toinen etu on, että ruokalista on englanniksi. Se sijaitsee Świętego Tomasza -kadulla.

  • Chlopskie Jadlo: Vaikka hinta on puolalaisittain korkea (noin 15 euroa per henkilö), tämä perinteinen ravintola on hintansa arvoinen, varsinkin kun se sijaitsee kaupungin keskustassa. Voit tilata mitä tahansa tyypillisistä pierogeista zurek-keittoon. Se sijaitsee osoitteessa Grodzka-katu 9.

Joaquínin matkavinkki:

Puolassa lounasaika on aikaisemmin kuin Espanjassa. Yleensä lounas syödään noin kello 13:00, vaikka useimmissa paikoissa ei ole ongelmia, jos saavut tuntia myöhemmin.

Seuraa Kopernikuksen jalanjälkiä Collegium Maiusissa

Collegium Maiuksen sisällä| ©Allie Caulfield
Collegium Maiuksen sisällä| ©Allie Caulfield

Vielä historiallisen keskustan sisällä on Collegium Maius. Useita kertoja kunnostettu rakennus rakennettiin 1400-luvulla, ja sen saleissa on vieraillut niinkin merkittäviä henkilöitä kuin Nikolaus Kopernikus.

Sisällä vierailu, joka on mahdollista tehdä vain opastetusti, on todella mielenkiintoinen. Sen huoneissa on suuri määrä esineitä, jotka liittyvät lähes kaikkiin tiedonaloihin: fysiikkaan, kemiaan, meteorologiaan, kartografiaan ja tietysti tähtitieteeseen.

Löydät myös erikoisia esineitä, kuten puolalaisen elokuvaohjaajan Andrzej Wajdan voittaman Oscarin ja Neil Armstrongin lahjoittaman ja allekirjoittaman valokuvan Maasta kuusta.

Rakennuksen sisäpiha suihkulähteineen on toinen ehdoton nähtävyys. Pihan toisella puolella on antiikkinen kello, joka avautuu kahden tunnin välein ja paljastaa puuhahmojen paraatin musiikin soidessa.

Varaa opastettu kierros vanhaan kaupunkiin

Unohda aika Wawelin linnassa

Kierroksen seuraava kohde sijaitsee pienen kukkulan huipulla. Se on niin sanottu Wawelin linna, yli 1000 vuotta vanha linnoitus. Kompleksissa sijaitsi muun muassa Puolan kuninkaallisten entinen kotipaikka 1600-luvulle saakka.

Legendan mukaan tällä kukkulalla asui lohikäärme, Smok Wawelski eli Wawelin lohikäärme. Tässä on tarina sovitettuna siihen , jos menet Krakovaan lasten kanssa ja haluat näyttää heille veistoksen (joen vieressä, kukkulan juurella), joka esittää petoa ja joka päästää tulta muutaman minuutin välein.

Kuninkaallisessa palatsissa voit vierailla useissa eri huoneissa, joihin kaikkiin on eri sisäänkäynnit. On parasta valita ne, jotka kiinnostavat sinua eniten, ennen lipun ostamista:

  • Lost Wawel: palatsin kellarissa sijaitseva näyttely kukkulan historiasta.
  • Valtionhuoneet: useita huoneita, joissa on huonekaluja, maalauksia, seinävaatteita ja muita palatsin alkuperäisiä esineitä.
  • Kuninkaalliset huoneistot: huoneet, joissa kuninkaallinen perhe asui.
  • Aarrekammio ja asevarasto: nimensä mukaisesti täällä on esillä koruja, aseita ja haarniskoja.

Näiden sisätilojen lisäksi linnassa on myös ulkopuutarha, joka on rauhallisen kävelyn arvoinen. Sisäänpääsy on ilmainen.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnaan

Älä jätä väliin Wawelin katedraalia

Wawelin katedraali| ©Maciej Szczepańczyk
Wawelin katedraali| ©Maciej Szczepańczyk

Vielä linnakompleksin sisällä on vaikuttava Pyhälle Stanislaukselle omistettu katedraali, johon pääset ilmaiseksi.

Ennen vanhaan täällä kruunattiin kuninkaat, joten sillä oli hyvin tärkeä rooli maan historiassa.

Sisällä on Sigismundin kappeli, johon on maksullinen sisäänpääsy. Kappeli on rakennettu kauniiseen renessanssityyliin ja siinä on kaunis kupoli. Kannattaa myös vilkaista Pyhän Stanislauksen mausoleumia ja kryptaa, johon on haudattu useita maan kuninkaita.

Halutessasi on myös mielenkiintoista kiivetä Sigismundin torniin ja nähdä vaikuttava 1500-luvun kello, joka on asennettu kompleksin puolustustorneihin.

Kävele Grodzka-katua pitkin, kunnes saavut jälleen torille.

Kun laskeudut alas kukkulalta, etsi Grodzka-kadun alkua, joka on yksi keskustan vilkkaimmista kaduista. Kauppojen ja kauniiden rakennusten lisäksi tällä kadulla sijaitsee Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko, joka on yksi koko maan kauneimmista, erityisesti ulkokoristeensa vuoksi.

Neuvon kävelemään tätä katua omaan tahtiin ja poikkeamaan joskus sen rinnakkaiskadulle, Kanonicza-kadulle. Molemmilla voit nauttia näkymistä joihinkin renessanssitaloihin ja muihin kirkkoihin.

Päiväkierroksen päätteeksi palaat takaisin Kauppatorille. Jää sinne katsomaan yövalaistusta ja etsi illallispaikka lähistöltä tai halutessasi paluumatkalla hotellille.

Varaa pubikierros Krakovassa

2. päivä: Krakovan juutalainen perintö synagogista ghettoon.

Sisäänpääsy Auschwitzin keskitysleirille| ©Rafael Wagner
Sisäänpääsy Auschwitzin keskitysleirille| ©Rafael Wagner

Monet matkailijat valitsevat toisen päivänsä aamupäiväksi retken Auschwitziin tai Wieliczkan suolakaivoksiin. Mielestäni Krakovassa on kuitenkin vielä paljon nähtävää, varsinkin jos haluat tutustua kaupunkiin perusteellisesti.

Jos päätät tehdä kiertoajelun, voit lukea matkasuunnitelmani siitä, mitä Krakovassa kannattaa nähdä yhdessä päivässä, ja lisätä siihen vielä lisää sitä aikaa, joka sinulla on jäljellä iltapäivällä kiertoajelulta palattuasi.

Jos päätät nähdä kaupungin loppuun, olen varannut toiselle päivälle juutalaiskorttelin ja kaupungin pahamaineisen gheton jäänteet.

Varaa Auschwitzin kierros

Tutustu Kazimierziin, kukoistavaan juutalaiskortteliin

Vapaamuotoisen aamiaisen jälkeen kierros alkaa tästä kauniista kaupunginosasta Wawelin linnan eteläpuolella. Alue on kävelymatkan päässä keskustasta, mutta jos hotellisi on liian kaukana tai et yksinkertaisesti halua kävellä, voit aina ottaa raitiovaunun Kazimierzin, Krakovan juutalaiskorttelin, sisäänkäynnille.

Kazimierz perustettiin itsenäiseksi kaupungiksi 1300-luvulla, mutta se liitettiin osaksi Krakovaa jo 1800-luvulla. Perustamisestaan toiseen maailmansotaan asti se oli juutalaisyhteisön koti, minkä vuoksi se oli yksi pahiten kärsineistä alueista natsien hyökkäyksen jälkeen. Monet sen asukkaista päätyivät gettoon tai keskitysleirille.

Nykyään alueella sijaitsee maanosan toiseksi suurin kokoelma juutalaisia muistomerkkejä Prahan jälkeen. Sen tärkein katu on nimeltään Szeroka, ja se on hyvä paikka aloittaa matkasi.

Jos haluat tutustua alueeseen kunnolla, voit vuokrata opastetun kierroksen (alueella on useita kierroksia) tai vaeltaa vain omaan tahtiisi ja tutustua sen kauniisiin nurkkiin ja kolkkiin. Jos menet sunnuntaina, älä jätä väliin Nowy-aukiolla järjestettäviä antiikkimarkkinoita.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

Astu sisään vanhaan synagogaan ja tutustu Krakovan juutalaiseen kulttuuriin

Vanha synagoga| ©Lars K Jensen
Vanha synagoga| ©Lars K Jensen

Vierailu Szeroka-kadulla sijaitsevassa Vanhassa synagogassa, maan vanhimmassa heprealaisessa temppelissä, on pakollinen osa juutalaiskorttelin kierrosta.

Ulkoasun lisäksi kannattaa käydä myös sisätiloissa tutustumassa juutalaisen kulttuurin museoon. Kun olet maksanut sisäänpääsymaksun, pääset todistamaan Krakovan juutalaisyhteisön historiaa esillä olevien esineiden avulla. Opit heidän kulttuuristaan, pukeutumistavastaan, juhlistaan ja, mikä ehkä kaikkein järkyttävintä, vainosta, jonka natsit kokivat.

Museon esineiden ja valokuvien lisäksi temppelin sisätilojen kohokohta on rukoushuone, jossa on alttari, jossa Tooraa luettiin, ja kapeikko, jossa pyhiä tekstejä säilytettiin.

Tutustu Remuhin synagogan hautausmaahan

Toinen Kazimierzissä sijaitseva synagoga, joka sinun on ehdottomasti käytävä katsomassa, on 1500-luvulla rakennettu Remuhin synagoga (myös maksullinen). Vaikka se on naapuruston pienin, se on ainoa, joka on yhä säilyttänyt uskonnollisen toimintansa.

Päärakennuksen takana on erittäin mielenkiintoinen hautausmaa. Valitettavasti saksalaiset tuhosivat osan vanhimmista haudoista, ja niiden jäänteitä käytettiin katujen päällystekivinä.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

Kävele korttelin läpi ja tutustu Iisakin synagogaan ja Tempelin synagogaan

Kun kuljeskelet korttelin kaduilla, et voi olla huomaamatta kahta muuta synagogaa. Vaikka molempiin voi mennä sisään, saattaa riittää, että näet ne ulkopuolelta.

Ensimmäinen on Iisakin synagoga, joka sijaitsee osoitteessa Kupa-katu 18. Arkkitehtuuriltaan melko yksinkertainen rakennus rakennettiin 1600-luvulla juutalaisen pankkiirin ja kauppiaan lukuun.

Toinen synagoga, jossa kannattaa vierailla, on Tempel-synagoga, joka on Kazimierzin viimeinen 1800-luvun lopulla rakennettu synagoga. Temppelin kohokohta on sen lasimaalaukset.

Ruokailu juutalaiskorttelissa

Kävellessäsi korttelin läpi olet epäilemättä huomannut sen kaduilla sijaitsevien ravintoloiden suuren määrän. Vanhan synagogan vieressä olevat ravintolat ovat hieman kalliimpia, mutta niissä on hyvä valikoima kosher-ruokia, jotka tunnet, jos olet tehnyt gastronomisen kierroksen Krakovassa.

Jos haluat mieluummin jotain vähemmän turistista, naapurustossa ei ole pulaa vaihtoehdoista, kuten yksinkertaisesta Polakowski Restauracja -ravintolasta (Miodowa-kadulla) tai Kuchnia Domowa Sąsiedzi -ravintolasta (samalla kadulla).

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

Vierailu Oscar Schindlerin tehtaalla

Schindlerin tehdas.| ©John C
Schindlerin tehdas.| ©John C

Pääset reitin seuraavaan kohtaan, kun poistut juutalaiskorttelista ja ylität Veiksel-joen Powstańców Śląskichin siltaa pitkin. Etsi sitten Lipowa-katu, jossa on niin sanottu Schindlerin tehdas.

Sekä itse tehdas että sen nimihenkilö Oskar Schindler tulivat kansainvälisesti tunnetuiksi Spielbergin elokuvan Schindlerin lista (Schindler's List) julkaisun jälkeen, joka kuvattiin osittain Krakovassa.

Schindler oli saksalainen liikemies, joka onnistui pelastamaan yli 1000 juutalaisen hengen keittiötarviketehtaansa avulla.

Nykyään tehtaassa on pysyvä näyttely "Krakova natsimiehityksen aikana". Täällä voit tutustua kaupungin historiaan toisen maailmansodan aikana sekä joihinkin elokuvan kuvauksissa käytettyihin esineisiin.

Varaa kierros Schindlerin tehtaaseen

Kauhun jäänteitä Podgórzessa, juutalaisghetossa

Schindlerin tehtaan ympärillä on jäänteitä yhdestä Krakovan kauheimmista paikoista toisen maailmansodan aikana: juutalaisghetosta. Natsit lähettivät sinne yli 15 000 ihmistä "puhdistaakseen kaupungin juutalaisista". Heidän eristämisekseen he rakensivat muurin 30 kadun ympärille, joilla karkotetut asuivat ahtaissa oloissa.

Podgórze, joka oli getton sijainnut kaupunginosa, jonka keskus on Bohaterówin aukiolla. Sinne on pystytetty 60 tuolin muistomerkki alueelle siirrettyjen juutalaisten muistoksi.

Lwowska-kadulla ja Limanowskiego-kadulla voit nähdä muutamia jäänteitä muurista, joka aikoinaan ympäröi juutalaisgettoa.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

Astu sisään sankarikauppaan: Kotkan apteekki

Bohaterówin aukion kulmassa sijaitsee Kotkan apteekki (Apteka pod Orlem), joka tunnetaan siitä, että sen omistaja vastusti lähtöä, kun getto rakennettiin.

Toisin kuin muut alueen liikkeenomistajat, apteekkari halusi jäädä sinne, ja hänen uskotaan auttaneen pelastamaan useita sinne siirrettyjä juutalaisia. Sisätiloissa on nyt näyttely natsien tekemistä julmuuksista.

Älä jätä väliin Pyhän Joosefin katolisen kirkon julkisivua

Jatkamalla joen rantaa pitkin suosittelen kävelemään vanhasta ghetosta johtavia katuja pitkin, kunnes löydät Pyhän Joosefin katolisen kirkon. Vaikka sen sisätilat ovat melko yksinkertaiset, sinun ei pidä jättää väliin tilaisuutta ihailla sen upeaa julkisivua.

Jatka täältä kohti jokea, kunnes ylität sen jälleen, tällä kertaa marsalkka Józef Piłsudskin sillan yli.

Illallinen Plac Nowyssa

Plac Nowy yöllä| ©Kpalion
Plac Nowy yöllä| ©Kpalion

Kävele reitin päätteeksi takaisin Kazimierziin, kunnes saavut Uudelle aukiolle, puolaksi Plac Nowylle. Siellä näet keskellä pyöreän rakennuksen, joka rakennettiin teurastamoa varten. Nykyään se on täynnä pieniä kioskeja, joissa myydään ruokaa, erityisesti zapiekankaa, eräänlaista patonkia, jossa on sieniä ja muita ainesosia.

Aukion ympärillä on myös muita kojuja, joissa on tarjolla kaikkea grillatusta lihasta kotitekoisiin makkaroihin. Parempaa paikkaa ruokailuun ei olekaan kuin tämä, joko yhdellä alueen harvoista tuoleista tai yhdellä torin penkeistä.