Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Krakovan kauppatori: käytännön opas toriin tutustumiseen

Mikään Krakovan kiertomatka ei olisi täydellinen ilman vierailua sen ikonisella Kauppatorilla, mutta mitä täältä oikeastaan löytyy? Katso alta, mitä voit tehdä kiertomatkallasi.

Katherine Betances

Katherine Betances

7 minuuttia luettu

Krakovan kauppatori: käytännön opas toriin tutustumiseen

Krakovan vanhankaupungin pääaukio | ©Rynek Główny

Vaikka monet matkailijat vierailevat tässä historiallisessa paikassa Krakovaa ympäröivien elämysten ja aktiviteettien vuoksi, kuten Auschwitzin keskitysleirillä vierailu Krakovasta käsin, itse vanhassakaupungissa on satoja mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja tekemistä.

Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti siihen, mitä voit nähdä ja tehdä vieraillessasi Krakovan Kauppatorilla, joka on maailmankuulu Euroopan suurimpana keskiaikaisena torina.

1. Pyhän Marian basilika

Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390
Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390

Aloita vierailusi Kauppatorilla vierailemalla koko alueen ehkä tunnusomaisimmassa monumentissa ja Puolan ehkä tärkeimmässä uskonnollisessa keskuksessa. Pyhän Marian basilikalle ovat ominaisia sen julkisivun epätasaiset tornit ja sen rakentamiseen liittyvät mutkikkaat tarinat.

Basilikan sisätilat ovat kuitenkin vaikuttavampia kuin sen julkisivu ja sitä ympäröivät legendat. Tässä kiehtovassa goottilaisen arkkitehtuurin teoksessa huomaat, että sekä basilikan seinät että keskilaiva ovat täynnä sinisen ja kultaisen maalin höyheniä. Ne kiipeävät seinistä ylös apsikseen ja goottilaisiin kapeikkoihin. Ihmissilmän näkökulma on vähintäänkin vaikuttava.

Mene niin lähelle alttarialuetta kuin mahdollista, jotta voit tarkastella Veit Stossin alttaritaulua lähemmin; se on maailman suurin goottilainen alttaritaulu ja Puolan kansallisaarre. Saksan hyökkäyksen aikana natsiarmeija varasti taideteoksen, joka löydettiin vuonna 1946 Nürnbergin linnan kellarista.

.

Hyödyllistä tietoa

 • Aukioloajat: Juhlapyhiä lukuun ottamatta basilika on avoinna yleisölle päivittäin klo 11.30-18.00.
 • Pääsymaksu: Kirkkoon on vapaapääsy, mutta jos haluat ihailla kirkon sisällä olevia taideteoksia läheltä, pääsymaksu on noin 3,75 euroa.
 • Vierailun kesto: 50 minuuttia riittää sisätilojen kiertämiseen ja taideteosten ihailuun.

Varaa kiertoajelu Krakovan vanhaankaupunkiin

2. Tutustu Sukiennicen ulkotiloihin

Sukiennice-kierros| ©Jennifer Boyer
Sukiennice-kierros| ©Jennifer Boyer

Mikään matka Krakovan Kauppatorille ei olisi täydellinen ilman vierailua puolaksi Sukienniceen, tai Lonja de Pañosiin, kuten se tunnetaan latinaksi. Tämä on kaupungin perustamisesta lähtien kaupankäynnille omistettu tila, jonne 1400-luvun tärkeimmät kauppiaat kokoontuivat tuodakseen mausteita, silkkiä, nahkaa ja vahaa kaukaisista maista; Krakova puolestaan vie tekstiilejä, lyijyä ja suolaa, jota louhitaan tietenkin Wieliczkan suolakaivoksesta.

Ikoninen rakennus on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi, ja se sijaitsee etuoikeutetussa paikassa keskellä keskusaukiota. Sen rakenne on kaunis ja tyylikäs, joten et voi lähteä Krakovasta ottamatta postikorttikuvaa Kankaanpörssin kaarista. Voit hyödyntää vierailua ostamalla kaikenlaisia matkamuistoja ja matkamuistoja.

Hyödyllistä tietoa

 • Aukioloajat: Kangaspörssi on avoinna yleisölle päivittäin klo 10.00-19.00.
 • Pääsymaksu: Sisäänpääsy on täysin ilmainen.
 • Vierailun kesto: Voit viettää niin paljon aikaa kuin haluat tutustumalla silmääsi miellyttäviin kojuihin.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

3. Katso Wieza Ratuszowa

Wieza Ratuszowa| ©Martin Sillaots
Wieza Ratuszowa| ©Martin Sillaots

Wieza Ratuszowa on puolankielinen nimi Kauppatorilla sijaitsevalle ikoniselle kaupungintalon tornille. Torni on kaikki, mitä on jäljellä Varsovan vanhasta kaupungintalosta, historiallisesta rakennuksesta, joka hallitsi pitkään torin lounaispuolta; monien tulipalojen ja korjaustöiden jälkeen rakennus purettiin vuonna 1820.

Vanhan rakennuksen kunniaksi on säilytetty upea goottilainen torni, jonka sisällä on Krakovan historiallisen museon laajennus; pysyvä näyttely keskittyy yksinomaan torin historiaan ja kehitykseen, ja se on vierailun arvoinen.

Hyödyllistä tietoa

 • Aukioloajat: Museo on avoinna yleisölle kahtena vuodenaikana. Huhtikuusta lokakuuhun kello 10.30-18.00 ja marras- ja joulukuussa kello 12.00-18.00.
 • Pääsymaksu: Pienen museon sisäänpääsymaksu on noin 3 €.
 • Vierailun kesto: Kyseessä on pieni museo, joten 30 minuuttia riittää näyttelyyn tutustumiseen ja tornin huipulle kiipeämiseen.

Varaa yksityinen kierros vanhaan kaupunkiin

4. Tutustu Rynekin maanalaiseen museoon ja maanalaisiin markkinoihin

Rynekin maanalaisen museon sisällä| ©Robin
Rynekin maanalaisen museon sisällä| ©Robin

Rynekin museo ei näy torilta, koska se sijaitsee torin alla! Vierailu kaupungin immersiivisessä museossa on ehdottomasti yksi parhaista asioista, joita Krakovassa kannattaa nähdä ja tehdä. Sisäänkäynti tähän ainutlaatuiseen museoon sijaitsee aivan Kankaanpörssin sisällä.

Kun astut sisään, laskeudut useita metrejä maan alle ja pääset tutustumaan laajoihin arkeologisiin kaivauksiin, jotka paljastavat Krakovan vanhankaupungin keskiaikaiset kauppakorttelit. Löydät laajoja tieosuuksia aina roomalaiselta ajalta saakka, jotka ovat säilyneet vaikuttavassa kunnossa. Näyttelyiden ja tarinoiden avulla museo opettaa Krakovan keskiaikaisen elämän tavoista. Kokemus on yhtä lailla opettavainen ja mielenkiintoinen, ihanteellinen, jos aiot vierailla Krakovassa lasten kanssa.

Hyödyllistä tietoa

 • Aukioloajat: Avoinna yleisölle päivittäin klo 10-20, paitsi tiistaisin, jolloin museo on avoinna vain klo 14 asti.
 • Pääsymaksu: Pääsylippu maksaa noin 6 €/henkilö.
 • Vierailun kesto: Noin 1,30 tuntia riittää nauttimaan museon sisätiloista kokonaisuudessaan.

Varaa opastettu kierros Rynek-museoon

5. Pyhän Wojciechin kirkko

Pyhän Wojciechin kirkko| ©Zygmunt Put
Pyhän Wojciechin kirkko| ©Zygmunt Put

Vaikka Pyhän Marian kirkkoa vähemmän tunnettu Pyhän Wojciechin kirkko on yksi Krakovan kauneimmista kirkoista, ja se sijaitsee pääaukion kaakkoispuolella. Se on myös mahdollisesti aukion vanhin rakennus, joka on peräisin 1100-luvun puolivälistä, joten se on rakennettu jo ennen nykyistä aukiota.

Se on pieni kirkko, jota koristavat barokkikupolien muodostamat vihreät katot, jotka yhtyvät sen harmoniseen romaaniseen julkisivuun. Temppeliä käytetään tiettyihin juhliin, joten jos päätät vierailla siellä, muista kunnioittaa paikan juhlallisuutta.

Hyödyllistä tietoa

 • Aukioloajat: Kirkko on yleensä avoinna yleisölle maanantaista lauantaihin klo 9-17.
 • Pääsymaksu: Temppeliin on vapaapääsy.
 • Vierailun kesto: Voit viipyä sisällä niin kauan kuin haluat.

6. Tutustu puolalaiseen taiteeseen: Sztuki Polskiej Galleria XIX.

Sztuki Polskiej XIX -gallerian sisällä| ©Marcin Szala
Sztuki Polskiej XIX -gallerian sisällä| ©Marcin Szala

Sukiennicen ensimmäisessä kerroksessa on 1800-luvun puolalaisen taiteen galleria; museo, joka on kokonaan omistettu lahjakkaiden puolalaisten taiteilijoiden kunnioittamiselle, jotka ovat esitelleet maailmalle upeita taideteoksia eri kuvallisissa tyyleissä.

Riippumatta siitä, tunnetko taidetta yleensä tai erityisesti puolalaista taidetta, suosittelen lämpimästi vierailua täällä. Sisällä on valtavia, kauniisti valaistuja huoneita. Monet näytteillä olevista teoksista ovat vaikuttavan kokoisia, ja niiden yksityiskohtainen työstö saa sinut hämmästymään. Sztuki Polskiej -gallerian taide on esillä värikkäillä seinillä, jotka on maalattu kirkkailla väreillä, mikä tuo tilaan paljon eloa ja dynamiikkaa.

.

Hyödyllistä tietoa

 • Aukioloajat: maanantai suljettu; tiistai klo 10-19; keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-18.
 • Pääsymaksu: Pääsylippu maksaa noin 6,60 €.
 • Vierailun kesto: 1,30 tuntia on enemmän kuin tarpeeksi aikaa kiertää installaatio ja ihailla kaikkia taideteoksia.

Varaa kiertoajelu Krakovan vanhaankaupunkiin

7. Ota valokuva Adam Mickiewiczin muistomerkistä

Adam Mickiewiczin muistomerkki| ©Fred Romero
Adam Mickiewiczin muistomerkki| ©Fred Romero

Adam Mickiewicz on yksi Puolan suurimmista romanttisista runoilijoista, historiallinen hahmo, jota paikalliset rakastavat paljon, sillä hän oli paitsi runoilija myös intohimoinen kolumnisti ja poliittinen aktivisti, joka jopa julistautui visionääriksi ja kotimaan rakastajaksi maanpaossa. Hänen elämänsä ja taistelunsa keskittyivät kotimaansa Puolan tapojen ja kielen säilyttämiseen, sillä Puola oli historian saatossa kärsinyt useista ulkomaisista hyökkäyksistä.

Lähes jokaisessa puolalaisessa kaupungissa on Adam Mickiewiczin patsas, sillä häntä pidetään kansallissankarina. Krakovan patsas seisoo kunniakkaalla paikalla Kauppatorilla aivan kahden Krakovan tärkeimmän rakennuksen välissä: Pyhän Marian basilikan ja Sukiennicen välissä.

Tule lähelle muistomerkkiä ja ota hienoja kuvia!

Varaa kierros Krakovan vanhaankaupunkiin

8. Ota kuva Eros Benatosta

Eros Benato| ©Jan Mehlich
Eros Benato| ©Jan Mehlich

Yksi Puolan tunnetuimmista kuvanveistäjistä Igor Mitoraj loi kuuluisan teoksen Eros Benato vuonna 1999 ja päätti antaa sen kaupungille lahjaksi vuonna 2010. Veistos kuvaa kreikkalaista rakkauden jumalaa Erosta, jonka silmät ja suu on osittain peitetty kankaalla; symboliikka edustaa sitä, että sekä myyttisen hahmon halut että ajatukset on rajoitettu. Tietojen mukaan taiteilija on tehnyt neljä samanlaista teosta, kaksi Yhdysvalloissa, yhden Krakovan aukiolla ja viimeisen Luganon reformiaukiolla Sveitsissä.

Mahdollisuus nähdä läheltä ja ottaa kuvia merkittävästä taideteoksesta on todella hieno tilaisuus. Monilla turisteilla on hauskaa mennä suuren veistoksen sisälle ja työntää päänsä ulos silmänrei'istä hauskoja valokuvia varten.

.

9. Ilmoittaudu vuoden tärkeimpiin tapahtumiin

Ihmiset Lajkonikin paraatissa| ©Mariusz Cieszewski
Ihmiset Lajkonikin paraatissa| ©Mariusz Cieszewski

Krakovan ainoana pääaukiolona Kauppatori soveltuu kaupungin tärkeisiin tapahtumiin. Jos olet jo päättänyt parhaan ajankohdan matkallesi Krakovaan ja se osuu johonkin näistä, älä epäröi liittyä juhlallisuuksiin - sinulla on varmasti hauskaa!

Jos vierailet Krakovassa huhtikuussa: Pääsiäismarkkinat

Huhtikuussa pääsiäissunnuntaita edeltävinä viikkoina kaupungin pääaukiolla järjestetään markkinat. Kausikukkia ja perinteisiä puolalaisia koristeita on kaikkialla. Käsinmaalattuja munia ja puuveistoksia ei voi olla huomaamatta. Festivaalin aikana alueella järjestetään myös kansankulkueet ja muut uskonnolliset kulkueet.

Jos vierailet Krakovassa kesäkuussa: Lajkonikin paraati

Yksi Krakovan ainutlaatuisimmista perinteistä järjestetään kesäisin pääaukiolla. Historioitsijoiden mukaan rituaali juontaa juurensa 1200-luvun maihinnousuihin, jolloin uskottiin, että maksujen maksaminen takaa hyvän onnen koko tulevalle vuodelle. Tämän seurauksena Lajkonik, mongolista alkuperää oleva soturi ratsastaa kaupungin vanhan osan läpi ja tunkeutuu kaikkiin kauppoihin vaatien lunnaita käteisenä.

Jos vierailet Krakovassa kesäkuussa: Suuri lohikäärmeparaati

Myös kesäkuussa järjestetään Suuri kesäinen lohikäärmeparaati, joka on myytti, joka liittyy muinaisen Krakovan perustamiseen. Suuret leijat ja lohikäärmeiden vaunut nousevat kaduille, ja ilotulitukset räjähtävät Wawelin linnan ja Veiksel-joen vesien yllä. Aukiota käytetään paraatipaikkana, ja lavoille pystytetään elävää musiikkia.

Jos vierailet Krakovassa joulukuussa: Krakovan joulumarkkinat

Joulukuussa Krakovassa voit nauttia kiehtovista Krakovan joulumarkkinoista. Kauniit ja viehättävät myyntikojut pystytetään väliaikaisesti Adam Mickiewiczin patsaan ympärille aukion itäpuolelle. Kävellessäsi ympäriinsä ilmassa tuoksuu kanelipullat ja paahtava puolalainen mustamakkara; kojuissa on myynnissä kaikenlaista tavaraa, ja niin turistit kuin paikallisetkin kävelevät kojuista toiseen.

10. Tutustu alueen parhaisiin ravintoloihin

Ravintola La Grande Mamma| ©Jacopotr88
Ravintola La Grande Mamma| ©Jacopotr88

Itse torilla, erityisesti Sukiennicessä ja sen välittömässä läheisyydessä, on joitakin Krakovan vanhankaupungin parhaista ravintoloista. Hyödynnä vierailuasi ja varaa lounas ja nauti joko perinteisestä puolalaisesta ruoasta tai muunlaisesta keittiöstä - monipuolisuus on tällä alueella taattu! Jos etsit inspiraatiota, tässä on muutamia suosikkejani.

11. Tutustu alueen parhaisiin baareihin

Czeczotka-baarin sisätilat| ©Kgbo
Czeczotka-baarin sisätilat| ©Kgbo

Krakova on kuuluisa puolalaisiin perinteisiin juurtuneista baareistaan niin kuin mikään muu paikka Puolassa. Hyödynnä vierailusi ja tutustu joihinkin parhaista baareista ja klubeista Kauppatorin ympäristössä. Jos et tiedä, mistä aloittaa, tässä on luettelo henkilökohtaisista suosikeistani.

Varaa pubikierros Krakovassa

12. Harkitse opastetun kierroksen varaamista

Krakovan tori| ©Francisco Anzola
Krakovan tori| ©Francisco Anzola

Useimmat esittelemistäni aktiviteeteista voidaan helposti yhdistää opastettuun kierrokseen, ja mielestäni tämä on kaikista paras vaihtoehto. Tutustu kaupunkiin ja Kauppatoriin todellisen kansalaisen kädestä, joka voi opastaa sinut mielenkiintoisimpien paikkojen ja kulmien läpi.

Saatavilla olevat retket

 • Hinta: Tämäntyyppinen kokemus on saatavilla alkaen 36 €.
 • Retken kesto: Retken kesto vaihtelee paljon matkasuunnitelmasta riippuen, mutta voit arvioida, että täydellinen kierros kestää noin 2-4 tuntia.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin