Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Mitä nähdä Versaillesin palatsissa?

Jos aiot vierailla Pariisissa, yksi pakollisista vierailukohteista on Versailles, vaikuttava 1600-luvun rakennus, jossa on yli 800 hehtaaria ja 2 300 huonetta.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

Mitä nähdä Versaillesin palatsissa?

Vesallesin palatsi, Ranska | ©Cristian Bortes

Maailmanperintökohde Versaillesin palatsi on yksi maanosan tärkeimmistä 1600-luvun kohteista. Ludvig XIII:n metsästysmaana aloittaneesta palatsista on vuosien mittaan tullut yksi länsimaiden tärkeimmistä monarkkikomplekseista.

Ludvig XIV:n valtaistuimelle nousu ja Ranskan vallankumous ovat muuttaneet ja vaalineet tätä paikkaa, ja se on nyt yksi Ranskan suosituimmista museoista. Jos haluat tuntea yhden päivän ajan, miten monarkia eli, valmistaudu, sillä annan sinulle yleiskatsauksen siitä, mitä et voi jättää väliin Versaillesissa. Älä siis enää odota ja varaa lippusi Versaillesiin ja sen puutarhoihin.

1. Peilisali

Peilisali| ©Myrabella
Peilisali| ©Myrabella

Vuonna 1684 rakennettu ja selvästi barokkityylinen peilisali tai -galleria on epäilemättä yksi Versaillesin palatsin huoneista, joka houkuttelee eniten turisteja ympäri vuoden. Kuninkaan alun perin vierailijoihinsa tekemän vaikutuksen vuoksi tilaamasta peilistä on tullut palatsin symboli.

Nykyään se saattaa tuntua banaalilta, mutta tuohon aikaan peilien valmistaminen ja hallussapito oli ylellisyyttä, johon ei monilla ollut varaa. Siksi Ludvig XIV halusi täyttää huoneen valtavilla ikkunoilla ja peileillä kaikkialla huoneessa osoittaakseen valtakuntansa valtaa.

Huoneessa on taiteilija Le Brunin maalaama vaikuttava holvi, ja sitä on käytetty vuosisatojen ajan tilaisuuksien, tanssiaisten ja juhlien pitopaikkana, mutta myös tärkeiden sopimusten, kuten ensimmäisen maailmansodan päättäneen Versailles'n sopimuksen, allekirjoittamiseen. Kyseessä on epäilemättä historiallinen paikka, jossa kannattaa ehdottomasti käydä.

Varaa lippusi Versaillesiin ja puutarhoihin

2. Kuninkaan ja kuningattaren huoneet

Kuninkaan makuuhuone, Merkuriushuone| ©Diliff
Kuninkaan makuuhuone, Merkuriushuone| ©Diliff

Jos haluat nähdä omakohtaisesti, miten Ranskan historiaa muuttaneet 1600-luvun kuninkaat elivät, älä epäröi ottaa opastettua kierrosta Versaillesiin Pariisista käsin, äläkä tietenkään jätä väliin yksityiskohtia heidän omista huoneistaan. Kuninkaan ja kuningattaren huoneet ovat kaksi Versaillesin tärkeintä ja keskeisintä huonetta, sillä ne ovat kuninkaallisen elämän henkilökohtaisin ja intiimein osa.

Vaikka kuninkaiden yhtenäisyyden kuva oli yhtä tärkeä kuin nykyäänkin, molemmilla oli omat, tarpeisiin ja protokollaan mukautetut huoneensa. Niinpä, vaikka molemmat kamarit ovat yhtä koristeltuja ja ylellisiä, kuninkaan kamarissa hovi osallistui joka aamu hänen aamu-, lounas- ja nukkumaanmenoaikaansa.

Näiden kahden kamarin keskipisteenä ovat kuninkaalliset asunnot, joissa voi nähdä sängyn, jossa itse Ludvig XIV nukkui ja jossa hän menehtyi vuonna 1715. Aikakauden mahtipontisuuden ja ylellisyyden omakohtainen kokeminen on olennainen osa vierailua palatsissa, ja siihen pääsee helposti tutustumaan kehutun peilisalin jälkeen.

Varaa retki Pariisista ja opastettu Versaillesin kierros

3. Kuninkaallinen kappeli

Kuninkaallinen kappeli| ©Diliff
Kuninkaallinen kappeli| ©Diliff

Jokainen itseään kunnioittava palatsi tarvitsi tuohon aikaan kappelin, joka vastasi sen jäsenten maineeseen päivittäisiä messuja ja seremonioita varten. Kuten olet ehkä arvannutkin, Ludvig XIV:n ja hänen Versailles'n palatsinsa tapauksessa kuninkaallisesta kappelista tuli yksi koko rakennuskompleksin komeimmista tiloista.

Jo ulkoapäin voi nähdä, miten kappeli erottuu muusta rakennuksesta holvikattojensa ansiosta, mutta sisätilat jättävät sinut epäilemättä sanattomaksi. Chapel Royalissa on vaikuttava marmorilattia ja kaikki seinät ja katto ovat aikansa taiteilijoiden maalaamia, ja se maksoi aikanaan yli kaksi miljoonaa puntaa.

Kappeli, josta Aurinkokuningas ei koskaan päässyt nauttimaan

Chapel Royalin paradoksi on se, että Ludvig XIV käytti sen rakentamiseen paljon vaivaa ja rahaa. Tulos, josta pääset nauttimaan vierailusi aikana, valmistui kuitenkin vasta vuonna 1710, ja vasta viisi vuotta myöhemmin monarkki kuoli, mikä päätti absoluuttisen monarkian aikakauden Ranskassa.

Varaa lippusi Versaillesiin

4. Taistelugalleria

Taistelujen galleria| ©Stéphanie Le Lay
Taistelujen galleria| ©Stéphanie Le Lay

Ennen valokuvausta ja sosiaalista mediaa muistot tallennettiin kuviin, ja koska Versaillesissa haluttiin tehdä kaikki suuressa mittakaavassa, kuningas Louis-Philippe sai vuonna 1837 idean rakentaa palatsiin valtavan gallerian kuvaamaan maan suuria taisteluita ja saavutuksia. Tämä galleria, johon pääsee sisään Versaillesin lipulla, vie käytännössä koko palatsin eteläsiiven kerroksen, ja siitä on tullut yksi pakollisista pysähdyspaikoista.

Aivan kuin vanhojen kunniakuvien pantheon, Ludvig-Filippeen aikana luotiin ja kerättiin yhtä paljon rintakuvia kuin maalauksiakin, jotka kertovat, miten Ranskan kuningaskunta taottiin, niinkin vanhoista taisteluista kuin Tolbiacin taistelusta, mutta myös hänen omalta vuosisadaltaan peräisin olevista taisteluista, kuten esimerkiksi Wagramin taistelusta.

Tästä galleriasta on tullut käytännössä museo museon sisällä, ja sillä on taipumus houkutella kävijöiden huomio valtavilla mittasuhteillaan ja upealla historiallisella luokittelullaan, joka toimii lähes käsikirjoituksena koko ajanjakson historian ymmärtämiselle. Joitakin täällä esillä olevista upeista maalauksista, joita et voi jättää väliin, ovat mm. seuraavat:

 • *Austerlitzin taistelu, jonka on maalannut François Gérard.
 • *Henrik IV:n saapuminen Pariisiin, tekijä François Gérard.
 • *Horace Vernetin Fontenoyn taistelu.
 • *Horace Vernetin kirjoittama Bouvinesin taistelu.

Varaa lippusi Versaillesiin ja puutarhoihin

5. Empiren salongit

Versaillesin palatsin sali| ©Jean-Philippe Delberghe
Versaillesin palatsin sali| ©Jean-Philippe Delberghe

Näissä kolmessa salissa sinulla on mahdollisuus nähdä Louis-Philippeen toteuttaman suuren projektin jäänteet, jotka kuvastavat Ranskan suurta loistoa. Hänen valtakautensa oli hyvin tärkeä palatsille, ja saapuessasi huomaat nopeasti, että palatsissa voidaan erottaa kaksi pääkautta: absolutististen monarkioiden kuninkaallisena residenssinä ja historiallisena museona.

Suuri osa Versaillesin palatsin loistosta syntyi 1600-luvulla ja Ludvig XIV:n aikana. Ranskan vallankumouksen jälkeen palatsi kuitenkin hylättiin, ja Ludvig-Filippe saapui 1800-luvulla ja antoi sille uuden ilmeen. Kuningas halusi antaa palatsille takaisin sen olemuksen ja kuninkaallisen arvokkuuden, ja tämä ajanjakso näkyy selvästi Salons de l'Empire -salongeissa, jotka koostuvat kolmesta huoneesta ja ovat osa sitä, mikä tuolloin tunnettiin nimellä Ranskan historian museo.

Salons de l'Empire ei ole avoinna yleisölle kokonaisuudessaan, mutta sinulla on aina mahdollisuus nähdä osa näistä suurista huoneista, joissa voit nähdä teoksia, jotka kuningas itse maalautti kuvastamaan koko Ranskan ajanjaksoa, mukaan luettuna direktoraatti, konsulaatti ja imperiumi.

Varaa retki Pariisista opastettuun Versaillesin kierrokseen

6. Ludvig XV:n tyttärien asunnot.

Tyttärien asunnot| ©Dr Bob Hall
Tyttärien asunnot| ©Dr Bob Hall

Yksi suosituimmista tarinoista vierailijoiden keskuudessa on tarina Ludvig XV:n kolmesta tyttärestä, tai kuten heitä on vuosisatojen ajan kutsuttu, Mesdamesista. Sisarukset asuivat koko elämänsä palatsissa isänsä valtakaudella ja pysyivät naimattomina koko elämänsä ajan, mikä herätti hovin huomion ja teki heistä tunnettuja "kuninkaan vanhapiikoja".

Vieraillessasi Versailles'n palatsissa voit selvittää, missä huoneissa nämä kolme sisarusta asuivat käytännössä koko elämänsä kulkien kuninkaalta toiselle aina Ranskan vallankumouksen tuloon asti, jolloin heidän oli pakko paeta palatsista.

Varaa lippusi Versaillesiin

7. Ristiretkien sali

Ristiretkien sali| ©PHGCOM
Ristiretkien sali| ©PHGCOM

Versaillesin palatsi on täynnä täysin odottamattomia paikkoja, ja yksi niistä on epäilemättä ristiretkien sali. Jos pidät keskiajasta, nautit tästä paikasta varmasti kuin lapsi. Tämä viidestä pienemmästä huoneesta koostuva tila on kuningas Louis-Philippein vuonna 1843 tilaama ja sen tarkoituksena oli osoittaa kunnioitusta ristiretkille.

Tuolloin vallinnut kiinnostus keskiaikaa kohtaan jatkui koko Ranskan vallankumouksen ajan, ja suuri osa tästä vekottimien ja aseiden kokoelmasta on nähtävissä tässä huoneessa, jossa on laaja kokoelma näihin taisteluihin osallistuneiden päähenkilöiden haarniskoja ja kilpiä.

Varaa retkesi Pariisista opastetulle Versaillesin kierrokselle

8. Versaillesin puutarhat

Vierailu Versailles'n puutarhoissa| ©Dennis Jarvis
Vierailu Versailles'n puutarhoissa| ©Dennis Jarvis

Versaillesin palatsin sisätilat ovat todellinen arkkitehtoninen ja kulttuuriperinnöllinen spektaakkeli. Se, mikä kuitenkin todella houkuttelee ja valloittaa useimmat matkailijat, on valtava puutarha. Tästä syystä suosittelen, että ostat Versaillesiin lippusi puutarhoihin. Tämä yli 800 hehtaarin laajuinen alue on täynnä tärkeitä suihkulähteitä, luolia ja lampia, ja siellä on rikas kasvisto.

Kierrellä sitä kokonaisuudessaan on mahdoton ajatus, jos vierailet siellä vain muutaman tunnin; sinulla on kuitenkin mahdollisuus vuokrata polkupyörä alle 40 eurolla tunnilta, jotta pääset kiertämään sen nopeammin.

Versaillesin puutarhat ovat yksi selvimmistä todisteista monarkian silloisesta varallisuudesta ja vallasta. Pelkästään sen pensaiden ja puiden sokkelon läpi kulkeminen saa sinut tuntemaan itsesi pieneksi kuin muurahainen.

Versailles'n puutarhojen suihkulähteet

Olisi mahdoton ajatella, että koko puutarhojen aluetta voisi käsitellä, mutta jos haluat jättää vierailun palatsin sisällä väliin ja kiinnittää huomiota näihin valtaviin puutarhoihin, on olemassa joitakin suihkulähteitä, joita ei kannata unohtaa nähdä esimerkiksi vierailun aikana:

 • Latona-lampi
 • Apollon lampi
 • Peilin lampi
 • Neptunuksen lampi

Varaa lippusi Versaillesiin ja puutarhoihin

9. Grand Trianon

Grand Trianon| ©Wikimedia
Grand Trianon| ©Wikimedia

Grand Trianon on ehdoton osa Versaillesin palatsin vierailua. Vaikka se on hieman kauempana puutarhoista ja palatsista, se on muutaman minuutin kävelymatkan arvoinen paikka, jossa Ranskan kuningas lepäsi 1600-luvulla.

Trianon oli alun perin huvila Versailles'n palatsin lähellä, mutta Ludvig XIV näki pian tilaisuuden rakentaa paikan, jossa hän voisi levätä hovin velvollisuuksista, ja rakennutti valtavan marmorirakennuksen, joka on itsessään vaikuttava, mutta paljon vähemmän pröystäilevä kuin kuninkaan palatsi.

Päästäksesi tähän kuninkaallisen kompleksin osaan ja nähdäksesi Grand Trianonin sisätilat sinun on maksettava lisämaksu Versaillesin yleisen sisäänpääsymaksun lisäksi, tai jos tiedät jo, mitä haluat nähdä, voit valita passin, jolla pääset sisään ilmaiseksi.

Petit Trianon

Vain muutaman askeleen päässä kuninkaan vapaa-ajan asunnosta sijaitsee niin sanottu Petit Trianon, paikka, jota käytettiin useiden sukupolvien ajan kuningattaren vaihtoehtoisena asuin- ja virkistyspaikkana, kunnes se siirtyi Marie-Antoinetten haltuun.

Varaa lippusi Versaillesiin

10. Marie-Antoinetten kartanot

Marie-Antoinetten kylän mylly| ©Ahiyajorge
Marie-Antoinetten kylän mylly| ©Ahiyajorge

Marie Antoinette on epäilemättä yksi karismaattisimmista monarkeista, jotka ovat koskaan astuneet Versailles'n palatsiin, ja tänään voit vierailla yhdessä niistä rakennuksista, jotka hän oli suunnitellut aikanaan. The Domains of Marie-Antoinette käsittää paitsi Petit Trianonin viimeisen asuinkerroksen, myös viehättävän naapurikylän.

Marie-Antoinetten ajatuksena oli luoda jokseenkin ihannoidulla tavalla uudelleen maaseutumaiset puitteet, joissa hän voisi tuntea olevansa "lähempänä" ihmisiä. Nykyään Versaillesin palatsin tälle alueelle pääsee pienellä junalla, joten matkalla ei tarvitse tuhlata liikaa aikaa.

Marie Antoinetten eläimet

Tämän kuningattaren keksinnön sisällä voit vierailla hänen tilaamassaan myllyssä, sitä ympäröivässä järvessä, hedelmätarhoissa ja jopa lehmätiloissa, joissa Marie Antoinetten sanotaan itse lypsäneen lehmiään.

Nykyään laitteistot ovat yhä säilyneet, ja epäilemättä se on varsin vaihtoehtoinen paikka muulle palatsille, jossa voit olla enemmän kosketuksissa luontoon, aivan kuten Marie Antoinette aikoi. Jos matkustat Versaillesiin lasten kanssa, tämä on varmasti heidän suosikkipysäkkinsä, sillä tila on yhä säilynyt maatilana ja voit nähdä sisällä asuvia eläimiä sekä ankkoja, joutsenia ja hanhia vuosisatoja vanhassa järvessä.

Varaa lippusi Versaillesiin ja Marie-Antoinetten kartanoon

Missä syödä ja rentoutua Versaillesin palatsissa?

Ravintola Angelinan sisäänkäynti| ©michen34
Ravintola Angelinan sisäänkäynti| ©michen34

Versailles'n palatsissa vierailu vie todennäköisesti koko päivän, joten sinun on pidettävä lounastauko akkujen lataamiseksi. Sinun on hyvä tietää, että sisätiloihin ei saa tuoda ruokaa, mutta Versaillesissa on useita ruokapaikkoja.

Nämä paikat ovat seuraavat:

 • Ravintola Angelina
 • Grand Café d'Orléan
 • Ravintola ORE

Puutarhan eri puolilla on myös kojuja ja kioskeja, joissa voit syödä ja nauttia samalla upeasta ympäristöstä. Versaillesin palatsin sisään- ja ulospääsyn luona on myös kauppoja, joista voit viedä kotiin matkamuiston.

Versaillesin palatsi on yksi niistä asioista, jotka sinun on ehdottomasti nähtävä Pariisin matkallasi, sekä yksi koko Ranskan historiallisimmista paikoista. Kannattaa viettää koko päivä siellä vierailemalla ja kiertelemällä kaikkia huoneita ja alueita sekä palatsin sisällä että sen ulkopuolella. Voit hyödyntää aktiviteetteja tai tilapäisnäyttelyitä sen mukaan, mihin vuodenaikaan olet menossa, mutta epäilemättä et voi jättää väliin juuri tarkastelemiamme 10 pakollista nähtävyyttä.

Varaa retkesi Pariisista opastetulla retkellä Versailles'iin