Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Parasta tekemistä Versaillesin puutarhoissa

Maisema-arkkitehti André Le Nôtren suunnittelemat Versaillesin puutarhat luotiin kuningas Ludvig XIV:n kunniaksi, ja ne ovat ranskalaisen puutarhan ruumiillistuma. Rauhan tyyssija, joka herättää aistisi.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuuttia luettu

Parasta tekemistä Versaillesin puutarhoissa

Versaillesin palatsin puutarhat | ©Hailey Wagner

Versaillesin palatsin puutarhat ovat lähes yhtä ikonisia kuin itse palatsi. Ranskalaisen maisemoinnin mestariteos, joka on ilo katsella, yhdistää luonnon ja taiteen täydellisessä harmoniassa.

Kun olet nähnyt Versailles'n palatsin huoneet ja ylellisyyden, kiertoajelusi seuraava pysähdyspaikka on sen kuuluisa puutarha, joka on täynnä järviä, suihkulähteitä, kukkapenkkejä ja kukkia.

Jos palatsin arkkitehtuuri ja koristeet ovat herättäneet sinussa kunnioitusta, puutarhat ovat sitäkin ihmeellisempiä. Tätä voit nähdä Versaillesin puutarhassa- lue lisää!

1. Kukkapenkit

Latona Parterre| ©Coyau
Latona Parterre| ©Coyau

Vieraillessasi Versaillesin palatsin puutarhoissa näet useita vesipuutarhoja, jotka heijastavat rakennuksen mahtavaa julkisivua.

Vesi Parterre

Se suunniteltiin niin, että auringonvalo heijastuu vedestä ja valaisee kuuluisan peilisalin ulkoseinän.

Se on jaettu kahteen altaaseen, jotka on koristeltu nymfien ja lasten veistoksilla, jotka edustavat Ranskan suuria jokia.

Täältä avautuvat upeat näkymät metsiköihin, puutarhoihin, suihkulähteisiin ja Grand Canalille johtaville poluille.

Pohjoinen ja eteläinen parterre

Molemmat parterret näkyvät vesiparvekkeesta ja rajaavat Versaillesin palatsin pohjaa.

Pohjoisen Parterren sisällä näet Venuksen ja tuulimyllyn pronssipatsaat sekä suuren lammen, jota koristaa Pyramidin suihkulähde.

Eteläinen parterre tunnetaan kukkapuutarhana, ja sen kaiteelta on upeat näkymät Orangerialle. Vilkaise, sillä sieltä voit ottaa joitakin kauneimmista valokuvista vierailustasi Versaillesin palatsin puutarhoihin.

Latona Kukkapenkki

Versailles'n puutarhojen sydämessä sijaitseva Parterre de Latona ja sen suihkulähde ovat yksi kompleksin silmiinpistävimmistä ja kauneimmista.

Se on saanut inspiraationsa Ovidiuksen Metamorphoses-teoksesta ja kertoo myytin jumalatarten Dianan ja Apollon äidistä, jumalatar Latonasta, joka pyysi Jupiterilta apua kostaakseen Lyykian talonpojille, jotka hän muutti liskoiksi ja sammakoiksi.

Varaa matka Versaillesiin Pariisista

2. Orangeria

La Orangerie| ©Lionel Allorge
La Orangerie| ©Lionel Allorge

La Orangerie on kaunis orangeria eteläisen Parterren alla. Se on suojassa kylmiltä tuulilta ja on loistava paikka kasvattaa sitrushedelmäpuita ja muita lajeja, kuten oliivipuita, oleantereita, palmuja ja granaattiomenapuita.

Monet näistä puista ovat yli 200-vuotiaita, ja ne ovat peräisin Etelä-Euroopan maista, kuten Espanjasta, Portugalista ja Italiasta. Kuningas Ludvig XIV rakasti esitellä Orangerien puita vierailleen. Versaillesissa oli jopa Euroopan suurin kokoelma appelsiinipuita.

Nykyään monet näistä kasveista istutetaan ruukkuihin, jotka viedään ulos Orangerian kukkapenkkiin keväästä alkaen, ja talven tullen ne palautetaan takaisin rakennuksen sisätiloihin.

Varaa opastettu kierros Musée de l'Orangerie -museossa Pariisissa

3. Suihkulähteet

Neptunuksen suihkulähde| ©Miguel Hermoso Cuesta
Neptunuksen suihkulähde| ©Miguel Hermoso Cuesta

Versaillesin suihkulähteet ovat yksi suurimmista nähtävyyksistä, joita näet vierailusi aikana, samoin kuin itse puutarhat.

Niitä on ripoteltu eri puolille kompleksia, ja siellä on yli viisikymmentä suihkulähdettä, joiden muotoilu on saanut inspiraationsa klassisen mytologian teemoista.

Joitakin vaikuttavimpia niistä, jotka voit nähdä Versaillesin puutarhakierroksella, ovat Neptunuksen suihkulähde, Latonan suihkulähde, Apollon suihkulähde, Eläintaistelun suihkulähde ja Lohikäärmeen suihkulähde.

Milloin voin nähdä Suuret musiikkivedet -näyttelyn Versaillesin suihkulähteillä?

Versailles'n suihkulähteet saavat joka vuosi takaisin sen loiston, joka niillä oli vuosisatoja sitten kuningas Ludvig XIV:n aikana, kun ne otetaan käyttöön toukokuun lopun ja lokakuun lopun välisenä aikana ja ihastuttavat turisteja upealla musiikin ja veden spektaakkelilla, jota kutsutaan nimellä Suuri musiikkivesi.

Versailles'n suihkulähteillä on päivä- ja yönäytöksiä, mutta jälkimmäisiä järjestetään vain kesällä kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, kun sää on hyvä.

Lisäksi joka lauantai kesäisin illan Great Musical Waters -näytöksen lisäksi järjestetään ilotulitus, mikä tekee kokemuksesta vielä erikoisemman ja upeamman, jos mahdollista. Jos sinulla on mahdollisuus nähdä se, suosittelen sitä lämpimästi.

Mitkä ovat Versailles'n suihkulähteiden näytöksen aukioloajat?

  • Suuret musiikkivedet: lauantaisin ja sunnuntaisin 22. toukokuuta-31. lokakuuta sekä eräinä juhlapyhinä, kuten Ranskan kansallispäivänä (14. heinäkuuta).
  • Grand Eaux Musicales Nocturnes: lauantaisin 12. kesäkuuta-18. syyskuuta sekä yleisinä juhlapäivinä, kuten Ranskan kansallispäivänä (14. heinäkuuta).

Mikä on sisäänpääsymaksu?

Vaikka Versaillesin puutarhaan on yleensä vapaa pääsy, jos haluat käydä suihkulähteillä Grand Eaux Musicales -esityksen aikana, sinun on maksettava pääsymaksu.

Hinnat alkavat 9,50 eurosta yleisölle ja 8,50 eurosta alennetulle pääsylle. 0-5-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.

4. Metsiköt

Puut koko palatsissa| ©Leo-setä
Puut koko palatsissa| ©Leo-setä

Versaillesin palatsin puutarhassa kävellessäsi yllätyt nähdessäsi niin paljon puulajeja, joita oli Ludvig XIV:n aikana peräti viisitoista ja joita koristivat patsaat, maljakot ja suihkulähteet.

Versaillesin lehtimajat olivat kuin ulkoilmasalongit, joissa monarkit kävivät ja viihdyttivät lounaalla, illallisilla, tanssiaisissa ja muissa seurapiiritapahtumissa.

Nykyään voit vierailla useissa näistä metsistä, kuten Kuningattaren metsässä, Tanssisalin metsässä, Girandolen metsässä ja Enceladuksen metsässä.

5. Veistokset

Versaillesin veistokset| ©Mike Fonseca
Versaillesin veistokset| ©Mike Fonseca

Ludvig XIV:lle Versaillesin puutarhat olivat paitsi paikka, jossa voit kävellä, rentoutua ja nauttia luonnosta, myös hänen valtansa symboli.

Siksi hän varmisti, että ne näyttivät majesteettisilta, ja koristeli ne kaikenlaisilla koristeilla. Alueelle istutettiin lukemattomia puita, kasveja ja kukkia (monet niistä olivat tuohon aikaan eksoottisia), ja lukuisia suihkulähteitä ja veistoksia asennettiin ja suunniteltiin korostamaan niiden loistoa.

Monien näiden veistosten aiheena olivat ritarillisuus ja rakkaus (Eros), Apollo-jumala kuninkaan oman vallan vertauskuvana ja hänen valtakautensa edetessä myös lapsuus. Siksi puutarhassa on monia patsaita, joissa lapset leikkivät delfiinien ja tritonien kanssa.

Tämä on maailman suurin ulkoilmaveistosmuseo, jossa on yli 300 veistosta, jotka on ripoteltu ympäri puutarhaa.

6. Promenadit

Sveitsin Guard Lake| ©Wikimedia
Sveitsin Guard Lake| ©Wikimedia

Versailles'n puutarhat on suunniteltu kahta akselia pitkin: pohjois-etelä- ja itä-länsi-akseleita. Kun lähdet kävelyreitille, katso tätä karttaa, jotta löydät helpommin perille.

Paseo del Agua on yksi tämän pohjois-etelä-akselin tärkeimmistä osista. Se suunniteltiin 1600-luvulla, ja sitä koristi neljätoista suihkulähdettä, jotka esittivät lapsiryhmiä, tritoneita ja satiireja.

Jos haluat seurata Versailles'n puutarhojen pohjois-etelä-akselia, se alkaa Neptunuksen suihkulähteeltä, kulkee Promenade de l'Eau'ta pitkin ja jatkuu Orangerieen ja Lac de la Garde Suisseen.

Itä-länsi-akseli tunnetaan nimellä Grand Perspective. Se jakaa Versaillesin puutarhat symmetrisen akselin tavoin, kulkee Leton suihkulähteen ohi ja jatkuu Kuninkaallista tietä pitkin Grand Canalille.

Kuninkaallinen tie juontaa juurensa kuningas Ludvig XIII:n aikaan, vaikka se näytti silloin aivan erilaiselta. Kuninkaallista tietä pitkin hevoskastanja-, pihlaja- ja valkopyökkipuiden keskellä kulkeva kävely on erittäin rentouttava kokemus ennen kuin saavut Apollon suihkulähteelle ja Grand Canalille.

7. Grand ja Petit Trianon

Grand Trianon| ©Wikimedia
Grand Trianon| ©Wikimedia

Jos jatkat kävelyä Versaillesin puutarhojen läpi, tulet Grand ja Petit Trianoniin, kahteen kukkapuutarhojen ympäröimään palatsiin, joihin monarkit mielellään menivät paetakseen hovin hälinää tai nauttiakseen muutamasta lepohetkestä.

Grand Trianon

Grand Trianon on kaunis italialaistyylinen palatsi, joka on rakennettu vihreästä ja vaaleanpunaisesta marmorista ja jota kuningas käytti lyhyitä aikoja kesäisin tai salaisiin tapaamisiin rakastajattarensa, markiisi de Montespanin kanssa. Rakennusta ympäröi kaunis kukkapuutarha.

Pieni Trianon

Versaillesin palatsikompleksin kaakkoispuolella sijaitseva Petit Trianon on kreikkalaistyylinen palatsi, jonka kuningas Ludvig XV määräsi rakennettavaksi lahjaksi suosikki rakastajattarelleen Madame de Pompadourille.

Kun kuningas Ludvig XVI nousi valtaistuimelle, hän antoi sen vaimolleen, kuningatar Marie-Antoinettelle häälahjaksi. Siellä on myös useita ranskalais- ja englantilaistyylisiä puutarhoja. Jälkimmäisessä on Rakkauden temppeli, klassinen temppeli, jota johtaa Eroksen patsas.

Varaa matka Versaillesiin Pariisista

8. Kuningattaren kylä

Kuningattaren kylä| ©ToucanWings
Kuningattaren kylä| ©ToucanWings

Tämä on pieni maalaistalo, joka on saanut inspiraationsa Normandian maalaismaisemasta, jonne kuningatar Marie-Antoinette halusi mennä nauttimaan kesäpäivistä lastensa kanssa ja pakenemaan Ranskan hovin mahtipontisuutta.

Siellä hän nautti yksinkertaisesta maalaiselämästä, joka oli ristiriidassa Versaillesin palatsin loiston kanssa.

Kuningattaren kylän maatila koostui myllystä, meijeristä ja useista hedelmätarhoista, jotka toimittivat tuotteita kuninkaallisiin keittiöihin.

Varaa matka Versaillesiin Pariisista

9. Versaillesin puisto

Versailles'n puisto ja Grand Canal| ©Simdaperce
Versailles'n puisto ja Grand Canal| ©Simdaperce

Grand Canal -kanavan eteläpäässä on Parc de Versailles, suuri metsäinen ja maisemoitu alue, jonne pääsee maksutta ja jossa voit järjestää piknikretken ja nauttia luonnosta vierailusi aikana. Voit tuoda omat eväät mukanasi tai ostaa ne jostakin Versaillesin ravintoloista.

Voit päästä Parc de Versailles'n puistoon kävellen puutarhojen läpi (matka kestää noin puoli tuntia) tai voit matkustaa turistijunalla puutarhojen sisäänkäynnin luona (matka kestää noin 15 minuuttia).

10. Versaillesin musiikilliset puutarhat

Versaillesin palatsin puutarha ja suihkulähde| ©Ivo Jansch
Versaillesin palatsin puutarha ja suihkulähde| ©Ivo Jansch

Versailles'n suihkulähteissä järjestettävän Suurten musiikkivesien näyttelyn lisäksi palatsin puutarhassa järjestetään myös toinen erittäin viihdyttävä tapahtuma, jossa musiikki on pääosassa: Versailles'n musiikkipuutarhat.

Tämän festivaalin aikana sinulla on mahdollisuus katsella Versailles'n puutarhoja musiikin tahdissa, kun teet miellyttävän kävelyretken. Tämä on hyvin erityinen kokemus, joka tapahtuu vain tiettyinä aikoina vuodesta.

Milloin voit osallistua Versaillesin musiikillisessa puutarhassa järjestettävään esitykseen?

Tämä musiikkikonsertti järjestetään joka vuosi kesä- ja syyskaudella Versaillesin maaseudun sydämessä.

Mitkä ovat Versailles'n suihkulähteiden näytöksen aukioloajat?

  • Heinäkuun alusta elokuun loppuun: tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin.

  • Syyskuun alusta lokakuun loppuun: tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin.

Mikä on lipun hinta?

Vaikka Versailles'n puutarhoihin on yleensä vapaa pääsy, jos haluat osallistua Versailles'n musiikkipuutarhojen esitykseen, sinun on maksettava pääsymaksu.

Tapahtuman yleinen sisäänpääsymaksu on 8,50 € ja alennettu sisäänpääsymaksu 7,50 €. 0-5-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.

Varaa retki Versaillesiin Pariisista käsin


Milloin Versaillesin puutarhat ovat avoinna?

Kukat ja puut| ©Gary Todd
Kukat ja puut| ©Gary Todd

Versailles'n puutarhat ovat avoinna päivittäin klo 8.00-20.30.

Kuinka paljon Versaillesin puutarhaan pääseminen maksaa?

Paikkoja Versaillesin sisällä| ©Dineshraj Goomany
Paikkoja Versaillesin sisällä| ©Dineshraj Goomany

Puutarhoihin on vapaa pääsy paitsi Suurten musiikkivesien päivinä, jolloin voit ostaa yleisen pääsylipun 9,50 eurolla ja alennetun lipun 8 eurolla. 0-5-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.

Jos haluan vierailla vain Versailles'n puutarhoissa, pitääkö minun odottaa yleistä sisäänpääsyjonoa?

Kierros puutarhoissa| ©Dineshraj Goomany
Kierros puutarhoissa| ©Dineshraj Goomany

Ei, sinun ei tarvitse jonottaa, jos haluat vierailla vain Versaillesin puutarhoissa. Niihin pääsee suoraan kuningattaren portilta tai palatsin vasemmalta puolelta.

Vinkkejä Versaillesin puutarhoihin tutustumiseen

Vierailu Versailles'n puutarhoissa| ©Dennis Jarvis
Vierailu Versailles'n puutarhoissa| ©Dennis Jarvis
  • Ennen kuin lähdet Versaillesin palatsiin, tarkista sää ennuste vierailupäiväksi. Jos ennustetaan rankkasadetta tai kovaa tuulta, puutarhat suljetaan todennäköisesti yleisöltä.
  • Versailles'n puutarhat ovat 800 hehtaarin laajuiset - ne ovat valtavat! Jos aiot viettää Pariisissa useita päiviä, esimerkiksi 4 päivästä viikkoon, suosittelen, että omistat Versaillesille kokonaisen päivän, jonka aikana voit tutustua siihen kaikessa rauhassa. Kiirehtiminen ei ole hyvä asia, varsinkaan jos olet menossa Versaillesiin lasten kanssa, joiden on otettava rauhallisesti.
  • Versailles'n palatsin ja sen puutarhojen vierailun välissä lounasaika osuu luultavasti keskelle kierrosta, ja sinun on jäätävä lounaalle. Ei hätää, on paljon upeita paikkoja, joissa voit pitää tauon ja ottaa voimia talteen. Postauksessa Missä syödä Versaillesissa kerron sinulle useista vaihtoehdoista.
  • Älä kanna matkalaukussasi liikaa painoa vierailua varten. Ota mukaan vain välttämättömät tavarat, sillä Versailles'n puutarhojen tuntikausien mittainen kävely painon kanssa saa olkapääsi kipeäksi. Sisäänpääsy on myös hyvin tiukka sen suhteen, mitä Versaillesin palatsiin ja sen puutarhoihin saa tuoda, joten älä ota mukaan liikaa tavaraa. Voit myös käyttää matkatavaroiden säilytystilaa, joka on maksuton.
  • Voit käydä ensin Versaillesin puutarhoissa ennen palatsin katsomista. Kun saavut paikalle, mene pääesplanadille ja vasemmalla puolella olevasta prinsessan puutarhasta pääset puutarhaan. Minun mielestäni on kuitenkin parempi tehdä se toisinpäin.
  • Lataa Versaillesin palatsin ja sen puutarhojen sovellus, jotta voit tehdä vierailun. Se on saatavilla sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmissä. Domaine de Versailles'n audio-oppaan lisäksi siinä on myös geo-paikannettava kartta, joka auttaa sinua reitilläsi.

Varaa retki Versaillesiin Pariisista käsin