Parasta tekemistä Versaillesin puutarhoissa

Maisema-arkkitehti André Le Nôtren suunnittelemat Versaillesin puutarhat luotiin kuningas Ludvig XIV:n kunniaksi, ja ne ovat ranskalaisen puutarhan ruumiillistuma. Rauhan tyyssija, joka herättää aistisi.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuuttia luettu

Parasta tekemistä Versaillesin puutarhoissa

Versaillesin palatsin puutarhat | ©Hailey Wagner

Versaillesin palatsin puutarhat ovat lähes yhtä ikonisia kuin itse palatsi. Ne ovat ranskalaisen maisemasuunnittelun mestariteos ja ilo katsella, ja niissä yhdistyvät luonto ja taide täydellisessä harmoniassa.

Kun olet nähnyt Versailles'n palatsin huoneet ja ylellisyyden, seuraava pysähdys kierroksellasi on sen kuuluisat puutarhat, jotka ovat täynnä järviä, suihkulähteitä, kukkapenkkejä ja kukkia.

Jos itse palatsin arkkitehtuuri ja koristeet ovat herättäneet sinussa ihmetystä, puutarhat eivät ole sen vähempää. Tätä näet Versaillesin puutarhoissa- lue lisää!

1. Parterret

Latona-puutarha| ©Coyau
Latona-puutarha| ©Coyau

Vieraillessasi Versaillesin palatsin puutarhoissa näet useita vesipuutarhoja, jotka heijastavat rakennuksen mahtavaa julkisivua.

Vesiparvekkeet

Tämä oli suunniteltu heijastamaan auringonvaloa veteen, jotta se valaisi kuuluisan peilisalin ulkoseinää.

Se on jaettu kahteen altaaseen, jotka on koristeltu nymfien ja lasten veistoksilla, jotka edustavat Ranskan suuria jokia.

Täältä avautuu upea näkymä metsiköihin, puutarhoihin, suihkulähteisiin ja Grand Canalille johtaville poluille.

Pohjoinen ja eteläinen parterre

Molemmat parterret näkyvät Water Parterresta ja rajaavat Versaillesin palatsin pohjaa.

Pohjoisen parterren sisällä näet pronssiset Venus- ja Tuulimylly-patsaat sekä suuren lammen, jota koristaa Pyramidisuihkulähde.

Eteläinen parterre tunnetaan kukkapuutarhana, ja sen kaiteelta on upeat näkymät Orangerialle. Käy katsomassa, sillä täältä voit ottaa joitakin Versailles'n palatsin puutarhavierailusi kauneimmista valokuvista.

Latona Parterre

Versaillesin puutarhojen sydämessä sijaitseva Parterre de Latona ja sen suihkulähde ovat yksi kompleksin näyttävimmistä ja kauneimmista.

Se on saanut inspiraationsa Ovidiuksen Metamorphoses-kirjasta ja kertoo myytin jumalatarten Dianan ja Apollon äidistä, jumalatar Latonasta, joka pyysi Jupiterilta apua kostaakseen Lyykian talonpojille, jotka hän muutti liskoiksi ja sammakoiksi.

Varaa matka Versaillesiin Pariisista

2. Orangeria

Orangerie| ©Lionel Allorge
Orangerie| ©Lionel Allorge

Orangerie on eteläisen parterren alapuolella sijaitseva kaunis orangeria, joka on kylmiltä tuulilta suojassa ja joka on loistava paikka sitrushedelmäpuiden ja muiden lajien, kuten oliivipuiden, oleanterien, palmujen ja granaattiomenapuiden kasvattamiseen.

Monet näistä puista ovat yli 200-vuotiaita, ja ne ovat peräisin Etelä-Euroopan maista, kuten Espanjasta, Portugalista ja Italiasta. Kuningas Ludvig XIV esitteli mielellään Orangerien puita vierailleen. Versailles'ssa oli jopa Euroopan suurin appelsiinipuukokoelma.

Nykyään monet näistä kasveista istutetaan ruukkuihin, jotka viedään Orangeriesta kukkapenkkeihin keväästä alkaen, ja kun talvi saapuu, ne palautetaan takaisin rakennuksen sisätiloihin.

Varaa opastettu kierros Musée de l'Orangerie de Parisiin

3. Suihkulähteet

Neptunuksen suihkulähde| ©Miguel Hermoso Cuesta
Neptunuksen suihkulähde| ©Miguel Hermoso Cuesta

Versailles'n suihkulähteet ovat yksi suurimmista spektaakeleista, joita näet vierailusi aikana, itse puutarhojen ohella.

Niitä on ripoteltu ympäri rakennuskompleksia, ja siellä on yli viisikymmentä suihkulähdettä, joiden suunnittelussa on otettu mallia klassisen mytologian teemoista.

Joitakin vaikuttavimpia niistä, jotka näet Versaillesin puutarhakierroksella, ovat Neptunuksen suihkulähde, Latonan suihkulähde, Apollon suihkulähde, Eläintaistelun suihkulähde tai Lohikäärmeen suihkulähde.

Milloin voit nähdä Suurten musiikkivesien näyttelyn Versaillesin suihkulähteissä?

Versailles'n suihkulähteet palautetaan joka vuosi siihen loistoon, joka niillä oli vuosisatoja sitten kuningas Ludvig XIV:n aikana, kun ne otetaan käyttöön toukokuun lopun ja lokakuun lopun välisenä aikana ja ihastuttavat turisteja upealla musiikin ja veden spektaakkelilla, jota kutsutaan nimellä Suuri musiikkivesinäytös.

Versailles'n suihkulähteissä on päivä- ja yönäytöksiä, mutta jälkimmäisiä järjestetään vain kesällä kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, kun sää on hyvä.

Lisäksi joka lauantai kesällä Suurten musiikkivesien yölliseen näytökseen liittyy ilotulitus, mikä tekee elämyksestä vieläkin erikoisemman ja henkeäsalpaavamman. Jos sinulla on mahdollisuus nähdä se, suosittelen sitä lämpimästi.

Mitkä ovat Versaillesin suihkulähteiden show'n aukioloajat?

  • Great Musical Waters: lauantaisin ja sunnuntaisin 22. toukokuuta-31. lokakuuta sekä joihinkin juhlapyhiin, kuten Ranskan kansallispäivään (14. heinäkuuta).
  • Suuri musiikkivesi yöllä: lauantaisin 12. kesäkuuta-18. syyskuuta ja juhlapyhinä, kuten Ranskan kansallispäivänä (14. heinäkuuta).

Paljonko sisäänpääsy maksaa?

Vaikka Versailles'n puutarhaan on yleensä vapaa pääsy, jos haluat käydä suihkulähteillä aikana, jolloin Great Musical Waters -näytös on käynnissä, sinun on maksettava pääsymaksu.

Hinnat alkavat 9,50 eurosta yleisestä sisäänpääsystä ja 8,50 eurosta alennetusta sisäänpääsystä. 0-5-vuotiaat lapset pääsevät sisään ilmaiseksi.

.

4. Metsiköt

Puita kaikkialla palatsissa| ©Leo-setä
Puita kaikkialla palatsissa| ©Leo-setä

Versaillesin palatsin puutarhassa kävellessäsi yllätyt nähdessäsi niin paljon puulajeja, ja Ludvig XIV:n aikana niitä oli peräti viisitoista, ja niitä koristivat patsaat, maljakot ja suihkulähteet.

Versailles'n metsiköt olivat kuin ulkoilmasalongit, joissa monarkit kävivät ja viihdyttivät lounaalla, illallisilla, tanssiaisissa ja muissa seurapiiritapahtumissa.

Nykyään voit vierailla useissa näistä metsiköistä, kuten kuningattaren metsikössä, tanssisalin metsikössä, Girandolen metsikössä tai Enceladuksen metsikössä.

.

5. Veistokset

Versaillesin veistokset| ©Mike Fonseca
Versaillesin veistokset| ©Mike Fonseca

Ludvig XIV:lle Versaillesin puutarhat eivät olleet vain paikka, jossa voit kävellä, rentoutua ja nauttia luonnosta, vaan myös hänen valtansa symboli.

Siksi hän huolehti siitä, että ne näyttivät majesteettisilta, ja koristeli ne kaikenlaisilla koristeilla. Hän istutti lukemattomia puita, kasveja ja kukkia (monet niistä olivat tuohon aikaan eksoottisia) ja asensi lukuisia suihkulähteitä ja veistoksia, jotka oli suunniteltu ja suunniteltu korostamaan hänen kunniaansa.

Monien veistosten aiheena oli galanttius ja rakkaus (Eros), Apollo-jumala, joka oli kuninkaan oman vallan vertauskuva, ja hänen valtakautensa edetessä myös lapsuus. Siksi puutarhoissa voi nähdä monia patsaita, joissa lapset leikkivät delfiinien ja tritonien kanssa.

Puutarhoissa on yli 300 veistosta, joten kyseessä on maailman suurin ulkoilmaveistosmuseo.

.

6. Kävelyreitit

Sveitsiläiskaartin järvi| ©Wikimedia
Sveitsiläiskaartin järvi| ©Wikimedia

Versaillesin puutarhat on suunniteltu kahta akselia pitkin: pohjois-etelä- ja itä-länsi-akseleita. Helpottaaksesi suunnistamista vilkaise tätä karttaa, kun lähdet kävelyreitille.

Paseo del Agua on yksi tämän pohjois-etelä-akselin tärkeimmistä osista. Se suunniteltiin 1600-luvulla, ja sitä koristi neljätoista suihkulähdettä, jotka esittävät lapsiryhmiä, tritoneita ja satiireja.

Jos haluat seurata Versailles'n puutarhojen pohjois-etelä-akselia, se alkaa Neptunuksen suihkulähteestä, kulkee Promenade de l'Eau'ta pitkin ja jatkuu Orangerieen ja Lac de la Garde Suisseen.

Itä-länsi-akseli tunnetaan nimellä Grand Perspective. Se jakaa Versailles'n puutarhat symmetrisen akselin tavoin, kulkee Leton suihkulähteen ohi ja jatkuu Kuninkaallista reittiä pitkin Grand Canalille.

Kuninkaallinen reitti juontaa juurensa kuningas Ludvig XIII:n aikaan, vaikka se näytti tuolloin aivan erilaiselta. Kuninkaallista tietä pitkin kävely hevoskastanja-, pihlaja- ja valkopyökkipuiden keskellä on erittäin rentouttava kokemus ennen kuin saavut Apollon suihkulähteelle ja Grand Canalille.

7. Grand ja Petit Trianon

Grand Trianon| ©Wikimedia
Grand Trianon| ©Wikimedia

Jos jatkat kävelyä Versaillesin puutarhojen läpi, tulet Grand ja Petit Trianoniin, kahteen kukkapuutarhojen ympäröimään palatsiin, joihin monarkit mielellään menivät paetakseen hovin hälinää tai nauttiakseen hetkistä rentoutua.

Grand Trianon

Grand Trianon on kaunis italialaistyylinen, vihreästä ja vaaleanpunaisesta marmorista rakennettu palatsi, jota kuningas käytti lyhyitä aikoja kesäisin tai salaisiin tapaamisiin rakastajattarensa, markiisi de Montespanin kanssa. Rakennusta ympäröi kaunis kukkapuutarha.

Petit Trianon

Versaillesin palatsikompleksin kaakkoispuolella sijaitseva Petit Trianon on kreikkalaistyylinen palatsi, jonka kuningas Ludvig XV määräsi rakennettavaksi lahjaksi suosikki rakastajattarelleen Madame de Pompadourille.

Kun kuningas Ludvig XVI nousi valtaistuimelle, hän antoi sen vaimolleen, kuningatar Marie-Antoinettelle häälahjaksi. Siellä on myös useita ranskalaiseen ja englantilaiseen tyyliin rakennettuja puutarhoja. Jälkimmäisessä on Rakkauden temppeli, klassisen tyylin pyhäkkö, jota johtaa Eroksen patsas.

Varaa matka Versaillesiin Pariisista

8. Kuningattaren kylä

Kuningattaren kylä| ©ToucanWings
Kuningattaren kylä| ©ToucanWings

Tämä pieni maalaistalo on saanut inspiraationsa Normandian maalaismaiseman arkkitehtuurista, jossa kuningatar Marie Antoinette vietti mielellään kesäpäiviä lastensa kanssa ja pakeni Ranskan hovin loistoa.

Siellä hän nautti yksinkertaisesta maalaiselämästä, joka oli ristiriidassa Versaillesin palatsin loiston kanssa.

Kuningattarenkylän maatila koostui myllystä, meijeristä ja useista hedelmätarhoista, jotka toimittivat tuotteita kuninkaallisiin keittiöihin.

Varaa matka Versaillesiin Pariisista

9. Versaillesin puisto

Versailles'n puisto ja Grand Canal| ©Simdaperce
Versailles'n puisto ja Grand Canal| ©Simdaperce

Grand Canal -kanavan eteläpäässä on Parc de Versailles, suuri metsäinen ja maisemoitu alue, jonne pääsee maksutta ja jossa voi järjestää piknikretken, jotta voi nauttia luonnosta vierailun aikana. Voit tuoda omat eväät mukanasi tai ostaa ne jostakin Versaillesin ravintoloista.

Parc de Versailles'n puistoon pääset kävellen puutarhojen läpi (matka kestää noin puoli tuntia) tai voit matkustaa turistijunalla puutarhojen sisäänkäynnin luona (matka kestää noin 15 minuuttia).

10. Versaillesin musiikkipuutarhat

Versaillesin palatsin puutarha ja suihkulähde| ©Ivo Jansch
Versaillesin palatsin puutarha ja suihkulähde| ©Ivo Jansch

Versaillesin suihkulähteissä järjestettävän Suurten musiikkivesien näyttelyn lisäksi palatsin puutarhassa järjestetään myös toinen erittäin viihdyttävä tapahtuma, jossa musiikki on pääosassa: Versaillesin musiikkipuutarhat.

Tämän festivaalin aikana sinulla on mahdollisuus katsella Versaillesin puutarhoja musiikin tahdissa samalla kun teet miellyttävän kävelyretken. Tämä on hyvin erityinen kokemus, joka järjestetään vain tiettyinä aikoina vuodesta.

Milloin voit osallistua Versailles'n musiikillisten puutarhojen esitykseen?

Tämä musiikkikonsertti järjestetään joka vuosi kesä- ja syyskaudella Versaillesin maaseudun sydämessä.

Mitkä ovat Versailles'n suihkulähteiden show'n aukioloajat?

  • Heinäkuun alusta elokuun loppuun: tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin.

  • Syyskuun alusta lokakuun loppuun: tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin.

Mikä on lipun hinta?

Vaikka Versailles'n puutarhat ovat normaalisti ilmaisia, jos haluat osallistua Versailles'n musiikillisiin puutarhoihin -esitykseen, sinun on maksettava lippu.

Yleinen sisäänpääsymaksu tähän tapahtumaan on alkaen 8,50 euroa ja alennettu sisäänpääsymaksu alkaen 7,50 euroa. 0-5-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.

Varaa retki Versaillesiin Pariisista


Milloin Versaillesin puutarhat ovat avoinna?

Kukkia ja puita| ©Gary Todd
Kukkia ja puita| ©Gary Todd

Versailles'n puutarhat ovat avoinna päivittäin klo 8.00-20.30.

Paljonko Versailles'n puutarhoihin pääseminen maksaa?

Versailles'n sisäiset paikat| ©Dineshraj Goomany
Versailles'n sisäiset paikat| ©Dineshraj Goomany

Puutarhoihin on vapaa pääsy paitsi Grand Eaux Musicales -tapahtuman päivinä, jolloin voit ostaa yleisen pääsylipun 9,50 € ja alennetun lipun 8 €. 0-5-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.

Jos haluan vierailla vain Versaillesin puutarhoissa, pitääkö minun odottaa yleisen sisäänpääsyn jonossa?

Kiertoajelu puutarhassa| ©Dineshraj Goomany
Kiertoajelu puutarhassa| ©Dineshraj Goomany

Ei, sinun ei tarvitse jonottaa, jos haluat vierailla vain Versailles'n puutarhoissa. Voit mennä niihin suoraan kuningattaren portilta tai palatsin vasemmalta puolelta.

Vinkkejä Versailles'n puutarhoihin tutustumiseen

Versailles'n puutarhoissa vierailu| ©Dennis Jarvis
Versailles'n puutarhoissa vierailu| ©Dennis Jarvis
  • Ennen kuin teet matkan Versaillesin palatsiin, tarkista sää ennuste vierailupäiväksi. Jos ennustetaan rankkasadetta tai kovaa tuulta, puutarhat ovat todennäköisesti suljettuina yleisöltä.
  • Versailles'n puutarhat kattavat 800 hehtaarin alueen - ne ovat valtavat! Jos aiot viettää Pariisissa useita päiviä, esimerkiksi neljästä päivästä viikkoon, suosittelen, että omistat Versailles'lle kokonaisen päivän, jolloin voit tutustua siihen kaikessa rauhassa. Kiirehtiminen ei ole hyvästä, varsinkin jos olet menossa Versaillesiin lasten kanssa, joiden on otettava rauhallisesti.
  • Versailles'n palatsin ja sen puutarhojen vierailun välillä lounasaika tulee luultavasti yllättämään teidät kesken kierroksen, ja joudutte jäämään sinne lounaalle. Ei hätää, on paljon upeita paikkoja, joissa voit pitää tauon ja ottaa energiaa talteen. Postauksessa Missä syödä Versaillesissa kerron useista vaihtoehdoista.
  • Älä kanna liikaa painoa laukussasi vierailua varten. Ota mukaan vain välttämättömät tavarat, sillä jos kävelet Versaillesin puutarhassa tuntikausia painoa kanniskellen, olkapääsi kipeytyvät. Sisäänpääsy on myös hyvin tiukka sen suhteen, mitä Versaillesin palatsiin ja sen puutarhoihin saa tuoda, joten älä ota mukaan liikaa tavaraa. Voit myös käyttää matkatavarasäilytystä, joka on maksuton.
  • Voit käydä ensin Versaillesin puutarhoissa ennen palatsin katsomista. Siinä tapauksessa mene saapuessasi pääesplanadille ja vasemmalla puolella olevasta prinsessan puutarhasta pääset puutarhoihin. Minun mielestäni on kuitenkin parempi tehdä se toisinpäin.
  • Lataa Versaillesin palatsin ja sen puutarhojen sovellus, jotta voit tehdä vierailun. Se on saatavilla sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmiin. Domaine de Versailles'n ääniopastuksen lisäksi siinä on myös geo-paikannettava kartta, joka auttaa sinua reitilläsi.

Varaa retki Versaillesiin Pariisista käsin