Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 Tekemistä Amsterdamissa lokakuussa

Syksy saapuu Amsterdamiin, joten lokakuu on yksi kauneimmista kuukausista vierailla kanaalien kaupungissa. Tutustu tässä postauksessa kaikkeen, mitä sillä on tarjottavanaan tässä kuussa.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minuuttia luettu

10 Tekemistä Amsterdamissa lokakuussa

Näkymä Amsterdamista yöllä | ©Wegdekstreepje

Lokakuu on Amsterdamissa syksyn leimaama kuukausi. Tänä vuodenaikana kaupungin puistot tarjoavat kauniita postikorttimaisemia ja kaduilla on erityinen tunnelma. Vaikka lokakuussa on kylmempää, on kaupungissa paljon tekemistä ja nähtävää myös tyypillisten ja turistikohteiden lisäksi.

Kylmät syyspäivät sopivat erinomaisesti kaupungin museoihin tutustumiseen tai kuuman kahvin nauttimiseen jollakin aukiolla. Mutta myös lokakuussa on ainutlaatuisia festivaaleja ja juhlia, jotka kannattaa kokea, sekä ainutlaatuisia urheilutapahtumia. Mitä siis kannattaa tehdä Amsterdamissa lokakuussa? Vastaus on alla.

1. Van Gogh ja syksy kulkevat käsi kädessä

Van Gogh -museon ulkopuolella| ©Marcelo Campi
Van Gogh -museon ulkopuolella| ©Marcelo Campi

Jos olet taiteen ja Vincent Van Goghin ystävä, tiedät, että syksy oli taiteilijalle inspiraation lähde. Monet hänen teoksistaan ovatkin maisemia tältä vuodenaikana, ja tyypilliset syksyn värit ovat hyvin yleisiä hänen maalauksissaan. Mikä olisikaan parempi aika kuin ostaa lippu Van Gogh -museoon.

Monet hänen tärkeimmistä maalauksistaan löytyvät tästä Amsterdamissa sijaitsevastamuseosta, joka on omistettu yksinomaan hollantilaissyntyisen taiteilijan hahmolle. Van Gogh on yksi Amsterdamin symboleista, ja hänen museonsa onkin kaupungin suosituin matkailukohde.

Varaa lippusi Van Gogh -museoon

2. Vieraile juutalaiskorttelissa sen pyhimpänä kuukautena

Waterloopleinin kirpputori| ©Linnie
Waterloopleinin kirpputori| ©Linnie

Lokakuun alussa vietetään juutalaisten juhlapäivää Jom Kippuria, joka tunnetaan myös anteeksiannon päivänä. Se on yksi juutalaisen kalenterin tärkeimmistä juhlista, ja siksi se on hyvä aika vierailla Amsterdamin juutalaiskorttelissa.

Tässä Amsterdamin keskustassa sijaitsevassa pienessä kaupunginosassa on joitakin kaupungin tärkeimpiä museoita, kuten Rembrandtin talomuseo ja juutalainen historiallinen museo. Jälkimmäinen on täydellinen paikka tutustua juutalaiseen kulttuuriin. Juhlien aikaan tämä kaupunginosa henkii erityistä tunnelmaa. Jos päätät vierailla siellä, et tule katumaan, mutta tee se aina kunnioittaen sen uskonnollisia tapoja.

Varaa lippusi Amsterdamin juutalaismuseoon.

3. Kunnioita Anne Frankin muistoa ja vieraile hänen kotimuseossaan

Anne Frankin piilopaikka| ©Dennis Jarvis
Anne Frankin piilopaikka| ©Dennis Jarvis

Jom Kippurin juutalaisen juhlapäivän yhteydessä monet ihmiset käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja tekevät Anne Frank -kierroksen juutalaiskorttelissa. Jotkut valitsevat tämän kierroksen tämän tärkeän päivän ajaksi kunnioituksen merkiksi, mutta se on aina hyvä hetki oppia Anne Frankin tarinasta.

Tällä noin kaksi tuntia kestävällä kierroksella tutustut sekä juutalaiskortteliin että Jodenbuurtiin, ja opit kaikki historialliset yksityiskohdat ajasta, jolloin Amsterdam oli Saksan vallan alla, sekä Anne Frankin talon merkityksestä.

Varaa Anne Frank -kierros juutalaiskortteliin

4. Kanaaliristeily syyspeitteen alla

Syksy kanaaleilla| ©Ross Harper
Syksy kanaaleilla| ©Ross Harper

Amsterdaminkanaaliristeily on ehdoton ohjelma, jos vierailet Amsterdamissa mihin aikaan vuodesta tahansa. Mutta juuri syksyllä ne ovat mielestäni kauneimmillaan. Syksyn oranssinväristen värien ja kanavien varrella olevien puiden ansiosta kanavilla risteily tähän aikaan vuodesta on todellinen herkkupala erityisesti valokuvausta rakastaville.

Yöllä, kun lämpötila laskee, ei ole yhtä suositeltavaa, mutta iltainen risteily illallisen kera Amsterdamin kanaaleilla on silti varma valinta, jos haluat nauttia kaupungin tyypillisimmistä nähtävyyksistä.

Varaa Amsterdamin risteily

5. Juhli Oktoberfestia hollantilaiseen tyyliin

Oktoberfest Amsterdamissa| ©Dom J
Oktoberfest Amsterdamissa| ©Dom J

Vaikka Oktoberfest, maailman tunnetuin olutjuhla, on saksalainen juhla, Amsterdam ei ole mikään häviäjä, kun kyse on juhlinnasta. Alankomailla ja sen pääkaupungilla on aina ollut vahva olutperinne, eivätkä he jätä käyttämättä tilaisuutta juhlia Oktoberfestiä omalla tavallaan.

Baarit täyttyvät ja olutmukit tanssivat taukoamatta, ja juhlan kunniaksi kanaaleille pystytetään kelluvia terasseja. Juhlatunnelma on kaikkialla, ja itse Amsterdamissa sijaitsevaan alkuperäiseen Heinekenin panimoon järjestetään erikoiskierroksia.

Varaa lippusi Heineken Experience -tapahtumaan

6. Jos sade yllättää, etsi suojaa museoista

Sisäänpääsy vahamuseoon| ©Bootuitjes
Sisäänpääsy vahamuseoon| ©Bootuitjes

Sade ja syksy Amsterdamissa kulkevat väistämättä käsi kädessä. Älä anna sateen pilata juhlia, vaan käytä tilaisuutta hyväksesi ja suojaudu sateelta kaupungin museoissa. Alankomaiden pääkaupunkia voisi hyvinkin pitää paitsi kanaalien, myös museoiden kaupunkina. Niitä on yli 50 jokaiseen makuun, ja se on yksi parhaista asioista, joita Amsterdamissa voi tehdä.

Sateisena päivänä suosittelen käymään Rijksmuseumissa, Van Gogh -museossa ja Stedelijk-museossa, sillä nämä kolme sijaitsevat yhdessä Museumplein-puiston ympärillä ja ovat Amsterdamin tärkeimmät museot. Mutta vaihtoehtoja on tietysti monia. Tässä muutamia muita vaihtoehtoja:

  • Hollannin vastarintamuseo Amsterdamissa, joka esittelee sinulle hollantilaista elämää toisen maailmansodan aikana.
  • STRAAT-katutaidemuseo Amster damissa, joka on 8 000 neliömetrin pinta-alallaan Alankomaiden pääkaupungin suurin katutaiteen ja graffitin tila.
  • Amsterdamin Moco-museossa eli Modern Contemporary Museumissa voit syventyä katutaiteilijan tunnetuimpiin teoksiin, kuten Laugh Is The Air, Girl With Balloon ja Barcode.
  • Amsterdamin NEMO-tiedemuseo, josta löydät erilaisia interaktiivisia kokeita tekniikan, fysiikan, biologian ja kemian alalta niin lapsille kuin aikuisillekin.
  • Amsterdamin FOAM-valokuvamuseo, jossa sinulla on mahdollisuus löytää uusia kykyjä sekä ihailla klassisia taiteilijoita.

Varaa suosikkisuunnitelmasi Amsterdamista

7. Halloween Amsterdamissa

Halloween-puvut| ©Danielc
Halloween-puvut| ©Danielc

Halloweenista on tulossa yhä suositumpi Euroopassa, ja Amsterdam on siitä todiste. Kanaalikaupunki on erityisen innostunut lokakuun 31. päivästä, ja sen kunniaksi järjestetään monia juhlia ja tapahtumia. Jos matkasi osuu juuri tähän päivään, voit nauttia monista pelottavista aktiviteeteista ympäri kaupunkia.

Tarjolla on opastettuja kierroksia, joilla kerrotaan Amsterdamin karmivimpia tarinoita, ja monet kanavat on koristeltu Halloween-koristeilla. Pelottavinta on kuitenkin käydä Amsterdamin vankityrmässä. Se on goottilaisen kirkon sisälle rakennettu kauhunähtävyys, joka yrittää pelotella katsojaa teatterilla ja puitteilla, jotka ovat parhaan halloweenin arvoiset.

Varaa lippusi Amsterdam Dungeoniin

8. Nauti soutukilpailun seuraamisesta kanaaleilla

Soutukilpailu kanaaleilla| ©Erik Joling
Soutukilpailu kanaaleilla| ©Erik Joling

Vuodesta 1986 lähtien Grachtenrace on järjestetty joka vuosi lokakuun alussa. Soutukilpailu kaupungin kanavia pitkin on muodostunut yhdeksi Amsterdamin kalenterin tärkeimmistä urheilutapahtumista.

Kilpailuun osallistuu yli 140 joukkuetta, jotka kilpailevat 25 kilometrin matkan kanaaleja pitkin koko kaupungin läpi. Fanit tungeksivat kanaalien ylittävillä silloilla katsomassa ja kannustamassa osallistujia ja nauttimassa kilpailusta samalla kun he syövät eväitä läheisillä ruokakojuilla tai terasseilla. Se on ehdottomasti erilainen kokemus, joka kannattaa kokea lokakuussa, jos matkustat hollantilaiseen kaupunkiin.

9. Kannusta Amsterdamin maratonin juoksijoita... tai liity heihin!

Amsterdamin maraton| ©cottonbro
Amsterdamin maraton| ©cottonbro

Lokakuun ja koko vuoden toinen suuri urheilutapahtuma on kansainvälinen Amsterdamin maraton. Tällä kilpailulla on maailmanlaajuinen maine, ja tuhannet juoksijat tulevat kaikkialta maailmasta kilpailemaan siihen. Tapahtuman ympärillä kaupungissa järjestetään kaikenlaisia aktiviteetteja, ja kaikki on järjestetty niin, että juoksijat ja katsojat voivat nauttia urheilusta.

Voit nauttia siitä, kun katselet osallistujien ohi kulkevia kaupungin tunnusomaisia paikkoja, tai jos olet juoksun harrastaja, voit liittyä heidän seuraansa. Lisäksi kilpailu on hyväntekeväisyysjuoksu, ja kerätyt varat lahjoitetaan voittoa tavoittelemattomille järjestöille.

10. Kuumaa kahvia syksyn torjumiseksi Leidsepleinin aukiolla

Leidsepleinin aukio| ©daryl_mitchell
Leidsepleinin aukio| ©daryl_mitchell

Amsterdamissa on monia tapoja nauttia syksystä ilman kylmää ja sateelta turvassa olemista. Yksi suosikkisuunnitelmistani tässä suhteessa on mennä Leidseplein-aukion kahviloihin. Tämä Amsterdamin keskusaukio on yksi kaupungin kauneimmista aukioista, ja se on aukiolla sijaitseviin kahviloihin menevien amsterdamilaisten vakituinen kohtaamispaikka.

Täällä voit nauttia hyvän kuuman kahvin, rentoutua ja paeta turistien hälinää ja syksyn kylmyyttä. Kun ilta laskeutuu, aukiosta tulee yöelämän keskus lukuisten ravintoloiden ja pubien ansiosta. Se on ehdottomasti loistava paikka syksyn kylmyyden voittamiseen.

Amsterdamin lämpötilat lokakuussa

Pilvinen päivä Amsterdamissa| ©Thomas Stirling
Pilvinen päivä Amsterdamissa| ©Thomas Stirling

Lokakuu on odotetusti puhtaan syksyisen sään kuukausi. Amsterdamissa tämä tarkoittaa viileämpiä mutta miellyttäviä lämpötiloja, useampia pilvisiä päiviä ja usein toistuvia suihkuja. Korkeimmat lämpötilat vaihtelevat 12 ja 16 celsiusasteen välillä, kun taas matalimmat lämpötilat liikkuvat 10 celsiusasteen tuntumassa. Lämpötila laskee harvoin alle 6 asteen tai nousee yli 20 asteen. Kaiken kaikkiaan ilmasto on miellyttävä kaupunkiin tutustumiseen, jos et ole erityisen kolea.

Yksi asia, jota kannattaa varoa, on sateet. Sadepäivän todennäköisyys kasvaa 35 prosenttiin. Todennäköisempää ja lähes varmaa on, että meidät saadaan kiinni pilvisestä taivaasta. Tällöin todennäköisyys nousee 60 prosenttiin. Mutta älä anna näiden lukujen hämätä, lämpötilat ovat täysin siedettäviä ja sadepäivät korvaavat Amsterdamin syksyisen viehätyksen.

Varaa I Amsterdam City Card

Amsterdamin lokakuun matkailijamäärät

Rijksmuseum| ©Frans Ruiter
Rijksmuseum| ©Frans Ruiter

Amsterdamin sesonkiaika päättyy syyskuussa, joten lokakuu on matalasesongin ensimmäinen kuukausi toukokuuhun asti. Tämä ei tarkoita, että Amsterdam tyhjenee turisteista, mutta se tarkoittaa, että matkailu vähenee tuntuvasti. Lokakuussa sinulla ei ole suuria vaikeuksia löytää lentoja ja majoitusta, ja turistinähtävyyksillä on vähemmän jonoja.

Toisinaan on kuitenkin päiviä, jolloin suuntaus on päinvastainen. Kansainväliset tapahtumat, kuten Amsterdamin maraton tai Halloween, houkuttelevat tuhansia kävijöitä. Mutta jos etsit kuukautta, jossa siedettävä sää ja hiljaiset väkijoukot ovat tasapainossa, lokakuu on hyvä aika vierailla Amsterdamissa.

Varaa pyöräretki Amsterdamiin

Amsterdamin hinnat lokakuussa

Maksaminen euroina| ©cottonbro
Maksaminen euroina| ©cottonbro

Kuten aina, hinnat riippuvat suuresti turistien määrästä ja kysynnästä. Lokakuussa hotellihuoneiden ja majoituksen, lentojen ja niin edelleen kysyntä vähenee, joten myös hinnat laskevat. Se ei ole suuri pudotus verrattuna talvikuukausiin, mutta se on varmasti kesäkuukausia edullisempi kuukausi vierailla Amsterdamissa.

Varaa kierros Amsterdamin punaisen valon alueella

Mitä pakata mukaan, kun vierailet Amsterdamissa lokakuussa

Matkalaukun pakkaaminen| ©Craig Adderley
Matkalaukun pakkaaminen| ©Craig Adderley

Jos matkustat Amsterdamiin lokakuussa, sinun on varauduttava kylmään ja sateiseen säähän. Siksi matkalaukkuun kannattaa pakata seuraavat välttämättömät tavarat:

  • Lämpimät ja mieluiten vedenpitävät vaatteet.
  • Mukavat, vedenpitävät jalkineet.
  • Sade on lähes väistämätöntä, mutta Amsterdamissa sateenvarjoja ei suositella, koska joskus puhaltaa voimakas tuuli. On parasta ottaa mukaan mokkakangas.

Varaa Amsterdamin risteily