Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Amsterdamin juutalaiskorttelin kierrokset

Harvalla kaupunginosalla on yhtä paljon historiaa kuin Amsterdamin juutalaiskorttelilla. Seuraavassa kerrotaan, mitä et voi jättää väliin, kun vierailet siellä joko omatoimisesti tai opastetulla kierroksella.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

Amsterdamin juutalaiskorttelin kierrokset

Juutalaiskortteli, Amsterdam | ©Lulumonster25

Amsterdamissa Nieuwmarktin ja Plantagen välinen alue tunnettiin historiallisesti nimellä Jodenbuurt (juutalaiskortteli). Tällä alueella on monia historiallisesti merkittäviä rakennuksia, ja sitä hallinnoi The Jewish Cultural Quarter, joka on järjestö, joka on omistautunut juutalaisen kulttuurin säilyttämiselle Amsterdamissa.

Kaikkiin näihin rakennuksiin pääsee yhdellä lipulla, joka on ostettu mistä tahansa Juutalaisen kulttuurikorttelin lipputoimistosta. Sinun ei myöskään tarvitse hypätä Amsterdamin eri liikennevälineisiin tutustuaksesi kuhunkin juutalaiseen helmeen.

1. Tutustu Waterloopleinin kirpputorin tarjontaan

Waterloopleinin kirpputori| ©Linnie
Waterloopleinin kirpputori| ©Linnie

Waterloopleinin kirpputori Amsterdamissa on yksi niistä kohteista, joita ei kannata jättää väliin. Se on ehdottomasti yksi Amsterdamin mielenkiintoisimmista paikoista, ja se on myös yksi kaupungin vanhimmista toreista.

Jos arvostat rahan säästämistä, suosittelen, että teet täydellisen kierroksen markkinoilla ennen ostoksia. Monia tavaroita löytyy lukuisista kojuista, ja hinnat vaihtelevat kojuittain. Markkinat **ovat avoinna maanantaista lauantaihin klo 9.30-18.**00. Lisätietoja markkinoista saat seuraavalta verkkosivustolta:

Täältä löytyy melkein mitä vain, muodikkaimmista vaatteista ja vanhoista sotilaspuvuista koruihin, antiikkiesineisiin ja elektroniikkaan. Jopa tatuoinneista voi tehdä hyviä tarjouksia, ei ole mitään, mitä tältä kirpputorilta ei löytyisi. Tällä kirpputorilla on yli 300 myyntikojua, ja se on niin suuri, että koko kirpputorin voi nähdä muutamassa minuutissa. Varmista siis, että varaat riittävästi aikaa vierailuusi.

Historiallisesti tämä tori rakennettiin 1800-luvun alussa, ja se oli kaupungin menestynein juutalaisten tori toiseen maailmansotaan asti, jolloin juutalaiset karkotettiin. Sodan jälkeen markkinat elvytettiin, ja niistä on sittemmin tullut yksi Amsterdamin tärkeimmistä matkailunähtävyyksistä.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

2. Vieraile Gassan Diamondsin timanttitehtaalla

Gassanin timanttitehdas| ©Jil D
Gassanin timanttitehdas| ©Jil D

Gassan Diamonds on mahtava tiilirakennus vuodelta 1897. Tunnin mittaisiin monikielisiin kierroksiin sisältyy vierailu timanttien hionta- ja kiillotustiloihin sekä tutustuminen Gassanin kimaltelevaan kello-, timantti- ja korukokoelmaan. Rakennuksessa voi vierailla päivittäin kello 9-17.30.

Ennen toista maailmansotaa monet paikalliset juutalaiset työskentelivät timanttien hiojina ja kiillottajina. Se oli aikoinaan maailman suurin timanttien kiillotustehdas ja ensimmäinen höyryvoimaa käyttävä tehdas.

Varaa opastettu kierros timanttitehtaaseen

3. Tutustu Rembrandtin taloon

Rembrandtin talo| ©Lukas Koster
Rembrandtin talo| ©Lukas Koster

Tämä kuuluisan hollantilaisen taidemaalarin Rembrandt van Rijnin 1600-luvun kiinteistö sijaitsee kadulla, joka oli ennen kaupungin juutalaisten elämän keskus. Rembrandtin talossa on näyttely Rembrandtin elämästä ja ajasta sekä mielenkiintoinen kokoelma hänen maalauksiaan ja grafiikoitaan. Suosittelen varaamaan aikaa pieneen museokauppaan, sillä sieltä löytyy laadukkaita matkamuistoja kohtuulliseen hintaan. Rembrandtin talomuseo on avoinna päivittäin klo 10-18.

Rembrandtin talomuseo on myös talo, jossa taiteilija asui ja työskenteli lähes kahden vuosikymmenen ajan luoden joitakin mestariteoksiaan. Näissä seinissä Rembrandt maalasi upean teoksensa "Yövartija", joka nykyään sijaitsee Rijksmuseumissa, joka on toinen Amsterdamin pakollisista museoista.

Kartano rakennettiin vuonna 1607, ja ennen Rembrandtia siinä oli asunut erilaisia taiteilijoita ja kauppiaita. Rembrandt itse osti kiinteistön vuonna 1639. Vaikka taidemaalari ei ollut juutalainen, hänen maalauksissaan näkyy usein hänen elämänsä kaupungin juutalaisten keskuudessa: kohtauksia Vanhasta testamentista ja monia muotokuvia Amsterdamin juutalaisista.

Varaa liput Rijksmuseumiin

4. Vieraile Pinton talossa

Pinto-talo| ©P.H. Louw
Pinto-talo| ©P.H. Louw

Yksi harvoista St Antoniebreestraatin varrella sijaitsevan rakennuskokonaisuuden jäljiltä säilyneistä rakennuksista on Pintohuis, joka on nykyään julkinen kirjasto. Kartano, joka on helposti nähtävissä sen italialaistyylisestä julkisivusta, on saanut nimensä Isaac de Pinton mukaan, sefardijuutalaisen, joka pakeni Portugalista inkvisitiota ja josta tuli myöhemmin Alankomaiden Itä-Intian yhtiön perustaja. Sisäänpääsy on ilmainen, ja se on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10.30-17.30. Ja lauantaisin kello 13-17.

Pinto osti kiinteistön vuonna 1651 ja muutti sen nopeasti suureen tyyliin. Kartano oli kaupungin helmi, vieläpä kun Pinto piirsi sisätilat ennennäkemättömällä tyylillä: sisään astuessasi voit ihailla kattoon tehtyjä kauniita freskoja, joihin on piirretty paljon kultaa ja lintuja. Sisäänkäynnillä on myös uudempia lisäyksiä, kuten kirjaa lukeva pieni kerubi.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

5. Älä jätä väliin Amsterdamin Uilenburgerin synagogaa

Uilenburgerin synagoga| ©Adriana Kreiman
Uilenburgerin synagoga| ©Adriana Kreiman

Pyöreät ikkunat, joissa on Daavidin tähti, koristavat eleganttia Uilenburgerin synagogaa vuodelta 1766. Amsterdamin sefardien yhteisö oli yksi Euroopan varakkaimmista Alankomaiden kultakaudella, ja tämä vauraus näkyy tässä suuressa synagogassa, joka on yksi juutalaiskorttelin suosituimmista nähtävyyksistä. Pääsymaksu on 15 euroa, ja sillä pääsee myös tutustumaan muihin korttelin rakennuksiin. Aukioloajat ovat klo 10-17 joka päivä lauantaita lukuun ottamatta.

Tämä juutalaiskorttelin sydämessä sijaitseva synagoga (juutalaisten jumalanpalvelusrakennus) korvasi vuonna 1724 rakennetun rukoushuoneen.

Täällä järjestetään synagogajumalanpalveluksia, musiikkiesityksiä ja muita järjestettyjä kokoontumisia. Yleensä perjantai-iltaisin, lauantaiaamuisin ja juhlapyhinä.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

6. Juutalainen historiallinen museo on ehdoton nähtävyys

Juutalainen historiallinen museo| ©HappyW
Juutalainen historiallinen museo| ©HappyW

Tämä on juutalaisen kulttuurikorttelin tärkein museo ja yksi Amsterdamin tärkeimmistä museoista. Se sijaitsee vaikuttavassa kompleksissa, joka koostuu neljästä 1600- ja 1700-luvuilta peräisin olevasta askenasialaisesta synagogasta. Tämä museo keskittyy vähemmän holokaustiin ja enemmänkin juutalaiselämän näkökohtiin sekä juutalaisyhteisön ja Amsterdamin kaupungin väliseen suhteeseen. Se on koko maan ja ehkä koko maailman ainoa juutalaishistoriallinen museo, jossa säilytetään joitakin juutalaisyhteisön tärkeimpiä asiakirjoja ja käsikirjoituksia. Avoinna päivittäin kello 11-17.

Hepreaksi "Mokum" -nimellä tunnettu Amsterdam oli pitkään juutalaisten turvapaikka, jonne Iberian niemimaalta tulleet sefardit ja Keski- ja Itä-Euroopasta tulleet ashkenasit hakeutuivat. Vaikka nämä kaksi yhteisöä kuuluivat samaan etniseen ryhmään, niiden taloudellinen asema ja asema erosivat toisistaan suuresti. Tämä on yksi museon teemoista.

Lyhyesti sanottuna, jos olet kiinnostunut juutalaisesta kulttuurista, sinun on lähes pakko käydä tässä museossa. Lauantaisin ja sunnuntaisin viereisellä aukiolla on yleensä markkinat, joten kannattaa harkita menoa viikonloppuna, jos haluat parantaa kokemustasi.

7. Pistäydy portugalilaisessa synagogassa, joka on yksi maailman vanhimmista

Portugalin synagoga| ©Lukas Koster
Portugalin synagoga| ©Lukas Koster

Euroopan toiseksi vanhimman synagogan todistaminen on todellista herkkua. Pääsylippu oikeuttaa myös pääsyn kadun toisella puolella sijaitsevaan juutalaiseen historialliseen museoon. Synagoga on avoinna sunnuntaista torstaihin klo 10-16. Ja perjantaisin klo 10-15.

Suosittelen, ettet jätä väliin rakennuksen vähemmän tärkeimpiä tiloja (johtokuntasali, talvisynagoga, vessat, toimisto, kynttilähuone, suruhuone, rabbinatsi jne.), sillä niistä näkee paljon enemmän kuin ensisilmäyksellä voisi luulla.

Muista myös suunnata alakertaan tutustumaan aarrekammioihin, joissa on ihania esineitä, kuten 1500-luvun käsikirjoituksia ja kultalangasta tehtyjä seinävaatteita. Voit myös tutustua maailman vanhimpaan juutalaiseen kirjastoon kuuluviin kirjoihin!

Mahdollisuus nauttia uskonnonvapaudesta on se, mikä toi useimmat juutalaiset eri puolilta Eurooppaa Amsterdamiin. Kaupunki on vuosien varrella saanut maineen suvaitsevaisena ja tasa-arvoisten oikeuksien tarjoajana kaikkien yhteisöjen edustajille. Yhteisö kasvoi, ja noin sata vuotta myöhemmin, vuonna 1665, rakennettiin portugalilainen synagoga. Rakennus tunnetaan myös nimellä Esnoga, ja se oli tuolloin maailman suurin synagoga, sillä se oli saanut vaikutteita Salomonin temppelistä Jerusalemissa.

.

8. Katsokaa telakkatyöläisen patsasta!

Telakkatyöläisen patsas| ©JJ Cristiam
Telakkatyöläisen patsas| ©JJ Cristiam

Portugalilaisen synagogan ulkopuolella, pienellä aukiolla, on hollantilaisen kuvanveistäjän Mari Andriessenin tekemä satamatyöläisen patsas. Tämä patsas kunnioittaa Amsterdamin telakkatyöläisiä, erityisesti niitä, jotka lakkoilivat helmikuussa protestoidakseen kaupungin juutalaisten natsikohtelua vastaan.

Jotta saisit käsityksen tämän patsaan merkityksestä, 26. helmikuuta 300 000 ihmistä osallistui mielenosoituksiin. Kolmantena päivänä saksalaiset tukahduttivat lakon ankarasti, mutta sitä muistetaan edelleen joka 25. helmikuuta vuosittaisella seppeleenlaskuseremonialla satamatyöläispatsaan lähellä. Tapahtumaan kannattaa osallistua, jos vierailet Amsterdamissa helmikuussa. Kaikki poliittiset puolueet sekä kaupungin joukkoliikenneviranomaiset ja holokaustista selvinneiden järjestöt osallistuvat muistotilaisuuteen.

.

9. Opi lisää historiasta kansallisessa holokaustimuseossa

Kansallinen holokaustimuseo| ©Jordan K
Kansallinen holokaustimuseo| ©Jordan K

Tämä museo on vierailun arvoinen, sillä sillä on tärkeä tarina kerrottavana. Se keskittyy siihen, miten juutalaislapset (12-vuotiaisiin asti) joutuivat odottamaan vanhemmistaan erotettuina karkotusta. Avoinna päivittäin klo 11-17.

Holokaustimuseossa vierailu on hyvin koskettava kokemus, sillä siellä on esillä nuoremmille lapsille kuuluvia esineitä ja heidän tarinoitaan. Museossa on myös valokuvanäyttely, joista suurin osa on löydetty vuosia sodan jälkeen henkilökohtaisista kokoelmista tai antiikkiliikkeistä. Näiden valokuvien ja niihin liittyvien asiakirjojen kautta kerrotaan monia yksilöllisiä tarinoita. Yli 104 000 yksittäistä Alankomaiden juutalaista ei selvinnyt sodasta.

Kadun toisella puolella on kansallinen holokaustin muistomerkki, jossa luetellaan kaikki Alankomaissa tapahtuneen kansanmurhan tunnistetut uhrit. Muistomerkin keskipisteenä olevan juutalaistähden päällä on korkea ja tyylikäs torni.

10. Käy Hollandsche Schouwburgissa, juutalaisten vainoa esittävässä teatterissa

Hollandsche Schouwburg| ©Jitsiri
Hollandsche Schouwburg| ©Jitsiri

Hollandsche Chouwbusrg, joka oli aikoinaan suosittu teatteri, oli yksi loistavimmista esittävän taiteen paikoista, jossa esitettiin tunnettuja näytelmiä ja draamoja. Amsterdamin natsimiehityksen jälkeen siitä tuli kuitenkin juutalaisperheiden tragedian paikka. Nykyään teatterissa voi vierailla ilmaiseksi, sillä se kertoo kahdesta eri versiosta: juutalaisyhteisön kukoistuskaudesta ja rappiosta saksalaisten hyökkäyksen jälkeen.

Toisen maailmansodan jälkeen teatterin ahdinko ei enää parantunut. Joukkomielenosoitusten vuoksi tämän upean teatterin loisto ei koskaan palannut. Vuonna 1960 rakennus muutettiin muistomerkiksi kaikkien toisen maailmansodan holokaustissa menehtyneiden juutalaisten kunniaksi. Paikka, jossa aikoinaan sijaitsi entinen näyttämö, on nyt muistona traagisesta juutalaisten vainosta. Vuonna 1993 asennettiin muistokappeli, jossa mainitaan yli 6700 perhettä, noin 104 000 hollanninjuutalaista.

Varaa kierros Amsterdamin juutalaiskortteliin