Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 Tekemistä Menorca huhtikuussa

Vaikka tämä lumoava Baleaarien saari on kesäkuukausina tuhansien matkailijoiden suosiossa, keväällä vierailu tarjoaa ainutlaatuisia aktiviteetteja.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

10 Tekemistä Menorca huhtikuussa

Ciutadella de Menorca | ©Pablo Fernández

Huhtikuu merkitsee kevään alkua tämän Välimeren saariston itäisimmällä saarella. Tänä aikana ravintoloiden ja kahviloiden terassit alkavat syntyä uudelleen kaikessa loistossaan, jota suosii lämpötilan nousu ja ilmasto, vaikka se onkin hieman epävakaa, on paljon suotuisampi kuin talven alhaiset lämpötilat tai kesäkauden tukahduttava kuumuus.

Tämä miellyttävä ilmasto ja se etu, että matkailijoita on tähän aikaan vuodesta vähemmän kuin kesäkaudella, tekevät tästä kuukaudesta ainutlaatuisen houkuttelevan. Kaikkien tavanomaisten Menorcan nähtävyyksien ja tekemisten lisäksi on joitakin aktiviteetteja, jotka ovat erityisen suositeltavia tässä kuussa, festivaaleista retkiin, joilla voi hyödyntää hyvää säätä.

1. Luonnon ja ulkoilma-aktiviteettien ystäville: kävele saarella Camí de Cavallsia pitkin

Camí de Cavallsin varrella| ©Damià Vinent Olives
Camí de Cavallsin varrella| ©Damià Vinent Olives

Vaikka tätä aktiviteettia voi harrastaa ympäri vuoden, suosittelen, että jos matkustat Menorcalle huhtikuussa, käytä tilaisuutta hyväksesi ja kävele Camí de Cavalls-reittiä.

Kyseessä on vanha 185 kilometriä pitkä polku, joka kiertää koko Menorcan saaren, ja se on nyt muutettu reitiksi, jossa on 20 5-13 kilometrin pit uista ja vaikeusasteeltaan vaihtelevaa osuutta, jotka voi kulkea hevosen selässä, maastopyörällä tai yksinkertaisesti kävellen.

Sen alkuperä ei ole täysin selvä, mutta sen sanotaan rakennetun 1300-luvulla puolustusjärjestelmäksi, jonka avulla hevosella ratsastavat sotilaat pystyivät suojelemaan koko saaren ympärysmittaa.

Mikä tekee huhtikuusta erityisen? Lähinnä sen miellyttävä ilmasto. Tämän kuukauden aikana on hyvät lämpötilat, joten voit tehdä koko kiertomatkan viidestä seitsemään päivässä.

Huhtikuun erityispiirre on myös se, että reitin varrella voi nähdä kukkivia metsiä ja niittyjä.

Lopuksi on syytä mainita, että tämä reitti on vetonaula paitsi matkailijoille myös korkean suorituskyvyn kilpailuille ja tapahtumille, jotka vetävät puoleensa suuren määrän kävijöitä. Onneksi mitään näistä massiivisista kokoontumisista ei järjestetä huhtikuussa, joten sinulla on mahdollisuus olla suoremmin yhteydessä luontoon.

Reitin varrella voit ihailla yli 50 poukaman luonnonkauneutta, Albufera des Compten metsien vihreitä versoja, Alcalfarin tornin kaltaisia muinaisia linnoituksia, Punta Natin kaltaisia majakoita tai tehdä kävelykierroksen viehättäviin Maón ja Ciutadellan kaupunkeihin.

Jos patikointi on sinun juttusi, voit yksinkertaisesti ottaa vuokra-auton tai julkisen liikenteen ja valita yhden osista kiinnostuksesi ja fyysisten kykyjesi mukaan, tai ottaa yhteyttä johonkin paikalliseen matkanjärjestäjään, joka järjestää opastetun retken joko hevosen selässä, polkupyörällä tai kävellen.

Varaa opastettu kierros Menorcalla

2. Nauti kulttuurista ja musiikista Menorcan jazzfestivaaleilla

Jazzia soittava henkilö| ©Chevanon Photography
Jazzia soittava henkilö| ©Chevanon Photography

Joka kevät Ciutadellan, Maón ja muiden saaren kaupunkien eri foorumeilla järjestetään yli kahden vuosikymmenen ajan perinteisesti erilaisia paikallisia ja kansainvälisiä jazz-artisteja.

Jos vedet ovat vielä liian kylmiä uintiin, sukellus tähän Yhdysvaltojen eteläosissa syntyneeseen musiikkiin ja sen ympärillä olevaan kulttuuri-ilmapiiriin on täydellinen suunnitelma Menorcan huhtikuulle.

Konsertit, tanssit, mestarikurssit, keskustelut, työpajat sekä elokuva- ja dokumenttielokuvanäytökset ovat vain osa monipuolista toimintaa, jota on tarjolla eri puolilla saarta sijaitsevissa sisä- ja ulkotiloissa.

Käytännön tietoja

  • Missä: Eri teattereissa ja paikoissa eri puolilla saarta.
  • Hinta: Riippuu suorituskyvystä, mutta yleensä erittäin halpa.

3. Ilmoittaudu mukaan johonkin Maó-teatterin kevätkauden esitykseen

Maón pääteatteri| ©Félix Casals
Maón pääteatteri| ©Félix Casals

Jo vierailu tässä kauniissa teatterissa, joka on 1800-luvun arkkitehtuurin helmi saaren itäisimmän rannikkokaupungin keskustassa, on jo itsessään spektaakkeli.

Teatro Principal de Maó tunnetaan Espanjan vanhimpana oopperatalona. Se on klassista italialaista suunnittelua, ja sille ominainen hevosenkengän muotoinen oopperatalo isännöi kevään teatterikautta maalis-toukokuussa.

Sen lisäksi, että teatteri on yksi jazzfestivaalin päätapahtumapaikoista, sen kevätkausi tarjoaa joka vuosi monipuolisen ooppera-, tanssi-, draama- ja musiikkitarjonnan sekä yleisön nuorimmille perinteisen lastenteatterifestivaalin.

Jos olet vain läpikulkumatkalla, voit varata yhden teatterin tarjoamista opastetuista kierroksista, joilla voit oppia lisää teatterin historiasta ja arkkitehtuurista. Viralliselta verkkosivustolta löydät lisätietoja teatterista ja sen ohjelmasta huhtikuun aikana.

Käytännön tietoja

  • Missä: Costa Deià, 40
  • Hinta: Riippuu esityksestä

Varaa veneretki Mahónista

4. Koe menorcalaisten kanssa pyhän viikon perinteet

Pääsiäinen Menorcalla| ©Stuart Moss
Pääsiäinen Menorcalla| ©Stuart Moss

Jos varasit matkan tähän aikaan vuodesta, pääset todennäköisesti todistamaan, miten pääsiäistä juhlitaan Menorcalla (vaikka joinakin vuosina pääsiäistä vietetäänkin maaliskuussa).

Näinä päivinä voit nähdä saaren tärkeimpien kaupunkien kaduilla kulkueet, joihin liittyy monia paikallisia perinteitä, jotka herättävät henkiin tämän tärkeän kristillisen maailman muistotilaisuuden.

Yksi suosituimmista kulkueista on Mahónin pyhän hautauksen kulkue, joka järjestetään joka pitkäperjantai tässä saarella sijaitsevassa kaupungissa. Täällä voit tutustua eri uskonnollisiin ryhmiin, joita kutsutaan cofradíasiksi (veljeskunniksi), ja kävellä kaupungin tunnusomaisimpien osien läpi musiikin ja uskonnollisten laulujen säestämänä.

Toinen tähän muistojuhlaan liittyvä perinne on Matances des Bujots (monigotsin teurastus), pakanallinen perinne, jota vietetään Ciutadellassa pyhän viikon päätteeksi.

Siinä ripustetaan julkisuuden henkilöiden, yleensä poliittisen luokan edustajien, nukkeja kaduille, jotta he voivat joutua symbolisten laukausten kohteeksi rangaistukseksi huonoista käytännöistään. Se on silmiinpistävä perinne, joka merkitsee pääviikon eristäytyneisyyden ja hengellisyyden päättymistä.

Lisäksi festivaalia katsomassa käyminen on täydellinen tekosyy tutustua Ciutadellan nähtävyyksiin, joka on vierailun arvoinen kaupunki.

5. Hyppää kajakkiin ja tutustu kauniisiin maisemiin mereltä käsin

Luonto ja hyvä seura| ©Thomas Lardeau
Luonto ja hyvä seura| ©Thomas Lardeau

Lämpötila ei ehkä ole tarpeeksi lämmin uimaan, mutta se on tarpeeksi siedettävä melontaan, ja melonnan etuna tähän vuodenaikaan on myös se, että meressä ei ole niin paljon ihmisiä.

Melonta Menorcalla on epäilemättä unohtumaton kokemus, ja siksi saarella on niin paljon melonta- ja snorklausaktiviteetteja.

Sen kristallinkirkkaat, matalatvedet ja rannikon monipuolinen maisema luolineen, pienine lahdineen, kallioineen ja paikkoineen, joihin ihminen ei ole juurikaan koskenut, tekevät melonnasta ihanteellisen aktiviteetin luonnon ihailuun ympäristöä kunnioittaen.

Monet paikalliset matkanjärjestäjät tarjoavat melontaretkiä saaren eri paikkoihin. Suositeltavimpia retkiä ovat Alaiorissa sijaitsevan Cala en Porterin poukaman luolat, Sa Torretan poukama S'albufera des Graun luonnonpuistossa, Fornellsin lahti ja Mongofren hiekka-alue.

Varaa melonta-aktiviteettisi Menorcalla

6. Ajo Menorcan kylien läpi

Ajaminen| ©Tobi
Ajaminen| ©Tobi

Tämä vuodenaika, jolloin saari on hiljaisempi, koska kävijöitä on vähemmän, on ihanteellinen aika kokea Menorcan eri kylien hidas elämänrytmi.

Tämän pienen saaren, jonka äärimmäisimpien kohtien välinen etäisyys on enintään 60 kilometriä, voi kiertää autolla ja tutustua päivän aikana moniin sen viehättäviin kuntiin.

Uppoudu kunkin kaupungin tarjoamiin viehätyksiin, ole vuorovaikutuksessa paikallisten ihmisten kanssa, vieraile historiallisissa keskuksissa, museoissa, kaupoissa, kahviloissa ja tyypillisillä katumarkkinoilla, joita järjestetään yleensä viikoittain kunkin kaupungin keskustassa ja joilla voit ostaa saarelle ominaisia käsitöitä ja gastronomisia tuotteita.

7. Suunnitelmia juoksun ja duathlonin ystäville

Fornellsin puolimaraton| ©forteen
Fornellsin puolimaraton| ©forteen

Menorcan maastonmuodostuksen, hyvän sään ja hienon ilmapiirin ansiosta urheilusta on tullut toinen vetonaula. Joihinkin huhtikuussa järjestettäviin kilpailuihin osallistuvat urheilijoiden lisäksi myös paikalliset ja ulkomaiset harrastajat.

Jos pidät 5 tai 10 kilometrin juoksusta, puolimaratonista tai juoksun ja pyöräilyn yhdistämisestä, huhtikuun aikana järjestetään kolme mielenkiintoista kilpailua. Voit halutessasi osallistua johonkin niistä, tai jos et halua, voit ainakin tulla kokemaan niitä ympäröivän erityisen ilmapiirin.

Ensimmäinen on Corre Mô-juoksu, suosittu viiden ja kymmenen kilometrin juoksu, jonka järjestää Maón kaupunginhallitus.

Edistyneemmille juoksijoille on vaihtoehtona Fornellsin puolimaraton, perinteinen kilpailu, joka yhdistää Mercadalin ja Fornellsin kaupungit Tramuntana-polkua pitkin. Tässä Menorcan juoksukalenteriin kuuluvassa kilpailussa on myös kymmenen kilometrin kilpailu vähemmän vaativille urheilijoille.

Lopuksi, ja kokeneemmille urheilijoille, on Alaiorin kaupungin duathlon. Kilpailussa on eri luokkia matkojen mukaan, joista vaativin on seitsemän kilometrin kävely ja kahdenkymmenen kilometrin pyöräily.

8. Arrels-messut: Menorcan keittiöön ja paikallisiin tuotteisiin tutustuminen

Arrelsin messut| ©Fira Arrels
Arrelsin messut| ©Fira Arrels

Joka huhtikuun lopussa järjestetään Maó Arrels, paikallisten tuotteiden ja menorcalaisen keittiön messut. Se kokoaa yhteen tunnetuimmat paikalliset ja kansainväliset kokit sekä käsityöläistuotannon edustajia, jotka esittelevät maailmalle Menorcan keittiön rikkautta.

Kahden messupäivän aikana voit löytää viljelijöitä, jotka viljelevät esi-isiensä hedelmä- ja vihanneslajikkeita, oliiviöljyä, saaren parhaita juustoja, Välimeren alueen paikallisia viinejä ja muita saaren gastronomisia aarteita.

Sen lisäksi, että voit maistella parhaita paikallisia tuotteita ja ostaa suoraan tuottajalta, voit myös opetella ruoanlaittoa suorissa kokkaustilaisuuksissa, maistelutilaisuuksissa ja jopa lapsille suunnatuissa kokkaustyöpajoissa. Kun olet kokenut tämän messutapahtuman, Menorcan parhailla ravintoloilla ei ole enää salaisuuksia.

Käytännön tietoja

  • Missä: Maó-Menorcan messukeskus
  • Milloin: Huhtikuun viimeinen viikonloppu.
  • Aukioloajat: lauantaina klo 10-21 ja sunnuntaina klo 10-19.

9. Ranta ja lisää rantaa eri makuihin ja väreihin

Menorcan ranta| ©Nicolas Vigier
Menorcan ranta| ©Nicolas Vigier

Vaikka veden lämpötila ei tähän aikaan vuodesta ole kaikkein miellyttävin uintiin, noin 15 astetta, jos satut olemaan aurinkoisena kevätpäivänä tai olet yksi niistä rohkeista kylmän veden uimareista, tämä on ihanteellinen aika sukeltaa jollekin saaren yli 100 rannasta.

Nämä kauniit rannat, joista useimpia pidetään Välimeren parhaiten säilyneinä, tarjoavat hyvin erilaisia maisemia. Pohjoisessa sijaitsevat punaiset hiekkarannat, joille on vaikeampi päästä ja jotka ovat siksi paremmin säilyneet. Etelässä valkoiset hiekat ja kristallinkirkkaat vedet ovat matkailijoiden suosiossa kesäkuukausina.

Suunnitelma sinänsä on kävellä yhtä näistä rannoista pitkin ilman, että sinun tarvitsee pulahtaa uimaan. Voit vain kävellä rantaa pitkin, miettiä ja katsella
Menorcan parhaat poukamat tai pysyä auringonlaskuun asti rauhallisessa ilmapiirissä ilman massaturismia voi olla täydellinen aktiviteetti rantapäivällesi huhtikuussa.

Varaa venematka Menorcan poukamien ja rantojen ympäri

10. Nauti saaren gastronomisesta rikkaudesta

Molí des Comte Asadorin ruokaa| ©Judith_travel87
Molí des Comte Asadorin ruokaa| ©Judith_travel87

On mahdotonta jättää mainitsematta saaren gastronomisten herkkujen runsautta. Tähän aikaan vuodesta rannikkoa lähinnä olevat ravintolat alkavat valmistautua kesäkauteen avaamalla terassejaan, joilta on näkymät merelle.

Saaren gastronomia on monipuolista. Se on peräisin maaseudulta, ja siinä on vahvoja vaikutteita eri kulttuureista. Siinä yhdistyvät paimentolais-, maatalous- ja kalastuskeittiö, ja tuloksena on erilaisia kala-, makkara-, liha- ja äyriäisruokia.

Caldereta de langosta (hummerimuhennos) tai Oliagua, keitto, jossa on vihanneksia, öljyä ja aromaattisia yrttejä, ei kannata jättää väliin. Tai peltopyyn muhennos kaalin ja kuuluisan Mahón-juuston kanssa, joka on maailmanlaajuisesti tunnustettu alkuperänimityksensä ansiosta.

Pääsiäisenä voit myös maistaa monenlaisia tyypillisiä menorcalaisia makeisia ja leivonnaisia sekä perinteistä Formatjada-piirakkaa, joka on tyypillinen paikallinen piirakka, joka on täytetty eri ainesosilla.

Menorcan sää huhtikuussa

Auringonlasku Menorcalla| ©Chris Combe
Auringonlasku Menorcalla| ©Chris Combe

Yleisesti ottaen huhtikuun sää on varsin miellyttävä, ja lämpötila on päivisin noin 18 astetta.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että sää on melko epävakaa tänä aikana, joten varaudu kylmiin päiviin tai satunnaiseen sateeseen. Älä siis unohda pakata matkalaukkuun takkia tai mackintoshia.

Hinnat Menorca huhtikuussa

Raha euroina| ©Pixabay
Raha euroina| ©Pixabay

Huhtikuu on edelleen hiljainen sesonki, mikä johtuu pääasiassa siitä, että turistien määrä on huomattavasti pienempi kuin kesällä.

Tästä on se etu, että voit saada paljon halvempia hintoja majoituksesta, lentolippujen hinnoista, autonvuokrauksesta ja kenties paikallisten matkanjärjestäjien tarjoamista retkistä. Vielä yksi syy harkita vierailua tällä lumoavalla saarella tähän aikaan vuodesta.