10 asiaa, joita et voi jättää väliin Lontoossa Towerilla

Suunnitteletko vierailua Lontoon Toweriin? Tutustu kaikkeen, mitä voit nähdä kierroksella!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minuuttia luettu

10 asiaa, joita et voi jättää väliin Lontoossa Towerilla

Lontoon torni, näkymä Thames-joen rannalta | ©Gavin Allanwood

Thames-joen rannalla sijaitseva Tower of London on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, koska sen historia herättää sekä juonittelua että pelkoa.

Tower of London on epäilemättä yksi tärkeimmistä paikoista, jotka kannattaa nähdä Lontoossa matkasi aikana. Se on myös ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1988 lähtien. Jos haluat tietää kaiken, mitä Tower of Londonissa voi nähdä, suosittelen lukemaan tämän postauksen ja hankkimaan liput Tower of Londoniin etukäteen, jotta et jää kiinni.

1. Kruununjalokivet

Kruununjalokivet Lontoon Towerissa| ©Christopher Carr
Kruununjalokivet Lontoon Towerissa| ©Christopher Carr

Vieraillessasi Lontoon Towerissa sinulla on mahdollisuus nähdä Britannian monarkian kruununjalokivet, upeita jalometallitöitä.

Sen lisäksi, että Englannin kuningatar Elisabet II käytti yleensä koruja julkisissa esiintymisissään, voit nähdä myös kunniamerkkejä, kruunuja, miekkoja, valtikkaa ja muita arvoesineitä, joita käytetään erilaisissa tilaisuuksissa ja seremoniallisissa toimissa, kuten esim:

  • Pyhän Edvardin kruunu: kuninkaallisen kokoelman tärkein kruunu, jota käytetään monarkkien kruunaamiseen Westminster Abbeyssa.
  • Imperial Crown of State: tämä tehtiin kuningatar Victorian kruunajaisia varten, ja sitä käytetään Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin avajaisseremoniassa.
  • Kyyhkysen valtikka ja ristin valtikka: monarkki pitää niitä hallussaan kruunajaisissaan.
  • Tarjonnan jalokivinen miekka: se luotiin Yrjö IV:n kruunajaisia varten, ja sitä käytetään myös kuninkaiden kruunajaisseremoniassa.

Varaa liput Lontoon Toweriin

2. Valkoinen torni

Valkoinen torni Lontoon tornissa| ©longplay
Valkoinen torni Lontoon tornissa| ©longplay

Valkoinen torni on ikoninen Lontoon maamerkki, joka on seisonut lähes vuosituhannen ajan. Se seisoo Inner Wardin keskellä, ja se on toiminut vuosien varrella kuninkaallisena asuinpaikkana, vankilana ja asevarastona. Se on saanut nimensä sen rakentamisessa käytetyn valkoisen kiven vuoksi, joka antaa sille sen kauniin hohtavan ulkonäön.

Valkoisen tornin sisällä on kaksi erittäin mielenkiintoista paikkaa:

  • Line of Kings: yksi maailman varhaisimmista näyttelyistä. Se on peräisin 1600-luvulta, ja kuningas Kaarle II esitteli tämän asekokoelman yleisölle mainostaakseen vastaperustettua monarkiaansa Englannin vallankumouksen jälkeen.
  • Pyhän Johanneksen kappeli: sijaitsee Valkoisen tornin ensimmäisessä kerroksessa. Se rakennettiin 1100-luvun lopulla kuninkaallisen perheen käyttöön, kun he asuivat linnoituksessa. Se on kaunis esimerkki normannien kirkkoarkkitehtuurista.

Varaa liput Toweriin + kiertoajelu Lontoossa

3. Linnoitus

Lontoon Tower ja linnoitus| ©Hilarmont
Lontoon Tower ja linnoitus| ©Hilarmont

Kuningas Vilhelm Valloittaja rakennutti Tower of Londonin 10. vuosisadalla suojellakseen Lontoota ja vartioidakseen laivaliikennettä Thames-joella. Sen maine linnoituksena on säilynyt ennallaan, sillä sitä piiritettiin useita kertoja, mutta sitä ei koskaan vallattu.

Vierailun aikana Tower of Londonissa voit tutustua sen linnoituspuoleen, tutkia sen läpitunkematonta puolustusta ja kuvitella, millaista oli olla tuolloin sotilas, jonka tehtävänä oli puolustaa tätä tärkeintä linnaketta.

Älä ihmettele, jos näet sotilaita vartioimassa Queen 's Housea tai Jewel Housea. Saatat jopa törmätä kuuluisiin Beefeatereihin, jotka ovat vartioineet tätä paikkaa suurella innolla Tudorien ajoista lähtien ja jotka nykyään järjestävät opastettuja kierroksia Lontoon Towerissa.

Varaa kierros Lontoon Toweriin

4. Keskiaikainen palatsi

Keskiaikaisen palatsin huoneistot| ©Virtu
Keskiaikaisen palatsin huoneistot| ©Virtu

Vierailun aikana Tower of Londonissa pääset kahden englantilaisen kuninkaan, Henrik III:n ja Edward I:n , kammioihin, jotka 1200-luvulla laajensivat linnoituksen puolustusta ja rakensivat sisälle ylellisen uuden palatsin.

Keskiaikainen palatsi koostuu Wakefieldin tornista, St Thomas' Towerista ja Lanthorn Towerista. Sisällä voit nähdä upeita jäljitelmiä huoneista, joissa monarkit asuivat vierailujensa aikana.

Esimerkiksi St Thomas's Towerissa voit nähdä kuningas Edward I:n makuuhuoneen ja pienen kappelin jäljitelmän. Suosittelen kuitenkin avaamaan silmäsi auki Lanthorn Towerissa, jossa on esillä hyvin erikoinen kokoelma harvinaisia esineitä keskiajalta.

Varaa liput Lontoon Toweriin

5. Vihreä torni

Lontoon Towerin vihreä torni| ©dhcomet
Lontoon Towerin vihreä torni| ©dhcomet

Sen lisäksi, että Tower of London toimi kuninkaallisena asuinpaikkana ja linnoituksena, sitä käytettiin myös vankilana ja telineenä maanpetoksesta ja muista rikoksista tuomittujen teloittamista varten.

Tämä on yksi vierailun hyytävimmistä osista, sillä kierroksen aikana voit seurata siellä kuolemaan tuomittujen jalanjälkiä.

Kuolema Vihreässä tornissa (joka sijaitsee Valkoisen tornin länsipuolella) oli "etuoikeus", joka oli varattu korkeassa asemassa oleville tai niille, joilla oli suuri kansan tuki ja joita ei voitu teloittaa väkijoukkojen edessä. Täällä surmansa saivat muun muassa seuraavat henkilöt:

  • Anne Boleyn
  • Catherine Howard
  • kuningatar Jane Grey

6. Kuningattaren talo

Kuningattaren talo Lontoon Towerissa| ©Michael-C
Kuningattaren talo Lontoon Towerissa| ©Michael-C

Vihreän tornin toisella puolella on The Queen's House, puolitoistakerroksinen mökki, joka tunnetaan parhaiten paikasta, jossa kuningatar Anne Boleyn vietti viimeiset päivänsä ennen teloitustaan.

Saatat kuitenkin yllättyä kuullessasi, että täällä käytiin oikeudenkäynti Guy Fawkesia vastaan, katolista vallankumouksellista, joka osallistui vuoden 1605 ruutisalaliittoon tappaakseen kuningas Jaakko I:n, joka kieltäytyi myöntämästä uskonnollista suvaitsevaisuutta katolilaisille kuningaskunnassa.

7. Verinen torni

Verinen torni| ©John Prior
Verinen torni| ©John Prior

Nimi antaa vihjeen siitä, että tämä oli yksi vähiten suositelluista paikoista Lontoon Towerissa.

Sitä kutsutaan veriseksi torniksi, koska se liittyy lapsena syntyneen kuningas Edward V:n ja hänen nuoremman veljensä Richardin katoamiseen ja oletettuun kuolemaan vuonna 1483. Molemmat vangittiin tänne setänsä, tulevan kuninkaan Rikhard III: n käskystä, ja jonkin aikaa myöhemmin he katosivat salaperäisesti, jolloin hänellä oli selvä tie valtaistuimelle.

Toinen kuuluisimmista Bloody Toweriin vangituista oli Sir Walter Raleigh, Englannin kuningattaren Elisabet I:n suosikkipurjehtija, joka hyökkäsi Espanjan keisarikuntaa vastaan ennen kuin kuningatar lankesi. Voit nähdä hänen sellinsä sellaisena kuin se oli hänen useiden vankilatuomioidensa aikana ennen hänen teloitustaan maanpetoksesta.

Varaa liput Toweriin + vartijan vaihtuminen

8. Näyttely kidutuksesta Lontoon Towerissa

Kidutusvälineet| ©Rudolf Schuba
Kidutusvälineet| ©Rudolf Schuba

Toinen Lontoon Towerissa vierailun synkimmistä osista Verisen tornin tai Vihreän tornin ohella on kidutusta käsittelevä näyttely Lower Wakefield Towerissa.

1500- ja 1600-luvun välisenä aikana Englannissa vallitsi äärimmäinen uskonnollinen ja poliittinen myllerrys, joka johti lukuisiin teloituksiin ja asukkaiden kidutukseen.

On todisteita siitä, että lähes 50 ihmistä kärsi Lontoon Towerissa fyysistä ja henkistä kidutusta katolilaisuuden harjoittamisen vuoksi, jotta heidät pakotettaisiin tunnustamaan tekoja tai kertomaan toisista ihmisistä ennen kuin heidät vietiin telineelle. Tässä näyttelyssä voit nähdä joitakin Towerissa käytetyistä kidutuksen elementeistä

Isabelin matkavinkki

Tämä näyttely saa hiuksesi nousemaan pystyyn, joten jos vierailet Towerissa lasten kanssa tai jos olet herkkä ihminen, on parasta välttää sitä, jotta et näe painajaisia.

9. Varikset Lontoon Towerissa

Korppi Lontoon Towerissa| ©Kasturi Roy
Korppi Lontoon Towerissa| ©Kasturi Roy

Lontoon Towerin tunnetuimpia asukkaita ovat sen kauniit mustat varikset. Tiesitkö, että kuningas Kaarle II:n ajoista lähtien on liikkunut legenda, jonka mukaan jos nämä varikset katoaisivat Lontoon Towerista, se romahtaisi ja koko kuningaskunta sen mukana?

Englantilaiset suhtautuvat tähän taikauskoon hyvin vakavasti ja pitävät huolen siitä, että alueella liikkuu vähintään seitsemän varista. Jos siis vierailet Lontoon Towerissa, näet niitä varmasti. He ottavat kuitenkin myös joitakin ylimääräisiä varotoimia ja leikkaavat siksi lintujen siivet, jotta ne eivät pääse harhailemaan.

Joka tapauksessa Tower of Londonin variksista huolehtii ja niitä ruokkii hyvin korppimestari, ja viime aikoina täällä on jopa syntynyt useita variksenpoikasia osana Tower of Londonin kasvatusohjelmaa.

Varaa opastettu kierros Lontoon Toweriin

10. Lontoon Towerin eläintarha

Pedon taloa esittävät veistokset| ©ARK
Pedon taloa esittävät veistokset| ©ARK

Tiesitkö, että Tower of Londonissa oli ennen menageri? Ne olivat siellä 1200-luvulta 1800-luvulle asti, jolloin ne siirrettiin Regent's Parkin eläintarhaan.

Menagerian tehtävänä ei ollut ainoastaan viihdyttää kuninkaallista perhettä ja heidän vieraitaan katselemalla eksoottisia eläimiä (siellä oli jopa jääkarhu!), vaan myös vartioida itse Toweria. Eläimet sijoitettiin siksi strategisiin paikkoihin keskimmäisen tornin ja vallihaudan läheisyyteen.

Nykyään voit nähdä joitakin veistoksia, jotka kuvaavat näitä villieläimiä (joista kuuluisat "Beefeaterit" olivat vastuussa) ja niiden käytössä olleita paikkoja.

Varaa liput Toweriin + kiertoajelu Lontoossa