Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Vierailu Ostia Anticaan Roomasta

Tässä ovat parhaat retket, joilla voit tutustua yhteen kaupungin upeista antiikin raunioista ja löytää tämän ikuisen kaupungin piilotetun jalokiven!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

6 minuuttia luettu

Vierailu Ostia Anticaan Roomasta

Näkymä Ostia Antican raunioille | ©Jannis Andrija Schnitzer

Roomassa on nähtävää, jota ei ole opaskirjoissa, elokuvissa eikä ikuiseen kaupunkiin johtavilla pääreiteillä. Colosseumin, Trevin suihkulähteen ja Piazza Navonan takana on elämää. Uskallatko löytää sen?

Tässä oppaassa paljastan yhden Rooman parhaiten varjelluista salaisuuksista: Ostia Antica*, Rooman valtakunnan loistava kauppasatama, joka oli hautautuneena kymmenen vuosisataa ja joka on yksi parhaista retkistä, jotka voit tehdä Roomasta. Rooman ympäristö on täynnä historiaa ja tällaisia pieniä kulmia, joihin voit tutustua päiväretkellä joko bussilla tai pienessä ryhmässä. Nappaa kynä ja paperi... ja tee muistiinpano!

Retki Ostia Anticaan bussilla, halvin vaihtoehto

Ryhmä Ostia Antican teatterissa| ©Damien Boilley
Ryhmä Ostia Antican teatterissa| ©Damien Boilley

Jos olet jo päättänyt säästää lomastasi yhden päivän vierailemaan Ostia Anticassa Rooman-matkasi aikana, mikä on erittäin suositeltavaa, tutustu ensin erilaisiin retkiin, joilla voit kulkea näitä kahta kaupunkia erottavat 35 kilometriä helposti ja huolettomasti.

Omasta näkökulmastani parasta on tehdä se osana järjestettyä retkeä ammattitaitoisen oppaan kanssa, joka (kuvainnollisesti) pölyttää näiden raunioiden historian, antaa sinulle opastetun kierroksen kaupungissa ja paljastaa tämän Tiber-joen suulla sijaitsevan kaupungin salaisuudet, josta keisari Claudius loi upean sataman, jonka väkiluku nousi 100 000:een. Melkein mitään, eikö niin?

Millainen bussikiertue on?

Suosituin vaihtoehto matkailijoiden keskuudessa on varata järjestetty ilmastoitu bussikierros, joka on erittäin tärkeä , jos olet menossa Roomaan kesällä. Bussikierros lähtee varhain aamulla Rooman keskustasta ja kestää yleensä noin 30 minuuttia.

Voit vuokrata sen suoraan, napin painalluksella, poistumatta kotoa, verkossa ja etukäteen. Jos matkasuunnitelmasi muuttuvat jostain syystä, tämäntyyppisillä retkillä on yleensä ilmainen peruutusvakuutus, joka antaa sinulle aina mielenrauhan.

Sen jälkeen, kun saavut kaivauksille, sinulla on runsaasti aikaa (noin 4 tuntia) tutustua hyvin säilyneeseen arkeologiseen puistoon.

Varaa retkesi Ostia Anticaan

Pienryhmämatka, henkilökohtaisin vaihtoehto

Ryhmäkierros Ostia Anticaan| ©Institute for the Study of the Ancient World
Ryhmäkierros Ostia Anticaan| ©Institute for the Study of the Ancient World

Ei ole epäilystäkään siitä, että yksityisen kierroksen palkkaaminen parantaa kokemustasi Ostia Anticassa. Voit kokea uudelleen antiikin Rooman loiston opastetulla kierroksella, johon mahtuu enintään 10 henkilöä (määrä riippuu kierroksesta).

Yleensä tämäntyyppinen kiertue toteutetaan ilmastoidussa ajoneuvossa, jossa on kaikki mukavuudet, jotta voit nauttia matkasta kuin markiisi. Yleensä **lähtö tapahtuu aamulla, noin klo 9:**00, ja retki kestää yleensä noin 5-6 tuntia.

Mikä on hyvä asia? Et tuhlaa aikaa matkustamiseen, sillä retkellä on hotellin nouto ja kyyditys, paikallisen oppaan ansiosta saat tietää kiehtovia tarinoita menneisyydestä ja saat henkilökohtaisempaa huomiota kuin jos varaisit bussikierroksen suuren ryhmän kanssa.

Pääsetkö raunioille yksin?

Rooman metroa odotellessa| ©Mauricio Artieda
Rooman metroa odotellessa| ©Mauricio Artieda

Vastaus on kyllä. Jos et halua luottaa muihin kuin julkisiin liikennevälineisiin, voit päästä Ostiassa sijaitseviin roomalaisiin jäänteisiin omatoimisesti. Juna on paras tapa päästä sinne. Yhdensuuntainen lippu maksaa 1,50 euroa.

Ota tässä tapauksessa Rooman metrolinja B Piramidin pysäkille ja mene sitten junalla Ostia Anticaan. Matka kestää 30 minuutista tuntiin riippuen siitä, mistä aloitat matkasi. Koska joudutte tekemään useita matkoja, voi olla syytä ostaa päiväkortti tälle päivälle.

.

Raunioiden aikataulu

Jos päätät matkustaa raunioille omin päin, on tärkeää tietää, että ne avautuvat aamulla klo 8.30 ja sulkeutuvat talvella klo 16.00 ja kesällä noin klo 18.00.

Nurian matkavinkki

Kun olet saapunut Ostian pysäkille, sinulla on noin 10 minuutin kävelymatka arkeologisille raunioille. Seuraa ihmisiä, ettet eksy. Matkan varrella on suihkulähde, jossa voit täyttää vesipullosi - käytä sitä hyväksesi ja juota itsesi!

Kumpi on parempi vaihtoehto: retki vai omatoiminen matka?

Näkymä Ostia Anticasta| ©Andy Montgomery
Näkymä Ostia Anticasta| ©Andy Montgomery

Kun olet lukenut kaikki vaihtoehdot, saatat kysyä itseltäsi miljoonan dollarin kysymyksen: mikä on paras vaihtoehto sinulle? Vastaus riippuu pitkälti budjetistasi, käytettävissä olevasta ajasta ja siitä, kuinka mukavasti haluat olla.

Milloin valita kiertue

Suosittelen budjetin suurryhmäkierrosta , jos olet luonnon säästäväinen, sinulla ei ole paljon aikaa, mutta haluat tutustua näiden kiehtovien raunioiden historiaan oppaan kanssa ja etsit yksinkertaista kierrosta, joka sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyn ja opastetun kierroksen, mutta ei tuhlaa liikaa.

Suosittelen menemään omin päin , jos sinulla on kaikki maailman aika tehdä bussi- ja metrotransferit kylään pääsemiseksi, etkä ole kiinnostunut opastetusta kierroksesta, vaikka silloin et pysty arvostamaan raunioiden todellista rikkautta!

Eksklusiivisin vaihtoehto

Jos taas haluatte nauttia mahdollisimman suuresta mukavuudesta, tulla noudetuksi hotellistanne, matkustaa hyvin varustetussa ajoneuvossa ja saada pienessä ryhmässä oppaan, jolle voitte esittää tuhat kysymystä, suosittelen valitsemaan toisen vaihtoehdon: henkilökohtaisen kiertomatkan.

Molemmilla retkillä säästytte myös lipunmyyntipisteen jonoilta, jotka kesällä voivat olla melkoisia, sillä kaupunki on suosikkikohde Ostian hienon hiekkarannan ja turkoosien vesien sekä italialaisten välipalojen vuoksi auringonlaskua katsellessanne!

Varaa matkasi Ostia Anticaan

Missä muistomerkeissä aiot vierailla Ostia Anticassa?

Ostia Antican teatteri| ©Wikimedia
Ostia Antican teatteri| ©Wikimedia

Tiesitkö, että Ostian kaupunki tunnetaan yleisesti "parhaana Pompeijina", koska se on hyvin säilynyt? Jos olet tehnyt matkan Roomasta Pompeijiin ja pitänyt siitä, pidät varmasti myös Ostia Anticasta. Voit kävellä pääkatua, Decumanus Maximusta, pitkin, katsella täydellisessä kunnossa olevia roomalaisia patsaita ja haaveilla uimisesta Neptunuksen kylpylöissä, joiden lattialla on vaikuttava merenjumalan mosaiikki.

Teatterin ystävät voivat myös istua muinaisen Ostian amfiteatterin portailla, jossa esityksiä pidetään edelleen kesäkuukausina.

Raunioiden tärkeimmät nähtävyydet

 • Ulkoilma-amfiteatteri yllättää sinut!
 • Piazza delle Corporazioni: tämä on kaupallinen keskus, jossa on eri kiltojen mosaiikkeja.
 • 18 temppeliä, jotka oli omistettu persialaiselle Mithras-jumalalle.
 • Neptunuksen kylpylät.
 • Thermopolium (nykyisten ravintoloiden esi-isä).
 • Juutalainen synagoga.
 • Kristillinen basilika.

Missä syödä Ostia Anticassa

Orata lautasen| ©Shu Tu
Orata lautasen| ©Shu Tu

Kannattaa muistaa, että useimmat kierrokset eivät sisällä lounasta, joten suosittelen, että otat mukaan voileivän tai, mikä on suosikkivaihtoehtoni, menet maistelemaan Monument to 1884-ravintolan herkullisia ruokia.

Tulet pitämään siitä, koska paikka on yhtä utelias kuin rauniotkin. Sitä paitsi koko aamupäivän kävelyn jälkeen sinulla on luultavasti nälkä ja olet kiitollinen, kun voit istua hetkeksi alas ja lepuuttaa jalkojasi.

Pidin eniten tästä mereneläviin ja kalaan erikoistuneesta viihtyisästä paikasta siinä, että raunioille pääsyn yhteydessä saat tervetuliaislahjan: huilun ja aterian päätteeksi paukun limoncelloa, Italiassa tyypillistä erittäin maukasta likööriä.

Talon erikoisuuksista suosittelen kokeilemaan kotitekoisia ravioleja, jotka on täytetty kalalla, savessa olevia katkarapuja ja pastaa merenelävillä, jotka valmistetaan italialaisten nonien perinteisten reseptien mukaan.

Luksusruokailijat: Fellinistä Elisabeth Tayloriin

Tarjoilijan kertoman mukaan lähes 140 vuotta sitten perustetusta kapakasta tuli toisen maailmansodan jälkeen yksi roomalaisten suosikkipaikoista heidän ulkomaanmatkoillaan.

Suuri elokuvanero Federico Fellini itse kokeili cappellettia (täytettyä pastaa) Amarcord-elokuvan kuvausten aikana 1960-luvulla. Hän ei ollut ainoa cappellettia maistanut, sillä tässä ruokalassa ovat vierailleet kaikenlaiset henkilöt, kuten Benito Mussolini, Elisabeth Taylor, Dalai Lama ja viime vuosina Arnold Schwarzenegger. Siihen on varmasti syynsä!

Käytännön ravintolatietoa

 • Missä: Piazza Umberto I No. 8, Ostia Antica.
 • Keskihinta: 14 € pastaruoasta ja 14-20 € kala- ja äyriäisruoasta.
 • Aukioloajat: lounas klo 12.30-15.30 ja illallinen klo 19.00-23.00.
 • Kokin vinkki: kala on yksi talon erikoisuuksista. Liharuoat eivät ole samalla tasolla. Makeannälkäisille vinkki: jättäkää tilaa jälkiruoalle!
 • Suositellaan, jos... haluat legendaarisen ravintolan ja tuntea olosi kotoisaksi. Kesällä voit istua viileässä ilmassa yhdessä terassin pöydistä.

Milloin on paras aika vierailla Ostia Anticassa?

Kierros Ostia Anticassa| ©isafmt
Kierros Ostia Anticassa| ©isafmt

Ikuinen kaupunki on yksi harvoista maailman pääkaupungeista, jossa on hyvä vierailla mihin vuodenaikaan tahansa, samoin kuin sen raunioilla. En suosittele erityisesti heinä- ja elokuuta, koska ne ovat kesän kuumimmat ja tukahduttavimmat kuukaudet.

Ostia Antican arkeologinen puisto on kuitenkin poikkeus, joka vahvistaa säännön: sinne voi mennä minä tahansa kuukautena, toisin kuin Colosseumille ja Forum Romanumille, joissa palaa kuoliaaksi, koska siellä on upeat varjot. Et arvaa, kuinka paljon niitä arvostat!

Kevät Ostia Anticassa

Kevät Roomassa on yksi parhaista vuodenajoista vierailla Ostia Anticassa: päivänvaloa on enemmän ja sää on täydellinen koko aamupäivän nähtävyyksien kiertelyyn. Ja mikä parasta? Jos kävelyn jälkeen tulee ruokahalu, voit nauttia pastaa suosittelemani ravintolan terassilla.

Kesä Ostia Anticassa

Kesällä Roomassa on todella kuuma, todella kuuma! Lämpömittarit nousevat usein 35ºC:een ja voivat saavuttaa jopa 40ºC:n lämpötilan. Neuvoni on, että jos menet yksin, käy kylässä aikaisin aamulla (muista, että se aukeaa klo 8.30) ja vältä keskipäivää.

Jos olet palaamassa aikaisin ikuisen kaupungin keskustaan ja sisuskalusi ovat murisemassa, lue artikkelini siitä, missä syödä Trasteveressä, pääkaupungin autenttisimmassa ja viehättävimmässä kaupunginosassa, saadaksesi energiaa takaisin.

Talvi Ostia Anticassa

Jos et pelkää paleltumista, vierailulla Ostia Anticassa Rooman talven aikana voi olla omat viehätyksensä. Se on myös vuoden halvin ja edullisin sesonki Roomassa. Näin ollen voit kävellä kuin keisari käytännössä yksin roomalaisten jäännösten läpi. Suosittelen kuitenkin varaamaan retken (jos mahdollista) sellaiselle päivälle, jolloin ei sada. Tarkista sää ensin, jotta voit nauttia koko kokemuksesta!

Syksy Ostia Anticassa

Yksi Ostia Antican valokuvauksellisimmista vuodenajoista on Rooman syksy, kun puiston puut pudottavat lehtensä ja täyttävät paikan ja rauniot väreillä muuttaen ne kauniiksi oransseiksi maisemiksi. Vihreyden ympäröimät muistomerkit näyttävät upeilta! Lisäksi on hyvä asia, että täällä ei myöskään ole tungosta.

Lyhyesti sanottuna vertailemme eri vaihtoehtoja

 • Opastettu bussikierros
 • Mukavin vaihtoehto
 • Kesto: 4 tai 5 tuntia
 • Voit varata sen Helloticketsista
 • Pienryhmäkierros
 • Eksklusiivisin vaihtoehto
 • Kesto: 5 tai 6 tuntia
 • Voit varata sen Helloticketsin kautta
 • Mene itse
 • Halvin vaihtoehto
 • Kesto: minkä tahansa valitset
 • Lippupisteen sisäänpääsy

Varaa retkesi Ostia Anticaan