Rooma talvella: kaikki mitä et voi jättää väliin

Nauti yhdestä vuoden taianomaisimmista vuodenajoista, jota joulu ja sen kauniit kuvat leimaavat. Tässä on luettelo suunnitelmista, jotta et jäätyisi.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

6 minuuttia luettu

Rooma talvella: kaikki mitä et voi jättää väliin

Luminen Colosseum | ©Stefano Costantini

Talvi on maagista aikaa vierailla Roomassa: saat koko kaupungin itsellesi, voit nauttia joulumarkkinoista ja pitää hauskaa kauniin naamion takana italialaisissa karnevaaleissa.

Ota huomioon 10 asiaa, joita et voi jättää väliin ikuisessa kaupungissa vuoden kylmimpinä ja idyllisimpinä kuukausina. Älä anna sään pysäyttää sinua, rohkea mies!

1. Nauti Piazza Navonan joulumarkkinoista

Vierailu Piazza Navonan markkinoilla| ©Rafael Jiménez
Vierailu Piazza Navonan markkinoilla| ©Rafael Jiménez

Majesteettisella Piazza Navonalla järjestetään Rooman tärkeimmät joulumarkkinat Berninin luomien upeiden suihkulähteiden läheisyydessä. Kuinka voit vastustaa kuumaa kaakaota ulkoilmassa tämän taianomaisen panoraaman äärellä?

Jos haluat matkasi aikana osallistua opastetulle kaupunkikierrokselle, suosittelen varaamaan Rooman suihkulähteet ja aukiot -kierroksen, joka sisältää Piazza Navonan.

Mitä tältä kirpputorilta voi löytää?

 • Italialaisiin makeisiin ja suklaisiin erikoistuneita gourmet-kojuja.
 • Kojuja, joissa on koristeita joulupuuhiin.
 • Tiloja käsitöiden myyntiin.
 • Jouluvaloja ja katumuusikoita.

Jos kaipaat vielä lisää, merkitse muistiin parhaat joulumarkkinat, jotka tekevät kokemuksestasi ikuisessa kaupungissa ainutlaatuisen. Haluat nähdä ne kaikki!

...

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

2. Näe paavin kukkatarjoilu Neitsyt Marialle

Madonna of the Immaculate Conception ruususeppeleen kanssa| ©John Silver
Madonna of the Immaculate Conception ruususeppeleen kanssa| ©John Silver

Jos matkustat Roomaan joulukuun pitkänä viikonloppuna, yksi kaupungin jännittävimmistä ja hengellisimmistä juhlista Rooman pyhän viikon ohella on 8. joulukuuta vietettävä Tahrattoman sikiämisen juhla.

Olitpa uskovainen tai et, suosittelen, ettet jätä sitä väliin - se saa sinut kananlihalle! Tässä yhteydessä paavi tekee perinteisen julkisen kunnianosoituksen tahrattomalle sikiölle Plaza de Españalla laskemalla seppeleen Neitsyt Marian patsaalle.

Seppeleen laskevat kuitenkin Rooman palomiehet, sillä patsas on... peräti 10 metriä korkea! Jos tämä suunnitelma kiinnostaa sinua, suosittelen varaamaan liput myös paavin audienssille.

Varaa liput paavin audienssille

3. Ihaile Rooman oopperaa

Teatro Costanzi -teatterin ulkopuolella| ©California Will
Teatro Costanzi -teatterin ulkopuolella| ©California Will

Vierailitpa Roomassa mihin vuodenaikaan tahansa, et voi koskaan jättää hyvää kulttuuritapahtumaa väliin, etenkään talvella, jolloin ulkoilma-aktiviteetit eivät ole niinkään muodissa. Suosittelen, että varaat liput Rooman oopperakonserttiinjoksikin matkasi illaksi.

Viritä korvasi ja valmistaudu nauttimaan klassisesta musiikista. Ja jos olet musiikin ystävä, voit käyttää joulun hyväkseen ja osallistua klassisen musiikin konsertteihin, joita järjestetään ympäri kaupunkia, erityisesti aukioilla ja kirkoissa. Suosikkejani ovat mm:

 • Chiesa di Sant'Antonio dei Portoghesi.
 • Santa Maria ai Monti
 • Chiesa di Sant'Ignazio.

Varaa liput oopperakonserttiin Roomassa

4. Juhli mitä erikoisinta ystävänpäivää!

Rooman akveduktipuisto| ©Andy Montgomery
Rooman akveduktipuisto| ©Andy Montgomery

Se ei ole Pariisi, mutta sen ei tarvitsekaan olla. Rooma on yksi Euroopan romanttisimmista pääkaupungeista. Jos siis olet lähdössä ystävänpäivänä ikuiseen kaupunkiin paremman puoliskosi kanssa, tässä on muutamia ehdotuksia:

Katsele auringonlaskua akveduktien keskellä

Yksi parhaista paikoista kävellä käsi kädessä ja julistaa ikuista rakkautta Roomassa on Akveduktien puisto, joka on kirjaimellisesti elokuvakuvauspaikka (Sorrentino kuvasi täällä yhden kohtauksen elokuvasta "La Grande Bellezza").

Tästä eristäytyneestä ja piilossa olevasta erillisalueesta on tullut yksi Italian pääkaupungin upeimmista salaisista paikoista auringonlaskun katseluun.

Ja jos olet Roomassa jonain muuna päivänä kuin ystävänpäivänä, voit nähdä tämän puiston, kun varaat pyöräretken akvedukteille.

Nauti romanttinen illallinen ja kävele Tiber-jokea pitkin kuunvalossa.

Onko olemassa viehättävämpää kaupunginosaa kuin Trastevere? Jos haluat hemmotella itseäsi ja rakkaasi ystävänpäivänä, suosittelen kynttiläillallista kumppanisi kanssa yhdellä Rooman boheemimmista, taiteellisimmista ja kauneimmista alueista: Trasteveressä.

Huomaa! Ei ole parempaa suunnitelmaa tälle päivälle kuin hyvä illallinen Enoteca Ferrarassa, Piazza Trilussalla, joka saa teidät rakastumaan monesta syystä: sen miellyttävän ja romanttisen sisäpihan, runsaiden ruokien ja kohtuullisten hintojen vuoksi.

Pieni ovi ilman kylttejä, Piazza Trilussan numerossa 41, toivottaa teidät tervetulleeksi tähän historialliseen paikkaan: entiseen Sant'Eufemian luostariin, joka on nyt muutettu viinikellariravintolaksi. Toivottavasti tulet paikalle myös janoisena, sillä viinilista lyö sinut ällikällä.

Varaa pyöräretki akveduktien läpi

5. Liu'uta Rooman jäähallilla

Luistelu Roomassa| ©Jacqueline Poggi
Luistelu Roomassa| ©Jacqueline Poggi

Talvella Rooma muuttuu valkoiseksi keinotekoisten luistelukenttien ansiosta, jotka tekevät kaupungista ihanteelliset puitteet hauskalle iltapäivälle kumppanin, ystävien tai perheen kanssa.

Luistelukentät ovat yleensä avoinna joulukuusta helmikuuhun. Näihin laitoksiin suosittelen tutustumaan Roomassa.

Ice Park Village, Euroma2-ostoskeskuksessa

Vaikka Ice Park Village -jäähalli ei olekaan suosikkini sen pienen koon vuoksi, se järjestää erityistä ohjelmaa perheen pienimmille, ja siellä on leikkimielisiä leikkejä, klovniesityksiä ja teemajuhlia, joiden päähenkilönä on joulupukki, joka liukuu jäällä.

Isommat lapset voivat lämmitellä kaakaolla tai kahvilla ja nauttia samalla elävästä musiikista ja kansallisten ja kansainvälisten urheilijoiden, jotka yleensä viihdyttävät talvi-iltoina, jääshow 'sta.

 • Missä? Euroma2-ostoskeskuksen vieressä, osoitteessa 83 Océano Pacífico Street.
 • Aukioloajat? Maanantaista sunnuntaihin, myös juhlapyhinä, klo 10-22.
 • Hinta? 8 € arkisin ja 10 € lauantaisin ja sunnuntaisin.

Grizing Village Castel Sant Angelossa

Tämä Piazza Adrianalla sijaitsevan Castel Sant Angelon vieressä sijaitseva jäähalli on kaupungin jäähalleista näyttävin. Mielestäni luistelu täällä on vertaansa vailla, sillä taustalla on arkkitehtuurin jalokivi.

Jos luistelette Castel Sant Angelon jäähallilla, älkää unohtako pysähtyä torilla ja maistaa tyypillisiä italialaisia makeisia ja glögiä - tulette pitämään siitä!

.

6. Hävitä kaloreita San Silvestren roomalaisessa juoksukilpailussa

Osallistuminen We run Rome -juoksukilpailuun| ©Mara Jochem
Osallistuminen We run Rome -juoksukilpailuun| ©Mara Jochem

"Minne menet, tee niin kuin haluat. Kuinka monta kertaa olet nähnyt joulupukin televisiossa juoksemassa San Silvestre -juoksua uudenvuodenaattona tai uimassa meressä keskellä talvea? Älä huoli, sillä tämän suunnitelman avulla et palele, vaan lämmität: kaupungilla on oma juoksukilpailunsa, We run Rome.

Voitko kuvitella, miten hauskaa voi olla juosta 2000 muun ihmisen kanssa joulupukin hattu päässään? Joka vuosi voit valita kymmenestä mahdollisesta reitistä, jotka kulkevat Rooman kaupunginosien läpi, ja päättää myös, haluatko osallistua kilpailulliseen 10 kilometrin juoksuun vai ei-kilpailulliseen 5 kilometrin juoksuun.

Hyödyllistä tietoa

 • Lähtöpaikka: Via delle Terme di Caracalla.
 • Aika: noin klo 14.00.
 • Päivämäärä: 31. joulukuuta

7. Uudenvuodenaaton juhlinta Roomassa

Linssin valmistelu| ©Mikel Seijas Alonso
Linssin valmistelu| ©Mikel Seijas Alonso

Kukapa ei olisi haaveillut vuoden päättämisestä toisessa kaupungissa? Jos kuulut niihin onnekkaisiin, jotka päättävät 365 päivää juhlallisesti (etenkin koska astut jalallesi ikuiseen kaupunkiin), voin kertoa, että uudenvuodenaatto Roomassa on uskomaton.

Italialaiset ovat valmistaneet ainutlaatuisen juhla-aterian linsseistä ja sianlihasta, joka perinteen mukaan tuo onnea ja runsautta. Ravintolassa nautitun illallisen jälkeen voit liittyä tapaan kohottaa malja keskiyöllä hyvällä spumante-viinillä.

Keskiyön jälkeen kaupunki muuttuu jättimäiseksi näyttämöksi, ja voit nauttia ilmaisista konserteista eri puolilla kaupunkia. Tunnetuimpia ovat Circus Maximuksessa ja keisarillisilla foorumeilla järjestettävät konsertit. Lisäksi ilotulitukset toivottavat uuden vuoden tervetulleeksi.

8. Hyödynnä talven alennusmyynnit!

Ota kaikki irti alennusmyynneistä| ©Sam Lion
Ota kaikki irti alennusmyynneistä| ©Sam Lion

Joulun jälkeen Roomassa alkavat alennusmyynnit, yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista, joissa kaupat tarjoavat näyttäviä , jopa 70 prosentin alennuksia.

Se on ehdottomasti hyvä aika tehdä ostoksia Roomassa ja esitellä italialaista muotia palatessasi, joten jätä matkalaukkuun tilaa!

Talvimyynnit alkavat tammikuun alussa ja päättyvät helmikuun puolivälissä. Jos olet innokas shoppailija, tämä on parasta aikaa vuodesta löytää löytöjä, sillä toisin kuin kesämyynneissä, kaupat eivät ole täynnä turisteja.

.

9. Tapaa ystävällinen italialainen kuningatar Maga

La Befana -juhlan aikana järjestetään paraateja ja juhlia.| ©GenovaQuotidiana
La Befana -juhlan aikana järjestetään paraateja ja juhlia.| ©GenovaQuotidiana

Tiesitkö, että Italiassa juuri iloinen noita Befana vastaa lahjojen jakamisesta 5. tammikuuta varhain aamulla? Tämä legendaarinen vanha nainen lentävällä luudanvarrellaan on varastanut tehtävän joulupukilta ja kolmelta viisaalta mieheltä. Haluatko tavata hänet?

Älä jätä väliin 5. ja 6. tammikuuta järjestettäviä juhlia. Ennen kuin noita Befana hiipii roomalaisiin koteihin, Piazza Navona koristellaan juhlavasti noitaa varten, ja karnevaalit järjestetään kuunvalossa, kun ihmiset ovat pukeutuneet naamiaisasuihin. Aukiolla on myös huvipuistoja, käsintehtyjä leluja myyviä kauppoja ja makeiskioskeja.

Tammikuun 6. päivän aamuna voit seurata Via della Conciliazionelta Pietarinkirkon aukiolle johtavaa kulkuetta, johon osallistuu yli sata aikakauden asuihin pukeutunutta ihmistä, jotka ratsastavat hevosilla ja joiden pääosassa on tietenkin Befana.

Varaa Rooman kiertoajelubussi

10. Käytä naamiota Rooman karnevaaleissa

Karnevaalinaamarit| ©Keith Jones
Karnevaalinaamarit| ©Keith Jones

Jos haluat kokea unohtumattoman elämyksen ja uppoutua Rooman karnevaaleihin, jotka ovat yksi maan vuosisatoja vanhimmista perinteistä ja joissa on säilynyt koskemattomana 1600-luvun elegantti, barokkimainen ja koristeellinen estetiikka.

Suosittelen hankkimaan naamion, jotta voit naamioitua tähän italialaisten hauskaan pukeutumiseen.

Rooman karnevaalit järjestetään ennen pääsiäistä. Suuri paraati alkaa Piazza del Popololta ja jatkuu Espanjalaisportaiden ja Piazza Navon läpi täynnä hevosvaunuja, seurueita, katutaiteilijoita ja värikkäisiin naamioihinsa pukeutuneita ritareita ja naisia. Laske itsesi heidän joukkoonsa!

Ideoita omaperäistä pukuasi varten

Jos olet epävarma siitä, mitä pukea päällesi, ehdotan, että pukeudut joksikin Rooman perinteisistä hahmoista, kuten Rugantinoksi, Trasteveren ylimieliseksi veijariksi, joka pukeutuu aina vanhoihin housuihin, tai aatelismieheksi "Cassandrinoksi".

Varaa Rooman kiertoajelubussi

Mikä on lämpötila talvella Roomassa?

Sateinen yö Roomassa| ©Gabriella Clare Marino
Sateinen yö Roomassa| ©Gabriella Clare Marino
 • Joulukuu: minimilämpötila on 4 °C ja maksimilämpötila 13 °C. Ota sateenvarjo mukaan, sillä tässä kuussa sataa yleensä keskimäärin 8 päivänä!
 • Tammikuu: Lämpömittari näyttää 12°C:n ja 3°C:n välillä. Lämpötilat laskevat vielä enemmän!
 • Helmikuu: Lämpömittari näyttää noin 3º C:n lämpötiloja ja 14º C:n lämpötiloja.

Nurian matkavinkki

Kahvi on Italiassa symboli. Suojaudu kylmältä jossakin sen tunnusomaisista kahviloista, joista joillakin on yli satavuotiset perinteet. Kofeiinipotkua voisi kaivata!

Mitä pukea päälle, kun matkustat Roomaan talvella?

Matkatavaroiden järjestäminen| ©Vlada Karpovich
Matkatavaroiden järjestäminen| ©Vlada Karpovich

Ennen kuin matkustat Italian pääkaupunkiin talvella, suosittelen tarkistamaan sääennusteen oleskeluasi varten. Viime vuosina ne ovat yleensä olleet melko tarkkoja.

Talvella lämpötilat ovat kuitenkin melko kylmiä, joten suosittelen pakkaamaan matkalaukkuusi lämpimiä villapaitoja ja lämpimiä vaatteita. Varo unohtamasta sateenvarjoa ja mokkapaloja, sillä sade on yleistä näinä kuukausina.

Yhteenvetona... Mitä matkalaukustasi ei saisi puuttua?

 • Villahattu.
 • Paksu huivi.
 • Lämpimät, lämpimät käsineet.
 • Villapusero tai fleece, kumpi on sinulle mukavampi.
 • Lämpöliivi. Parempi varoa kuin katua!
 • Paksut housut.
 • Takki tai untuvatakki.
 • Sateenvarjo ja mäkkäri

Vertaile eri vuodenaikoja Roomassa vierailua varten

 • Talvi
 • Joulukuu - maaliskuu
 • Ilmasto: Pakkanen
 • Enimmillään 16º C
 • Vähintään 2º C

Ihanteellinen museovierailuille

 • Kevät
 • Maaliskuu - kesäkuu
 • Ilmasto: lauhkea
 • Korkein 27º C
 • Alhainen 4º C

Ihanteellinen ulkoiluun

 • Kesä
 • Kesäkuu - syyskuu
 • Ilmasto: Kuuma ja kostea
 • Enimmillään 31º C
 • Vähintään 14º C

Ihanteellinen ulkoiluun

 • Syksy
 • Syyskuu - joulukuu
 • Ilmasto: lauhkea
 • Enimmillään 27º C
 • Alin 6º C

Ihanteellinen ulkoiluun