Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Rooma keväällä: kaupungin parhaat puolet (matkareitit, vinkit, tekemistä...)

Kevät on parasta aikaa vierailla Roomassa: puistot kukkivat, hinnat ovat suhteellisen alhaiset ja sää on hyvä - näe kaupunki värikkäämpänä kuin koskaan!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

7 minuuttia luettu

Rooma keväällä: kaupungin parhaat puolet (matkareitit, vinkit, tekemistä...)

Näkymä Castel Sant`Angelosta Roomassa | © Nadia Fes

Haluatko tutustua italialaiseen Dolce Vitaan? Kevät on siihen paras aika. Rooman puistot ja puutarhat ovat täynnä kukkia, lämpötilat ovat erittäin miellyttävät ja ohjelmassa on yksi vuoden tärkeimmistä festivaaleista: pääsiäinen Roomassa, joka määrittää myös kulinaarisen ohjelman!

Ota huomioon 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Italian pääkaupungissa keväällä, värikkäimpänä vuodenaikana, ja yllätyt varmasti!

1. Koe paavin live-messu pyhäinviikolla

Paavin messu pääsiäisenä| ©Opus Dei
Paavin messu pääsiäisenä| ©Opus Dei

Olitpa sitten kristitty tai ateisti, Roomaan matkustaminen pyhäinviikolla on unohtumaton ja... hyvin hengellinen! Tämä ikivanha juhla yhdistää perinteet, kulttuurin ja gastronomian. Jos voit, tee matkasi samaan aikaan tämän ainutlaatuisen kevätjuhlan kanssa. Päivämäärät vaihtelevat vuosittain, mutta yleensä sitä vietetään maalis-huhtikuun välillä, joten ota huomioon, mitä voit tehdä, jos matkustat Roomaan maaliskuussa tai jos matkustat Roomaan huhtikuussa. Tässä on ennakkoesittely tärkeimmistä tapahtumista.

Tärkeimmät uskonnolliset tapahtumat:

 • Juhlat alkavat palmusunnuntaista: jos paavin audienssi oli jo yksi Rooman nähtävyyksistä, tämä messu on yksi pyhäinviikon jännittävimmistä hetkistä ja houkuttelee tuhansia pyhiinvaeltajia.
 • Suurtorstaina muistellaan "viimeistä ehtoollista".
 • Ristin vaiheet pitkäperjantaina: Perjantai-iltana, jolloin Kristuksen ristinkuolema tapahtui, pidetään Herran kärsimyksen liturgia, ja illan laskiessa vietetään vaikuttavaa Via Crucis -reittiä, joka kulkee Colosseumin sisäpuolelta Palatinuksen kukkuloilla sijaitsevalle Venuksen temppelille.
 • Pyhän lauantain muistopäivä
 • Pääsiäissunnuntai ja Kristuksen ylösnousemus: paavi toimittaa pyhän messun Pietarinaukiolta (eli sieltä, missä kuuluisa Pietarinkirkko sijaitsee). Se on maailman ruuhkaisin messu ja myös... iloisin! iloisin!

Varaa liput paavin audienssille

2. Nauti tyypillisiä pääsiäismakeisia ja -herkkuja

Pääsiäismunat| ©Monika Grabkowska
Pääsiäismunat| ©Monika Grabkowska

Kukapa ei rakastaisi tyypillisiä pääsiäiskarkkeja? Tiedämme jo, että Roomassa on parhaat pizzat ja parhaat jäätelöt, mutta jos luulit, että Italiassa ei ole muuta gastronomiaa kuin pastaa, pizzaa ja jäätelöä, olit väärässä. Pääsiäismunat, jotka on valmistettu suklaasta ja jotka ovat hyvän onnen symboli, ovat Italiassa tähän vuodenaikaan perinne. Niitä on tummassa suklaassa, liköörillä, täytettynä, yllätyksellä... Jokaiselle löytyy jotakin! Jokaiselle on jotakin!

Pääsiäisen aikaan ravintolat valmistavat erikoismenuja, joissa on lammasta ja suolaisia kakkuja. Sormet nieleskellen hyvää! Tässä on luettelo parhaista ruokapaikoista Trasteveressä, yhdessä Rooman boheemimmista ja värikkäimmistä kaupunginosista. Ja jos nälkä yllättää, älä epäröi vilkaista 10 parasta ruokapaikkaa Roomassa.

.

Colomba eli pääsiäiskyyhky

Makeannälkäisten kannattaa kokeilla myös colombaa, tyypillistä italialaista pääsiäiskakkua, joka on kyyhkysen muotoinen ja symboloi rauhaa. Taikina valmistetaan jauhoista, munista, sokerista, hiivasta ja voista, ja lopuksi se päällystetään sokerilla ja manteleilla. Lajikkeita on lukemattomia, ja sinun on vaikea valita vain yhtä: on kookosta, limoncelloa, sultanaa... ja jopa piña coladaa! ja jopa piña colada!

Varaa ruokakierros Roomassa

3. Juhli Rooman syntymäpäivää... gladiaattorien ympäröimänä!

Natale di Roma -juhlassa| ©carlo
Natale di Roma -juhlassa| ©carlo

Voitko kuvitella osallistuvasi paraatiin, jossa on mukana yli 2000 antiikin Rooman gladiaattoria? Italian pääkaupungin syntymän vuosipäivää juhlitaan joka vuosi 21. huhtikuuta tienoilla: Natale di Roma -tapahtumassa tuhannet ihmiset ovat pukeutuneet aikakauden asuihin. Tunnet itsesi kuin Russell Crowe elokuvassa "Gladiaattori" (2000).

Mitä aktiviteetteja Natale di Roman aikana järjestetään?

Festivaalilla voit seurata gladiaattoritaisteluja, vaunukilpailuja ja historiallisia näytöksiä Circus Maximuksessa ja Forum Romanumilla. Ohjelmassa on myös tansseja, ilotulituksia, paraateja ja esityksiä eri puolilla kaupunkia. Ja jos taisteluista tulee nälkä, voit nauttia roomalaista ruokaa kuin oikea soturi! Ihminen ei elä pelkällä leivällä (ja pizzalla).

.

Varaa opastettu kierros Colosseumilla ja pääsy areenalle

4. Kierrä Galleria Borghese ja sen unenomaiset maisemat

Galleria Borghesen julkisivu| ©Leon Reed
Galleria Borghesen julkisivu| ©Leon Reed

Kevät on epäilemättä paras vuodenaika vierailla Borghese-galleriassa, joka on yksi maailman arvostetuimmista taidegallerioista ja jossa on esillä muun muassa Caravaggion, Rafaelin ja Rubensin suuria helmiä, sekä sen ympäristössä. Tässä on ehdoton opas siitä , mitä nähdä ja tehdä Villa Borghesen puutarhassa tähän aikaan vuodesta, joka näyttää ennennäkemättömältä!

Villa Borghesen puutarhat

Suosittelen ostamaan liput Borghesen galleriaan etukäteen ja netistä, sillä se on yksi Italian suosituimmista museoista - säästyt helvetillisiltä jonoilta! Sitä paitsi sen puutarhat ovat vierailun arvoisia, sillä se on yksi Euroopan suurimmista kaupunkipuistoista ja myös, uskallanko sanoa, yksi kauneimmista.

Tässä puutarhassa on muutakin kuin gallerioita. Villa Borghesen veistokset ovat todellisia taideteoksia, ja siellä on myös lampia, metsiä ja jopa... eläintarha! Bioparcon eläintarha, jolla on yli 100 vuoden historia, on kehittynyt yksinkertaisesta eksoottisten lajien näyttelykeskuksesta paikaksi, joka on omistettu uhanalaisten lajien suojelulle. Täällä on Niilin krokotiileja, kameleita, kenguruita... Jos matkustat Roomaan lasten kanssa, he tulevat rakastamaan sitä!

...

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

5. Näe tuhansia kukkivia ruusuja... Jotkut niistä ovat hyvin uteliaita!

Rooman kunnallinen ruusutarha| ©MM
Rooman kunnallinen ruusutarha| ©MM

Jos haluat nähdä Rooman toisesta näkökulmasta ja nauttia henkeäsalpaavasta näkymästä keväällä, suosittelen käymään kunnallisessa ruusutarhassa, joka sijaitsee Aventinuksen kukkulalla, aivan raunioita vastapäätä.

Tiesitkö, että tämä paikka on ollut omistettu kukille jo 3. vuosisadalta eKr. lähtien? Kunnallisessa ruusupuutarhassa kasvaa noin 1100 ruusulajia eri puolilta maailmaa, myös niinkin eksoottisista paikoista kuin Kiinasta ja Mongoliasta. Jos sinulla on onni vierailla Roomassa keväällä, kaikki kadehtivat sinua valokuviesi kanssa.

Mitkä ovat maailman harvinaisimmat ruusut?

Kunnallisen ruusutarhan erikoisimpiin ruusuihin kuuluvat Chinensis Virdiflora -ruusu, jonka terälehdet ovat voimakkaan vihreät, Chinensis Mutabilis -ruusu, joka vaihtaa väriä seitsemän kertaa viidessä päivässä, ja Foetida -ruusu, kaunis keltainen kukka... Haiseva!

Yksi puutarhan mielenkiintoisimmista alueista (ja suurin!) on kokoelma kasvitieteellisiä ruusuja, sekä vanhoja että moderneja ruusuja, joita kävijät arvostavat poikkeuksellisen kauneutensa vuoksi. Viljellyt yksilöt tulevat kaikkialta maailmasta: Kaukoidästä Etelä-Afrikkaan, vanhasta Euroopasta Uuteen-Seelantiin ja Amerikkaan.

Hyödyllistä tietoa Rooman kunnallisesta ruusutarhasta

 • Osoite: Via di Valle Murcia, 6/ Clivo dei Publicii, 3.
 • Aukioloajat: Ruusutarha on yleensä avoinna kevätkukinnan aikana huhtikuun lopussa.
 • Hinta: 5 € arkisin ja 7 € juhlapyhinä. Vammaiset, alle 14-vuotiaat lapset ja yli 65-vuotiaat eläkeläiset pääsevät ilmaiseksi.

6. Juokse maraton Rooman halki... tai 4 kilometriä!

Rooman maratonille osallistuminen| ©Greg Johnson
Rooman maratonille osallistuminen| ©Greg Johnson

Jos olet hyväkuntoinen ja haluat nauttia ikuisesta kaupungista eri tavalla, suosittelen sinua ottamaan huomioon. Maaliskuun lopussa järjestetään klassinen kevätmaraton, jossa hyödynnetään nousevia lämpötiloja ja miellyttävää säätä tämän lajin harrastamiseen. Joka vuosi tuhannet italialaiset ja turistit osallistuvat tähän haasteeseen!

Ohitat kaikki tunnusomaiset rakennukset, mutta hyvässä vauhdissa! Kilpailu alkaa Forum Romanumilta ja jatkuu Pietarinkirkolle, Piazza Navonalle, Trevin suihkulähteelle, Espanjalaisille portaille ja päättyy Colosseumille. Jos et kuitenkaan jaksa selvitä 42 kilometrin matkasta, voit osallistua neljän kilometrin hupijuoksuun . Sopii kaikille!

7. Pakene kuumuutta museoiden yönä

Museo dell'Opera del Duomon teoksia katselemassa| ©George M. Groutas
Museo dell'Opera del Duomon teoksia katselemassa| ©George M. Groutas

Toukokuussa voit välttää pitkät jonot auringossa (maksimilämpötilat nousevat usein 25 °C:een) taidegallerioihin osallistumalla Museoiden yöhön, joka järjestetään yleensä toukokuun lopussa ja jonka aikana taidegallerioihin on vapaa pääsy.

Roomassa on kuitenkin viileitä (ja ilmastoituja) vaihtoehtoja, joiden avulla voit kiertää museoita ja arkeologisia alueita keväisin yöllä ja paeta paahtavaa kuumuutta erityisesti kesäkaudella. Tässä käytännön opas Roomaan kesällä.

Varaa lippusi Capitoliinisiin museoihin

8. Vieraile viehättävässä Genzanon kylässä ja nauti sen kukkafestivaaleista

Genzanon perinteinen matto| ©Municipality Genzano di Roma
Genzanon perinteinen matto| ©Municipality Genzano di Roma

Vain 30 kilometrin päässä Roomasta on viehättävä Genzanon kylä, joka sijaitsee Nemin kraatterin yläpuolella. Jos matkustat loppukeväällä, kesäkuussa, voit osallistua Corpus Christi -sunnuntain (Inforiata del Corpus Dominus ) juhlallisuuksiin. Tuhannet ihmiset tulevat kaikkialta Italiasta osallistumaan kulkueeseen ja katsomaan spektaakkelia ja kukkanäyttelyä.

Pääkatu, Via Benardi, muuttuu valtavaksi tuoreiden kukkien ja terälehtien matoksi, kun paikalliset taiteilijat luovat omaperäisiä kuvioita. Tällä juhlallisuudella on yli 200 vuoden historia - melkein mitään!

9. Tee retki Ninfa Gardeniin, maailman kauneimpaan puistoon

Ninfan puutarha| ©Silvia Donatti
Ninfan puutarha| ©Silvia Donatti

Seitsemänkymmenen kilometrin päässä Roomasta sijaitsevassa Ninfan puutarhassa voit kokea Japanin taikaa ja ihastella kirsikankukkia poistumatta Italiasta. Tässä New York Timesin maailman kauneimpana pitämässä puistossa näet myös kukkivia omenapuita, magnolioita, koivuja ja sensaatiomaisia japanilaisia vaahteroita. Se on maanpäällinen paratiisi!

Caetanin perhe loi 1900-luvun alussa hedelmätarhan vanhan keskiaikaisen, kirkkoja täynnä olevan, yli 250 taloa käsittävän muurien ympäröimän metropolin viereen, joka sijaitsee meren ja vuorten välissä. He ryhtyivät työhön ja ottivat suot takaisin käyttöön, kitkivät unohdettuja raunioita, kunnostivat komean palatsin ja tekivät valtavasta puutarhasta kirjailijoiden ja taiteilijoiden kohtauspaikan. Se on nyt avoinna yleisölle ja on kuin satukaupunki!

Hyödyllistä tietoa Ninfan puutarhasta

 • Osoite: paikkakunta Cisterna di latina Via Provinciale Ninfina 68
 • Aukioloajat: maaliskuusta kesäkuuhun: klo 9.00-18.00/ heinäkuusta syyskuuhun: klo 9.00-18.30/ lokakuusta marraskuuhun: klo 9.00-15.30.
 • Hinta: 15,5 € verkkolippu. Alle 12-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi ja vammaiset maksavat alennetun 8 €:n pääsymaksun.
 • Saavatko koirat tulla sisään? - Totta kai! Paikka on lemmikkiystävällinen, ja koirat pääsevät puistoon ongelmitta, kunhan niiden omistajalla on mukanaan hihna ja pussit lemmikkinsä tarpeisiin.
 • Kuinka kauan vierailu kestää? Kierros puutarhassa kestää noin tunnin.

10. Tee veneretki Tiber-joella

Vene Tiber-joella| ©Mauricio Artieda
Vene Tiber-joella| ©Mauricio Artieda

Paras tapa nauttia Rooman nähtävyyksistä on tehdä veneretki Tiber-joella, päivällä tai yöllä. Jossain vaiheessa matkasi aikana kaipaat pientä rentoutumista ikuisen kaupungin tuntikausien kävelyn ja nähtävyyksien katselun jälkeen. Kevät on leudompine lämpötiloineen paras vuodenaika nauttia tästä aktiviteetista.

Rentouttavampi ja mukavampi tapa viettää aamu tai iltapäivä Roomassa on risteily, sillä sen aikana voit ihailla kaupungin monumentteja ja tutustua Rooman toiseen puoleen. Ja jos nähtävyyksien katselun jälkeen nälkä yllättää, tutustu Italian pääkaupungin parhaisiin ravintoloihin.

Mikä on kevään lämpötila Roomassa?

Kävely Roomassa| ©Danila Giancipoli
Kävely Roomassa| ©Danila Giancipoli
 • Maaliskuu: Alin lämpötila on 6º C ja korkein 15º C.
 • Huhtikuu: lämpömittari näyttää 9-19 °C:n lämpötiloja.
 • Toukokuu: lämpötilat ovat 13 ja 23 °C:n välillä.
 • Kesäkuu: Lämpömittari nousee, ja minimilämpötila on noin 17º C ja maksimilämpötila 27º C.

Milloin aurinko nousee ja laskee Roomassa keväällä?

Auringonnousu Rooman Colosseumilla| ©Michael Giugliano
Auringonnousu Rooman Colosseumilla| ©Michael Giugliano

Tähän vuodenaikaan päivät pitenevät, voimme nauttia useammista valoisista tunneista ja voimme alkaa tehdä suunnitelmia, joista pidämme niin paljon kaduilla.

 • Rooma maaliskuussa: auringonnousu on klo 6.20 aamulla ja auringonlasku klo 18.20 illalla.
 • Rooma huhtikuussa: päivät alkavat pidentyä. Auringonnousu on klo 6.30 ja auringonlasku noin klo 20.00. Saamme kaksi tuntia lisää nähtävyyksiä maaliskuuhun verrattuna!
 • Rooma toukokuussa: auringonnousu noin klo 5.47 ja auringonlasku noin klo 20.30. Päivänvaloa on jo lähes 15 tuntia!
 • Rooma kesäkuussa: auringonnousu noin klo 5.30 ja auringonlasku noin klo 21.00. Meillä on kesän parhaat puolet: hyvät lämpötilat, monta tuntia päivänvaloa, mutta ilman kesäkauden kuumuutta.

Miten pakata matkalaukku kevätmatkalle Roomaan?

Matkatavaroiden pakkaaminen| ©Oliur
Matkatavaroiden pakkaaminen| ©Oliur

Mietit varmaan, mitä pakata kevätmatkalle, mikä riippuu paljon siitä, matkustatko maaliskuussa, jolloin lämpötilat ovat viileät ja sinun on otettava mukaan takki, vai kesäkuussa, jolloin sää on täysin kesäinen. Älä unohda ottaa mukaan aurinkorasvaa, hattua ja shortsit! Ja ennen kaikkea paljon intoa ja innostusta.

Mitä matkalaukustasi ei saa puuttua?

 • Mukavat kengät
 • Kaulaliina kylmimpiä päiviä varten (maalis-huhtikuu).
 • Sateenvarjo (sateen mahdollisuus on 25 %).
 • Lyhythihaiset T-paidat
 • Takki
 • Takki

Tässä postauksessa olet lukenut kevään suunnitelmia, mutta jos matkustat muuna vuodenaikana, tässä on oppaita parhaista asioista Roomassa kesällä, mitä nähdä ja tehdä Roomassa syksyllä ja mitä tehdä Roomassa talvella.

.

Yhteenvetona voit vertailla eri aikoja, jolloin Roomassa voi vierailla

 • Talvi
 • Joulukuu - maaliskuu
 • Sää: Pakkanen
 • Enimmillään 16º C
 • Vähintään 2º C

Ihanteellinen museovierailuille

 • Kevät
 • Maaliskuu - kesäkuu
 • Ilmasto: lauhkea
 • Korkein lämpötila 27ºC
 • Alhainen 4ºC

Ihanteellinen ulkoiluun

 • Kesä
 • Kesäkuu - elokuu
 • Ilmasto: Kuuma ja kostea
 • Enimmillään 31º C
 • Vähintään 14º C

Ihanteellinen ulkoiluun

 • Syksy
 • Syyskuu - marraskuu
 • Ilmasto: lauhkea
 • Enimmillään 27ºC
 • Vähintään 6ºC

Ihanteellinen ulkoiluun