Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Rooman parhaat katedraalit

Roomassa voit nähdä loputtoman määrän kirkkoja, mutta kaikkein tärkeimmät niistä ovat Basilica Maggiore eli paavin basilikoita - niitä on maailmassa vain neljä!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuuttia luettu

Rooman parhaat katedraalit

Pietarinaukio, Vatikaani | ©Sonse

Rooma on katolisen kirkon pääkaupunki, ja siksi sen kadut ovat täynnä kirkkoja. Ikuisen kaupungin jokaisessa kolkassa on helppo törmätä kirkkoon tai pieneen kappeliin. Hengellisiä ja taiteellisia temppeleitä, jotka ovat vierailun arvoisia ja olennainen osa Rooman vierailukohteita.

Kaikista Rooman kirkoista erottuvat kuitenkin neljä kirkkoa, jotka ovat kaikkia muita korkeammalla sijalla: suuret basilikat.

1. Pietarinkirkko

Pietarinkirkon julkisivu| ©Mike McBey
Pietarinkirkon julkisivu| ©Mike McBey

Vierailu Vatikaaniin ja kaikkiin sen ihmeisiin on monien Roomaan saapuvien matkailijoiden unelma. Yksi niistä on Pietarinkirkko, joka on kristinuskon suurin temppeli.

Se on paitsi hengellinen symboli katolilaisille kaikkialla maailmassa, myös taiteen mestariteos. Se on yhtä lailla maalaustaiteen ja kuvanveiston kuin arkkitehtuurinkin mestariteos. Itse asiassa Pietarinkirkon mitat olivat niin valtavat, että sen rakentamista pidettiin mahdottomana hankkeena.

Työ kesti lähes kaksi vuosisataa, ja siihen osallistui Michelangelon, Berninin, Bramanten, Giacomo Della Portan ja Carlo Madernon kaltaisia taiteilijoita, jotka täyttivät paavi Julius II:n toimeksiannon. Paavi Julius II halusi rakentaa suuren temppelin hautausmaalle, jonne oli haudattu apostoli Pyhä Pietari ja jonne keisari Konstantinus pystytti myös basilikan, joka säilyi pystyssä yli vuosituhannen ajan, kunnes se purettiin nykyisen basilikan rakentamista varten.

Pyhän Pietarin basilika on paikka täynnä historiaa, taidetta ja hengellisyyttä. Jos haluat tutustua siihen perusteellisesti, mikään ei ole parempaa kuin vierailu. Postauksessa Vieraile Pietarinkirkossa kerrotaan, miten saat kaiken irti kokemuksesta, joten suosittelen lukemaan sen ennen lippujen ostamista.

Mitä näet vierailullasi?

Pyhän Pietarin aukion ja sen kuuluisan pylväskäytävän ulkopuolella, joka on yksi Euroopan suurimmista ja kauneimmista aukioista. Pietarinkirkon sisällä sinulla on mahdollisuus nähdä upeita taideteoksia, kuten Berninin Baldachin, Michelangelon Pietà, kirkon keskilaiva tai Arnolfo di Cambion tekemä patsas, joka esittää Pietaria valtaistuimellaan, sekä monia muita.

Niin, etkä voi olla kiipeämättä Pietarinkirkon kupoliin- näkymät Roomaan ovat henkeäsalpaavat!

 • Osoite: Piazza San Pietro, 00120. Vatikaani.
 • Miten sinne pääsee: Metro, linja A, Ottavianon asema.
 • Aukioloajat: 1. lokakuuta - 31. maaliskuuta klo 7-18 ja 1. huhtikuuta - 30. syyskuuta klo 7-19.

Varaa vierailu Pietarin kupoliin

2. Pyhän Johanneksen Lateraanin basilika

Pyhän Johanneksen Lateraanin basilika Roomassa| ©Cristian Martinez
Pyhän Johanneksen Lateraanin basilika Roomassa| ©Cristian Martinez

Lateraanin Johanneksen basilika on Ikuisen kaupungin neljästä suuresta basilikasta tärkein (Pietarinkirkon yläpuolella), sillä se oli ensimmäinen Roomaan rakennettu kirkko jo 4. vuosisadalla jKr., kun keisari Konstantinus lopetti kristittyjen vainon Milanon ediktillä.

Siksi tämä temppeli on niin tärkeä Rooman historiassa. Se on myös kaupungin katedraali ja paikka, jossa vähän aikaa sitten julistettiin kaikki paavit.

Se on myös yksi kauneimmista. Sisustus on ihmeellinen, ja kaikki on koristeltu runsaasti lattiasta kattoon. Jos olet intohimoinen pyhän taiteen ja arkkitehtuurin ystävä, nautit varmasti vierailusta sellaisessa jalokivessä kuin Pyhän Johanneksen Lateraani.

Ja jos sinulla on aikaa, suosittelen sinua menemään sen keskiaikaiseen luostariin, joka on sisustettu kosmateskityyliin, sillä se on yksi Rooman romanttisimmista paikoista.

 • Osoite: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4.
 • Miten sinne pääsee: Metro, linja A, San Giovannin asema.
 • Aukioloajat: Avoinna viikon jokaisena päivänä klo 7-18.30.

Varaa opastettu kierros kristillisiin basilikoihin

3. Pyhän Paavalin basilika muurien ulkopuolella

Pyhän Paavalin basilika muurien ulkopuolella| ©Warren LeMay
Pyhän Paavalin basilika muurien ulkopuolella| ©Warren LeMay

Aivan kuten keisari Konstantinus määräsi Pyhän Pietarin basilikan rakennettavaksi paikalle, jonne ensimmäinen kristitty paavi haudattiin, hän halusi tehdä saman apostoli Paavalille, joka myös kärsi marttyyrikuoleman Roomassa ja jonka hauta sijaitsi tuolloin kaupungin ulkopuolella.

Alkuperäisestä Pyhän Paavalin muurien ulkopuolella sijaitsevasta basilikasta tuli tärkeä pyhiinvaelluskohde Roomassa 1. vuosisadasta lähtien, ja pian se kävi liian pieneksi, jotta siihen olisi mahtunut niin paljon uskovia. Tästä syystä useat keisarit päättivät korvata sen suuremmalla temppelillä, joka oli olemassa 1800-luvulle asti, jolloin katastrofaalinen tulipalo tuhosi osan temppelistä.

Myöhemmin se rakennettiin uudelleen, jotta basilika saisi entisen loistonsa, ja näin se on säilynyt nykypäivään asti. Suosittelen teitä käymään San Pablo Extramurosissa, koska se on kaunis. Sisätilat on koristeltu kauniilla kultaisilla mosaiikeilla ja suurilla alabastripylväillä. Siellä on myös keskiaikainen luostari, joka on todellinen helmi.

Pyhän Paavalin muurien ulkopuolella -vierailun aikana voit nähdä myös apostoli Paavalin haudan, joka sijaitsee basilikan alttarin alla.

 • Osoite: Piazzale San Paolo, 1.
 • Miten sinne pääsee: Metro, linja B, Basilica San Paolon asema.
 • Aukioloajat: viikon jokaisena päivänä klo 7-18.30.

Varaa kiertoajelu Pyhän Klemensin basilikaan ja muihin kohteisiin

4. Santa Maria Maggioren basilika

Santa Maria Maggioren basilika| ©Pierre-Selim Huard
Santa Maria Maggioren basilika| ©Pierre-Selim Huard

Toinen Rooman tärkeimmistä kirkoista, jossa sinun on ehdottomasti vierailtava vierailusi aikana, on Santa Maria Maggiore, maailman ensimmäinen Neitsyt Marialle omistettu kirkko ja suurin kaikista kaupungin kirkoista.

Santa Maria Maggiore on yksi Rooman neljästä suuresta basilikasta, ja sillä on erikoinen alkuperä: tiesitkö, että paavi Liberius määräsi tämän kirkon rakennettavaksi Esquiline-vuoren huipulle sen jälkeen, kun lumi oli peittänyt tämän kukkulan varhain aamulla 5. elokuuta vuonna 358 jKr.?

Jos matkustat Roomaan kesällä, suosittelen sinua menemään basilikaan tuona päivänä, koska siellä järjestetään erityinen juhla tämän ihmeen muistoksi heittämällä valkoisia terälehtiä ilmaan temppelin huipulta. Se on erittäin kaunis kokemus nähdä!

Santa Maria Maggiore on sisältä ihmeellinen. Kaikista Rooman suurista basilikoista se on ainoa, jonka alkuperäinen varhaiskristillinen pohjaratkaisu on säilynyt koskemattomana, mikä yhdessä sen 5. vuosisadan varhaiskristillisten mosaiikkien kanssa tekee siitä näkemisen arvoisen historiallisen jäännöksen.

Tämän lisäksi alkuperäisestä temppelistä on jäljellä vain vähän, sillä siihen on tehty vuosien varrella lukuisia muutoksia. Tämän seurauksena siinä on nyt erilaisia arkkitehtonisia ja koristeellisia tyylejä, vaikka ne heijastuvat hyvin sopusoinnussa ja maukkaasti.

 • Osoite: Piazza di Santa Maria Maggiore.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A, Termini-asema.
 • Aukioloajat: viikon jokaisena päivänä klo 7-18.30.

Mitkä ovat Rooman suurimmat basilikat?

Kierros Pyhän Johanneksen Lateraanin basilikassa Roomassa| ©Raffaele Pagani
Kierros Pyhän Johanneksen Lateraanin basilikassa Roomassa| ©Raffaele Pagani

Suuret basilikat ovat paavin mukaan kristinuskon tärkeimpiä temppeleitä.

Tämä johtuu siitä, että 1300-luvulla paavi Bonifatius VIII perusti bullalla "Antiquorum fida relatio" pyhän vuoden ja syntien anteeksiantoa koskevat lahjat niille, jotka tunnustivat syntinsä ja kävivät apostolien Pietarin ja Paavalin haudoilla Pietarin ja Paavalin muurien ulkopuolella sijaitsevissa basilikoissa.

Näihin ehtoihin paavi Klemens VI lisäsi myöhemmin vierailun Pyhän Johanneksen Lateraanin basilikaan, johon myöhemmin liittyi myös Pyhä Maria Major.

Itse asiassa kaikissa niissä käyminen on yhä nykyäänkin edellytys roomalaisen riemuvuoden armahduksen saamiselle.

Miten suuret basilikat eroavat pienistä basilikoista?

Pietarinkirkon kupoli| ©Aldo Loya
Pietarinkirkon kupoli| ©Aldo Loya

Sana "basilika" tarkoittaa "huomattavaa kirkkoa" ja viittaa kristilliseen temppeliin, joka muinaisuutensa, majesteettisuutensa tai siellä pidettävien jumalanpalvelusten vuoksi nauttii tiettyjä etuoikeuksia.

Suuret basilikat sijaitsevat Vatikaanissa ja Roomassa, ja niitä on neljä, ja ne voi laskea yhden käden sormilla, kun taas pieniä basilikoita on yli tuhat, ja ne ovat levittäytyneet eri puolille maailmaa.

Mitä etuoikeuksia ja ominaisuuksia Rooman suurilla basilikoilla on?

Pyhän Johanneksen Lateraanin basilika| ©Ana Rey
Pyhän Johanneksen Lateraanin basilika| ©Ana Rey
 • Korkea alttari: Vain paavi ja hänen erityisedustajansa voivat viettää messua suurten basilikoiden alttareilla.

 • Pyhä ovi: Jokaisessa Rooman suuressa basilikassa on pyhä ovi, joka on aina suljettu, paitsi juhlavuosina, jolloin se avataan pyhiinvaeltajille, jotka voivat kulkea siitä läpi ja saada täyden armahduksen.

Ovatko kaikki Rooman suuret basilikat vierailun arvoisia?

Pyhän Maria Majorin basilikan sisällä| ©Michiel Jelijs
Pyhän Maria Majorin basilikan sisällä| ©Michiel Jelijs

Ehdottomasti! Olitpa sitten uskonnollinen tai et, vierailu näissä erityisissä temppeleissä on loistava tilaisuus tutustua Rooman hengellisempään puoleen, oppia kristinuskon juurista ja ihailla menneiden aikojen arkkitehtuuria ja taidetta.

Historiallisuutensa ja alkuperänsä vuoksi vierailu suuriin basilikoihin on lisäksi täydellinen lisä muihin retkiin, kuten Rooman katakombeihin.

Kuinka paljon maksaa pääsy Rooman suuriin basilikoihin?

Maksun laskeminen| ©Karolina Grabowska
Maksun laskeminen| ©Karolina Grabowska

Rooman suuriin basilikoihin on ilmainen sisäänpääsy. Kun vierailet Pietarinkirkossa, suosittelen kuitenkin ostamaan lipun jonon ohittamiseen tai varaamaan opastetun kierroksen, jotta vältyt pitkiltä jonoilta sisäänkäynnin luona.

Osta liput Pietarinkirkon basilikaan jonon ohittamiseen

Vinkkejä Rooman suuriin basilikoihin tutustumiseen

Vierailu Rooman basilikoissa| ©Spencer Davis
Vierailu Rooman basilikoissa| ©Spencer Davis
 • Pukeutuminen: Sen lisäksi, että Rooman suuret basilikat ovat arvokkaita taideteoksia, ne ovat myös pyhiä paikkoja, joissa kristinuskoa harjoitetaan. Tästä syystä kaikkien vierailijoiden on noudatettava tiukkoja sääntöjä, joiden mukaan heidän on pukeuduttava hartiat ja polvet peittäviin vaatteisiin ja riisuttava lippalakki tai hattu sisään tullessaan, jos heillä on sellainen päässään.

 • Valokuvaus: Jos haluat ottaa valokuvia suurissa basilikoissa, suosittelen tarkistamaan ensin , onko salamavalokuvaus sallittua sisätiloissa, sillä joissakin temppeleissä sitä ei sallita taideteosten suojelemiseksi.

 • Lahjoitukset: Vaikka sisäänpääsy suuriin basilikoihin on maksuton, lahjoitukset ovat aina tervetulleita hyväntekeväisyystyöhön ja temppeleiden konservointi- ja restaurointitöiden toteuttamiseen. Jos haluat tehdä lahjoituksen, voit jättää sen kirkon harjaan tai sytyttää kynttilän.