Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Rooman parhaat katedraalit

Roomassa voit nähdä loputtoman määrän kirkkoja, mutta niistä kaikista tärkeimmät ovat Basilica Maggiore eli paavin basilikat - niitä on maailmassa vain neljä!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuuttia luettu

Rooman parhaat katedraalit

Pietarinaukio, Vatikaani | ©Sonse

Rooma on katolisen kirkon pääkaupunki, ja siksi sen kadut ovat täynnä kirkkoja. Ikuisen kaupungin jokaisessa kolkassa on helppo törmätä kirkkoon tai pieneen kappeliin. Hengellisiä ja taiteellisia temppeleitä, jotka ovat vierailun arvoisia ja kuuluvat olennaisena osana Rooman vierailukohteisiin.

Kaikista Rooman kirkoista erottuvat kuitenkin erityisesti neljä kirkkoa, jotka ovat kaikkia muita korkeammalla: suuret basilikat.

Pietarinkirkko

Pietarinkirkon julkisivu| ©Mike McBey
Pietarinkirkon julkisivu| ©Mike McBey

Vierailu Vatikaanissa ja kaikissa sen ihmeissä on monen Roomaan laskeutuvan matkailijan unelma. Yksi niistä on Pyhän Pietarin basilika ja sen kupoli, kristikunnan suurin temppeli.

Sen lisäksi, että se on hengellinen symboli katolilaisille kaikkialla maailmassa, se on myös taiteen mestariteos. Se on yhtä lailla maalaustaiteen ja kuvanveiston kuin arkkitehtuurinkin mestariteos. Itse asiassa Pietarinkirkon mitat olivat niin kolossaaliset, että sen rakentamista pidettiin mahdottomana hankkeena.

Työ kesti lähes kaksi vuosisataa, ja siihen osallistui Michelangelon, Berninin, Bramanten, Giacomo Della Portan ja Carlo Madernon kaltaisia taiteilijoita, jotka täyttivät paavi Julius II:n toimeksiannon. Paavi Julius II halusi rakentaa suuren temppelin hautausmaalle, jonne apostoli Pietari oli haudattu ja jonne myös keisari Konstantinus pystytti basilikan, joka pysyi pystyssä yli vuosituhannen, kunnes se purettiin nykyisen basilikan rakentamiseksi.

 • Osoite: Piazza San Pietro, 00120. Vatikaani.
 • Miten sinne pääsee: Metro, linja A, Ottavianon asema.
 • Aukioloajat: 1. lokakuuta - 31. maaliskuuta klo 7-18 ja 1. huhtikuuta - 30. syyskuuta klo 7-19.

Mitä näet vierailusi aikana?

 • Ulkona Pietarinaukio ja sen kuuluisa pylväikkö, yksi Euroopan suurimmista ja kauneimmista aukioista.
 • Sisällä Pietarinkirkossa sinulla on mahdollisuus nähdä upeita taideteoksia, kuten Berninin Baldachin, Michelangelon Pietà, basilikan keskilaiva tai Arnolfo di Cambion tekemä patsas, joka esittää Pyhää Pietaria valtaistuimellaan, ja monia muita.
 • Etkä voi jättää väliin Pietarinkirkon kupolia. Postauksessa Visit St. Peter's Basilica (Käy Piet arinkirkossa) kerrotaan, miten saat kokemuksesta kaiken irti, joten suosittelen lukemaan sen ennen lippujen ostamista.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Pyhän Johanneksen Lateraanin basilika

Pyhän Johannes Lateraanin basilika Roomassa| ©Cristian Martinez
Pyhän Johannes Lateraanin basilika Roomassa| ©Cristian Martinez

Pyhän Johanneksen Lateraanin arkkibasilika on Ikuisen kaupungin neljästä suuresta basilikasta tärkein (Pietarinkirkon yläpuolella), sillä se oli ensimmäinen Roomaan rakennettu kirkko jo 4. vuosisadalla jKr., kun keisari Konstantinus lopetti kristittyjen vainon Milanon ediktillä.

Siksi tämä temppeli on niin tärkeä Rooman historiassa. Lisäksi se on kaupungin katedraali ja paikka, jossa vähän aikaa sitten kaikki paavit julistettiin.

Se on myös yksi kauneimmista. Sisustus on ihmeellinen, ja kaikki on koristeltu runsaasti lattiasta kattoon. Jos olet intohimoinen pyhän taiteen ja arkkitehtuurin ystävä, nautit epäilemättä vierailusta sellaisessa jalokivessä kuin Pyhä Johannes Lateraani. Ja jos sinulla on hieman aikaa, suosittelen sinua menemään sen keskiaikaiseen luostariin, joka on sisustettu kosmateskityyliin, sillä se on yksi Rooman romanttisimmista paikoista.

 • Osoite: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4.
 • Miten sinne pääsee: Metro, linja A, San Giovannin asema.
 • Aukioloajat: Avoinna viikon jokaisena päivänä klo 7-18.30.

Varaa lippusi Pyhän Johanneksen Lateranin arkkibasilikaan

Santa Maria Maggioren basilika

Santa Maria Maggioren basilika| ©Pierre-Selim Huard
Santa Maria Maggioren basilika| ©Pierre-Selim Huard

Toinen Rooman tärkeimmistä kirkoista, jossa sinun on vierailtava vierailusi aikana, on Santa Maria Maggiore Roomassa, joka on maailman ensimmäinen Neitsyt Marialle omistettu kirkko ja suurin kaikista kaupungin kirkoista. Se on yksi Rooman neljästä suuresta basilikasta edellä mainittujen ohella, ja sillä on erikoinen alkuperä. Tiesitkö, että paavi Liberius määräsi tämän kirkon rakennettavaksi Esquiline-vuoren huipulle sen "lumen ihmeen" seurauksena, joka peitti tämän kukkulan varhain elokuun 5. päivän aamuyön tunteina vuonna 358 jKr?

Jos matkustat Roomaan kesällä, suosittelen, että menet tuona päivänä basilikaan, koska siellä järjestetään erityinen juhla tämän ihmeen muistoksi heittämällä valkoisia terälehtiä ilmaan temppelin huipulta. Se on kaunis näky!

Sisällä Santa Maria Maggiore on ihmeellinen. Kaikista Rooman suurista basilikoista se on ainoa, joka on säilyttänyt alkuperäisen varhaiskristillisen pohjapiirroksensa koskemattomana, mikä yhdessä sen 5. vuosisadan varhaiskristillisten mosaiikkien kanssa tekee siitä näkemisen arvoisen historiallisen jäännöksen. Tämän lisäksi alkuperäisestä temppelistä on jäljellä vain vähän, sillä siihen on tehty vuosien varrella lukuisia muutoksia. Tämän seurauksena temppelissä on nyt erilaisia arkkitehtonisia ja koristeellisia tyylejä, jotka ovat kuitenkin hyvin sopusointuisia ja tyylikkäitä.

 • Osoite: Piazza di Santa Maria Maggiore.
 • Miten sinne pääsee: Metrolla, linja A, Termini-asema.
 • Aukioloajat: Viikon jokaisena päivänä klo 7-18.30.

Varaa opastettu kierros Santa Maria Maggioren basilikaan Roomassa

Pyhän Paavalin basilika muurien ulkopuolella

Pyhän Paavalin basilika muurien ulkopuolella| ©Warren LeMay
Pyhän Paavalin basilika muurien ulkopuolella| ©Warren LeMay

Aivan kuten keisari Konstantinus määräsi Pyhän Pietarin basilikan rakennettavaksi paikalle, jonne ensimmäinen kristitty paavi haudattiin, hän halusi tehdä saman apostoli Pyhälle Paavalille, joka myös kärsi marttyyrikuoleman Roomassa ja jonka hauta sijaitsi tuolloin kaupungin ulkopuolella.

Alkuperäisestä Pyhän Paavalin muurien ulkopuolella sijaitsevasta basilikasta tuli tärkeä pyhiinvaelluskohde Roomassa 1. vuosisadasta lähtien, ja se kävi pian liian pieneksi, jotta sinne olisi mahtunut niin paljon uskovia. Tästä syystä useat keisarit päättivät korvata sen suuremmalla, joka oli olemassa 1800-luvulle asti, jolloin katastrofaalinen tulipalo tuhosi osan temppelistä.

Myöhemmin se rakennettiin uudelleen, jotta basilika olisi saanut entisen loistonsa, ja näin se on säilynyt nykypäivään asti. Suosittelen sinua käymään San Pablo Extramurosissa, koska se on kaunis. Sisätilat on koristeltu kauniilla kultaisilla mosaiikeilla ja suurilla alabastripylväillä. Siellä on myös keskiaikainen luostari, joka on todellinen helmi. Vieraillessasi Pyhän Paavalin muurien ulkopuolella voit myös nähdä apostoli Paavalin haudan, joka on basilikan alttarin alla.

 • Osoite: Piazzale San Paolo, 1.
 • Miten sinne pääsee: Metro, linja B, Basilica San Paolon asema.
 • Aukioloajat: Viikon jokaisena päivänä klo 7-18.30.

Varaa opastettu kierros Rooman katakombeihin ja basilikoihin


Mitkä ovat Rooman suurimmat basilikat?

Kierros Rooman Lateraanin Pyhän Johanneksen basilikassa| ©Raffaele Pagani
Kierros Rooman Lateraanin Pyhän Johanneksen basilikassa| ©Raffaele Pagani

Suuret basilikat ovat paavin nimityksen mukaan kristinuskon tärkeimpiä temppeleitä. Tämä johtuu siitä, että 1300-luvulla paavi Bonifatius VIII perusti bullalla "Antiquorum fida relatio" pyhän vuoden ja syntien anteeksiantoa koskevat lahjanpyynnöt niille, jotka tunnustivat syntinsä ja jotka kävivät apostolien Pietarin ja Paavalin haudoilla muurien ulkopuolella sijaitsevissa Pietarin ja Paavalin basilikoissa.

Paavi Klemens VI lisäsi myöhemmin näihin ehtoihin vierailun Pyhän Johanneksen Lateraanin basilikaan, ja myöhemmin siihen liittyi Pyhä Maria Major.

Itse asiassa vierailu niissä kaikissa on yhä nykyäänkin edellytys Rooman riemuvuoden anteliaisuuden saamiseksi.

Varaa opastettu kierros Santa Maria Maggioren basilikaan Roomassa

Mitä eroa on suurten ja pienten basilikoiden välillä?

Pietarinkirkon kupoli| ©Aldo Loya
Pietarinkirkon kupoli| ©Aldo Loya

Sana "basilika" tarkoittaa "huomattavaa kirkkoa" ja viittaa kristilliseen temppeliin, jolla on muinaisuutensa, majesteettisuutensa tai siellä pidettävien jumalanpalvelusten vuoksi tiettyjä etuoikeuksia.

Kun suuret basilikat sijaitsevat Vatikaanissa ja Roomassa, niitä on neljä ja ne voi laskea yhden käden sormilla, pieniä basilikoita on yli tuhat, ja ne sijaitsevat eri puolilla maailmaa.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon

Mitä etuoikeuksia ja ominaisuuksia Rooman suurilla basilikoilla on?

Lateraanin Johanneksen basilika| ©Ana Rey
Lateraanin Johanneksen basilika| ©Ana Rey
 • Korkea alttari: Vain paavi ja hänen erityisedustajansa voivat viettää messua suurten basilikoiden alttareilla.
 • Pyhä ovi: Jokaisessa Rooman suuressa basilikassa on pyhä ovi, joka on aina suljettu, paitsi juhlavuosina, jolloin se avataan pyhiinvaeltajille, jotka voivat kulkea siitä läpi ja saada täyden armahduksen.

Varaa opastettu kierros Rooman katakombeihin ja basilikoihin

Ovatko kaikki Rooman suuret basilikat näkemisen arvoisia?

Santa Maria Maggioren basilikan sisäpuoli| ©Michiel Jelijs
Santa Maria Maggioren basilikan sisäpuoli| ©Michiel Jelijs

Ehdottomasti! Olitpa sitten uskonnollinen tai et, vierailu näissä erityisissä temppeleissä on yksi Rooman matkan kohokohdista ja loistava tilaisuus tutustua Rooman hengellisempään puoleen, oppia kristinuskon juurista ja ihailla menneiden aikakausien arkkitehtuuria ja taidetta.

Lisäksi vierailu suuriin basilikoihin täydentää niiden historian ja alkuperän vuoksi täydellisesti muita retkiä, kuten retkeä Rooman katakombeihin.

Varaa opastettu kierros Santa Maria Maggioren basilikaan Roomassa

Kuinka paljon maksaa pääsy Rooman suuriin basilikoihin?

Maksun laskeminen| ©Karolina Grabowska
Maksun laskeminen| ©Karolina Grabowska

Pääsy Rooman suuriin basilikoihin on ilmainen. Kun vierailet Pietarinkirkossa, suosittelen kuitenkin ostamaan jonon ohittavan lipun tai varaamaan opastetun kierroksen, jotta vältät pitkät jonot sisäänkäynnillä.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon

Vinkkejä vierailuun Rooman suurissa basilikoissa

Vierailu Rooman basilikoissa| ©Spencer Davis
Vierailu Rooman basilikoissa| ©Spencer Davis
 • Vaatteet: Sen lisäksi, että Rooman suuret basilikat ovat arvokkaita taideteoksia, ne ovat myös pyhiä paikkoja, joissa kristinuskoa harjoitetaan. Tästä syystä kaikkien vierailijoiden on noudatettava tiukkaa etikettiä, jonka mukaan heidän on pukeuduttava olkapäät ja polvet peittäviin vaatteisiin ja riisuttava lippalakki tai hattu sisään astuessaan, jos sinulla on sellainen.
 • Valokuvaus: Jos haluat ottaa valokuvia suurten basilikoiden sisällä, suosittelen tarkistamaan ensin , onko salamavalokuvaus sallittua sisätiloissa, sillä joissakin temppeleissä sitä ei sallita taideteosten suojelemiseksi.
 • Lahjoitukset: Vaikka sisäänpääsy suuriin basilikoihin on ilmainen, lahjoitukset ovat aina tervetulleita hyväntekeväisyystyöhön ja temppelien konservointi- ja restaurointitöiden toteuttamiseen. Jos haluat tehdä lahjoituksen, voit jättää sen kirkon harjaan tai sytyttää kynttilän.

Varaa opastettu kierros Rooman katakombeihin ja basilikoihin