Paras aika matkustaa Roomaan

Jos olet jo päättänyt, että Rooma on seuraava lomasi, sinun tarvitsee vain tietää, mikä on paras vuodenaika ja mitä etuja ikuiseen kaupunkiin tutustuminen tuo mukanaan. Lue lisää!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minuuttia luettu

Paras aika matkustaa Roomaan

Colosseum Roomassa | ©Sean MacEnte

Yksi syy siihen, että Roomassa on aina nähtävää ja tehtävää, on kaupungin leuto välimerellinen ilmasto, mikä tarkoittaa, että kaupunki sopii vierailulle mihin vuodenaikaan tahansa. Jos sinulla on siihen mahdollisuus, valitse kuitenkin kevät- tai syysmatka Roomaan, sillä silloin lämpötila on miellyttävämpi.

Rooman matkaa suunnitellessa on kuitenkin otettava huomioon myös muita tekijöitä, kuten turistien kyllästyminen ja hinnat - ei hätää, tässä postauksessa tarkastellaan kaikkia näitä asioita, jotta saat käsityksen siitä, mitä Italian pääkaupungissa on odotettavissa.

1. Milloin on paras aika matkustaa Roomaan?

Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues

Kevät ja syksy ovat parhaita aikoja matkustaa Roomaan, sillä molemmat ovat siirtymävaiheita, jolloin ei ole liian kuuma eikä liian kylmä. Päivinä on enemmän valoisaa aikaa, mutta lämpötilat ovat leudot, mikä sopii täydellisesti nähtävyyksien katseluun ulkona ja kävelyyn kaupungin kaduilla katsellen sen kauniita ja antiikin ajan monumentteja.

Jos et siis ole vielä valinnut aikaa matkustaa Roomaan, suosittelen valitsemaan huhti- ja toukokuun tai syys- ja lokakuun kuukaudet, koska silloin ilmasto on leuto. Se on myös sesongin puoliväli, joten löydät hyviä tarjouksia majoituksesta.

Joka tapauksessa, kun suunnittelet matkaasi, on aina hyvä tarkistaa Rooman keskilämpötilat, jotta voit valita oikeat vaatteet matkalle - ei ole koskaan huono idea ottaa mukaan lämmin takki siltä varalta, että kevät- tai syysiltoina tulee viileää!

Varaa liput Vatikaaniin jonon ohittamiseen

2. Vierailu Roomassa keväällä, leudot lämpötilat ja värikäs luonto

Yksi Oranssipuutarhojen näkymistä| ©Eden, Janine and Jim
Yksi Oranssipuutarhojen näkymistä| ©Eden, Janine and Jim

Talven päättyessä lämpömittarit alkavat nousta ja lämpötila on erittäin miellyttävä. Vaikka maaliskuun alkukevään yöt ovat vielä viileitä, lämpötilat tasoittuvat keskellä päivää, jolloin ne muuttuvat leudommiksi.

Kevään edetessä ilmat lämpenevät ilman, että ne ovat ahdistavia, ja myös päivänvaloa on enemmän, joten päivät ovat pidempiä.

Roomalaiset käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja lähtevät kävelylle, nauttivat aperitiivin Rooman terasseilla tai harrastavat urheilua. Nyt on hyvä aika kävellä Rooman puistoissa, sillä kasvillisuus on rehevää ja täynnä kauniita värejä. Voit myös vierailla kaupungin belvederillä ja nauttia Rooman parhaista näkymistä.

Keväällä saattaa olla sadepäivä, mutta ei mitään sellaista, mitä ei voisi korjata sateenvarjolla. Nämäkin päivät ovat viehättäviä, ja saat kauniita valokuvia!

Turistijoukkoja keväällä

Jos haluat tutustua Rooman kaduilla nähtävyyksiin, tämä on hyvä aika tehdä se. Vaikka kaduilla on enemmän väkeä, ne eivät ole yhtä ruuhkaisia kuin kesällä ja tärkeimmät nähtävyydet ovat hiljaisempia.

Keväällä voit myös matkustaa Roomaan edullisemmin. Paitsi pääsiäisenä, jolloin kaupunki on täynnä pyhiinvaeltajia ja hinnat nousevat hieman. Jos et matkusta kaupunkiin uskonnollisista syistä, kannattaa välttää näitä päivämääriä, jotta voit nauttia kaupungista rauhallisemmin.

Tähän toiseen postaukseen jätän sinulle kaiken tiedon siitä , mitä Roomassa kannattaa nähdä ja tehdä keväällä.

Varaa kierros Rooman kristillisiin basilikoihin

3. Vierailu Roomassa syksyllä, hyvä sää ja kulttuuritapahtumia

Akveduktien puisto| ©Andy Montgomery
Akveduktien puisto| ©Andy Montgomery

Syksyn alkaessa Roomassa on vielä korkeat lämpötilat, sillä helteisen kuumuuden tunne jatkuu pitkälle lokakuulle, ja lämpömittareiden keskilämpötila on noin 25 °C. Yöt kuitenkin viilenevät vähitellen, mikä helpottaa nukahtamista Italian pääkaupungissa.

Myöhemmin lämpötilat muuttuvat kevään tapaan leudommiksi ja miellyttävämmiksi, joten monet roomalaiset käyttävät hyväkseen sitä, että ulkona on vielä päivisin hyvä sää, ja harrastavat urheilua, nauttivat juomia terassilla tai kävelevät Rooman puistoissa. Kaupunki loistaa erityisessä valossa, ja kaupunkiluonnon katseleminen lehtien värin vaihtuessa on yksi romanttisimmista asioista, joita ikuisessa kaupungissa voi tehdä.

Päivät kuitenkin lyhenevät ja pimeä tulee aikaisemmin, joten sinun on suunniteltava joitakin aktiviteetteja aikaisemmin, erityisesti niitä, jotka tapahtuvat ulkona. Syksyllä, erityisesti loka- ja marraskuussa, sataa yleensä myös enemmän, joten sinun on pakattava mukanasi mokkapussi.

.

Matkailijamäärät syksyllä

Kevään tapaan Roomassa on syksyllä vähemmän turisteja kuin kesällä. Turisteja on vähemmän ja hotellien hinnat ovat alhaisemmat, joten majoitusta on helpompi löytää edullisemmin.

Lisäksi jonot turistinähtävyyksillä, kuten Colosseumilla ja Pietarinkirkossa, ovat syksyllä lyhyempiä ja hiljaisempia.

Se on myös hyvä aika matkustaa kaupunkiin, koska silloin on paljon tapahtumia, kuten Rooman elokuvajuhlat tai Roma Jazz -festivaali, sekä italialaisia festivaaleja, joihin voit osallistua, kuten Pyhäinpäivä (1. marraskuuta).

Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää siitä , mitä nähdä ja tehdä Roomassa syksyllä.

Varaa yksityinen kiertoajelu Roomassa

4. Vierailu Roomassa kesällä, liian kuuma ja liian täynnä ihmisiä

Joitakin Capitoliumin museoiden teoksia| ©Richard Mortel
Joitakin Capitoliumin museoiden teoksia| ©Richard Mortel

Kesällä Roomassa on todella kuuma, todella kuuma! Lämpömittarit voivat nousta helposti jopa 35 asteeseen, ja helleaaltojen aikaan lämpötila voi nousta 40 asteeseen. Kun tähän lisätään Tiber-joen kosteus, voi kaupungin kaduilla kulkeminen olla mahdotonta, ellet siedä kuumuutta.

Siksi suosittelen valmistautumaan kuumuuteen hyvin: runsaasti viileää vettä, aurinkovoidetta, hattu, aurinkolasit ja mukavat kengät. Valitse myös mieluummin vaaleita, viileitä kankaita kuin tummia tai mustia vaatteita.

Päivisin lämpötila on korkea ja tahmea, mutta onneksi Rooman kaduilla ja aukioilla on runsaasti suihkulähteitä, joissa voit viilentyä ja täyttää vesipullosi. Suosittelen myös hyödyntämään korkeat lämpötilat esimerkiksi tutustumaan Capitolium-museoiden parhaisiin taideteoksiin paetakseen kuumuutta. Illalla painostava kuumuus hellittää, mutta joskus on silti vaikea nukahtaa, joten ennen nukkumaanmenoa kannattaa tehdä kävelyretki öisellä Trasteveren kaupunginosalla, joka on yksi vilkkaimmista tähän vuodenaikaan.

Tähän vuodenaikaan on kuivaa ja sadepäiviä on hyvin vähän, joten huono sää ei pilaa ulkoilusuunnitelmiasi. Päivät ovat melko pitkiä, ja pimeä tulee vasta iltayhdeksän jälkeen, mikä on ihanteellista, kun haluat ottaa kaiken irti nähtävyyksistäsi ja nauttia samalla Rooman parhaista jäätelöistä- tämä on parasta aikaa lähteä ulos ja pitää hauskaa!

Kesän matkailusesonki

Kesä on ehdoton lomasesonki, joten Roomassa on sesonkiaika- kadut ja tärkeimmät nähtävyydet ovat täynnä turisteja! Niiden ympärillä on enemmän hälinää ja jonot sisäänkäynneillä ovat pidempiä.

Vaikka on kuuma, kesä on loistavaa aikaa nauttia ulkoilmakonserteista ja -toreista, kesäelokuvista, ruokakojuista joen rannalla, juomista iltatuulessa ja ilotulituksesta.

Elokuun messujen aikaan (15. elokuuta) on tapana lähteä päiväksi kaupungin ulkopuolelle, jolloin ihmisiä on vähemmän ja kaduilla on hieman hiljaisempaa kuljeskella.

Hotellien saatavuus on tähän vuodenaikaan vähäisempää, joten jos haluat vierailla Roomassa kesällä, suosittelen varaamaan majoituksen ennakkoon, jotta saat paremmat hinnat, sillä ne nousevat pilviin.

Haluatko lisätietoja? Löydät ne postauksesta siitä , mitä nähdä ja tehdä Roomassa kesällä.

5. Vierailu Roomassa talvella, vähän ihmisiä ja halvat hinnat

Karnevaalinaamarit| ©Keith Jones
Karnevaalinaamarit| ©Keith Jones

Kun syksy päättyy, lämpömittarit alkavat laskea ja tulee todella kylmä (vaikka päivällä ja auringonpaisteessa lämpötila voi olla miellyttävä). Kylmyyden tunnetta lisäävät vielä runsaiden sateiden aiheuttama korkeampi ilmankosteus tähän vuodenaikaan, ja kylmimmät kuukaudet Roomassa ovat tammi- ja helmikuu.

Lisäksi auringonpaisteen tunnit ovat lyhyempiä ja päivät lyhyempiä. Tällaisella säällä haluat viettää vähemmän aikaa ulkona ja enemmän aikaa suunnitelmien tekemiseen sisätiloissa. Olipa kyse sitten italialaisten makeisten ja kuuman kaakaon siemailusta kahvilassa tai Rooman monumentteihin tutustumisesta, turistinähtävyyksien sisäänkäynneillä on vähemmän ihmisiä, ja voit tutustua niihin kaikessa rauhassa.

Matkailijamäärät talvella

Kylmän ja lyhyempien päivien vuoksi monet ihmiset ovat haluttomia matkustamaan talvella, mutta se on hyvä aika vierailla Roomassa, sillä kaupungissa on vähemmän turisteja kuin muina vuodenaikoina ja lentojen ja hotellien hinnat ovat paljon halvempia.

Talvella kannattaa lähteä ulos ja viettää hieman kylmää aikaa nauttiakseen Rooman joulusta, sen joulupukukuvauksista ja tärkeimmille aukioille pystytetyistä kauniista jouluisten käsitöiden ja tyypillisten ruokien markkinoista. Voit hyödyntää niitä ja ostaa sieltä kivan matkamuiston! Tai jos matkasi osuu vuodenvaihteeseen, voit myös lähteä ulos katsomaan upeaa ilotulitusnäytöstä ja nähdä, miten roomalaiset juhlivat uutta vuotta.

Toisaalta helmikuu on tammikuun ohella yksi kylmimmistä kuukausista, mutta kannattaa käydä katsomassa Rooman karnevaalit- ne eivät ole yhtä suosittuja kuin Venetsian karnevaalit, mutta niissäkin on viehätyksensä!

Jos haluat tietää lisää, suosittelen tutustumaan tähän artikkeliin, jossa kerrotaan , mitä Roomassa kannattaa nähdä ja tehdä talvella.


Vertailemme alla olevassa taulukossa eri vuodenaikoja, jolloin Roomassa kannattaa vierailla

 • Kevät
 • Leudot lämpötilat
 • Vähäinen sademäärä
 • Keskipitkä vuodenaika
 • Vilkkaita matkailukohteita
 • Kesä
 • Lämpimät lämpötilat
 • Erittäin vähäinen sademäärä
 • Sesonkiaika
 • Vilkkaita nähtävyyksiä
 • Syksy
 • Leudot lämpötilat
 • Satunnainen sade
 • Keskipitkä vuodenaika
 • Vilkkaita matkailukohteita
 • Talvi
 • Kylmät lämpötilat
 • Runsaat sateet
 • Alhainen sesonki
 • Matkailukohteet eivät ole kovin täynnä