Rooma marraskuussa: ajantasaisin Rooma-opas, jossa on matkareittejä, nähtävyyksiä, vinkkejä...

Marraskuussa, vaikka talvi lähestyykin, on ihanteellinen aika istua kahvilassa ja tehdä rauhallinen kävelyretki ilman turistijoukkoja.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuuttia luettu

Rooma marraskuussa: ajantasaisin Rooma-opas, jossa on matkareittejä, nähtävyyksiä, vinkkejä...

Näkymä Manilan katedraaliin | ©Ray in Manila

En aio pettää teitä. Marraskuussa sateen todennäköisyys on melko suuri. Tästä syystä haluan antaa teille vaihtoehtoja suojautua niinä päivinä, jotka eivät anna hengähdystaukoa. Aurinkoisina päivinä voitte käyttää tilaisuutta hyväksenne ja vierailla symbolisimmissa muistomerkeissä odottamatta.

Kun päivä uhkaa sateella, mene taidegalleriaan ihailemaan kuukauden näyttelyä. Marraskuussa järjestetään myös Roma Europa -festivaali, joka tarjoaa erilaisia näytelmiä, konsertteja ja tanssiesityksiä. Voit myös hyödyntää Augustus Forumissa järjestettävää yönäytöstä, joka kestää marraskuun ensimmäiseen viikkoon asti, ja tekemistä riittää!

1. Tutustu Sikstuksen kappeliin ilman väkijoukkoja

Sikstuksen kappeli| ©Richard Mortel
Sikstuksen kappeli| ©Richard Mortel

Vierailu Sikstuksen kappelissa on epäilemättä yksi Rooman huippukohteista. Vuodenajasta riippuen saatat kuitenkin tuntea olosi sardiiniksi purkissa etkä pysty arvostamaan tämän henkeäsalpaavan paikan kauneutta. En liioittele yhtään, kun sanon, että marraskuu on luultavasti vähiten turistinen vuodenaika. Lukuun ottamatta 1. marraskuuta, Pyhäinpäivää.

Marraskuu on siltakuukausi. Se edustaa rauhaa ennen joulun hulinaa, aikaa, jolloin Rooma on jälleen kerran ääriään myöten täynnä. Joten vaikka päivä olisi harmaa, sateinen tai hieman tavallista kylmempi, se ei haittaa, sillä marraskuussa voit nauttia Roomasta melkein kokonaan itseksesi.

Miksi marraskuu on tärkeä Sikstuksen kappelissa?

Tiesitkö, että marraskuu on tärkeä kuukausi Sikstuksen kappelissa? Tässä kuussa vihittiin käyttöön tämän pyhän paikan kattoon tehdyt freskot. Tarkemmin sanottuna se tapahtui 1. marraskuuta 1512. Tuona päivänä Michelangelo päästi siveltimensä valloilleen ja esitteli kaikkien nähden valtavan työnsä, jota sinulla on nyt mahdollisuus ihailla lähes yksinomaan.

Varaa liput Sikstuksen kappeliin

2. Pääset Pietarinkirkkoon ilmaiseksi ja ilman jonotusta

Näkymä Pietarinkirkkoon| ©Michał Kostrzyński
Näkymä Pietarinkirkkoon| ©Michał Kostrzyński

Pietarinkirkkoonpääseminen on ilmaista, mutta sisäänpääsy ilman jonottamista on vaikeampaa. Marraskuussa, joka on yksi vuoden kuukausista, jolloin turisteja on vähiten, molempien tekijöiden yhdistelmä on kuitenkin mahdollinen. Basilika on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, joten koska sisäänpääsy on ilmainen, on yleensä pakko seistä pitkässä jonossa.

Marraskuussa jono on paljon lyhyempi, joten varsinkin jos heräät aikaisin, voit päästä Pietarinkirkkoon ilman jonottamista ja nousta kerralla Pietarinkirkon kupoliin. Tässä kuussa on kaikki edut!

Varaa liput kohteeseen Pietarinkirkko ja kupoli

3. Käy marraskuun näyttelyissä taidegallerioissa

Yksityiskohta Gallerian sisätiloista| ©Unsplash
Yksityiskohta Gallerian sisätiloista| ©Unsplash

Jos pidät taiteesta, älä epäröi tutustua joihinkin Rooman mielenkiintoisimmista taidegallerioista. Se on loistava suunnitelma etenkin sateisina marraskuun päivinä. Voit aloittaa kierroksen tunnetuimmista gallerioista, kuten Borghesen galleriasta tai Modernin taiteen kansallisgalleriasta. Näissä on yleensä vaihtuvia näyttelyitä, joten kuka tietää, ehkä pidät tämän kuun näyttelystä!

Galleria Doria Pamphilj on toinen, joka kannattaa pitää kamerassa, sillä se on Italian pääkaupungin tärkein yksityinen taidegalleria. Siihen kuuluu myös Galleria Spada, jossa on 1500- ja 1600-luvuilta peräisin oleva taidekokoelma. Huomaa lopuksi Palazzo delle Esposizioni, jossa järjestetään tilapäisnäyttelyiden lisäksi myös muita tapahtumia ja aktiviteetteja ympäri vuoden, joten marraskuussa ei ollut tarkoituskaan olla toisin.

Varaa opastettu vierailu Borghesen galleriaan

4. Käy jalkapallo-ottelussa

Jalkapallo-ottelussa| ©M.Peinado
Jalkapallo-ottelussa| ©M.Peinado

Miksi et menisi Roomaan jalkapallo-otteluun? Katso marraskuun ottelulista ja näe jompikumpi kaupungin kahdesta joukkueesta AS Roma ja S.S. Lazio tositoimissa.

Jos olet jalkapallofani, Roomassa pelattavassa ottelussa käyminen voi olla matkasi kuorrutus kakun päälle. Lisäksi liput ovat tähän aikaan vuodesta paljon halvempia. Ei ole yllättävää, että molempien seurojen kotikaukalossa, Stadio Olimpicossa, pääsee käymään vain ottelussa.

Varaa lippusi Stadio Olimpico Roomaan

5. Näe yöllinen spektaakkeli Augustuksen foorumilla

Tutustu Rooman Forumiin oppaan johdolla| ©Victor Malyushev
Tutustu Rooman Forumiin oppaan johdolla| ©Victor Malyushev

Kesäyöt Roomassa ovat erityisiä. Lämpimät lämpötilat mahdollistavat sen, että monissa kaupungin merkittävissä monumenteissa järjestetään iltanäytöksiä. Yleensä iltanäytökset päättyvät, kun lämpötila laskee. Siksi kehotan sinua hyödyntämään Augustuksen foorumin järjestämän yönäytöksen viimeiset päivät. Se kestää yleensä marraskuun ensimmäiselle viikolle asti, joten sinulla on vielä aikaa!

Jos vierailusi Forum Romanumissa teki sinuun vaikutuksen, tämä esitys lumoaa sinut. Augustuksen Forum muuttuu uskomattomaksi multimediaesitykseksi, jossa seurataan tämän tärkeän historiallisen jäännöksen historiaa. Valon ja äänen leikki antaa katsojalle mahdollisuuden siirtyä siihen, millainen tämä paikka oli antiikin Rooman aikana. Suosittelen tarkistamaan kellonajat, mutta marraskuun aikana on yleensä kolme esitystä: klo 19.15, 20.15 ja 21.15. Se on ehdottomasti sen arvoista!

Varaa vierailusi Colosseumille ja Forum Romanumille

6. Ahmi panettoneja, italialaista joulumakeista par excellence

Pala joulupanettonea| ©blackieshoot
Pala joulupanettonea| ©blackieshoot

Roomassa ei voi syödä vain parasta jäätelöä tai parhaita pizzoja. Jo muutaman vuoden ajan supermarketit ovat myyneet makeisia, jotka ovat joulun aattona pakollisia. Nähtyämme (ja syödessämme) niitä vuodesta toiseen olemme sisällyttäneet panettonen jouluperinteeseemme, mutta totuus on, että nämä briossin kaltaiset makeiset ovat italialaista alkuperää. Ne ilmestyvät Italiassa yleensä marraskuun tienoilla, joten valmistautukaa herkuttelemaan!

Parasta panettoneissa on se, että niitä on saatavilla eri lajikkeina ja muodoissa. Niitä voi löytää sultanoiden ja sokeroitujen hedelmien kera, suklaalla, valkosuklaalla, tomusokerilla... Niitä ei ole vaikea löytää, sillä niitä on kaikkialla ja ne koristavat Rooman konditorioiden ikkunoita. Hyvin samanlainen on pandoro, toinen italialainen leivonnainen, joka on hieman geometrisempi kuin panettone.

Rooman parhaat konditoriat, joista voi ostaa panettonea

Kuten sanoin, näitä herkullisia makeisia voi löytää lähes mistä tahansa Rooman leipomosta tai konditoriapuodista. Toki niitä voi löytää myös supermarketeista, vaikka kyseessä ei tietenkään ole niin käsityöläismainen tai kotitekoinen vaihtoehto. Tässä on muutamia Rooman parhaita leipomoita, joista voit ostaa panettonea:

  • Antico Forno Roscioli. Tämä on yksi Rooman legendaarisista leipomoista, joka on pakollinen kaikissa matkaoppaissa. Se sijaitsee osoitteessa Via dei Chiavari, 34.
  • Grué. Trasteveressä sijaitseva konditoria, joka myy panettonea ympäri vuoden. Se sijaitsee osoitteessa Viale Regina Margherita, 95.
  • Pasticceria Bompiani. Rooman palkituin ja monien mielestä paras konditoria. Ehdoton valinta. Se sijaitsee osoitteessa Largo Benedetto Bompiani, 8.

Varaa Rooman ruokakierros

7. Juhli Pyhän Cecilian päivää Trasteveren kaupunginosassa

Pyhän Callixtuksen katakombien sisällä| ©Wikipedia - GerardM
Pyhän Callixtuksen katakombien sisällä| ©Wikipedia - GerardM

Marraskuun 22. päivä on pyhän Cecilian juhlapäivä, joka on yksi Italian pääkaupungin katolisen kirkon kunnioitetuimmista marttyyreista. Vuonna 822 hänen ruumiinsa löydettiin Pyhän Callixtuksen katakombeista, ja sieltä se siirrettiin hänen nimeään nykyään kantavaan basilikaan, joka sijaitsee Trasteveren kaupunginosassa.

Vierailu tässä kirkossa 22. marraskuuta voi olla hyvin koskettava kokemus, sillä Pyhän Cecilian basilika kunnioittaa tätä pyhimystä, muusikoiden suojeluspyhimystä. Jos satut kulkemaan ohi kävelykierroksellasi, älä epäröi käydä katsomassa hänen kunniakseen järjestettyjä aktiviteetteja.

Varaa kiertoajelu Trasteveressä

8. Tutustu Roma Europa -festivaaliin

Roma Europa -festivaalista nauttiminen| ©Claudia Rolando
Roma Europa -festivaalista nauttiminen| ©Claudia Rolando

Syksyllä järjestetään yksi Rooman tärkeimmistä festivaaleista. Olet siis onnekas, sillä jos matkustat Roomaan marraskuussa, ehdit varmasti osallistua joihinkin suunnitelluista aktiviteeteista. Roma Europa Festival on kulttuuritapahtuma, joka sisältää erilaisia näytelmiä, musikaaleja, esityksiä, tanssia jne.

. Se järjestetään eri paikoissa esityksestä riippuen. Joitakin tähän festivaaliin kuuluvia tapahtumapaikkoja ovat muun muassa Auditorium Parco della Musica, Teatro Vascello, Mattatoio tai Teatro Biblioteca Quarticciolo. Parasta Roma Europa -festivaalissa on se, että joka päivä on esitys, joten jokin niistä osuu yksiin Italian pääkaupunkiin suuntautuvan vierailusi päivien kanssa.

9. Osallistu asevoimien päivään

Piazza Venezia ja Vittorianon muistomerkki| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia ja Vittorianon muistomerkki| ©Renata Rodrigues

Joka 4. marraskuuta on Italiassa pyhäpäivä, jolla muistetaan Italian voittoa ensimmäisessä maailmansodassa. Päivä on luonteeltaan korostetun isänmaallinen, ja sen aikana järjestetään tiettyjä kiinnostavia tapahtumia, kuten Italian armeijan lentonäytöksiä, vartiovartion vaihtamisseremonioita jne.

En aio kehottaa sinua muuttamaan matkapäiviäsi vain siksi, että se osuisi samaan aikaan tämän tapahtuman kanssa, mutta jos olet Roomassa, saatat olla kiinnostunut vierailemaan joissakin kaupungin osissa. Esimerkiksi Vittorianon muistomerkille, koska tasavallan presidentti tulee yleensä laskemaan seppeleen ja odotukset ovat huipussaan.

10. Vieraile joulupukin talossa

Joulu Castello Di Lunghezzassa| ©Donatella Toletti
Joulu Castello Di Lunghezzassa| ©Donatella Toletti

Sinun ei tarvitse matkustaa Lappiin tavataksesi joulupukin! Voit tehdä sen Rooman-matkasi aikana. Tämä suunnitelma on täydellinen, jos matkustat Roomaan lasten kanssa, mutta voit tehdä sen myös vaikka ystävien kanssa, jos matkustat Roomaan joulun aikaan, sillä en tiedä sinusta, mutta minä rakastan kaikkea, mikä tuoksuu joululta. Marraskuusta lähtien joulupukin pieni talo on pystytetty **Castello Di Lunghezza -**linnaan, joka sijaitsee Rooman laitamilla, joten se on yksi retkistä, jonka voit tehdä Roomasta käsin.

Kyseessä on linna, jolla on vuosisatojen ja vuosisatojen mittainen historia ja joka jouluna sen huoneissa on kunniavieras. Vierailun aikana sinulla on mahdollisuus paitsi kätellä joulupukkia (ja vetää häntä parrasta!), myös jättää kirjeitä postiin, käydä lelutehtaassa, tavata lumikeiju ja jopa nähdä, missä joulupukki nukkuu. Eikö olekin hieno suunnitelma?

Castello Di Lunghezza muuttuu marras- ja joulukuussa teemapuistoksi, jossa on esityksiä jääkarhujen, tonttujen, nukkejen ja joulukuusien kanssa. Pääsymaksu on noin 16 euroa, mutta 2-11-vuotiaat lapset voivat saada alennusta. Alle 2-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.

Miten pääsee joulupukin taloon?

Castello Di Lunghezza sijaitsee osoitteessa Via Tenuta del Cavaliere nro 230. Voit ottaa alueellisen junan Tiburtinan terminaalista. Jää pois Lunghezzan asemalla. Matka kestää noin 15 minuuttia. Lunghezzasta on vain muutaman minuutin kävelymatka.

Lämpötilat Roomassa marraskuussa

Santa Maria Trasteveressä| ©Unsplash
Santa Maria Trasteveressä| ©Unsplash

Sää Roomassa marraskuussa on hyvin vaihteleva, eikä kuun alussa ole mitään tekemistä kuun lopun kanssa. Kun marraskuun ensimmäisinä päivinä et välttämättä tarvitse edes takkia kävellessäsi kaduilla, marraskuun lopussa tarvitset varmasti paksumman takin lisäksi myös huivin, käsineet ja sateenvarjon.

Lämpiminä päivinä voit nauttia noin **16 °C:**n päivälämpötiloista. Lämpimän sään lämmetessä huomaat kuitenkin, että lämpötila Roomassa nousee ja laskee. Lämpimyyden lisääntyessä huomaat kuitenkin, että korkeimmat lämpötilat eivät nouse yli 10ºC. Se, ystäväni, on kylmää. Puhumattakaan sateesta, joka on jatkuvaa lähes joka toinen päivä.

Suosittelemme, että katsot historiallisen sääkaavion saadaksesi käsityksen siitä, millainen sää on matkallasi Roomaan marraskuussa. Jos katsot kaaviota, minimilämpötila, joka voidaan saavuttaa, on 7 ºC. Kyseessä on täysi talvi, joten kannattaa suunnitella etukäteen, kun suunnittelet matkaa Roomaan, ja ottaa mukaan runsaasti lämpimiä vaatteita. Muista lopuksi lukea postaus Things to see and do in Rome, jotta voit suunnitella matkasi mahdollisimman hyvin.

Varaa yksityinen kiertoajelu Roomassa