Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

St. Callixtuksen katakombit vai Kapusiinien katakombit

Haluatko tutustua kahteen Rooman upeimmista nähtävyyksistä, mutta et tiedä, kumman valitsisit? Lue lisää, sillä vertailemme niitä!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuuttia luettu

St. Callixtuksen katakombit vai Kapusiinien katakombit

Pyhän Callixtuksen katakombit | ©Conor Greaney

Kaksi vaikuttavinta paikkaa, joissa kannattaa vierailla Roomassa matkasi aikana, ovat Pyhän Kalliksuksen katakombit ja Kapusiiniveljien krypta. Kaksi kristillistä hautapaikkaa, jotka historiansa, estetiikkansa ja filosofisen taustansa vuoksi houkuttelevat monia uteliaita kävijöitä eivätkä jätä sinua välinpitämättömäksi.

Jos sinulla on aikaa ja budjetti käytettävissä, ihanteellista on käydä molemmissa paikoissa, koska ne ovat hämmästyttäviä, mutta jos ei, älä huoli, sillä auttaaksemme sinua vaikeassa tehtävässä valita, kummassa paikassa vierailla, vertailemme alla Pyhän Callixtuksen katakombeja ja Kapusiiniveljien kryptaa.

Millaisia ovat Pyhän Callixtuksen katakombit ja Kapusiinimunkkien krypta Roomassa?

Katakombit| ©Sakena
Katakombit| ©Sakena

Vaikka molemmat tilat oli tarkoitettu Roomassa asuvien kristittyjen maallisten jäännösten säilyttämiseen, Pyhän Callixtuksen katakombien ja kapusiinimunkkien kryptaan syntyyn on eri motiivit.

Rooman katakombit ovat maanalaisia hautausmaita, jotka syntyivät 2. vuosisadan alkupuoliskolla jKr. ja joihin varhaiset kristityt hautasivat vainajansa, kun Rooman laki ei sallinut hautaamista kaupungin sisällä. Toisin kuin Rooman pakanallinen riitti, kristityt eivät polttaneet kuolleita vaan hautasivat heidät. Ratkaistakseen korkeat maanhinnat ja pian ilmenneet tilaongelmat he päättivät kaivaa nämä valtavat hautausmaat maan alle.

San Calliston katakombit ovat kuuluisia siitä, että ne ovat Rooman suurimmat (niissä on 20 kilometriä tunneleita eri kerroksissa) ja että niissä sijaitsee paavien krypta (jossa oli aikoinaan useiden paavien hautoja 2.-4. vuosisadalta jKr.).

Nykyään Pyhän Callixtuksen katakombeista ei kuitenkaan löydy ossuaareja tai ihmisjäännöksiä, sillä 800-luvulla jKr. tapahtuneiden barbaarien hyökkäysten aikana katakombeissa ryösteltiin paljon, ja paavit päättivät siirtää siellä säilytetyt pyhäinjäännökset kaupungin eri kirkkoihin.

Nähdäksesi jotain tällaista sinun on mentävä Roomassa Santa Maria della Concezionen kirkossa sijaitsevaan kapusiinimunkkien kryptaan, joka rakennettiin paavi Urban VIII:n toiveesta hänen veljensä Antonio Barberinin kunniaksi, joka oli kapusiinijärjestön jäsen.

Varaa vierailu kapusiinien kryptaan

Mitä näet Pyhän Callixtuksen katakombeissa ja kapusiinimunkkien kryptassa?

Pyhän Callixtuksen katakombien käytävä| ©Steve Collis
Pyhän Callixtuksen katakombien käytävä| ©Steve Collis

Pyhän Callixtuksen katakombit

Koska kristityt palasivat hautaamaan kuolleensa maan päälle 5. vuosisadalla jKr., Rooman katakombit hylättiin, minkä ansiosta ne säilyivät käytännössä koskemattomina, kunnes arkeologi Giovanni Battista de Rossi löysi ne 1800-luvulla, ja niistä tuli siten erittäin tärkeä ja mielenkiintoinen todiste antiikista.

San Calliston katakombit ovat Rooman suosituimmat ja laajimmat, jopa Vatikaanin katakombeja laajemmat. Siellä on paljon markkinarakoja, joihin on haudattu kristittyjä (yli puoli miljoonaa hautaa on tunnistettu ja vain osittain tutkittu), joista monet olivat marttyyreja.

Myös ensimmäisten paavien haudat (matkan varrella voit vierailla paavien kryptassa, jossa säilytettiin useiden 3. vuosisadalta jKr. peräisin olevien marttyyripaavien jäännöksiä) tai pyhimysten, kuten Pyhän Cecilian, haudat (jonka jäännökset lepäävät nykyään Trasteveressä sijaitsevassa Santa Cecilian kirkossa, joka on yksi Trasteveren tärkeimmistä nähtävyyksistä).

Pyhän Callixtuksen katakombit tunnetaan sisällä olevista lukuisista freskoista, kaiverruksista ja veistoksista, joissa on runsaasti varhaiskristillisyyteen liittyvää symboliikkaa, kuten krismon, kirjaimet alfa ja omega tai ankkuriristi.

Kapusiinimunkkien krypta

Ennen kuin pääset kapusiinimunkkien kryptaan, vieraile ensin Tahrattoman sikiämisen luostarin museossa, joka ei vie kauan aikaa, sillä se koostuu vain muutamasta huoneesta.

Täällä voit paitsi tutustua kapusiinijärjestön historiaan, joihinkin sen merkittävimpiin pyhimyksiin ja elämänfilosofiaan, myös tarkastella maalausta "Assisilainen pyhä Fransiskus mietiskelemässä", jonka taidemaalari Caravaggio teki tätä luostaria varten.

Sen jälkeen sinulla on aikaa tutustua kuuluisaan kapusiinimunkkien kryptaan, jonka kappeleita koristavat 1500-1900-luvuilla menehtyneiden yli 4000 munkin luut. Siellä on myös joitain kokonaisia luurankoja, joissa munkit ovat pukeutuneet asuihinsa. Yksi yllättävimmistä asioista on se, että kappelit on nimetty niiden luiden mukaan, joita kussakin kappelissa on eniten (kalloja, reisiluut, lantioluita, sääriluut jne.), ja luista on tehty kuvioita, kuten seppeleitä, ruusukkeita, tähtiä ja jopa kello.

Tämä paikka jättää sinut sanattomaksi ja saattaa muistuttaa sinua Évoran (Portugali) Capela dos Ossosista tai Sedlecin (Tšekki) goottilaisesta kirkosta.

Varaa vierailu kapusiinien kryptaan

Vertailemme pääsymaksun hintaa Pyhän Callixtuksen katakombeihin ja kapusiinimunkkien kryptaan

Kapusiinien krypta sisällä.| ©-JvL-
Kapusiinien krypta sisällä.| ©-JvL-

Jos haluat nähdä ne erikseen, 8 €: lla saat yleisen pääsylipun San Calixton katakombeihin, kun taas 8,5 €:l la saat yleisen pääsylipun kapusiiniveljien kryptaan, joka sijaitsee tahrattoman sikiämisen luostarin museon vieressä.

Onko tarjolla alennuksia tai alennettuja hintoja?

Aivan! Sekä San Calixton katakombeihin että Kapusiiniveljien kryptaan on alennettu lippu 5 eurosta tietyille ryhmille, joten voit säästää hieman vierailustasi molemmissa paikoissa.

Pyhän Calixtuksen katakombien tapauksessa tämä pieni alennus koskee seuraavia henkilöitä:

 • 7-16-vuotiaat lapset
 • opiskelijaryhmät
 • Enintään 25-vuotiaat opiskelijat, jotka opiskelevat arkeologiaa, taidehistoriaa, kulttuuriperintöä ja arkkitehtuuria ja joilla on vastaava todistus.
 • Papit, uskovaiset, seminaarilaiset ja noviisit, joilla on asianmukainen todistus.
 • Alle 6-vuotiaat lapset, vammaiset (>74 %) ja heidän saattajansa pääsevät sisään ilmaiseksi.

Santa María de la Concepciónin kirkon verkkosivustolla ei täsmennetä, keitä tämä koskee, mutta viitataan siihen, että kapusiinimunkkien krypta on alennettu sisäänpääsy yksittäisille ja ryhmäkävijöille.

Varaa vierailu kapusiinimunkkien kryptaan

Onko mahdollista varata opastettu kierros Pyhän Callixtuksen katakombeihin tai kapusiinimunkkien kryptaan?

Rooman katakombeihin ja erityisesti Pyhän Callixtuksen katakombeihin voi tutustua vain järjestetyllä kiertoajelulla asiantuntijaoppaan johdolla, sillä pääset maan uumeniin kävelemään tämän muinaisen maanalaisen hautausmaan tunneleita pitkin, jotka ovat jokseenkin kapeita ja pimeitä. Opas johdattaa sinut käytävien läpi niin, että

43 € alkaen löydät Helloticketistä vaihtoehtoja vierailla San Calliston katakombeissa, mutta jos haluat hyödyntää kokemuksen ja ottaa opastetun kierroksen, joka näyttää sinulle molemmat kohteet, netissä näet myös aktiviteetteja, jotka yhdistävät vierailun kapusiiniveljien kryptaan ja muihin Rooman katakombeihin alkaen 58 €.

Näin voit muutamassa tunnissa kiertää kaksi erilaista nähtävyyttä ja oppia varhaiskristittyjen hautaustavoista ja heidän salaisista palvontapaikoistaan sekä symboliikasta, joka on sekä katakombeja että kryptaa koristavien koristeiden takana.

Varaa opastettu kierros kryptaan

Vertailemme Pyhän Kallixtuksen katakombien ja kapusiinimunkkien kryptan aukioloaikoja

Keisarillinen krypta| ©Young shanahan
Keisarillinen krypta| ©Young shanahan

Pyhän Callixtuksen katakombit

Pyhän Callixtuksen katakombit ovat avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 9-12 ja 14-17. Ne ovat suljettuina keskiviikkoisin, uudenvuodenpäivänä (1. tammikuuta), pääsiäissunnuntaina ja joulupäivänä (25. joulukuuta).

Opastettuja kierroksia järjestetään puolen tunnin välein, ja ne kestävät noin 40 minuuttia. Aamulla viimeinen opastettu kierros alkaa klo 12 ja iltapäivällä klo 17 (suurtorstaina klo 16.30).

Kapusiinimunkkien krypta

Kapusiinimunkkien krypta on avoinna päivittäin klo 10-19, ja viimeinen sisäänpääsy on klo 18.30.

Se suljetaan pääsiäissunnuntaina 2. marraskuuta klo 15.00, jouluaattona (24. joulukuuta) klo 14.30, joulupäivänä (25. joulukuuta), uudenvuodenaattona (31. joulukuuta) klo 14.30 ja uudenvuodenpäivänä (1. tammikuuta).

Millaiset ovat yleisömäärät molemmissa paikoissa?

Sisällä San Calliston katatombit| ©Steve Collis
Sisällä San Calliston katatombit| ©Steve Collis

Rooman katakombit ovat yksi Rooman hienoimmista monumenteista. Koska se on niin suosittu paikka, siellä on aina melko paljon kävijöitä, joten suosittelen käymään siellä aikaisin aamulla, jolloin siellä on vähemmän väkeä. Kierrosta sisällä ei kuitenkaan tehdä suurissa ryhmissä.

Santa Maria della Concezionen kirkko ei ole Santa Maria della Concezionen kirkon osalta yksi Rooman tunnetuimmista kirkoista, joten siellä on yleensä vähemmän turisteja kuin Pyhän Callixtuksen katakombeissa.

Missä sijaitsevat Pyhän Callixtuksen katakombit ja kapusiinimunkkien krypta?

Via Appia Antica -kyltti| ©Allie Caulfield
Via Appia Antica -kyltti| ©Allie Caulfield

Pyhän Callixtuksen katakombit sijaitsevat Via Appia Antican, 126, varrella, joka oli yksi Rooman valtakunnan tärkeimmistä teistä.

Se rakennettiin 3. vuosisadalla eaa. ja se ulottui yli 200 kilometrin päähän. Nykyään osa tiestä sijaitsee Parco Regionale dell'Appia Antican (yksi Rooman kauneimmista puistoista ) alueella.

Appian tien ympärillä on jäänteitä huviloista, mausoleumeista, katakombeista ja jopa sirkuksesta. Sitä pitkin kulkeminen on kuin aikamatka muinaiseen Roomaan.

Pyhän Callixtuksen katakombeille pääset bussilla 118 Colosseon metroaseman läheltä.

Kapusiinimunkkien krypta sijaitsee osoitteessa Via Vittorio Veneto 27, vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Trevin suihkulähteeltä ja Espanjalaisilta portailta. Sinne pääset kävellen tai metrolla (linja A, Barberini-asema).

Missä syödä lähellä San Calliston katakombeja ja Kapusiiniveljien kryptaa?

Ristorante Ciao Bellan ulkopuolella.| ©Brashley Gossett
Ristorante Ciao Bellan ulkopuolella.| ©Brashley Gossett

Retki Pyhän Kallistiuksen katakombeihin tai Kapusiiniveljien kryptaan kerää ruokahalua. Onneksi molempien nähtävyyksien läheisyydessä on useita ravintoloita, joissa voit tankata. Tässä muutamia esimerkkejä:

Callixtuksen katakombit

 • Tuarua (Via delle Sette Chiese 300): Kahvila, joka sopii erinomaisesti nopeaan välipalaan, kuten voileivän ja kahvin nauttimiseen.

 • Cecilia Metella (Via Appia Antica 125- 129): Erittäin miellyttävä ravintola, jossa voit syödä herkullista italialaista pasta-annosta. Ravintolassa on kaunis puutarha, jossa voi rentoutua ulkona kauniina päivinä. Hyvä vastine rahalle.

 • Trattoria Cotto e Magnato (Via Cornelio Magni, 27 Zona Eur Colombo): Perheomisteinen trattoria, jossa voit nauttia parasta kotitekoista italialaista ruokaa. Ystävällinen ja tehokas palvelu.

Kapusiiniveljesten krypta

 • Ristorante Ciao Bella (Via Vittorio Veneto 12): Mukava ruokapaikka Rooman keskustassa. Hyvä palvelu ja puu-uunissa valmistetut pizzat ovat erittäin maukkaita.

 • Il Gazebo (Via Veneto, 24 Hotel Imperiale): Ruokalista on yksinkertainen, mutta laadultaan huikea. Pasta ja vasikanliha ovat ravintolan parhaita. Huomaavainen palvelu.

 • Fraschetteria Giampiccolo (Via Dei Cappuccini 26): Viihtyisä ja rauhallinen ravintola, jossa voit maistaa herkullista tuorepastaa ja jälkiruoaksi täyteläistä tiramisua. Nopea palvelu.

Mitä kuvia otat Pyhän Callixtuksen katakombeissa ja kapusiiniveljien kryptassa?

Kieltokyltti katakombeissa| ©Carmen Chan
Kieltokyltti katakombeissa| ©Carmen Chan

Valitettavasti Pyhän Kallixtuksen katakombeissa ja Kapusiiniveljien kryptassa ei saa ottaa kuvia tai videoita.

Tämä on sääli, koska haluaisit varmasti saada matkamuiston kokemuksesta, mutta positiivista on se, että näin voit uppoutua täysin kokemukseen, olla tarkkaavaisempi kaikkiin kierroksen aikana näkemiesi tilojen yksityiskohtiin ja oppaan selityksiin, jotka ovat erittäin mielenkiintoisia. Eikä niinkään hyvän kuvakulman tai riittävän valon saamiseen hyvän kuvan ottamiseksi.

Vinkkejä tämäntyyppiseen nähtävyyteen tutustumiseen

Pyhän Callixtuksen katakombien sisällä| ©Wikipedia - GerardM
Pyhän Callixtuksen katakombien sisällä| ©Wikipedia - GerardM

Vältä katakombeja, jos olet klaustrofobinen

Pyhän Callixtuksen katakombit sijaitsevat maan alla, ja katakombien muodostamat tunnelit ovat pitkiä, pimeitä ja kapeita.

Vaikka oppaan seurassa on paljon tilaa liikkua rauhallisesti ja sujuvasti, jos sinulla on taipumusta klaustrofobiaan ahtaissa tiloissa, harkitse ennen lippujen ostamista, onko tämä aktiviteetti sinulle sopiva.

Tutustu siihen, mitä näet Kapusiiniveljesten kryptassa

Kapusiiniveljien kryptassa sijaitsevien kappelien erikoisen sisustuksen vuoksi tämä paikka voi tehdä melkoisen vaikutuksen. Jos olet hyvin herkkä ihminen, suosittelen, että mietit ennen matkaa hieman, mitä aiot nähdä siellä, ja että harkitset, sopiiko vierailu lapsille, sillä paikka on hieman pelottava.

Noudata pukukoodia

Kun vierailet Pyhän Kallixtuksen katakombeissa tai kapusiiniveljien kryptassa, muista pukeutua vaatteisiin, jotka peittävät hartiat ja polvet, jotta pääset sisään, sillä nämä ovat katolisen uskonnon kannalta pyhiä tiloja.

Katakombeissa lämpötila on noin 16 °C ja ilmankosteus korkea, joten on suositeltavaa pukeutua lämpimiin vaatteisiin, jotta kierroksen aikana ei paleltaa.

Käytä mukavia kenkiä

Katakombien lattia ei ole aina tasainen, joten mukavat kengät, jotka tukevat jalkojasi, ovat välttämättömät, jotta vierailustasi saat kaiken irti.

Älä ota kameraa mukaan

Koska valokuvien ja videoiden ottaminen katakombeissa ja kryptassa on kielletty, kameraa ei tarvitse ottaa mukaan. Vähemmän painoa reppuun!

Miten valita matkasuunnitelmasi mukaan

Matkan suunnittelu| ©Thomas Lefebvre
Matkan suunnittelu| ©Thomas Lefebvre

Jos sinulla on riittävästi aikaa Rooman-matkallasi, suosittelen käymään molemmissa kohteissa, sillä ne ovat hyvin erilaisia tiloja, jotka yllättävät sinut sekä historiansa että estetiikkansa puolesta. Muussa tapauksessa voi olla hyvä idea keskittyä omaan makuun ja katsoa matkasuunnitelmaasi päätöksenteon avuksi. Tässä muutamia vinkkejä!

 • Jos olet ensimmäistä kertaa Roomassa: Pyhän Kalliksuksen katakombit...
 • Jos olet kä ynyt kaupungissa aiemminkin: Kapusiinimunkkien krypta.
 • Jos haluat rauhallisen vierailun: Pyhän Callixtuksen katakombit.
 • Jos sinulla on vähän aikaa: kapusiinimunkkien krypta.
 • Jos sinulla on pieni budjetti: Pyhän Callixtuksen katakombit.
 • Jos et halua väsyä: Kapusiiniveljien krypta.
 • Jos olet kiinnostunut Rooman ja kristinuskon historiasta: Pyhän Callixtuksen katakombit.
 • Jos olet kiinnostunut omaperäisistä ja erikoisista vierailuista: Kapusiiniveljien krypta.