Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Fontana di Trevistä

Kolikon heittäminen Trevin suihkulähteeseen on vain yksi tämän arkkitehtonisen jalokiven legendoista.

Alex Grande

Alex Grande

5 minuuttia luettu

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Fontana di Trevistä

Trevin suihkulähde | ©Michele Bitetto

Mikään Rooman matka ei olisi täydellinen ilman vierailua maailman kauneimmalla suihkulähteellä, Trevin suihkulähteellä. Sekä allegorisen kauneutensa että historiallisen merkityksensä vuoksi sen tarkasteluun kannattaa käyttää aikaa.

Koska se on yksi Rooman suosituimmista paikoista ja luultavasti yksi niistä nähtävyyksistä, joissa on helpointa saada vähemmän kuin täydellinen kokemus, olen kirjoittanut tämän oppaan, jossa on kaikki, mitä sinun on tiedettävä ennen kuin vierailet kuuluisalla Trevin suihkulähteellä: sen historia, sen taiteellinen selitys ja, mikä tärkeintä, joukko vinkkejä, joilla saat siitä kaiken irti.

Milloin ja miten vierailla Trevin suihkulähteellä: vinkkejä ja temppuja

Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto
Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto

Kaksi kertaa parempi kuin yksi

Käy siellä kahdesti, kerran päivällä ja kerran yöllä. Aamunkoitteessa turisteja ei ole paljon, ja voit nauttia suihkulähteestä kaikessa loistossaan, ja keskiyön jälkeen paikassa on erityinen aura Trevin suihkulähteen kauniin valaistuksen ansiosta.

Miten välttää massaturismia

Mitä ikinä teetkin, älä käy suihkulähteellä yhdeltä iltapäivällä tai päivän päätteeksi, sillä silloin sinua odottaa turistien tungos, joka todennäköisesti pilaa kokemuksesi.

Varo taskuvarkaita

Kaikista Rooman nähtävyyksistä on erityisen tärkeää olla varovainen kukkaron, repun tai lompakon kanssa. Koska se on niin pieni tila, jossa on niin paljon varomattomia turisteja, taskuvarkaita kulkee ympäriinsä, jos siellä on vähänkin tungosta. Kiinnitä aina huomiota ympäristöön ja erityisesti omaisuuteesi, jotta sinua ei ryöstetä.

Älä lankea turistirysään

Varo myös ihmisiä, jotka tarjoutuvat ottamaan sinusta valokuvan suihkulähteessä, sillä he haluavat veloittaa siitä jälkikäteen, ja jos kieltäydyt siitä, he voivat käydä hyvin ärsyttäviksi.

Älä yritä "mennä" veteen (ja varoitetaan, varoitetaan)

Se lienee sanomattakin selvää, mutta Trevin suihkulähteen vedessä ei voi kylpeä kuten La dolce vita -elokuvan ikonisessa kohtauksessa. No, jos voit, voit, ja voit ottaa valokuvan, jos haluat, mutta "sisäänpääsymaksu" on 500 euron sakko. Jos aiot ottaa riskin, tee se oikein: se kannattaa tehdä varhain aamulla, jolloin suihkulähde on kauniimpi ja turisteja ja poliiseja on vähemmän.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

Mistä löydät Trevin suihkulähteen ja miten sinne pääsee?

Trevin suihkulähde| ©Christopher Czermark
Trevin suihkulähde| ©Christopher Czermark

Trevin suihkulähde sijaitsee samannimisellä aukiolla, jonne pääsee useilta läheisiltä kaduilta: Via del Corso, Via del Tritone ja Via della Dataria.

Lähin metroasema on Piazza Barberini. Siitä voit jatkaa Via del Tritonea länteen, kunnes tulet Via della Stamperiaan, ja kadun varrella tulet Piazza di Treville, joka on yksi Rooman kauneimmista aukioista.

Varaa Rooman suihkulähteiden ja aukioiden kierros

Kaikki kolikoiden heittämisen perinteestä

Trevin suihkulähde yöllä| ©Christian Rosi
Trevin suihkulähde yöllä| ©Christian Rosi

Matkustaminen on yksi parhaista tavoista tutustua pieniin tapoihin ja perinteisiin eri puolilla maailmaa, ja Trevin suihkulähteeseen kolikoiden heittämisen perinne on yksi suosikeistani kaikista paikoista, joissa olen käynyt. Ei voi olla parempaa tilaisuutta kuin lainata pyhän Augustinuksen kuuluisaa sananlaskua, josta on tullut kuuluisa anglosaksinen sanonta Kun olet Roomassa, tee niin kuin roomalaiset tekevät.

Miten se tehdään

Tapana on seistä selkä suihkulähteeseen päin ja heittää kolikko oikealla kädellä vasemman olkapään yli. Näin varmistat, että palaat Roomaan jossain vaiheessa elämääsi. Mutta jos heität toisen kolikon, legendan mukaan löydät rakkauden (tai rakastut italialaiseen henkilöön, riippuen versiosta), ja jos heität kolmannen kolikon, voit olla varma avioliitosta tai avioerosta.

Tämän perinteen alkuperä

Muttamistä tämä perinne on peräisin? Kuvittelin, että kyseessä olisi ikivanha legenda, joka juontaa juurensa johonkin pakanalliseen taikauskoon, mutta ei: kolikonheitto alkoi sen jälkeen, kun vuonna 1954 ensi-iltansa sai elokuva Kolme kolikkoa suihkulähteessä, joka määritteli perinteen kaikkine erityispiirteineen.

Mitä he tekevät kerätyillä rahoilla

Vaikka Trevin suihkulähteeseen heitetäänkin kolikoita niin suosittua perinnettä kuin se onkin, paljon rahaa päätyy pohjalle. Lähteestä kerätään joka ilta noin 3 000 euroa, jotka lahjoitetaan Caritas-järjestölle, joka tarjoaa palveluja Roomassa asuville vähävaraisille perheille.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

Mitä nähdä Trevin suihkulähteen lähellä

Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen
Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen

Trevin suihkulähde on ihanteellinen vierailukohde osana Rooman kiertoajelua, sillä se on matkan varrella moniin kaupungin keskustan tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Tässä on muutamia Rooman nähtävyyksiä, jotka voit nähdä samana päivänä kuin Trevin suihkulähteellä:

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna on kuuluisine portaineen ja kauniine Fontana della Barcaccia-aukioineen erittäin miellyttävä paikka vierailla etenkin keväällä ja kesällä, kun portaat ovat täynnä kukkakoristeita.

Piazza Barberini

Fontana del Tritone on yksi Rooman kauneimmista suihkulähteistä, ja Palazzo Barberini, jolla on suuri historiallinen merkitys paavi Urban VIII:n asuinpaikkana, on vierailun ja kävelyn arvoinen.

Pantheon

Tämä rakennus on muinaisen Rooman parhaiten säilynyt rakennus, ja se on melkoinen näky sekä sisältä että ulkoa. Ilmainen vierailu, joka on ehdottomasti sisällytettävä Rooman-matkasi tärkeimpiin tekemisiin.

Piazza Navona

Piazza Navona on yksi Rooman tärkeimmistä aukioista, jossa voit nähdä kolme kaunista suihkulähdettä ja vierailla Sant'Agnese in Agonen kirkossa. Alueella on runsaasti ravintoloita ja kahviloita, ja se on aina täynnä katutaiteilijoita ja jatkuvaa turistien ja paikallisten ihmisten virtaa.

.

Vähän historiaa suihkulähteestä

Trevin suihkulähde| ©Fabio Fistaro
Trevin suihkulähde| ©Fabio Fistaro

Rooman valtakunnan arkkitehtuurin periaatteena oli aina olla hyödyksi kansalaisille. Rooman kaupungin suihkulähteiden tehtävänä oli osoittaa paikka, josta sai juomavettä juomista, ruoanlaittoa ja puhdistusta varten, mutta Trevin suihkulähteen, kuten muidenkin Rooman barokin aikana rakennettujen suihkulähteiden, tapauksessa näillä monumenteilla oli myös tarkoitus palvoa vettä ja korostaa sen puhtauden ja uudistumisen symboliikkaa.

Tämän vuoksi Trevin suihkulähteen paikalla sijaitseva suihkulähde kunnostettiin paavi Urban VIII:n pyynnöstä vuonna 1629, ja siitä tuli upea taideteos, jota voimme ihailla nykyään.

Paavi antoi toimeksiannon taiteilija Gian Lorenzo Berninille, joka oli hänen suojeluksessaan, ja Bernini aloitti alkuperäisen suunnitelmansa; hanke kuitenkin hylättiin paavin kuoltua, ja vasta vuonna 1730, sata vuotta myöhemmin, paavi Klemens XII valitsi arkkitehti Nicola Salvin viimeistelemään kuuluisan suihkulähteen. Trevin suihkulähde on muuten saanut nimensä siitä, että se sijaitsee "kolmisuuntaisessa" risteyksessä, minkä näet itse, kun vierailet siellä.

Mitä Trevin suihkulähde edustaa?

Trevin suihkulähde| ©Sten-Ritterfeld
Trevin suihkulähde| ©Sten-Ritterfeld

Trevin suihkulähde on ihmeellinen taideteos, joka ei ole osa museonäyttelyä, ei osa monarkin yksityiskokoelmaa eikä se sijaitse kirkossa. Sen tekee niin erityiseksi se, että se seisoo keskellä kaupunkia valmiina kaikkien sen ohi kulkevien ihailtavaksi, ja jos vierailet siellä asiantuntijan seurassa Rooman opastetulla kierroksella, voit tutustua kaikkiin sen veistosten salaisuuksiin.

Taiteilijat

Suuren arkkitehdin ja kuvanveistäjän Gian Lorenzo Berninin, jolle Rooma on paljon kauneudestaan velkaa, suunnittelema ja Nicola Salvin viimeistelemä Trevin suihkulähde on allegoria meren kesyttämisestä, ja sen eri veistoksiin on kätketty useita symboleja ja allegorioita.

Sen symbolit

Suihkulähteen keskellä, pääniemessä, on meren jumalan Oseanoksen patsas, joka istuu vaunuilla, joita vetää kaksi merihevosta, joista toinen on levoton ja toinen rauhallinen, jotka edustavat meren kahta tilaa.

Oceanuksen vasemmalla puolella on Runsauden patsas, jolla on kädessään ruiskaunokki, ja sen yläpuolella on reliefi, joka kuvaa kenraali Agrippaa, joka käski rakentaa Acqua Virgon akveduktin, joka vei vettä tähän lähteeseen. Legendan mukaan akveduktin nimi on peräisin neitokaiselta, joka osoitti Agrippalle sen lähteen sijainnin, jonka yläpuolella Trevin suihkulähde nykyään seisoo.

Suihkulähteen oikealla puolella terveyden (tai hyvinvoinnin) patsas pitää kädessään maljaa, josta käärme juo, Hygieian maljaa, joka on apteekkarin perinteinen symboli.

Trevin suihkulähdettä kruunaavat neljä patsasta, jotka kuvaavat veden myönteisiä vaikutuksia maapallolla ja symboloivat runsautta, hedelmällisyyttä, viinisatoa ja viiniä sekä luonnon kauneutta.

Monet eivät ymmärrä, että suihkulähteen mahtavuus johtuu Palazzo Poliin julkisivusta, joka antaa upean taustan itse suihkulähteen muodostaville elementeille.