10 kauneinta kirkkoa Roomassa
Rooma on täynnä kirkkoja, ja niiden valitseminen voi olla vaikeaa, joten tässä on luettelo suosikeistani.
Noin 900 kirkosta, joissa voit vierailla Roomassa, olen valinnut suosikkini laskevassa järjestyksessä. En tiedä, arvaatko, mikä niistä on ykköskirkkoni, mutta ehkä et ole vielä miettinyt, missä niistä haluat käydä Rooman matkasuunnitelmasi loppupuolella, ja siihen on vielä aikaa vaikuttaa. Pidemmittä puheitta tässä on lista Rooman parhaista kirkoista.
1. Pantheon
Tämä noin vuonna 118 jKr. rakennettu rakennus oli alun perin roomalaisten jumalien kokonaisuudelle omistettu temppeli. Pakanallisten tapojen ja hellenistisestä kulttuurista periytyvän uskonnon sekä kasvavan katolisen kultin rinnakkaiselo sai varhaiset kristityt 7. vuosisadalla muuttamaan Rooman Pantheonin Pyhän Marian ja marttyyrien basilikaksi, joka tunnetaan myös nimellä Santa Maria Rotonda.
Pantheon on antiikin Rooman parhaiten säilynyt rakennus, ja arkkitehtonisesti se on ihme. Rakennus rakennettiin ajatuksena yhdistää ihminen jumaluuteen ja keisariin, mistä johtuvat Pantheonin mittasuhteet ja rakenne: pyöreä huone, joka muodostaa kupolin kanssa täydellisen pallon, jonka zeniitissä aukeaa oculus, joka toimii aurinkona.
Monet Rooman kaupunkikierrokset kulkevat Pantheonin kautta ja jatkavat sen jälkeen matkasuunnitelmaa muihin kaupungin tärkeimpiin muistomerkkeihin, ja suosittelen tätä kokemusta, jos haluat tutustua ikuiseen kaupunkiin perusteellisesti.
Hyödyllistä tietoa
- Pääsymaksu: Pantheoniin on vapaa pääsy.
- Aukioloajat: Maanantaista lauantaihin klo 8.30-19.30. Sunnuntaisin klo 9.00-18.00.
- Miten sinne pääsee: Parasta kävellä Barberinin metroasemalta (linja A) tai Piazza Navonalta.
2. Santa Maria in Aracoeli
Tämä pieni basilika, jonka löysin melkein sattumalta viimeisimmällä Rooman-matkallani, on helmi, joka sijaitsee Kapitolinkukkulan huipulla, Piazza del Campidoglion vieressä sijaitsevan Piazza del Campidoglion portaiden huipulla, jossa sijaitsevat Kapitolinkirkon museot.
Kirkko on sekoitus romaanista ja goottilaista arkkitehtuuria, ja siinä on kolme vaikuttavaa kirkkolaivaa, jotka on valaistu loputtomalla rivillä kattokruunuja, jotka heittävät häikäiseviä väriheijastuksia kaikkialle sisätiloihin.
Alttarilla on kirkon tärkein taideteos, Jeesus-lapsen veistos, joka legendan mukaan on veistetty Getsemanen puutarhasta peräisin olevan oliivipuun puusta, jossa Jeesus Uuden testamentin mukaan rukoili viimeisen kerran ennen ristiinnaulitsemista.
Hyödyllistä tietoa
- Pääsymaksu: Vapaa pääsy.
- Aukioloajat: Avoinna yleisölle klo 9.00-12.30 ja 15.00-18.30 viikon jokaisena päivänä.
- Miten sinne pääsee: Sinne pääsee helpoimmin kävellen Piazza Venezia -aukiolta tai Campidogliolta.
3. Santa Maria dell'Anima
Santa Maria dell'Anima on saksalainen seurakuntakirkko, joka on perustettu saksankielisten pyhiinvaeltajien vastaanottopaikaksi ja jonka sisätilat jättävät sinut sanattomaksi.
Napoleonin miehittäessä Roomaa 1700-luvulla goottilainen Santa Maria dell'Anima ryöstettiin ja sitä käytettiin tallirakennuksena, mutta kirkossa on yhä joitakin merkittäviä taideteoksia, kuten **paavi Hadrianus VI:**n hautamuistomerkki, Giulio Romanon Pyhää perhettä kuvaava alttaritaulu ja roomalainen sarkofagi sisäkäytävässä.
Hyvä tekosyy vierailla kirkossa on myös se, että se sijaitsee yhdellä Rooman kauneimmista aukioista. Joten olen varma, että tulet varmasti kulkemaan sen ohi, luultavasti jollakin opastetulla kierroksella, joten mene vain!
Hyödyllistä tietoa
- Sisäänpääsy: ilmainen.
- Aukioloajat: klo 9-13 ja 14-17 viikon jokaisena päivänä paitsi lauantai-, sunnuntai- ja keskiviikkoaamuisin.
- Ajo-ohjeet: Zanardellin bussipysäkki, jota liikennöivät bussilinjat 70, 81, 87, 492, 628, C3, N6, N7 ja N25, on hyvin lähellä kirkkoa. Voit myös kävellä Piazza Navonalta, joka on kivenheiton päässä Santa Maria dell'Animalta.
4. Santa Maria Trasteveressä
Santa Maria in Trastevere on yksi Rooman vanhimmista kirkoista. Kirkko mainitaan useimmissa Rooman matkaoppaissa vaikuttavien 1200- ja 1300-luvun bysanttilaisten mosaiikkien vuoksi, jotka koristavat kirkon sisäistä apsista ja ulkoista julkisivua. Sisällä olevat kuvat esittävät kuutta hetkeä Neitsyt Marian elämästä, ja julkisivussa on epätavallinen kohtaus, jossa Maria istuu valtaistuimella Jeesus-lapsen kanssa kymmenen naisen seurassa.
Minulle todella vaikuttava asia on kuitenkin tämän paikan historia: legendan mukaan vuonna 38 eKr. juuri sillä paikalla, jossa tämä temppeli nyt seisoo, maasta pulppusi öljyä, ja tämä tulkittiin ilmoitukseksi Kristuksen tulemisesta. Tälle lähteelle annettiin nimi Fons Olei, ja se on nykyään tämän kirkon presbyterio, joka oli ensimmäinen virallinen kristillinen jumalanpalveluspaikka Roomassa.
Kirkko on suosittu kohtaamispaikka Trasteveren kaupunginosassa järjestettävillä kierroksilla, ja se on erinomainen tapa tutustua tähän kaupunginosaan ja sen viehättäviin kulmiin perusteellisesti. Koska kirkko sulkeutuu myöhään, suosittelen vierailemaan Trasteveressä iltaisin tai menemään illalliselle johonkin alueen ravintoloista. Rakastut tähän paikkaan auringonlaskun aikaan.
Hyödyllistä tietoa
- Pääsymaksu: Santa Maria in Trasteveren kirkkoon on ilmainensisäänpääsy.
- Aukioloajat: Viikon jokaisena päivänä klo 7.30-21.00.
- Miten sinne pääsee: Suoraan sinne pääsee bussilinjoilla 23, 280 ja 780, jotka pysähtyvät lähellä. Voit myös kävellä Campo de' Fiorilta tai Palazzo Spadasta.
5. Pietarinkirkko
Kristittyjen jumalanpalvelusten tärkein kirkko maailmassa, yksi lännen arkkitehtonisista ihmeistä ja joskus ainoa syy, jonka vuoksi miljoonien turistien on matkustettava Roomaan.
En tietenkään voinut lopettaa tätä luetteloa mainitsematta Pietarinkirkkoa, joka on pakollinen nähtävyys jokaisella Rooman-vierailulla, vaikka se teknisesti sijaitsee Vatikaanissa eikä ikuisessa kaupungissa. Kristinuskon pääkirkossa, jonka on suunnitellut kuuluisa taiteilija Michelangelo ja joka on rakennettu apostoli Pietarin haudan päälle, on paavien hautoja, sakastia ja aarrekammio, joka on muutettu museoksi, jossa voit vierailla.
Vieraillessasi joko yksin tai opastetulla kierroksella Pietarinkirkossa älä jätä väliin Michelangelon Pietaa, joka sijaitsee ensimmäisessä kappelissa oikealla, kun astut sisään basilikaan, tutustu ylimmän alttarin yläpuolella olevaan vaikuttavaan Baldacchinoon, katsele ylöspäin ja eksy kupoliin ja sen kauniisiin freskoihin ja ihaile Aleksanteri VII:n haudan barokkitaideteosta kertovaa spektaakkelia.
Ja kun kerran olet siellä, en voi olla suosittelematta vierailua Vatikaanin museoissa sijaitsevassa Sikstuksen kappelissa- et tule katumaan sitä!
Hyödyllistä tietoa
- Pääsymaksu: Pietarinkirkkoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta voit ostaa jonon ohittavan lipun tai varata kierroksen välttyäksesi jonottamiselta.
- Aukioloajat: Basilika on avoinna 1. lokakuuta-31. maaliskuuta klo 7.00-18.00 ja 1. huhtikuuta-30. syyskuuta klo 7.00-19.00.
- Miten sinne pääsee: Suoraan Pietarinkirkkoon pääsee parhaiten metrolinja A:lla Ottavianon asemalle. Raitiovaunu 19 pysähtyy lähistöllä Piazza del Risorgimentolla, ja bussit 40 ja 64 (Termini-pysäkki) sekä bussi 23 (Transpontina/Conciliazione-pysäkki) vievät sinut lyhyen kävelymatkan päähän basilikasta.
6. Pyhän Klemensin basilika
Sen lisäksi, että San Clementen basilika on yksi Rooman kauneimmista kirkoista, se on myös todiste kristinuskon alkuajoista Roomassa keskiajalle asti.
Tähän paavi Klemens I: lle omistettuun temppeliin astuminen ei ole jännittävää vain hengellisestä näkökulmasta vaan myös arkeologisesta näkökulmasta, sillä voit tehdä kiehtovan matkan vuosisatoja taaksepäin portaita pitkin eri tasojen kautta, joilla rakennus seisoo.
1800-luvulla tehdyissä kaivauksissa paljastui paljon vanhempi kirkko, joka toimii nykyisen kirkon perustana, ja sen alapuolella sijaitseva muinainen mithraeum ja joitakin hämmästyttäviä rakenteita 1. vuosisadalta, jotka ovat koko rakennuksen alla. Jäät kirjaimellisesti ihmetyksen valtaan, kun näet sen!
Hyödyllistä tietoa
- Pääsymaksu: Basilikkaan on vapaa pääsy, mutta kaivauksiin tutustuminen maksaa 10 euroa, ja alle 16-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.
- Aukioloajat: Maanantaista perjantaihin aamuisin klo 9.45-12.30 ja iltapäivisin klo 15.00-17.30. Lauantaisin aamuisin aukioloajat pysyvät samoina (klo 9.45-12.30) ja iltapäivisin klo 15.00-17.45. Sunnuntaisin se on avoinna yhtäjaksoisesti klo 12:00-17:30.
- Miten sinne pääsee: Se sijaitsee osoitteessa Via Labicana, 95. Metrolla sinne pääsee linjalla B, Coliseon asemalla.
7. Santa Maria della Concezionen kirkko
Toisin kuin muissa Rooman kirkoissa, Santa Maria della Concezionen kirkon sisustus ei ole kovin vaikuttava, ja sille on ominaista sen vaatimaton koko. Matkailijat vierailevat siellä kuitenkin paljon temppelin erikoisen kryptan, niin sanotun kapusiinien kryptaan vuoksi.
Yllättävä paikka, jonka pieniä kappeleita koristavat tuhansien 1500-1900-luvuilla kuolleiden kapusiinimunkkien luut, jotka muistuttavat meitä ihmiselämän katoavaisuudesta ja sielujen kuolemattomuudesta.
Useimmat kävijät tulevat Santa María de la Concepciónin kirkkoon vain nähdäkseen tämän kappelin, joka muistuttaa jossain määrin Tšekissä sijaitsevaa Sedlecin goottilaista kirkkoa.
.
Hyödyllistä tietoa
- Pääsymaksu: Kirkkoon on vapaa pääsy. Museoon ja kryptaan tutustuminen maksaa 6 euroa.
- Aukioloajat: Tiistaisin suljettu. Muina päivinä, myös viikonloppuisin, se on avoinna klo 9.00-19.00.
- Miten sinne pääsee: Se sijaitsee osoitteessa Via Vittorio Veneto, 27, ja sinne pääsee metrolla, linja A, Barberini-asema.
Alexin matkavinkki
Santa Maria della Concezionen kirkossa sijaitseva kapusiinien krypta on erittäin vaikuttava paikka. Tästä syystä se ei ehkä ole sopiva vierailukohde hyvin herkille.
8. Santa Maria in Cosmedin
Toinen Rooman kirkoista, jonka pitäisi kuulua kaupungin temppelikierrokselle, on Santa Maria in Cosmedin, joka on kuuluisa siitä, että siellä on Totuuden suu ja lasinen reliikki, jossa on rakastavaisten suojeluspyhimyksen Pyhän Valentinuksen pyhäinjäännökset.
Kaksi painavaa syytä vierailla tässä 6. vuosisadalla jKr. valmistuneessa romaanisessa kirkossa, olitpa uskonnollinen henkilö tai et. Kaupungin muihin kirkkoihin verrattuna tässä temppelissä ei ole juurikaan koristeita, vaikka siinä onkin säilynyt hyvin mielenkiintoisia koristeita, kuten mosaiikit lattiassa, baldachiini ja kuoro sekä piispan valtaistuin.
Hyödyllistä tietoa
- Pääsymaksu: ilmainen.
- Aukioloajat: avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 9.30-18.00.
- Miten sinne pääsee: Piazza della Bocca della Verità, 18. Sinne pääsee metrolla, linja B, Circo Massimon asema.
9. Gesùn kirkko
Gesùn kirkko sijaitsee hyvin keskeisellä alueella Roomassa, lähellä Piazza Veneziaa ja kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkkiä. Voit hyödyntää vierailuasi "Vittorianon" näköalapaikalla (yksi Rooman parhaista näköaloista) ja käydä tässä kirkossa, joka on ensimmäinen Roomaan rakennettu Jeesuksen seurakunnan kirkko ja joka aluksi ilmentää täydellisesti Trenton konsiilin arvoja, joiden pohjalta se rakennettiin.
Sen koristelu muutettiin kuitenkin pian ylellisempään barokkityyliin, jonka malli levisi pian muualle maailmaan.
Tämän kirkon silmiinpistävimpiä osia ovat sen yksilaivainen pohjaratkaisu ja julkisivu (aikanaan vallankumous), mutta erityisesti kirkon holvin kauniit freskot, jotka jättävät sinut sanattomaksi heti sisään astuessasi.
Hyödyllistä tietoa
- Pääsymaksu: Sisäänpääsy Gesù-kirkkoon tai Jeesuksen kirkkoon on maksuton.
- Aukioloajat: Joka päivä klo 7.00-12.00 ja iltapäivisin klo 16.00-19.30.
- Miten sinne pääsee: Sijaitsee Via degli Astalli, 16. Sinne pääsee metrolla, linja B, asema Colosseo.
10. Santa Maria del Popolon kirkko
Jos sinulla on tilaisuus kävellä Piazza del Popololla, yhdellä Rooman suosituimmista aukioista, suosittelen käymään Santa Maria del Popolon kirkossa, joka on koristeellisesta näkökulmasta hyvin erityinen kirkko, sillä sen kappeleihin työskenteli aikansa kuuluisimpia taiteilijoita, kuten Caravaggio, Rafael, Pinturicchio ja Bernini.
Santa Maria del Popolon kirkko on siis runsaasti koristeltu ja näkemisen arvoinen. Ei niinkään katossa, kuten muissa roomalaisissa temppeleissä, vaan rakennuksen seinissä.
Lisäksi anekdoottina tämän kirkon syntyhistoria on hyvin merkillinen: roomalaiset luulivat, että Neron hautapaikalla oli kasvanut puu, jossa kummitteli, koska se houkutteli paljon variksia.
Huhujen lopettamiseksi paavi Paschal II määräsi puun kitkettäväksi ja rakennuttamaan paikalle romaanisen kappelin, josta lopulta tuli nykyinen kirkko. Eikö olekin kummallista?
Hyödyllistä tietoa
- Sisäänpääsy: Vapaa pääsy
- Aukioloajat: maanantaista torstaihin klo 7.15-12.30 ja klo 16.00-19.00. Perjantaina ja lauantaina avoinna tauotta klo 7.30-19.00. Sunnuntaisin suljettu.
- Miten sinne pääsee: Sijaitsee Piazza del Popololla. Pääsee metrolla, linja A, Famino-asema.
Vinkkejä kirkkovierailuun Roomassa
Rooman kirkot ovat katolisen jumalanpalveluksen pyhiä paikkoja, joten niissä on tiukka pukeutumissääntö, jonka mukaan hartiat ja polvet on peitettävä sukupuolesta riippumatta. Koska kesät Roomassa ovat hyvin kuumia, suosittelen käyttämään suurta huivia tai huivia, joka peittää olkapäät ja polvet, tai hyvin kevyitä pitkiä housuja. Sisään astuessa on myös syytä riisua hattu ja lippis.
Suurimpaan osaan Rooman kirkoista on vapaa pääsy. Löydät monia tapoja jättää lahjoitus, mutta siihen ei missään tapauksessa ole velvollisuutta.
Erityisesti Pietarinkirkon osalta suosittelen ostamaan yhdistelmälipun Pietarinkirkkoon ja Pietarinkirkon kupoliin tai vuokraamaan opastetun kierroksen, sillä näin säästyt sisäänkäynnille muodostuvilta valtavilta jonoilta.