Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 kauneinta kirkkoa Roomassa

Rooma on täynnä kirkkoja, ja niiden valitseminen voi olla vaikeaa, joten tässä on luettelo suosikeistani.

Alex Grande

Alex Grande

8 minuuttia luettu

10 kauneinta kirkkoa Roomassa

Pietarinkirkon kupoli sisäpuolelta. | ©Briana Tozour

Noin 900 kirkosta, joita Roomassa voi käydä katsomassa, olen valinnut omat suosikkini alenevassa järjestyksessä. En tiedä, pystytkö päättelemään, mikä niistä on ykkössijallani, mutta et ehkä ole miettinyt, missä niistä haluat käydä Rooman matkasuunnitelmasi loppuosassa, ja siihen on vielä aikaa. Pidemmittä puheitta tässä on luettelo Rooman parhaista kirkoista.

1. Pantheon

Pantheonista poistuminen| ©Christopher Czermak
Pantheonista poistuminen| ©Christopher Czermak

Tämä noin vuonna 118 jKr. rakennettu rakennus oli alun perin roomalaisille jumalille omistettu temppeli. Hellenistisestä kulttuurista periytyvien pakanallisten tapojen ja uskonnon sekä kasvavan katolisen kultin rinnakkaiselo johti siihen, että varhaiset kristityt muuttivat 7. vuosisadalla Rooman Pantheonin Pyhän Marian ja marttyyrien basilikaksi, joka tunnetaan myös nimellä Santa Maria Rotonda.

Pantheon on antiikin Rooman parhaiten säilynyt rakennus, ja arkkitehtonisesti se on ihme. Rakennus rakennettiin ajatuksena yhdistää ihminen jumaluuteen ja keisariin, mistä johtuvat Pantheonin mittasuhteet ja rakenne: pyöreä huone, joka muodostaa täydellisen pallon kupolin kanssa, jonka zeniitissä avautuu oculus, joka toimii aurinkona.

Monet Rooman kaupunkikierrokset kulkevat Pantheonin kautta ja jatkavat sen jälkeen matkaansa muihin kaupungin tärkeimpiin monumentteihin, mitä suosittelen lämpimästi, jos haluat tutustua ikuiseen kaupunkiin syvällisesti.

Hyödyllistä tietoa

 • Pääsymaksu: Pantheoniin on vapaa pääsy.
 • Aukioloajat: maanantaista lauantaihin klo 8.30-19.30. Sunnuntaisin klo 9:00-18:00.
 • Miten sinne pääsee: Parasta on kävellä Barberinin metroasemalta (linja A) tai Piazza Navonalta.

Varaa opastettu kierros Pantheoniin

2. Santa Maria in Aracoeli

Santa Maria in Aracoeli| ©Turismo Roma
Santa Maria in Aracoeli| ©Turismo Roma

Tämä pieni basilika, jonka löysin melkein sattumalta viimeisimmällä Rooman-matkallani, on helmi, joka sijaitsee Kapitolinkukkulan huipulla, Piazza del Campidoglion vieressä sijaitsevan portaikon yläpäässä, jossa sijaitsevat Kapitolinkirkon museot.

Kirkko on sekoitus romaanista ja goottilaista arkkitehtuuria, ja siinä on kolme vaikuttavaa kirkkolaivaa, jotka on valaistu loputtomalla rivillä kattokruunuja, jotka heijastavat häikäiseviä värillisiä heijastuksia koko sisätilaan.

Alttarilla on kirkon tärkein taideteos, Jeesus-lapsen veistos, joka legendan mukaan on veistetty Getsemanen puutarhasta peräisin olevan oliivipuun puusta, jossa Jeesus Uuden testamentin mukaan rukoili viimeisen kerran ennen ristiinnaulitsemista.

Hyödyllistä tietoa

 • Sisäänpääsy: Sisäänpääsy on ilmainen.
 • Aukioloajat: Avoinna yleisölle klo 9.00-12.30 ja 15.00-18.30 viikon jokaisena päivänä.
 • Miten sinne pääsee: Helpoin tapa päästä sinne on kävellen Piazza Venezialta tai Campidogliolta.

Varaa kierros piilotettuun Roomaan

3. Santa Maria dell'Anima

Sisällä Santa Maria dell'Anima| ©Rome Sightseeing
Sisällä Santa Maria dell'Anima| ©Rome Sightseeing

Santa Maria dell'Anima on saksalainen seurakuntakirkko, joka on perustettu Saksasta tulevien pyhiinvaeltajien vastaanottopaikaksi ja jonka sisätilat jättävät sinut suu auki.

Napoleonin miehittäessä Rooman 1700-luvulla goottilainen Santa Maria dell'Anima ryöstettiin ja sitä käytettiin tallirakennuksena, mutta kirkossa on yhä joitakin merkittäviä taideteoksia, kuten **paavi Adrianus VI:**n hautamuistomerkki, Giulio Romanon Pyhää perhettä kuvaava alttaritaulu ja roomalainen sarkofagi sisäkäytävässä.

Hyvä tekosyy vierailla siellä on lisäksi se, että se sijaitsee yhdellä Rooman kauneimmista aukioista. Olen varma, että kävelette varmasti sen ohi, luultavasti jollakin opastetulla kierroksella, joten menkää vain!

Hyödyllistä tietoa

 • Sisäänpääsy: ilmainen.
 • Aukioloajat: klo 9-13 ja 14-17 viikon jokaisena päivänä paitsi lauantai-, sunnuntai- ja keskiviikkoaamuisin.
 • Miten sinne pääsee: Zanardellin bussipysäkki, jota liikennöivät bussilinjat 70, 81, 87, 492, 628, C3, N6, N7 ja N25, on hyvin lähellä kirkkoa. Voit myös kävellä Piazza Navonalta, joka on vain kivenheiton päässä Santa Maria dell'Animalta.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

4. Santa Maria in Trastevere

Trasteveren aukio ja Santa Maria in Trastevere -aukio| ©Unsplash
Trasteveren aukio ja Santa Maria in Trastevere -aukio| ©Unsplash

Santa Maria in Trastevere on yksi Rooman vanhimmista kirkoista. Kirkko mainitaan useimmissa Rooman matkaoppaissa, koska sen sisätilojen apsista ja ulkojulkisivua koristavat vaikuttavat 12. ja 13. vuosisadalta peräisin olevat bysanttilaiset mosaiikit. Sisäkuvissa kuvataan kuutta hetkeä Neitsyt Marian elämästä, ja julkisivussa on epätavallinen kohtaus, jossa Maria istuu valtaistuimella Jeesus-lapsen kanssa kymmenen naisen seurassa.

Minulle todella vaikuttava asia on kuitenkin tämän paikan historia: legendan mukaan vuonna 38 eKr. juuri sillä paikalla, jossa tämä temppeli nyt seisoo, maasta virtasi öljyvirta, ja tämä tulkittiin ilmoitukseksi Kristuksen tulemisesta. Tälle lähteelle annettiin nimi Fons Olei, ja se on nykyään tämän kirkon presbyterio, joka oli ensimmäinen virallinen kristillinen jumalanpalveluspaikka Roomassa.

Kirkko on suosittu tapaamispaikka Trasteveren kaupunginosassa järjestettäville kierroksille, ja se on erinomainen tapa tutustua tähän kaupunginosaan ja sen viehättäviin kulmiin perusteellisesti. Koska kirkko sulkeutuu myöhään, suosittelen vierailemaan Trasteveressä illalla tai menemään illalliselle johonkin naapuruston ravintoloista. Rakastut tähän paikkaan auringonlaskun aikaan.

Hyödyllistä tietoa

 • Pääsymaksu: Santa Maria in Trasteveren kirkkoon on vapaa pääsy.
 • Aukioloajat: viikon jokaisena päivänä klo 7.30-21.00.
 • Miten sinne pääsee: Suoraan sinne pääsee bussilinjoilla 23, 280 ja 780, jotka pysähtyvät lähistöllä. Voit myös kävellä Campo de' Fiorilta tai Palazzo Spadalta.

Varaa opastettu kierros Trasteveressä

5. Pietarinkirkko

Pietarinkirkon sisätilat| ©Mathew Schwartz
Pietarinkirkon sisätilat| ©Mathew Schwartz

Se on koko maailmantärkein kristillinen kirkko, yksi lännen arkkitehtonisista ihmeistä ja joskus ainoa syy, miksi miljoonien matkailijoiden on matkustettava Roomaan.

En tietenkään voinut lopettaa tätä luetteloa mainitsematta Pietarinkirkkoa, joka on pakollinen nähtävyys jokaisella Rooman-vierailulla, vaikka se sijaitsee teknisesti Vatikaanissa eikä ikuisessa kaupungissa. Kristinuskon pääkirkossa, jonka on suunnitellut kuuluisa taiteilija Michelangelo ja joka on rakennettu apostoli Pietarin haudan päälle, on paavien hautoja, sakastia ja aarrekammio, joka on muutettu museoksi, jossa voit vierailla.

Vieraillessasi joko yksin tai opastetulla kierroksella Pietarinkirkossa älä jätä väliin Michelangelon Pietaa, joka sijaitsee ensimmäisessä kappelissa oikealla, kun astut sisään basilikaan, tutustu pääalttarin yläpuolella olevaan vaikuttavaan Baldacchinoon, katso ylöspäin ja eksy kupoliin ja sen kauniisiin freskoihin ja ihaile Aleksanteri VII:n haudan barokkitaideteosta kertovaa spektaakkelia.

Ja kun kerran olet siellä, en voi olla suosittelematta vierailua Vatikaanin museoissa sijaitsevassa Sikstuksen kappelissa- et tule katumaan sitä!

Hyödyllistä tietoa

 • Pääsymaksu: Pietarinkirkkoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta voit ostaa jonon ohittavan lipun tai varata kiertoajelun välttyäksesi jonottamiselta.
 • Aukioloajat: Basilika on avoinna 1. lokakuuta-31. maaliskuuta klo 7-18 ja 1. huhtikuuta-30. syyskuuta klo 7-19.
 • Miten sinne pääsee: Suoraan Pietarinkirkkoon pääsee parhaiten metrolinja A:lla Ottavianon asemalle. Raitiovaunulla 19 on pysäkki lähellä Piazza del Risorgimentolla, ja bussit 40 ja 64 (Termini-pysäkki) sekä bussi 23 (Transpontina/Conciliazione-pysäkki) vievät sinut lyhyen kävelymatkan päähän basilikasta.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin

6. San Clementen basilika

Julkisivu Basilica San Clemente| ©Primeros Cristianos
Julkisivu Basilica San Clemente| ©Primeros Cristianos

Sen lisäksi, että San Clementen basilika on yksi Rooman kauneimmista kirkoista, se on myös todiste kristinuskon alkuajoista Roomassa keskiajalle asti.

Tähän paavi Klemens I: lle omistettuun temppeliin pääseminen ei ole jännittävää vain hengellisestä näkökulmasta vaan myös arkeologisesta näkökulmasta, sillä voit tehdä kiehtovan matkan eri tasojen läpi, joille rakennus on rakennettu, ja laskeutua portaita pitkin.

1800-luvulla tehdyissä kaivauksissa paljastui paljon vanhempi kirkko, joka toimii nykyisen kirkon perustana, ja sen alla sijaitseva muinainen mithraeum ja joitakin hämmästyttäviä rakenteita 1. vuosisadalta, jotka ovat koko rakennuksen alla. Jäätte kirjaimellisesti ihmetyksen valtaan!

Hyödyllistä tietoa

 • Pääsymaksu: Basilikkaan on vapaa pääsy, mutta kaivauksilla käynti maksaa 10 euroa, ja alle 16-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.
 • Aukioloajat: maanantaista perjantaihin aamuisin klo 9.45-12.30 ja iltapäivisin klo 15.00-17.30. Lauantaisin aamuisin aukioloajat pysyvät samoina (9:45-12:30) ja iltapäivisin aukioloajat ovat 15:00-17:45. Sunnuntaisin se on avoinna yhtäjaksoisesti kello 12:00-17:30.
 • Miten sinne pääsee: Se sijaitsee osoitteessa Via Labicana, 95. Metrolla pääsee sinne linjalla B, Coliseon asema.

.

Varaa opastettu kierros San Clementen basilikassa

7. Santa Maria della Concezionen kirkko

Kapusiinien kryptassa.| ©-JvL-
Kapusiinien kryptassa.| ©-JvL-

Toisin kuin muissa Rooman kirkoissa, Santa Maria della Concezionen kirkon sisustus ei ole kovin vaikuttava, ja sille on ominaista sen vaatimaton koko. Matkailijat vierailevat siellä kuitenkin paljon temppelin erikoisen kryptan, niin sanotun kapusiinien kryptan, vuoksi.

Yllättävä paikka, jonka pieniä kappeleita koristavat tuhansien 1500-1900-luvuilla kuolleiden kapusiinimunkkien luut, jotka muistuttavat meitä ihmiselämän katoavaisuudesta ja sielujen kuolemattomuudesta.

Useimmat kävijät tulevat Santa Maria della Concezionen kirkkoon nähdäkseen vain tämän kappelin, joka muistuttaa hieman Tšekin tasavallan Sedlecin goottilaista kirkkoa.

Hyödyllistä tietoa

 • Pääsymaksu: Kirkkoon on vapaa pääsy. Museo- ja kryptakäynti maksaa 6 euroa
 • Aukioloajat: Tiistaisin suljettu. Muina päivinä, myös viikonloppuisin, se on avoinna keskeytyksettä klo 9.00-19.00**.**
 • Miten sinne pääsee: Se sijaitsee osoitteessa Calle Vittorio Veneto, 27, ja sinne pääsee metrolla, linja A, Barberinin asema.

Alexin matkavinkki

Santa Maria della Concezionen kirkossa sijaitseva kapusiinien krypta on erittäin vaikuttava paikka. Tästä syystä se ei ehkä ole sopiva vierailukohde hyvin herkille ihmisille.

8. Santa Maria in Cosmedin

Santa Marian kirkon julkisivu Cosmedinissa.| ©Stefano Costantini
Santa Marian kirkon julkisivu Cosmedinissa.| ©Stefano Costantini

Toinen Rooman kirkoista, jonka pitäisi olla kaupungin temppeleitä kiertävällä reitilläsi, on Santa Maria in Cosmedin, joka on kuuluisa siitä, että sen sisällä on Totuuden suu ja lasinen reliikkikaappi, jossa on rakastavaisten suojeluspyhimyksen Pyhän Valentinuksen reliikki.

Kaksi painavaa syytä vierailla tässä 6. vuosisadan jKr. romaanisessa temppelissä, olitpa sitten uskonnollinen tai et. Kaupungin muihin kirkkoihin verrattuna tässä temppelissä ei ole juurikaan koristeita, vaikka siinä onkin säilynyt hyvin mielenkiintoisia koristeita, kuten mosaiikit lattialla, baldachin ja kuoro tai piispan valtaistuin.

Hyödyllistä tietoa

 • Sisäänpääsy: ilmainen
 • Aukioloajat: avoinna ma-su klo 9.30-18
 • Miten sinne pääsee: Piazza della Bocca della Verità, 18. Sinne pääsee metrolla, linja B, Circo Massimo -asema.

9. Gesùn kirkko

Vierailu Gesùn kirkossa| ©Daniel Montes
Vierailu Gesùn kirkossa| ©Daniel Montes

Gesù-kirkko sijaitsee hyvin keskeisellä alueella Roomassa, lähellä Piazza Veneziaa ja kuningas Viktor Emmanuel II:n muistomerkkiä. Voit hyödyntää vierailuasi "Vittorianon" näköalapaikalla (yksi Rooman parhaista näköaloista) mennäksesi tähän kirkkoon, joka on ensimmäinen Roomaan rakennettu Jeesuksen seurakunnan kirkko, joka alun perin ilmentää täydellisesti Trenton konsiilin arvoja, joiden pohjalta se rakennettiin.

Sen koristelu muutettiin kuitenkin pian runsaampaan barokkityyliin, jonka malli levisi pian muualle maailmaan.

Tämän kirkon silmiinpistävimpiä piirteitä ovat sen yksilaivainen pohjaratkaisu ja julkisivu (aikanaan vallankumous), mutta erityisesti holvin kauniit freskot, jotka jättävät sinut sanattomaksi heti sisään astuessasi.

Hyödyllistä tietoa Santa Maria del Popolon kirkosta

 • Pääsymaksu: Gesù-kirkkoon tai Jeesuksen kirkkoon on vapaa pääsy
 • Aukioloajat: Joka päivä klo 7.00-12.00 ja iltapäivisin klo 16.00-19.30.
 • Miten sinne pääsee: Via degli Astalli, 16. Sinne pääsee metrolla, linja B, asema Colosseo.

10. Santa Maria del Popolon kirkko

Santa Maria del Popolon kirkon ulkoasu| ©Carlo Raso
Santa Maria del Popolon kirkon ulkoasu| ©Carlo Raso

Jos sinulla on tilaisuus kävellä Piazza del Popololla, joka on yksi Rooman suosituimmista aukioista, suosittelen käymään Santa Maria del Popolon kirkossa, joka on koristeellisesta näkökulmasta hyvin erityinen kirkko, sillä sen kappeleita ovat koristelleet aikansa kuuluisimmat taiteilijat, kuten Caravaggio, Rafael, Pinturicchio ja Bernini.

Santa Maria del Popolon kirkko on siis runsaasti koristeltu ja näkemisen arvoinen. Ei niinkään katossa, kuten muissa roomalaisissa temppeleissä, vaan rakennuksen seinissä.

Anekdoottina mainittakoon lisäksi, että tämän kirkon syntyhistoria on hyvin merkillinen: roomalaiset luulivat, että Neron hautapaikalla oli kasvanut puu, joka oli noitunut, koska se houkutteli monia variksia.

Lopettaakseen huhut paavi Paschal II määräsi puun kaadettavaksi ja rakentamaan paikalle romaanisen kappelin, josta tuli lopulta nykyinen kirkko. Eikö olekin kummallista?

Hyödyllistä tietoa kirkosta

 • Pääsymaksu: Vapaa pääsy
 • Aukioloajat: maanantaista torstaihin klo 7.15-12.30 ja 16.00-19.00. Perjantaina ja lauantaina auki keskeytyksettä klo 7:30-19:00. Sunnuntaisin suljettu.
 • Miten sinne pääsee: Sijaitsee Piazza del Popololla. Pääsee metrolla, linja A, Famino-asema.

.

Vinkkejä kirkkovierailuun Roomassa

Kävely Roomassa| ©Javon Swaby
Kävely Roomassa| ©Javon Swaby

Rooman kirkot ovat pyhiä paikkoja, joissa vietetään katolista jumalanpalvelusta, joten niissä noudatetaan tiukkaa pukeutumissääntöä, jonka mukaan hartiat ja polvet on peitettävä sukupuolesta riippumatta. Koska kesät Roomassa ovat hyvin kuumia, suosittelen käyttämään suurta huivia tai huivia, joka peittää hartiat ja polvet, tai hyvin kevyitä pitkiä housuja. Sinun on myös poistettava kaikki hatut ja lippikset, kun astut sisään.

Valtaosaan Rooman kirkoista on vapaa pääsy. Löydät monia tapoja jättää lahjoitus, vaikka sinulla ei missään tapauksessa ole mitään velvollisuutta tehdä niin.

Erityisesti Pietarinkirkon tapauksessa suosittelen ostamaan yhdistelmälipun Pietarinkirkkoon ja Pietarinkirkon kupoliin tai vuokraamaan opastetun kierroksen, sillä näin säästyt pitkiltä jonoilta sisäänkäynnillä.