Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Paras aika matkustaa Krakovaan

Viehättävästä puolalaisesta Krakovasta on tullut nouseva matkakohde Euroopassa. Kokemukset riippuvat kuitenkin paljon siitä, mihin vuodenaikaan matkustat. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit valita sopivimman vuodenajan.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

6 minuuttia luettu

Paras aika matkustaa Krakovaan

Krakova, Puola | ©Jen Hunter

Krakovan poikkeuksellinen keskiaikainen keskusta ja sen muut nähtävyydet tekevät siitä vierailun arvoisen riippumatta siitä, milloin. On kuitenkin tärkeää miettiä, milloin haluat matkustaa, jotta voit suunnitella vierailusi ja ottaa siitä kaiken irti.

Tärkeimpiä seikkoja matkustusajankohtaa päätettäessä on sää. Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Krakovassa on hyvin kylmät talvet ja hyvin vähän valoisaa aikaa. Tästä syystä on yleensä parempi matkustaa muina aikoina, jotta voit ottaa kaiken irti siellä vietetyistä päivistä.

Milloin on paras aika vierailla kohteessa Krakova?

Auringonlasku Wawelin linnassa| ©Brandon Atkinson
Auringonlasku Wawelin linnassa| ©Brandon Atkinson

On kaksi toisiinsa liittyvää tekijää, jotka määrittävät parhaan ajankohdan vierailla Krakovassa: lämpötila ja päivänvalon määrä. Kun otetaan huomioon molemmat sekä turistien määrä, on selvää, että parhaat kuukaudet vierailulle ovat huhtikuun ja lokakuun välisenä aikana. Jos sinulla on siihen mahdollisuus, voit rajata ajankohtaa vielä tarkemmin kevääseen tai alkusyksyyn.

Kesällä suurimpana ongelmana on suuri määrä turisteja, jotka tulevat vierailemaan tärkeimmissä monumenteissa, joten on hyvä tietää esimerkiksi Krakovan linnan aukioloajat ja opastettujen kierrosten tyyppi. Sen huomaa myös kävellessään historiallisen keskustan, Stare Miaston, kaduilla.

Myös lento- ja majoitushinnat nousevat huomattavasti. Tätä vuodenaikaa puoltavat hyvä lämpötila, joka ei koskaan muutu tukahduttavan kuumaksi, ja valoisat päivät.

Talvelle sen sijaan ovat ominaisia alhaiset lämpötilat, jotka voivat tehdä kaduilla kävelystä varsin epämiellyttävää. Lisäksi valoisat ajat lyhenevät huomattavasti vuodenajan edetessä niin paljon, että joulukuun lopussa on jo pimeää ennen kello 16:00. Kuten näet tästä artikkelista, joka kertoo , mitä tehdä Krakovassa jouluna, tämä ajanjakso voi kuitenkin olla hyvin mielenkiintoinen, jos suunnittelet oleskelusi hyvin.

Keväällä ja alkusyksyllä, tarkemmin sanottuna huhti-, touko-, syys- ja lokakuussa, on paljon leudommat lämpötilat, ja turistien virta on myös paljon vähäisempi.

Kaikkina vuodenaikoina on jonkin verran sateen mahdollisuutta, joten tarkista sääennuste ennen matkaa saadaksesi käsityksen siitä, mitä on odotettavissa.

Varaa kierros Krakovan vanhassakaupungissa

Matkustaminen Kroatiaan keväällä on paras tapa matkustaa

Krakovan kiertoajelubussi| ©Jose K
Krakovan kiertoajelubussi| ©Jose K

Riippumatta siitä, mitä kalenteri sanoo, kevät alkaa Krakovassa lämpötilojen suhteen vasta huhtikuussa, sillä maaliskuu on yleensä vielä melko kylmä. Tästä kuukaudesta alkaen lämpötilat alkavat hellittää, vaikka aamut ja illat voivat edelleen olla epämiellyttäviä.

Keskiarvojen mukaan minimilämpötilat ovat tänä vuodenaikana noin 7ºC, kun taas maksimilämpötilat (toukokuussa) ovat noin 20ºC. Sademahdollisuudet ovat kuitenkin melko suuret.

Yksi näiden lämpötilojen vaikutuksista on se, että Krakova on täynnä värejä, eikä pelkästään eri puistojen kukkien ja lehtien vuoksi. Kaupungissa järjestetään lukuisia juhlia, joihin paikalliset ja vierailijat voivat osallistua.

Päivät ovat myös loistavia kävelyyn, myös joen rantakadulla. Nyt on myös hyvä aika hyödyntää Krakovan kiertoajelubussia kaupunkiin tutustumiseen.

Keväällä Krakovan yöelämä on huipussaan, ja tuhannet opiskelijat kerääntyvät juutalaiskorttelia ympäröiviin tapahtumapaikkoihin.

Varaa kansanmusiikkinäytös illallisen yhteydessä

Mielenkiintoisimmat aktiviteetit, jos matkustat keväällä

Yksi silmiinpistävimmistä juhlallisuuksista tähän vuodenaikaan on pääsiäinen. Tänä juhlapäivänä on perinteistä koristella kuuluisat pääsiäismunat sekä tehdä kukkien kanssa kudottuja palmuja.

Maan katolinen perinne näkyy pääsiäisenä. Krakovan torilla on tavanomaisten nähtävyyksien lisäksi monia puolalaisten, slovakialaisten, unkarilaisten ja ukrainalaisten käsityöläisten kojuja. Täältä löydät kaupungin parhaita lahjatavaroita.

Käsityökioskien ohella on myös gastronomialle omistettuja kojuja, joissa voit kokeilla joitakin maan tärkeimpiä ruokia. Toinen mielenkiintoinen juhla on pakanallinen The Drowning of Marzanna -festivaali, joka on hyvin erilainen.

Näiden juhlien lisäksi huhti- ja toukokuu ovat täynnä urheilutapahtumia, kuten Krakovan maraton, elokuvafestivaali ja muita eri teemoja käsitteleviä tapahtumia.

Varaa Krakovan pyöräretki

Matkustaminen Krakovaan kesällä: paras lämpötila, mutta paljon nähtävyyksiä tarjolla

Kierros Planty-puistossa kesällä| ©Soon Keat Ong
Kierros Planty-puistossa kesällä| ©Soon Keat Ong

Krakovan sesonkiaika kestää kesäkuun puolivälistä syyskuun alkupuolelle. Parasta Krakovassa kesällä on se, että sää on miellyttävämpi, ja keskilämpötilat vaihtelevat 20 asteen puolivälistä 30 asteen puoliväliin. Keskimääräinen minimilämpötila ei myöskään ole liian alhainen, 12,7 °C.

Toinen myönteinen seikka on päivänvalon määrä. Näinä kuukausina pimeä tulee noin kello 21.00, jolloin jää enemmän aikaa nähtävyyksien katseluun ja retkiin, kuten Auschwitziin

Krakovan kesällä on kuitenkin myös joitakin huonoja puolia matkailijoille. Ensinnäkin tämä on turistien kannalta vilkkainta aikaa vuodesta. Joissakin paikoissa tungos on jatkuvaa ja vaikeuttaa esimerkiksi Kauppatorin upeiden nähtävyyksien tai Krakovan parhaiden kirkkojen katsomista rauhassa.

Sesonkiaika tuo tietenkin mukanaan myös huomattavan hinnannousun sekä lentojen että majoituksen osalta.

Mitä tehdä kesällä

Kesä on hyvää aikaa vaeltaa Krakovan nähtävyyksiä etsimässä, vaikka suurista ryhmistä on haittaa monissa kaupunginosissa.

Suosittelen, että päätät tutustua joihinkin kaupungin vähemmän tunnettuihin kaupunginosiin. Monista niistä löydät mielenkiintoisia paikkoja ilman samoja väkijoukkoja.

Kesän tärkeimpiin juhliin kuuluu Wianki, joka tunnetaan myös nimellä kukkaseppelefestivaali ja joka järjestetään Veiksel-joen varrella. Toinen kohokohta on juutalaisen kulttuurin festivaali, jossa voit kuunnella musiikkia, tanssia ja muita aktiviteetteja juutalaiskorttelissa.

Jos pidät jazzista, heinäkuussa järjestetään jazzfestivaali, ja teatterin ystävät voivat nauttia kiertävien teattereiden festivaaliin osallistuvista näytelmistä.

Osta liput juutalaisen musiikin konserttiin

Matkustaminen Krakovaan syksyllä - loistava aika vierailla kaupungissa

Daniłowicza-kaivo suolakaivoksissa| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza-kaivo suolakaivoksissa| ©Aleksandr Zykov

Krakovan syksy kestää ilmastollisesti vain marraskuun alkuun asti. Tämä vuodenaika on yksi parhaista ajankohdista vierailla kaupungissa, sillä sää ei ole vielä saavuttanut talven alhaisia lämpötiloja ja sateiden mahdollisuus on pienempi.

Enimmäislämpötilat vaihtelevat keskimäärin 19 °C:sta syyskuussa 13 °C:een lokakuussa, kun taas marraskuussa ne laskevat 7 °C:een. Vähimmäislämpötilat vaihtelevat 19 °C:sta syyskuussa 13 °C:een lokakuussa. Minimilämpötilat puolestaan pysyttelevät 6 ºC:n tuntumassa, lukuun ottamatta kauden lopussa saavutettua kylmää 0 ºC:n lämpötilaa.

Toisaalta kaupunki huomaa matkailijoiden saapumisen vähenevän. Kadut ovat paljon selkeämpiä ja jonot tärkeimpiin muistomerkkeihin ovat paljon lyhyempiä.

Lisäksi turistien vähäisempi määrä tekee tästä kaudesta täydellisen ajankohdan tehdä retki Wieliczkan upeisiin suolakaivoksiin tai paeta päiväksi (ja yöksi) kauniiseen Wroclawin kaupunkiin.

Lisää mielenkiintoisia aktiviteetteja syksyllä matkustaessa

Vaikka tapahtumia on vähemmän kuin kesällä, syksy Krakovassa tarjoaa vierailijoille mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten kuuluisan Zaduszki Jazz -festivaalin.

Yliopistovuoden alkaessa kaupungin paikallinen yöelämä palaa, ja hyvän sään vallitessa juutalaiskorttelin mielenkiintoisella Plac Nowylla on jopa vaikea löytää vapaata ruokapaikkaa.

Ruoka on myös yksi kaupungin syksyn päähenkilöistä. Tänä vuodenaikana on perinteisiä joitakin maan tyypillisimpiä ruokia, kuten metsästäjän muhennos tai sen tunnetuin keitto, zurek, jota olet epäilemättä maistanut, jos olet osallistunut jollekin tässä artikkelissa esitellyistä erittäin suositeltavista gastronomisista retkistä.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

Talvimatkailu Krakovassa: katkeran kylmää ja pimeää, mutta erilaista viehätystä

Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko
Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko

Jos tosiasioista voi päätellä, talvi on ylivoimaisesti epäsuotuisinta aikaa vierailla Krakovassa. Lämpötilat ovat hyvin alhaiset, korkeimmat lämpötilat ovat 2-3 °C, ja matalimmat lämpötilat ovat noin -5-6 °C. Lumi on usein läsnä. Lisäksi lunta sataa usein, ja valoisat ajat ovat niin lyhyitä, että joulukuussa pimeä tulee jo ennen neljää iltapäivällä.

Kuten kirjoitin artikkelissani parhaista asioista, joita Krakovassa kannattaa tehdä talvella, kaupungilla on kuitenkin erityinen viehätyksensä myös tähän vuodenaikaan, ainakin joulukuun puolivälistä alkaen. Joulun saapuessa Krakova pukeutuu jouluvaloihinsa ja koristeisiinsa. Kauppatorilla sijaitsevat joulumarkkinat ovat todella vaikuttavia, ja jos vaellat hieman ympäriinsä, voit löytää pienempiä markkinoita kaupunginosista.

Harva asia on ainakaan minulle miellyttävämpi kuin tilata talvipakkasessa glögiä ja siemailla sitä kävellessäsi markkinakojujen seassa. Toinen mahdollisuus on kokeilla mausteilla maustettua glögiolutta, jolla on melko erikoinen maku.

Toisaalta monet krakovalaiset käyttävät talviviikonloppuja hyväkseen ja lähtevät yhdelle parhaista retkistä, joita Krakovasta voi tehdä: käymään Zakopanessa, niin sanotussa Puolan talvipääkaupungissa. Toisin kuin keväällä ja kesällä, näillä retkillä ei retkeillä kaupunkia ympäröivissä metsissä vaan lähinnä hiihdetään.

Jos päätät vierailla Krakovassa tähän vuodenaikaan, on tärkeää pakata matkatavarat hyvin. Mukaan kannattaa pakata lämpimät vaatteet, pipo, käsineet ja hyvä takki.

Mielenkiintoisinta tekemistä talvella

Tärkein asia, jota Krakovassa kannattaa tehdä joulukuussa, on käydä joulumarkkinoilla. Kylmyydestä huolimatta torin tunnelma ja käsitöitä, joulukoristeita ja ruokaa myyvät myyntikojut saavat sinut unohtamaan kylmät lämpötilat ja viihtymään kuin lapsi.

Jouluperinteistä (etenkin jos matkustat Krakovaan lasten kanssa) joissakin kaupunginosissa esillä olevat ainutlaatuiset j oulupukit ovat erityisen vaikuttavia. Toisin kuin espanjalaiset, nämä edustavat pieniä rakennuksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa kaupungin tärkeimmistä muistomerkeistä.

Varaa retki Zakopaneen ja Tatra-vuorille

Vertailutaulukko parhaasta ajankohdasta matkustaa Krakovaan

Jotta saat yhdellä silmäyksellä tärkeimmät tiedot, joiden perusteella voit päättää, milloin matkustaa Krakovaan, tässä on taulukko, jossa on tietoja eri vuodenajoista.

 • Kevät
 • Huhti-kesäkuu
 • Korkein lämpötila 17º C
 • Alin 6º C
 • Parasta: sää paranee, eikä vielä ole tungosta.
 • Huonoin: sataa usein.
 • Kesä
 • Kesä-syyskuu
 • Lämpötila 23º C
 • Alin 12º C
 • Parasta: enemmän päivänvaloa ja hyvä sää.
 • Huonoin puoli: väkijoukko ja sateen mahdollisuus.
 • Syksy
 • Syys-marraskuu
 • Lämpötila 13º C
 • Alin 4º C
 • Parasta: vähemmän turisteja ja enemmän rauhaa ja hiljaisuutta kävelyyn.
 • Huonoin puoli: marraskuussa alkaa olla melko kylmä.
 • Talvi
 • Joulukuu-maaliskuu
 • Enimmillään 2º C
 • Alin -5º C
 • Parasta: joulu ja kaupungin näkeminen lumen alla.
 • Huonoimmat: kylmyys ja lyhyt valoisan ajan pituus.

Paras aika mennä Auschwitziin

Parakkeja, joihin vangit ahtautuivat Auschwitzissa.| ©Fred Romero
Parakkeja, joihin vangit ahtautuivat Auschwitzissa.| ©Fred Romero

Vierailu Auschwitzin keskitysleirillä (itse asiassa kahdella alueelle rakennetulla leirillä) on melkeinpä pakollinen asia jokaiselle Krakovaan matkustavalle. Kuten kaupungissa itsessään, parhaat kuukaudet vierailulle ovat toukokuusta syyskuuhun.

Talvella kylmä sää voi sen sijaan tehdä vierailusta liian epämiellyttävän, ja leiri voi olla jopa lumessa. On myös muistettava, että Auschwitz II: n kierros tapahtuu kokonaan ulkoilmassa, joten alhaiset lämpötilat eivät ole paras tapa tutustua kohteeseen.

Toinen tärkeä seikka tässä vierailussa on se, että huhtikuusta lokakuun loppuun, kuten Austchwitz-kompleksin aukioloaikoja koskevista tiedoista käy ilmi, Auschwitz I:een pääsee ilman opasta (omatoimisesti) vain heti aamulla (ennen klo 10:00) ja viimeisinä aukioloaikoina (noin klo 15:00 alkaen). Muulloin vuoden aikana ilman opasta tapahtuvien vierailujen aikataulu on klo 10:00-13:00.

Jos lähdet kesällä, älä unohda varata Auschwitz-kierrosta etukäteen, mikä on välttämätöntä, vaikka haluaisitkin mennä sisään omin päin. Suuren kysynnän vuoksi saatat saapua paikalle, etkä voi ostaa lippua. Paras tapa välttää tämä on varata retki Krakovasta.

Kannattaa myös ottaa mukaan hattu ja vettä, sillä tarvitset niitä, kun jaksat kävellä niin pitkään auringossa.

Varaa retki Auschwitziin