Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Kuinka vierailla Les Invalidesissa Pariisissa ja Napoleonin haudalla

Invalidit on yksi Ranskan tärkeimmistä juhlapaikoista. Se on suunniteltu sotilasasunnoksi, mutta nykyään tuhannet turistit vierailevat siellä Napoleon Bonaparten mausoleumina. Aiotko jättää väliin paikan, jolla on niin paljon historiaa?

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuuttia luettu

Kuinka vierailla Les Invalidesissa Pariisissa ja Napoleonin haudalla

Vista desde el jardín | ©joaquin Pons Sampedro

Ranskan historiassa on ollut liian monta jaksoa monarkiasta tasavaltaan, ja sen vuoksi siellä on monia muistomerkkejä ja sotilaskohteita. Invalidien kansallispalatsi on yksi niistä kuuluisimmista. Se suunniteltiin eläkkeelle jääneiden sotilaiden asunnoksi.

Ranskan asevoimat käyttivät tätä tilaa sairaalana ja turvapaikkana, mutta se ei ole niin tunnettu siitä syystä. Tärkeintä on, että suuren kupolin alla on Napoleon Bonaparten mausoleumi. Voit myös vierailla erilaisissa museoissa, kuten armeijamuseossa ja suunnitelma- ja reliefimuseossa. Aiotko jättää sen väliin?

Paras vaihtoehto

Paris Les Invalides Liput

Vieraile yhdessä Ranskan suosituimmista muistomerkeistä ja jätä jonot väliin.

Tällä etuoikeutetulla pääsylipulla yhteen Ranskan suosituimmista monumenteista pääset sisään pysyviin ja tilapäisiin näyttelyihin, armeijamuseoon, suunnitelmien ja reliefien museoon sekä Napoleonin hautaan.

Pariisin Les Invalidesin etuoikeutetulla pääsylippusi avulla pääset sekä tilapäisiin että pysyviin näyttelyihin, ja voit vierailla yhdessä Ranskan suosituimmista muistomerkeistä, joka sijaitsee Pariisin sydämessä, mukavasti ja ilman jonoja. Tässä sotilasrakennuksessa on Napoleonin hauta ja merkittävä kokoelma, jossa on puoli miljoonaa luetteloitua esinettä, mukaan lukien aseita ja haarniskoja, 1200-luvulta 1600-luvulle.

Erityisesti Musée de l'Armée de Paris on yksi maailman kolmesta suurimmasta asemuseosta. Se rakennettiin vuosina 1677-1706, ja siinä on vaikuttava, yli 100 metriä pitkä kultainen holvi. Invalidesissa pääset tutustumaan myös museon moderniin kokoelmaan, joka esittelee Ranskan historian verisimpiä taisteluita, ja saat tietää, millaista oli sotilaan arki sodan aikana.

Suositellaan, jos... haluat välttää pitkät jonot yhdellä Ranskan vilkkaimmista muistomerkeistä.


Kuinka paljon liput Musée des Invalidesiin maksavat?

lipunmyyntirakennus| © Arthur Hinton
lipunmyyntirakennus| © Arthur Hinton

Tulkaa! Tämä ei suinkaan ole mikään tekosyy. Yleisölippu Les Invalides - museoon maksaa yleensä 17 euroa, mikä on erittäin kohtuullinen hinta kaikesta siitä, mitä tällä kohteella on tarjottavanaan.

Kello 17.00 alkaen tai kaksi tuntia ennen sulkemisaikaa, päivästä riippuen, voit nauttia koko kompleksista alennetulla lipulla, joka maksaa noin 11 euroa.

Kuka pääsee ilmaiseksi

 • Alle 18-vuotiaat lapset. Jos siis vierailet Pariisissa perheen ja lasten kanssa, tämä on erinomainen vaihtoehto.
 • EU-maissa asuvat alle 26-vuotiaat.
 • Ranskan tai muiden Euroopan maiden asevoimien jäsenet.
 • Liikuntarajoitteiset henkilöt.

Varaa lippusi Les Invalidesiin

Miten saat liput Invalides-museoon lipputoimistosta?

verkkoliput| © Mika Baumeister
verkkoliput| © Mika Baumeister

Les Invalides -museon lippuja voi ostaa myös suoraan lipputoimistosta. Museo itse suosittelee kuitenkin lippujen ostamista verkosta jonojen välttämiseksi. Siitäkin huolimatta sinulla on aina mahdollisuus ostaa ne suoraan sieltä ilman hankaluuksia. Sinun tarvitsee vain mennä pohjois- tai eteläiselle sisäänkäynnille, jossa on lipputoimistot lipunmyyntiä varten.

Lipputoimistojen aukioloajat

 • Pohjoisen puolen lipputoimistot sijaitsevat Esplanade des Invalidesin vieressä, ja ne ovat yleensä avoinna kello 10-17.30, mutta erikoispäivinä ne saattavat olla auki pidempäänkin.
 • Eteläpuolen lipunmyyntipisteet, jotka sijaitsevat Place Vauban -aukion vieressä, ovat avoinna vain tiistaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-17.30.

Varaa lippusi Les Invalidesiin

Kuuluuko Musée des Invalidesin lippu johonkin kaupungin turistipassiin?

Ilmakuva Musée des Invalidesista| © Saurav Sahu
Ilmakuva Musée des Invalidesista| © Saurav Sahu

Tietenkin! Tämä palatsi on yksi Pariisin tärkeimmistä arkkitehtonisista rakennelmista, ja tästä syystä sisäänpääsy Invalidien muse oon sisältyy turistipasseihin, kuten Pariisin museopassiin. Tällä passilla, jonka voit ostaa museon lipputoimistosta, voit vierailla yli 50 museossa eri puolilla Pariisia, ja sen hinta riippuu siitä, ostatko sen kahdeksi, neljäksi vai kuudeksi päiväksi.

 • Kahden päivän passi maksaa hieman yli 50 euroa.
 • Neljän päivän passi maksaa noin 65 euroa.
 • Kuuden päivän passi maksaa noin 80 euroa.

Jos aiot vierailla useissa Pariisin museoissa, älä epäröi säästää tällaisella passilla. Jos kuitenkin haluat vaihtoehdon, jossa voit valita muitakin kuin vain museoita, voit ostaa Paris Passlibin missä tahansa sen suunnitelmissa: Mini, City, Explore tai Prestige. Tämän passin avulla voit valita muutamia aktiviteetteja pitkästä listasta, joten voit nähdä myös muita monumentteja ja kiertoajeluja.

Varaa lippusi Les Invalidesiin

Onko lapsille tarjolla erityisiä lippuja?

Kaksi lasta tekee naamoja| © Austin Pacheco
Kaksi lasta tekee naamoja| © Austin Pacheco

Ei tarvitse: lapset pääsevät sisään ilmaiseksi. Kaikki alle 18-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi Invalides-kompleksiin, sekä mausoleumiin että museoihin ja kirkkoon. Mutta ei pelkästään: myös alle 26-vuotiaat lapset, jotka voivat todistaa asuinpaikkansa jossakin Euroopan unionin maassa asiakirjalla, pääsevät sisään ilmaiseksi.

Jos mietit , mitä nähdä ja tehdä Pariisissa lasten kanssa, Les Invalidesin pitäisi olla yksi vaihtoehdoistasi, jos etusijalla on budjetti. Kun kyseessä on jotain tavallista vierailua korkeatasoisempaa, lastenliput ovat hinnoiteltuja, mutta silti alennettuun hintaan. Näin on esimerkiksi työpajoissa, hauskoilla vierailuilla ja opastetuilla kierroksilla, joiden alennettu hinta on noin 8 euroa alle 18-vuotiaille lapsille. Aikuisille nämä luvut ovat noin 15 euroa, joten lasten alennus on liian hyvä jättää väliin.

Varaa lippusi Les Invalidesiin

Onko Musée des Invalidesissa järjestetään opastettuja kierroksia ja kannattaako se?

Punainen arkku pöydällä| ©Willie Medina Santiago
Punainen arkku pöydällä| ©Willie Medina Santiago

Tietenkin on, ja ne voivat olla erittäin arvokkaita kokemuksesi kannalta, mutta kuten kaikki muukin, se riippuu siitä, mitä etsit. Jos tiedät vähän historiasta ja haluat oppia, neuvon valitsemaan oppaan, joka varmasti haluaa kontekstualisoida jokaisen yksityiskohdan, jonka näet molemmissa museoissa sekä Napoleonin mausoleumissa ja kirkossa. Se on ehdottomasti sen arvoista, sillä opit ja ymmärrät kaiken paljon paremmin.

Armeijamuseo tarjoaa itse järjestämiään opastettuja kierroksia yhteistyökumppaninsa Cultivalin kautta. Tällöin aikuisten sisäänpääsymaksu on noin 20 euroa ja alle 18-vuotiaiden lasten noin 8 euroa. Mutta jos menet suuressa ryhmässä ja jos ryhmässä on alle 26-vuotiaita, saat monia alennuksia päivästä ja opastetun kierroksen henkilömäärästä riippuen.

Joka tapauksessa opastetun kierroksen palkkaaminen ei ole välttämätöntä historiasta nauttimiseksi ja sen oppimiseksi. Riittää, että ymmärtää museoiden englannin- tai ranskankieliset tekstit ja seuraa ohjeita Napoleonin haudalle kupolin alla. Ei mitään pelättävää, kaikki on hyvin yksinkertaista.

Varaa lippusi Les Invalidesiin

Miten Invalidimuseoon pääsee

kaksi junaa liikkeellä| © christian tokoto
kaksi junaa liikkeellä| © christian tokoto

Invalidimuseo on helposti saavutettavissa metrolla tai esikaupunkijunalla metron linjoilla 8 ja 13 sekä kaupungin tärkeimmän esikaupunkijunaverkoston RER-järjestelmän linjalla C. Voit matkustaa Invalidimuseoon metrolla tai esikaupunkijunalla. Suosittelen erityisesti jäämään pois Invalidesin asemalla, joka on osa näitä kolmea linjaa ja joka vie muutaman minuutin kävelymatkan jälkeen kompleksin pohjoiseen sisäänkäyntiin. Mutta se ei ole ainoa.

Voit myös jäädä La Tour Maubourgin asemalle metrolinjalla 8 tai Varennesin asemalle linjalla 13, jotka ovat lähempänä itse Les Invalidesia, mutta eivät välttämättä sisäänkäyntejä. Suosittelen, että jos tulet sisään etelän puolelta, jää pois jommallakummalla näistä kahdesta asemasta. Kummallakaan niistä ei ole ongelmia, äläkä ole huolissasi, jos et vielä osaa käyttää Pariisin metroa, koska järjestelmä on melko intuitiivinen, kunhan ymmärrät linjakartan.

Jos tulet esikaupunkialueelta tai olet menossa sinne, RER:n C-linja sopii sinulle täydellisesti; muuten sinulla ei ole mitään ongelmia käyttää metroa. Toisaalta, jos käytät pyörää osana retkeä tai Vélib' -palvelua, ympärillä on neljä asemaa, joten voit saapua ja lähteä mukavasti pyörällä.

Turistibussi

Olet ehkä ostanut yhden kaupungin parhaista turistibusseista. Jos näin on, voit olla varma, että Les Invalides on yhdellä reiteistä, joten voit tulla ja mennä sillä aikataulujen mukaan. Tätä varten on tärkeää varmistaa, että tarkistat reitin valitsemaltasi yhtiöltä.

Varaa Big Busin turistibussi

Mitä et voi jättää väliin Invalidimuseossa

punainen arkku| ©Manuel López Castro
punainen arkku| ©Manuel López Castro

Koko Invalides-kompleksi ei ole perinteinen museo, joten viimeisenä kannattaa jättää väliin Napoleon Bonaparten, puolta Eurooppaa ruoskinut entisen Ranskan vallankumousjohtajan, keisariksi muuttuneen Napoleon Bonaparten hauta. Tämä on epäilemättä koko rakennuksen tärkein osa, sillä kryptan ympärillä on myös Napoleonin muiden sukulaisten jäännökset.

Vaikka tämä on Les Invalidesin ja erityisesti armeijamuseon tärkein osa, se ei ole ainoa, joka kannattaa ottaa huomioon. Suosittelen, ettet jätä väliin molempien maailmansotien antiikkipanssareiden ja -aseiden kokoelmaa. Sen avulla voit nähdä kaikkien sotilasaseiden kehityksen Ranskassa.

Jos vierailet Suunnitelmien ja reliefien museossa, älä myöskään jätä väliin Bayonnen linnoituksen reliefipiirrosta, jonka saat heti sisään tullessasi ja joka on yksi koko museon vaikuttavimmista. Täällä on lukuisia kokoelmia, vaikka näyttelyt ovatkin yleensä tilapäisiä ja vaihtelevia, mutta yleensä ne keskittyvät linnoitusten ja sotilasrakenteiden reliefeihin.

Varaa lippusi Les Invalidesiin

Kuinka paljon aikaa tarvitset Musée des Invalidesin vierailuun?

Napoleonin haudalla vierailevat ihmiset| ©Presidencia de la República Mexicana
Napoleonin haudalla vierailevat ihmiset| ©Presidencia de la República Mexicana

Suosittelen, ettet käytä alle puolta päivää koko palatsin kiertämiseen, varsinkin jos haluat tehdä muutakin kuin käydä Napoleonin haudalla. Armeijamuseossa voit viettää helposti kaksi tai kolme tuntia riippuen siitä, kuinka yksityiskohtaisesti haluat tutustua kuhunkin Ranskan asevoimien kehitystä selittävään näyttelyyn.

Toisaalta kaksi muuta museota, Musée de l'Ordre de la Libération ja Musée des Plans et Reliefs, ovat paljon pienempiä, mutta niissä on todella jännittäviä näyttelyitä, joten suosittelen, ettet jätä käyttämättä tilaisuutta viettää vähintään tunti kummassakin, jotta voit tutustua niihin yksityiskohtaisesti.

Museoiden lisäksi Les Invalides on yksi koko Pariisin kauneimmista palatseista. Tämän paikan katsominen ansaitsee huomiosi, jotta voit nähdä sen kupolin yksityiskohtaisesti, mutta myös sen sisäpuutarhat ja huoneet. Se on upea paikka, jossa voit ottaa kuvia ja nauttia olostasi. Mikään tästä ei ole ristiriidassa noin kahden tunnin pikavierailun mahdollisuuden kanssa, varsinkin jos et ole kovin kiinnostunut museon näyttelyiden teemoista.

Varaa lippusi Les Invalidesiin

Invalidimuseon aukioloajat

Perhe poseeraa valokuvassa| ©Fernando Echeverria
Perhe poseeraa valokuvassa| ©Fernando Echeverria

Armeijamuseo, joka on koko Invalidien palatsin tärkein osa, **aukeaa klo 10 ja sulkeutuu klo 18.**00, vaikka tiistaisin on erityinen ilta-aukiolopäivä, joka sulkeutuu klo 21.00. Tänä iltakäyttöpäivänä pääsee vain Napoleonin haudan kupoliin, tilapäisnäyttelyihin, Ludvig XIV-Napoleonille omistettuun osastoon ja muutamaan muuhun.

Jos sinua kiinnostaa vierailla vain palatsissa tutustumassa sen rakenteisiin, sinun on hyvä tietää, että se toimii samoina aukioloaikoina kuin armeijamuseo, josta se on riippuvainen. Tämä pätee myös Suunnitelmien ja reliefien museoon, joka kuitenkin sulkeutuu kello 17.00 lokakuun ja maaliskuun välisenä aikana, joka on kylmin kuukausi. Jos vierailet Pariisissa talvella, on siksi tärkeää lähteä hieman etukäteen.

Koko vuoden ajan museot ja palatsi ovat suljettuina vain 1. tammikuuta, 1. toukokuuta ja 25. joulukuuta, joten sinulla on käytännöllisesti katsoen mikä tahansa päivä aikaa vierailla. Huomaa myös, että lipunmyyntipisteet sulkeutuvat puoli tuntia ennen museoiden ja palatsin sulkemisaikaa, joten yritä suunnitella sisäänpääsy viimeistään klo 17.30. Minun neuvoni on mennä aamulla, jotta voit lähteä noin kello 14 ja nauttia lounaan lähistöllä.

Matkavinkki

Toisinaan kirkko on suljettu liturgisista syistä tai jopa armeijamuseo voi olla suljettuna sotilaallisten muistotilaisuuksien vuoksi. Tämä on hyvin epätavallista, mutta on tärkeää ottaa asiasta selvää ennen matkaa, jotta ei tule fiaskoa.

Vinkkejä Invalides-museossa vierailuun

Mies Musée des Invalides -museon edessä| ©christian cardona suárez
Mies Musée des Invalides -museon edessä| ©christian cardona suárez

Invalidimuseo on yksi Pariisin parhaista palatseista ja yksi Pariisin pakollisista nähtävyyksistä ja kohteista. Parhaan kokemuksen saamiseksi on otettava huomioon useita asioita:

 • Siksi suosittelen, että yrität vierailla siellä heti kun se avataan, eli kello 10 aamulla.
 • Jos et tunne hyvin Pariisin julkista liikennettä, yritä tutkia metro- tai RER-karttaa etukäteen, jotta pääset asemalle ilman sekaannuksia.
 • Jos voit ostaa liput netistä ja ohittaa jonot, se on parasta. Muista, että eteläinen sisäänkäynti lipputoimistoineen on avoinna vain tiistaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin, joten pohjoisella sisäänkäynnillä voi olla enemmän väkeä, mikä voi viivästyttää suunnitelmiasi.
 • Älä unohda älypuhelinta tai kameraa, jotta voit ikuistaa tämän tilan, sillä voit ottaa runsaasti valokuvia, joskin tietyin rajoituksin.

Varaa lippusi Les Invalidesiin

Tämä on Invalides-museon myymälä

sotilasjäänteet| ©Osmar Valdebenito
sotilasjäänteet| ©Osmar Valdebenito

Pidätkö museokaupoista, matkamuistoista, päiväkirjoista ja kynistä? No, armeijamuseossa, joka on Invalidien kansallispalatsin tärkein laitos, on upea myymälä-kirjakauppa, josta löydät perinteisten matkamuistojen lisäksi myös yli 2 tuhatta sotahistoriallisia kokoelmia käsittelevää hakuteosta.

Jos siis haluat oppia sotahistoriaa, tämä on oikea paikka sinulle. Huomaa, että kauppa on avoinna lokakuusta maaliskuuhun maanantaista perjantaihin kello 13-17 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-17. Huhtikuun ja lokakuun välisenä aikana se on kuitenkin avoinna kello 10-18 viikon jokaisena päivänä.

Vaikka tämä on ainoa myymälä, Suunnitelmien ja reliefien museossa on toinenkin kirjakauppa, jossa on kokoelma perusteellisia tutkimuksia suunnitelmista ja reliefeistä, keskiaikaisista linnoituksista ja ranskalaisista linnoituksista yleensä sekä englanninkielisiä teoksia. Ja haluatko viedä kotiin matkamuiston? Täältä voit ostaa kaikenlaisia omaperäisiä matkamuistoja lasten leikeistä rakennettaviin pienoismalleihin, historiallisiin hahmoihin, mitaleihin, miniatyyritykkeihin ja moneen muuhun. Jäätkö ostamatta jotain?

Varaa lippu Les Invalidesiin

Missä syödä lähellä kohdetta Les Invalides

Ihmisillä on kädessään kaksi kahvia ja yksi viini| © Nathan Dumlao
Ihmisillä on kädessään kaksi kahvia ja yksi viini| © Nathan Dumlao

Ennen tai jälkeen vierailun, ruokailu on tärkeää, varsinkin jos kyseessä on lounas. Sinulla on siis useita vaihtoehtoja. Itse Palais National des Invalidesin sisällä on kaksi hyvin valikoitua ravintolaa tai kahvilaa, jotka voivat budjetistasi riippuen olla loistava vaihtoehto.

 • Café-ravintola Le Carré des Invalidesissa voit ostaa leivonnaisia noin 10 eurolla, voileipiä hieman yli 6 eurolla ja jopa lounasmenuja, jotka vaihtelevat tilauksesta riippuen 7-20 euroon.
 • Toinen vaihtoehto Les Invalidesin sisällä on Salon de thé Angelina, joka sijaitsee todella lähellä Napoleonin hautaa ja on enemmänkin kahvila tai kuten nimikin kertoo, teehuone, joka tarjoaa ranskalaisia leivonnaisia, voileipiä ja juomia. Tämä kahvila toimii vain lämpiminä kuukausina, huhtikuun ja marraskuun välisenä aikana, koska se sijaitsee puutarhassa ja maksaa enemmän.
 • Au Canon des Invalides, joka sijaitsee osoitteessa 54 Rue Saint-Dominique, on paras vaihtoehto, jos haluat lounastaa ja säästää rahaa perinteisessä ravintolassa. Pääset sinne kävelemällä muutaman kadun, ja löydät paikan, jossa saat epäilemättä tarpeeksesi reilulla 13 eurolla. Saat täydellisen aterian, jossa on kansainväliseen ruokalistaan perustuva liha, lisukkeet, juoma ja jälkiruoka.

Varaa lippusi Les Invalidesiin