Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Kuinka käyttää Pariisin metroa

Pariisin käytetyin liikenneväline on metro. Sen käytön osaaminen on tärkeää, jotta saat kaiken irti oleskelustasi ja voit vierailla kaikissa nähtävyyksissä, joita kaupungilla on tarjottavanaan.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

6 minuuttia luettu

Kuinka käyttää Pariisin metroa

Rue de Montmartre, Pariisi | ©John Towner

Vaikka mikään ei voita kävelyä kaupunkiin tutustumisessa, Pariisin koon vuoksi on joskus välttämätöntä käyttää julkisia liikennevälineitä, jotta voit nähdä kaiken Pariisissa olevan nähtävän. Ranskalaisessa kaupungissa on hyvä kaupunkibussiverkosto, mutta metro on epäilemättä paras tapa liikkua kaupungissa.

Pariisin metro on ollut käytössä yli 100 vuotta, ja kaupunki on nykyaikaistanut ja laajentanut sitä, jotta se olisi yksi Euroopan suurimmista maanalaisista liikennejärjestelmistä. Sen hyödyllisyydestä on osoituksena se, että asemien välinen etäisyys (yli 200) on yleensä enintään 500 metriä.

Miten Pariisin metro toimii

Metron sisäänkäynti| ©Loïc DAYANT
Metron sisäänkäynti| ©Loïc DAYANT

Ensimmäiseksi on hyvä tietää, että Pariisin metron lippujavoi ostaa joko asemien itsepalveluautomaateista tai lipputoimistoista. Kaikki jälkimmäiset eivät yleensä ole auki, joten suosittelen opettelemaan lippuautomaattien käytön.

Yksi automaattien eduista lipputiskeihin verrattuna on se, että ohjeet ovat saatavilla useilla kielillä, myös espanjaksi. Yksi vinkkini Pariisiin matkustaville on kuitenkin yrittää opetella hieman ranskaa.

Kun olet ostanut lippusi, sinun on työnnettävä se aseman kääntöportteihin päästääksesi läpi. Älä koskaan unohda noutaa kulkulupaa tai lippua, kun olet läpäissyt turvasulun. Huomaa, että toisin kuin RER:ssä, tarvitset sen poistuaksesi määränpääasemalta, ja jos sinulla ei ole sitä mukanasi, voit joutua maksamaan suuria sakkoja, jos vartija kysyy sitä sinulta.

Vaikka se saattaa tuntua itsestään selvältä, varmista, että tiedät, mitä linjaa etsit ja mihin suuntaan juna kulkee. Jokaisella laiturilla näet, kuinka kauan kestää, ennen kuin juna saapuu, vaikka odotusaika Pariisissa on yleensä enintään 4 minuuttia.

Toisin kuin muissa kaupungeissa, sinun on painettava painiketta päästäksesi vaunuun, sillä ovet eivät avaudu automaattisesti. Sinun on tehtävä samoin poistuaksesi junasta.

Varaa opastettu kierros Pariisissa

Metron ja RER:n väliset erot

Metroa odotellessa| ©Petar Avramoski
Metroa odotellessa| ©Petar Avramoski

Monia matkustajia saattaa hämmentää kahden samanlaisen liikennevälineen, kuten metron ja RER:n (Réseau Express Régional), olemassaolo. Jälkimmäinen toimii eräänlaisena esikaupunkijunana, joka vie sinut Pariisin lähistöllä mutta kaupungin ulkopuolella sijaitseviin paikkoihin.

RER-linjoja on viisi, mutta käytät niistä todennäköisesti vain kolmea vierailusi aikana:

RER puolestaan muistuttaa metroa siinä mielessä, että molemmat kulkevat kaupungin keskustan läpi, vaikka kustannukset, nopeus ja junatyypit ovatkin erilaiset. Jos käytät esimerkiksi RER Express -junaa, on tärkeää tietää, että se ei pysähdy joka asemalla.

Toinen tärkeä näkökohta on se, että eroista huolimatta voit käyttää samaa lippua molempiin liikenn emuotoihin, jos sinun on vaihdettava niiden välillä.

Varaa matkasi Versaillesiin Pariisista

Pariisin metroalueet

Metro kartta| ©Parisando
Metro kartta| ©Parisando

Kun katsot Pariisin metron karttaa, huomaat, että kaupunki on jaettu vyöhykkeisiin. Se on eräänlainen kuvitteellinen kehä, joka jakaa kaupungin ja joka on tärkeä, kun on kyse maanalaisen liikenteen käytöstä, sillä se vaikuttaa kuljetuskustannuksiin.

Sinun ei kuitenkaan kannata huolestua liikaa, sillä suurin osa hotelleista ja nähtävyyksistä on keskittynyt vyöhykkeille 1-3. Normaalisti poistut näiltä alueilta vain, jos olet menossa Pariisin Disneylandiin, Versaillesiin tai Charles de Gaullen tai Orlyn lentoasemille.

Varaa lentokenttäkuljetus

Pariisin metron hinnat

Raha| ©cottonbro
Raha| ©cottonbro

Useimmat Pariisissa muutamaksi päiväksi vierailevat ostavat metrolipun nimeltä T+. Tämä on halvin ja helpoin vaihtoehto, mutta kannattaa laskea, kannattaako ostaa lippu.

T+-metrolippu on tarkoitettu vain yhteen matkaan, ja sitä voi käyttää myös RER-, raitiovaunu- ja bussimatkoilla.

Kukin näistä lipuista maksaa hieman alle 2 euroa, mutta jos ostat 10 tällaista lippua, saat noin 40 sentin alennuksen per matka. Kumpikin näistä vaihtoehdoista (kertalippu ja 10 matkan lippu) voidaan ostaa asemien lipputoimistoista tai lippuautomaateista, joissa on englanninkieliset ohjeet.

10 lipun alennusvaihtoehto on erityisen kiinnostava, jos matkustat pienessä ryhmässä eikä passin ostaminen ole kätevää.

Metro T+ -lipulla voit matkustaa vyöhykkeillä 1 ja 2 sekä metrolla että RERillä. Se kattaa suuren osan kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, kuten Pariisin tärkeimmät museot.

Pariisin metroliput

Pariisi-passi| ©AntisocialClub
Pariisi-passi| ©AntisocialClub

Jos oleskelusi Pariisissa on pitkä(noin4 päivää tai enemmän) ja aiot käyttää metroa hyvin usein, kannattaa yleensä ostaa jokin nykyisistä kulkuluvista. Huomaa, että tämä kuljetus ei enää sisälly Paris Pass -turistikorttiin, vaikka se on edelleen mielenkiintoinen vierailukohde.

Näillä kulkuluvilla voit käyttää kaikkia liikennevälineitä pääkaupungin eri alueilla. Jos olet kiinnostunut, voit valita seuraavista vaihtoehdoista:

 • Paris Visite: Vielä jokin aika sitten tämä passi sisältyi Paris Passiin, mutta nyt se on ostettava erikseen. Sen hallussaan pitäminen mahdollistaa rajoittamattoman matkan 2-6 päivän ajan, riippuen siitä, mistä liikennemuodosta maksat. Se sisältää myös alennuksia joihinkin nähtävyyksiin.
 • Navigo Pass: Periaatteessa tämä passi mahdollistaa samantyyppisen matkustamisen kuin Paris Visite -lippu, mutta se on voimassa vain kokonaisia viikkoja eli maanantaista sunnuntaihin. Ostaaksesi sen tarvitset passikokoisen valokuvan.

Alle 4-vuotiaat lapset matkustavat metrolla ilmaiseksi, ja 4-10-vuotiaat lapset maksavat puolet.

Osta Paris Pass

Pariisin metron aikataulut ja vuoroväli

Pariisin metron sisällä| ©Davyn Ben
Pariisin metron sisällä| ©Davyn Ben

Pariisin metron jokaisen linjan ensimmäinen juna lähtee aamulla klo 05:30, ja viimeinen juna lähtee sunnuntaista torstaihin klo 13:15 illalla ja perjantaisin ja lauantaisin klo **14:**15.

Jos haluat tietää, onko juna päivän viimeinen, sinun tarvitsee vain katsoa junan etuosan valoja: jos ne vilkkuvat, kyseessä on päivän viimeinen juna. Jos olet epäonninen ja myöhästyt siitä, voit liikkua Pariisissa vain jollakin yöbussilla.
Noctilien yöbussit tai soita taksi.

Tiheys vaihtelee vuorokaudenajasta riippuen, mutta yleensä sinun ei tarvitse odottaa kuin 4 minuuttia suurimman osan päivästä.

Pariisin metron päälinjat

Pariisin asema| ©Kurt Sunkel
Pariisin asema| ©Kurt Sunkel

Pariisin metrolla on 16 linjaa, jotka täydentävät noin 200 kilometrin pituista liikenneverkkoa. Kaupungissa on yli 300 asemaa, joten yhdenkään pariisilaisen tai vierailijan ei tarvitse kävellä liian kauas löytääkseen aseman.

Jokainen linja on numeroitu ja värikoodattu, jotta voit helposti erottaa ne toisistaan kartalla.

Jos vierailet kaupungissa tutustuaksesi sen parhaisiin museoihin, muistomerkkeihin tai puutarhoihin, käytät todennäköisesti vain muutamia linjoja. Tältä osin on kolme, jotka erottuvat muista:

 • Linja 12: Tällä linjalla pääset tutustumaan mielenkiintoiseen Montmartren kaupunginosaan, ja sillä on useita mahdollisuuksia päästä Sacré-Coeurin basilikalle. Concorde-asemalta pääsee myös ihanteellisesti Jardin des Tuileries -puistoon, joka sijaitsee aivan Louvre-museon vieressä. Seuraavat pysähdyspaikkasi sopivat erinomaisesti myös Musée d'Orsayn vierailuun.
 • Linja 6: Charles de Gaulle Etoilen asema linjalla 6 vie sinut hyvin lähelle Champs Elysées'tä ja Riemukaarta. Toisaalta, jos nouset junasta Trocaderon pysäkillä, joka sijaitsee samannimisellä aukiolla, saat upean näkymän Eiffel-tornille. Linjalla 6 pääset myös Montparnasse-tornille ja Pariisin katakombeihin.
 • Linja 1: Tämän linjan reitti yhdistää muun muassa Champs Elysées'n ja Riemukaaren. Toisaalta, jos jäät pois Concorde- tai Tuileries-asemalla, voit helposti käydä Louvressa. Matkaa voi jatkaa Ile de la Cite-saarelle, jossa voit nähdä upean Notre Damen katedraalin tai Conciergerien.

Osta liput Louvren museoon

Merkitse nämä asemat muistiin, jotta pääset helpommin perille

Kun matkustat Pariisin metrolla, ei ole vain tärkeää tuntea kunkin linjan reitti. Niiden asemien nimien tunteminen, joista olet eniten kiinnostunut, on tärkeää, jotta et päädy jäämään pois junasta väärässä paikassa. Tässä on joitakin niistä, joita saatat tarvita:

 • Champ de Mars: Champs de Mars ja Eiffel-torni
 • Ooppera: Opera Garnier
 • Trocadero: Trocaderon aukio ja Eiffel-torni
 • Abbesses: Montmartre
 • Louvre Rivoli: Louvre-museo
 • Cité: Notre Damen katedraali
 • Saint Germain de Prés: St. Germainin kaupunginosa

Pariisin metroasemat, joissa kannattaa käydä

Arts et Métiers -asema| ©Clicsouris
Arts et Métiers -asema| ©Clicsouris

Pariisin metro ei ole vain loistava liikenneväline, vaan monet sen asemista ovat myös omia nähtävyyksiään. Joissakin vanhemmissa on jugendtyyliset sisäänkäynnit, kun taas joissakin nykyaikaisemmissa on pyritty antamaan suunnitteluun alkuperäistä ilmettä.

Yksi houkuttelevimmista on Arts et Métiers -asema (linjat 3 ja 11), joka on sisustettu Jules Vernen romaaneja muistuttavaan tyyliin. Cluny - La Sorbonnen asemalla kannattaa puolestaan käydä katsomassa sen kattoja koristavat upeat mosaiikit. Cité-aseman läpi kulkiessasi kannattaa myös vilkaista ylös, jotta näet sen retrotyyliset kattokruunut.

Muilla asemilla, joita kutsutaan kulttuuriasemiksi, on myös kohokohtia. Esimerkiksi Louvre-Rivoli on koristeltu kopioilla joistakin Louvren tärkeimmistä teoksista.

Vaikka on monia asemia, joissa on taiteellinen muotoilu tai koristelu, viimeinen suositukseni on Abbesses. Ei ainoastaan siksi, että se on koko Pariisin verkoston syvin, vaan myös siksi, että siellä on upea fresko, joka kuvaa erästä Ranskan historian ajanjaksoa.

Yleisiä vinkkejä metron käyttöön Pariisissa

Tutustu metron karttaan| ©romain passelande
Tutustu metron karttaan| ©romain passelande

Loistava apuväline Pariisin metrossa liikkumiseen ilman ongelmia on ladata Next Stop -sovellus, joka on kaupungin liikennejärjestelmän hallinnoinnista vastaavan RATP-yhtiön virallinen sovellus.

Sovellus on saatavilla 10 kielellä, myös englanniksi, ja se sisältää lyhyitä äänioppaita joihinkin Pariisin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Jos olet huolissasi datamaksuista, olet onnekas, sillä sitä voi käyttää offline-tilassa.

On myös mielenkiintoista tietää, että monilla Pariisin metroasemilla on ilmainen WiFi, eikä niihin tarvitse rekisteröityä etukäteen.

Jos olet huolissasi turvallisuudesta, sinun on hyvä tietää, että koko verkkoa valvovat jatkuvasti vartijat, tarkastajat ja turvakamerat. Vilkkaimmilla alueilla kannattaa kuitenkin aina pitää silmällä omaisuuttasi, sillä alueella saattaa olla taskuvarkaita, jotka yrittävät käyttää väkijoukkoja hyväkseen.