Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Miten päästä ympäri Amsterdamia

Jotta saat Amsterdamista kaiken irti, sinun on tiedettävä, miten kaupungissa liikutaan. Kerron sinulle kaikista vaihtoehdoista, kuten pyöräilystä tai vesitaksista.

Ana Caballero

Ana Caballero

5 minuuttia luettu

Miten päästä ympäri Amsterdamia

Polkupyörät Amsterdamissa | ©Gaurav Jain

Suurimmassa osassa Amsterdamia voi liikkua helposti kävellen tai polkupyörällä, mutta älä unohda matkustaa raitiovaunuilla, jotka kulkevat kaupungin kaduilla. Metro voi olla hyödyllinen myös silloin, kun vierailet kauempana sijaitsevissa kohteissa. Linja-autot ovat vähiten suosittuja, mutta niitä on.

Paras tapa nähdä Amsterdam eri näkökulmasta on kuitenkin matkustaa lautalla. Voit nauttia upeista näköaloista, ja kaikki on ilmaista!

Muista vain, että kaupungin julkinen liikennejärjestelmä GVB Amsterdam on täysin käteisvapaa.

Siirry osoitteeseen

Kävely Amsterdamissa| ©Jean Carlo Emer
Kävely Amsterdamissa| ©Jean Carlo Emer

Toisin kuin muilla Euroopan kaupunkialueilla, Amsterdamissa on tasaisen luonteensa ja suhteellisen kompaktin pohjapiirroksensa ansiosta ihana kävellä ympäriinsä.

Amsterdamissa on useita pyöräteitä, raitiovaunulinjoja ja jalankulkuväyliä, ja kaupunki on tottunut käyttämään erilaisia julkisia liikennevälineitä, mikä luo turvallisuuden tunnetta. Ihanteellinen hyvän kävelyn ystäville.

Alankomaiden pääkaupungissa on tarjolla useita kävelykierroksia, joilla voit venytellä jalkojasi ja nauttia raittiista ilmasta erityisesti kaupungin puistoissa.

Varaa opastettu kierros Amsterdamissa

Raitiovaunulla

Amsterdamin raitiovaunu| ©Gary Todd
Amsterdamin raitiovaunu| ©Gary Todd

Useimmat siniset ja harmaat raitiovaunut kulkevat useimpia kaupungin pääkatuja pitkin. Raitiovaunureittejä on 14, joista 9 (linjat 2, 4, 11, 12, 13, 14, 17, 24 ja 26) alkaa ja päättyy päärautatieasemalta, joten voit aina palata sinne, jos eksyt ja joudut aloittamaan alusta.

Linjat 2, 3, 5 ja 12 ovat hyödyllisiä Amsterdamin tärkeimpiin museoihin tutustumiseen, nimittäin kaupungin eteläosaan ja Museumpleinille. Raitiovaunu 2 kulkee päärautatieasemalta ja kulkee monien kaupungin tärkeimpien nähtävyyksien kautta. Jos siis haluat käydä Dam-aukiolla, Prinsengrachtin ja Keizersgrachtin kanaaleilla, Leidsepleinillä ja Rijksmuseumissa, valitse linja 2.

Raitiovaunuissa on automaattisesti avautuva ovi, joka on yleensä takana.Nuolilla varustetut osoittimet osoittavat tien ovelle. Jos haluat nousta ra itiovaunuun, jossa ei ole nuolimerkkejä, paina pääoven vieressä olevaa painiketta, joka on tietenkin raitiovaunun ulkopuolella. Jos haluat poistua junasta, sinun on ehkä painettava painiketta, jossa on "ovet auki" -grafiikka. Raitiovaunun ovet sulkeutuvat automaattisesti ja melko nopeasti, joten älä viivy liian kauan.

Ferryn toimesta

Amsterdam lautta| ©Ed Webster
Amsterdam lautta| ©Ed Webster

GVB:n lautat ovat ilmaisia kaikille matkustajille, ja ne yhdistävät kaupungin keskustan ja Amsterdamin pohjoispuolella sijaitsevan Noordin (pohjoinen) kaupunginosan IJ-väylän kautta. Jos et voi valita risteilyä Amsterdamin kanaaleilla, sinulla on tämä vaihtoehto. Vähemmän mukava ja ylellinen, mutta ilmainen.

Useimmat lautat lähtevät Waterplein Westistä, Centraal Stationin takaa. Pääreitti vie sinut Buiksloterwegille (josta pääset esimerkiksi Eye Film Instituten ja A'dam Towerin nähtävyyksiin), ja matkat kestävät hieman yli 5 minuuttia, ja lautat lähtevät 4-12 minuutin välein koko päivän ajan.

Toiseksi tunnetuin reitti vie sinut NDSM-Werfiin. Matka kestää 14 minuuttia, ja lautat kulkevat maanantaista perjantaihin kello 6.45 keskiyöhön ja viikonloppuisin kello 7.15.

Kolmas mahdollisesti kiinnostava reitti vie IJpleiniin, joka sijaitsee itäisemmällä puolella ja pohjoisrannikolla. Lautat kulkevat 7-15 minuutin välein ja ovat toiminnassa aamukuudesta puoli seitsem ästä keskiyöhön.

Varaa veneretki Amsterdamissa

Taksilla

Taksi| ©Rodolfo Clix
Taksi| ©Rodolfo Clix

Ennen Amsterdamissa ei voinut ottaa taksia mistään päin, mutta nykyään taksit luultavasti pysähtyvät, jos otat taksin. On kuitenkin parasta löytää yksi taksitolpista, joita on ympäri kaupunkia, yleensä luksushotellien läheisyydessä, tärkeimmillä aukioilla, kuten Damilla, Spuilla, Rembrandtpleinillä, Westermarktilla ja Leidsepleinillä, sekä tietysti Centraal-asemalla.

Taksit ovat taksamittareita, niiden katolla on kyltit ja niissä on yleensä siniset numerokilvet. Hotellin vastaanottohenkilökunta voi myös kutsua sinulle taksin, jos pyydät sitä.

Hintoja säännellään yhdenmukaisesti koko kaupungissa. Mittari alkaa 3,19 eurosta, ja kilometriltä peritään 2,35 euroa. Jos et näe taksitolppaa, voit soittaa Taxi Centrale Amsterdamiin (puh. 020/777-7777), jonka hintaan sisältyy tippi.

Voit myös pyytää lisäpalvelua, kuten apua matkatavaroiden kanssa tai hyödyllistä keskustelua. Itse asiassa useimmat Amsterdamin taksinkuljettajat pitävät keskustelusta ja ovat varsin hyvin perillä kaupungistaan, joten kannattaa hyödyntää tätä.

Uber

Uberin tilaaminen| ©freestocks.org
Uberin tilaaminen| ©freestocks.org

UberBLACK on käytettävissä myös kaupungissa Schipholin lentoasemalle ja lentoasemalta. Yleensä lentokenttämaksut ovat UberBLACKilla hieman halvempia kuin taksilla (noin 35-40 € verrattuna 45-50 €). Joka tapauksessa suosittelen postausta, jossa on lisätietoja lentokentän ja Amsterdamin välisistä kuljetuksista.

Autolla

Ajaminen kaupungin läpi| ©Jackson David
Ajaminen kaupungin läpi| ©Jackson David

Jos aiot viipyä Amsterdamissa yhden päivän tai kaksi päivää, ei kannata vuokrata autoa, sillä julkinen liikenne toimii erittäin tehokkaasti ja useimmat nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä toisistaan. Lisäksi kadut ovat kapeita, monet niistä ovat yksisuuntaisia, ja kaikki ovat täynnä pyöräilijöitä. Lyhyesti sanottuna kaupungissa ajaminen on painajainen.

Jos kuitenkin matkustat Amsterdamin ulkopuolelle, on yleensä halvempaa varata vuokra-auto verkossa. Kokeile AutoSlashia, joka on yksi Amsterdamin suositeltavimmista vaihtoehdoista. Jos haluat lisätietoja Amsterdamista lähtevistä retkistä, tämä viesti on hyödyllinen.

Muista myös, että pysäköintimahdollisuuksia on kaupungissa rajoitetusti, mutta lähiöissä on runsaasti Park + Ride -vaihtoehtoja, joiden hinnat alkavat 8 eurosta 24 tunniksi. Jos haluat ehdottomasti pysäköidä kaupungissa, keskustassa on nimettyjä pysäköintialueita, joista matkailijoille hyödyllisimmät ovat Waterlooplein (Valkenburgerstraat 238) tai Beursplein 15. Ne maksavat 3-8 euroa tunnilta.

Tärkeitä neuvoja

Älä ota riskiä jättää autoasi kadulle pidemmäksi aikaa, sillä kaupungin julkinen pysäköinti on tiukasti valvottua. Jos syyllistyt rikkomukseen, autosi saatetaan hinata pois, ja sinun on maksettava enintään 373 euron sakko (käteismaksuja ei hyväksytä).

Jos autosi joudutaan valitettavasti hinaamaan, noutopaikka sijaitsee osoitteessa Daniël Goedkoopstraat 9 ja on avoinna joka päivä koko päivän ajan.

Pyörällä

Polkupyörät ovat käytetyin liikenneväline kaikkialla Alankomaissa.| ©Anneke Vermeulen
Polkupyörät ovat käytetyin liikenneväline kaikkialla Alankomaissa.| ©Anneke Vermeulen

Pyöräily on hyvin yleistä Amsterdamissa, ja hyvästä syystä, sillä pyöräteitä on satoja ja taas satoja kilometrejä. Toisin sanoen kaupunki on polkupyörien kasvualusta. Lisäksi kaupungin tasaisen luonteen ansiosta Amsterdamin pyöräretket ovat erittäin hyödyllisiä, kun haluat tutustua mielenkiintoisimpiin nähtävyyksiin.

Yksi yleisimmistä Amsterdamin pyörävuokraamojen nimistä on MacBike. MacBikella on useita varattuja paikkoja eri puolilla kaupunkia, ja se on erinomainen vaihtoehto vuokrata pyörä, jos haluat tutustua kaupunkiin kahdella pyörällä. Heidän polkupyöriensä hinnat alkavat jo 5 eurosta tunnilta perusmallilla, jossa on jalkajarru (peruutus jarrutukseen).

Voit yleensä vuokrata pyörän kello 9-18. Pyörät on kuitenkin palautettava aukioloaikoina. Toisaalta, jos sinulla on Amsterdamin nähtävyyspassi, saat 25 prosentin alennuksen lähes kaikista vuokraamistasi pyöristä. Lue lisää Amsterdamin Sightseeing Passista täältä.

Varaa pyöräretki Amsterdamissa

Vinkkejä Amsterdamin julkisen liikenteen käyttöön

Amsterdam Pass| ©HappyW
Amsterdam Pass| ©HappyW

Paikalliset käyttävät julkisissa liikennevälineissä maksamiseen sähköistä muovikorttia, OV-chipkaartia. Tämä ei ole paras vaihtoehto lyhytaikaiseen oleskeluun, sillä pelkkä kortti maksaa 7,50 euroa. Jos aiot viipyä Amsterdamissa vähintään 5 päivää, se voi kuitenkin olla hyödyllinen.

Jos aiot käyttää julkisia liikennevälineitä hyvin usein, paras vaihtoehto on ostaa yhden tai useamman päivän kortti: 24 tunnin (8 €), 48 tunnin (13,50 €), 72 tunnin (19 €), 96 tunnin (24,50 €), 120 tunnin (29,50 €), 144 tunnin (33,50 €) ja 168 tunnin (36,50 €) kortti. 4-11-vuotiaille lapsille on tarjolla alennettuja hintoja, ja alle 3-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi.

Kaupungin julkinen liikenne on myös ilmaista, kun ostat I Amsterdam City Card -kortin. Kummallakin kortilla riittää, että pidät korttia sähköistä lukijaa vasten matkan alussa ja lopussa.

Amsterdamin GVB:n keskeiset tiedotus- ja korttimyyntipisteet ovat GVB Tickets & Info, Stationsplein, vastapäätä päärautatieasemaa ja Amsterdamin matkailuneuvonnan vieressä. Ne ovat avoinna maanantaista perjantaihin klo 7-21, lauantaisin klo 8-21 ja sunnuntaisin klo 9-21. Lisäksi lippuja on saatavilla GVB:n ja Alankomaiden rautateiden lipputoimistoista metro- ja juna-asemilla, lippuautomaateista metro- ja juna-asemilla sekä tietyillä raitiovaunulinjan 2 pysäkeillä.

Raitiovaunu-, bussi- ja metroverkko on käytössä kello 6.00-12.30. Yöbussit kulkevat myös kello 3.00-7.00.

Jos olet huolissasi ympäristövaikutuksistasi etkä halua pyöräillä, voit liikkua kaupungissa riksalla (polkupyörätaksilla ). Ne ovat puhtaita, suhteellisen mukavia ja liukuvat helposti vilkkailla kaduilla. Riksat ovat hyvin yleisiä kaikkialla kaupungissa, mutta erityisesti Centraal Stationin, Leidsepleinin, Museumpleinin ja Waterloopleinin ympäristössä, tai voit tilata ekotaksin etukäteen.

Voit ottaa yhteyttä Amsterdam Fietstaxiin (puh. 065/348-1860). Keskustan sisäiset matkat maksavat yleensä noin 10 euroa, ja puolen tunnin kierrokset maksavat 25 euroa.