Miten päästä ympäri Amsterdamia

Jotta saat Amsterdamista kaiken irti, sinun on tiedettävä, miten kaupungissa liikutaan. Kerron sinulle kaikista vaihtoehdoista, kuten pyöräilystä tai vesitaksista.

Ana Caballero

Ana Caballero

5 minuuttia luettu

Miten päästä ympäri Amsterdamia

Polkupyörät Amsterdamissa | ©Gaurav Jain

Jalkaisin, pyörällä, raitiovaunulla, metrolla, bussilla? Amsterdamissa voi liikkua monella tavalla. Paras tapa nähdä Amsterdam eri näkökulmasta on kuitenkin matkustaa lautalla. Nautit upeista näkymistä, ja kaikki on ilmaista!

Muista kuitenkin, että kaupungin julkinen liikennejärjestelmä, GVB Amsterdam, on täysin käteisvapaa. Selitän jokaisen liikennemuodon tarkemmin alla.

Amsterdamissa liikkuminen kävellen

Kävely Amsterdamissa| ©Jean Carlo Emer
Kävely Amsterdamissa| ©Jean Carlo Emer

Toisin kuin muilla Euroopan kaupunkialueilla, Amsterdamissa on tasaisen luonteensa ja suhteellisen kompaktin pohjapiirroksensa ansiosta ihana liikkua kävellen.

Alankomaiden pääkaupungissa järjestetään useita kävelykierroksia, joilla voit venytellä jalkojasi ja nauttia raittiista ilmasta erityisesti puistoissa.

Koska jalankulkijat kuitenkin jakavat jalkakäytävän polkupyörien ja skoottereiden kanssa, sinun on varottava autojen lisäksi myös näitä liikennemuotoja ja kunnioitettava niiden tilaa sekä erilaisia opasteita. Jos et ole tottunut tähän, se voi olla aluksi pieni järkytys.

Varaa opastettu kierros Amsterdamissa

Raitiovaunulla, mielenkiintoinen vaihtoehto

Amsterdamin raitiovaunu| ©Gary Todd
Amsterdamin raitiovaunu| ©Gary Todd

Useimmat siniset ja harmaat raitiovaunut kulkevat useimpia kaupungin pääkatuja pitkin. Raitiovaunureittejä on 14, joista 9 (linjat 2, 4, 11, 12, 13, 14, 17, 24 ja 26) alkavat ja päättyvät päärautatieasemalta, joten voit aina palata sinne, jos eksyt ja joudut aloittamaan alusta.

Linjat 2, 3, 5 ja 12 ovat käteviä, kun haluat vierailla Amsterdamin tärkeimmissä museoissa eli eteläisessä kaupunginosassa ja Museumpleinillä. Jos haluat esimerkiksi käydä Dam-aukiolla, Prinsengrachtin ja Keizersgrachtin kanaaleilla, Leidsepleinillä ja Rijksmuseumissa, valitse linja 2.

Jos haluat poistua raitiovaunusta, sinun on ehkä painettava painiketta, jossa on "ovet auki" -kuva. Raitiovaunun ovet sulkeutuvat automaattisesti ja melko nopeasti, joten älä viivyttele liian kauan.

Liikkuminen Amsterdamissa bussilla

Amsterdamin bussit| ©Tim Castricum
Amsterdamin bussit| ©Tim Castricum

Vaikka hollantilaiset matkustavat mieluiten raitiovaunuilla, Amsterdamissa on myös mahdollisuus liikkua kaupungissa julkisilla busseilla sekä päivällä että yöllä. Vaikka päivällä en suosittele sitä turistina, koska on mielenkiintoisempaa käyttää raitiovaunua, yöllä asiat muuttuvat. Sitä paitsi hinta on sama kuin raitiovaunulla.

Lisäksi jätän tähän linkkiin kartan, jossa on kaikki Amsterdamin julkisen liikenteen reitit, jotta tiedät niiden pysäkit.

Suosittelen kuitenkin turistina varaamaan Amsterdamin turistibussin, joka kulkee kaupungin tunnusomaisimpien alueiden läpi ja jonka kyydistä voit nousta ja poistua missä ja milloin haluat.

Varaa Amsterdamin kiertoajelubussi

Liikkuminen Amsterdamissa lautalla

Amsterdamin lautta| ©Ed Webster
Amsterdamin lautta| ©Ed Webster

GVB:n lautat ovat kaikille matkustajille ilmaisia, ja ne yhdistävät kaupungin keskustan ja Amsterdam-Noordin (pohjoisen) IJ-vesiväylän kautta. Jos et voi varata laivakierrosta Amsterdamissa, sinulla on tämä vaihtoehto. Vähemmän mukava ja ylellinen, mutta ilmainen.

Useimmat lautat lähtevät Waterplein Westistä, Centraal-aseman takaa.

  • Pääreitti vie Buiksloterwegille (josta pääset esimerkiksi Eye Film Instituten ja A'dam Towerin kaltaisiin nähtävyyksiin). Matka kestää hieman yli 5 minuuttia, ja lauttoja kulkee 4-12 minuutin välein koko päivän ajan.
  • Toiseksi tunnetuin reitti vie sinut NDSM-Werfiin. Matka kestää 14 minuuttia, ja lautat kulkevat maanantaista perjantaihin kello 6.45 keskiyöhön ja viikonloppuisin kello 7.15.
  • Kolmas mahdollisesti kiinnostavareitti vie sinut itäisemmälle ja pohjoisrannikolla sijaitsevalle IJpleinille, jonka lautat kulkevat 7-15 minuutin välein ja ovat toiminnassa kello 6:30 aamusta keskiyöhön.

Varaa laivamatka Amsterdamissa

Taksilla, joka sopii täydellisesti, jos haluat liikkua Amsterdamissa mukavasti

Taksi| ©Rodolfo Clix
Taksi| ©Rodolfo Clix

Tässä tapauksessa on parasta löytää jokin taksitolppa. Niitä on ympäri kaupunkia, yleensä luksushotellien läheisyydessä, tärkeimmillä aukioilla, kuten Damilla, Spuilla, Rembrandtpleinillä, Westermarktilla ja Leidsepleinillä, sekä tietysti Centraalin asemalla.

Takseissa on mittarit, kattokyltit ja yleensä siniset numerokilvet. Hotellin vastaanoton henkilökunta voi myös kutsua sinulle taksin, jos tarvitset sellaista.

Hinnat on säännelty tasapuolisesti koko kaupungissa, ja mittari alkaa 3,19 eurosta, ja kilometriltä peritään 2,35 euroa. Jos et näe taksitolppaa, voit soittaa Taxi Centrale Amsterdamiin (puh. 020/777-7777), hinta sisältää tippiä.

Uber, samanlainen kuin taksi, mutta halvempi

Uberin tilaaminen| ©freestocks.org
Uberin tilaaminen| ©freestocks.org

UberBLACK on saatavilla myös kaupungissa Schipholin lentoasemalle ja lentoasemalta.

Yleensä lentokenttämaksut ovat UberBLACKilla hieman halvempia kuin taksilla (noin 35 €-40 € verrattuna 45 €-50 €). Suosittelen joka tapauksessa postausta, josta löytyy lisätietoa lentokentän ja Amsterdamin välisistä kuljetuksista.

.

Autolla, paras tapa kiertää nähtävyyksiä

Autolla kaupungissa| ©Jackson David
Autolla kaupungissa| ©Jackson David

Ei kannata vuokrata autoa, jos aiot viipyä Amsterdamissa yhden tai kaksi päivää, sillä julkinen liikenne on erittäin tehokas ja useimmat nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Lisäksi kadut ovat kapeita, monet ovat yksisuuntaisia, maksullisia pysäköintipaikkoja on rajoitetusti ja kaikki ovat täynnä pyöräilijöitä. Lyhyesti sanottuna kaupungissa ajaminen on painajainen. Jos kuitenkin matkustat Amsterdamin ulkopuolella, on yleensä halvempaa varata vuokra-auto.

Kokeile AutoSlashia, joka on yksi Amsterdamin suositeltavimmista vaihtoehdoista. Jos haluat tutustua Amsterdamista lähteviin retkiin, tämä postaus on hyödyllinen. Ja jos haluat välttämättä pysäköidä kaupungissa, suosittelen kahta pysäköintialuetta: Waterlooplein (Valkenburgerstraat 238) tai Beursplein 15. Ne veloittavat 3-8 euroa tunnilta.

.

Tärkeitä neuvoja

Älä ota riskiä jättää autoasi kadulle pidemmäksi aikaa, sillä kaupungin julkista pysäköintiä valvotaan erittäin tiukasti. Jos syyllistyt rikkomukseen, autosi todennäköisesti hinataan pois, jolloin sinun on maksettava jopa 373 euron sakko (käteismaksuja ei hyväksytä).

Jos autosi valitettavasti hinataan pois, keräysalue sijaitsee osoitteessa Daniël Goedkoopstraat 9 ja on avoinna joka päivä koko päivän.

Pyöräily kuin paikallinen

Pyöräily on käytetyin liikenneväline koko Alankomaissa.| ©Anneke Vermeulen
Pyöräily on käytetyin liikenneväline koko Alankomaissa.| ©Anneke Vermeulen

Pyöräily on hyvin yleistä Amsterdamissa, sillä pyöräteitä on satoja ja taas satoja kilometrejä. Kaupunki on polkupyörien kasvualusta. Lisäksi Amsterdamissa voi varata pyöräretkiä, niitä on paljon erilaisia ja niistä on paljon hyötyä, kun haluaa tutustua huippunähtävyyksiin.

Yksi yleisimmistä nimistä, joita Amsterdamissa näkee pyörävuokraamojen kohdalla, on MacBike. MacBikella on useita varattuja paikkoja ympäri kaupunkia, ja se on loistava vaihtoehto pyörän vuokraamiseen, jos haluat tutustua kaupunkiin kahdella pyörällä.

Normaalisti voit vuokrata pyörän kello 9:n ja 18:n välisenä aikana vain 5 eurolla tunnilta; pyörät on kuitenkin palautettava aukioloaikoina. Toisaalta, jos sinulla on jokin Amsterdamin turistipasseista, voit nauttia 25 prosentin alennuksesta lähes kaikista vuokraamistasi pyöristä.

Varaa pyöräretki Amsterdamiin

Vinkkejä Amsterdamin julkisen liikenteen käyttöön

Amsterdam Pass| ©HappyW
Amsterdam Pass| ©HappyW
  • Paikalliset maksavat julkisesta liikenteestä sähköisellä OV-chipkaart-muovilla. Se ei ole paras vaihtoehto lyhytaikaiseen oleskeluun, sillä se maksaa 7,50 euroa. Mutta jos aiot matkustaa Amsterdamissa 5 päivää tai pidempään, siitä voi olla hyötyä.
  • Jos aiot käyttää julkisia liikennevälineitä hyvin usein, paras vaihtoehto on ostaa yhden tai useamman päivän kortti: 24 tunnin (8 €), 48 tunnin (13,50 €), 72 tunnin (19 €), 96 tunnin (24,50 €), 120 tunnin (29,50 €), 144 tunnin (33,50 €) ja 168 tunnin (36,50 €) kortti. Alennetut hinnat ovat saatavilla 4-11-vuotiaille lapsille, ja alle 3-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi.
  • Kaupungin julkinen liikenne on myös ilmaista, kun ostat I Amsterdam City Card -kortin. Kummallakin kortilla riittää, että pidät korttia sähköistä lukulaitetta vasten matkan alussa ja lopussa.
  • GVB Amsterdamin keskeiset tiedotus- ja korttimyyntipisteet ovat GVB Tickets & Info, Stationsplein, vastapäätä päärautatieasemaa ja Amsterdamin matkailuneuvonnan vieressä. Ne ovat avoinna maanantaista perjantaihin klo 7-21, lauantaina klo 8-21 ja sunnuntaina klo 9-21.
  • GVB Amsterdam -kortteja saa GVB:n ja Alankomaiden rautateiden lipputoimistoista metro- ja juna-asemilla, metro- ja juna-asemien lippuautomaateista sekä tietyiltä raitiovaunulinjan 2 pysäkeiltä.
  • Raitiovaunuverkosto, bussit ja metro liikennöivät klo 6.00-12.30. Myös yöbussit liikennöivät klo 3.00-7.00.
  • Jos olet huolissasi ympäristövaikutuksistasi etkä halua pyöräillä, voit liikkua kaupungissa riksalla (polkupyörätaksilla ). Ne ovat puhtaita, suhteellisen mukavia ja liukuvat helposti vilkkaiden katujen läpi. Voit myös tilata ekotaksin etukäteen Amsterdam Fietstaxilta (puh. 065/348-1860).

Varaa I Amsterdam City Card -kortti