Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Pyhä viikko Granada

Granada on yksi Etelä-Espanjan mielenkiintoisimmista kaupungeista, ja pääsiäisenä siitä tulee erinomainen matkailukohde sen tarjoamien erilaisten suunnitelmien ansiosta. Kutsun sinut tutustumaan joihinkin niistä, jotta voit nauttia matkastasi.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

7 minuuttia luettu

Pyhä viikko Granada

Pääsiäisviikko Granadassa | ©Josep Maria Viñolas Esteva

Granadan kaupunki on yksi Andalusian suosituimmista paikoista sekä historiallisen merkityksensä että Alhambran kaltaisten arkkitehtonisten aarteidensa vuoksi. Samaan aikaan on myös niin, että parhaat nähtävyydet ja tekemiset Granadassa muuttuvat hieman pyhäinviikolla, sillä uskonnolliset perinteet ja tiettyjen paikkojen tutkiminen nousevat näiden päivien todellisiksi päähenkilöiksi.

Helpottaakseni päätösten tekemistä, jotka auttavat sinua järjestämään hyvän matkan, olen ottanut tehtäväkseni selvittää, mitkä ovat niitä aktiviteetteja, joita et voi jättää väliin pyhäinviikolla Granadassa. Siksi suosittelen sinua lukemaan eteenpäin, jotta et jää paitsi niistä paikoista, joita et voi jättää väliin ollessasi tässä kauniissa kaupungissa.

1. Osallistu tärkeimpiin kulkueisiin

Pyhän viikon kulkueet| ©Anna & Michal
Pyhän viikon kulkueet| ©Anna & Michal

Kulkueet ovat tyypillisin aktiviteetti useimmissa Espanjan kaupungeissa pyhäinviikolla. Granadan kulkueet erottuvat muista maan kulkueista sekä niiden reittiin kuuluvien perinteiden että näiden kaupunkimarssin muodostavien eri veljeskuntien natsareiden pukujen vuoksi.

Riippumatta siitä, minä päivänä vierailet Granadan kaupungissa pyhäinviikolla, törmäät varmasti ainakin kahteen eri ammattikuntaan. Tosin nimenomaan suurtorstain yön ja pitkäperjantain aamuyön välisenä aikana eri veljeskunnat ryhmittyvät yhteen ja aloittavat kulkueet, joilla muistetaan Jeesuksen Kristuksen kuolemaa.

Kaikista kulkueista El Silencion veljeskunnan kulkue erottuu siitä, että koko kaupunki on pimeässä, kun yksi ainoa rumpu merkkaa tämän katolisen kulkueen marssia Granadan eri kaduilla. Kulkue järjestetään pitkäperjantaiaamuna, mutta on myös muita vaihtoehtoja, kuten Cristo de Los Gitanos -veljeskunnan kulkue, joka järjestetään keskiviikkoaamuna.

Kaikki nämä kulkueet kuuluvat Granadassa lasten kanssa toteutettaviin suunnitelmiin, koska ne ovat kaikenikäisille sopivia perhetapahtumia. Kannattaa myös tietää, että kadut ovat yleensä täynnä ihmisiä, joten olisi suositeltavaa osallistua yksityiselle historialliselle kierrokselle Granadan keskustassa. Etenkin jos et halua missata tärkeimpiä rakennuksia ja muistomerkkejä ennen kuin osallistut näihin kulkueisiin.

Varaa kierros Granadan keskustaan ja Albaicíniin

2. Vieraile katedraalissa oppaan johdolla

Granadan katedraali| ©Gotardo González
Granadan katedraali| ©Gotardo González

Granadan katedraali on renessanssiaikainen rakennus, joka erottuu edukseen lasimaalauksin koristellun kupolinsa ansiosta ja herättää ihmisten huomion, mikä ei ole mikään ihmeellinen saavutus kaupungissa, jossa on niin mielenkiintoista arkkitehtuuria kuin Granadassa. On selvää, että tämä paikka on yksi parhaista asioista, joita kannattaa tehdä pyhäinviikolla, koska se on kaupungin tärkein katolinen kirkko.

Vierailu täällä on hieman hankalaa pitkäperjantaina ja pääsiäissunnuntaina, sillä kaupungin monet kulkueet kulkevat jossain vaiheessa tänne. Siksi paras tapa vierailla Granadan katedraalissa rauhallisin mielin on valita opastettu kierros jollakin niistä ajankohdista, joita on tarjolla pyhäinviikon vähemmän ruuhkaisina päivinä.

Suurtorstain aamu, maanantai ja tiistai ovat todennäköisesti parhaita päivämääriä viettää katedraalissa ja sen ympäristössä niin paljon aikaa kuin haluat, sillä se sijaitsee alueella, jolla on myös näkemisen arvoisia arkkitehtonisia ihmeitä, kuten Madrazan palatsi ja kuuluisa Calle Elvira.

Vieraile kuninkaallisessa kappelissa ja Granadan katedraalissa

3. Pääsiäinen on hyvää aikaa vierailla Alhambrassa

Alhambra| ©Pepe Serrano
Alhambra| ©Pepe Serrano

Toinen Granadassa vietettävän pyhäinviikon odottamaton ja erittäin hyödyllinen puoli on se, että nämä päivät ovat yksi vuoden parhaista ajankohdista vierailla Alhambrassa. Tämä johtuu siitä, että tämä Iberian niemimaan muslimimiehityksen aj alta peräisin oleva palatsien ja puutarhojen kokonaisuus ei kuulu kaupungin katolisiin nähtävyyksiin.

Kannattaa tietää, että paras tapa vierailla tässä kohteessa on opastettu kierros. Varsinkin, koska kyseessä on historiallisesti merkittävä paikka, jossa jokaisella tiilellä on hyvin erityinen merkitys, josta saatat jäädä paitsi, jos sinulla ei ole paikalle erikoistuneen asiantuntijan tukea.

Kannattaa myös muistaa, että tällaiset Alhambran opastetut kierrokset perheryhmälle sisältävät yleensä kierroksen Generalifessa, joka on toinen samalta ajalta peräisin oleva muslimipalatsi ja jossa on suuri puutarha-alue, joka on yhtä tärkeä ja kaunis kuin Alhambra. Koska molemmat kohteet sijaitsevat vierekkäin, on mahdollista suorittaa tämä vierailu alle viidessä tunnissa ja palata kaupungin katolisiin nähtävyyksiin.

Varaa opastettu kierros Alhambraan ja Generalifeen

4. Maista Granadan Semana Santa -viikon (pyhä viikko) tyypillisiä ruokia

Ruokamessut ja Roscos fritos (paistetut munkit).| ©PhotoLanda
Ruokamessut ja Roscos fritos (paistetut munkit).| ©PhotoLanda

Pyhä viikko merkitsee monien ihmisten ruokailutottumusten muuttamista, sillä paaston aikana on perinteisesti kielletty eläinlihan, kuten naudan- ja sianlihan, nauttiminen. Tämä on kautta historian antanut yhteisöille mahdollisuuden kehittää erityisiä reseptejä tätä vuodenaikaa varten, ja tästä syystä Granadan gastronomian tyypilliset ruokalajit, joita saatat löytää pyhäinviikolla, eivät ole samoja kuin ne, joita löydät muuna aikana vuodesta.

Pääsiäismuhennos, jonka pohjana on turskaa, kikherneitä ja pinaattia, paistetut sämpylät valkoisella sokerilla ja sitruunankuorella sekä turskaa tomaatin kera ovat vain joitakin tyypillisiä tämän vuodenajan reseptejä, joita et voi jättää väliin vieraillessasi Granadassa.

Joka tapauksessa kannattaa pitää mielessä, että Granadan parhaat tapas-kierrokset ovat hyvä tapa nauttia tästä kulinaarisesta tutustumisesta Granadan pyhän viikon tyypillisiin ruokiin. Tämä johtuu siitä, että tämäntyyppisillä kierroksilla keskitytään yleensä tyypillisiin andalusialaisiin ravintoloihin, joiden ruokalistalla on taatusti tällaisia valmisteita paastonaikana.

.

5. Lähde kierrokselle Sacromonten luoliin pyhän keskiviikon yönä

Sacromonten luolat| ©jose luis naussa
Sacromonten luolat| ©jose luis naussa

Sacromonten kaupunginosa luolastoineen on yksi Granadan suosituimmista paikoista. Se on vuoristoinen maasto, jossa mustalaisyhteisöt ovat kehittyneet vuosisatojen ajan, tarkemmin sanottuna 1400-luvulta lähtien. Paikalle on ominaista sen talojen tyyli, ja sillä on suora yhteys Granadan flamencon kulttuuriseen alkuperään.

Toisaalta on hyvä tietää, että siellä järjestetään pyhä keskiviikkoisin yksi katolisen kulttuurin mielenkiintoisimmista kulkueista pyhän viikon aikana. Mustalaisten Kristuksen kulkue saapuu tälle alueelle osalla reittiään, ja sen tarkoituksena on sytyttää ilotulet, jotka valaisevat yön paikoissa, joissa mustalaisyhteisöt ovat historiallisesti asuneet luolissa.

Jos et jostain syystä pääse osallistumaan tähän keskiviikkoillan kulkueeseen, sinun on silti hyvä tietää, että opastettu kierros Albaicínin ja Sacromonten kaupunginosissa on jotain, jota ei kannata jättää väliin. Itse asiassa, jos sinulla on mahdollisuus osallistua kierrokselle yöllä, kannattaa hyödyntää se, sillä silloin voit nauttia tämän paikan todellisesta olemuksesta. Se samalla kun nautit flamencoesityksestä kierroksen varrella.

Varaa opastettu kierros Albaicínin ja Sacromonten yölliselle kierrokselle

6. Kävele Granadan hautausmaan läpi

Granadan hautausmaa| ©mertxe iturrioz
Granadan hautausmaa| ©mertxe iturrioz

Usko tai älä, Granadan hautausmaa on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Pyhäinviikolla siitä tulee vierailun arvoinen paikka sekä vähäisen turistimäärän että sen suoran yhteyden vuoksi, joka sillä on kaupungin katolilaisuuden historiaan. Siihen vaikuttaa myös se, että siellä järjestetään useammin opastettuja kierroksia, joilla selitetään joidenkin tämän paikan hautojen taustalla olevaa merkitystä.

On otettava huomioon, että Granada on kaupunki, jossa on koko sen laajuudelta Espanjan historian kannalta erittäin tärkeiden henkilöiden hautapaikkoja. Niitä ovat muun muassa Isabel Katolisen ja Juana la locan haudat Granadan katedraalin kappelissa.

On myös muistettava, että Granadan hautausmaalla on ollut merkittävä rooli Espanjan historian muissa jaksoissa, ja yksi niistä oli Francon diktatuurin aikana, sillä totuus on, että Granadan yliopiston julkaisemien tietojen mukaan tällä alueella on suoritettu noin 5 000 teloitusta. Tästä syystä hautausmaa on kaupungin kulttuurihistoriallisesti kiinnostava kohde, ja se on osa sen tärkeimpiä matkailukohteita, erityisesti hengellisluonteisina juhlapäivinä, kuten pyhäinpäivinä.

7. Yöelämä on yöaikainen viihdytysvaihtoehto

Lasillinen viiniä| ©Marco A. Gómez
Lasillinen viiniä| ©Marco A. Gómez

Granada saattaa olla pyhäinviikolla katolisen pyhiinvaelluksen tekevien matkailukohde, mutta samalla se on suosikkialuetta niille, jotka haluavat paeta kaupungeistaan ja viettää aikaa hauskanpidon parissa eteläisessä Espanjassa. Juuri tästä syystä juhlimaan lähteminen Semana Santa -juhlan aikana on jotain, mitä ei kannata jättää väliin, jos olet kiinnostunut tämäntyyppisistä suunnitelmista.

Las Gabiasin alue ja Zona de los Reyes Católicos -nimellä tunnettu alue ovat suosikkipaikkoja, joissa voi nauttia terasseista ja suotuisasta ilmastosta, joka määrittelee Semana Santa -juhlaa Andalusiassa, vaikka onkin hyvä tietää, että nämä ovat aikuisempien ja maltillisempien suunnitelmien alueita. Toisaalta Calle Elvira ja Realejon kaupunginosa ovat Granadan yöelämän hippien ja monipuolisimman yöelämän keskus.

Samoin riippumatta siitä, millaisen yön haluat kokea, sinun on hyvä tietää, että illallisen jälkeisten drinkkien nauttiminen on suositeltava suunnitelma Granadassa koko pyhäinviikon ajan. Tämä koskee jopa pitkäperjantaita ja pääsiäissunnuntaita.

8. Retket Sierra Nevadaan ovat suuri menestys tänä vuodenaikana

Sierra Nevada| ©Pepe Serrano
Sierra Nevada| ©Pepe Serrano

Lähdetään Granadasta nauttimaan kaupungin lähellä sijaitsevista luonnonnähtävyyksistä on suosittu suunnitelma paikallisten keskuudessa sekä niiden keskuudessa, joilla on tarpeeksi aikaa tutustua kaikkiin Andalusian tämän osan nähtävyyksiin. Tästä syystä retki Sierra Nevadaan kannattaa hyödyntää, jos haluat viettää iltapäivän patikoiden ja tutustua yhteen koko Iberian niemimaan kauneimmista vuoristoista.

Tälle luonnonalueelle pääseminen Granadan keskustasta ei ole monimutkaista, sillä tarjolla on erilaisia kuljetusvaihtoehtoja sekä erilaisia opastettuja retkiä, jotka helpottavat kokemuksen logistiikan suunnittelua. Totuus on kuitenkin se, että jos sinulla ei ole aavistustakaan siitä , miten päästä Sierra Nevadaan Granadasta, ja jos tuntuu, että saatat joutua prosessin aikana hämmennyksiin, on parempi ottaa mukaan opas, joka on alueen erikoisasiantuntija.

Tämä on suositeltavaa, jos otat huomioon, että näiden opastettujen kierrosten hinta on yleensä melko samankaltainen kuin se, mitä käyttäisit maksamalla lipuista omin päin, jos et varaa niitä hyvissä ajoin etukäteen.

9. Älä epäröi tehdä matkaa Sevillaan

Sevilla| ©strafefox
Sevilla| ©strafefox

Sevilla on Espanjan pyhän viikon todellinen päähenkilö, ja tämä liittyy siihen, kuinka paljon ihmisiä tulee tähän kaupunkiin todistamaan upeita kulkueita sekä näiden vuosisatoja vanhojen katolisten marssien erikoiseen estetiikkaan. Sevillaan on helppo matkustaa, sillä se on vain parin tunnin matkan päässä.

Jos vierailusi Granadassa pyhäinviikolla on niin pitkä, että voit varata yhden näistä päivistä retkelle kaupungin laitamille, vierailu Sevillassa on ehdoton. Erityisesti siksi, että se on matkailukohde, joka kuuluu Granadasta lähtevien parhaiden retkien ja opastettujen kierrosten joukkoon ympäri vuoden, ja pääsiäisenä siitä tulee pakollinen sen perinteiden tärkeyden vuoksi.

Tämän lyhyen matkan voi tehdä myös yksin, mutta ongelmana on, että joudut selviytymään julkisista liikennevälineistä, jotka ovat hyvin täynnä. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että espanjalaiset ja ulkomaiset turistit yrittävät päästä sekä Granadaan että Sevillaan nauttimaan Semana Santa -juhlan kulttuurillisiin puitteisiin kuuluvista tapahtumista.

10. Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne ja katsokaa flamencoa, jos voitte

Flamenco-esitys| ©Uri Bruck
Flamenco-esitys| ©Uri Bruck

Flamenco on Granadassa kulttuurisesti yhtä merkittävä kuin Sevillassa ja muissa Andalusian kaupungeissa. Itse asiassa tässä kaupungissa on täysin ainutlaatuinen flamencon musiikillinen ja tulkinnallinen virta, La Zambra. Se on versio, jossa on suoria vaikutteita mustalaismaailmasta, ja sille on ominaista paljasjalkainen tanssi sekä pitkät hameet kastanjettien säestämänä.

Tiedoksi, että Semana Santa on hyvin vilkasta aikaa matkailijoille kaupungissa. Tästä syystä joillakin Granadan parhaista flamencoesityksistä on yleensä useita esityksiä useina päivinä, jotta ne houkuttelisivat mahdollisimman paljon kävijöitä.

Sacromonten mustalaiskaupunginosa on ihanteellinen paikka kokea ilta täynnä granadalaista flamencoa. Kaupungin historiallisessa keskustassa on tosin paljon yökerhoja, joissa tämä musiikkilaji on todellinen päähenkilö.

Nauti flamencoesityksestä Granadan sydämessä