Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Näkymiä London Eye -maailmanpyörästä

Lontoo on kaupunki täynnä nähtävyyksiä, ja sinulla on mahdollisuus nähdä useita niistä ylhäältä käsin, miten? London Eye -näköalasta avautuvat panoraamanäkymät, ja kun nouset ylös, näet selvästi monia rakennuksia ja tämän pääkaupungin joen.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

6 minuuttia luettu

Näkymiä London Eye -maailmanpyörästä

Aurinkoinen iltapäivä London Eye:ssa | © John Cameron

Lontoon tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu näköalapaikka London Eye. Toinen nimi sille on Millennium Wheel. Se avattiin vuonna 2000, ja se oli useita vuosia maailman suurin maailmanpyörä.

Vaikka se ei ole enää suurin, siellä vierailee edelleen miljoonia ihmisiä vuosittain. Näkymät London Eye - näköalasta ovat hyvin monipuoliset, sillä kun nouset yhteen sen lasihytteistä, voit nähdä Thames-joen, rakennuksia ja koko kaupungin tunnusomaisia alueita. Tässä kerron sinulle, mitä voit nähdä tästä suuresta pyörästä.

1. Thames-joki on ensimmäinen asia, joka pistää silmään -

Näkymä Thames-joelle London Eye -näköalapaikalta| ©Cristian Ungureanu
Näkymä Thames-joelle London Eye -näköalapaikalta| ©Cristian Ungureanu

Kun maailmanpyörä alkaa pyöriä, näet ensimmäisenä suuren Thames-joen, Englannin tärkeimmän joen. Lisäksi sinulla on mahdollisuus nähdä, miten erilaiset veneet purjehtivat sillä, ja voit jopa varata risteilyn Thamesilla, ja itse asiassa voit jopa ostaa lippuja, joissa yhdistyvät Lontoon silmän ajelu ja risteily Thamesilla.

Thames-joella on yli 90 luonnonvaraista lintulajia, miksi mainitsen tämän? Koska joki ja London Eye ovat lähellä toisiaan, on todennäköistä, että kun olet jossakin kopissa, sinulla on mahdollisuus nähdä joitakin tai jopa useita näistä lajeista.

Kun olet pyörän huipulla, näet paljon kaupungin rakennuksia, selvitä, mitä ne ovat, ja havaitse ne kaupunkikuvassa. Jos päivä on kirkas, voit nähdä jopa 40 metrin päähän, joten kannattaa hyödyntää tätä panoraamanäkymää.

Varaa liput Lontoon silmään

2. Älä unohda varoa Westminsterin siltaa

Näkymä Westminsterin sillalle London Eye -näköalapaikalta| ©Stig Nygaard
Näkymä Westminsterin sillalle London Eye -näköalapaikalta| ©Stig Nygaard

Tämä silta on yksi Englannin vanhimmista ja tunnetuimmista silloista, ja se on hyvin lähellä Millennium Wheel -pyörää. Koska se on niin lähellä, se on yksi ensimmäisistä asioista, jotka näet, kun alat nousta maailmanpyörään. Se on helppo nähdä, sillä se on 353 metriä pitkä ja siinä on 7 rautakaarta.

Westminsterin silta rakennettiin vuonna 1862, ja London Eye -silmästä avautuu erinomainen näkymä sille. Ajoneuvojen lisäksi näet ihmisiä kävelemässä, kansalaisista turisteihin, jotka haluavat ottaa kuvan.

Varaa Westminsterin kiertoajelu ja liput London Eye -näköalapaikalle

3. Westminsterin palatsi ylhäältä

Westminsterin palatsi London Eye -näköalapaikalta| ©João Trindade
Westminsterin palatsi London Eye -näköalapaikalta| ©João Trindade

Westminsterin palatsi on hyvin lähellä siltaa ja Thames-jokea, et voi olla huomaamatta sitä, kun olet jossakin ohjaamossa. Ylös noustessasi voit nähdä tämän viktoriaanisen goottilaistyylisen rakennuksen vaikuttavan rakenteen.

Palatsi tunnetaan myös nimellä Houses of Parliament, koska siellä sijaitsee Britannian parlamentti ja näin ollen kaksi parlamentin taloa. Muutaman vuoden ajan palatsi toimi Britannian kuninkaallisten asuinpaikkana, mutta vuonna 1834 suuri osa rakennuksesta tuhoutui suuressa tulipalossa.

Tulipalon vuoksi nykyisin näkyvä rakenne on vain pieni osa alkuperäisestä rakenteesta. London Eye -silmästä näet Westminsterin palatsin ylellisen julkisivun ja sen osien heijastumisen Thames-jokeen. Jos olet jo hankkinut liput Westminster Abbeyyn, tiedät, että se sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Westminsterin palatsista.

Varaa liput Lontoon silmään

4. Yksi maailman kuuluisimmista kellotorneista

Big Ben Westminsterin palatsin vieressä London Eye -näköalapaikalta katsottuna.| ©TheeErin
Big Ben Westminsterin palatsin vieressä London Eye -näköalapaikalta katsottuna.| ©TheeErin

Mitä tulee mieleesi, kun kuulet tai puhut Lontoosta? Ehkä ajattelet, että se on yksi niistä maista, joissa on kuninkaallinen perhe, tai että siellä on Big Ben. Kello sijaitsee Westminsterin palatsin vieressä, ja se on yksi tunnetuimmista symboleista, ei vain kaupungin vaan koko Englannin. Sinulla on mahdollisuus nähdä se, kun ostat liput London Eye -näköalapaikalle.

Torni on 106 metriä korkea, ja sen joka puolelle on asennettu suuret kellot. Tämän rakennelman sisällä on myös kello, joka painaa noin 14 tonnia. Kellojen halkaisija on 7 metriä, joten Millennium Wheel -pyörän hytistä voi nähdä kaupungin kellonajan.

Varaa Lontoon kiertoajelu ja liput London Eye -näköalapaikalle

5. Tutustu yhteen Lontoon ikonisimmista maamerkeistä

Näkymä Lontoon silmästä, taustalla St Paul's Cathedral,| ©budget trave
Näkymä Lontoon silmästä, taustalla St Paul's Cathedral,| ©budget trave

Pyhän Paavalin kirkkopihalla sijaitsee Pyhän Paavalin katedraali, joka rakennettiin alun perin vuosina 1087-1314. Sen rakenne on ristin muotoinen. Aivan ristin keskellä on tämän uskonnollisen rakennuksen kupoli, joka näkyy London Eye -näköalapaikalta.

Alkuperäinen katedraali tuhoutui Lontoon suuressa tulipalossa vuonna 1666. Tämän katastrofin jälkeen, joka vaikutti koko väestöön ja suureen määrään kaupungin rakennuksia, kaupunki rakennettiin uudelleen. Siitä lähtien kupolista tuli Lontoon ikoni, ja se on sitä edelleen.

Maailmanpyörästä näet suuren kupolin, joka on kooltaan toiseksi suurin Rooman Pietarinkirkon jälkeen. Lontoossa sijaitsevassa Pyhän Paavalin katedraalissa on myös taidokkaita kiviveistoksia.

Varaa liput Lontoon silmään

6. Saat upean näkymän moderniin rakennukseen

Näkymä London Eye The Shardista| ©Ștefan Jurcă
Näkymä London Eye The Shardista| ©Ștefan Jurcă

Kun hytti on noussut tarpeeksi korkealle, on mahdollista nähdä yksi kaupungin moderneimmista rakennuksista. Shardin näköalatasanne avattiin vuonna 2012, ja se on sittemmin jättänyt jälkensä kaupunkiin innovatiivisella muotoilullaan. Rakennuksen korkeus on vaikuttava 310 metriä, ja sen 87 kerroksessa on ravintoloita, asuntoja, näköalatasanne ja hotelli.

Shardia peittää noin 11 000 lasilevyä, joten päivinä, jolloin aurinko paistaa voimakkaimmin, on todennäköistä, että häikäisevän valon vuoksi et voi ihailla sitä yksityiskohtaisesti. Älä huoli, voit silti nähdä sen terävän muodon Lontoon kaupunkikuvassa.

Varaa lippusi The Shardiin

7. Ihaile kaupungin rahoitusaluetta

Kaupunki Lontoon silmästä| ©Timo Newton-Syms
Kaupunki Lontoon silmästä| ©Timo Newton-Syms

Lontoon silmän nähtävyyksien joukossa on Lontoon rahoitusalue, joka tunnetaan paremmin nimellä The City. Kolmekymmentä prosenttia erään Lontoon tärkeimmän kaupunginosan rakennuksista on rakennettu viime vuosina. Millennium Wheel -pyörältä näet siis nykyaikaiset rakennukset, joista monet on päällystetty lasilla.

Kaupungin tunnusomaisimpia rakennuksia ovat Gherkin Building, Lloyd's of London, Leadenhall Building ja Tower 42. Rahoitusalueella on mielenkiintoista se, että sen futuristisen näköiset rakennukset ovat ristiriidassa muinaisten elementtien, kuten kirkkojen, roomalaisen amfiteatterin ja Smithfield Marketin kanssa.

8. Walkie Talkien muotoinen rakennus

Fenchurch Building Lontoon silmästä| ©my.travels
Fenchurch Building Lontoon silmästä| ©my.travels

Rafael Viñolyn suunnittelema Fenchurch Building on muodoltaan erikoinen: kun sen korkeus kasvaa, sen rakenne levenee. Tämä on saanut monet lontoolaiset ja turistit antamaan rakennukselle lempinimen "Walkie Talkie".

Vaikka et ehkä näe samaa muotoa, tunnistat sen varmasti, kun olet London Eyen korkeuksissa, sillä se on helppo erottaa muista rakennuksista. Yksi suositus, jonka annan sinulle sen löytämiseksi, on etsiä rakennus, joka heijastaa eniten auringonvaloa. Sen muoto sallii valon kanavoitumisen enemmän kuin muiden Lontoon rakenteiden.

Fenchurchin sisällä sijaitsee kasvitieteellinen puutarha Sky Garden. Rakennuksessa on myös ravintoloita, baari ja kahvila. Kun nautit näköalasta London Eye -näköalasta, älä unohda tarkistaa Walkie Talkien muotoista rakennusta.

9. Vuonna 2000 avattu rakennus

Näkymä Millennium-sillalle| ©Brian Chow
Näkymä Millennium-sillalle| ©Brian Chow

Kuten London Eye, myös viimeinen Thames-joen yli rakennettu silta avattiin vuosituhannen vaihteessa. Sitä kutsutaan Millennium-sillaksi, ja se on jalankulkijoiden riippusilta. Se on 325 metriä pitkä, ja vaikka se on suunniteltu yli 20 vuotta sitten, sen ulkonäkö on tyypillisen moderni.

Millennium Wheel on lähellä Thames-jokea, joten sinulla on mahdollisuus nähdä Millennium Bridge sillan, vaikka päivä ei olisi kirkas.

10. Kuninkaallisen perheen asuinpaikka

Näkymä Lontoon silmästä| ©Chris Yunker
Näkymä Lontoon silmästä| ©Chris Yunker

Lontoon silmästä voi nähdä Buckinghamin palatsin, josta avautuu panoraamanäkymä 135 metrin korkeuteen. Se sijaitsee noin 2 kilometrin päässä Millennium Wheel -pyörästä, joten on mahdollista nähdä suuri rakennelma, jossa Englannin kuningatar asuu.

Palatsi rakennettiin vuonna 1703, ja sen muotoilu on uusklassista, ja korkeuksista näet paitsi tämän ikonisen rakennuksen myös sen lähellä olevat viheralueet. Nyt kun tiedät, mitkä näkymät London Eye -näköalasta ovat kaikkein hienoimpia, kerron muutamia muita tärkeitä tietoja tästä Lontoon nähtävyydestä.

Lontoon silmän hytit

London Eye -kopin sisällä| ©Viator.com
London Eye -kopin sisällä| ©Viator.com

Yleisin kysymys, joka ihmisillä on, kun he menevät Millennium Wheeliin ensimmäistä kertaa, on: Mitä odottaa? Millaisia kopit ovat? Ne ovat luonnollisesti turvallisia, mutta sen lisäksi niiden suunnittelun jokainen osa-alue edistää optimaalista kokemusta jokaiselle kyydissä olevalle henkilölle.

Mökit ovat akklimatisoituja, ja niihin mahtuu 25 henkeä, mutta tällä hetkellä tämä määrä ei nouse Covid 19:n toteuttamien toimenpiteiden vuoksi. Vaikka jokaisessa hytissä on 25 henkeä, on silti mahdollista liikkua ja nauttia näkymistä täysillä.

Sisällä on istuimia niille, jotka eivät halua seistä koko matkaa. Lisäksi siellä on kosketusnäyttöjä, jotka kertovat sinua ympäröivistä rakennuksista, ja ne ovat nähtävissä London Eye -näköalasta käsin. Toisaalta, jotta sinulla olisi konkreettinen matkamuisto vierailustasi, voit ottaa valokuvia kojuista, mutta älä häiritse muita ihmisiä.

Voiko London Eye -näköalalla matkustaa yöllä?

Lontoon silmän sisällä yöllä| ©echoftourthree
Lontoon silmän sisällä yöllä| ©echoftourthree

Kyllä, Lontoon kesäaikana London Eyen aikataulu sallii sen, että voit nousta London Eyeen auringon laskettua. London Eye sulkeutuu suurimman osan vuodesta klo 18:00, joten kaupunkia ei voi nähdä yöllä. Kesä-, heinä- ja elok uussa se on kuitenkin avoinna kello 10:00-20:30.

Mitä Millennium Wheelistä näkyy yöllä? Seuraavat rakennukset näkyvät yöllä:

  • The Shard: kun pimeä tulee, pilvenpiirtäjä syttyy, ja yksi London Eye -näköalan kohokohdista yöllä on tämän rakennuksen kärki, sillä se on rakennuksen valaistuin osa.
  • Parlamenttitalo: Palatsin ympärillä on valoja, jotka valaisevat sen julkisivua ja mahdollistavat sen näkymisen ylhäältä päin.
  • Big Ben: Parlamenttitalon tapaan tornirakennelma valaistaan yöllä, mutta ei vain sitä. Kaikki kellon sivut on valaistu, mikä auttaa lähistöllä olevia ja London Eye -katsomoon kiipeäviä näkemään kellonajan selvästi.
  • Pyhän Paavalin katedraalin kupoli: vaikka sen valaistus ei olekaan yhtä loistava kuin edellisten rakennusten, kupoli on silti mahdollista nähdä, jos ajat Lontoon maailmanpyörällä yöllä.
  • Waterloon silta: Toinen Thames-joen ylittävä silta, joka on lähellä London Eyea, on Waterloon silta. Se on valaistu myös yöllä, ja sen voi nähdä, kun nousee London Eye -koppiin.

Edellä mainitut rakennukset eivät ole ainoita, jotka erottuvat Lontoon yömaisemassa. London Eye on yksi pääkaupungin kirkkaimmista paikoista, joten jos menet sinne yöllä, on normaalia, että pyörä on valaistu, yleensä punaisella.

Tässä artikkelissa antamani tiedot ovat hyödyllisiä, kun suunnittelet vierailuasi tähän nähtävyyteen. Toivottavasti nautit matkastasi Lontooseen ja London Eye -näköalapaikalta avautuvista näkymistä.

Varaa Lontoon kiertoajelu ja liput London Eye -näköalapaikalle