10 parasta museota Lontoossa

Yksi Britannian pääkaupungin suurista vetovoimatekijöistä on sen kulttuuritarjonta. Olipa makusi mikä tahansa, löydät varmasti jotain kiinnostavaa. Tästä on todisteena Lontoon parhaiden museoiden teemojen kirjo.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minuuttia luettu

10 parasta museota Lontoossa

Sisäänpääsy British Museumiin | ©Brian Tomlinson

Lontoon parhaisiin museoihin tutustumisen pitäisi aina olla Lontoon nähtävyyksien ja tekemisten listalla.

Kun otetaan huomioon tarjonnan laajuus, kukaan ei voi sanoa, ettei olisi löytänyt itseään kiinnostavaa museota, myös lasten kanssa matkustavat. Britannian pääkaupunki tarjoaa vierailijoille kaikkeahistoriallisista museoista, joissa on esineitä ympäri maailmaa, aina fiktiivisille hahmoille, kuten kuuluisalle Sherlock Holmesille, omistettuihin museoihin. Luonnontieteiden, sodankäynnin historian tai modernin taiteen parissa viihtyvät myös ne, jotka haluavat tutustua muun muassa luonnontieteisiin, sodankäynnin historiaan tai moderniin taiteeseen.

1. Brittiläinen museo

British Museum yöllä| ©Jey han
British Museum yöllä| ©Jey han

Jos Lontooseen matkustaessa on yksi pakollinen nähtävyys, se on British Museum. Ei ole yllättävää, että tilastojen mukaan se on koko kaupungin suosituin nähtävyys.

Tämä museo avattiin vuonna 1753, ja nykyään siinä on yli kahdeksan miljoonaa esinettä esillä 94 eri galleriassa.

Sen kokoelma kattaa koko ihmiskunnan historian ja kaikki sen kulttuurit: muinaisen Egyptin ja Sudanin, Lähi-idän, muinaisen Kreikan ja Rooman, Britannian, Euroopan ja esihistorian, Aasian, Afrikan, Oseanian ja Amerikan sekä grafiikan ja piirustusten kokoelman. Vaikka on arvioitu, että vain noin 1 % kaikesta aineistosta on esillä museon saleissa, kun vierailet siellä, huomaat, että kaiken näkeminen on käytännössä mahdotonta. Ellet halua vierailla useita päiviä peräkkäin, suosittelenvalitsemaan etukäteen, mitä haluat nähdä omien kiinnostuksenkohteidesi mukaan.

Tietoa ja vinkkejä vierailua varten:

 • Ääniopas: Jotta vierailusta voisi nauttia täydellisemmin, on välttämätöntä vuokrata ääniopas. Sen avulla saat espanjankielistä tietoa yli 260 esineestä, jotka on sijoitettu 61 eri galleriaan.
 • British Museumin aukioloajat: Museo avaa ovensa joka päivä klo 10 ja sulkeutuu klo 17. Viimeinen sisäänpääsy on klo 15:30. Toisaalta jotkin huoneet ovat avoinna perjantaisin klo 20:30 asti.
 • Pääsymaksu British Museumiin: Museo ei peri kävijöiltä pääsymaksua.
 • Osoite ja ajo-ohjeet: Museo sijaitsee Great Russell Streetillä. Sinne pääsee parhaiten Lontoon metrolla, jonka useat pysäkit (Tottenham Court Road ja Holborn) ovat vain 50 metrin päässä. Vaihtoehtoisesti bussilinjat 1, 7, 8, 8, 19, 25, 25, 38, 55, 98 ja 242 pysähtyvät New Oxford Streetillä, ja bussilinjat 10, 14, 24, 29, 73 ja 390 Tottenham Court Roadilla.

Yksityinen opastettu kierros

Ihanteellinen tapa tutustua British Museumiin perusteellisesti on valita yksityinen opastettu kierros. Tällä kahden ja puolen tunnin kierroksella opit kaiken tarpeellisen muinaisista sivilisaatioista, näet lukuisia esihistoriallisia ja keskiaikaisia muinaisesineitä ja ymmärrät, miten egyptiläisiä hieroglyfejä on voitu kääntää.

Kokoelma 6 000 vuoden historiasta, josta erottuvat Katebetin muumio, Lewisin shakki ja Rosettan kivi. Epäilemättä se on paras ja kattavin vaihtoehto tutustua yhteen maailman tärkeimmistä ja suosituimmista museoista.

Varaa vierailu British Museumiin

2. Kansallisgalleria

Kansallisgallerian ulkotilat| ©Skaja Lee
Kansallisgallerian ulkotilat| ©Skaja Lee

Jos haluat mieluummin maalauksia, National Gallery on paras paikka nähdä historian suurimpien taidemaalareiden teoksia. Tämä keskeisellä Trafalgar Square -aukiolla sijaitseva taidegalleria on pienempi kuin muut kuuluisat galleriat, kuten Louvre, mutta sen kokoelma ei jätä ketään kylmäksi.

Tämän museon syntyyn vaikutti se, että Ison-Britannian hallitus osti yksityisen, vain 38 maalauksen kokoelman, johon kuului muun muassa Rembrandtin, Tizianin ja Rubensin teoksia.

Vuonna 1824 tapahtuneen hankinnan jälkeen hallitus ryhtyi rakentamaan rakennusta, jossa ne voitaisiin sijoittaa, tarkoituksenaan lisätä niiden määrää. Museo avattiin vuonna 1838 Trafalgar Squaren pohjoispuolella sijaitsevassauusklassisessa rakennuksessa.

Nykyään National Galleryssa on eurooppalaisten taiteilijoiden maalauksia vuodesta 1250 lähtien.

Sen pysyvään kokoelmaan kuuluu yli 2 300 maalausta, muun muassa Velázquezin, Van Goghin, Tizianin ja Rembrandin teoksia.

Tietoa ja vinkkejä vierailua varten:

 • Audioguide: vaikka ne ovat maksullisia, ne ovat olennainen apuväline museosta nauttimisessa.
 • Aukioloajat: Kansallisgalleria on avoinna lauantaista torstaihin klo 10-18. Perjantaisin aukioloaikoja pidennetään klo 21:00 asti.
 • Liput National Galleryyn: Pysyvään näyttelyyn on vapaa pääsy. Tilapäisnäyttelyt ovat maksullisia, mutta kullakin näyttelyllä on erilainen hinta. Yleisen opastetun kierroksen lisäksi on myös eksklusiivisia opastettuja kierroksia lapsille.
 • Osoite ja ajo-ohjeet: Paikalle pääsee Charing Crossin, Embankmentin, Piccadilly Circuksen ja Leicester Squaren metroasemilla sekä bussilinjoilla 3, 6, 9, 12, 13, 15, 23, 24, 24, 29, 53, 87, 88, 91, 139, 159, 176 ja 453.

Varaa vierailu National Galleryyn

3. Madame Tussauds

Madame Tussauds Lontoossa| ©grassrootsgroundswell
Madame Tussauds Lontoossa| ©grassrootsgroundswell

Jos rehellisiä ollaan, useimmat vahamuseot ympäri maailmaa tarjoavat enemmän pettymyksiä kuin iloa.

Poikkeuksena voi varmasti olla Madame Tussauds Lontoossa, jossa voit nähdä useita satoja hahmoja, jotka esittävät historiallisia, fiktiivisiä tai kuuluisia hahmoja erittäin realistisesti, kuten näet tässä artikkelissa Madame Tussaudin tärkeimmistä vahahahmoista. Museo avasi ovensa vuonna 1835, jolloinkuvanveistäjä Madame Tussauds avasi ensimmäisen vahahahmojen näyttelynsä.

Tuolloin sisäänpääsy maksoi vain 6 penniä, mutta menestyksen myötä näyttelylle oli löydettävä uusi paikka ja hintoja korotettiin. Nykyään museo on yksi kaupungin edullisimmista, mutta se on myösyksi suosituimmista. Koska tämä on ehdoton vierailukohde, suosittelen, että ostat liput Madame Tussaud'siin hyvissä ajoin etukäteen ja yrität saapua paikalle aikaisin aamulla tai lounasaikaan. Huomaa, että London Eyeen ja Madame Tussaudsiin on saatavilla myös yhdistelmälippuja, joilla voit säästää rahaa matkallasi Englannin pääkaupunkiin.

Tietoa ja vinkkejä vierailua varten:

 • Aukioloajat: päivittäin klo 9.00-10.00 ja 16.00-18.00 (ajat vaihtelevat päivien mukaan).
 • Liput: Aikuisten sisäänpääsy maksaa noin 35 puntaa ja 3-15-vuotiaiden lasten noin 30 puntaa. Alle 3-vuotiaille lapsille sisäänpääsy on ilmainen.
 • Osoite ja ajo-ohjeet: Madame Tussauds sijaitsee Marylebone Roadilla, Allsop Placen kulmassa. Lähin metroasema on Baker Street, ja sinne pääsee Jubilee-, Bakerloo-, Metropolitan-, Hammersmith and City- ja Circle-linjoilla.

Varaa liput kohteeseen Madame Tussauds

4. Luonnonhistoriallinen museo

Luonnonhistoriallisen museon ulkotilat| ©Diliff
Luonnonhistoriallisen museon ulkotilat| ©Diliff

Vuonna 1880 avattu Lontoon luonnonhistoriallinen museo oli alun perin tarkoitettu British Museumissa aiemmin olleiden luurankojen, kasvien ja fossiilien säilyttämiseen. Kokoelma kasvoi lähivuosina, ja vuonna 1986 siihen liitettiin läheinen Geologinen museo. Luonnonhistoriallinen museo on yksi Lontoon näyttävimmistä museoista.

Yli 5 miljoonaa kävijää käy vuosittain katsomassa kaikkia näyttelyesineitä, vaikka sen tärkein nähtävyys onkin varmasti dinosaurusfossiilit ja täytetyt näytteet nykyisin sukupuuttoon kuolleista lajeista. Kannattaa vähintäänkin laskea, että vierailu kestää noin 2-3 tuntia, vaikka se voi helposti kestää paljon pidempäänkin.

Jos menet lasten kanssa, muista, että dinosaurushuone on huone, jossa he käyvät eniten. Yhdessä niistä on vaikuttava T-Rexin elävän kokoinen rekonstruktio, jossa on liikettä ja ääntä. Lisäksi koko kierroksen aikana on tarjolla leikkejä, joiden avulla pienimmät voivat nauttia vierailusta.

Tietoa ja vinkkejä vierailua varten:

 • Ääniopas: Tässä museossa ei ole ääniopasta.
 • Aukioloajat: Joka päivä klo 10:00-17:30, lukuun ottamatta 24.-26. joulukuuta, jolloin se on suljettu.
 • Liput Luonnontieteelliseen museoon: Yleisöllä on vapaa pääsy.
 • Osoite ja ajo-ohjeet: Museo sijaitsee Cromwell Roadilla Kensingtonissa. Pääset sinne District-, Circle- ja Piccadilly-metrolinjoilla, jotka pysähtyvät South Kensingtonin asemalla. Bussilla voit valita seuraavista linjoista: 14, 49, 70, 74, 345, 360, 414, 430 ja C1.

Varaa vierailu Natural History Museumiin

5. Victoria- ja Albert-museo

Vierailu Victoria- ja Albert-museossa Lontoossa| ©Diliff
Vierailu Victoria- ja Albert-museossa Lontoossa| ©Diliff

Victoria- ja Albert-museo, joka tunnetaan paremmin lyhenteellä **V&**A, sopii kaikille designin ja taiteen ystäville.

Sen pysyvässä kokoelmassa on lähes 2,5 miljoonaa esinettä, jotka ihmiset ovat luoneet viimeisten 5 000 vuoden aikana. Ihmisen luovuuden upeassa näytteessä on edustettuina muun muassamuoti, tekstiilit, korut, veistokset, arkkitehtuuri, huonekalut, keramiikka, lasi ja kirjat.

Kokoelma on tällä hetkellä jaettu vierailun helpottamiseksi viiteen luokkaan: Aasia, Eurooppa, materiaalit ja tekniikat, nykyaikaiset esineet ja näyttelyt. Museon koko on niin suuri, että sitä on mahdotonta nähdä yhdessä päivässä. Tästä syystä suosittelenhankkimaan museon kartan ja keskittymään niihin osiin, jotka kiinnostavat sinua eniten.

Tietoa ja vinkkejä vierailua varten:

 • Ääniopas: Tässä museossa ei ole ääniopasta.
 • Aukioloajat: Museo ei ole avoinna: Museo on avoinna päivittäin (paitsi 24., 25. ja 26. joulukuuta) klo 10.00-17.45. Perjantaisin aukioloaikaa pidennetään klo 22:00 asti.
 • Pääsymaksu: Muiden kaupungin suurten museoiden tapaan V&A:n****sisäänpääsy on maksuton, vaikka jotkin näyttelyt ovatkin maksullisia.
 • Osoite ja ajo-ohjeet: V&A sijaitsee Cromwell Roadilla Kensingtonissa. Helpoiten sinne pääsee Circle Line-, District Line- tai Piccadilly Line -metrolinjalla South Kensingtoniin.

6. Tate Britain

Tate Britainin ulkotilat| ©Ewan Munro
Tate Britainin ulkotilat| ©Ewan Munro

Vaikka se ei ole yhtä tunnettu kuin muut Lontoon museot, taiteen ystävien ei kannata jättää väliin vierailua Tate Britainiin.

Tässä galleriassa on suurin brittiläisen taiteen kokoelma, ja se on osa Britannian Tate-verkostoa. Vuonna 1897 perustetussa galleriassa on huoneita, joissa on esimerkkejä yli500 vuoden ajalta brittiläisestä taiteesta. Kokoelma on jaettu kolmeen osastoon:

 • Historiallinen taide: nähtävillä on teoksia vuosilta 1500-1900. Tunnetuimpia teoksia ovat William Blaken teokset.
 • Moderni brittiläinen taide: tässä osastossa on vuosina 1900-1960 valmistettuja teoksia, muun muassa Henry Mooren ja Stanley Spencerin teoksia.
 • Brittiläinen nykytaide: nähtävillä on teoksia, jotka on valmistettu vuodesta 1960 lähtien. Edustettuina ovat muun muassa Francis Bacon, Peter Blake ja Damien Hirst.

Tietoa ja vinkkejä vierailua varten:

 • Aukioloajat: joka päivä klo 10.00-18.00 (paitsi 24., 25. ja 26. joulukuuta).
 • Liput: Vaikka jotkut näyttelyt ovat maksullisia, yleinen sisäänpääsy on ilmainen.
 • Osoite ja ajo-ohjeet: Sijaitsee osoitteessa Millbank, Westminster SW1P. Mukavin tapa päästä sinne on Tate Boat-laiva, joka vie Tate Modernista Tate Britainiin ja lähtee 40 minuutin välein. Vaihtoehtoisesti voit myös mennä metrolla Pimlicoon, Vauxhalliin (Victoria-linja) tai Westminsteriin (Jubilee-, District- ja Circle-linjat).

7. Imperial War Museum

Vaikuttava Imperial War Museum| ©commons
Vaikuttava Imperial War Museum| ©commons

Vaikka Imperial War Museum ei olekaan tyypillinen taidemuseo, se on yksi Lontoon vaikuttavimmista vierailukohteista historian ystäville.

Rakennuksessa on noin 800 000 esinettä, jotka liittyvät modernin sodankäynnin historiaan. Tämä sotamuseo avasi ovensa vuonna 1920,ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Kahteen eri paikkaan sijoitetun Imperial War Museumin jälkeen se on nykyään Lontoon suurin museo. Se on sijainnut kahdessa eri paikassa, ja se muutti nykyiselle paikalleen Southwarkin kaupunginosaan vuonna 1936.

Sotilaallisesta luonteestaan huolimatta museo keskittyy näyttämään sodan tuhoja väestön keskuudessa. Sisällä on nähtävillä yli 15 000 maalausta, julistetta ja piirustusta, noin 30 000 veistosta sekä suuri määrä univormuja, mitaleja ja jopa sotalaiva ja hävittäjälentokone. Museon muita osastoja ovat holokausti ja Persianlahden sota. Museossa on myös toisen maailmansodan operaatio Jerikon lentosimulaattori.

Tietoa ja vinkkejä vierailua varten:

 • Ääniopas: Museo tarjoaa maksullisen ääniopastuksen, joka tehostaa vierailua.
 • Aukioloajat: päivittäin klo 10-18 (viimeinen sisäänpääsy klo 17.30). Suljettu 24.-26. joulukuuta.
 • Pääsymaksu: Vaikka jotkin näyttelyt ovat maksullisia, yleinen sisäänpääsy on ilmainen.
 • Osoite ja ajo-ohjeet: Imperial War Museum sijaitsee Lambeth Roadilla, joka on samanniminen kuin lähin metropysäkki. Waterloo ja Southwark ovat myös helposti saavutettavissa.

8. Tate Modern

Kuuluisa Tate Modern| ©Christine Matthews
Kuuluisa Tate Modern| ©Christine Matthews

Jos olet Lontoossa ja pidät modernista taiteesta, olet onnekas. Tate Modern on ollut ehdoton vierailukohde siitä lähtien, kun se avattiin vuonna 2000.

Se sisältää vaikuttavan kokoelman, mutta myös itse rakennus (entinen Banksiden voimalaitos) on vierailun arvoinen. Sen pysyvää kokoelmaa pidetään yhtenä maailman täydellisimmistä tämäntyyppisen taiteen kokoelmista. Mukana on viime vuosisadan merkittävimpiä taiteilijoitaAndy Warholista Edvard Munchiin sekä Salvador Dalísta ja Pablo Picassosta.

Tietoa ja vinkkejä vierailua varten:

 • Ääniopas: Voit palkata ääniopastajan maksua vastaan, mutta jos sinulla on London Pass -lippu, se on ilmainen.
 • Aukioloajat: sunnuntaista torstaihin klo 10-18. Perjantaisin ja lauantaisin sulkemisaika puolestaan siirtyy klo 22:een.
 • Liput: Vaikka joistakin näyttelyistä on maksettava, yleisölle on ilmainen sisäänpääsy.
 • Osoite ja ajo-ohjeet: Se sijaitsee Banksidessa, hyvin lähellä Shakespearen Globe-teatteria. Lähin metroasema on Southwark (Jubilee Line). Lopuksi voit ottaa Tate Boat-laivan, joka yhdistää tämän museon ja Tate Britainin 40 minuutin välein.

Joaquín's Travellerin vinkki Älä lähde museosta käymättä kymmenennessä kerroksessa, jossa on näköalatasanne.

Sieltä avautuvat näkymät Lontooseen ovat todella henkeäsalpaavat.

9. Sir John Sonan museo

Sisäänkäynti Sir John Sonae's Museumiin| ©Tony Hisgett
Sisäänkäynti Sir John Sonae's Museumiin| ©Tony Hisgett

Kuten kaikissa kaupungeissa, myös Lontoossa on salaisia kulmia, joista harva turisti tietää. Yksi niistä voisi hyvinkin olla tämä museo, joka sijaitsee 1800-luvun arkkitehdin Sir John Soanen talossa.

Sen sisätilat ovat todellinen aikakapseli, joka sisältää aikansa tärkeimpiin keräilijöihin kuuluneen henkilön perinnön. Soane keräsi elämänsä aikanasuuren määrän kaikenlaista antiikkia, Turnerin ja Canaletton kaltaisten taiteilijoiden maalauksia, huonekaluja ja veistoksia.

Yksi huoneista, joita ei kannata jättää väliin, on vaikuttava hautakammio, jossa on egyptiläisen faarao Setin alabastersarkofagi.

Tietoa ja vinkkejä vierailua varten:

 • Ääniopas: Bloomberg Connects -sovellus tarjoaa multimediakierroksen, jonka avulla saat tietoa näkemästäsi.
 • Aukioloajat: Avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-17. Suljettu sunnuntaisin, maanantaisin ja juhlapyhinä.
 • Liput: Sisäänpääsy on ilmainen.
 • Osoite ja ajo-ohjeet: Museo sijaitsee osoitteessa 13 Lincoln's Inn Fields. Pääset sinne Central- ja Piccadilly-metrolinjoilla. Lähin pysäkki on Holborn

10. Sherlock Holmes -museo

Vierailu Sherlock Holmes -museossa| ©Anders Thirsgaard
Vierailu Sherlock Holmes -museossa| ©Anders Thirsgaard

Sir Arthur Conan Doylen luomat Sherlock Holmes-kirjat ovat asiantuntijoiden mukaan historian eniten filmatisoituja. Ei ole ihme, ettei ole ketään, joka ei tuntisi hahmoa ja että hänen fanejaan on miljoonia.

Jos olet yksi heistä, et voi jättää väliin vierailua kuuluisalle salapoliisille omistetussa museossa. Jos olet lukenut joitakin hänen tarinoistaan, et varmaankaan ylläty kuullessasi, että museo sijaitsee osoitteessa221B Baker Street, jossa Conan Doyle sijaitsi Sherlock Holmesin koti vuosina 1881-1904. Sen jokaisessa huoneessa voit uppoutua hahmon henkeen ja saada hyvän käsityksen hänen elämästään ja tarinoista, joissa hän näytteli. Etsivän ratkaisemiin tapauksiin liittyvien esineiden lisäksi talossa on myös hyvä näyttely huonekaluista ja muista viktoriaaniselle aikakaudelle tyypillisistä esineistä.

Tämän georgiaanisen talon ovella sinua tervehtii perinteiseen univormuunsa pukeutunut lontoolainen Bobby.

Myös kaikki oppaat jokaisessa huoneessa ovat pukeutuneet kirjojen tapahtuma-aikaan liittyviin asuihin.

Tietoja ja vinkkejä vierailua varten:

 • Ääniopas: Ääniopasta ei ole, mutta sisäänkäynnillä jaetaan pieni, useilla kielillä kirjoitettu opaskirja.
 • Aukioloajat: Joka päivä klo 9.30-18.00.
 • Pääsymaksu: Aikuiset maksavat noin 15 puntaa ja lapset noin 10 puntaa.
 • Suunta ja kulkuyhteydet: Paras vaihtoehto on käyttää Bakerloo-, Circle-, Jubilee-, Metropolitan- tai Hammersmith & City -metrolinjoja, jotka pysähtyvät itse Baker Streetillä. Baker Street on myös joidenkin Lontoon turistibussien reitillä.

Muut vierailut, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Vaikka kyseessä ei ole varsinainen museo, siellä on toinen taidekeskus, jossa voit vierailla ja joka on todella mielenkiintoinen kulttuurilomalle Lontooseen. Tarkoitan Lontoon vanhaa kuninkaallista laivastokoulua (Old Royal Naval College), joka on maailmanperintökohteena pidetty arkkitehtuurikompleksi, joka sijaitsee Thamesin rannalla Greenwichissä.

Kyseessä on kahden rakennuksen kokonaisuus, jolla on yli 500 vuoden historia ja jossa on kaksi suurta kupolia, jotka ovat mestareiden Sir Christopher Wrenin ja Nicholas Hawkswoorin työtä. Sisällä sijaitsee Painted Hall, todellinen taiteellinen helmi, joka on yksi taiteen ystävien suosituimmista paikoista. Voit varata liput Old Royal Naval Collegen Painted Hall - saliin ja tutustua siihen, jota on kutsuttu "Lontoon Sikstuksen kappeliksi".

Lontoon tarjonta on loputon, joten jätän sinulle postauksen asioista, joita kannattaa nähdä ja tehdä Lontoossa, jotta voit suunnitella matkasi 100-prosenttisesti.