10 parasta aktiviteettia Vatikaanissa

Vatikaanilla on paljon tarjottavaa: Sikstuksen kappeli, Pietarinkirkon kupoli, basilika ja vaikuttava Piazza, jolla on Berninin pylväikkö. Kerron kaiken, mitä Vatikaanissa kannattaa nähdä ja tehdä.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minuuttia luettu

10 parasta aktiviteettia Vatikaanissa

Yksityiskohta Pietarinaukiosta ja basilikasta | ©Simone Savoldi

Vatikaanissa voi viettää ainakin kokonaisen päivän, etkä luultavasti koskaan näe kaikkea sen sisältämää taidetta. Sen lisäksi, että upea aukio toivottaa sinut tervetulleeksi koskemattomalla valkoisella pylväskäytävällä, pääset Vatikaanin museoihin nauttimaan Sikstuksen kappelista tai Pietarinkirkkoon.

Älä hukkua Vatikaanissa nähtävän ja tehtävän määrään. Olen koonnut listan pakollisista nähtävyyksistä:

.

1. Katso Michelangelon freskot Sikstuksen kappelissa

Sikstuksen kappeli
Sikstuksen kappeli

Sikstuksen kappelissa on epäilemättä yksi maailman suosituimmista taideteoksista. Se sijaitsee Vatikaanin museoiden sisällä, ja päästäkseen sinne sinun on ostettava Vatikaanin liput. Niin suuria kuin Vatikaanin museot ovatkin, huomaat, että lähes jokainen kävijä pysähtyy Sikstuksen kappeliin.

Et voi ottaa valokuvia (tai et ainakaan salamalla), mutta älä huoli. Nauti näin ainutlaatuisen taideteoksen näkymistä ja unohda matkapuhelimesi ja kamerasi hetkeksi. Se on sen arvoista.

Kannattaa tietää, että seiniä ja kattoa peittävät freskot ovat Michelangelon lisäksi myös Botticellin, Guirlandaion, Signorellin ja Peruginon kaltaisten taiteilijoiden maalaamia. Kun 12 sivumaalausta kuvaavat jaksoja Jeesuksen ja Mooseksen elämästä, alttarin yläalttarifresko on Michelangelon mestariteos "Viimeinen tuomio", ja katossa on sekaisin katkelmia Vanhasta ja Uudesta testamentista.

Paras aika vierailla Vatikaanin museoissa

Jos haluat välttää väkijoukkoja, Vatikaanin museoissa on vaikea vierailla suuren kävijämäärän vuoksi. On kuitenkin aina olemassa temppuja, joiden avulla voit nähdä museot ilman väkijoukkoja: varaa vierailu Vatikaanin museoihin aikaisin aamulla tai varaa opastettu kierros yöllä nähdäksesi Sikstuksen kappelin ja muut Vatikaanin museot.

Varaa liput Sikstuksen kappeliin

2. Kiipeä Pietarinkirkon kupoliin, josta avautuvat parhaat näkymät Roomaan

Pietarin kupoli
Pietarin kupoli

Vatikaani on kuuluisa siitä, että sinne haudattiin Pietari, ensimmäinen paavi, mutta se on myös maailman pienin valtio, jossa asuu noin 1000 ihmistä. Alue, jota hallitsee majesteettinen Pietarinkirkon kupoli, houkuttelee päivittäin pyhiinvaeltajia kaikkialta kristillisestä maailmasta.

Historiaa ja uskontoa lukuun ottamatta tämä kupoli on yksi Rooman kaupungin korkeimmista kohdista, ja näkymä huipulta (se neliö, jossa on kaksi pylväiden rajaamaa puoliympyrää ja jonka olet nähnyt sadoissa ilmakuvissa) on kiipeämisen vaivan arvoinen. Lippuja kupoliin kiipeämiseen voi ostaa netistä, ja niihin sisältyy myös opastettu kierros basilikassa ja paavin haudoissa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kiipeäminen ei ole helppoa eikä sovi kaikille, joten jos harkitset kiipeämistä Vatikaanin huipulle, voit tutustua etukäteen artikkeliini siitä, miten kiivetä Pietarinkirkon kupoliin.

Varaa opastettu kierros Pietarinkirkossa ja kupoliin kiipeäminen

3. Ihaile Michelangelon Pietaa Pietarinkirkon sisällä Pietarinkirkossa

Michelangelon Pieta
Michelangelon Pieta

Heti kun Pietàn veistoksen kohdalla Pietarinkirkkoon astuessasi ja sen vaikuttavaa valkoista marmorista kokoa ihaillessasi ymmärrät, miksi tämä ennen vuotta 1500 valmistunut veistos jäi historiaan yhtenä Michelangelon erikoisimmista teoksista.

Kuvassa Neitsyt Maria itkee poikansa Jeesuksen ruumiin yli tämän kuoltua ristillä. Kasvojen realistisuus, mittasuhteet sekä teokseen kertynyt liike ja jännitys tekevät siitä ainutlaatuisen koko maailmassa.

Lähes kaksi metriä korkea veistos jättää kaikki Pietarinkirkkoon astujat suu auki, ja hyvästä syystä. Tämä on merkittävin taideteos, jonka näet Basilikan sisällä.

Varaa opastettu kierros Pietarinkirkkoon

4. Kierrä Pyhän Pietarin aukio ja Berninin pylväikkö

Pietarinaukion pylväikkö
Pietarinaukion pylväikkö

Ennen kuin nouset kupoliin, anna itsellesi mahdollisuus katsella Pyhän Pietarin aukiota alhaalta päin (tältä aukiolta käsin vietetään paavin kuuluisat messut). Keskellä oleva obeliski tarjoaa kesäkuukausina 320 metriä pitkän ja 240 metriä leveän aukion ainoan mahdollisen varjon. On vaikea olla tuntematta oloaan lohduttoman mitättömäksi näiden mittasuhteiden valtavuuden edessä.

Varaa opastettu kierros Vatikaaniin ja Pietarinkirkkoon

5. Valokuvaa Pietarinkirkon Baldachinia

Pietarinkirkon Baldachin
Pietarinkirkon Baldachin

Nämä jättimäiset katolliset pylväät, jotka seisovat Pietarin basilikan alttarin yllä, pistävät silmään heti, kun astut sisäänkäynnin ovista. Tekijä Berninin maksimaaliseen ilmaisuunsa saattama barokkityyli tekee tästä teoksesta kiistattoman päähenkilön, joka vetää puoleensa kaikki katseet basilikan sisällä. Sinun on seistävä melko kaukana, jotta saat sen mahtumaan kokonaisuudessaan kameraan, sillä se on lähes 30 metriä korkea.

Varaa opastettu kierros Pietarinkirkkoon

6. Tutustu Vatikaanin museoihin perusteellisesti, opastetulla kierroksella tai omatoimisesti

Vatikaanin museoiden kuuluisat portaat
Vatikaanin museoiden kuuluisat portaat

Vatikaanin todellinen kruununjalokivi on torin vieressä sijaitsevat Vatikaanin museot. Sisällä on tietenkin tunnettu Sikstuksen kappeli, mutta se ei ole ainoa nähtävyys museossa, jossa on 1400-luvulta 1800-luvulle ulottuvaa taidetta, egyptiläistä, assyrialaista, kreikkalaista, roomalaista, etruskilaista, italialaista, kristillistä, keskiaikaista ja modernia uskonnollista taidetta.

Vatikaanin museot on jaettu useisiin alueisiin tai museoihin, ja vaikka sisällä voi viettää niin monta tuntia kuin haluaa, jos ei halua palata Rooman-matkalta piikki lihassa, ei mielestäni kannata jättää väliin tunnettua Sikstuksen kappelia, Pio Clementinon museon veistoksia ja Rafaelin huoneita. Voit vierailla niissä yksin tai Vatikaanin museoiden opastetulla kierroksella...

Pio Clementinon museon veistokset

Tämä museo on omistettu klassiselle kuvanveistolle, ja siellä on teoksia, kuten "Laokoon ja hänen poikansa" -patsas (yksi suosikeistani sen ilmaisuvoiman vuoksi) tai Belvederen Apollo, joka ilmentää klassisen kauneuden ihanteita.

Pinacotecan maalaukset

Taidehistorian opettajasi eivät ikinä antaisi sinun ohittaa 460 maalauksen kokoelmaa, johon kuuluu italialaisen maalaustaiteen suurimpien taiteilijoiden, kuten Da Vincin, Tizianin, Caravaggion ja Rafaelin, mestariteoksia.

Gregoriaaninen egyptiläismuseo

Vaikka nämä teokset eivät useimmille olekaan niin tunnettuja, suosittelen sinua tutustumaan egyptiläiseen taidekokoelmaan, joka on yksi Vatikaanin museoiden aarteista.

Rafaelin huoneet

Tämä on ehkä alue, joka herättää eniten odotuksia Sikstuksen kappelin jälkeen. Paavi Julius II tilasi Rafaelilta näiden neljän huoneen sisustuksen, ja 16 vuoden ajan hän ja hänen oppilaansa hoitivat tehtävän niin mestarillisesti, että nämä maalaukset osoittautuivat maalaukseksi, joka nosti taidemaalarin maineen Michelangelon rinnalle. Näiden maalausten yksityiskohtiin paneutuminen on silmänruokaa.

Kierreportaat

Löydät sen sisäänkäynnin luota; pysähdy katsomaan sitä ylhäältä, äläkä anna tämän arkkitehtonisen lelun jäädä huomaamatta taideteosten joukossa.

Kandeleiden galleria

Jos haluat minun laillani ihailla sekä itse museon huoneita että niiden sisältämiä teoksia, suosittelen etsimään tämän gallerian, sillä se on yksi omaperäisimmistä ja sieltä on kaunis näköala Vatikaanin puutarhaan.

Matkailija voi tietysti itse päättää, mikä häntä kiinnostaa eniten. Jos olet kartografian harrastaja, Karttojen galleria on sinulle ehdoton valinta, ja jos osaat lausua Rooman keisarit ulkoa, pidät rintakuvien salista. Vatikaanin museoiden luettelo on valtava.

Varaa opastettu kierros Vatikaaniin ja Pietarinkirkkoon

7. Kävele Vatikaanin puutarhoissa

Ilmakuva Vatikaanin puutarhoista
Ilmakuva Vatikaanin puutarhoista

Jos mietit, miten Vatikaanin puutarhoihin voi tutustua, se onnistuu vain museoiden sisäisen henkilökunnan avulla: joko opastetulla kierroksella tai audio-opastetulla bussilla.

Henkilökohtainen mielipide: ei ole pakko, jos ajattelet maksaa liput museoihin vain nähdäkseni ne, mutta kun olet siellä, kun käyt museossa, älä jätä opastusta väliin.

Varaa opastettu kierros Vatikaanin museoissa ja Sikstuksen kappelissa

8. Tutustu Vatikaanin ympäristöön

Näkymä Castel St'Angelosta
Näkymä Castel St'Angelosta

Siellä ollessasi voit halutessasi tutustua hieman Vatikaanin ympäristöön saadaksesi kattavamman kuvan Roomasta. Vatikaanissa ja sen ympäristössä on väistämättä satoja matkamuistomyymälöitä, joissa on paavin kasvot, jopa tennismailoissa. Jos kuitenkin haluat kävellä Vatikaania ympäröivien muurien taakse, löydät Pratin, asuinalueen kaukana massoista, jossa näet roomalaisia kävelemässä, ostoksilla tai nauttimassa aperitiivoa.

Via della Conciliazione on myös kävelyn arvoinen: sen laajuus ja majesteettisuus johtaa Pietarinaukiolle ja yhdistää sen Castel Sant'Angeloon, joka on myös vierailun arvoinen.

Ja jos haluat kierrellä Rooman kaduilla eri tavalla, suosittelen osallistumaan Dan Brownin kuuluisaan romaaniin perustuvalle Enkelit ja demonit -kierrokselle Vatikaanissa. Pelasta kardinaalit illuminateilta samalla, kun tutustut kaupungin tunnusomaisimpiin paikkoihin.

Varaa opastettu kierros Vatikaanin museoihin ja Sikstuksen kappeliin

9. Tapaa paavi Vatikaanissa

Paavi Franciscus Angeluksen aikana
Paavi Franciscus Angeluksen aikana

Kuten ehkä tiedät, paavi, katolisen kirkon korkein edustaja maailmassa (ja Vatikaanivaltion johtaja) asuu itse Vatikaanissa. Ja vaikka audienssin saaminen paavin kanssa kahden kesken vaatii paljon paperityötä, hyviä kontakteja ja erittäin hyvän syyn tavata hänet, on mahdollista osallistua livenä messuun tai viikoittaiseen siunaustilaisuuteen, jonka hän antaa joka sunnuntai ikkunastaan.

Odota tungosta, sillä näihin tilaisuuksiin kerääntyy aina uskonnollisia ryhmiä ja pyhiinvaeltajia, mutta jos haluat päättää vierailusi Vatikaanissa tapaamalla paavin, tässä on kaikki, mitä sinun on tiedettävä paavin tapaamisesta Vatikaanissa.

Varaa vierailu Vatikaaniin ja paavin audienssi

10. Nauti Vatikaanin alueen gastronomiasta

Tyypillinen italialainen aperitiivi
Tyypillinen italialainen aperitiivi

Saatat yllättyä tässä vaiheessa, mutta kyllä, paikassa, jossa on niin paljon turisteja, voi syödä hyvin menemättä rikki. Sinun on kuitenkin osattava etsiä, sillä alue on täynnä turistirysää. Siksi olen koonnut listan ruokapaikoista Vatikaanin lähistöllä ja lisännyt mukaan ruokalistat jokaiseen makuun ja kellonaikaan sopiviksi. Bon apetit!

Varaa gastronominen kiertoajelu Vatikaaniin