Tekemistä Krakovassa 1 päivässä

Tämä Krakovan matkaohjelma on suunniteltu niille, joilla on vain 1 päivä aikaa vierailla kaupungissa. Tarkoituksena on hyödyntää aika mahdollisimman hyvin tutustumalla kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuuttia luettu

Tekemistä Krakovassa 1 päivässä

Krakova, Puola | ©Nomadic Julien

Vaikka sinulla on vain yksi päivä aikaa Krakovassa, hyvän matkasuunnitelman avulla ehdit nähdä kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Stare Miaston (maailmanperintöluetteloon kuuluvan vanhankaupungin) pienen koon ja lyhyiden kävelymatkojen ansiosta voit käydä ainakin Kauppatorilla, Wawelin linnassa ja osassa juutalaiskorttelia.

Etsi Wawelin lohikäärme Veiksel-joen rannalta.

Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio
Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio

Krakovan kierroksen aloittamiseksi on tärkeää, että nouset aikaisin ylös, jotta voit korvata ajan puutteen. Ensimmäinen paikka, jonne kannattaa mennä, on Veiksel-joen rannat, tarkemmin sanottuna Wawel-kukkulan alla sijaitseva rautainen lohikäärmepatsas.

Tämä lohikäärme on yksi kaupungin tärkeimmistä symboleista. Legenda, jonka voit lukea tarkemmin tästä linkistä, kertoo, että monta vuosisataa sitten tällainen eläin asui kukkulalla sijaitsevassa luolassa ja terrorisoi alueen asukkaita. Se, että patsas sylkee suustaan tulta muutaman minuutin välein, nostaa sen varmasti Krakovassa lasten kanssa tehtävien asioiden listan kärkeen, sillä lapset ovat varmasti innoissaan.

Toisaalta patsaan vieressä sijaitsevaan niin sanottuun lohikäärmeluolaan voi tutustua kesäkuukausina. Tällä kertaa meidän on kuitenkin jätettävä se väliin, jotta voimme jatkaa matkaohjelmaamme.

Opastettu vai omatoiminen kierros?

Krakovassa on useita opastettuja kierroksia, jotka vievät sinut suunnilleen mainitsemiini kohteisiin. Esimerkiksi Krakovan kierros segwayllä. Sillä, lähdetkö itseopastetulle vai järjestetylle kiertoajelulle, on hyvät ja huonot puolensa, joten on sinun päätettävä, mitä teet.

 • Kierroksen suurin etu, varsinkin kun aikaa on vähän, on se, että pääset nähtävyyksiin ilman, että sinun tarvitsee pysähtyä ja suunnistaa. Lisäksi oppaat antavat sinulle aina mielenkiintoista tietoa.
 • Krakovaan on erittäin helppo tutustua omin päin, sillä sen koon ansiosta pääset lähes kaikkialle kävellen. Vaikka pitäisitkin tästä vaihtoehdosta, kannattaa kuitenkin palkata opas joillekin kierroksille.

Varaa Segway-kierros Krakovassa

Kiipeä Wawelin linnaan ja nauti historiasta.

Auringonlasku Wawelin linnassa| ©Brandon Atkinson
Auringonlasku Wawelin linnassa| ©Brandon Atkinson

Kukkulan juurelta on lyhyt kiipeäminen yhteen Krakovan pakollisista nähtävyyksistä: Wawelin linnaan. Tämä linna, joka on saanut nimensä kukkulan mukaan, jolle se on rakennettu, on yksi Puolan kansallisen identiteetin symboleista ja yksi sen kulttuurikeskuksista. Se oli myös maan kuninkaiden virallinen asuinpaikka useiden vuosisatojen ajan.

Linnakompleksi on melko suuri, ja sitä ympäröi suuri keskipiha, jota ympäröi useita rakennuksia, joissa kaikissa on mielenkiintoiset sisätilat, joissa kannattaa käydä, jos aikaa jää. Jos varaat opastetun kierroksen Wawelin linnaan, näet mm:

 • Johannes Paavali II:n katedraalimuseo: puolalaissyntyinen paavi Karol Wojtyła vihki sen käyttöön vuonna 1978, ja siellä on uskonnollisten esineiden näyttely.
 • Lohikäärmeen luolan sisäänkäynti: linnasta pääsee luolaan, jossa asui legendaarinen lohikäärme.
 • Kuninkaallinen palatsi: se oli Puolan monarkian ensimmäinen kotipaikka. Myöhemmin rakennus hylättiin, kunnes se rakennettiin uudelleen.
 • Muita nähtävyyksiä ovat Sandomierskan torni, asevarasto ja "kadonneena Wawelina" tunnetut jäännökset.

Ajan puutteen vuoksi suosittelen, että vierailun aikana tutustutaan linnan ulkoasuun ja sisäpihan kaarihuoneisiin. Palatsi ja kuninkaalliset asunnot vievät useita tunteja, joten ne on ehkä parempi jättää toiseen kertaan.

Käytännön tietoja

 • Hinta: Sisäpihalle on ilmainen sisäänpääsy, kun taas kullakin nähtävyydellä on erilainen hinta.
 • Aukioloajat: Aukioloajat ovat klo 9.30-17.00.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

Astu sisään Wawelin katedraaliin, joka on katolisen Puolan symboli

Wawelin katedraali| ©Maciej Szczepańczyk
Wawelin katedraali| ©Maciej Szczepańczyk

Jos varaat vanhankaupungin kierroksen, löydät yhden maan tärkeimmistä katedraaleista kukkulan kupeessa sijaitsevan katedraalin sisältä. Tässä temppelissä, jolla on yli 1000 vuoden historia, kruunattiin ja myös haudattiin joitakin Puolan kuninkaita. Yhdessä palatsin kanssa goottilaistyylinen Wawelin katedraali teki Wawelin kukkulasta maan uskonnollisen ja poliittisen vallan keskuksen vuosisatojen ajan.

Sisällä on 18 hautakappelia, joista erottuu Sigismund I:n hautakappeli, jota pidetään Puolan parhaana esimerkkinä renessanssista. Mielenkiintoinen on myös maan suojeluspyhimyksen Pyhän Stanislauksen mausoleumi. Lopuksi kannattaa kiivetä Sigismundin torniin ja katsella siellä seisovaa 12 tonnin kelloa.

Käytännön tietoja

 • Hinta: Katedraaliin on vapaa pääsy, mutta Sigismundin kappeli maksaa noin 15 zlotya (hieman yli 3 euroa). Opiskelijat ja eläkeläiset maksavat puolet.
 • Aukioloajat: Katedraali on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9-17 (paitsi syyskuusta maaliskuuhun, jolloin se sulkeutuu tuntia aikaisemmin). Sunnuntaisin se aukeaa klo 12.30.

Varaa kierros vanhassa kaupungissa

Kävele Grodzka-katua pitkin

Grodzka-katu| ©Mach240390
Grodzka-katu| ©Mach240390

Jos varaat kierroksen vanhaankaupunkiin, katedraalilta lähdettyäsi sinun kannattaa laskeutua mäkeä alas ja etsiä Grodzka-katua, joka on yksi tämän maailmanperintökohteen vilkkaimmista kaduista. Tämä katu, joka on nykyään erittäin kaupallinen, oli aikoinaan osa niin sanottua Kuninkaallista tietä, joka kulki koko muurien ympäröimän alueen läpi linnasta Pyhän Florianin portille.

Kävelykierroksen aikana voit tutustua käsityöläisliikkeisiin, mutta et saa kuitenkaan unohtaa 1500- ja 1600-luvun rakennusten kauniita pastellivärisiä julkisivuja. Voit halutessasi valita Grodzkan rinnakkaisen kadun, Kanoniczan, jossa näet renessanssitaloja ja joitakin vanhoja kirkkoja.

Kävitpä kumpi tahansa kadun varrella, kierroksen aikana kannattaa pysähtyä Pietarin ja Paavalin kirkossa katsomaan 12 apostolin patsaita. Pyhän Andreaksen kirkko on myös käymisen arvoinen sen barokkityylin vuoksi. Molemmat kuuluvat Krakovan tärkeimpiin kirkkoihin.

Varaa kierros vanhaan kaupunkiin

Vieraile torilla, kaupungin sydämessä.

Krakovan tori| ©Francisco Anzola
Krakovan tori| ©Francisco Anzola

Grodzka-kadun päässä on poikkeuksellinen Kauppatori kaikkine muistomerkkeineen ja toimintoineen, yksi Krakovan näht ävyyksistä

. Se on epäilemättä historiallisen keskustan sydän ja kaupungin maamerkki. Sitä ympäröivät renessanssityyliset rakennukset, ja se on yksi mantereen kauneimmista keskiaikaisista aukioista.

Jos matkustat Krakovaan jouluna, et voi jättää väliin tänne perustettua upeaa kirpputoria, jossa voit käydä kuuntelemassa joulukuoroja, jotka esiintyvät joillakin joulua varten perustetuilla lavoilla.

Varaa kierros vanhaan kaupunkiin

Tutustu Kauppatorin ainutlaatuisimpiin paikkoihin

Pyhän Marian basilika| ©Michael Gordon
Pyhän Marian basilika| ©Michael Gordon

Kauppatorille on varattava pari tuntia aikaa tutustua siihen perusteellisesti, sillä siellä on joitakin erittäin merkittäviä paikkoja, joita et voi jättää väliin. Tällainen on Santa Marían basilika, jossa voit nähdä Euroopan suurimman puisen alttaritaulun, jonka pituus on 12 metriä. Voit myös kiivetä yhteen sen kahdesta goottilaisesta tornista ja ihailla näköaloja.

Vierailu vuonna 1257 rakennetussa Lonja de Pañosissa, jossa on nykyään useita matkamuisto- ja käsityöläismyymälöitä, on ehdoton käyntikohde. Palatsin kauneus tekee siitä yhden Krakovan kuvatuimmista. Aikoinaan se oli kaupankäynnille omistettu paikka, ja jotkut historioitsijat pitävät sitä jopa historian ensimmäisenä kauppakeskuksena. Voit nousta rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen, jossa sijaitsee Krakovan kansallismuseo, tai mennä maan alle katsomaan Rynek-museota.

Toinen kiinnostava kohde, jota et voi jättää väliin aukiolla kiertäessäsi, on Vanhan raatihuoneen torni, joka on ainoa jäännös 1800-luvun alussa puretusta rakennuksesta. Suosittelen kiipeämään sen 110 porrasta ylös näköalapaikalle, joka on yksi kaupungin upeimmista. .

Joaquínin matkavinkki:

Yritä ajoittaa vierailusi basilikaan tiettyyn vuorokaudenaikaan. Tähän aikaan eräässä tornissa oleva pieni ovi aukeaa ja torvensoittaja tulee ulos soittamaan melodiaa.

Syö Bar Mleczny Filarkamissa

Syöminen Bar Mleczny Filarkamissa| ©Xrlleida
Syöminen Bar Mleczny Filarkamissa| ©Xrlleida

Olet luultavasti saanut ruokahalusi nousemaan kaiken tämän nähtävyyksien katselun jälkeen. Jos haluat ladata akkujasi, suosittelen varaamaan gastronomisen kierroksen juutalaiskortteliin tai menemään kommunismin aikakauden muistoihin: Bar Mlecznyihin eli maitobaareihin, pieniin ravintoloihin, jotka alun perin palvelivat lähinnä työläisiä vaatimattomaan hintaan.

Jotkut niistä ovat säilyneet ajan saatossa ja säilyttäneet osan ominaispiirteistään. Niiden tarjoama ruoka on yksinkertaista ja perinteistä, ja hinnat ovat maan alhaisimpia. Toinen muistettava seikka on, että niissä ei tarjoilla alkoholijuomia.

On selvää, että niillä ei ole kaupungin parhaiden ravintoloiden tyyliä, mutta voin vakuuttaa, että ruoka on autenttisempaa ja tunnelma on sen arvoinen. Suosittelen Bar Mleczny Filarkamia, joka on vain 10 minuutin päässä aukiolta. Yksi sen eduista on, että sillä on englanninkielinen ruokalista. Huomaa, että Puolassa ihmiset syövät yleensä noin kello 13, vaikka ei ole ongelma jäädä myöhään kahteen asti.

Käytännön tietoja

 • Osoite: ul. Starowiślna 29.
 • Aukioloajat: maanantaista perjantaihin klo 8.00-18.00. Lauantai ja sunnuntai: klo 9.00-16.00.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

Eksy Kazimierziin ja käy sen synagogissa

Vanha synagoga| ©Lars K Jensen
Vanha synagoga| ©Lars K Jensen

Lounaan jälkeen sinun on käveltävä vielä 10 minuuttia päästäksesi kierroksen seuraavaan kohteeseen: Kazimierziin, kaupungin vanhaan juutalaiskortteliin. Jos haluat tutustua siihen perusteellisesti, suosittelen varaamaan kierroksen juutalaiskortteliin. Tämä alue koki elvytyksen Schindlerin lista -elokuvan kuvausten jälkeen, ja se on täynnä synagogia ja erittäin mielenkiintoisia kulmia.

Mielestäni se on yksi kaupungin viehättävimmistä osista sekä katujen ja rakennusten että tunnelman vuoksi. Sinun tarvitsee vain lukea artikkeli Mitä nähdä ja tehdä Krakovan juutalaiskorttelissa saadaksesi käsityksen siitä, mitä kaikkea Krakovaan suuntautuvalla matkalla on mahdollista tehdä.

Kazimierzin tärkein katu on nimeltään Szeroka. Täältä löydät useita synagogia, juutalaisia kirjakauppoja ja kosher-ruokaa tarjoavia ravintoloita. Siellä on myös marttyyrimonumentti, joka on kunnianosoitus niille 65 000 naapuruston asukkaalle, jotka natsit murhasivat. Koska sinulla ei ole aikaa käydä kaikissa synagogissa, suosittelen kahta:

 • Vanha synagoga: Vaikka nykyinen synagoga on peräisin 1500-luvulta, tiedetään, että samalla paikalla on ollut toinen synagoga sata vuotta aikaisemmin. Se on rakennettu renessanssityyliin, ja siinä on nykyään museo, jossa kerrotaan, miten juutalaisyhteisö eli.
 • Remuhin synagoga: Tämä on koko juutalaiskorttelin ainoasynagoga, jossa on edelleen jumalanpalveluksia. Se on peräisin 1500-luvulta, ja sen takana on hautausmaa. Sisäänpääsy on maksullinen, mutta vierailu on välttämätön.

Käytännön tietoja

 • Aukioloajat: Nämä synagogat (ja muutkin Kazimierzin synagogat) avataan klo 9.00 ja suljetaan klo 16.00. Kesällä sulkemisaikaa lykätään klo 18.00 asti. Suljettu lauantaisin ja juhlapyhinä.
 • Pääsymaksu: Pääsymaksu on noin 10 PLN (noin 2,5 €). Jotkut ryhmät voivat ostaa alennetun lipun.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

Rentoudu drinkin äärellä 2 Okna Caféssa.

Sisäänpääsy 2 Okna Cafeen| ©Kinga
Sisäänpääsy 2 Okna Cafeen| ©Kinga

Mukava kävelykierros korttelin kaduilla ja vierailu synagogissa on palkitsemisen arvoinen. Yksi suosikkipaikoistani Kazimierzissa on 2 Okna Cafe, joka sijaitsee Józefa-kadulla.

Kahvilassa, joka tarjoaa myös makeisia, on pari pöytää ulkona. Jos sää on kuitenkin kaunis, suosittelen menemään sisäpihalle.

Kahvin ja teen lisäksi kahvila tarjoaa syyskuun lopusta lähtien ihanaa glögiä. Jos tunnet olosi hieman rohkeammaksi, voit kokeilla myös kuumaa olutta tai jopa kuumaa siideriä tai maustevodkaa.

Elokuvan kulissit: Schindlerin listan portaat...

Schindlerin listan portaat| ©Dennis Jarvis
Schindlerin listan portaat| ©Dennis Jarvis

Mielenkiintoinen paikka, joka liittyy Oskar Schindleriin. Tässä tapauksessa elokuvaan, se on portaat sisäpihalla Jozefa- ja Meiselas-katujen välissä. Jos olet nähnyt elokuvan, tunnistat yhden sen dramaattisimmista kohtauksista, sen kohtauksen, jossa kuvataan gheton häätämistä natsijoukkojen toimesta.

Jos haluat oppia lisää Oskar Schindlerin hahmosta, varaa kierros Schindlerin tehtaalle, jossa saat lisätietoja tästä liikemiehestä, joka pelasti yli tuhat juutalaista natsimiehityksen aikana.

.

Varaa kierros Schindlerin tehtaaseen

Plac Nowy, tunnelmallinen aukio, jossa voi ruokailla.

Nowyn aukio| ©Zygmunt Put
Nowyn aukio| ©Zygmunt Put

Kuten huomaat, Krakovassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Päiväretkelläsi et joudu ainoastaan jättämään käymättä Wieliczkan suolakaivoksilla tai varaamatta yhtä retkistä Auschwitzin keskitysleirille, mutta et myöskään näe joitakin erittäin arvokkaita nähtävyyksiä itse kaupungissa. Plac Nowy (Uusi aukio), joka tunnetaan myös lempinimellä Juutalaisten aukio, on kuitenkin ehdoton vierailukohde.

Sen keskellä on pyöreä rakennus (Okraglak), joka rakennettiin vuonna 1900 siipikarjan teurastamoksi. Nykyään rakennukseen ja aukion eri osiin on pystytetty lukuisia myyntikojuja. Niissä myydään monenlaista ruokaa grillatusta lihasta makkaroihin ja Puolan suosituimpaan pikaruokaan, zapiekankaan.

Aukio täyttyy syömistä etsivistä nuorista ihmisistä niin, että on vaikea istua yhdellekään aukion harvoista tuoleista. Voit kuitenkin myös tilata oman ruokasi ja etsiä vapaan penkin. Jos mieli tekee, aukiota ympäröivät kadut ovat täynnä kahviloita ja pubeja. Kaupungin opiskelijailmapiiri on aistittavissa näissä paikoissa, joiden läsnäolo on antanut naapurustolle juhlavan ja boheemin tunnelman.

Näin pääset lentokentältä kaupunkiin niin, ettet tuhlaa aikaa

Juna Krakovan lentokentälle| ©Melinda van den Brink
Juna Krakovan lentokentälle| ©Melinda van den Brink

Nopein tapa päästä lentokentältä Krakovan keskustaan on vuokrata yksityinen kuljetus. Liikenteestä riippuen matka kestää vain noin 25 minuuttia.

Jos pidät julkisista kulkuneuvoista, sinun ei tarvitse huolehtia liikaa siitä, kuinka kauan sinulla kestää päästä kaupunkiin. On useita bussilinjoja (208, 252 ja 902), joilla on tiheä vuoroväli ja joilla pääset keskustaan noin 45 minuutissa.

Nopein liikenneväline on juna. Juna lähtee lentokentältä noin 30 minuutin välein ja saapuu kaupunkiin vain 18 minuutissa. Krakovan pysäkki onKrakovan keskusasemalla**(Kraków Główny**), vain muutaman minuutin päässä historiallisen keskustan sisäänkäynniltä.

Varaa yksityinen lentokenttäkuljetus

Missä vaihdan eurot zlotteihin?

Zlotyn seteli| ©Dariusz Gąszczyk
Zlotyn seteli| ©Dariusz Gąszczyk

Hyvä paikka vaihtaa rahaa on päärautatieaseman vieressä oleva suuri ostoskeskus. Ensimmäisessä kerroksessa on pari vaihtopistettä, joissa on hyvä kurssi.

Kaupungin keskustassa on myös useampia vaihtopisteitä, joissa kurssi on paljon parempi kuin lentokentällä. Yksi parhaista vinkeistä Krakovassa käydessäsi on, ettet koskaan vaihda rahaa saapuessasi, vaan vertaile kahta tai kolmea, jotta saat käsityksen edullisimmasta vaihtokurssista.

Voit myös maksaa kortilla monissa kaupoissa ja ravintoloissa, varsinkin jos ne sijaitsevat turistialueilla. Jos nostat mieluummin rahaa pankkiautomaatista, suosittelen, että tarkistat pankkisi mahdollisesti perimät maksut käteisen nostamisesta ulkomailla.

Varaa Krakovan pyöräretki