Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Tekemistä Krakovassa 1 päivässä

Tämä Krakovan matkaohjelma on suunniteltu niille, joilla on vain yksi päivä aikaa vierailla kaupungissa. Ajatuksena on hyödyntää aika mahdollisimman hyvin tutustumalla kaupungin nähtävyyksiin.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minuuttia luettu

Tekemistä Krakovassa 1 päivässä

Krakova, Puola | ©Nomadic Julien

Krakovan nähtävyyksien ja aktiviteettien suuri määrä tarkoittaa, että 24 tuntia ei riitä tutustumiseen koko kaupunkiin. Joudut paitsi jättämään väliin Wieliczkan suolakaivosten monet nähtävyydet tai yhden Auschwitzin keskitysleirille suuntautuvan retken, myös jättämään näkemättä joitakin erittäin arvokkaita nähtävyyksiä itse kaupungissa.

Hyvällä matkasuunnitelmalla pääset kuitenkin näkemään kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Stare Miaston (maailmanperintöluetteloon kuuluvan vanhankaupungin) pienen koon ja lyhyiden kävelymatkojen ansiosta voit vierailla ainakin Kauppatorilla, Wawelin linnassa ja osassa juutalaiskorttelia.

1. Wawelin lohikäärmeen etsintä Veiksel-joen rannalla

Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio
Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio

Krakovan kierroksen aloittamiseksi on erittäin tärkeää olla varma, että sinun on noustava aikaisin aamulla, jotta voit korvata ajan puutteen. Ensimmäinen paikka, jonne kannattaa mennä, on Veiksel-joen rannat, tarkemmin sanottuna Wawel-kukkulan alla sijaitseva rautainen lohikäärmepatsas.

Tämä lohikäärme on yksi kaupungin tärkeimmistä symboleista. Taru, jonka voit lukea tarkemmin tästä linkistä, kertoo, että vuosisatoja sitten tämäntyyppinen eläin asui kukkulalla sijaitsevassa luolassa ja terrorisoi alueen asukkaita.

Se, että patsas sylkee tulta suustaan muutaman minuutin välein, pitäisi ehdottomasti olla Krakovassa lasten kanssa tehtävien asioiden luettelon kärjessä, sillä lapset ovat varmasti innoissaan.

Toisaalta patsaan vieressä sijaitsevaan niin sanottuun lohikäärmeen luolaan voi tutustua kesäkuukausina. Tällä kertaa meidän on kuitenkin jätettävä se väliin, jotta voimme jatkaa matkaohjelmaamme.

Opastettu vai itseopastettu kierros?

Krakovassa on useita opastettuja kierroksia, jotka kattavat suunnilleen mainitsemani kiinnostavat kohteet. Palkkaamalla tai tekemällä sen itse on omat hyvät ja huonot puolensa, joten sinun on päätettävä, mitä teet.

Kierroksen suurin etu, varsinkin kun aikaa on vähän, on se, että pääset nähtävyyksiin ilman, että sinun tarvitsee pysähtyä hakemaan suuntaa. Lisäksi oppaat antavat sinulle aina mielenkiintoista tietoa vierailukohteista.

Toisaalta Krakovaan on helppo tutustua omin päin, sillä sen koon ansiosta lähes kaikkialle pääsee kävellen. Vaikka pitäisitkin tästä vaihtoehdosta, kannattaa kuitenkin palkata opas joillekin kierroksille.

Varaa Veiksel-joen risteily

2. Kiipeä Wawelin linnaan ja nauti historiasta.

Auringonlasku Wawelin linnassa| ©Brandon Atkinson
Auringonlasku Wawelin linnassa| ©Brandon Atkinson

Kukkulan juurelta on tehtävä lyhyt nousu, jonka jälkeen pääsee yhteen Krakovan nähtävyyksistä: Wawen linnaan.

Tämä linna, joka on nimetty sen kukkulan mukaan, jolle se on rakennettu, on yksi Puolan kansallisen identiteetin symboleista ja yksi sen kulttuurikeskuksista. Se oli myös maan kuninkaiden virallinen asuinpaikka useiden vuosisatojen ajan.

Kompleksi on melko suuri, ja sitä ympäröi suuri sisäpiha, jota ympäröi useita rakennuksia, joissa kaikissa on mielenkiintoiset sisätilat ja jotka ovat vierailun arvoisia, jos sinulla on aikaa:

 • Johannes Paavali II:n katedraalimuseo: puolalaissyntyinen paavi Karol Wojtyła vihki sen käyttöön vuonna 1978, ja museon sisällä on uskonnollisten esineiden näyttely.
 • Sisäänkäynti lohikäärmeen luolaan: Linnasta pääset luolaan, jossa asui legendaarinen lohikäärme. Uloskäynti on joen rannalla, juuri siellä, missä hänen muistokseen on pystytetty patsas.
 • Kuninkaallinen palatsi: se oli Puolan monarkian ensimmäinen kotipaikka. Myöhemmin rakennus hylättiin, kunnes se rakennettiin uudelleen.
 • Muita nähtävyyksiä ovat Sandomierskan torni, asevarasto ja "kadonneena Wawelina" tunnetut jäännökset.

Ajan puutteen vuoksi suosittelen, että vierailun aikana tutustutte linnan ulkoasuun ja sisäpihan kaarihuoneisiin. Palatsiin ja kuninkaallisiin asuntoihin kuluu useita tunteja, joten ne on ehkä parempi jättää toiseen kertaan.

Käytännön tietoja

 • Hinta: Sisäänpääsy sisäpihalle on maksuton, mutta sisäpihan nähtävyyksillä on eri hinta.
 • Aukioloajat: Tavallinen aukioloaika on klo 9.30, ja portit sulkeutuvat klo 17.00.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

3. Astu sisään Wawelin katedraaliin, joka on katolisen Puolan symboli

Wawelin katedraali| ©Maciej Szczepańczyk
Wawelin katedraali| ©Maciej Szczepańczyk

Yksi maan tärkeimmistä katedraaleista sijaitseekukkulan laella. Tämä temppeli, jolla on yli 1 000 vuoden historia, oli paikka, jossa jotkut Puolan kuninkaat kruunattiin ja myös haudattiin.

Tämä goottilaistyylinen katedraali teki Wawel-kukkulasta yhdessä palatsin kanssa maan uskonnollisen ja poliittisen vallan keskuksen vuosisadoiksi.

Sisällä on 18 hautakappelia, joista Sigismund I:n hautakappeli erottuu edukseen, jota pidetään Puolan parhaana esimerkkinä renessanssista. Mielenkiintoinen on myös maan suojeluspyhimyksen Pyhän Stanislauksen mausoleumi. Lopuksi kannattaa kiivetä Sigismundin torniin ja katsella siellä seisovaa 12 tonnin kelloa.

Käytännön tietoja

 • Hinta: Katedraaliin on vapaa pääsy, mutta Sigismundin kappeliin on maksettava. Kirkkoon on vapaa pääsy, mutta Sigismundin kappeliin on maksettava noin 15 zlotyn (hieman yli 3 euron) pääsymaksu. Opiskelijat ja eläkeläiset maksavat puolet.
 • Aukioloajat: Maanantaista lauantaihin kappeli on avoinna klo 9.00-17.00 (paitsi syyskuusta maaliskuuhun, jolloin se sulkeutuu tuntia aikaisemmin). Sunnuntaisin se aukeaa myöhemmin, klo 12.30.

Varaa kierros vanhaan kaupunkiin

4. Kävele Grodzka-katua pitkin

Grodzka katu| ©Mach240390
Grodzka katu| ©Mach240390

Kun olet poistunut katedraalista, laskeudu kukkulaa alas ja saavu Krakovan vanhaankaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohde. Etsi Grodzka-katu, joka on yksi kaupungin vilkkaimmista kaduista.

Tämä katu, joka on nykyään erittäin kaupallinen, oli aikoinaan osa niin sanottua kuninkaallista tietä, joka kulki koko muurien ympäröimän alueen läpi linnasta Pyhän Florianin portille. Kävelykierroksen aikana voit tutustua käsityöläisliikkeisiin, mutta et saa kuitenkaan unohtaa 1500- ja 1600-luvun rakennusten kauniita pastellivärisiä julkisivuja.

Jos haluat (tai sinulla on aikaa nähdä molemmat), voit valita Grodzkan rinnakkaisen kadun, Kanoniczan. Täällä voit nähdä renessanssitaloja ja joitakin vanhoja kirkkoja.

Riippumatta siitä, kumpi niistä on kyseessä, sinun on pysähdyttävä (ainakin katsomaan ulos) Pietarin ja Paavalin kirkkoon, jossa on 12 apostolin patsaat. Samoin kannattaa käydä San Andrésin kirkossa ihailemassa sen barokkityyliä. Molemmat ovat Krakovan tärkeimpiä kirkkoja.

Varaa kierros vanhaan kaupunkiin

5. Kauppatori, kaupungin sydän

Krakovan tori| ©Francisco Anzola
Krakovan tori| ©Francisco Anzola

Grodzka-kadun päässä on erikoinen kauppatori kaikkine muistomerkkeineen ja toimintoineen. Se on epäilemättä historiallisen keskustan sydän ja kaupungin maamerkki. Renessanssirakennusten ympäröimä aukio on yksi maanosan kauneimmista keskiaikaisista aukioista.

Jos matkustat Krakovaan joulun aikaan, et voi jättää väliin upeita kirpputoreja, jotka on perustettu tänne ja joilla voit kävellä kuunnellen joulukuoroja, jotka esiintyvät joillakin tilaisuutta varten pystytetyillä lavoilla.

Aukion kohokohtiin kuuluu vuonna 1257 rakennettu Lonja de Paños, jossa on nykyään useita matkamuisto- ja käsityöläisliikkeitä. Palatsin kauneus on tehnyt siitä yhden Krakovan kuvatuimmista rakennuksista. Se oli aikanaan kaupankäynnille omistettu paikka siinä määrin, että jotkut historioitsijat pitävät sitä historian ensimmäisenä kauppakeskuksena.

Kiinnostuksestasi riippuen voit mennä rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen, jossa sijaitsee Krakovan kansallismuseo, tai mennä maan alle katsomaan Rynek-museota.

Toinen kiinnostava kohde, jota ei kannata jättää väliin, kun kiertelet aukiolla, on Vanhan kaupungintalon torni, joka on ainoa jäännös 1800-luvun alussa puretusta rakennuksesta. Suosittelen kiipeämään sen 110 porrasta ylös näköalatasanteelle, joka on yksi kaupungin upeimmista. .

Vierailu Santa Marian basilikassa on ehdoton käyntikohde. Sisällä on Euroopan suurin puinen alttaritaulu, jonka pituus on 12 metriä. Voit myös kiivetä toiseen sen kahdesta goottilaisesta tornista katselemaan näkymiä, mutta jos olet jo kiivennyt kaupungintalon torniin, tämä ei ole välttämätöntä.

Joaquinin matkavinkki:

Yritä ajoittaa vierailusi basilikaan tiettyyn kellonaikaan. Tuolloin eräässä tornissa aukeaa pieni ovi, ja torvensoittaja tulee ulos soittamaan melodiaa.

6. Ruokailla Bar Mleczny Filarkamissa

Ruokailu Bar Mleczny Filarkami -baarissa| ©Xrlleida
Ruokailu Bar Mleczny Filarkami -baarissa| ©Xrlleida

Olet varmaan saanut ruokahalusi nousemaan kaiken tämän nähtävyyksien katselun jälkeen. Jos haluat ladata akkujasi, suosittelen sinua menemään kommunismin aikakauden muistoihin: Bar mlecznyyn eli maitobaareihin. Nämä ovat pieniä ravintoloita, jotka alun perin palvelivat lähinnä työntekijöitä vaatimattomaan hintaan.

Jotkin niistä ovat säilyneet ajan saatossa ja säilyttäneet osan ominaispiirteistään. Ruoka on yksinkertaista ja perinteistä, ja hinnat ovat maan alhaisimpia. Toinen muistettava seikka on se, että siellä ei tarjoilla alkoholijuomia.

Niillä ei tietenkään ole kaupungin parhaiden ravintoloiden tyyliä, mutta voin vakuuttaa, että ruoka on autenttisempaa ja tunnelma on sen arvoinen.

Tälle päivälle suosittelen Bar Mleczny Filarkamia, koska se on vain 10 minuutin päässä aukiolta, matkalla juutalaiskortteliin, jossa kierros jatkuu iltapäivällä. Yksi sen eduista on se, että ruokalista on englanninkielinen, mikä ei aina ole mahdollista tämäntyyppisissä toimipaikoissa.

Huomaa, että Puolassa ihmiset syövät yleensä noin klo 13:00, vaikka ei ole ongelma jäädä myöhään klo 14:00 asti tai jopa hieman myöhemmin.

Käytännön tietoja

 • Osoite: ul. Starowiślna 29
 • Aukioloajat: klo 8:00-18:00 maanantaista perjantaihin. Lauantai ja sunnuntai 09:00 - 16:00

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

7. Eksy Kazimierziin ja vieraile sen synagogissa

Vanha synagoga| ©Lars K Jensen
Vanha synagoga| ©Lars K Jensen

Lounaan jälkeen on 10 minuutin kävelymatka kierroksen seuraavaan kohteeseen: Kazimierziin, kaupungin vanhaan juutalaiskortteliin.

Tämä alue elvytettiin Schindlerin listan kuvausten jälkeen, ja sitä pidetään yhtenä koko kaupungin mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä, sillä se on täynnä synagogia ja mielenkiintoisia kulmia.

Mielestäni se on yksi kaupungin viehättävimmistä osista sekä katujen ja rakennusten että tunnelman vuoksi. Sinun tarvitsee vain lukea artikkeli Mitä nähdä ja tehdä Krakovan juutalaiskorttelissa saadaksesi käsityksen siitä, mitä voit tehdä matkasi aikana.

Kazimierzin tärkein katu on nimeltään Szeroka. Täältä löydät useita synagogia, juutalaisia kirjakauppoja ja kosher-ruokaa tarjoavia ravintoloita. Täältä löydät myös marttyyrimonumentin, joka kunnioittaa natsit murhanneiden 65 000 asukkaan muistoa.

On vaikea löytää aikaa käydä kaikissa alueen synagogissa. Parasta on siis valita niistä muutama, joissa voit vierailla, ja katsella loput ulkopuolelta, kun kiertelet naapurustossa.

Suosittelen kahta niistä:

 • Vanha synagoga: koko kaupunginosan tärkein synagoga. Vaikka nykyinen synagoga on peräisin 1500-luvulta, tiedetään, että samassa paikassa on ollut toinen synagoga sata vuotta aikaisemmin. Se on rakennettu renessanssityyliin, ja siellä on nyt mielenkiintoinen museo, jossa kerrotaan, miten suuri juutalaisyhteisö aikoinaan eli.
 • Remuh-synagoga: tämä on koko juutalaiskorttelin ainoa synagoga, jossa on edelleen jumalanpalvelus. Se on peräisin 1500-luvulta, ja sen takana on hautausmaa. Sisäänpääsy on maksullinen, mutta vierailu on välttämätön, vaikka syksyllä on paljon miellyttävämpää, kun turistien määrä vähenee ja pudonneet lehdet muodostavat hautausmaalle kauniin maton.

Käytännön tietoja

 • Aukioloajat: Nämä synagogat (ja muutkin Kazimierzin synagogat) avautuvat aamulla kello 9.00 ja sulkeutuvat iltapäivällä kello 16.00, mutta kesällä sulkemisaikaa lykätään kello 18.00 asti. Ne ovat suljettu lauantaisin ja juutalaisina juhlapyhinä.
 • Pääsymaksu: Pääsymaksu on noin 10 PLN (noin 2,5 €). Jotkut ryhmät voivat ostaa alennetun lipun puoleen hintaan.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

8. Rentoudu drinkin äärellä 2 Okna Cafessa

Sisäänkäynti 2 Okna Cafe| ©Kinga
Sisäänkäynti 2 Okna Cafe| ©Kinga

Kävelykierros kaupunginosan kaduilla ja vierailu synagogissa on palkitsemisen arvoinen. Yksi suosikkipaikoistani Kazimierzissa on 2 Okna Cafe Józefa-kadulla.

Kahvilassa, jossa tarjoillaan myös makeisia, on pari pöytää ulkona. Jos sää on kaunis, suosittelen kuitenkin menemään sisäpihalle.

Kahvin ja teen lisäksi kahvila tarjoaa syyskuun lopusta alkaen myös loistavaa glögiä. Jos olet hieman rohkeampi, voit kokeilla myös kuumaa olutta tai jopa kuumaa siideriä tai vodkaa mausteiden kanssa.

9. Elokuvan lavasteet: Schindlerin listan portaat

Schindlerin listan portaat| ©Dennis Jarvis
Schindlerin listan portaat| ©Dennis Jarvis

Mielenkiintoinen paikka, joka liittyy Oskar Schindleriin, tässä tapauksessa elokuvaan, ovat portaat, jotka sijaitsevat sisäpihalla Jozefa- ja Meiselas-katujen välissä. Jos olet nähnyt elokuvan, tunnistat yhden sen dramaattisimmista kohtauksista, joka kuvaa natsijoukkojen häätämistä ghetosta.

Varaa kierros Schindlerin tehtaalle

10. Plac Nowy, tunnelmallinen aukio, jossa voi ruokailla.

Nowy Square| ©Zygmunt Put
Nowy Square| ©Zygmunt Put

Krakovan vierailun päätteeksi ei ole juuri parempaa paikkaa kuin Plac Nowy (Uusi aukio), joka tunnetaan myös lempinimellä Juutalaisten aukio. Sen keskellä on pyöreä rakennus (Okraglak), joka rakennettiin vuonna 1900 siipikarjan teurastamon myymäläksi.

Nykyään rakennukseen ja aukion eri puolille on pystytetty lukuisia kojuja. Niissä myydään monenlaista ruokaa grillatusta lihasta makkaroihin ja Puolan suosituimpaan pikaruokaan, zapiekankaan.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta zapiekanka on ruokalaji, joka pystyy tyydyttämään kenen tahansa ruokahalun ja makuaistin. Se koostuu puolikkaasta leivästä, joka on voideltu öljyllä ja voilla ja jonka päällä on erilaisia ainesosia, kuten kinkkua, tomaattia tai sieniä. Sitten se peitetään juustoraasteella ja lämmitetään uunissa.

Aukio täyttyy nuorista (ja vähemmän nuorista) ihmisistä, jotka haluavat saada jotain syötävää, niin että on vaikea istua yhdelle niistä harvoista tuoleista, joita paikassa on. Voit kuitenkin myös tilata oman ruokasi ja etsiä vapaan penkin.

Jos mielesi tekee, aukiota ympäröivät kadut ovat täynnä kahviloita ja pubeja. Kaupungin opiskelijailmapiiri on aistittavissa näissä paikoissa, ja heidän läsnäolonsa on antanut naapurustolle juhlavan ja hieman boheemin tunnelman.

Miten päästä lentokentältä kaupunkiin säästää aikaa

Juna Krakovan lentokentälle| ©Melinda van den Brink
Juna Krakovan lentokentälle| ©Melinda van den Brink

Nopein tapa päästä lentokentältä Krakovan keskustaan on vuokrata yksityinen kuljetus. Liikenteestä riippuen matka kestää vain noin 25 minuuttia.

Jos käytät mieluummin julkisia liikennevälineitä, sinun ei tarvitse huolehtia liikaa siitä, kuinka kauan sinulta kestää päästä kaupunkiin. Useat bussilinjat (208, 252 ja 902) lähtevät tiheästi ja vievät sinut kaupungin keskustaan noin 45 minuutissa.

Nopein liikenneväline on juna. Juna lähtee lentoasemalta noin 30 minuutin välein, ja se saapuu kaupunkiin vain 18 minuutissa. Krakovan pysäkki onKrakovan keskusasemalla**(Kraków Główny**), vain muutaman minuutin päässä historiallisen keskustan sisäänkäynniltä.

Varaa yksityinen kuljetus lentokentältä

Missä vaihtaa euroista zlotyihin?

Billete złoty| ©Dariusz Gąszczyk
Billete złoty| ©Dariusz Gąszczyk

Hyvä paikka vaihtaa rahaa on päärautatieaseman vieressä oleva suuri ostoskeskus. Ensimmäisessä kerroksessa on pari valuutanvaihtopistettä, joissa on hyvä kurssi.

Kaupungin keskustasta löydät myös useampia rahanvaihtopisteitä, joiden kurssi on paljon parempi kuin lentokentällä. Yksi parhaista vinkeistä Krakovassa käydessäsi on, ettet koskaan vaihda rahaa saapuessasi, vaan vertaile kahta tai kolmea valuuttaa saadaksesi käsityksen edullisimmasta vaihtokurssista.

Toisaalta voit maksaa kortilla monissa kaupoissa ja ravintoloissa, etenkin jos ne sijaitsevat turistialueilla. Jos nostat rahaa mieluummin pankkiautomaatista, suosittelen tarkistamaan mahdolliset palkkiot, joita pankkisi perii käteisen nostamisesta ulkomailla.