Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Tekemistä Krakovassa 5 päivässä

Lue, miten järjestät Krakovassa vierailun niin, että näet tärkeimmät nähtävyydet (ja pääset jopa pois) vain 5 päivässä.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

Tekemistä Krakovassa 5 päivässä

Wieliczkan suolakaivos | ©Nigel Hoult

Vaikka Varsova on Puolan nykyinen poliittinen pääkaupunki, Krakova on ollut se kaupunki, joka on pitänyt tätä asemaa. Se on ollut myös maan uskonnollinen pääkaupunki, mikä on tunnusomaista sille vielä nykyäänkin. Siksi tällä pienellä mutta viehättävällä puolalaiskaupungilla on niin paljon tarjottavaa vierailijalle.

Sillä on monia taiteellisia ja historiallisia viehätyksiä. Se ei ole turhaan Unescon maailmanperintökohde. Niiden yksityiskohtainen tarkastelu voi viedä aikaa, vaikka se on mahdollista tehdä viidessä päivässä. Tässä artikkelissa ehdotan, että suunnittelet vierailusi niin, että voit nauttia kaikesta, mitä Krakovalla on tarjota. Eikä vain Krakovaan: meillä on vielä runsaasti aikaa tutustua ympäröivään alueeseen. Lähdetään liikkeelle!

Päivä 1: Vierailu Krakovan vanhaan kaupunkiin

Wroclawin tori| ©Hrs Poland
Wroclawin tori| ©Hrs Poland

On parasta aloittaa kaupungin sydämestä ja kuuluisimmista nähtävyyksistä. Kun olemme imeneet kaupungin ilmapiirin, voimme viettää seuraavat pari päivää tutustuen kaupunkiin ja tutustuen siihen paremmin. Siksi otamme ensimmäisenä päivänä rennosti: näemme Kankaiset markkinat, Pyhän Marian basilikan, Pyhän Florianin portin ja linnan.

Kuten sanoin, kyse on vierailusta olennaiseen. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan tämän artikkelin siitä , mitä Krakovassa kannattaa nähdä ja tehdä. Äläkä tietenkään epäröi varata yhtä monista kiertoajeluista, jotka vievät sinut Krakovaan ja antavat sinulle kaikki tiedot, joita tarvitset saadaksesi kaupungista kaiken irti.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

Kangasmarkkinat

Aloitamme vanhankaupungin sydämestä: Kangasmarkkinoilta, jossa sijaitsee myös Santa María -basilika, toinen kaupungin merkittävimmistä monumenteista. Kangastori oli nimensä mukaisesti kaupungin kaupallinen ja taloudellinen keskus vuosisatojen ajan.

Vaikka se oli olemassa jo 1200-luvulla, sen nykyinen ulkoasu on puhtaasti renessanssia ja peräisin 1500-luvulta.

Pyhän Marian basilika

Santa Marían basilika on kaunis goottilainen temppeli, johon on historiansa aikana sisällytetty elementtejä muista arkkitehtuurityyleistä. Ulkopuolelta se erottuu lähes linnoituksen kaltaisella pyöreydellään. Parasta on kuitenkin sisätiloissa: sen sisustus ja kalusteet ovat yksinkertaisesti henkeäsalpaavia. Kiinnitä huomiota sen goottilaisiin kylkiholveihin, sillä ne on maalattu sinisiksi ja jäljittelevät tähtitaivasta.

Kuriositeettina voit huomata, että basilikan huipulta kuuluu joka tunti trumpettiääni. Tämä viittaa legendaan, jonka mukaan tornin huipulla oleva torvensoittaja varoitti kaupunkia mongolien lähestymisestä. Legendan mukaan muusikko ei kuitenkaan ehtinyt soittaa paljon, sillä aasialaisten hyökkääjien ampuma nuoli lävisti hänet.

Piditkö siitä? Jatka sitten tutustumista kaupungin kulttuuriperintöön: lisätietoja saat tästä artikkelista, jossa kerrotaan Krakovan parhaista kirkoista.

Tässä vinkki: Puola on hyvin uskonnollinen maa, erityisesti Krakova arkkipiispan kotipaikkana. Jos kävelet kirkkojen läpi messun aikana tai et ole kohtelias , paikalliset saattavat tuijottaa sinua. Jos olet kotoisin länsimaisesta maasta, jossa nämä säännöt ovat hieman väljempiä, tämä voi tuntua epämukavalta ja jopa käsittämättömältä. Tämä on kuitenkin syytä pitää mielessä.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

Pyhän Florianin portti

Pyhän Florianin portti| ©Diego Delso
Pyhän Florianin portti| ©Diego Delso

Noin 10 minuutin ajomatkan päässä Kangas-aukiolta on Pyhän Florianin portti. Se on tilaisuus nähdä, millainen oli keskiajan muurien ympäröimä Krakova. Tämä portti on yksi niistä harvoista, jotka ovat säilyneet, mutta se on sen arvoinen: se on poikkeuksellisen kaunis muistomerkki puolustustehtävästään huolimatta. Jos haluat tutustua tähän Krakovan arkkitehtuurin osa-alueeseen tarkemmin, kannattaa tehdä kierros Barbakanilla ja puolustusmuurilla.

Kävelyn jälkeen, joka voi kestää jopa 3 tuntia, on välipalan aika. Jos aloitit kierroksen kello 10 jälkeen, saatat olla hieman nälkäinen, joten on lounaan aika. Sitten on aika syödä. Tarvitsetko ideoita? Tässä on lisätietoja siitä , missä Krakovassa voi syödä.

Lounaan jälkeen: vierailu linnaan

Lounaan jälkeen siirrytään Krakovan tärkeimpään nähtävyyteen: sen linnaan ja katedraaliin. Ne sijaitsevat Wawel-kukkulalla, muurien ympäröimän kaupungin eteläpäässä, josta on näkymät Veiksel-joelle. Se on Puolan historian todellinen pyhä paikka. Täällä voit tutustua ylellisyyteen, jossa Puolan kuninkaat elivät, sekä heidän hautoihinsa katedraalissa. Nämä ovat keskeisiä paikkoja:

 • Sigismundin kappeli (katedraali);
 • Pyhän ristin kappeli (katedraali);
 • Puolan kreivien ja kuninkaiden haudat (katedraali);
 • Valtionpihat (linna);
 • Aarrekammio ja asevarasto (linna);
 • Johannes Paavali II:n patsas (ulkoa).

Jos haluat nähdä suurimman osan näistä nähtävyyksistä, sinun on mentävä monumenttien sisälle. Katso tästä artikkelista lisätietoja Krakovan linnaan pääsystä, aukioloajoista ja sisäänpääsymaksuista.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

Päivä 2 - Juutalaiskortteli ja Krakovan toinen maailmansota

Szeroka-katu juutalaiskorttelissa| ©Paul Arps
Szeroka-katu juutalaiskorttelissa| ©Paul Arps

Toisena päivänä voit tutustua historiallisimpaan kaupunkiin, erityisesti siihen, joka on kokenut eniten toisen maailmansodan ja Puolassa armottoman holokaustin haavat. Nähtävää on paljon, mutta haluaisin nostaa esiin kolme: juutalaiskorttelin, Krakovan gheton ja Oskar Schindlerin tehtaan. Kaikki nämä paikat sijaitsevat lähellä toisiaan Veiksel-joen rannalla, vaikka getto ja tehdas ovatkin joen toisella puolella.

Juutalaiskortteli

Krakovan juutalaiset asettuivat tänne 1500-luvulta lähtien, ja sitä kutsuttiin myös Kazimierziksi. Ajan myötä Kazimierzistä tuli yksi Euroopan suurimmista juutalaiskortteleista, mistä on osoituksena synagogien suuri keskittymä, joka on lähes ainutlaatuinen maailmassa. Suosittelen teitä vaeltamaan sen kaduilla, mutta käykää myös joissakin synagogissa. Tärkeimmät niistä ovat seuraavat:

 • Vanha synagoga
 • Remuhin synagoga
 • Tempelin synagoga
 • Iisakin synagoga

Vierailua on hyvä täydentää tutustumalla tarkemmin Galician juutalaismuseoon. Sen nimi ei liity mitenkään Espanjan alueeseen, vaan muinaisen valtakunnan nimeen. Mutta jos tämä ei riitä, tässä on lisää tekemistä Krakovan juutalaiskorttelissa.

Varaa opastettu kierros juutalaiskortteliin

Krakovan getto

Sankarien aukio Krakovan ghetossa| ©Marco Zanferrari
Sankarien aukio Krakovan ghetossa| ©Marco Zanferrari

Juutalaiskorttelista, heti sillan yli, pääset alueelle, jossa voit nähdä Krakovan gheton. Tai pikemminkin mitä siitä on jäljellä. Nämä ovat jäänteitä muurista, joka eristi gheton, joka oli yksi suurimmista ghetoista natsimiehityksen aikana Varsovan ohella. Täällä syntyi esimerkiksi kuuluisa elokuvaohjaaja Roman Polanski. Tämä ei muuten ole ainoa elokuvataiteen referenssi, jonka löydät tältä alueelta.

Oskar Schindlerin tehdas

Spielbergin elokuvassa Schindlerin lista ikuisti Oskar Schindlerin tehtaan, jossa tämä saksalainen liikemies otti vastaan monia juutalaisia työntekijöitä pelastaakseen heidät karkotukselta. Jos olet elokuvan, historian tai molempien ystävä, tämä on pakko nähdä.

Varaa opastettu kierros Schindlerin tehtaalle

Päivä 3: Vierailu Auschwitziin

Piikkilanka-aidat ympäröivät koko keskitysleirin.| ©Tomas Forgac
Piikkilanka-aidat ympäröivät koko keskitysleirin.| ©Tomas Forgac

Auschwitz sijaitsee Krakovan laitamilla. Paikalla on hirvittävä historiallinen merkitys sen vuoksi, mitä siellä tapahtui, mutta jos pidät historiasta, siellä on ehdottomasti käytävä. Omistamme sille päivän useista syistä. Ensinnäkin, koska kyseessä on laaja vierailu: Auschwitz-Birkenaun kokonaisuuteen kuuluu kaksi leiriä; toiseksi, meidän on matkustettava bussilla sinne ja takaisin. Sinne pääsee kahdella tavalla:

Varaa retki Auschwitziin

Ensimmäinen Auschwitzin leiri

Auschwitz on itse asiassa kaksi leiriä. Pienempi, joka oli puolalainen sotilaskasarmi saksalaismiehitykseen asti, ja jättimäinen, jonka tunnet kuvista. Jälkimmäinen on kuuluisa Auschwitz-Birkenau, josta puhun tarkemmin myöhemmin. Kun saavut Auschwitziin, sinulle esitellään ensin tämä leiri. Kerron teille, mitä näette siellä; vaikka se on kauhujen luettelo, se järkyttää teitä ja antaa teille ajattelemisen aihetta, olittepa sitten innostunut historiasta tai ette:

 • Kuuluisa "tervetuloa" leirille, joka on taottu porttiin: Arbeit macht frei.
 • Tiilikasarmit
 • Ampumaradan seinä
 • Pyhän Maximilian Kolben selli
 • Ainoa säilynyt kaasukammio
 • Krematoriot
 • Vankien tavarapinot (silmälasit, kengät jne...)

Lisäksi tämän kierroksen aikana voit oppia lisää siitä, mitä siellä tapahtui, joidenkin kasarmien sisällä sijaitsevien hyvin opettavaisten näyttelyiden avulla. Kun olet suorittanut kierroksen, sinun on noustava bussiin, joka vie sinut Birkenaun portille alle 15 minuutissa.

Birkenau

Sisäänkäynti leirille| ©John C
Sisäänkäynti leirille| ©John C

Tämä on vaikuttavin leiri sekä kokonsa puolesta että siksi, että täällä murhattiin natsien tuhoamisleireistä eniten juutalaisia ja poliittisia vankeja. Se on valtava laajennus, josta on jäljellä vain piikkilanka-aidat, suuret puiset parakit ja sisäänkäynti kaasukammioihin (natsit tuhosivat nämä kammiot pakomatkallaan). Tämä on periaatteessa se, mitä voit tehdä siellä:

Kävele parakkien läpi ja näe, miten vangit elivät;
Vieraile holokaustin muistomerkillä;
Katso kaasukammioiden sisäänkäynnit.

Vierailun jälkeen sinut palautetaan ensimmäiseen leiriin, josta voit aloittaa paluun Krakovaan.

Joitakin vinkkejä Auschwitzissa vierailua varten

Auschwitz ei todellakaan sovi kaikille. Se, mitä tulette näkemään siellä, on hyvin vahvaa. Itse asiassa kävijät lähtevät usein paikalta täysin masentuneina, joten jos olet herkkä, kehotan sinua harkitsemaan tarkkaan lähtöäsi. Ja jos matkustat lasten kanssa, suosittelen myös harkitsemaan asiaa. Erityisesti siksi, että Krakovassa on niin paljon nähtävää lasten kanssa.

Toinen asia, joka on hyvä tietää, on se, että sisäpuolella noudatetaan tiukkoja kunnioitussääntöjä. Äänekäs puhuminen ja valokuvien ottaminen vankien tavaravuorista on kielletty. Myös viimeaikainen kiista selfieitä ottavista vierailijoista on lisännyt tämän kysymyksen tarkastelua.

Jos olet kuitenkin päättänyt vierailla näillä kuolemanleireillä, tässä on kaikki tarvitsemasi tiedot:

Näin vaikuttavan vierailun jälkeen on parasta päättää päivä vaeltelemalla kaduilla tai rentoutumalla jossain paikassa, jossa voit rentoutua. Veiksel-joen bulevardit ovat hyvä paikka tehdä tämä.

Varaa retki Auschwitziin

Päivä 4: Wieliczkan suolakaivokset

Suolakaivoksen louhinta Galleria| ©Aleksandr Zykov
Suolakaivoksen louhinta Galleria| ©Aleksandr Zykov

Wieliczkan suolakaivos on yksi Puolan Unescon maailmanperintökohteista. Ei ole turhaa, että se vastaanottaa vuosittain miljoona turistia. Se on vierailun arvoinen, koska se sijaitsee 30 minuutin ajomatkan päässä Krakovasta. Lisätietoja siitä, miten pääset Wieliczkan suolakaivokselle Krakovasta, löydät täältä.

Tämä on ainutlaatuinen paikka, jossa suolakaivokset on kaivettu epätavallisen syvälle, 60-130 metrin syvyyteen. Se ei koostu vain käytävistä vaan myös ylellisistä kappeleista. Lue lisää siitä , mitä Wieliczkan suolakaivoksilla voi nähdä ja tehdä, täältä. Seuraavassa on joitakin merkittävimpiä nähtävyyksiä, jotta saisit ruokahalusi heräämään:

 • Kopernikuksen kammio
 • Pyhän Barbaran kappeli
 • Pyhän Kingan kappeli
 • Cunegundan kaivo

Vierailu kestää noin 3-4 tuntia. Hyvä uutinen on se, että kaivoksissa on paikkoja, joista voi ostaa ruokaa ja juomaa, ja jopa ravintoloita kaivosten ulkopuolella. Näytän sinulle nyt artikkeleita, joissa käsitellään mahdollisia käytännön kysymyksiä:

Varaa retki Wieliczkan suolakaivoksiin

Päivä 5: Lyhyt tauko

Varsovan kuninkaallisen linnan aukio| ©Vinicius Pinheiro
Varsovan kuninkaallisen linnan aukio| ©Vinicius Pinheiro

Olemme nähneet Krakovan ja sen ympäristön olennaisen, joten miten olisi, jos varaisit viimeisen päivän johonkin toiseen viehättävään paikkaan? Puolassa on hienoa se, että se on täynnä kauniita paikkoja, joten vaihtoehdoista ei ole pulaa. Katsotaanpa eri kaupunkeja, joissa voit viettää viimeisen päivän. Lisätietoja saat tästä artikkelista, jossa kerrotaan , mitä nähtävää ja koettavaa Krakovassa on.

Ympäröivät kaupungit

Krakovan lähellä sijaitsevista kaupungeista nostaisin esiin joitakin pikkukaupunkeja tai viehättäviä ja viehättäviä kyliä. Etenkin, jos ne eivät ole liian aikaa vieviä. Ne ovat seuraavat:

 • Tarnów: noin 1 tunti ja 10 minuuttia autolla.
 • Lanckorona: noin 39 minuutin ajomatkan päässä.
 • Niepolomice: 35 minuutin ajomatkan päässä autolla
 • Zakopane: noin 50 minuuttia autolla

Wroclaw

Puolaksi Wroklaw, englanniksi se tunnetaan paremmin vanhalla, saksalaistuneemmalla nimellä: Wroclaw. Se on yksi Puolan tärkeimmistä kaupungeista (ja yksi kauneimmista). Kaupungin ilme on hyvin saksalaishenkinen, mikä ei ole yllättävää, kun otetaan huomioon tämän yhteisön historiallinen vaikutus toisen maailmansodan loppuun asti.

Se sijaitsee kolmen ja puolen tunnin ajomatkan päässä Krakovasta. Etäisyys ei ole niin suuri, vaikka voisikin olla hyvä ajatus lentää takaisin Krakovasta, jotta voit nähdä molemmat kaupungit mukavasti! Joka tapauksessa tässä on käytännön tietoa siitä, miten Krakovasta pääsee Wroclawiin.

Varsova

Maan pääkaupunki. Erittäin kaunis kaupunki, jonka historiallinen keskusta on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Vaikka se on rakennettu lähes kokonaan uudelleen sen jälkeen, kun kaupunki tuhottiin maan tasalle toisen maailmansodan jälkeen.

Matka kestää 3 tuntia ja 45 minuuttia. Ei optimaalinen etäisyys, jos aiot palata Krakovaan. Suosittelen kuitenkin harkitsemaan paluulennon varaamista Varsovasta. Jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn kuljetusajasta, katso lisätietoja siitä , miten pääset Krakovasta Varsovaan.

Valitsitpa minkä tahansa paikan, voin vakuuttaa, että se on Krakovan matkasi lyömätön kohokohta.

Varaa kiertomatka Krakovasta