Tekemistä Krakovassa 5 päivässä

Lue, miten järjestät Krakovassa vierailun niin, että näet tärkeimmät nähtävyydet (ja pääset jopa pois) vain 5 päivässä.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

Tekemistä Krakovassa 5 päivässä

Wieliczkan suolakaivos | ©Nigel Hoult

Krakovassa on monia taiteellisia ja historiallisia viehätyksiä. Krakova ei ole turhaan Unescon maailmanperintökohde. Niiden yksityiskohtainen katsominen voi viedä aikaa, vaikka se on mahdollista tehdä 5 päivässä. Tässä artikkelissa ehdotan, että suunnittelet vierailusi niin, että voit nauttia kaikesta, mitä sillä on tarjottavanaan. Ja aikaa jää vielä reilusti tutustua ympäröivään alueeseen. Lähdetään siis liikkeelle!

1. päivä: Kierrä Krakovan vanhaa kaupunkia

Wroclawin tori| ©Hrs Poland
Wroclawin tori| ©Hrs Poland

On parasta aloittaa kaupungin sydämestä ja sen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kun olet imenyt kaupungin tunnelman, voit viettää seuraavat päivät tutustuen siihen. Siksi ensimmäisenä päivänä otamme rennosti: näemme Kangasmarkkinat, Pyhän Marian basilikan, Pyhän Florianin portin ja linnan. Paras tapa tehdä tämä on varata kierros Krakovan vanhaankaupunkiin.

Voit lukea lisää myös tästä artikkelista, jossa kerrotaan , mitä Krakovassa kannattaa nähdä ja tehdä. Äläkä tietenkään epäröi varata yhtä monista kiertoajeluista, jotka vievät sinut Krakovaan ja antavat sinulle kaikki tiedot, joita tarvitset saadaksesi kaupungista kaiken irti.

Varaa kierros Krakovan vanhaankaupunkiin

Vieraile kangastorilla

Aloitamme vanhankaupungin sydämestä: Kangastorilta, jossa sijaitsee myös Pyhän Marian basilika, toinen kaupungin merkittävimmistä monumenteista. Kangastori oli nimensä mukaisesti kaupungin kaupallinen ja taloudellinen keskus vuosisatojen ajan.

Vaikka se oli olemassa jo 1200-luvulla, sen nykyinen ulkoasu on puhtaasti renessanssia ja peräisin 1500-luvulta.

Astu sisään Santa Marían basilikaan

Santa Marian basilika on kaunis goottilainen temppeli, johon on historiansa aikana yhdistetty elementtejä muista arkkitehtuurityyleistä. Ulkopuolelta se erottuu lähes linnoituksen kaltaisella pyöreydellään. Parasta on kuitenkin sisällä: sen sisustus ja puvustus ovat yksinkertaisesti upeita.

Kuriositeettina voit huomata, että basilikan huipulta kuuluu joka tunti trumpettiääni. Legendan mukaan tornin huipulla oleva torvensoittaja varoitti kaupunkia mongolien lähestymisestä. Muusikko ei kuitenkaan ehtinyt soittaa paljon, sillä aasialaisten hyökkääjien ampuma nuoli lävisti hänet. Jatka kaupungin kulttuuriperintöön tutustumista tässä artikkelissa, jossa kerrotaan Krakovan parhaista kirkoista.

Tässä vinkki: Puola on hyvin uskonnollinen maa, erityisesti Krakova, sillä se on arkkipiispan kotipaikka. Kirkkojen läpi kulkeminen messun aikana voi herättää paikallisten katseet. Tämä voi olla epämiellyttävää, jos tulet länsimaisesta maasta, jossa nämä säännöt ovat hieman väljempiä.

Varaa kierros Krakovan vanhaankaupunkiin

Tutustu Pyhän Florianin porttiin

Pyhän Florianin portti| ©Diego Delso
Pyhän Florianin portti| ©Diego Delso

Noin 10 minuutin ajomatkan päässä Kangas-aukiolta on Pyhän Florianin portti. Se tarjoaa mahdollisuuden nähdä, millainen oli keskiajan muurien ympäröimä Krakova. Se on poikkeuksellisen kaunis muistomerkki puolustustehtävästään huolimatta. Jos haluat tutustua tarkemmin tähän Krakovan arkkitehtuurin osa-alueeseen, voit kävellä myös Barbakanilla ja puolustusmuurilla.

Kävelyn jälkeen, joka voi kestää jopa 3 tuntia, on aika syödä välipalaa. Tarvitsetko ideoita? Täältä löydät lisää tietoa siitä , missä Krakovassa voi syödä.

Lounaan jälkeen voit vierailla linnassa

Lounaan jälkeen siirrytään Krakovan päänähtävyyteen: sen linnaan ja katedraaliin. Ne sijaitsevat Wawel-kukkulalla, muurien ympäröimän kaupungin eteläpäässä, ja niistä on näkymät Veiksel-joelle. Se on paikka, joka on Puolan historian todellinen sancta sanctórum.

Jos varaat opastetun kierroksen Wawelin linnaan, voit tutustua ylellisyyteen, jossa Puolan kuninkaat asuivat, sekä heidän hautoihinsa katedraalissa. Tässä ovat pakolliset nähtävyydet:

 • Sigismundin kappeli (katedraali).
 • Santa Cruzin kappeli (katedraali).
 • Puolan kreivien ja kuninkaiden haudat (katedraali).
 • Valtionpihat (linna).
 • Aarrekammio ja asevarasto (linna).
 • Johannes Paavali II:n patsas (ulkoa).

Nähdäksesi suurimman osan näistä viehätyksistä sinun on mentävä monumenttien sisälle. Katso tästä artikkelista lisätietoja Krakovan linnaan pääsystä, aukioloajoista ja sisäänpääsymaksuista.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnaan

2. päivä: Uppoudu juutalaiskortteliin ja toisen maailmansodan aikaiseen Krakovaan

Szeroka-katu juutalaiskorttelissa| ©Paul Arps
Szeroka-katu juutalaiskorttelissa| ©Paul Arps

Toisena päivänä voit sukeltaa historiallisimpaan kaupunkiin, erityisesti siihen, joka on tuntenut eniten toisen maailmansodan ja Puolassa armottoman holokaustin haavat. Nähtävää on paljon, mutta haluaisin nostaa esiin kolme: juutalaiskorttelin, Krakovan gheton ja Oskar Schindlerin tehtaan. Kaikki nämä paikat sijaitsevat lähellä toisiaan Veiksel-joen rannalla, vaikka getto ja tehdas ovatkin joen toisella puolella.

Tutustu juutalaiskortteliin

Tätä kutsutaan myös Kazimierziksi, ja se on Krakovan juutalaisten asuinalue 1500-luvulta lähtien. Ajan myötä Kazimierzista tuli yksi Euroopan suurimmista juutalaiskortteleista, mistä on osoituksena synagogien suuri keskittymä. Suosittelen, että varaatte opastetun kierroksen juutalaiskortteliin ja käytte sitten yhdessä synagogista. Tärkeimmät niistä ovat seuraavat:

 • Vanha synagoga.
 • Remuhin synagoga.
 • Tempel-synagoga.
 • Iisakin synagoga.

Vierailun hyvä lisä voi olla myös tutustuminen Galician juutalaismuseoon. Sen nimi ei liity mitenkään Espanjan alueeseen, vaan muinaisen valtakunnan nimeen. Tässä on lisää tekemistä Krakovan juutalaiskorttelissa.

Varaa opastettu kierros juutalaiskortteliin

Vieraile Krakovan ghetossa

Krakovan gheton Sankarien aukio| ©Marco Zanferrari
Krakovan gheton Sankarien aukio| ©Marco Zanferrari

Juutalaiskorttelista, heti sillan yli, pääset alueelle, jossa voit nähdä Krakovan gheton. Tai pikemminkin sen, mitä siitä on jäljellä. Nämä ovat jäänteitä muurista, joka eristi gheton, joka oli yksi suurimmista ghetoista natsimiehityksen aikana Varsovan ohella. Täällä syntyi esimerkiksi kuuluisa elokuvaohjaaja Roman Polanski. Tämä ei ole ainoa elokuvallinen maamerkki, jonka löydät tältä alueelta.

Vieraile Oskar Schindlerin tehtaalla

Spielbergin Schindlerin listassa ikuistama Oskar Schindlerin tehdas oli paikka, jossa tämä saksalainen liikemies otti vastaan monia juutalaisia työntekijöitä pelastaakseen heidät karkotukselta.

Jos olet elokuvan, historian tai molempien ystävä, sinun on ehdottomasti varattava opastettu kierros Schindlerin tehtaalle.

.

Varaa opastettu kierros Schindlerin tehtaaseen

3. päivä: Tee retki Auschwitziin

Piikkilanka ympäröi koko keskitysleiriä.| ©Tomas Forgac
Piikkilanka ympäröi koko keskitysleiriä.| ©Tomas Forgac

Auschwitz sijaitsee Krakovan laitamilla. Paikalla on hirvittävä historiallinen merkitys sen vuoksi, mitä siellä tapahtui, mutta jos pidät historiasta, sinun kannattaa ehdottomasti varata matka Auschwitziin.

Päiväretki Auschwitziin on pakollinen useista syistä. Ensinnäkin, koska vierailu on laaja: Auschwitz-Birkenaun kompleksissa on kaksi leiriä; toiseksi, sinun on matkustettava bussilla sinne ja takaisin. Sinne voi mennä kahdella tavalla:

 • Omin päin: On useita tapoja mennä. Tässä on lisätietoja siitä, miten Auschwitziin pääsee Krakovasta.
 • Järjestetyllä retkellä: Valitse sinulle parhaiten sopiva retki eri retkivaihtoehdoista, jotka tarjoavat retkiä Auschwitziin Krakovasta.

Varaa retki Auschwitziin

Vieraile Auschwitzin ensimmäisellä leirillä

Auschwitz on itse asiassa kaksi leiriä. Toinen, pienempi, oli puolalainen sotilaskasarmi Saksan miehitykseen asti, ja toinen, jättimäinen, on se, jonka tunnet valokuvista. Jälkimmäinen on kuuluisa Auschwitz Birkenau, josta puhun myöhemmin tarkemmin. Kun saavut Auschwitziin, sinut esitellään ensin tähän leiriin. Kerron teille, mitä näette siellä; vaikka se on luettelo kauheuksista, se antaa teille ajattelemisen aihetta, olittepa sitten innostunut historiasta tai ette:

 • Kuuluisa "tervetuloa" leirille, joka on taottu porttiin: Arbeit macht frei.
 • Tiilirakenteiset parakit.
 • Teloitusryhmän seinä.
 • Pyhän Maximilian Kolben selli.
 • Ainoa säilynyt kaasukammio.
 • Krematoriot.
 • Vankien tavarakasat (silmälasit, kengät...).

Jos varaat retken Auschwitziin, voit myös oppia lisää siitä, mitä siellä tapahtui, joidenkin parakkien sisällä sijaitsevien erittäin opettavaisten näyttelyiden avulla. Kun olet saanut kierroksen päätökseen, nouset bussiin, joka vie sinut Birkenaun portille alle 15 minuutissa.

Varaa retki Auschwitziin

Lähemmäksi Birkenautaota

Sisäänkäynti leiriin| ©John C
Sisäänkäynti leiriin| ©John C

Tämä on vaikuttavin leiri sekä kokonsa vuoksi että siksi, että täällä murhattiin natsien tuhoamisleireistä eniten juutalaisia ja poliittisia vankeja. Se on valtava laajennus, josta on jäljellä vain piikkilanka-aidat, suuret puiset parakit ja sisäänkäynti kaasukammioihin (natsit tuhosivat nämä kammiot pakomatkallaan). Tämä on periaatteessa se, mitä voit tehdä siellä:

 • Kävele parakkien läpi ja näe, miten vangit elivät.
 • Vieraile holokaustin muistomerkillä.
 • Näe kaasukammioiden sisäänkäynnit.

Auschwitz-kierroksen päätteeksi sinut palautetaan ensimmäiselle leirille, josta voit aloittaa paluun Krakovaan.

Varaa retki Auschwitziin

Ota huomioon nämä vinkit Auschwitzissa vierailua varten

Auschwitz ei todellakaan sovi kaikille. Se, mitä näet, jos varaat matkan Auschwitziin, on hyvin vahvaa. Itse asiassa kävijät tulevat usein sieltä pois täysin masentuneina, joten jos olet herkkä, kehotan sinua harkitsemaan menoa tarkkaan. Ja jos matkustat lasten kanssa, suosittelen myös harkitsemaan asiaa. Varsinkin kun Krakovassa on niin paljon nähtävää lasten kanssa.

Toinen asia, joka on hyvä tietää, on se, että sisällä on tiukat kunnioitusmääräykset. Kovaääninen puhuminen ja valokuvien ottaminen vankien tavaravuorista ei ole sallittua. Myös viimeaikainen kiista kävijöiden selfieiden ottamisesta on lisännyt tämän asian tarkkailua. Jos olet kuitenkin päättänyt vierailla näillä tuhoamisleireillä, tässä on kaikki tarvitsemasi tiedot:

Näin vaikuttavan vierailun jälkeen on parasta päättää päivä vaeltelemalla kaduilla tai rentoutumalla jossakin paikassa, jossa voi toipua. Veikseljoen bulevardit ovat tähän hyvä paikka.

Varaa retki Auschwitziin

4. päivä: Älä jätä väliin Wieliczkan suolakaivoksia

Suolakaivoksen louhinnan galleria| ©Aleksandr Zykov
Suolakaivoksen louhinnan galleria| ©Aleksandr Zykov

Wieliczkan suolakaivos on yksi Puolan Unescon maailmanperintökohteista. Ei suotta, sillä se vastaanottaa vuosittain miljoona turistia. Se on vierailun arvoinen, koska se sijaitsee lähellä (30 minuutin ajomatkan päässä Krakovasta). Lisätietoja siitä, miten Krakovasta pääsee Wieliczkan suolakaivokseen, saat täältä.

Se on ainutlaatuinen kohde, jossa suolakaivokset on kaivettu epätavallisen syvälle, 60-130 metrin syvyyteen. Se ei koostu vain käytävistä vaan myös upeista kappeleista. Lue lisää siitä , mitä Wieliczkan suolakaivoksissa voi nähdä ja tehdä, täältä. Ruokahalun herättämiseksi tässä on joitakin merkittävimpiä nähtävyyksiä:

 • Kopernikuksen kammio.
 • Pyhän Barbaran kappeli.
 • Pyhän Kingan kappeli.
 • Cunegundan kaivo.

Huomaa, että jos varaat retken Wieliczkan suolakaivoksiin, se kestää noin 3-4 tuntia. Hyvä uutinen on, että itse kaivoksissa on paikkoja, joista voi ostaa ruokaa ja juomaa, ja jopa ravintoloita kaivosten ulkopuolella. Seuraavassa on joitakin artikkeleita, jotka auttavat sinua käytännön kysymyksissä:

Varaa retki Wieliczkan suolakaivokseen

Päivä 5: Pidä lyhyt tauko

Varsovan kuninkaallisen linnan aukio| ©Vinicius Pinheiro
Varsovan kuninkaallisen linnan aukio| ©Vinicius Pinheiro

Olemme jo nähneet Krakovan ja sen lähiympäristön olennaiset asiat, joten miten olisi, jos varaisit viimeisen päivän pakomatkaa varten toiseen viehättävään paikkaan? Puolassa on hienoa se, että se on täynnä kauniita paikkoja, joten vaihtoehdoista ei ole pulaa. Tutustutaanpa eri kaupunkeihin, joissa voit viettää viimeisen päivän. Lisätietoja saat tästä artikkelista, jossa kerrotaan , mitä nähtävää ja koettavaa Krakovassa on.

Ota huomioon Krakovan ympäristön paikat

Krakovan lähistöllä sijaitsevista kaupungeista nostaisin esiin muutamia pikkukaupunkeja tai viehättäviä ja viehättäviä kyliä. Priorisoi erityisesti sitä, että niihin pääseminen ei vie kauan aikaa. Ne ovat seuraavat:

 • Tarnów: noin 1 tunti ja 10 minuuttia autolla.
 • Lanckorona: noin 39 minuuttia autolla.
 • Niepolomice: 35 minuuttia autolla.
 • Zakopane- noin 50 minuuttia autolla.

Nauti parhaista näkymistä Zakopanessa

Retken varaaminen Zakopaneen on ehdoton valinta, jos vietät viisi päivää Krakovassa. Se tunnetaan Puolan talvipääkaupunkina, ja sieltä on upeat panoraamanäkymät. Ihanteellinen paikka luontomatkailusta nauttiville.

Voit myös rentoutua tämän Podhalen alueella sijaitsevan viehättävän kaupungin ulkoilmalämpöaltaissa.

Varaa matka Zakopaneen

Lähde köysirata-ajelulle Tatraan

Jos varaat Tatran-matkan, pääset nauttimaan henkeäsalpaavista maisemista, etenkin jos otat köysirata-ajelun Gubalowka-kukkulalle, josta voit vilkaista Tatra-vuoristoa ja nähdä Wielka Krokiewin, vaikuttavan mäkihyppyrimäen.

Varaa retki Tatraan

Lisätietoja Johannes Paavali II Wadowice

Etelä-Puolassa sijaitseva Wadowice on paavi Johannes Paavali II:n syntymäpaikka. Jos varaat Wadowicen retken, näet hänen muistokseen pystytetyt muistomerkit Johannes Paavali II:n aukiolla.

Vierailet myös Johannes Paavali II:n perhetalon museossa, jossa on esillä perheen muistoesineitä ja esineitä.

Ja jos olet makeannälkäinen, voit maistella suosittuja kermakakkuja, joita kutsutaan nimellä "kremowka".

.

Varaa retki Wadowiceen

Tutustu Puolan uskonnolliseen pääkaupunkiin - Czestochowaan

Czestochowa on yksi Puolan vanhimmista kaupungeista ja uskonnollinen pääkaupunki, jossa voit vierailla Jasna Góran luostarissa, jossa sijaitsee Mustan Madonnan ihmeellinen ikoni.

Jos varaat matkan Czestochowaan, yksi paavalilaismunkki opastaa sinut tässä katolisessa pyhäkössä.

Varaa retki Czestochowaan

Ota matkasi paras valokuva Pieskowa Skalan linnassa

Ojcówin kansallispuistossa sijaitseva Pieskowa Skalan linna on kalkkikivikalliolla sijaitseva kuninkaallinen linnoitus.

Jos varaat retken Pieskowa Skalan linnaan, pääset tutustumaan suureen taidemuseoon, joka kokoaa yhteen upeita eurooppalaisia must-see-taideteoksia. Huomaa kuitenkin, että se on avoinna vain toukokuusta lokakuuhun.

Varaa retki Pieskowa Skalan linnaan

Päätä matkasi käymällä Varsovassa

Maan pääkaupunkiin. Erittäin kaunis kaupunki, jonka historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Tosin kyllä, se on rakennettu lähes kokonaan uudelleen sen jälkeen, kun kaupunki tuhottiin maan tasalle toisen maailmansodan jälkeen.

Matka kestää 3 tuntia ja 45 minuuttia. Ei optimaalinen matka, jos aiot palata Krakovaan. Suosittelen kuitenkin harkitsemaan paluulennon varaamista Varsovasta itse. Jos haluat hyödyntää siirtymisaikasi mahdollisimman hyvin, katso lisätietoja siitä , miten pääset Varsovaan Krakovasta.

Valitsitpa minkä tahansa paikan, voin vakuuttaa, että se on Krakovan matkasi lyömätön kohokohta.

Tutustu Wroclawiin

Puolaksi Wroklaw, englanniksi tunnemme sen paremmin vanhalla, saksalaistuneemmalla nimellä: Wroclaw. Se on yksi Puolan tärkeimmistä kaupungeista (ja yksi kauneimmista). Sen ilme on hyvin saksalaishenkinen, mikä ei ole yllättävää, kun otetaan huomioon tämän yhteisön historiallinen vaikutus toisen maailmansodan loppuun asti.

Se sijaitsee 3,5 tunnin ajomatkan päässä Krakovasta. Tämä on helpommin hallittavissa oleva etäisyys, vaikka voikin olla hyvä idea lentää takaisin Krakovasta, jotta voit nähdä molemmat kaupungit mukavasti! Joka tapauksessa, tässä on käytännön tietoa siitä, miten Krakovasta pääsee Wroclawiin.