Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Loiran linnat -päiväretket Pariisista

Hyödynnä vierailusi Eiffel-tornin kaupungissa ja tutustu Loiren laaksoon. Se on ihanteellinen valinta nähdä metsien ja viinitarhojen ympäröimiä historiallisia linnoja.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

Loiran linnat -päiväretket Pariisista

Loiren linnat | ©Stefan K

Pakene Loiren laaksoon, joka on Unescon maailmanperintökohde. Se on tarpeeksi lähellä Pariisia, jotta voit viettää päivän linnojen keskellä ja palata pääkaupunkiin juuri sopivasti illalliselle.

Pariisissa on paljon nähtävää ja koettavaa, eikä se rajoitu vain sen kaupunginosaan. Sinun tarvitsee vain vaeltaa hieman kauemmas löytääksesi unenomaisia paikkoja, kuten Versailles, Monet'n talo Givernyssä ja tietenkin Loiren laakso romanttisine linnoineen. Tässä ovat parhaat opastetut kierrokset jälkimmäiseen kohteeseen valon kaupungista.

1. Päivä Loiren laaksossa

Loiren laakso| ©Pedro Szekely
Loiren laakso| ©Pedro Szekely

Syitä vierailla Loiren laaksossa ei puutu. Täällä käytiin tärkeitä taisteluita, täällä asui kuninkaita ja täällä kerätään joitakin maan parhaista viinirypäleistä. Monarkit kaunistivat maata upeilla residensseillä, jotka hämmästyttävät edelleen sekä paikallisia että turisteja.

Opastetut kierrokset lähtevät varhain aamulla (yleensä noin kello 7:00) Pariisin keskustasta, ja niihin sisältyy sisäänpääsymaksu muistomerkkeihin.

Loiren laakson linnoituksia ja linnoja on lukemattomia, mutta seuraavat linnat ovat suosituimpia retkikohteita:

 • Château de Chambord, vaikuttava neliönmuotoinen rakennus, jossa on neljä tornia. Se rakennettiin 1500-luvulla kuningas François I:n käskystä. Monarkki oli intohimoinen metsästäjä ja valitsi paikan runsaan riistansa vuoksi. Chambord muistuttaa italialaisia renessanssirakennuksia ja kätkee sisäänsä Leonardo da Vincin suunnitteleman kaksoiskierreportaikon.
 • Chenonceau on Ranskan toiseksi suosituin kuninkaallinen asuinpaikka Versaillesin palatsin jälkeen. Se on romanttinen fantasia, joka on rakennettu Le Cher -joen varrelle. Chenonceau liittyy Katariina de Mediciin, joka vei sen miehensä, kuningas Henrik II:n rakastajattarelta Diane de Poitiersilta.
 • Château Royal d'Amboise, linna, joka isännöi gallialaisia hallitsijoita renessanssin aikana. Sen torneista ja korkeista kohdista avautuu upea näkymä joelle ja ympäröivään kylään.

Useimmissa tapauksissa näihin päiväretkiin sisältyy kolmen lasillisen viinin maistelu ja kävelyretki Amboisen viehättävässä historiallisessa kylässä, jossa sijaitsee samanniminen linna.

Vuonna 1516 Leonardo da Vinci muutti tänne ja vei mukanaan kuuluisimman maalauksensa La Giocondan. Hänen huoneensa ja ateljeensa sijaitsevat Château du Clos-Lucén linnassa (Rue du Clos Lucé 2).

 • Kesto: noin 12 tuntia
 • Hinta: noin 200 €.

2. Kaksipäiväinen retki Mont Saint-Micheliin ja Loiren linnoihin

Mont St Michel| ©Geert Orye
Mont St Michel| ©Geert Orye

Nämä matkat lähtevät yleensä Ranskan pääkaupungista noin klo 7 aamulla. Ensimmäinen pysähdyspaikka on Mont Saint-Michel, joka on kallioisen kukkulan rinteillä sijaitseva viehättävä kylä. Saavut paikalle hieman ennen puoltapäivää, mikä on ihanteellinen aika löytää ruokapaikka.

1. päivä

Mont Saint-Michel on pieni, mutta siellä on muutama varteenotettava ravintola. Kylän ikoni on La Mère Poulard, joka on kuuluisa lammas- ja kalaruoistaan sekä kuuluisasta puulämmöllä valmistetusta munakkaasta. Muita suositeltavia kohteita ovat creperie La Sirene ja Auberge Saint-Pierre.

Täydellä vatsalla kävelylenkki on parasta, ja Normandian kuuluisa kylä ansaitsee tulla tutkituksi joka kolkkaan. Oppaasi vie sinut luostariin, joka kätkee sisäänsä upean luostarin. Alun perin temppelissä oli romaanista arkkitehtuuria, kun taas nykyään sen ulkokuori on goottilainen.

Vierailun jälkeen ja kun sinulla on hieman vapaa-aikaa kävelylle Mont Saint-Michelin ympäristössä, bussi vie sinut läheiseen Angersiin, jossa vietät yön hotellissa.

2. päivä

Päivä 2 alkaa runsaalla aamiaisella hostellissa. Sen jälkeen bussi vie sinut Loiren linnoihin. Reitit pysähtyvät yleensä Chenonceaun ja Chambordin linnoituksissa sekä Château de Langeais'ssa.

Jälkimmäinen on yksi laakson vanhimmista linnoista, ja sen renessanssijulkisivu on merkittävä. Sen rakennutti 10. vuosisadalla Fulk III Anjoun, yksi Ranskan keskiajan merkittävimmistä henkilöistä.

Vaikuttavin huone on hääsali, jossa kuningas Kaarle VIII ja Bretagnen Anna avioituivat vuonna 1491. Tapahtuman muistoksi on pystytetty vahahahmoja.

Iltapäivällä linja-auto lähtee paluumatkalle Pariisiin. Ajoneuvot saapuvat Ranskan pääkaupunkiin yleensä noin kello 20.00, mikä on ihanteellinen aika illalliselle. Inspiraation saamiseksi suosittelen lukemaan postauksen Pariisin parhaista ravintoloista.

 • Kesto: 2 päivää
 • Hinta: noin 450 euroa

Varaa matkasi Loiren Châteaux de Loireen!

3. Kolmen päivän matka Normandiaan ja Loiren linnoihin

Normandiaan tutustuminen| ©Jose Montoro
Normandiaan tutustuminen| ©Jose Montoro

Toinen matka eroaa edellisestä. Täällä tutustut linnoihin sen jälkeen, kun olet käynyt Normandian tärkeimmissä kaupungeissa.

Kierros järjestetään ylellisessä linja-autossa, ja siihen sisältyy kaksi yöpymistä hotellissa, asiantunteva opas, pääsymaksut tärkeimpiin nähtävyyksiin ja joitakin aterioita (yleensä aamiainen ja lounas).

1. päivä

Ensimmäinen pysähdyspaikka on yleensä Rouen, joka on Normandian entinen pääkaupunki ja täydellinen lähtökohta alueen tutkimiselle. Sen maamerkki on Notre-Damen katedraali, joka on ranskalaisen goottilaisen arkkitehtuurin helmi. Se on inspiroinut Monet'n maalauksia, joissa se on kuvattu eri vuorokaudenaikoina. Osa niistä on esillä Pariisin Musée d'Orsayssa.

Vanhassakaupungissa kävelemisen jälkeen palaat takaisin bussiin, kunnes saavut Atlantin rannikolle. Bussilinjat pysähtyvät yleensä seuraavissa kaupungeissa:

 • Honfleur, merenkulkukaupunki, jolla oli kulta-aikansa siirtomaa-aikana. Sen historiallinen keskusta (Vieux-Bassin) on rakennettu vanhan sataman ympärille, ja sitä reunustavat talot luovat postikorttimaisen kuvan. Sinulla on yleensä runsaasti aikaa tutustua Honfleuriin kaikessa rauhassa. Jos nälkä yllättää, voit nauttia tuoretta kalaa ja mereneläviä jossakin alueen monista erikoisravintoloista.
 • Omaha Beach, Normandian kuuluisan maihinnousun tapahtumapaikka.
 • Saint-Laurentin amerikkalainen hautausmaa, jonne on haudattu ikuisesti 9 387 taistelussa kaatunutta amerikkalaissotilasta.
 • Landing Museum, D-Dayn muistoa vaaliva kulttuurilaitos, joka sijaitsee rannikon valloituksen jälkeen rakennetun keinotekoisen sataman yläpuolella.

Päivä päättyy yleensä Caeniin, kaupunkiin, jolla on rikas historia takanaan. Sen kuuluisin ihailija oli Vilhelm Valloittaja, joka kaunisti kaupunkia rakennuttamalla sinne linnan sekä Men- ja Ladies-luostarit.

Päivä 2

Aamulla lähdet Caenista ja suuntaat kohti Normandian korsikaupunkia: Saint-Maloa. Se on todellinen linnoitus meren rannalla, ja sitä ympäröivät hyvin säilyneet vallihaudat. Vanhat rakennukset on tehty harmaasta graniitista, joka antaa ankaran mutta tyylikkään vaikutelman.

Kannattaa myös lähteä vanhasta kaupungista ulos ja tutustua Sillon-rannan (Plage du Sillon) vieressä sijaitsevaan kaupunginosaan. Täällä on upeita Belle Époquen aikana rakennettuja huviloita. Lounaaksi suosittelen syömään creppejä merinäköalalla La Caraquessa (quai de Solidor 3).

Iltapäivällä vierailet toisessa Normandian helmessä: Mont Saint-Michelissä. Se on "maaginen saari", joka menettää ja palauttaa yhteyden mantereeseen vuoroveden mukaan. Oppaasi vie sinut luostariin, joka on vartioinut paikkaa 800-luvulta lähtien.

Sen jälkeen sinulla on aikaa kuljeskella mukulakivikaduilla kaikessa rauhassa. Reitti päättyy Angersiin, jossa vietätte yön.

Päivä 3

Kolmas päivä keskittyy lopulta tämän artikkelin aiheeseen: linnoihin! Tavallisesti Chenonceaun ja Chambordin linnat sisältyvät reittiin, kun taas Château Royal d'Amboise on reitin ulkopuolella. Sen sijaan sinulla on mahdollisuus vierailla muissa linnoituksissa:

 • Château d'Angers, joka on alueen ainutlaatuisin linnoitus. Rakentajat käyttivät yksinomaan tufaa, kalkkikiveä, jonka väri on tyypillinen harmaa. Tämä yksityiskohta ja sitä suojaavat 17 tornia antavat linnoitukselle valloittamattoman linnoituksen vaikutelman.
 • Château de Langeais, yksi laakson vanhimmista linnoista. Sillä oli kaksi tehtävää: asuin- ja sotilastehtävä, ja siksi sitä ympäröivät laajat vallihaudat. Kulkuväylällä (Chemin de Ronde) ei ole vaikea kuvitella sotilaita, jotka heittivät kiehuvaa öljyä hyökkääjien torjumiseksi.

Kuten tavallista, teillä on aikaa lounaalle Chenonceaussa. Tätä varten suosittelen ravintoloita Au Gâteau Breton (Rue Bretonneau 16) ja Auberge de la Treille (Rue d'Amboise 2). Palaat Ranskan pääkaupunkiin illalla.

 • Kesto: 3 päivää
 • Hinta: noin 700 €.

Varaa matkasi Loiren linnoihin

Miksi tehdä matka Loiren Châteaux de Loireen?

Vierailu Châteaux'ssa| ©Pedro Szekely
Vierailu Châteaux'ssa| ©Pedro Szekely

Loiren laaksoa pidetään yhtenä Ranskan parhaista vierailukohteista. Tyylikkäät linnoitukset ovat sen tärkein nähtävyys, mutta eivät ainoa: puutarhat, keskiaikaiset kylät ja laajat auringonkukkapellot ovat vaikuttaneet siihen, että tämä osa Ranskaa on Unescon maailmanperintökohde.

Toinen nähtävyys on viini: täällä viljellään muun muassa Sauvignon Blanc-, Cabernet Franc-, Melon de Bourgogne- ja Chenin Blanc -lajikkeita. Jos vietät Pariisissa viikon (tai enemmän), suosittelen omistamaan tälle retkelle ainakin yhden päivän.

Varaa Pariisi-passi

Milloin on paras aika vierailla Loiren Châteaux'ssa?

Château de Chenonceau| ©Dennis Jarvis
Château de Chenonceau| ©Dennis Jarvis

Useimmat matkailijat vierailevat Loiren laaksossa heinä-elokuussa nauttiakseen miellyttävistä lämpötiloista - korkeimmat lämpötilat ylittävät harvoin 26 celsiusastetta - ja ulkoilma-aktiviteeteista.

Suosituimpia ovat veneretket joella, kuumailmapallolento tai rentouttava päivä Hommes- ja Chemillé-sur-Indrois -järvien rannoilla.

Jos et voi matkustaa näinä päivinä, kevät on toinen suositeltava vaihtoehto. Silloin voit nauttia alueen upeiden puutarhojen kukinnan näyttävyydestä. Merkittävimpiä ovat Château de Villandry, Château d'Azay-le-Rideau ja Château de Chenonceau, vaikka lista voisi olla pidempi.

Kannattaako Loiren linnoihin tehdä matka lasten kanssa?

Puutarhat| ©Dennis Jarvis
Puutarhat| ©Dennis Jarvis

Tietenkin on! Pikkulapset ovat innoissaan vieraillessaan näissä ainutlaatuisissa rakennelmissa, jotka muistuttavat satujen, elokuvien ja videopelien päähenkilöitä. Lisäksi monissa linnoissa on kehitetty lapsille suunnattuja äänioppaita ja erityisiä vapaa-ajan/kulttuuritoimintoja.

Jos matkustat lasten kanssa, voitte valita myös muita reittejä. Tätä varten suosittelen lukemaan artikkelin siitä, miten Pariisista pääsee Disneylandiin, ja postauksen retkistä Mont St Micheliin Pariisista.

Varaa päiväliput Pariisin Disneylandiin

Onko mahdollista vierailla alueella omin päin?

Road Tour| ©Cottonbro studio
Road Tour| ©Cottonbro studio

Kyllä, sinulla on alla luetellut vaihtoehdot:

 • Jos olet päättänyt vuokrataauton, riittää noin kahden ja puolen tunnin ajomatka. Alueen tärkein keskus on Tours, jonne pääsee helposti A10-moottoritietä pitkin.
 • Juna: Jos haluat päästä Toursiin nopeasti, voit ottaa suurnopeusjunan Montparnassesta. Voit myös valita saattoliikenteen Austerlitzin asemalta Blois-Chambordiin. Voit tarkistaa aikataulut ja liput Ranskan rautateiden verkkosivuilta.
 • Bussi: Flixbus -yhtiö tarjoaa yhteyksiä pääkaupungin ja Bloisin välillä.

Varaa parhaat retket ja retket Pariisissa osoitteessa

Mitkä ovat opastetun kierroksen edut verrattuna siihen, että vierailisin Loiren laaksossa omin päin?

Château d'Azay le Rideau| ©anne arnould
Château d'Azay le Rideau| ©anne arnould

Yli 1000 kilometriä pitkä Loire on Ranskan pisin joki, ja sen laakso ulottuu noin 280 kilometrin päähän. Alueella on runsaasti linnoja ja muita nähtävyyksiä.

Tästä syystä vierailun suunnittelu vaatii hyvää organisointia etukäteen. Jos aikaa on vähän, järjestetty kiertomatka on ihanteellinen.

Kohtuulliseen hintaan saat asiantuntevan oppaan, bussikuljetuksen ja pääsyliput linnoihin, joissa aiot vierailla. Jos jäät yöksi, sinun ei tarvitse huolehtia myöskään majoituksesta.