Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Pariisi marraskuussa: vinkkejä ja suosituksia, jotka tekevät matkastasi unohtumattoman.

Marraskuu on hyvin hiljainen kuukausi Pariisissa vierailulle, sillä sesonki on päättynyt ja joulu on aivan nurkan takana.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minuuttia luettu

Pariisi marraskuussa: vinkkejä ja suosituksia, jotka tekevät matkastasi unohtumattoman.

Eiffel-torni | ©Kiarash Mansouri

Pariisissa on vaikea vierailla ja odottaa näkevänsä kaupungin ja sen monumentit ilman väkijoukkoja ja liikaa turisteja. Mutta jos on yksi kuukausi, jolloin jonot ovat lyhyemmät, jolloin ei ole vaikeuksia varata huonetta tai saada pöytää ravintolasta, se on marraskuu. Se on täydellinen kuukausi nähdä ja tehdä kaikkea, mitä Pariisilla on tarjota.

Lokakuu on sesonkiajan loppu, ja kylmä kausi on alkamassa, ja silloin kaupunki hengähtää ennen joulun saapumista. Lisäksi vuoden toiseksi viimeisenä kuukautena on kaksi pyhäpäivää, jotka antavat meille mahdollisuuden tehdä ja nähdä erilaisia asioita. Tässä on 10 suositustani, joiden avulla voit nauttia yhdestä vuoden hiljaisimmista kuukausista Ranskan pääkaupungissa.

1. Tutustu Pariisin kuuluisiin hautausmaihin Pyhäinpäivän jälkeen

Montparnassen hautausmaa| ©Jérôme Blum
Montparnassen hautausmaa| ©Jérôme Blum

Marraskuun 1. päivänä vietetään monissa maissa Pyhäinpäivää, joka on omistettu kuolleiden kunnioittamiselle. Ranskassa perinne ei ole pelkästään uskonnollinen, ja on tavallista, että kaupunkien kuuluisat hautausmaat ovat täynnä uteliaita katsojia. Vielä enemmän Pariisissa, jossa on maailman kuuluisimpia ja kauneimpia hautausmaita. 1. päivä ei kuitenkaan ole paras aika vierailla siellä, sillä monet pariisilaiset menevät sinne kunnioittamaan sukulaisiaan.

Tunnetuin niistä on Père-Lachaise, jossa on muun muassa Oscar Wilden ja Jim Morrisonin hautoja. Tämä Pariisin itäpuolella sijaitseva hautausmaa on itse asiassa maailman suosituin hautausmaa. Se ei ole ainoa, jossa voit vierailla. Siellä sijaitsevat myös Passyn, Montparnassen ja Montmartren hautausmaat.

Toinen tähän juhlaan sopiva vaihtoehto on vierailla Pantheon of the Illustriousissa. Tämä vaikuttava rakennus sijaitsee Latinalaisessa korttelissa, joka on yksi Pariisin parhaista kaupunginosista, hyvin lähellä Luxemburgin puutarhaa, ja siinä on joidenkin Ranskan ja maailman historian tärkeimpien nimien hautoja. Voltaire, Rousseau ja Victor Hugo ovat vain muutamia täällä lepääviä kuuluisuuksia.

Varaa kierros Père-Lachaise-hautausmaalle

2. Vieraile Musée de la Guerre des Invalides -museossa vuoden 1918 välirauhan juhlallisuuksien yhteydessä

Invalidien kansallispalatsi| ©Daniel Vorndran
Invalidien kansallispalatsi| ©Daniel Vorndran

Pyhäinpäivän lisäksi marraskuussa on koko maassa toinenkin pyhäpäivä. Marraskuun 11. päivänä muistetaan aselepoa, joka päätti ensimmäisen maailmansodan ja vaikutti syvällisesti Ranskan ja sen asukkaiden historiaan. Tämän tapahtuman yhteydessä on hyvä aika tutustua ja kokea historiaa Musée de la Guerre des Invalides -museossa.

Tässä näyttävässä arkkitehtuurikompleksissa, joka oli aikoinaan invalidien sotaveteraanien asuinpaikka, voit tutustua ensimmäiseen maailmansotaan ja muihin sotakonflikteihin. Museossa on alkuperäisiä aseita, varusteita ja näyttelyesineitä suuresta sodasta.

Suosittelen vierailua oppaan kanssa, joka voi kertoa sodan vaikutuksista Pariisiin ja Ranskaan. Voit ja sinun kannattaa hyödyntää vierailusi myös Napoleonin haudan katsomiseen kupolikirkossa. Lisätietoja löydät postauksestamme Miten vierailla Musée des Invalidesissa ja Napoleonin haudalla Pariisissa.

.

3. Hyviä päivämääriä vierailla Galeries Lafayettessä

Galeries Lafayette -kierros| ©Mario Sánchez Prada
Galeries Lafayette -kierros| ©Mario Sánchez Prada

1800-luvulla Eiffel-tornin ja Moulin Rougen rakentamisen myötä myös tavaratalot ja galleriat kukoistivat. Pariisissa pidetään ylellisyyden ja ostosten temppeleitä, ja siellä on useita, joissa voimme käydä tekemässä jouluostoksemme ennen joulua.

Galerie Lafayette, joka sijaitsee Boulevard Haussmannilla Opéra Garnierin vieressä, on niistä tunnetuin. Valtavan ja näyttävän kupolinsa alla ja sen alkuperäisen sisustuksen ja arkkitehtuurin ansiosta se on ainutlaatuinen paikka vertailla vaatteita, koruja, koriste-esineitä tai gourmet-tuotteita.

Marraskuussa näitä myymälöitä aletaan koristella joulua varten, ja ne hyödyntävät näitä päivämääriä houkutellakseen asiakkaita houkuttelevilla myynneillä, joten nyt on hyvä aika vierailla näissä gallerioissa.

Samalla bulevardilla sijaitsevat Printemps-tavaratalot, joissa voit tehdä luksusostoksia, ja lähellä Luxemburgin puutarhaa on toinen vaihtoehto Le Bon Marché-tavaratalo. Kuten näet, Pariisia voidaan pitää ostosten kaupunkina.

Varaa kierros Pariisin gallerioissa

4. Hyödynnä musta perjantai ostoksille Champs Elysées -kadulla

Champs Elysées| ©PCA Stream
Champs Elysées| ©PCA Stream

Kauneutensa lisäksi Avenue des Champs Elysées on tunnettu kaupoistaan. Champs Elysées -kadulla ostoksilla käymisessä on jotakin erityistä ylellisistä putiikeista tunnetuimpiin franchising-yrityksiin. Ja paras aika hemmotella itseäsi on 29. marraskuuta Black Friday -alennuksilla.

Tältä kadulta löydät joitakin maailman arvostetuimmista ja tunnetuimmista tuotemerkeistä liikkeistä, jotka yllättävät sinut upealla muotoilullaan. Tähän aikaan Champs Elysées alkaa jo valaistua, ja ensimmäiset joulumarkkinat alkavat näkyä.

5. Vieraile 11. marraskuuta Tuntemattoman sotilaan haudalla Riemukaaren alla.

Tuntemattoman sotilaan hauta| ©Zairon
Tuntemattoman sotilaan hauta| ©Zairon

Myös 11. marraskuuta vietettävän välirauhapäivän yhteydessä voit vierailla tuntemattoman sotilaan haudalla. Samana marraskuun 11. päivänä vuonna 1920 Verdunin taistelussa kuolleen tuntemattoman sotilaan jäännökset siirrettiin Riemukaarella sijaitsevaan hautaan kaikkien ensimmäisen maailmansodan kaatuneiden muistoksi ja muistoksi. Vuonna 1923 sinne asennettiin ikuinen liekki, ja siitä lähtien se on sytytetty uudelleen pienessä seremoniassa joka päivä klo 18.30.

Tänä päivänä järjestetään erityinen seremonia, ja Ranskan jättiläislippu ripustetaan Riemukaaren pylväiden väliin. Monet pariisilaiset laskevat kukkia tämän sotilaan kunniaksi ja tänä juhlapäivänä ja matkailijoilla on mahdollisuus nähdä Riemukaari kaikessa loistossaan Ranskan kansallisena symbolina.

6. Juhli Beaujolais Nouveau -festivaalia hyvän ranskalaisen viinin kanssa

Viinipullot| ©Hermes Rivera
Viinipullot| ©Hermes Rivera

Joka vuosi marraskuun kolmantena torstaina vietetään Beaujolais Nouveau-festivaalia. Kyseessä on nuori ranskalainen viini, joka korjataan marraskuussa Ranskan Alpeilla sijaitsevalla Burgundin alueella, ja sitä voi maistaa kaikissa Pariisin ravintoloissa tämän festivaalin aikana.

Kaupungin viinitilat ja bistrot järjestävät erityisiä maistiaisia, ja se on täydellinen tekosyy viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa hyvän ranskalaisen viinin äärellä. Kuriositeettina mainittakoon, että tätä päivää pidetään maailman suurimpana viinijuhlana, ja myyjät eivät saa myydä tätä kuuluisaa viiniä ennen tätä päivää. Pariisissa paras paikka nauttia tästä festivaalista on Montmartren kaupunginosa.

7. Nauti joulua edeltävästä tunnelmasta ilman hälinää

Joulumarkkinat Tuileries'n puutarhassa| ©Sortiraparis
Joulumarkkinat Tuileries'n puutarhassa| ©Sortiraparis

Marraskuun lopulla Pariisin kaduilla alkavat näkyä ensimmäiset joulukoristeet. Vaikka jouluun on vielä pitkä matka, nyt on hyvä aika kuljeskella koristelluilla kaduilla ja nauttia kaupungista ja joulun tunnelmasta ilman joulukuun lähestyessä saapuvia tavanomaisia väkijoukkoja.

Champs Elysées -kadulle asennetaan ensimmäiset valot ja Pariisin ensimmäiset joulumarkkinat avautuvat. Tämä on Pariisin suosituin paikka nauttia joulutunnelmasta. Vaihtoehtoisesti suosittelen kävelyä Montmartren kaupunginosassa. Siellä on hiljaisempaa ja koristeet ovat hillitympiä, mutta yhtä kauniita ja nautinnollisia.

8. Vapaudenpatsasta voi nähdä ja kiitospäivää juhlia... Pariisissa?

Vapaudenpatsaan jäljennös Pariisissa| ©Mariana C
Vapaudenpatsaan jäljennös Pariisissa| ©Mariana C

Vaikka se saattaa kuulostaa oudolta, se on sitä. Pariisin pääkaupunki ja New York City ovat läheisempiä sukulaisia kuin luulisi. Niinkin paljon, että kuuluisa New Yorkin patsas valmistettiin Ranskassa ja lähetettiin Amerikkaan vuonna 1886 lahjaksi Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen vuosipäiväksi.

Näiden kahden maan hyvien suhteiden seurauksena Amerikan maa lahjoitti vapaudenpatsaan jäljennöksen Pariisin kaupungille vuosia myöhemmin Ranskan vallankumouksen 100-vuotispäiväksi vuonna 1889. Nykyään vapaudenpatsaan ranskalainen versio on nähtävissä Joutsensaarella lähellä Eiffel-tornia. Voit käyttää tilaisuutta hyväkseen varaamalla risteilyn Seinäjoella Eiffel-tornin suulla.

Koska kiitospäivää vietetään Yhdysvalloissa 24. marraskuuta, voit käyttää tilaisuutta hyväksenne ja vierailla tässä pienessä vapaudenpatsaassa. Pariisin kaupungissa asuu myös suuri amerikkalainen yhteisö, ja kiitospäivän juhlapäivästä on tulossa yhä suositumpi. Ei ole harvinaista, että jotkut ravintolat valmistavat perinteistä kalkkunaa tänä päivänä.

9. Hyvä aika kiivetä Eiffel-torniin, jos haluat ohittaa jonot

Kuva Eiffel-tornista| ©Valentin Antonucci
Kuva Eiffel-tornista| ©Valentin Antonucci

Eiffel-torni on Pariisin kiistaton symboli, ja tuhannet turistit vierailevat siellä päivittäin. Siksi pitkät jonot ovat yleisiä. Jos haluat välttää niitä, vaikka se onkin monimutkainen tehtävä, parasta on matkustaa Pariisiin hiljaisena sesonkiaikana. Marraskuu on tähän erittäin hyvä kuukausi, sillä turisteja on tavallista vähemmän. Vielä on kirkkaita päiviä, jolloin voit nauttia näkymistä Eiffel-tornin huipulta, eikä sinun tarvitse jonottaa niin paljon. Se on voittava yhdistelmä, katsotpa sitä miten tahansa. Mutta lämpimään kääriytyminen on välttämätöntä.

Varaa lippu Eiffel-torniin

10. Suojaudu kylmältä Musée d'Orsayssa

Sisäänpääsy Musée d'Orsayhin.| ©Daniel Vorndran
Sisäänpääsy Musée d'Orsayhin.| ©Daniel Vorndran

Pariisi on myös museokaupunki, sillä siellä on joitakin maailman merkittävimpiä museoita. Marraskuun kylminä päivinä on aina hyvä vaihtoehto vierailla niissä ja välttää sää näkemällä taideteoksia. Tavallisesti suositellaan Louvreen menemistä, mikä on tietysti aina hyvä idea, mutta tänään suosittelen Musée d'Orsayta.

Se ei ehkä ole yhtä suosittu kuin sen sisarmuseo Louvre, mutta osa sen teoksista tunnetaan kaikkialla maailmassa. Manet'n Lounas ruohikolla, Van Goghin Tähtiyö tai hänen omakuvansa ovat joitakin teoksia, jotka voit nähdä tällä museoksi muutetulla vanhalla rautatieasemalla.

Marraskuun lämpötilat Pariisissa

Riemukaari Pariisissa| ©xiaoshu.paris
Riemukaari Pariisissa| ©xiaoshu.paris

Kuten voitte kuvitella, marraskuussa lämpötilat Pariisissa alkavat laskea. Kylmyys alkaa kuitenkin vasta kuun lopulla. Loppukuusta lämpötilat ovat miellyttävät, ja korkeimmat lämpötilat ovat noin 11 astetta ja matalimmat noin 6 astetta. Kuukausi on suhteellisen sateinen, ja sadetta sataa keskimäärin 8-14 päivänä, mutta yleensä sateet eivät ole erityisen voimakkaita. Älä siis unohda sateenvarjoasi. Lämpötilat ovat kaiken kaikkiaan varsin miellyttävät kuun loppuun asti, mutta kylmyys tai sade eivät varmasti heikennä vierailuasi näin kauniiseen kaupunkiin.

Matkailijamäärät Pariisissa marraskuussa

Rue Clerin kauppakadulla| ©Michele Louise
Rue Clerin kauppakadulla| ©Michele Louise

Kuten olen jo maininnut, Pariisiin marraskuussa matkustamisen suurin etu on turistien vähäisempi määrä. Marraskuussa Ranskan pääkaupungissa alkaa matkailusesonki, joka kestää yleensä toukokuuhun asti. Vaikka Pariisissa ei ole koskaan pulaa turisteista, on tosiasia, että tärkeimmät nähtävyydet ovat vähemmän täynnä. Vähemmän jonoja ja väkijoukkoja.

On myös huomattava, että 1. ja 11. marraskuuta ovat maan yleisiä vapaapäiviä, ja vaikka useimmat muistomerkit ovat avoinna, monet pariisilaiset käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja vierailevat niissä. Sesongin alku vaikuttaa myös hotellien hintoihin, jotka ovat tavallista alhaisemmat. Jos etsit rauhallista kuukautta, marraskuu on yksi parhaista ajankohdista vierailla Pariisissa.

Mitä pakata mukaan Pariisin-matkalle marraskuussa?

Matkalaukun pakkaaminen| ©Vlada Karpovich
Matkalaukun pakkaaminen| ©Vlada Karpovich

Varaudu kylmään ja sateiseen säähän, jos päätät vierailla Pariisissa marraskuussa. Ja jos aiot ottaa kaiken irti Black Fridayn aikana, ei olisi huono idea pakata ylimääräinen matkalaukku. Mitä asioita sinun pitäisi siis pakata matkalaukkuusi? Tässä ne ovat:

  • Puuvillavaatteet.
  • Takit ja vedenpitävät vaatteet.
  • Sateenvarjot ja vedenpitävät saappaat.
  • Lämpimät ja ennen kaikkea mukavat kengät.
  • Ylimääräinen matkalaukku mustan perjantain ostoksia varten.