Pariisi marraskuussa: vinkkejä ja suosituksia, jotka tekevät matkastasi unohtumattoman.

Marraskuu on hyvin hiljainen kuukausi Pariisissa vierailulle, sillä sesonki on päättynyt ja joulu on aivan nurkan takana.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minuuttia luettu

Pariisi marraskuussa: vinkkejä ja suosituksia, jotka tekevät matkastasi unohtumattoman.

Eiffel-torni | ©Kiarash Mansouri

Pariisissa on vaikea vierailla ja odottaa näkevänsä kaupungin ja sen monumentit ilman väkijoukkoja ja liikaa turisteja. Mutta jos on yksi kuukausi, jolloin jonot ovat lyhyemmät eikä sinulla ole vaikeuksia varata huonetta tai saada pöytää ravintolasta, se on marraskuu.

Lokakuussa sesonki päättyy ja kylmät ilmat alkavat lämmetä, mikä antaa kaupungille tauon ennen joulun saapumista. Lisäksi vuoden toiseksi viimeisenä kuukautena on kaksi pyhäpäivää, jotka antavat mahdollisuuden tehdä ja nähdä erilaisia asioita. Tässä 10 suositustani yhdelle vuoden hiljaisimmista kuukausista Ranskan pääkaupungissa.

.

1. Vieraile Invalidien sotamuseossa

Invalidien kansallispalatsi| ©Daniel Vorndran
Invalidien kansallispalatsi| ©Daniel Vorndran

Pyhäinpäivän lisäksi marraskuussa on toinenkin pyhäpäivä kalenterissa kaikkialla maassa. Marraskuun 11. päivänä muistetaan aselepoa, joka päätti ensimmäisen maailmansodan ja leimasi syvästi Ranskan ja sen asukkaiden historiaa. Tämän tapahtuman yhteydessä on hyvä aika tutustua ja kokea historiaa Musée de la Guerre des Invalides -museossa.

Tässä näyttävässä arkkitehtuurikompleksissa, joka oli aikoinaan sotaveteraanien, invalidien, asuinpaikka, voit tutustua ensimmäiseen maailmansotaan ja muihin sotakonflikteihin. Museossa on alkuperäisiä aseita, varusteita ja näyttelyesineitä suuresta sodasta.

Vierailun voi ja kannattaa hyödyntää myös Napoleonin haudan katsomiseen Dome-kirkossa. Löydät lisätietoja postauksestamme Miten vierailla Musée des Invalidesissa ja Napoleonin haudalla Pariisissa.

Hanki lippu Invalidimuseoon

2. Hyviä päivämääriä vierailla Galeries Lafayette -myymälässä

Kiertoajelu Galeries Lafayette| ©Mario Sánchez Prada
Kiertoajelu Galeries Lafayette| ©Mario Sánchez Prada

1800-luvulla Eiffel-tornin ja Moulin Rougen rakentamisen myötä myös tavaratalot ja galleriat kukoistivat. Niitä pidetään Pariisin ylellisyyden ja ostosten temppelinä, ja voimme vierailla useissa niistä joulua edeltäviä ostoksia tehdessämme.

Galerie Lafayette, joka sijaitsee Boulevard Haussmannilla Opéra Garnierin vieressä, on niistä kuuluisin. Marraskuussa näitä myymälöitä aletaan koristella joulun mukaan ja päivämääriä hyödynnetään asiakkaiden houkuttelemiseksi houkuttelevilla alennusmyynneillä, joten nyt on hyvä aika vierailla näissä gallerioissa.

Samalla bulevardilla sijaitsevat Printemps-tavaratalot, joissa voi tehdä luksusostoksia, ja lähellä Luxemburgin puutarhaa on Le Bon Marché-tavaratalo.

Varaa Pariisin galleriakierros

3. Käy Tuntemattoman sotilaan haudalla Riemukaaren alla

Tuntemattoman sotilaan hauta| ©Zairon
Tuntemattoman sotilaan hauta| ©Zairon

Myös 11. marraskuuta vietettävän välirauhapäivän yhteydessä voit vierailla Tuntemattoman sotilaan haudalla. Samana marraskuun 11. päivänä, mutta vuonna 1920, Verdunin taistelussa kuolleen tuntemattoman sotilaan jäännökset siirrettiin Riemukaaressa sijaitsevaan hautaan kunnianosoituksena ja kaikkien ensimmäisen maailmansodan aikana kaatuneiden muistoksi. Vuonna 1923 asennettiin ikuinen liekki, ja siitä lähtien se on sytytetty uudelleen pienessä seremoniassa joka päivä klo 18.30.

Tänä päivänä järjestetään erityinen seremonia, ja Ranskan jättiläislippu ripustetaan Riemukaaren pylväiden väliin. Monet pariisilaiset laskevat kukkia tämän sotilaan ja tämän juhlapäivän kunniaksi, ja matkailijoilla on mahdollisuus nähdä Riemukaari kaikessa loistossaan Ranskan kansallisena symbolina.

Hanki lippusi Riemukaarelle

4. Juhli Beaujolais Nouveau -juhlaa

Viinipullot| ©Hermes Rivera
Viinipullot| ©Hermes Rivera

Joka vuosi marraskuun kolmantena torstaina vietetään Beaujolais Nouveau-juhlaa. Kyseessä on nuori ranskalainen viini, joka korjataan marraskuussa Burgundin alueella Ranskan Alpeilla ja jota voi maistella kaikissa Pariisin ravintoloissa tämän festivaalin aikana.

Kaupungin viinitilat ja bistrot järjestävät erityisiä maistiaisia, ja se on täydellinen tekosyy viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa hyvän ranskalaisen viinin äärellä. Kuriositeettina mainittakoon, että tätä päivää pidetään maailman suurimpana viinijuhlana, ja myyjät saavat myydä tätä kuuluisaa viiniä vasta tänä päivänä. Pariisissa paras paikka nauttia tästä festivaalista on Montmartren kaupunginosa.

Nauti viininmaistajaisista Pariisin viinikellarissa

5. Hyvä aika kiivetä Eiffel-torniin ilman jonottamista

Kuva Eiffel-tornista| ©Valentin Antonucci
Kuva Eiffel-tornista| ©Valentin Antonucci

Eiffel-torni on Pariisin kiistaton symboli, mistä ovat osoituksena tuhannet turistit, jotka vierailevat siellä päivittäin. Siksi pitkät jonot ovat yleisiä. Jos haluat välttää ne, vaikka se onkin hankala tehtävä, parasta on matkustaa Pariisiin hiljaisella sesongilla. Marraskuu on tähän erittäin hyvä kuukausi, jolloin turisteja on tavallista vähemmän. Silloin on vielä kirkkaita päiviä, jolloin voit nauttia näkymistä Eiffel-tornin huipulta, eikä sinun tarvitse jonottaa yhtä paljon. Se on voittava yhdistelmä, katsoitpa asiaa miten tahansa. Mutta sinun on kääriydyttävä lämpimästi.

Varaa lippu Eiffel-torniin

6. Suojaudu kylmältä Musée d'Orsayssa

Musée d'Orsayn sisäänkäynti.| ©Daniel Vorndran
Musée d'Orsayn sisäänkäynti.| ©Daniel Vorndran

Pariisi on myös museoiden kaupunki, jossa on joitakin maailman merkittävimpiä museoita. Marraskuun kylminä päivinä on aina hyvä vaihtoehto vierailla niissä ja välttyä säältä katselemalla taideteoksia. Tavallinen suositus on mennä Louvreen, mikä on tietysti aina hyvä idea, mutta tänään minun neuvoni on käydä Musée d'Orsayssa.

Se ei ehkä ole yhtä suosittu kuin sen sisarmuseo Louvre, mutta osa sen teoksista tunnetaan kaikkialla maailmassa. Manet'n Lounas ruohikolla, Van Goghin Tähtiyö tai hänen omakuvansa ovat joitakin teoksia, jotka voit nähdä tällä museoksi muutetulla vanhalla rautatieasemalla.

Hanki lippu Musée d'Orsayhin

7. Hyödynnä musta perjantai ja lähde ostoksille Champs Elysées'lle

Champs Elysées| ©PCA Stream
Champs Elysées| ©PCA Stream

Kauneutensa lisäksi Champs Elysées-katu on tunnettu ostosmahdollisuuksistaan. Luksusputiikeista tunnetuimpiin franchising-yrityksiin, Champs Elysées -kadulla shoppailussa on jotain erityistä. Ja paras aika hemmotella itseäsi on 29. marraskuuta alkavalla viikolla Black Friday -alennuksilla.

Tällä kadulla löydät joitakin maailman arvostetuimmista ja tunnetuimmista tuotemerkeistä liikkeistä, jotka yllättävät sinut upealla muotoilullaan. Lisäksi tähän aikaan Champs Elysées alkaa jo valaistua ja ensimmäiset joulumarkkinat ilmestyvät.

.

8. Nauti joulua edeltävästä tunnelmasta ilman vaivaa

Joulumarkkinat Jardin des Tuileries'n puutarhassa| ©Sortiraparis
Joulumarkkinat Jardin des Tuileries'n puutarhassa| ©Sortiraparis

Marraskuun lopulla Pariisin kaduille alkavat ilmestyä ensimmäiset joulukoristeet. Vaikka jouluun on vielä pitkä matka, nyt on hyvä aika kuljeskella koristelluilla kaduilla ja nauttia kaupungista ja joulun tunnelmasta ilman tavallista tungosta, joka saapuu juhlakauden lähestyessä.

Champs Elysées -kadulla pystytetään ensimmäiset valot ja Pariisin ensimmäiset joulumarkkinat ilmestyvät. Tämä on Pariisin suosituin paikka nauttia joulutunnelmasta. Vaihtoehtoisesti suosittelen kävelyä Montmartren kaupunginosassa. Siellä on hiljaisempaa ja koristeet ovat hillitympiä, mutta yhtä kauniita ja nautittavia.

9. Vieraile vapaudenpatsaalla ja juhli kiitospäivää... Pariisissa?

Vapaudenpatsaan jäljennös Pariisissa| ©Mariana C
Vapaudenpatsaan jäljennös Pariisissa| ©Mariana C

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta se on sitä. Pariisin pääkaupunki ja New York City ovat läheisempiä sukulaisia kuin luulisi. Jopa niin paljon, että New Yorkin kuuluisa patsas valmistettiin Ranskassa ja lähetettiin Amerikkaan vuonna 1886 lahjaksi Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen vuosipäiväksi.

Näiden kahden maan hyvien suhteiden seurauksena Amerikan maa lahjoitti Vapaudenpatsaan jäljennöksen Pariisin kaupungille vuosia myöhemmin Ranskan vallankumouksen 100-vuotispäivän kunniaksi vuonna 1889. Nykyään vapaudenpatsaan ranskalainen versio on nähtävissä Joutsensaarella lähellä Eiffel-tornia. Voit käyttää tilaisuutta hyväkseen ja nähdä sen varaamalla risteilyn Seinäjoella Eiffel-tornin sisäänkäynnin vieressä.

Hyödyntämällä sitä, että kiitospäivää vietetään Yhdysvalloissa 24. marraskuuta, voit käyttää tilaisuutta hyväkseen ja vierailla tässä pienessä Vapaudenpatsaassa. Pariisin kaupungissa asuu myös suuri amerikkalainen yhteisö, ja kiitospäivän juhlapäivä on yhä suositumpi. Ei ole harvinaista nähdä joidenkin ravintoloiden valmistavan perinteistä kalkkunaa tänä päivänä.

10. Tutustu Pariisin kuuluisiin hautausmaihin

Montparnassen hautausmaa| ©Jérôme Blum
Montparnassen hautausmaa| ©Jérôme Blum

Pyhäinpäivää vietetään monissa maissa 1. marraskuuta, ja se on vainajien kunnioittamiselle omistettu päivä. Ranskassa perinne ei rajoitu pelkästään uskonnolliseen puoleen, ja on tavallista, että kaupunkien kuuluisat hautausmaat täyttyvät uteliaista katsojista. Vielä enemmän Pariisissa, jossa on maailman kuuluisimpia ja kauneimpia hautausmaita. 1. päivä ei kuitenkaan ole paras aika vierailla niillä, sillä monet pariisilaiset menevät sinne kunnioittamaan sukulaisiaan.

  • Père-Lachaise-hautausmaa on maailman suosituin hautausmaa, ja siellä on muun muassa Oscar Wilden ja Jim Morrisonin hautoja.
  • Passyn hautausmaa
  • Montparnassen hautausmaa
  • Montmartren hautausmaa
  • Kuvernöörien Pantheon: Tämä Pariisin parhaimpiin kuuluvassa Latinalaisessa korttelissa, hyvin lähellä Luxemburgin puutarhaa sijaitseva mahtava rakennus, jossa on Ranskan ja maailman historian tärkeimpien nimien, kuten Voltarien, Rousseaun ja Victor Hugon, hautoja.

Marraskuun lämpötilat Pariisissa

Riemukaari Pariisissa| ©xiaoshu.paris
Riemukaari Pariisissa| ©xiaoshu.paris

Kuten voitte kuvitella, marraskuussa lämpötilat Pariisissa alkavat laskea. Kylmyys alkaa kuitenkin vasta kuun lopulla. Loppukuusta lämpötilat ovat miellyttäviä, korkeimmillaan 11 celsiusastetta ja matalimmillaan 6 celsiusastetta. Kuukausi on suhteellisen sateinen, ja sadetta sataa keskimäärin 8-14 päivänä, mutta yleensä sateet eivät ole erityisen voimakkaita. Älä siis unohda sateenvarjoasi. Kaiken kaikkiaan lämpötilat ovat varsin miellyttävät kuun loppuun asti, mutta kylmyys tai sade eivät varmasti heikennä vierailuasi näin kauniiseen kaupunkiin.

Matkailijoiden määrä marraskuussa Pariisissa

Rue Clerin kauppakatu| ©Michele Louise
Rue Clerin kauppakatu| ©Michele Louise

Kuten jo totesin, Pariisiin marraskuussa matkustamisen suurin etu on turistien vähäisempi määrä. Marraskuu aloittaa Ranskan pääkaupungissa matkailijoiden hiljaisen sesongin, joka kestää yleensä toukokuuhun asti. Vaikka Pariisissa ei koskaan ole pulaa turisteista, on tosiasia, että tärkeimmät nähtävyydet ovat vähemmän täynnä. Vähemmän jonoja ja vähemmän väkijoukkoja.

On myös huomattava, että 1. ja 11. marraskuuta ovat maassa yleisiä vapaapäiviä, ja vaikka useimmat muistomerkit pysyvätkin auki, monet pariisilaiset käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja vierailevat niissä. Sesongin alku vaikuttaa myös hotellien hintoihin, jotka ovat tavallista alhaisemmat. Jos etsit rauhallista kuukautta, marraskuu on yksi parhaista ajankohdista vierailla Pariisissa.

Mitä pakata mukaan Pariisin vierailua varten marraskuussa

Matkatavaroiden pakkaaminen| ©Vlada Karpovich
Matkatavaroiden pakkaaminen| ©Vlada Karpovich

Varaudu kylmään ja sateiseen säähän, jos päätät matkustaa Pariisiin marraskuussa. Ja jos aiot vierailla Black Fridayn aikaan, ei olisi huono idea pakata mukaan ylimääräinen matkalaukku. Mitä sinun siis kannattaa pakata matkallesi? Tässä ne ovat:

  • Puuvillavaatteet.
  • Takit ja vedenpitävät vaatteet.
  • Sateenvarjot ja vedenpitävät saappaat.
  • Lämpimät ja ennen kaikkea mukavat kengät.
  • Ylimääräinen matkalaukku mustan perjantain ostoksia varten.