Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Samppanja Päiväretket Pariisista

Nauti kuohuviinistä siellä, missä rypäleet on korjattu. Alue on helpon matkan päässä pääkaupungista, ja se on täydellinen pakopaikka kaikkina vuodenaikoina.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

5 minuuttia luettu

Samppanja Päiväretket Pariisista

Samppanja | ©Kirk K

Pariisin alueen itäpuolella sijaitseva Champagne on yksi Ranskan historiallisista maakunnista. Joka vuosi siellä vierailee tuhansia turisteja, joita houkuttelevat viinitarhat, kellarit ja tietenkin parhaat samppanjatalot.

Pariisissa on loputtomasti nähtävää ja koettavaa, mutta jos aiot viipyä siellä vähintään viisi päivää, matkan Champagnen alueelle pitäisi olla ohjelmassasi. Alla ovat parhaat yhden päivän opastetut kierrokset.

1. Retki Champagnen alueelle ja kellariin tutustuminen

Samppanjakellarin sisällä| ©Julien Potron
Samppanjakellarin sisällä| ©Julien Potron

Nämä kierrokset ovat suosittuja kolmesta syystä: niihin sisältyy kuohujuomien maistiaisia, ne voi tehdä päivässä ja ne tarjoavat hengähdystauon pääkaupungin hälinästä. Bussi lähtee Pariisista yleensä noin kello 7:00 aamulla ja saapuu Champagnen alueelle reilussa kahdessa tunnissa.

Kunkin toimiston tarjouksista riippuen voit pysähtyä Épernayssa (jossa kuuluisaa Moët & Chandonia valmistetaan), Hautvillersissä (joka on kuuluisa siitä, että siellä asui munkki ja kellarimestari Dom Pérignon) tai muissa alueen kaupungeissa.

Retkiin sisältyy yleensä neljän lasin maistelu ja asiantuntijaopas, joka kertoo viinin ominaisuuksista ja hieman paikallisesta historiasta.

Muuten, jos haluat toistaa gastronomisen kokemuksen palattuasi pääkaupunkiin, suosittelen lukemaan postauksen Pariisin parhaista viini- ja juustomaistiaisista.

 • Kesto: 10-12 tuntia
 • Hinta: 200-250 €.

Varaa matkasi Champagneen Pariisista

2. Päiväretki Champagnen alueelle ja vierailu Reimsissä

Reimsin tutustuminen| ©Ștefan Jurcă
Reimsin tutustuminen| ©Ștefan Jurcă

Toisella reitillä on useita edellisen vaihtoehdon käyntejä. Bussi noutaa sinut Pariisista ja vie sinut Champagnen alueelle. Kierrokseen sisältyy jälleen asiantuntijaopas ja kolmen tai neljän lasillisen maistelu kuuluisaa kuohuviiniä.

Kannattaa varata tämä kierros, jotta opit, miten samppanjaa valmistetaan. Jokainen pullo valmistetaan Champenoise-menetelmällä, jossa viini käydään uudelleen samassa pullossa.

Opit myös Grand Cru-, Premier Cru- ja Cru-viinien eron ja muut ominaisuudet, jotka mahdollistavat tämän kaikkialla maailmassa arvostetun herkun valmistamisen.

Kellareiden jälkeen bussi vie sinut Hautvillersissä sijaitsevaan Saint-Pierren luostariin (jossa sijaitsee Dom Pérignonin hauta) ja sen jälkeen kuninkaiden pääkaupunkiin Reimsiin. Gallian maan 25 monarkkia kruunattiin sen upeassa goottilaisessa katedraalissa, joka on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Sinulla on aikaa kuljeskella upeasti säilyneessä vanhassa kaupungissa, jossa on sellaisia helmiä kuin piispan palatsi, Saint-Remin basilika tai upea jugendtyylinen Villa Demoiselle.

Muuten, jos sinulla on heikkous jugendtyyliin, suosittelen vierailua Musée d'Orsayssa (kokoelma jugendtyylisiä huonekaluja, Rue de la Légion d'Honneur 1) tai Musée Maxim's issa (Rue Royale 3), kun palaat Pariisiin.

 • Kesto: noin 11 tuntia
 • Hinta: noin 200 €.

Varaa retkesi Reimsiin ja Moët et Chandon -kellareihin.

3. Kierros Champagnen alueella vintage-autolla

Vanhanaikainen auto| ©Txemari (Argazki).
Vanhanaikainen auto| ©Txemari (Argazki).

Onko sinulla intohimoa menneiden aikojen autoihin? Jos näin on, suosittelen varaamaan matkan **Citroën 2 CV:**llä. Tämä auto on ranskalaisvalmistajan pieni helmi: iästään huolimatta se on yllättävän tilava ja mukava.

Tämä ei ole sattumaa. Ennen käyttöönottoa kuljettajat testasivat auton kovalla koetuksella: 2CV:n oli kyettävä ylittämään kynnetty pelto, jossa oli kaksi ihmistä, munakori, viisikymmentä kiloa perunoita tai viinitynnyri ilman, että kananmuna hajosi. Sinun tarvitsee vain istua takapenkillä ja nauttia näkymistä.

Kierroksella pysähdytään paikallisella viinitilalla ja maistellaan samppanjaa. Edellisistä poiketen kierros ei ala Pariisista vaan Reimsistä. Siksi sinun on päästävä sinne itse. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan postauksen parhaista retkistä, joita voit tehdä Pariisista.

 • Kesto: noin 3 tuntia
 • Hinta: noin 200 €.

Varaa kiertoajelubussi Pariisissa

Milloin on paras aika vierailla Champagnen alueella?

Vierailu samppanjassa| ©Megan Cole
Vierailu samppanjassa| ©Megan Cole

Olisi helppo vastata "kevät tai kesä", mutta todelliset asiantuntijat ovat varmoja: syksy on paras aika. Jos matkustat Pariisiin syyskuussa, suosittelen varaamaan matkan Champagnen alueelle. Rypäleiden sadonkorjuu alkaa tämän kuun lopussa ja päättyy lokakuun alkupuolella.

Mitkä ovat Champagnen alueen kylät, joihin on ehdottomasti tutustuttava?

Vieraileva Sedan| ©Valentin F.R
Vieraileva Sedan| ©Valentin F.R

Champagnen alue sijaitsee Pariisin itäpuolella, ja se koostuu Auben, Marnen, Haute-Marnen ja Ardennien departementeista. Viehättäviä kaupunkeja on kymmeniä, ja alla olevaan luetteloon on koottu viisi parasta:

 • Reims, Champagnen pääkaupunki. Sen tärkein monumentti on Notre-Damen katedraali, goottilainen temppeli, jossa on tyypillinen keskimmäinen ruusuikkuna ja henkeäsalpaavat lasimaalaukset. Vanhakaupunki on kauniisti säilynyt, ja siellä on lukuisia terassibaareja. Suosittelen kokeilemaan vaaleanpunaisia makaroneja. Paikalliset väittävät, että parhaat ovat Douceurs Macaronsissa (40 Rue Chanzy)
 • Sedan, keskiaikainen kylä Meuse-joen varrella. Voit vuokrata polkuveneen tai kanootin ja nauttia luonnonkauniista vesistä. Tärkein nähtävyys on sen linna-linnoitus, joka on Euroopan suurin. Voit vierailla siellä joka päivä paitsi 1. tammikuuta ja 25. joulukuuta. Normaalilippu maksaa noin 9,5 €. Jos haluat lisätietoja, suosittelen tutustumaan virallisiin verkkosivuihin
 • Chaumont, Champagnen kreivien entinen asuinpaikka. Sen vanhassa kaupungissa on Saint-Jean-Baptisten kirkko ja joitakin tyylikkäitä renessanssitaloja. Joulukuussa Musée de la Crèche (Krippimuseo ) esittelee 1700-luvulta peräisin olevia napolilaisia syntymäkuvia. Muuten, jos matkustat vuoden viimeisenä kuukautena, suosittelen sinua lukemaan postauksen 10 joulun ajan tekemistä Pariisissa
 • Langres, muurien ympäröimä kylä, jonka historia juontaa juurensa roomalaisiin aikoihin. Metsien ja järvien ympäröimänä se on ihanteellinen kohde patikointiin tai maastopyöräilyyn
 • Epernay, rauhallinen kaupunki noin 30 kilometrin päässä Reimsistä. Sen vapaa-aika- ja kulttuuritarjonta liittyy kuuluisaan kuohuviiniin: sen katujen alla on useita kellareita, joissa säilytetään Dom Pérignonin, Moët & Chandonin ja muiden merkkien pulloja.

Varaa virallinen lippu Pariisin Eiffel-torniin.

Mitkä ovat opastetun kierroksen edut verrattuna siihen, että vierailisin Champagnen alueella omin päin?

Viinitarha päivä| ©Megan Cole
Viinitarha päivä| ©Megan Cole

Kuten edellisessä kohdassa todettiin, pääkaupungista pääsee helposti alueelle, jossa tuotetaan kuuluisaa kuohuviiniä. Jos matkustat junalla, näet kuitenkin vain yhden paikan, ja jos vuokraat auton, joudut ajamaan Pariisin liikenteessä ja maksamaan sekä moottoritie- että bensiinikulut.

Opastettu kierros on suositeltava vaihtoehto: kokonaishintaan sisältyy sekä matka että sisäänpääsy kellareihin ja samppanjanmaistiaiset (yleensä kolme tai neljä lasillista). Sinulla on mahdollisuus vierailla useammassa kuin yhdessä kylässä ja kartanossa noin 200 euron hintaan.

Vaikka tämä saattaa tuntua kalliilta, jos maksaisit erikseen, hinta olisi korkeampi. Ainoa asia, joka on jätetty pois, on ruoka, mutta ravintoloista ei ole alueella pulaa. Näistä syistä päiväretki tälle alueelle kuuluu ehdottomasti 10 parhaan Pariisista lähtevän retken joukkoon.

Mitä minun pitäisi ottaa mukaan retkelle Champagnen alueelle Pariisista?

Mukavat kengät| ©Kindel Media
Mukavat kengät| ©Kindel Media

Ensinnäkin sinun on syytä olla tietoinen siitä, että nämä kierrokset kulkevat keskellä maaseutua, ja niihin sisältyy pääsy tiloille, joissa rypäleet kerätään. Käytä mukavia kenkiä, sillä kävelet mukulakivipolkuja pitkin ja kellareiden läpi.

Matkalaukussasi on myös oltava sateenvarjo tai mackintosh, koska sataa usein.

Sopiiko retki Champagnen alueelle lapsille?

Viinikellarit| ©Megan Cole
Viinikellarit| ©Megan Cole

Useimmat (joskaan eivät kaikki)opastetut kierrokset sallivat vierailut lasten kanssa. Jos lapset ovat hyvin nuoria, sinun on ilmoitettava etukäteen, tarvitsetko lastenistuinta. Jos et ole vakuuttunut, suosittelen lukemaan postauksen siitä , mitä nähdä ja tehdä Pariisissa lasten kanssa. Pääkaupungissa ja sen ympäristössä on myös muita vaihtoehtoja.

Varaa halpa lippu Disneyland Parisiin

Kannattaako Champagnen alueelle lähteä talvella?

Viinitarhat| ©judy dean
Viinitarhat| ©judy dean

Se ei ole paras kausi, mutta se ei tarkoita, etteikö se olisi sen arvoista. Tähän aikaan vuodesta lämpötila laskee usein pakkasen alapuolelle, eikä ole harvinaista, että maaseutu on sumun tai pakkasen peitossa. Maisemat saavat maagisen tunnelman, varsinkin kun kädessäsi on lasi samppanjaa.

Sinun on pukeuduttava lämpimiin ja mukaviin vaatteisiin, mutta älä huoli, jos et ole vakuuttunut, voit jäädä pääkaupunkiin ja taistella kylmää vastaan sisätiloissa. Itse suosittelen aina käyntiä Invalidimuseossa ja Napoleonin haudalla tai risteilyä Seine-joella.