Miten vierailla Notre-Damen katedraalissa

Yksi Pariisin vaikuttavimmista ja tyypillisimmistä postikorteista on Notre Damen katedraali. Lue kaikki, mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin suunnittelet vierailusi tähän ikoniseen maamerkkiin.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

Miten vierailla Notre-Damen katedraalissa

Notre Dame, Pariisi | ©Vlada Karpovich

Notre Dame on vuosisatojen ajan ollut yksi Euroopan uskonnon ja arkkitehtuurin huippukohteista. Sen jälkeen, kun se rakennettiin vuonna 1163, se on kokenut suuria muutoksia, kunnes muutama vuosi sitten syttyi tulipalo.

Tämä Neitsyt Marialle omistettu katedraali on kuitenkin onnistunut selviytymään kaikenlaisista katastrofeista, ja jos aiot vierailla siellä yhtenä Pariisin tärkeimmistä aktiviteeteista, tässä on yksityiskohtainen opas kaikesta, mitä sinun on tiedettävä Notre Damessa käydessäsi ja tutustuaksesi sen erikoisuuksiin.

Miten saat lipun Notre Damen katedraaliin?

Notre Damen ulkoinen näkymä| ©Fred PO
Notre Damen ulkoinen näkymä| ©Fred PO

Notre Dame on yksi Ranskan pääkaupunkiin saapuvien matkailijoiden eniten vierailtuja paikkoja. Sinun on kuitenkin hyvä tietää, että vuodesta 2019 lähtien katedraali on suljettu ja restauroitavana, koska suuri osa rakenteesta on vaurioitunut tulipalossa.

Ennen tätä sisäänpääsyn saattoi ostaa sekä lipunmyynnistä että etukäteen verkossa, ja se oli maksuton. Lisäksi voit saada kahdenlaisia lippuja, joilla pääsee tornien huipulle ja sen upeaan kryptaan 4-9 eurolla. Valitettavasti kaikki nämä toiminnot on kuitenkin suljettu väliaikaisesti sen jälleenrakentamisen aikana.

Uudelleen avaamisen on ilmoitettu tapahtuvan vuoden 2024 puolivälissä, jolloin arviolta kaikki jälleenrakennus- ja restaurointityöt on saatu päätökseen ja siellä voi jälleen vierailla. Kannattaa myös tietää, että Paris Pass kattaa kaikki sisäänkäynnit, joten jos hankit Pariisin-matkallasi yhden näistä turistiseteleistä, Notre Damen sisäänpääsy on täysin ilmainen.

Varaa Paris Pass

Notre Damen aukioloajat

Notre Damen sisäänkäynnillä| ©Ștefan Jurcă
Notre Damen sisäänkäynnillä| ©Ștefan Jurcă

Notre Dame on ollut suljettuna vuodesta 2019 lähtien, ja seuraavien vuosien aikana on mahdotonta vierailla katedraalin sisäpuolella tai edes päästä sen lähelle, sillä katedraalin ympärillä on turvavyöhyke, joka tekee sisäänpääsyn mahdottomaksi.

Ennen häpeää Notre Damella oli aukioloajat, jotka mahdollistivat turisteille monia mahdollisuuksia nähdä se, ja jos tarvitset opastusta tulevaisuutta ajatellen, sinun on hyvä tietää, että aukioloajat vaihtelivat vuodenajasta riippuen.

Lisäksi lämpiminä kuukausina eli heinä- ja elokuussa järjestettiin myös yövierailuja, jolloin voit nähdä kaikkien lasimaalausten ja ruusuikkunoiden upean valaistuksen ja nauttia myös yöllisistä näkymistä Pariisiin ja yöllisestä rakkaudesta. Kaikkien näiden nähtävyyksien tuomiseksi takaisin joudut kuitenkin odottamaan jonkin aikaa.

.

Miten päästä Notre Dameen

Pariisin metron sisällä| ©Davyn Ben
Pariisin metron sisällä| ©Davyn Ben

Notre Dame sijaitsee yhdellä kaupungin keskeisimmistä alueista, joten sinne pääsemisen ei pitäisi olla liian vaikeaa. On kuitenkin totta, että Pariisi on valtava kaupunki, ja aluksi voi olla vaikea löytää perille. Katedraali sijaitsee täsmälleen osoitteessa Parvis Notre-Dame 6, Place Jean-Paul II:n vieressä.

Sinne pääsee kolmella eri kulkuvälineellä; metrolla, bussilla ja Pariisin rautateillä, joita kutsutaan myös RER:ksi.

Metrolla

Pariisissa liikkuminen metrolla on melko helppoa ja nopeaa, ja Notre Damen asema sijaitsee kirjaimellisesti katedraalin vieressä, joten se on yksi kätevimmistä ja tehokkaimmista tavoista liikkua. Ota vain violetti linja 4 ja jää pois Citén asemalla.

Bussilla

Bussi on toinen vaihtoehto, jos haluat liikkua Pariisissa ja nauttia maisemista ulkona. Notre Damelle ja sen lähiympäristöön kulkee useita busseja. Sinun on tarkistettava, mikä bussi on lähimpänä sinua, jotta pääset siihen sopivalla pysäkillä, mutta tärkeimmät bussit ovat 21, 38, 47, 85 ja 96.

RER-juna

RER on melko tehokas kolmas tapa liikkua kaupungissa, ja sen lisäetuna on, että sillä on oma pysäkki Notre Damea varten. Ota vain B- tai C-linja ja jää pois Saint-Michel - Notre-Dame-pysäkillä.

.

Onko Notre Dameen järjestetty opastettuja kierroksia ja kannattaako se?

Notre Damen yksityiskohdat| ©Gary Campbell-Hall
Notre Damen yksityiskohdat| ©Gary Campbell-Hall

Katedraalin väliaikaisen sulkemisen vuoksi katedraaliin ei pääse sisälle tai edes läheltä katsomaan sen julkisivua, sillä katedraalia ympäröi sen jälleenrakennuksen aikana turvavyöhyke.

Onneksi tänä aikana on luotu virtuaalitodellisuusteknologian ansiosta virtuaalikierroksia, joiden avulla voit saada hyvin läheisen kuvan siitä, millainen katedraali oli ennen tragediaa, ja tutustua sen jokaiseen nurkkaan.

Nämä kierrokset ovat yleensä melko edullisia, ja niihin sisältyy päivälippu, joten voit helposti sovittaa ne yhteen Pariisin nähtävyyspäivistäsi.

Varaa opastettu kierros Pariisissa

Notre Damen osat, jotka voit nähdä

Notre Damen aarnikotka| ©Jean Pierre
Notre Damen aarnikotka| ©Jean Pierre

Notre Dame on ollut kielletty vuoden 2019 tulipalon jälkeen, mutta yksi sen suurimmista nähtävyyksistä on yhä pystyssä, ja voit nauttia siitä pääsemättä edes lähelle; sen ulkoinen julkisivu.

Et ehkä ole koskaan käynyt sisällä tai edes Pariisissa, mutta Notre Damen julkisivu on jotain, jonka olemme kaikki nähneet jossain vaiheessa elämäämme joko kirjoista, elokuvista tai dokumenttielokuvista, eikä ihme. Notre Damen ulkoasu on osoitus valtavasta arkkitehtuurin ihmeestä, joka aloitettiin vuonna 1163 mutta saavutti huippunsa 1800-luvulla.

Notre Damen länsijulkisivu, joka toimii latinalaisen ristin hopean pohjana, vaikuttavat lentävät tukipilarit, jotka ovat pitäneet sen pystyssä kaikki nämä vuodet, ja sen tunnusomaiset vesipatsaat tekevät Notre Damen ja sen moitteettoman barokin jo pelkkä vilkaisu sen ulkoa on ilo silmälle.

Mitä tehdä Notre Damen ympäristössä

Shakespeare ja yritys| ©flo21
Shakespeare ja yritys| ©flo21

Jos olet lähiaikoina tulossa Pariisiin, saatat odottaa innolla Notre Damen näkemistä sisältä. Kerron kuitenkin, että voit tehdä ulkopuolelta käsin vielä useita asioita, jotka menevät pidemmälle kuin vain monumentin katseleminen kaukaa. Muista, että olet yhdessä Pariisin keskeisimmistä ja kauneimmista kaupunginosista, joten nämä ovat vain muutamia asioita, joita voit tehdä päivän aikana:

Parhaat paikat valokuvien ottamiseen

Vaikka katedraalin lähelle ei pääse liian lähelle turvajärjestelyjen vuoksi, jotta voisit ottaa yksityiskohtaisia valokuvia vaikuttavasta julkisivusta, voit mennä strategisiin paikkoihin, joista saat parhaan perspektiivin Notre Damesta.

Suosittelen, että menet Seinen toiselle puolelle, josta sinulla on kaksi strategista paikkaa. Toinen on oikealla **Jardin Jean XXIII:**ssa, muutaman askeleen päässä pääjulkisivusta, jossa voit kuvata yhä pystyssä olevia vaikuttavia pilareita. Toinen, Île St Louis-saarella sijaitseva, tarjoaa melko vaihtoehtoisen takanäkymän, jossa vehreys sekoittuu puhtaimpaan barokkityyliin.

Vieraile kuuluisassa Shakespeare and Companyn kirjakaupassa

Yksi pakollisista pysähdyspaikoista Notre Damen lähistöllä on kirjakauppa, josta on vuosien varrella tullut hyvin kuuluisa estetiikkansa ansiosta, joka näyttää asettaneen sen ajassa. Kyseessä on Shakespeare and Company-kirjakauppa, brittiläiseen kirjallisuuteen erikoistunut paikka, jonka vanha julkisivu houkuttelee tuhansia turisteja päivittäin.

Tutustu Saint Michelin suihkulähteeseen

Kävellessäsi lähellä Notre Damen kirkkoa voit tutustua muutaman askeleen päässä katedraalista Saint Michelin suihkulähteeseen, Haussmannin suunnittelemaan vaikuttavaan kiviveistokseen, joka esittää hyvän taistelua pahaa vastaan arkkienkeli Mikaelin ja paholaisen kautta. Suihkulähde on myös portti Latinalaiskortteliin.

Missä syödä Notre Damen lähellä

Notre Damen ravintola Le Quasimodon sisäänkäynti| ©Yuliya Z
Notre Damen ravintola Le Quasimodon sisäänkäynti| ©Yuliya Z

Jos olet kulkemassa Notre Damen kautta etkä tiedä , missä käydä lounaalla Pariisissa, sinun on hyvä tietää, että tällä Pariisin alueella on kaksi varsin kuuluisaa paikkaa, joista toinen on yksi vanhimmista ravintoloista ja toinen on läheisessä yhteydessä Notre Damen katedraaliin ja sen historiaan.

Au Vieux Paris

Jo pelkkä ulkoilmassa käveleminen on melko vaikuttavaa, sillä sen julkisivu on täynnä vehreyttä ja antiikkiliikkeitä, jotka kiinnittävät huomiosi. Sisällä se on myös yksi kaupungin vanhimmista ravintoloista.

Au Vieux Paris sijaitsee yhdessä katedraalin läheisyydessä Rue Chanoinnesse -kadun kulmassa, ja se on ollut avoinna vuodesta 1594, ja sen ruokalista on täynnä tyypillisiä ranskalaisia ruokia. Viehättävä paikka nauttia herkullinen ateria Notre Damen vierailun aikana.

Le Quasimodo de Notre Dame

Jos haluat, että vierailusi Notre Damessa on täynnä muistomerkille osoitettuja nyökkäyksiä, suosittelen lounaalle tai illalliselle ravintolaan nimeltä Le Quasimodo de Notre Dame, joka on saanut nimensä Victor Hugon kuuluisan hahmon mukaan.

Tällä ravintolalla on hyvä maine kaikkialla Pariisissa paitsi uskomattoman teemakoristeisen sisustuksensa ansiosta myös siitä, että se tarjoaa tyypillisiä ranskalaisia ruokia erittäin edulliseen hintaan.

Kannattaako Notre Damessa käydä lasten kanssa?

Nilot leikkivät Notre Damen sisäänkäynnin luona.| ©Martina Barbieri
Nilot leikkivät Notre Damen sisäänkäynnin luona.| ©Martina Barbieri

Saatat ajatella, että joskus Pariisiin matkustaminen lasten kanssa voi olla hieman hankalaa, koska nähtävien museoiden ja muistomerkkien kirjo on suuri. Lapsilla on taipumus olla kärsimättömiä, eivätkä suuret, pimeät ja hiljaiset salit kiinnosta heitä kovinkaan paljon.

Notre Damen kohdalla olet kuitenkin voittanut jonkin verran pohjaa, sillä Disney on tehnyt vuosia töitä sen eteen, että tämä uskomaton katedraali saataisiin lasten mielikuvitukseen. Vierailun aikana voit tutustua omakohtaisesti siihen, mikä oli aikoinaan herttaisen Quasimodon koti, ja voit nähdä läheltä kuuluisat vesipeltipojat, jotka esiintyivät piirroselokuvassa.

Epäilemättä erilainen näkemys kuin mitä sinulla on aikuisena, mutta se rohkaisee aikuisia ja lapsia nauttimaan vierailusta tässä kauniissa paikassa.

Vinkkejä Notre Damen katedraalissa vierailuun

Notre Dame keväällä| ©Paul Deetman
Notre Dame keväällä| ©Paul Deetman

Notre Damen katedraalissa vierailu on yksi Pariisin pakollisista nähtävyyksistä mihin vuodenaikaan tahansa. Se saattaa olla jonkin aikaa suljettuna, mutta on olemassa muutama perusvinkki, joiden avulla vierailustasi tulee miellyttävämpi, kun se avaa ovensa uudelleen yleisölle, ja saat lähtemättömän muiston tästä maailmanperintömonumentista.

Parempi matalasesongin aikana

Älä unohda, että olet yhdessä maailman turistisimmista kaupungeista ja vierailet yhdessä sen suurimmista nähtävyyksistä, joten jos haluat välttää pitkät jonot ja väkijoukot, kannattaa valita Pariisin-matkasi päivämäärät hiljaiseen sesonkiaikaan, jolloin vierailusi Notre Damessa ja muualla kaupungissa on rauhallisempi ja "intiimimpi". Nämä päivämäärät ajoittuvat yleensä lokakuusta maaliskuuhun.

Tutustu kohteeseen opastetulla kierroksella

Jos haluat olla Notre Damen vierailun aikana hyvin perillä kaikesta näkemästäsi ja sen maaperän merkityksestä, jolla kävelet, suosittelen, että joko pyydät audio-oppaan, joka kertoo katedraalin tärkeimpien kohtien historiasta, tai vuokraat ammattilaisen tekemän opastetun kierroksen.

Pukeudu maltillisesti

Älä unohda, että olet astumassa kirkkoon, ja vaikka länsimaissa ollaan yhä joustavampia, sinua ei ehkä päästetä sisään, jos sinulla on hyvin lyhyet housut tai hameet, matalat kaula-aukot ja paljaat olkapäät. Jos matkustat Pariisiin kesällä, voit halutessasi yksinkertaisesti vetää huivin päähäsi vierailun ajaksi.

Yritä saapua ajoissa

Notre Damessa on kesäkuukausina kahtena päivänä viikossa pidennetyt aukioloajat kello 23:een asti, jolloin voit nauttia kauniista auringonlaskusta. Muina vuodenaikoina suosittelen kuitenkin saapumaan paikalle mahdollisimman aikaisin. Näin pääset ensimmäisten joukossa sisään, vältät sisäänpääsyjonot ja ennen kaikkea et anna aikaa suurille väkijoukoille kerääntyä sisälle.

Älä jätä käyttämättä tilaisuutta nähdä omakohtaisesti Notre Damen loisto, paikka, joka on selvinnyt sodista, vallankumouksista, monarkioista ja jopa viimeaikaisista tulipaloista. Arkkitehtoninen ihme, joka on nähnyt vuosisatojen kulun ja odottaa sinua Pariisissa avosylin.