Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

7 parasta tekemistä Al Fahidissa

Dubai ei ole vain pilvenpiirtäjiä, nykyaikaa ja avantgardea. Se on myös historiaa ja perinnettä. Ja paras paikka kokea se on pieni kaupunginosa Al Fahidi, joka on suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoista.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

7 minuuttia luettu

7 parasta tekemistä Al Fahidissa

Al Fahidin linnoitus | ©Rob Oo

Al Fahidi tai Al Bastakiya on matka Dubain menneisyyteen. Se on pieni, Bur Dubain kaupunginosassa sijaitseva historiallisten rakennusten ja katujen korttelialue, joka kuuluu kaupungin vanhimpiin. Kulttuuri ja historia ovat sen katujen kiistattomia tähtiä. Se on täydellinen paikka nauttia paikallisesta keittiöstä, taiteesta ja kaikenlaisista näyttelyistä. Mutta ennen kuin näytämme, mitä Al Fahidissa kannattaa nähdä ja tehdä, tutustutaan lyhyesti yhden Dubain nähtävyyksiin kuuluvan kaupunginosan historiaan.

Al Fahidin kaupunginosa, joka tunnetaan myös nimellä Al Bastakiya, perustettiin 1800-luvulla alueelle Dubain suiston suulle. Alun perin se oli muutaman paikallisen kauppiaan, käsityöläisen ja kalastajan asuinalue.

Rakennukset rakennettiin kivestä, teakista, kipsistä, santelipuusta ja muista tuolloin tavallisista materiaaleista. Niiden erinomainen säilyminen on johtanut siihen, että ne ovat nykyään lähes alkuperäisen kaltaisessa kunnossa. Tämän seurauksena Al Faihidin kaupunginosa on julistettu maailmanperintökohteeksi.

En aio jatkaa ja jatkaa, joten tässä on luettelo nähtävyyksistä ja tekemistä Al Fahidin kaduilla.

1. Dubain museo

Dubain museon julkisivu| ©A.Savin
Dubain museon julkisivu| ©A.Savin

Ensimmäisenä suosittelen ehdottomasti käymään Dubain museossa. Ennen kuin sukellat Al Fahidin kaduille, kannattaa tutustua paikan historiaan, jotta näet kaiken eri näkökulmasta. Älä huoli, jos museot eivät ole sinun juttusi. Näyttely on erittäin hyvin järjestetty, ja vierailu on erittäin miellyttävä. Se on jäsennelty kronologisesti historiallisin osuuksin siitä, kun kaupunki oli kalastajakylä, nykyiseen suurkaupunkiin.

Näyttelyssä on esillä yli 1000 vuotta vanhoja, alueelle tyypillisiä veneitä, dhoweja, sekä antiikkia ja modernia arkkitehtuuria esittelevä huone ja kaikenlaista antiikkia. Tässä museossa voit todella oppia Dubain alkuperästä ja olemuksesta.

Museo sijaitsee Dubain linnakkeen sisällä, ja se on ehdoton nähtävyys Al Fahidissa vieraillessasi.

Varaa Dubain kiertomatka

Dubain museon hinta ja aukioloajat

Museonsisäänpääsyllä on symbolinen hinta. Vaihtokurssilla se on alle 0,30 euroa, mutta voit myös tehdä ilmaisen lahjoituksen. Kuten huomaat, hinta ei ole mikään tekosyy olla käymättä museossa. Aukioloajat ovat seuraavat:

 • Lauantaista torstaihin klo 8:30-20:30.
 • perjantaina klo 14:30 iltapäivällä ja 20:30 illalla.

Se ei yleensä ole täynnä ihmisiä, joten mikä tahansa päivä on hyvä vierailupäivä. Perjantaisin Dubaissa on lepopäivä, joten se on aamuisin suljettu, ja iltapäivisin siellä on yleensä hieman enemmän väkeä.

Miten päästä Dubain museoon

Museo sijaitsee Dubain linnakkeessa Al Fahidin itäpuolella 62A-kadulla. Sinne on erittäin helppo päästä, mutta suosittelen kahta tapaa. Joko kävellen, jos olet jo Bur Dubaissa, sillä museo sijaitsee keskeisellä paikalla, eikä sinne pääse nopeasti, tai autolla.

Jos vuokraat auton, museon ympärillä on useita ilmaisia parkkipaikkoja, myös itse museolla, joka ei tosin ole kovin suuri. Kuten aina Dubaissa, suositeltavin vaihtoehto on taksi. Se on mukava, nopea ja halpa.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että noin 6 kilometrin taksimatkan (joka erottaa keskustan ja Bur Dubain toisistaan) hinta on yleensä noin 4 euroa, riippuen liikenteen tiheydestä.

Varaa Dubain kiertomatka

2. Dubain linnoitus

Vierailu Dubain linnoituksessa| ©Santiago Cordero Guerrero
Vierailu Dubain linnoituksessa| ©Santiago Cordero Guerrero

Teknisesti ottaen Dubain linnoitus ja Dubain museo ovat yksi ja sama, sillä museo sijaitsee linnoituksen sisällä. Olen kuitenkin päättänyt erottaa ne toisistaan kertoakseni joitakin mielenkiintoisia asioita tästä rakennuksesta. Se on kaupungin vanhin vielä pystyssä oleva rakennus.

Se rakennettiin vuonna 1787 kivestä, adobe-tiilistä ja palmunlehdistä. On yllättävää, että se on yhä paikallaan, sillä se on vaurioitunut ja korjattu useita kertoja historian aikana. Se rakennettiin kuitenkin puolustautumaan merirosvoja vastaan, jotka piirittivät rannikkoa. 1900-luvun alussa linnakkeeseen lisättiin kolme suurta tornia, ja siitä lähtien linnake on toiminut kasarmina, vankilana, palatsina ja nykyään museona.

Kannattaa viettää muutama minuutti tässä historiallisessa rakennuksessa ennen museoon menoa. Ulkopuolella on esillä myös vanha, huomattavan kokoinen laiva.

Varaa Dubain kiertomatka

3. Al Farooqin moskeija

Al Farooq Omar Bin Al Khattabin moskeija| ©Carl Byrne
Al Farooq Omar Bin Al Khattabin moskeija| ©Carl Byrne

Al Fahidin sydämessä on Al Farooqin moskeija. Se on Jumeraihin moskeijan ohella Dubain ainoa moskeija, joka on avoinna matkailijoille. Sekä moskeija että sitä ympäröivä ympäristö ovat kuin suoraan sadusta. Al Farroq on saanut inspiraationsa Istanbulin legendaarisesta Sinisestä moskeijasta, ja sillä on monia arkkitehtonisia yhtäläisyyksiä, mutta ei kooltaan. Sen neljä 65-metristä minareettia kruunaavat Al Fahidin yläpuolella olevan taivaan, ja sisältä voit nähdä 21 kupolia ja 124 lasimaalausta, jotka koristavat tätä kaunista moskeijaa, johon mahtuu 2000 rukoilijaa. Yksi Dubain parhaista moskeijoista.

Varaa Dubain kiertoajelu, johon sisältyy vierailu Azuñin moskeijaan

Vierailuajat ja sisäänpääsymaksut

Al Farooqin moskeija yöllä| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic
Al Farooqin moskeija yöllä| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic

Vaikka moskeija on avoinna muillekin kuin muslimeille, et voi vierailla siellä yksin. Moskeijaan on tehtävä varaus, joten paras vaihtoehto on tutustua siihen osana Dubain kiertomatkoja, joilla järjestetään vierailuja. Jos haluat vierailla moskeijassa omin päin, sinun on otettava yhteyttä moskeijan johtoon moskeijan verkkosivuston kautta. Aikataulu on seuraava:

 • Sunnuntaista torstaihin klo 10:00-11:00 ja 16:15-18:00.

Miten sinne pääsee

Moskeija sijaitsee kaupunginosan pohjoisosassa Dubai Creekin vieressä ja hyvin lähellä Dubain museota. Lähistöllä on pysäköintialueita, joten ajaminen on mahdollista. Taksit ovat edelleen paras vaihtoehto, ja lähellä on myös bussilinjan F70 bussipysäkki. Al Fahidi Marine Abrasin asema on myös lähellä, jos haluat matkustaa puroa pitkin.

Linjan F70 bussi maksaa 0,50 euroa. Erittäin halpaa, vaikka vaarana on, että menetät paljon aikaa, jos ihmisiä on paljon. Tätä ei voida sulkea pois. Siksi taksi on parempi vaihtoehto. Matka keskustasta Bur Dubaihin voi maksaa noin 4 euroa.

Käy vinkkejä

Kuten aiemmin mainitsin, moskeijan sisätiloihin pääsee vain varauksella. Paras vaihtoehto on ottaa kiertoajelu, joka sisältää sisäänpääsymaksun. Kuten kaikissa moskeijoissa, myös Al Farroqin moskeijassa on pukukoodi:

 • Naisille: väljät housut ja pitkät hameet. Tiiviit vaatteet eivät ole sallittuja. Pitkät hihat ja huivi. Läpinäkyvät vaatteet eivät ole sallittuja.
 • Miehet: Polven alapuolelle ulottuvat shortsit eivät ole sallittuja. Paitojen ja T-paitojen on oltava vähintään olkapään pituisia.

Jos pukeutumisesi ei ole asianmukainen, sinulle tarjotaan perinteisiä vaatteita, jotka täyttävät temppelin vaatimukset. Katso joka tapauksessa tätä kirjoitusta siitä, miten pukeutua Dubaissa, mikä saattaa auttaa selventämään asioita hieman.

Varaa Dubain kiertoajelu, johon sisältyy vierailu Siniseen moskeijaan

4. Sheikh Mohammedin kulttuurisen yhteisymmärryksen keskus

Sisäänkäynti Sheikh Mohammedin kulttuurikeskukseen| ©Lyleham
Sisäänkäynti Sheikh Mohammedin kulttuurikeskukseen| ©Lyleham

Meille länsimaalaisille Arabiemiraattien tapoja voi olla vaikea ymmärtää. Siksi Sheikh Mohammedin kulttuurisen yhteisymmärryksen keskus, lyhyesti SMCCU, avattiin vuonna 1998. Sen tavoitteena on auttaa vierailijoita ymmärtämään maan kulttuuria ja tapoja. Tätä varten heillä on lukuisia aktiviteetteja, kuten perinteisiä aamiaisia, lounaita ja illallisia.

Itse keskuksessa tarjotaan näitä tyypillisiä aterioita beduiinityylisen maton ympärillä istuen samalla, kun opas vastaa kaikenlaisiin kysymyksiin heidän kulttuuristaan. Suosittelen lämpimästi tätä toimintaa. He tarjoavat myös opastettuja kierroksia muihin muistomerkkeihin ja jopa arabian kielen kursseja.

SMCCU kuuluu ohjelmaan, jonka tunnuslause on "Avoimet ovet, avoimet mielet", mikä vastaa sen tavoitetta tuoda maansa tavat lähemmäksi matkailijoita ja vierailijoita.

Aikataulu ja vierailu

Keskuksen ovet ovat avoinna kaikille, vaikka tarjolla olevat aktiviteetit ovatkin maksullisia. Voit saada tietoja ja varata ne paikan päällä tai tehdä varauksen etukäteen ja tehdä sen heidän verkkosivustollaan. Jos olet kiinnostunut, suosittelen, että teet varauksen etukäteen heidän verkkosivuillaan. Keskuksen aukioloajat ovat:

 • Sunnuntaista torstaihin klo 8:00-15:00 ja lauantaisin klo 9:00-13:00.
 • Perjantai on suljettu, sillä se on islamilaisen kulttuurin lepopäivä.

Miten sinne pääsee

Keskus sijaitsee Al Fahidin sydämessä, huolellisesti kunnostetussa tyypillisessä tuulitornissa. Sinne pääsee kävellen, sillä ympäröivillä kaduilla on mukava kävellä. Jos käytät autoa, sinulla ei ole vaikeuksia löytää pysäköintipaikkaa, sillä lähistöllä on useita pysäköintialueita. Taksi on aina kätevin ja halvin tapa päästä sinne, ja bussilla lähin pysäkki on HV1 linjalla F70.

Korostan, että taksi on aina paras vaihtoehto, sillä bussit voivat olla myöhässä. Bussi on kuitenkin halvempi, 0,50 euroa lippu sillä linjalla, josta puhumme, verrattuna 4 euroon, jonka matka keskustasta SMCCU:hun yleensä maksaa.

Varaa kierros vanhaan ja moderniin Dubaihin

5. Kävele Al Fahidin historiallisen kaupunginosan kaduilla

Al Fahidin kaduilla| ©Ankur Panchbudhe
Al Fahidin kaduilla| ©Ankur Panchbudhe

Kyse ei ole pelkästään museoissa, monumenteissa ja niin edelleen käymisestä. Al Fahidi on myös upea alue niille, jotka haluavat vain kävellä rauhassa. Sen mutkittelevat, kapeat kadut näyttävät kuin jostain Arabian öistä, ja ne ovat täydellinen paikka ottaa kamera esiin.

Alueella on useita kahviloita, joissa voit nauttia hyvän kupin kahvia tai teetä, sekä joitakin mukavia ja edullisia ravintoloita, joissa voit maistella paikallista ruokaa. Jos haluat viedä kotiin matkamuiston Dubain matkamuistoksi, Al Fahidissa on myös käsityöläisliikkeitä, vaatekauppoja ja kaikenlaisia muita matkamuistoja ja lahjoja.

Varaa kierros vanhaan ja moderniin Dubaihin

6. Al Fahidi ja kulttuuri

Kolikot Dubain rahapajamuseosta| ©Numismatic Bibliomania
Kolikot Dubain rahapajamuseosta| ©Numismatic Bibliomania

Al Fahidi on myös paikka niille, jotka haluavat uppoutua paikalliseen kulttuuriin. Yli 50 historiallisen talon joukossa, jotka muodostavat kaupunginosan sydämen, on loputtomasti taidegallerioita, museoita ja historiallisia rakennuksia. Joitakin parhaita vaihtoehtoja vierailulle ovat:

 • Kolikkomuseo: Nähtävillä on yli 500 historiallista kolikkoa, jotka ovat peräisin ennen itsenäistymistä ja sen jälkeen.
 • Symposium House: He tarjoavat kulttuurikeskusteluja myös turisteille, sillä monet niistä ovat englanninkielisiä.
 • Tapahtumat House: Tarjoaa tapahtumia ja aktiviteetteja, kuten käsityönäytöksiä tai pieniä musiikkikonsertteja.
 • House of Calligraphy: liittyy arabialaiseen kirjoittamiseen ja sen luovaan taidemuotoon.

7. Al Fahidi yöllä

Al Fahidi yöllä| ©Alex DROP
Al Fahidi yöllä| ©Alex DROP

Olen jo kertonut teille kävelyretkistä Al Fahidin kaduilla. Mutta ne muuttuvat, ja mielestäni parempaan suuntaan, kun Dubaissa tulee pimeää.
yöllä Dubaissa. Sen tunnusomaisten rakennusten valaistus on erittäin onnistunut ja muuttaa kadut täysin. Voit aloittaa iltahämärässä, syödä rauhassa illallista jossakin ravintoloista ja myöhemmin ihailla rakennusten valaistusta. Al Farooqin moskeija ja Dubain linnoitus ovat erityisen kauniita.

Missä syödä Al Fahidissa

Mezzeistä nauttiminen| ©DeepBluC
Mezzeistä nauttiminen| ©DeepBluC

Dubain ruokailuvaihtoehdot ovat monipuoliset. Dubain kahviloista ja ravintoloista löydät eniten perinteistä Dubain ruokaa. Voit kokeilla esimerkiksi mezze-ruokia, jotka ovat liha- ja kasvispohjaisia välipaloja, Tabbouleh-salaattia, joka on valmistettu mannasuurimoista, persiljasta, salaatista ja mausteyrtteistä, tai tyypillistä hummusta. Jos haluat suosituksen, Al Fahidissa on pieni ravintola nimeltä Local House, joka näiden ruokien lisäksi on yksi harvoista, joka tarjoilee kamelinlihaa.

Jos olet lukenut tähän asti, tiedät sen jo. Al Fahidi on oikea paikka sinulle, halusitpa sitten tutustua Dubain tapoihin ja historiaan tai nauttia arabialaisesta keittiöstä ja kulttuurista.