7 parasta tekemistä Al Fahidissa

Dubai ei ole vain pilvenpiirtäjiä, nykyaikaa ja avantgardea. Se on myös historiaa ja perinteitä. Paras paikka kokea se on pieni kaupunginosa Al Fahidi, joka on suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoista.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

5 minuuttia luettu

7 parasta tekemistä Al Fahidissa

Al Fahidin linnoitus | ©Rob Oo

Al Fahidi tai Al Bastakiya on matka Dubain menneisyyteen. Se on pieni historiallisista rakennuksista ja kaduista koostuva kaupunginosa, joka kuuluu kaupungin vanhimpiin ja sijaitsee Bur Dubain kaupunginosassa. Se on täydellinen paikka nauttia paikallisesta keittiöstä, taiteesta ja kaikenlaisista näyttelyistä.

Al Fahidi, joka tunnetaan myös nimellä Al Bastakiya, perustettiin 1800-luvulla Dubain suiston suulle. Sen rakennukset rakennettiin kivestä, teakista, kipsistä, santelipuusta ja muista tuolloin tavallisista materiaaleista, ja niiden erinomaisen säilymisen ansiosta ne ovat nykyään täydellisessä kunnossa, ja se on jopa julistettu maailmanperintökohteeksi. Jatka tutustumista!

1. Dubain museo

Dubain museon julkisivu| ©A.Savin
Dubain museon julkisivu| ©A.Savin

Ensimmäinen asia, jossa suosittelen sinua käymään, on ehdottomasti Dubain museo. Ennen kuin sukellat Al Fahidin kaduille, on hyvä imeytyä paikan historiaan, jotta näet kaiken eri näkökulmasta. Älä huoli, jos museot eivät ole sinun juttusi. Näyttely on hyvin järjestetty ja vierailu on erittäin nautinnollinen. Se on jäsennelty kronologisesti historiallisilla teoksilla, jotka ulottuvat ajasta, jolloin kaupunki oli kalastajakylä, siihen megakaupunkiin, joka siitä on tullut nykyään.

Näyttelyssä on esillä yli 1000 vuotta vanhoja, alueelle tyypillisiä veneitä, dhoweja, sekä antiikkia ja modernia arkkitehtuuria esittelevä huone ja kaikenlaista antiikkia. Tässä museossa voit todella oppia Dubain alkuperästä ja olemuksesta.

Museo sijaitsee Dubain linnakkeen sisällä, ja se on ehdoton nähtävyys Al Fahidissa vieraillessasi.

 • Dubain museon hinta ja aukioloajat: Museon sisäänpääsymaksu on symbolinen. Vaihtokurssilla se on alle 0,30 euroa, vaikka voit myös tehdä ilmaisen lahjoituksen. Kuten huomaat, hinta ei ole mikään tekosyy jättää museossa käymättä. Lauantaista torstaihin kello 8.30-20.30. Perjantaisin klo 14:30-20:30. Perjantai on Dubaissa lepopäivä, joten museo on aamuisin suljettu ja iltapäivisin siellä on yleensä hieman enemmän väkeä.
 • Miten Dubain museoon pääsee: Museo sijaitsee Dubain linnakkeessa Al Fahidin itäpuolella 62A-kadulla. Sinne on erittäin helppo päästä, mutta suosittelen kahta tapaa: joko kävellen, jos olet jo Bur Dubaissa, sillä museo on keskeisellä paikalla kaupunginosassa eikä sinne pääse nopeasti, tai autolla.

Varaa opastettu kierros vanhaan ja moderniin Dubaihin

2. Dubain linnoitus

Vierailu Dubain linnoituksessa| ©Santiago Cordero Guerrero
Vierailu Dubain linnoituksessa| ©Santiago Cordero Guerrero

Teknisesti ottaen Dubain linnoitus ja Dubain museo ovat yksi ja sama, sillä museo sijaitsee linnoituksen sisällä. Olen kuitenkin päättänyt erottaa ne toisistaan kertoakseni sinulle mielenkiintoisia asioita tästä rakennuksesta. Se on kaupungin vanhin vielä pystyssä oleva rakennus.

Se rakennettiin vuonna 1787 kivestä, adobe-tiilistä ja palmunlehdistä. On yllättävää, että se on yhä paikallaan, sillä sitä on vaurioitettu ja korjattu useita kertoja historian aikana. Se rakennettiin kuitenkin puolustautumaan merirosvoja vastaan, jotka piirittivät rannikkoa. Linnoitukseen lisättiin 1900-luvun alussa kolme suurta tornia, ja siitä lähtien se on toiminut kasarmina, vankilana, palatsina ja nykyään museona.

Varaa opastettu kierros vanhaan ja moderniin Dubaihin

3. Al Farooqin moskeija

Al Farooq Omar Bin Al Khattabin moskeija| ©Carl Byrne
Al Farooq Omar Bin Al Khattabin moskeija| ©Carl Byrne

Al Fahidin sydämessä sijaitsee Al Farooqin moskeija. Se on Jumeraihin moskeijan ohella Dubain ainoa moskeija, joka on avoinna matkailijoille. Sekä moskeija että sitä ympäröivä ympäristö näyttävät kuin suoraan sadusta. Kun varaat kierroksen Al Farooqin moskeijaan, huomaat, että se on saanut inspiraationsa Istanbulin legendaarisesta Sinisestä moskeijasta, ja sillä on monia arkkitehtonisia yhtäläisyyksiä, eikä vähiten kokonsa puolesta; se on yksi Dubain parhaista moskeijoista.

 • Vierailuajat ja sisäänpääsymaksut: Vaikka moskeija on avoinna ei-muslimiyleisölle, se ei ole avoinna yleisölle. Varauksia tarvitaan, joten paras vaihtoehto on nähdä se osana Dubain kiertomatkoja, jotka järjestävät vierailuja. Jos haluat vierailla moskeijassa omin päin, sinun on otettava yhteyttä moskeijan johtoon heidän verkkosivustonsa kautta. Aukioloajat: sunnuntaista torstaihin klo 10:00-11:00 ja 16:15-18:00.
 • Miten sinne pääsee: Moskeija sijaitsee kaupunginosan pohjoisosassa Dubai Creekin vieressä ja hyvin lähellä Dubain museota. Lähistöllä on pysäköintialueita, mutta taksit ovat silti paras vaihtoehto, ja aivan lähellä on myös bussipysäkki bussilinjalla F70. Al Fahidi Marine Abrasin asema on myös lähellä, jos haluat matkustaa puroa pitkin.

Pukeutumissäännöt: Pukeutuminen: Pukeutumissäännöt: Pukeutumissäännöt: Pukeutumissäännöt: Pukeutumissäännöt:

 • Naisille: väljät housut ja pitkät hameet. Tiiviit vaatteet eivät ole sallittuja. Pitkät hihat ja huivi. Läpinäkyvät vaatteet eivät ole sallittuja.
 • Miehille: Polven alapuolelle ulottuvat shortsit ovat kiellettyjä. Paitojen ja t-paitojen on oltava vähintään olkapään pituisia.

Tutustu joka tapauksessa tähän kirjoitukseen pukeutumisesta Dubaissa, joka saattaa selventää asioita hieman.

Varaa Dubain kiertomatka, johon sisältyy vierailu Sinisessä moskeijassa

4. Sheikh Mohammedin kulttuurisen yhteisymmärryksen keskus

Sisäänkäynti Sheikh Mohammedin kulttuurisen yhteisymmärryksen keskukseen.| ©Lyleham
Sisäänkäynti Sheikh Mohammedin kulttuurisen yhteisymmärryksen keskukseen.| ©Lyleham

Meille länsimaalaisille Arabiemiraattien tapoja voi olla vaikea ymmärtää. Siksi Sheikh Mohammedin kulttuurisen ymmärtämyksen keskus, lyhyesti SMCCU, avattiin vuonna 1998. Sen tavoitteena on auttaa vierailijoita ymmärtämään maan kulttuuria ja tapoja.

Tätä varten heillä on lukuisia aktiviteetteja, kuten perinteisiä aamiaisia, lounaita ja illallisia. Itse keskuksessa tarjotaan näitä tyypillisiä aterioita beduiinityylisen maton ympärillä istuen samalla, kun opas vastaa kaikenlaisiin kysymyksiin heidän kulttuuristaan. Suosittelen tätä toimintaa 100-prosenttisesti.

 • Aukioloajat ja vierailut: Keskuksen ovet ovat avoinna kaikille, vaikka tarjolla olevat aktiviteetit ovatkin maksullisia. Voit saada tietoa ja varata ne siellä tai varata etukäteen ja tehdä sen heidän verkkosivustollaan. Jos olet kiinnostunut, suosittelen, että varaat etukäteen heidän verkkosivustollaan. Sunnuntaista torstaihin klo 8:00-15:00 ja lauantaisin klo 9:00-13:00. Perjantaisin on suljettu, sillä se on islamilaisessa kulttuurissa lepopäivä.
 • Miten sinne pääsee: Keskus sijaitsee Al Fahidin sydämessä, huolellisesti kunnostetussa tyypillisessä tuulitornissa. Sinne pääsee kävellen, sillä ympäröivillä kaduilla on mukava kävellä. Jos valitset auton, pysäköintipaikan löytäminen ei tuota suuria vaikeuksia, sillä lähistöllä on useita pysäköintialueita. Taksi on aina kätevin ja halvin tapa, ja bussilla lähin pysäkki on HV1 linjalla F70.

Varaa kierros vanhaan ja moderniin Dubaihin

5. Kävele Al Fahidin historiallisen kaupunginosan kaduilla

Kävely Al Fahidin kaduilla| ©Ankur Panchbudhe
Kävely Al Fahidin kaduilla| ©Ankur Panchbudhe

Kyse ei ole pelkästään museoista, muistomerkeistä ja muusta. Al Fahidi on myös upea alue niille, jotka haluavat vain kävellä rauhassa. Sen mutkittelevat, kapeat kadut näyttävät kuin jostain Arabian öistä, ja ne ovat täydellinen paikka ottaa kamera esiin.

Alueella on useita kahviloita, joissa voit nauttia hyvän kupin kahvia tai teetä, sekä joitakin edullisia ravintoloita, joissa voit maistella paikallista ruokaa. Jos haluat viedä kotiin matkamuiston Dubailta, Al Fahidissa on myös käsityöläisliikkeitä, vaatekauppoja ja monenlaisia muita vaihtoehtoja matkamuistoiksi ja lahjoiksi.

Varaa kierros vanhaan ja moderniin Dubaihin

6. Al Fahidi ja kulttuuri

Kolikot Dubain rahapajamuseossa| ©Numismatic Bibliomania
Kolikot Dubain rahapajamuseossa| ©Numismatic Bibliomania

Al Fahidi on myös paikka niille, jotka haluavat uppoutua paikalliseen kulttuuriin. Naapuruston sydämen muodostavien yli 50 historiallisen talon joukossa on loputtomasti taidegallerioita, museoita ja historiallisia rakennuksia. Joitakin parhaista vaihtoehdoista, joissa kannattaa vierailla, ovat mm:

 • Kolikkomuseo: Siellä on esillä yli 500 historiallista kolikkoa, jotka ovat peräisin ennen itsenäistymistä ja sen jälkeen.
 • Symposium House: Siellä järjestetään kulttuurikeskusteluja myös matkailijoille, sillä monet niistä ovat englanninkielisiä.
 • Events House: Tarjoaa tapahtumia ja toimintaa, kuten käsityönäytöksiä tai pieniä musiikkikonsertteja.
 • Kalligrafian talo: Liittyy arabialaiseen kirjoitukseen ja sen luovaan taidemuotoon.

Varaa Dubain kiertoajelulle vierailu Al Farooqin moskeijaan

7. Al Fahidi yöllä

Al Fahidi yöllä| ©Alex DROP
Al Fahidi yöllä| ©Alex DROP

Olen jo kertonut kävelyretkistä Al Fahidin kaduilla. Mutta ne muuttuvat, ja mielestäni parempaan suuntaan, kun Dubaissa tulee pimeää. Sen tunnusomaisten rakennusten valaistus on erittäin onnistunut ja muuttaa kadut täysin. Voit lähteä liikkeelle iltahämärässä, syödä rauhassa illallista jossakin ravintolassa ja ihailla sitten valoja. Al Farooqin moskeija ja Dubain linnoitus ovat erityisen kauniita.

Missä syödä Al Fahidissa

Mezzeistä nauttiminen| ©DeepBluC
Mezzeistä nauttiminen| ©DeepBluC

Dubain ruokailuvaihtoehdot ovat monipuoliset. Perinteistä dubailaista ruokaa löydät eniten Dubain kahviloista ja ravintoloista. Voit nauttia ruokia, kuten mezzeä, liha- ja vihannespohjaista välipalaruokaa, Tabboulehia, mannasuurimoista, persiljasta, salaatista ja aromaattisista yrteistä valmistettua salaattia, tai tyypillistä hummusta. Jos haluat suosituksen, Al Fahidissa on pieni ravintola nimeltä Local House, joka tällaisten ruokien lisäksi on yksi harvoista, joka tarjoilee kamelinlihaa.

Jos olet lukenut tähän asti, tiedät sen jo. Halusitpa sitten imeytyä Dubain tapoihin ja historiaan tai nauttia arabialaisesta keittiöstä ja kulttuurista, Al Fahidi on oikea paikka sinulle.

Varaa opastettu kierros vanhaan ja moderniin Dubaihin