Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Menorca 2 päivässä: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Menorca on tarpeeksi suuri saari täyttämään viikonlopun päiväkirjasi. Rannat, kaupungit ja esihistoria ovat vain osa asioista, joita voit löytää täältä.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuuttia luettu

Menorca 2 päivässä: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Menorca | ©Salva Farreri

Espanjassa on kolme saarta, jotka ovat lähellä kaikkien sydäntä: Ibiza, Mallorca ja Menorca. Jälkimmäinen, jota monet pitävät koko Baleaarien saariston pikkusisarena, on täynnä paratiisimaisia rantoja ja jännittävää historiaa. Menorcalla on paljon nähtävää ja koettavaa, joten jos päätät viettää täällä viikonlopun, täällä on paljon nähtävää ja koettavaa.

Kaksi päivää on juuri tarpeeksi aikaa tutustua Menorcan saaren molempiin puoliin: historialliseen ja kulttuuriseen puoleen sekä rantoihin ja rentoutumiseen. Kaikki riippuu siitä, mitkä ovat prioriteettisi ja mitä haluat tehdä tällä ainutlaatuisella ja monipuolisella saarella.

1. päivä: Mahón, Son Boun rannat ja Torre d'en Galmésin alue

Mahónin kaduilla| ©mark bartlett
Mahónin kaduilla| ©mark bartlett

Saaren nykyinen pääkaupunki on Mahón. Tämä on pieni kaupunki, jossa on vain 30 000 rekisteröityä asukasta, mutta kesäisin väkiluku kaksinkertaistuu, mikä tekee siitä erittäin vilkkaan paikan. Lentoasema on myös hyvin lähellä, joten kiertomatka kannattaa aloittaa täältä.

Matkan ensimmäisen päivän aikana pääset tutustumaan Mahónin viehätykseen. Menorcalla on kuitenkin muutakin tekemistä, kuten rentoutuminen iltapäivällä Son Boun ja lähiseudun rannoilla ja päivän päätteeksi vierailu Torre d'en Galmésin arkeologisella alueella, jossa opit Välimeren esihistoriasta. Oletko valmis siihen?

Mahón, lentokentältä satamaan

Menorcalle pääsee parhaiten lentäen, varsinkin jos matkustat Iberian niemimaalta tai jostain muusta maasta.

Menorcan lentokenttä on vain 4 kilometrin päässä kaupungin keskustasta, joten sieltä on erittäin helppo päästä kaupunkiin. Jos otat bussin numero 10, olet kaupungissa noin kymmenessä minuutissa. Lentokenttäkuljetuksia on myös tarjolla, jotka voivat viedä sinut hotellillesi.

Jos lennätte perille, suosittelen auton vuokraamista. Kahden päivän oleskelu ei ole kallista, ja voit tutustua saareen kaikessa rauhassa ilman paineita bussivuoroista, jotka eivät useinkaan saavuta syrjäisempiä alueita. Voit vuokrata auton saapumispäivänäsi, kun olet jo Mahónissa.

Toisaalta, jos et halua tai voi vuokrata autoa, tilanne on rajoitetumpi, mutta vaihtoehtoja on silti olemassa. Mahónissa ja seuraavana päivänä Ciutadellassa voit matkustaa busseilla, mutta vuoroväli ei ole paras mahdollinen. Pidemmillä matkoilla tai jos olet menossa syrjäisempiin poukamiin ja paikkoihin, paras vaihtoehto on taksi tai Uber.

Älä myöskään sulje pois mahdollisuutta vuokrata järjestettyä retkeä, jolla on lähtö- ja saapumisaika, vaikka tässä tapauksessa sinun on järjestettävä aikataulusi sen mukaisesti.

Varaa kuljetus lentokentältä Mahóniin

Aja Isabel II:n linnoitukseen

Ensimmäisenä kaupunkikierroksenasi suosittelen sinua menemään La Molan niemimaalle. Se on yksinkertaisesti rannikkoa kaupungin sataman edessä, joten et eksy, ja sen päässä on valtava linnoitus: se on Isabel II:n linnoitus, alkuperäinen sotilasrakennus 1800-luvulta, joka on San Felipen linnan edessä.

Se on sotilaslinnoitus, joka rakennettiin strategisen sijaintinsa vuoksi, eikä sitä vastaan koskaan hyökätty, minkä vuoksi se on säilynyt upeasti.

Jos sinulla on auto, voit ajaa puoli tuntia tämän niemimaan ympäri ja päästä Isabel II:n linnoitukseen. Jos et ole, sinulla on myös kaksi vaihtoehtoa: voit vuokrata Uberin tai taksin, joka vie sinut 8 kilometrin pituisen rantaviivan varrelle vain muutamassa minuutissa, tai vesitaksin, joka vie sinut rannikkoa pitkin nopeammin. Paluumatkalla voit käyttää samoja vaihtoehtoja päästäksesi Mahónin keskustaan.

Tämä rakennelma sopii erinomaisesti kiertelyyn, sillä voit tehdä nopean kierroksen ulkoilmassa, mikä on ihanteellinen paikka valokuvien ottamiseen. Hyvin lähellä linnoitusta on Espanjan itäisin piste, joten se on hieno vierailukohde.

Kävele Mahónin satamassa

Maón satama| ©Eduardo Ortín
Maón satama| ©Eduardo Ortín

Kun olet päässyt La Molaan, suosittelen, että menet kaupungin satamaan, joka on hyvin lähellä kaupungin keskustaa, josta voit jatkaa loppureittiä.

Se on viehättävä: se on erittäin pitkä luonnonsatama, jossa voit nähdä kaikenlaisia veneitä, suuria ja pieniä.

Hyödynnä aamu kävelyyn sataman reunalla ja valokuvien ottamiseen useilla näköalapaikoilla ja ota selvää mahdollisista laivamatkoista Mahónista, jos niitä on tarjolla.

Yksi sataman tyypillisimmistä näköalapaikoista on Plaza de la Mirandan näköalapaikka, mutta matkan varrella on muitakin hienoja näköalapaikkoja, kuten Pont Des Castellin tai Punta Cala Figueran näköalapaikka.

Varaa laivamatka Mahónista

Kävele ja lounasta kaupungin keskustassa

Saatat hyvinkin alkaa olla nälkäinen, sillä kello on noin puolenpäivän aikaan, ja on välttämätöntä löytää ruokapaikka. Kannattaa suunnata kaupungin keskustaan.

Tämä sijaitsee Mahónin sataman takana olevalla kukkulalla, ja sen arkkitehtuurin ja katujen ihanuuden lisäksi se on myös täydellinen paikka istua ja syödä.

Voit pysäköidä autosi jollekin kaduista, jos menet sellaisena päivänä, jolloin ei ole liikaa ruuhkaa, mutta jos ei, suosittelen, että jätät sen Carrer de Sant Sebastiá -kadun ilmaiselle pysäköintialueelle.

Jos sinulla ei ole autoa, on parasta mennä bussilla tai kävellä suoraan sinne, jos aurinko ei ole liian voimakas, koska se ei ole kovin kaukana.

Älä epäröi kävellä. Plaza de la Constitución on kaupungin keskeisin aukio, ja siellä sijaitsee kaupungintalo, joka on 1600-luvulta peräisin oleva rakennus, mutta joka kunnostettiin vuosisatoja myöhemmin. Voit myös tutustua aukion ympärillä sijaitseviin kirkkoihin.

Kun menet syömään, voit valita joistakin saaren parhaista ravintoloista.

Hyvin lähellä aukiota on Es Musclet de Menorca, tapas-baari, jossa on erinomaiset suositukset. Mutta puolentoista kadun päässä voit maistaa parhaita mereneläviä ja nauttia parhaan lounaan El Romerossa. Puoli katua alempana, merelle päin, voit syödä upeaa kasvisruokaa Clorofilissa. Kaikki riippuu siitä, mitä valitset.

Tutustu historiaan Torre d'en Galmésin nähtävyyksissä

Galmésin torni| ©Ivan_bea
Galmésin torni| ©Ivan_bea

Oletko valmis lounaalle? Siirrymme sitten seuraavaan pysäkkiin tällä itäisen Menorcan kiertomatkalla. Nämä arkeologiset kohteet paljastavat osan Talayotic-kulttuurista, jonka uskotaan asuttaneen Mallorcaa ja Menorcaa vuoden 1200 eKr. ja saaren roomalaistumisen välisenä aikana. Mutta miksi tällä sivustolla kannattaa vierailla?

Ei ole tavallista nähdä esihistoriallisia teoksia ja sivilisaatioita, jotka eivät ole jättäneet jälkeensä juuri mitään rakennettua tai kirjoitettua. Menorcan esihistoriaa on tutkittu laajasti, ja kaikki nämä löydöt on pyritty tuomaan esiin, ja Torre d'en Galmés on yksi näistä kohteista.

Kun saavut paikalle, voit pysäköidä autosi täysin mukavasti, yleinen sisäänpääsymaksu on vain noin 3 euroa, ja alue on jaettu kahteen osaan: tulkintakeskukseen, jossa kerrotaan historiasta ja talioottilöydöistä, ja toiseen osaan, joka on Torre d'en Galmésin varsinainen asutus.

Jos käyt tulkkauskeskuksen läpi, voit ymmärtää paremmin, miten se oli rakennettu ja mitä rakennelmia siellä oli. Tämä käynti kestää enintään tunnin.

Pääset sinne autolla noin 20 minuutissa Me-1-tietä pitkin Son Bou -tielle ja päädyt San Llorenç -tielle.

Jos et aja autolla, tärkein vaihtoehto on ottaa taksi tai käyttää yhteiskäyttöautosovellusta. Voit myös ottaa selvää, onko järjestettyjä retkiä ja opastettuja kierroksia, ja varata ne etukäteen, mutta muista kuitenkin lähtöaika ja -paikka.

Rentoudu Son Boun rannoilla

Kun vatsa on täynnä ja olet vaeltanut Välimeren esihistoriassa, sinun on levättävä. Miksi et siis menisi yhdelle Menorcan parhaista ja tärkeimmistä rannoista? Son Bou on paratiisimainen paikka.

Autolla olet vain noin kymmenen minuutin päässä Torre d'en Galmésin kylästä, ja voit myös jättää autosi pysäköitynä ilman haittaa. Jos vuokraat sieltä taksin, hinta on melko halpa kuljettuun matkaan nähden.

Tämä ranta on uskomaton matkailijoille, sillä se on jopa 2,5 kilometriä pitkä, mikä tekee siitä koko saaren pisimmän. Se on myös säilyttänyt monille Menorcan rannoille ja poukamille ominaisen piirteen: erittäin kirkkaat vedet ja pehmeä, lämmin hiekka.

Lisäksi meri on tällä rannalla hyvin tyyni, joten voit uida suhteellisen rauhassa ja hiljaisuudessa. Se on myös alue, jolla on paljon palveluja. Voit harrastaa kaikenlaisia meriurheilulajeja ja nauttia välipalaa eri rantabaareissa, joita löytyy laidasta laitaan.

Suosittelen, että jos saavut rannalle noin kello 15.00, voit rentoutua iltaan asti ja päästä eroon kaikista mahdollisista huolista.
Meren katseleminen, uiminen, aalloista ja hiekasta nauttiminen sekä kaikki se, mitä Son Bou tarjoaa, on erittäin palkitsevaa.

Jos haluat syödä illallista, chiringuito (rantabaari) on ilmiömäinen tarjous. Ja jos pidät juhlimisesta, saatat löytää lähistöltä jopa baareja ja hotelleja, joissa voit jatkaa yön yli.

Jos ei, Mahón odottaa sinua jälleen levätä, ja tässä tapauksessa voit ottaa bussin suoraan sinne, linjoilta kuten TMSA, noin 2,60 €.

2. päivä: Ciutadella, la Cala en Turqueta ja Fornells

Fornellsin satama| ©dani valle
Fornellsin satama| ©dani valle

Jo ensimmäisenä päivänä pääsit kiertämään Menorcan itärannikkoa. Saaren toinen puolisko on vielä tutkimatta, ja sieltä löytyy kaunis kaupunki Ciutadella. Mutta ei vain: voit myös vierailla Menorcan koskemattomimmilla rannoilla, kuten Cala en Turquetassa, ja päättää päivän bukoliseen näköalapaikkaan Fornellsissa.

Suoraan Ciutadellaan

Menorcan toisessa päässä on ilmiömäinen kaupunki nimeltä Ciutadella. Jos yövytte Mahónissa, suosittelen, että heräätte hyvin aikaisin, nautitte hyvän aamiaisen ja otatte auton, jotta ehditte nähdä kaiken, mitä Ciutadellalla on tarjottavanaan.

Vain 40 minuutissa pääset vanhaan kaupunkiin, josta tämä reitti alkaa. Jos sinulla ei ole autoa, on parasta ottaa TMSA-bussi, joka maksaa noin 5,40 euroa.

Auto kannattaa jättää Carrera del Príncepille, josta voit kävellä reitin kävellen. Kun poistut bussista, sinun tarvitsee kävellä vain puolitoista katua alaspäin, kunnes saavut Plaza de Alfonso XIII:lle, joka tunnetaan myös nimellä Plaza de las Palmeras.

Aukiota ympäröivät baarit ja ravintolat, joten jos et ole vielä syönyt aamiaista, tämä on paras tilaisuus istahtaa alas.

Itse asiassa yksi vaihtoehdoista on Molí des Comte Asador, perinteinen espanjalainen ravintola, jossa tarjoillaan lähinnä paistettua naudanlihaa ja merikurkkua, joskin riippuen siitä, mihin aikaan olet siellä. Tämän paikan erikoisuus on, että se sijaitsee vanhan vehnämyllyn sisällä, joka on säilytetty ja mukautettu tämän rakennuksen muodostamiseksi.

Vieraile katedraalissa, kaupungintalolla ja Explanada-aukiolla

Kävellessäsi ympäriinsä huomaat, miksi Ciutadella on niin kaunis kaupunki. Sen arkkitehtuuri, pastelliväreissä ja matalissa kerroksissa, on ikonista, koska siinä yhdistyvät eri tyylit, jotka ovat olleet vuosisatoja erillään toisistaan ja jotka ovat yhdistyneet ja antaneet sille sen ainutlaatuisen kauneuden. Jos jatkat lähes suoraan eteenpäin, näet muita keskuksia, kuten katedraalin.

Santa Maria de Ciutadellan katedraali on pohjimmiltaan goottilaistyylinen rakennus, jossa on myös pastellivärejä. Rakennukseen on mahdollista päästä sisään. Katedraalin edessä on pieni aukio, joka on ihanteellinen paikka parhaiden valokuvien ottamiseen.

Jos jatkat kävelyä vielä viisi minuuttia, tulet Plaza des Born -aukiolle, jonka keskiosassa on mahtava obeliski ja jossa on yleensä käsitöitä myyviä katukauppiaita.

Vastapäätä on mahtava kaupungintalorakennus, joka tunnetaan nimellä Palau Squella ja joka on alun perin peräisin 1700-luvulta ja jonka edessä on postikorttimaisia palmuja.

Vain puolen kadun päässä on Explanada-aukio, joka on Ciutadellan suurin aukio ja täynnä terasseja, baareja ja istumapaikkoja. Tämä on ihanteellinen paikka, jossa voit levätä muutaman minuutin.

Matkustajan vinkki

Jos olet historiallisten muistomerkkien ystävä, voit käyttää kierrokselle enemmän aikaa ja kiertää koko historiallisen keskustan, kunnes saavut Nou Mercatille.

Kävele ja lounasta satamassa

Ciutadellan satama| ©Jaume Escofet
Ciutadellan satama| ©Jaume Escofet

Aivan kuten Mahónissa satama on yksi tärkeimmistä paikoista, Ciutadellassa se on aivan sama. Tämä satama sai alkunsa keskiajalla, mutta vasta kaupungin laajentumisen jälkeen 1900-luvulla sen kaupallinen merkitys kasvoi.

Vaikka se näyttää hyvin vanhalta satamalta, sen restauroinnit ovat saaneet sen näyttämään yhä uudemmalta.

Jos olet Plaça des Bornilla, voit kävellä hieman merelle päin, ja huipulta avautuu panoraamanäkymä koko satamaan. Tämä on täydellinen paikka, jossa voit ottaa kaikki haluamasi kuvat tämän kaupungin rannikosta, sillä se näyttää ilmiömäiseltä.

Sen jälkeen sinun tarvitsee vain laskeutua alas joitakin hyvin viehättäviä portaita, ja olet satamassa, josta lähtee monia laivamatkoja Ciutadellasta, joille voit lähteä, jos sinulla on aikaa.

On hienoa, jos satama kulkee molempien rannikoiden välillä ja päästä päähän. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon aikaa sinulla on ja oletko jo liian väsynyt kävelystä, koska muista, että sinun on palattava takaisin hakemaan auto. Tärkeää on kuitenkin se, että syöt: on jo keskipäivä, ja edessä on vielä paljon kävelyä.

Satamassa on tarjolla lähinnä mereneläviä. Monet niistä ovat nimenomaan menorcalaisia erikoisuuksia.

Esimerkiksi Cafè Balear -ravintolassa on laaja valikoima mereneläviä, joita löydät myös hummereihin erikoistuneesta Aquarium Port Ciutadellasta. Jos haluat jotain kansainvälisempää, tarjolla on myös pizzaa ja buffet-vaihtoehtoja.

Rentoudu turkooseissa poukamissa

Jos olet syönyt lounaan, sinun tarvitsee vain kävellä takaisin parkkipaikalle, hakea auto ja mennä rentoutumaan rannalle iltapäiväksi.

Neuvoni on nyt mennä poukamiin: kauniita rantoja, joita löytyy Espanjasta ja jotka näyttävät olevan piilossa, koska ne ovat pienten kallioiden välissä ja vaikeapääsyisiä, mikä on säilyttänyt ne luonnollisessa tilassaan.

Jos et kuitenkaan kulje autolla, sinulla on lähinnä kaksi vaihtoehtoa: voit vuokrata Ciutadellan satamasta retkikunnan, joka vie sinut sinne, tai ottaa taksin tai Uberin.

Autocares Torresin kaltaiset yhtiöt liikennöivät myös busseilla näille turistireiteille, mutta niiden vuoroväli on selvitettävä etukäteen.

Saaren länsiosassa, 20 minuutin ajomatkan päässä Ciutadellan keskustasta, on joitakin Menorcan parhaita poukamia, kuten Cala des Talaier ja Cala en Turqueta. Tätä suosittelen eniten.

Se on monien mielestä Menorcan kuuluisin koskematon ranta. Menorcan poukamiin suuntautuvilla retkillä se on aina esityslistalla. Sen nimi johtuu sen turkoosista vedestä ja sen omista fyysisistä ominaisuuksista.

Se on kuin eräänlainen kallio, jota ympäröivät puoliympyrän muotoiset vuoret, jotka tekevät siitä hyvin vaikeapääsyisen. Kaikista näistä syistä auto kannattaa jättää parkkipaikalle 10 minuutin matkan päähän rannasta.

Tässä poukamassa ei ole paljon infrastruktuuria. Siellä on yleiset käymälät, hengenpelastaja hätätilanteita varten ja vähän muuta. Kyse on vain siitä, että voi olla siellä, nauttia merestä ja irrottautua kaupungin hälinästä. Nyt on aika rentoutua, ja voit jäädä tänne ongelmitta iltapäivän loppuun asti.

Matkustajan vinkki

Sesonkiaikana tämä pysäköintialue on todennäköisesti hyvin varattu, joten yritä mennä iltapäivällä, jotta saat paikan.

Sano hyvästit matkalle Fornellsissä

Hummeri muhennos| ©Eugene Peretz
Hummeri muhennos| ©Eugene Peretz

Ei niin pian: matkasuunnitelmassasi on vielä yksi paikka jäljellä. Parhaat auringonlaskut voi nähdä Menorcan pohjoisrannikolla. Riippuen siitä, mihin aikaan aurinko laskee, olisi hienoa, jos ottaisit taas auton ja ajaisit pohjoiseen.

Jos matkustat bussilla, sinun pitäisi ensin palata Ciutadellaan ja sitten ottaa toinen bussi Fornellsiin, mikä on hyvin hankalaa, joten suosittelen ottamaan taksin tai Uberin, jos et osaa ajaa.

Noin 30 minuutissa saavut Fornellsiin, pieneen rannikkokaupunkiin, jossa on kaunista arkkitehtuuria ja joka sijaitsee kukkuloiden välissä ja on myös lähtöpaikka erilaisille veneretkille.

Jos on vielä päivänvalo, on parasta mennä suoraan sinne kävelylle ja syömään. Fornells on hyvä paikka syödä hummerimuhennosta. Voit itse asiassa syödä sitä aivan meren äärellä, Sa Llagostan kaltaisissa ravintoloissa, samalla kun katselet taivaan muuttumista oranssiksi.

Fornells on hyvin pieni ja nopea kiertää, mutta jos haluat nähdä auringonlaskun majesteettisuuden, suosittelen suuntaamaan pohjoiseen.

Sieltä löydät Torre de Fornellsin, vanhan sotilaallisen puolustuksen, ja juuri ennen jyrkänteelle nousua on näköalapaikkoja, joissa voit päättää matkasi rauhassa ja katsellen yhtä saaren parhaista auringonlaskuista.

Paluumatkalla sinun tarvitsee ajaa vain noin 20 minuuttia Mahóniin tai ottaa toisen yksityisen yrityksen bussi ja valmistella kaikki paluumatkaa varten, jolloin saat parhaat muistot mukaasi.

Osta parhaat veneretket Fornellsista