Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Lontoo tammikuussa: kätevä opas kaupunkiin tutustumiseen

Lontoo on näkemisen arvoinen kaupunki kaikkina vuodenaikoina. Mutta jos haluat nähdä kaupungin sen talvisimpana vuodenaikana ja nauttia sen tarjoamista nähtävyyksistä ilman turisteja, tammikuu on ihanteellinen kuukausi tulla Britannian pääkaupunkiin.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

Lontoo tammikuussa: kätevä opas kaupunkiin tutustumiseen

Tower Bridge, Lontoo | ©Robert Bye

Lontoo aloittaa vuoden tyylillä, ja tammikuun aikana on tarjolla monia aktiviteetteja, joiden avulla voit tutustua kaupunkiin. Uuden vuoden kunniaksi järjestettävät paraatit, talvivalot, luisteluradat ja monet muut Lontoon nähtävyydet ja tekemiset odottavat sinua seuraavalla talvivierailullasi.

Halusitpa sitten hyödyntää kaupungin huippumyyntiä tai nähdä Harry Potter -sarjat täydessä lumisateessa. Tässä on luettelo kaikista asioista, joita Lontoossa voi nähdä ja tehdä tammikuussa.

1. Uudenvuodenpäivän paraati

Uudenvuodenpäivän paraati| ©Garry Knight
Uudenvuodenpäivän paraati| ©Garry Knight

Joka tammikuun 1. päivä Lontoon keskustassa juhlitaan uudenvuoden saapumista juhlallisella paraatilla, johon osallistuminen on ilmaista ja johon voi osallistua nauttimaan spektaakkelista. Esiintyjät, bändit, klovnit ja esiintyjät eri puolilta maata kokoontuvat yhteen järjestämään juhlavan paraatin.

Noin kahden ja puolen kilometrin pituinen paraati alkaa joka vuosi kaupungin keskustasta Piccadilly Streetiltä ja päättyy Thamesin rannalle Big Benin lähelle. Tämä merkittävä lontoolaisten paraati järjestetään joka uudenvuodenaattona, ja se on hieno tapahtuma niin aikuisille kuin lapsillekin, joten jos matkustat muiden kanssa, suosittelen saapumaan ajoissa paikalle, jotta saat hyvän paikan nähdä kaiken.

Varaa yksityinen kierros Lontoossa

2. Luistelu

Luistelu Lontoon Towerissa| ©Sento
Luistelu Lontoon Towerissa| ©Sento

Tammikuun aikana Lontoossa on hyvin kylmä, mutta jos olet päättänyt vierailla kaupungissa tähän aikaan vuodesta ja nauttia kylmästä ja talvesta, ei ole parempaa suunnitelmaa näinä päivinä kuin kääriytyä lämpimästi ja mennä nauttimaan luistimilla yhdelle kaupungin monista jäähalleista.

Joitakin tärkeimpiä joka vuosi järjestettäviä tapahtumia ovat:

Kaikki nämä jäähallit aloittavat yleensä toimintansa muutama viikko ennen joulua Lontoossa, mutta suosittelen, että menet tammikuun aikana, koska silloin ihmisiä ei ole enää niin paljon ja voit olla paljon rauhallisemmalla paikalla ja nauttia käytännössä tyhjästä jäähallista.

Voit ostaa lipun heti saapuessasi, mutta silloin on vaarana, että et löydä paikkaa kyseiselle päivälle, joten suosittelen, että varaat paikan etukäteen verkossa kunkin jäähallin virallisilla verkkosivuilla.

Varaa pyöräretki Lontoon hienoimpiin puistoihin

3. Talvivalot Canary Wharfissa

Canary Wharfin valot| ©Matt Buck
Canary Wharfin valot| ©Matt Buck

Talvella, erityisesti tammikuun lopulla, päivät ovat hyvin lyhyitä, ja Lontoossa pimeä tulee yleensä hyvin aikaisin. Tästä syystä yhdellä kaupungin futuristisimmista alueista, Canary Wharfissa, on jo vuosia järjestetty uskomaton valoshow.

Ennen syrjäisestä toimistoalueesta on tullut yksi Lontoon nykyaikaisimmista kaupunginosista, ja vuoden ensimmäisinä päivinä järjestetään näkemisen arvoinen valoshow.

Tapahtumassa on yli 20 installaatiota, ja sen tarkoituksena on paitsi koristella naapurustoa ja antaa sille talvi-ilme, myös esitellä todellisia valolla tehtyjä taideteoksia, jotka leikkivät aisteillasi. Tapahtuma on täysin ilmainen, ja se on yleensä aktiivinen koko viikon ajan, joten pidä sitä silmällä, äläkä jätä näkemättä tätä ihmettä.

Varaa teebussi Lontoossa

4. Kiinalainen uusi vuosi

Kiinalaisen uudenvuoden paraati| ©Kel, eh?
Kiinalaisen uudenvuoden paraati| ©Kel, eh?

Tammikuu ei ole vain länsimaisen uudenvuoden, vaan myös kiinalaisen uudenvuoden vastaanottokuukausi, ja Lontoossa järjestetään kuukauden viimeisinä päivinä kokonainen viikko tapahtumia, jotka ovat täynnä musiikkia, perinteitä, ruokaa ja viihdettä. Kaupungin Chinatownissa tarjotaan näinä päivinä virallisia ruokia, ja lähellä viikon loppua järjestetään paraati, johon osallistuu tuhansia katsojia.

Jo pelkkä Chinatownin läpi kulkeminen ja juhlatunnelman seuraaminen on mielenkiintoista nähtävää, mutta kohokohta on epäilemättä kiinalaisen uudenvuoden paraati, joka alkaa Charing Cross Roadilta ja jossa kaikki ovat tervetulleita toivottamaan kiinalainen uusi vuosi tervetulleeksi näytöksellä, johon kuuluu lohikäärmetanssia, perinteisiä pukuja, värikkäitä vaunuja ja lopuksi musiikki- ja taekwondo-esityksiä.

Suurin kiinalainen uusivuosi Aasian ulkopuolella

Älä ylläty, jos uteliaisuuttasi Chinatowniin saapuessasi huomaat, että kadut ovat täynnä ihmisiä. Lontoossa on yksi Euroopan suurimmista kiinalaisyhteisöistä, ja tähän aikaan tammikuussa jopa 700 000 ihmistä kokoontuu kaupunkiin toivottamaan tervetulleeksi kiinalaisen uudenvuoden, mikä tekee siitä yhden suurimmista festivaaleista Aasian ulkopuolella.

5. LSFF tammikuun lyhytelokuvafestivaali

Lontoon lyhytelokuvafestivaaleilla| ©whatson
Lontoon lyhytelokuvafestivaaleilla| ©whatson

Lontoo on yksi Euroopan kulttuurisimmista kaupungeista, ja jos olet elokuvien ystävä, tammikuu voi epäilemättä olla yksi suosikkikuukausistasi pääkaupungissa, sillä silloin järjestetään vuosittaiset englantilaiset lyhytelokuvafestivaalit. Englantilaisen elokuvan festivaali on järjestetty jo 19 vuoden ajan tammikuussa 10 päivän ajan palkitsemaan parhaita tehtyjä lyhytelokuvia.

LSFF (London Short Film Festival) -foorumi järjestää eri puolilla Lontoota useita valtuutettuja elokuvateattereita, jotka näinä päivinä esittävät kaikenlaisia lyhytelokuvia. Jos olet kiinnostunut tästä vaihtoehtoisesta kokemuksesta, sinun tarvitsee vain tehdä varaus verkossa virallisella verkkosivustolla, jotta voit varata elokuvat kussakin kategoriassa ja antaa kaupungin uusimman elokuvateatterin viedä sinut mukanaan.

6. Koe Burns Night Lontoossa

Burns Night -yönä| ©Jessica Norah
Burns Night -yönä| ©Jessica Norah

Englannilla ja Skotlannilla on aina ollut hyvin läheinen ja läheinen kulttuuri, ja siksi molemmissa maissa vietetään joka 25. tammikuuta juhlallisuuksien ja juhlallisuuksien täyteistä yötä merkittävän kirjailijan Robert Burnsin muistoksi. Fanaattisuus on vuosien varrella kehittynyt niin suureksi, että Lontoossa tästä päivästä on tullut yksi tammikuun odotetuimmista päivistä.

Kaupungin keskustan tunnetuimmat ja perinteisimmät pubit ja ravintolat tarjoavat tänä päivänä erikoismenuja ja viskimaistiaisia kirjailijan työn kunniaksi, mikä tekee siitä boheemin festivaalin, joka on täynnä Yhdistyneen kuningaskunnan olemusta. Jos olet kiinnostunut tutustumaan tähän kokemukseen lähemmin, suosittelen sinua katsomaan Lontoon kuuluisimpia pubeja ja menemään siihen, josta pidät eniten, nostamaan maljan, maistelemaan ja juhlimaan tyylikkäästi sinä iltana.

Varaa kierros Lontoon parhaisiin pubeihin

7. Lontoon taidemessut

Business Design Centressä| ©ownart
Business Design Centressä| ©ownart

Vaikka Lontoo on täynnä upeita museoita, jotka on nähtävä kaikkina vuodenaikoina, on olemassa yksi messutapahtuma, joka järjestetään tammikuussa ja joka houkuttelee tuhansia nykytaiteen harrastajia: London Art Fair. Jos haluat pysyä ajan tasalla uusista taiteellisista suuntauksista ja olla tekemisissä avantgarden kanssa, nämä messut ovat ihanteelliset sinulle.

Messut järjestetään yleensä Business Design Centressä, ja joka vuosi niissä on yli 100 galleriaa, joissa on esillä huippuluokan taiteilijoita jopa 14 kansainvälisestä maasta. Pelkkä kävely ja taiteen näkeminen sen puhtaimmassa muodossa on kokemus, josta nautit, jos pidät museokäynneistä, mutta jos sinulla on varaa, voit jopa ostaa erityisen mieleisesi taideteoksen näiltä messuilta.

8. Vieraile lumisissa Harry Potterin lavasteissa

Harry Potter Studiosin koristeet| ©The Wizarding World Team
Harry Potter Studiosin koristeet| ©The Wizarding World Team

Vuonna 2001 ilmestyneestä Harry Potterista on tullut ilmiö miljoonille faneille, jotka ovat kerääntyneet sankoin joukoin Lontooseen kiertelemään ja katsomaan suosikkisaagansa lavasteita läheltä. Harry Potter Studios on paikka, jossa sinulla on hauskaa kuin pikkupojalla, sillä voit kävellä taikakoulun lavasteissa kuin olisit oppilas ja tutustua kaikkiin sen kuriositeetteihin.

Tammikuussa vierailuun on kuitenkin ylimääräinen kannustin, sillä talvikuukausien aikana Warner Bros. studiot muuttavat lavasteet täysin ja jopa värjäävät koko lavastuksen valkoiseksi samalla keinolumella, jota ne käyttivät elokuvissa.

Vaikka tämä talvinäytös alkaa yleensä marraskuun lopussa, suosittelen menemään tammikuun ensimmäisinä viikkoina, koska silloin turisteja ei ole niin paljon ja voit nauttia Tylypahkasta paljon henkilökohtaisemmalla tavalla.

Varaa lippusi Harry Potter -puistoon!

9. Pidä hauskaa housuttomana päivänä

Ihmiset Lontoon housuttomana päivänä| ©Herry Lawford
Ihmiset Lontoon housuttomana päivänä| ©Herry Lawford

Se voi tuntua maailman surrealistisimmalta asialta, mutta Lontoossa on tammikuussa päivä, jolloin monet ihmiset kulkevat metrossa ilman housuja. Älä huoli, se ei ole vitsi, vaan Pants Off Day, jota on vietetty vuodesta 2002 lähtien tammikuun toisena tai kolmantena sunnuntaina, ja se tarkoittaa, että housuihin laitetaan putki.

Tämä outo perinne on peräisin New Yorkista, ja sen tarkoituksena oli antaa ystävälliset kasvot ärsyttävälle "tammikuun rinteelle". Nykyään se on järjestetty tapahtuma.

Jos olet Lontoossa tammikuussa ja haluat osallistua, tapaa tapahtuman järjestävän ryhmän kanssa National Galleryn ovella Trafalgar Squarella ja nouskaa junaan yhdessä ilman housuja ja vakavalla ja normaalilla asenteella. Muutaman pysähdyksen jälkeen saavut Sohon alueelle, jossa voit jatkaa juhlia jossakin paikallisista paikoista.

10. Tammikuun myynti

Myynnin hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla| ©Anastasia Shuraeva
Myynnin hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla| ©Anastasia Shuraeva

Lontoo on jo vuosia ollut yksi niistä Euroopan pääkaupungeista, joissa muoti on ollut modernimpaa ja avantgardistisinta. Suuret tuotemerkit ovat halunneet lanseerata mallistonsa Britannian pääkaupungissa rohkeilla ja innovatiivisilla vaatteilla. Jos olet kaupungissa tammikuun aikana ja olet intohimoinen muodin ystävä, sinulla on suuri etu taskuusi myynnin saapuessa.

Koko kuukauden ajan kaupungin keskustan suuret kaupat tarjoavat uskomattomia alennuksia, jotka voivat olla jopa 75 prosenttia. Etkä voi ostaa vain vaatteita ja jalkineita, vaan myynnissä on myös teknologiatuotteita, taloustavaroita, kirjoja ja kaikenlaisia muita tuotteita. Jos olet jo jonkin aikaa miettinyt vaatekaappisi uudistamista ja sinulla on aikaa tammikuussa, suosittelen sinua matkustamaan pääkaupunkiin ja hyödyntämään nämä tarjoukset.

Lontoon lämpötilat tammikuussa

Lontoo Frio| ©Celine Ylmz
Lontoo Frio| ©Celine Ylmz

Tammikuu on yksi vuoden kylmimmistä kuukausista Lontoossa. Korkeimmat lämpötilat nousevat harvoin yli 9 asteen, ja kaupungissa vietetään viikkoja, joille ovat ominaisia hyvin lyhyet päivät ja hyvin alhaiset lämpötilat. Ja kuten kaikkialla maassa, sade on arkipäivää, joten sateenvarjo on aina hyvä olla mukana.

Jos olet kuitenkin lämmin ja valmis mataliin lämpötiloihin, tammikuu on loistava kuukausi vierailla kaupungissa, sillä voit nauttia Lontoosta sesongin ulkopuolella, jolloin turisteja on vähemmän ja aktiviteetteja on vähemmän.

Vaihtoehtoisia suunnitelmia kylmän torjumiseksi Lontoossa

Hai Sea Life -akvaariossa| ©Domenico Convertini
Hai Sea Life -akvaariossa| ©Domenico Convertini

Talvella Lontoossa on paljon aktiviteetteja, joilla voit nauttia talvesta ja kylmästä säästä, kuten luistelu, talvivalaistusten katselu tai ulkoilmajuhlat. Jos kuitenkin kylmät lämpötilat eivät ole sinulle mieluisia saapuessasi ja haluat jotain, joka pitää sinut lämpimänä ja suojassa, tässä on joitakin suosituimpia aktiviteetteja:

Nauti musikaaleista

Lontoo on yksi maailman tunnetuimmista kaupungeista West-End-musikaaleistaan. Se tarjoaa joka vuosi laajan valikoiman kaupungin häikäisevimpiä esityksiä.

Jos haluat pitää hauskaa ja kokea koko Lontoon showbisneksen, suosittelen varaamaan liput joihinkin tunnetuimpiin esityksiin, kuten Mamma Mia tai Mary Poppins.

Osta lippuja Lontoon musikaaleihin

Tutustu Lontoon akvaarioon

Jos haluat kokemuksen luonnon ja merieläinten ympäröimänä ja olla hyvin suojassa sateelta tai kylmältä, yksi suosituimmista suunnitelmista on käydä kuuluisassa Sea Life Londonissa, Lontoon akvaariossa. Hintalappu on noin 30 puntaa, joten tämä on loistava suunnitelma lasten kanssa.

Voit vaeltaa vedenalaisissa tunneleissa ja nähdä kaikenlaisia kala- ja hailajeja keskellä kaupungin keskustaa kylmältä suojassa.

Varaa liput Lontoon akvaarioon

Vieraile suurissa museoissa

Yksi Lontoon pakollisista aktiviteeteista on käydä sen lukuisissa museoissa, oli päivä mikä tahansa. Mutta jos haluat myös paeta kylmää, siitä tulee yksi suosikkipuuhistasi. Lontoosta löydät kaikenlaisia museoita makusi mukaan.

Yhtäältä löytyy British Museum, yksi maailman tärkeimmistä museoista, joka kattaa kaikenlaisia muinaisjäännöksiä ja sivilisaation historiaa. Toisaalta voit vierailla luonnonhistoriallisessa museossa, jossa on valtava kokoelma fossiileja ja luonnonnäytteitä.

Jos kuitenkin haluat käydä dynaamisemmassa ja modernimmassa museossa, suosittelen viettämään iltapäivän Madame Tussaudin kuuluisassa vahakabinetissa, jota pidetään yhtenä maailman parhaista vahakabineteista ja jossa on kaikkien kansainvälisten julkkisten kaksoisolennot.

Osta lippu Madame Tussauds -museoon

Lontoo on kaupunki, joka ei jätä koskaan välinpitämättömäksi. Vuodenajasta riippumatta se on täynnä nähtävyyksiä ja tekemistä. Jos olet kuitenkin valinnut tammikuun vierailukuukaudeksesi Britannian pääkaupunkiin, voit nauttia sekä perusaktiviteeteista, jotka kiinnostavat sinua ympäri vuoden, että erityisistä tapahtumista tässä kuukaudessa, joka yhdistää perinteet, juhlat, talvimaisemat ja paljon kulttuuria.

Älä mieti kahdesti ja nauti brittiläisestä kulttuurista ilman turisteja ja kaupunki itsellesi.