Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

11 asiaa, joita et voi jättää väliin Westminster Abbeyssa

Westminster Abbey on luultavasti Lontoon tunnetuin uskonnollinen temppeli. Haluatko tietää, mitä voit nähdä vierailusi aikana? Lue eteenpäin!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minuuttia luettu

11 asiaa, joita et voi jättää väliin Westminster Abbeyssa

Westminster Abbey | ©Max Kukurudziak

Westminster Abbey on Englannin vanhin ja tärkein uskonnollinen rakennus. Kansallinen pyhäkkö, joka on vuosisatojen aikana todistanut lukuisia kuninkaallisia kruunajaisia ja jossa on kuninkaallisten ja suurten brittiläisten persoonallisuuksien hautoja.

Se on elävä osa maan historiaa ja goottilaisen taiteen helmi, ja siellä on runsaasti arvokkaita taideteoksia. Lyhyesti sanottuna yksi tärkeimmistä vierailuista Lontoossa, olitpa Lontoossa vain kaksi päivää tai olitpa Lontoossa viikon.

Jos suunnitelmissasi on vierailla tässä englantilaisessa ikonissa, kehotan sinua lukemaan tämän postauksen, jossa on pieni esittely 11 ihanasta paikasta, jotka kannattaa nähdä Westminster Abbeyssa, sen jälkeen kun olet ostanut liput Westminster Abbeyyn ja tarkistanut Westminster Abbeyn aukioloajat.

1. Lady Chapel

Kävely The Lady Chapelissa| ©Jim Dyson
Kävely The Lady Chapelissa| ©Jim Dyson

Westminster Abbeyn itäpäässä on The Lady Chapel, yksi niistä pienistä, valtavan kauniista taiteellisista aarteista, joita kirkkoihin sijoitetaan ja jotka pystyvät yllättämään kävijät iloisesti.

Neitsyt Marialle omistetun kirkon rakentaminen aloitettiin 1500-luvulla, Henrik VII Tudorin aikana, ja se on erittäin arvokas, sillä sitä pidetään Englannin keskiaikaisen arkkitehtuurin viimeisenä mestariteoksena.

The Lady Chapel -kappelin läpi kävellessäsi et voi irrottaa katsettasi viuhkamaisesta holvikatosta, josta roikkuu veistettyjä kullattuja riipuksia. Kaunis esimerkki myöhäiskeskiaikaisesta arkkitehtuurista, joka sopii täydellisesti yhteen kappelin muun sisustuksen kanssa.

Lady Chapelissa on myös huomattavia värikkäitä heraldisia banderolleja kappelin molemmilla puolilla sijaitsevien pylväiden yläpuolella, jotka kuvaavat Bathin ritarikunnan ritareita, jotka kokoontuivat täällä 1700-luvulta lähtien.

Kappeli on myös koristeltu tyylikkäästi upeilla lasimaalauksilla, jotka eivät tosin ole alkuperäisiä, sillä ne tuhoutuivat restauraation aikana. Ne asennettiin 1900-luvulla, ja niissä on kuvattu Britannian taistelussa vuonna 1940 taistelleiden hävittäjälaivueiden tunnusmerkkejä ja Neitsyt Mariaan liittyviä tunnuksia.

Kappelin ympärillä olevat yli 100 pyhimyspatsasta ja symbolit, kuten englantilainen pantti, Tudor-suvun ruusu, fleur-de-lis ja walesilainen lohikäärme, täydentävät tätä ainutlaatuista tilaa.

Varaa liput Westminster Abbeyyn

2. Kruunajaistuoli

Kruunajaistuoli| ©Can Pac Swire
Kruunajaistuoli| ©Can Pac Swire

Pyhän Yrjön kappelissa on yksi maailman kuuluisimmista huonekaluista: kruunajaistuin. Keskiaikainen tuoli 1300-luvulta (maan vanhin huonekalu!), jolla on kruunattu yli 26 monarkkia, mukaan lukien kuuluisat Henrik VIII, Elisabet I ja Englannin nykyinen kuningatar Elisabet II.

Kuningas Edward I teetti sen, jotta siihen mahtuisi Scone Stone (kivi, jota skotit käyttivät keskiajalla kuninkaidensa kruunaamiseen) ja jota käytettiin siitä lähtien Englannin hallitsijoiden kruunajaisissa.

Scone-kiven arvo perustuu siihen, että Skotlannin ja Englannin kuningaskuntien hallussa olevan legendan mukaan se oli sama kivi, jota Jaakob käytti päänsä tukemiseen, kun hän näki unta Jaakobin tikkaista, ja tämä episodi on kirjattu 1. Mooseksen kirjassa.

Vuonna 1996 Britannian hallitus palautti kiven Skotlantiin, ja se on nyt nähtävillä Edinburghin linnassa, mutta se luovutetaan Lontooseen aina uuden kruunajaisen yhteydessä.

Kuningas Edward I:n kruunajaistuin on edelleen esillä Westminster Abbeyssa, ja sitä käytetään edelleen siihen tarkoitukseen, jota varten se on veistetty.

Varaa kierros Westminster Abbeyyn

3. Kuninkaalliset haudat

Kuningatar Elisabetin hauta| ©Jacob Truedson Demitz
Kuningatar Elisabetin hauta| ©Jacob Truedson Demitz

Westminster Abbeyssa on järjestetty lukuisten kuninkaiden kruunajaiset 10. vuosisadalta lähtien, ja monet heistä on myös haudattu sinne.

Kävellessäsi Lady Chapelissa voit katsella monien monarkkien hautoja, kuten Henrik VII:n ja Yorkin Elisabetin, **kuningatar Maria I:n ja hänen sisarensa Elisabet I:**n, kuningatar Maria Stuartin, Edvard V:n ja Richard Yorkin herttuan (Towerin prinssit) sekä Kaarle II:n ja monien muiden hautoja.

Jos olet historiallisten romaanien tai elokuvien ystävä, monet näistä nimistä tulevat varmasti tutuiksi, sillä heidän elämästään on tehty elokuvia viime vuosina useaan otteeseen.

Varaa liput Westminster Abbeyyn

4. Runoilijoiden kulma

Runoilijoiden nurkkaus Westminster Abbeyssa| ©Commons
Runoilijoiden nurkkaus Westminster Abbeyssa| ©Commons

Kun saavut Westminster Abbeyn pohjoispuolelle, näet yhden sen suosituimmista tiloista, erityisesti kirjallisuuden ystäville, jotka tulevat tänne pyhiinvaellusmatkalle. Se tunnetaan Runoilijoiden kulmana, jonne on haudattu yli sata kirjallisuushenkilöä tai jossa heille on osoitettu kunnioitusta.

Perinne alkoi 1400-luvulla runoilija Geoffrey Chaucerin (Canterburyn tarinoiden kirjoittaja) hautaamisesta, jota seurasivat monet muut tunnetut kirjailijat, kuten Charles Dickens, Rudyard Kipling, Samuel Johnson ja Thomas Hardy.

Muilla englantilaisen kirjallisuuden ikonisilla kirjailijoilla, kuten William Shakespearella, C.S. Lewisilla, Jane Austenilla tai Brontën sisaruksilla, on muistomerkit heidän kunniakseen Poets' Cornerissa.

Varaa kierros Westminster Abbeyyn

5. Tuntemattoman sotilaan hauta

Tuntemattoman sotilaan hauta| ©Dean and chapter of Westminster
Tuntemattoman sotilaan hauta| ©Dean and chapter of Westminster

Westminster Abbeyn länsipäässä on Tuntemattoman sotilaan hautakammio, jossa makaa ensimmäiseen maailmansotaan (1914-1918) osallistunut tuntematon sotilas, jonka jäännökset tuotiin Ranskasta Englantiin haudattavaksi tänne, kuninkaiden joukkoon, koska, kuten kaiverruksessa sanotaan, "hän teki hyvää Jumalalle ja kodilleen".

Suuren sodan aikana lähes miljoona brittisotilasta menehtyi konfliktissa, eikä monia heistä voitu tunnistaa. Tämä hauta Westminster Abbeyssa on kunnianosoitus heille kaikille. Se on epäilemättä yksi liikuttavimmista paikoista, joissa voit vierailla temppelissä vieraillessasi.

6. Pyx Chamber

Pyx-kammion sisällä| ©Ada Peters
Pyx-kammion sisällä| ©Ada Peters

Yksi Westminster Abbeyn vanhimmista alueista on kirkon itäisessä luostarissa sijaitseva Pyx Chamber.

Kirkkoon astuminen on kuin jännittävä aikamatka kirkon alkulähteille 1100-luvulle, jolloin kuningas Edvard "Tunnustaja" halusi rakentaa edellisen luostarin uudelleen paikalle. Pyxin kammiossa on edelleen jäljellä useita 1100-luvun kaakeleita ja keskiaikainen kaakelilattia.

Aikaisemmin Britannian kruunu käytti tätä kammiota aarrekammiona, ja siinä säilytettiin paitsi arvokkaita hopea- ja kultakappaleita myös erittäin tärkeitä ulkopoliittisia asiakirjoja ja sopimuksia, sillä tätä pientä huonetta Westminster Abbeyssa pidettiin tuolloin kaupungin turvallisimpana.

7. Kuoro

Westminster Abbeyn sisällä| ©Herry Lawford
Westminster Abbeyn sisällä| ©Herry Lawford

Westminster Abbeyn kierroksella voit tutustua myös kuorokarsinaan. Alkuperäinen on peräisin keskiajalta, ja se korvattiin 1700-luvulla. Nykyinen on peräisin 1800-luvulta, mutta kirkon tämän osan mustavalkoinen marmorilattia on peräisin 1600-luvulta.

Täällä kirkkokuoron jäsenet laulavat, ja tämä perinne juontaa juurensa 10. vuosisadalta, ja sitä juhlitaan yhä nykyäänkin. Itse asiassa kirkossa pidetään usein kuorotilaisuuksia, joihin kuka tahansa voi osallistua.

Jos pidät pyhästä musiikista, älä epäröi ja tutustu tapahtumien aikatauluun, sillä se on hyvin erityinen tilaisuus nauttia Westminster Abbeyn todellisesta majesteetillisuudesta ja hengellisyydestä sen turistisemman puolen ulkopuolella.

8. Cloisters Cloisters

Westminster Abbeyn luostarit| ©grassrootsgroundswell
Westminster Abbeyn luostarit| ©grassrootsgroundswell

Cloisters on yksi Westminster Abbey -kierroksen kauneimmista osista. Niistä välittyy suuri rauhan ja seesteisyyden tunne. Luostarin käytävillä kävellessäsi tuntuu, että aika on hetkeksi pysähtynyt.

Ne ovat peräisin 1200- ja 1300-luvuilta, ja benediktiinijärjestön munkit käyttivät niitä rukous-, meditaatio-, liikunta- ja lepohetkiin sekä liikkumiseen Westminster Abbeyn muodostavien eri luostarirakennusten välillä, sillä luostarikerrokset toimivat niiden välisenä yhteytenä.

Kummallista kyllä, Pyhä Dunstan (silloinen Lontoon piispa) toi Westminsteriin ensimmäiset kaksitoista Westminsteriin tullutta munkkia 9. vuosisadalla, ja ne pysyivät täällä, kunnes kuningas Henrik VIII hajotti luostarin 16. vuosisadalla.

9. Chapter House

Kappeliseurakuntatalossa| ©Guillermo Relaño
Kappeliseurakuntatalossa| ©Guillermo Relaño

Tämä kaunis huone sijaitsi itäisessä luostarissa, ja se toimi munkkien ja apotin kokoontumispaikkana, kun he halusivat keskustella päivän asioista, lukea Pyhän Benedictuksen sääntöä tai rukoilla.

Chapter House oli myös paikka, jossa kuninkaan suuri neuvosto kokoontui 1200-luvulla, jolloin englantilainen parlamentarismi sai alkunsa Westminster Abbeyn tässä osassa. Myöhemmin, 1300-luvulla, myös parlamentin alahuone kokoontui täällä useita kertoja ennen kuin se käytti luostarin ruokasalia

Jos pidät taiteesta, tämä vierailun osa antaa sinulle paljon iloa katsellessasi kappeliseurakunnan kahdeksankulmaista arkkitehtuuria, jossa pylväs nousee kohti holvattua kattoa ja tuulettaa ulos. Kiinnitä huomiota myös maailmanlopun kohtauksia kuvaaviin seinämaalauksiin ja lasimaalauksiin, jotka ovat ihmeellisiä.

Ennen kuin lähdet, älä unohda käydä katsomassa Chapter Housen puuovea, jonka uskotaan olevan Britannian vanhin. Uskomatonta!

10. Kuningattaren timanttisen juhlavuoden galleriat

Kuningattaren timanttisen juhlavuoden galleriat| ©Westminster Abbey
Kuningattaren timanttisen juhlavuoden galleriat| ©Westminster Abbey

Westminster Abbeyssa vieraillessasi älä jätä väliin The Queen's Diamond Jubilee Galleries-tilaa, joka sijaitsee kirkon keskiaikaisessa triforiumissa kirkon keskilaivan yläpuolella ja joka on ollut piilossa vierailijoilta yli seitsemän vuosisadan ajan.

Se on kaunis museo, josta on upeat näkymät kirkon sisätiloihin ja Westminsterin palatsiin. Museo kertoo Westminster Abbeyn tuhatvuotisen historian sen alkulähteistä ja satojen historiallisesti arvokkaiden esineiden avulla.

Kuningattaren timanttisen juhlavuoden gallerioihin pääsee vain tiettyinä aikoina. Westminster Abbeyn aukioloajat -kohdasta löydät lisätietoja.

11. Kollaasi puutarha

Kiertue Collage Garden| ©Flaming Ferrari
Kiertue Collage Garden| ©Flaming Ferrari

Westminster Abbeyn College Gardenissa benediktiinimunkit viljelivät puutarhojaan.

Se on noin tuhat vuotta vanha, joten se on Englannin vanhin puisto. Tällainen paikka on vierailun arvoinen, varsinkin kun sää Lontoossa on leudompi ja College Gardenin puutarhat ovat kukkaisimmillaan ja kauneimmillaan.

Paras aika vierailla tässä puistossa on Lontoon keväällä (maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana), vaikka Lontoon kesä on myös hyvä aika. Yksi suosikkipaikoistani Westminster Abbeyn sisällä!

Varaa kierros Westminster Abbeyyn